gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 2306) τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΛΛΑΔΑ Χώρα ΕΥΡΩΠΗ" .


Κεντρικές σελίδες (2306)

Ανάμεικτα

Γενικές Πληροφορίες για το Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια

3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ (Χιονοδρομικό κέντρο) ΝΑΟΥΣΑ
Το χιονοδρομικό κέντρο "3-5 Πηγάδια" βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο 1430-2005 μ.

Απέχει 17 χλμ. από την πόλη της Νάουσας και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος παραμένει πάντοτε ανοικτός κατά την χειμερινή περίοδο.

Στα "3-5 Πηγάδια" λειτουργεί ξενοδοχείο και ξενώνας καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου. Η άρτια υποδομή του χιονοδρομικού κέντρου, εκτός από τα χειμερινά σπορ, προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες (ορειβασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αιωροπτερισμό, αλεξίπτωτο πλαγιάς).

Ακόμη, έχει καθιερωθεί και ως κέντρο προετοιμασίας πολλών αθλητικών συλλόγων, ομοσπονδιών και εθνικών ομάδων.

Οι χιονοδρομικές πίστες, κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιούν τις απαιτήσεις για αθλητική, αλλά και τουριστική χιονοδρομία.

Το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου φροντίζει ώστε οι πίστες να είναι πάντα κατάλληλα διαμορφωμένες για να σας προσφέρουν ασφάλεια και μοναδικές συγκινήσεις.

Με το σύστημα τεχνητής χιόνωσης, το μοναδικό στην Ελλάδα, εξασφαλίζεται άριστη ποιότητα χιονιού σ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια.


Αβδέλλα

ΑΒΔΕΛΛΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Ερχόμενοι από το Ζιάκα, περνάμε μέσα από το δάσος του Ορλιακα, διασχίζουμε χαλικόδρομο ανάμεσα σε πεύκα και φτάνουμε στην Αβδέλλα, ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα του νομού Γρεβενών, με την πλακόστρωτη πλατεία με το γέρικο πλάτανο. Η Αβδέλλα γεμίζει κόσμο το καλοκαίρι (3.000 άτομα), επισκέπτες αλλά και κτηνοτρόφους που επιστρέφουν από τον κάμπο, καθώς και καταστηματάρχες που αντλούν το εισόδημά τους από τον τουρισμό. Το χειμώνα μένουν εδώ 3 - 5 φύλακες. Βρίσκεται σε 1.300 μ. υψόμετρο (1.400 μ. η πλατεία). Πριν το 1800 σύμφωνα με διηγήσεις των κατοίκων, το χωριό βρισκόταν στη θέση «Φαντίνες» 1 χλμ Δ της σημερινής Αβδέλλας. Η μετοίκηση στην τωρινή θέση οφείλεται στις ευνοϊκότερες κλιματολογικές συνθήκες.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

ΑΒΔΗΡΑ (Δήμος) ΞΑΝΘΗ
  Ο νεοσύστατος Καποδιστριακός Δήμος των Αβδήρων, προέκυψε από την συνένωση των κοινοτήτων Μάνδρας, Μυρωδάτου, Νέας Κεσσάνης και Αβδήρων και περιλαμβάνει επίσης τους οικισμούς Γκιώνα, Πεζούλα, Βελώνη και Ποταμιά. Απλώνεται σε μια έκαστη 16.400 εκτάρια και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής ζώνης του Νομού Ξάνθης.
  Το λαμπρό ιστορικό παρελθόν και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά συνθέτουν την ιδιαίτερη πολιτισμική του ταυτότητα. Εδώ, γεννήθηκαν και έδρασαν επιφανείς προσωπικότητες του αρχαίου πνεύματος, της φιλοσοφίας και των τεχνών. Εδώ, οι μνήμες του χθες σμίγουν με την ζωή του σήμερα και προσδιορίζουν με ποιότητα το αύριο.
  Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου χαρακτηρίζεται τεράστιας οικολογικής σημασίας και προστατεύεται από την Διεθνή Συνθήκη "Ramsar". Ο υγροβιότοπος της λίμνης Βιστωνίδας με τα 300 διαφορετικά είδη πουλιών, οι λιμνοθάλασσες Λάφρη και Λαφρούδα, οι πανέμορφες παραλίες με τα ολοκάθαρα νερά και την ψιλή άμμο, η πλούσια βλάστηση και τα γραφικά λιμάνια των Αβδήρων και του Πόρτο Λάγος, συνθέτουν ένα μωσαϊκό σπάνιας φυσικής ομορφιάς που γοητεύει κάθε επισκέπτη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Αβδήρων.

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Το Αγαθονήσι είναι η βορειότερη νησίδα του δωδεκανησιακού συμπλέγματος.
  Ο θαλάσσιος διαμελισμός του νησιού είναι εντυπωσιακός: Σχηματίζει ωραίους απάνεμους όρμους, όπως τη Χοχλιά, τον Αγιο Γεώργιο, τον Πόρο και το Μαΐστρο και αντίστοιχα μικρά ακρωτήρια.
  Το έδαφος του νησιού αποτελείται από βραχώδεις και άγονους λόφους. Τα καλλιεργήσιμα εδάφη είναι ελάχιστα. Η βλάστηση φτωχή και θαμνώδης, αραιά και τα δέντρα, ελιές, χαρουπιές, αμυγδαλιές, συκιές και φραγκοσυκιές.
  Πηγές δεν υπάρχουν εκτός από λίγα πηγάδια με υφάλμυρο νερό. Η ύδρευση των κατοίκων γίνεται με ομβροδεξαμενές, που σε περιόδους ανομβρίας τις γεμίζουν υδροφόρα πλοία.
  Το Αγαθονήσι είναι η αρχαία Υετούσα. Κατά τους ερευνητές οφείλει το σημερινό όνομά του σε παρετυμολογία από το φυτωνύμιο Αγκαθονήσι.
  Λίγα αρχαία λείψανα, που βρέθηκαν στο νησί, μας επιτρέπουν να πιθανολογήσουμε ότι η Υετούσα είχε κατοίκους από τα πολύ παλιά χρόνια.
  Το νησί μάλλον εποικίστηκε μόνιμα στα μέσα του 19ου αιώνα από Πάτμιους και Φουρνιώτες. Μαρτυρείται ότι το έτος 1895 είναι εγκατεστημένες στο νησί πέντε ή έξι οικογένειες.
  Ο πληθυσμός ανέρχεται σήμερα στους 112 κατοίκους. Με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Πάτμου της επαρχίας Καλύμνου με το όνομα Αγκαθονήσι ή Γάδαρος (επειδή το σχήμα του μοιάζει με γάιδαρο που καλπάζει προς τον ποταμό Μαίανδρο). Το 1953 ανακηρύχθηκε σε χωριστή κοινότητα και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα.
  Ο παλαιότερος οικισμός είναι το Μεγάλο Χωριό με 80 κατοίκους, που για λόγους προφύλαξης από τους πειρατές είναι χτισμένο σε σημείο που να μη φαίνεται από τη θάλασσα. Αθέατο από τη θάλασσα είναι και το Μικρό Χωριό με 15 κατοίκους. Ο τρίτος και νεότερος οικισμός, ο Αης Γιώργης, με 15 κατοίκους, βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου. Ορμος και οικισμός πήραν το όνομά τους από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που είναι και ο ενοριακός ναός του νησιού. Υπάρχουν και άλλα πέντε ξωκλήσια σε διάφορα σημεία του νησιού.
  Η ήσυχη ζωή στο νησί, η ηρεμία, η φιλόξενη διάθεση των κατοίκων, η καθαρότητα των παραλιών και της θάλασσας και τα φρέσκα ψάρια, που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει μαγειρεμένα με όλους τους παραδοσιακούς τρόπους, κάνουν το Αγαθονήσι ιδεώδη τρόπο για κείνους που θέλουν ήσυχες διακοπές, μακριά από τον κοσμικό τουρισμό.
Κείμενο: Μανώλης Μακρής
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.

ΑΓΑΛΩ (Οικισμός) ΗΡΑΙΑ
  Μικρό ορεινό χωριό της Ηραίας κοντά στο χωριό Ράφτη (3 χιλ.) στο δρόμο για τον ποταμό Αλφειό. Είναι χτισμένο σε βουνοπλαγιά, μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον και σε υψόμετρο 600 μ. Έχει γραφικά πετρόκτιστα σπίτια. Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγγελοκάστρου

ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ (Χωριό) ΣΟΛΥΓΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27410 92250
  Κοντά στο Σοφικό βρίσκεται ο Αγγελόκαστρο, ένα απομονωμένο χωριό κτηνοτρόφων, με πέτρινα σπίτια και αρκετούς κατοίκους.
  (Κείμενο: Μαρία Γεωργιάδου, Θηρεσία Κοντογιάννη)
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2002) της Νομαρχίας Κορινθίας.

ΑΓΓΙΤΗΣ (Παραπόταμος) ΔΡΑΜΑ
  Ένας επίγειος παράδεισος μπορεί να θεωρηθεί το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, μήκους 15km, αφού η βαθιά και στενή αυτή ποτάμια κοιλάδα ανάμεσα σε σκληρά πετρώματα, προσφέρει στον επισκέπτη μια ξεχωριστή ομορφιά και μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
  Ο Αγγίτης ποταμός ξεκινά λίγο κάτω από το σπήλαιο του Μαρά στο Ν. Δράμας αλλά το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα στα όρια του Ν. Σερρών. Στο φαράγγι που σχηματίζει στο πέρασμα του υπάρχουν υδροχαρή δάση τα οποία καλύπτουν τα κατακόρυφα βραχώδη πρανή.
  Τα απότομα τοιχώματα της στενής κοιλάδας αποτελούν κατά μία εκδοχή τεχνητή κατασκευή των Μακεδόνων του Φιλίππου Β' σε μια προσπάθεια να αποξηράνουν τα τενάγη των Φιλίππων και Δράμας.
   Σύμφωνα με δημοσίευση του περιοδικού του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης (Φεβρουάριος του 1978), βρέθηκαν σε τρεις περιοχές βραχογραφίες που παριστάνουν καμήλες, ελάφια, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια, αλλά και αφηρημένα σχέδια. Από τις παραστάσεις των ιππέων, πιθανολογείται ότι οι βραχογραφίες έγιναν τον 5ο - 6ο μ.Χ. αιώνα.
  Βασικό χαρακτηριστικό στο φαράγγι του Αγγίτη είναι τα βαθιά ρήγματα που ξεκινούν από το χωριό Συμβολή και φτάνουν μέχρι το χωριό Λευκοθέα. Η πορεία του ποταμού μέσα στη χαράδρα δεν είναι ευθεία με συνέπεια σε πολλά σημεία το νερό να αγγίζει τους βράχους, ενώ σε άλλη πλευρά να υπάρχουν αποθέσεις. Εκπληκτικής ομορφιάς είναι οι "σπηλιές" και οι καμάρες που δημιουργήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου. Η χλωρίδα της κοιλάδας περιλαμβάνει όλων των ειδών τα άγρια είδη, ενώ επίσης πλούσια είναι και η πανίδα.
   Ο ποταμός Αγγίτης αποτελεί ιδανική περίπτωση για Rafting. Μία απόσταση 15 χλμ. διαχωρίζεται σε δύο διαδρομές α) Για προχωρημένους σε χρόνο 1: 30'' με πολλές εναλλαγές ανάμεσα σε πρανή 50 - 70 μ. και β) ήπιας μορφής χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας ιδανική για αρχαρίους και παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών. Τα καταλληλότερα σημεία για πρόσβαση είναι η περιοχή των "Γαλάζιων νερών" και ο Σταθμός της Αγγίστας.
Υπεύθυνοι κειμένων: Αριάδνη Παπαφωτίου - Γιάννης Στράτης - Μαρία Βίτσιου - Γιώργος Βογιατζής

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ροδολίβους


ΑΓΓΙΤΗΣ (Οικισμός) ΔΡΑΜΑ
Ο οικισμός του Αγγίτη ανήκει στην εδαφική δικαιοδοσία του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοκκινογείων του διευρυμένου Δήμου Προσοτσάνης, βρίσκεται βορειοδυτικά της έδρας του Δήμου και σε απόσταση 9 χμ. από αυτή.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγδινών

ΑΓΔΙΝΕΣ (Χωριό) ΙΣΤΙΑΙΑ
  Ορεινό χωριό χτισμένο μέσα σε ένα πυκνό δάσος από πεύκα. Η διαδρομή από την κεντρική διασταύρωση μέχρι το χωριό ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Τα αιωνόβια πλατάνια, τα πεύκα, τα τρεχούμενα νερά και το Αιγαίο που απλώνεται στο βάθος αφήνουν άφωνους όσους το επισκέπτονται. Η διαδρομή είναι ιδανική για τους λάτρεις της πεζοπορίας.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Αρτεμισίου.

ΑΓΕΡΑΝΟΣ (Οικισμός) ΓΥΘΕΙΟ
  Μετά το Μαυροβούνι και στον κεντρικό δρόμο Γυθείου Αρεόπολης βρίσκεται το ιστορικό χωριό Αγερανός. Η ιστορία του βρίσκεται στα βάθη των αιώνων που φημολογείται πως ήταν η θέση του τάφου του ήρωα Λα. Νότια του υψώματος του Αγερανού κοντά στην έφορη πεδιάδα της Δίχοβας, βρίσκεται το λιμάνι Βαθύ.
  Στην περιοχή έχουν βρεθεί δωρικά κιονόκρανα προπερσικών χρόνων και επιγραφή σε ορθογώνια λίθινη πλάκα που αναγράφει FIOΣΤΕΦΑΝΟΙ ΑΦΡΟΔΙΤΑΙ. Πιο παλιά είχαν βρεθεί τρία ιωνικά κιονόκρανα το ένα μεγαλύτερο από τα άλλα και που συνδέονται με το αναφερόμενο ιερό του Διός κατά τον Παυσανία αλλά και πιθανό ιερό της Αφροδίτης.
  Σήμερα βρίσκονται στη κορυφή του Αγερανού οι καστροκατοικίες του Αλτζερινάκου καθώς και το συγκρότημα του Αντωνόμπεη και του Τσικουρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γυθείου


ΑΓΙΑ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
  Η Αγιά είναι χτισμένη στους πρόποδες του Κισσάβου σε υψόμετρο 200 μέτρων. Ο κάμπος της έχει ταυτιστεί με το “Δώτιον πεδίον” όπου λατρευόταν η θεά Δήμητρα.
  Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, οι βυζαντινές τοιχογραφίες στους Αγίους Αναργύρους, το μονότοξο γεφύρι του Αλαμάνου στο δρόμο Αγιάς-Αγιόκαμπου και πλήθος άλλων βυζαντινών μνημείων, κάνουν την περιοχή πόλο έλξης για περιήγηση.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Λάρισας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Αναστασίας

ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (Χωριό) ΔΩΔΩΝΗ
Τηλέφωνο: +30 26510 84701
  Βρίσκεται και αυτό στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, σε υψόμετρο 680 μ.
  Πρωτοκατοικήθηκε από εργαζόμενους στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (1700-1800), το οποίο κατέστρεψε ο Αλή Πασάς. Τότε, οι κάτοικοι κατέβηκαν νοτιότερα, όπου έκτισαν την "Πλαίσια" και την εκκλησία της Αγίας Αναστασίας, εξού και το όνομα, που το 1932 καταστράφηκε από κατολισθήσεις.
  Το 1943, το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς και εκτελέστηκαν ο ιερέας και αρκετοί χωρικοί, ως αντίποινα για τον εφοδιασμό των πολεμιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Αννας

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Η Αγία Αννα είναι αξιόλογο γραφικό χωριό της Β. Εύβοιας με πλούσια λαϊκή παράδοση και ομορφιά. Στέκει αγέρωχα στην προσηλιακή πλαγιά ενός μεγάλου λόφου σε υψόμετρο 280 μ. με ανοιχτό ορίζοντα προς το Αιγαίο.
  Η Αγία Αννα βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Χαλκίδας-Ιστιαίας και απέχει από τη Χαλκίδα 75 χιλ. Η όλη έκταση της περιοχής καλύπτεται από πευκοδάση και ελιές. Είναι οικοδομημένη βάσει ρυμοτομικού σχεδίου.
  Η πρώτη οίκηση ανάγεται στον 6ο μ. Χ. Αιώνα, η δε ονομασία της οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της Κοιμήσεως της Αγίας Αννας, ευρισκόμενη στον ομώνυμο Ναό τον ανεγερθέντα στον τόπο που διά θαύματος σώθηκαν οι κάτοικοι από επιδρομές πειρατών και στη συνέχεια βρέθηκε η εικόνα κατόπιν (ως λέγεται) οραματισμού "ευσεβούς τινός γυναικός".
  Γύρω από την Αγ. Αννα υπήρχαν κατά τους αρχαιότατους χρόνους οι οικισμοί: Αγιος Βασίλειος (φέρεται ιστορικά ως λιμένας της ομηρικής Κηρίνθου), ο Πύργος, η Κορώνη και το Ακλειδέρι, τα οποία σήμερα είναι ακατοίκητα, με μοναδικούς μάρτυρες της ιστορικής της περιουσίας, τα σωζόμενα εισέτι λείψανα παλαιών κτισμάτων.
  Ο αξιολογότερος οικισμός σήμερα είναι ο Παλαιόβρυσης, με ιδιαίτερη ενορία, αυτή του Αγίου Δημητρίου.
  Σήμερα η Αγία Αννα είναι έδρα του Δήμου Νηλέα. Σ'αυτή λειτουργούν Ειρηνοδικείο, Συμβολαιογραφείο, Ταχυδρομείο, Υποθηκοφυλάκιο, αντιπρόσωπος Εθν. Τραπέζης, Σταθμός Χωροφυλακής, Αγροτικό Ιατρείο, Φαρμακείο, Δασικός και Ελαιουργικός Συνεταιρισμός, Νηπιαγωγείο, Δημ.. Σχολείο, Γυμνάσια και Λύκειο και ΟΑΕΔ.
  Οι κάτοικοι της Αγίας Αννας ασχολούνται με τη γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία. Πρόκειται περί ανθρώπων εργατικών, οικονόμων, με πλούσια πνευματική παράδοση. Σημαντικό ποσοστό από τις γυναίκες γνωρίζουν καλά τον χειρισμό των παραδοσιακών συσκευών, όπως αργαλειού, ανέμης, λανάρας και τόσα άλλα κατάλληλα όργανα της κατασκευής του παραδοσιακού ρουχισμού.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Βρίσκεται κοντά στα σύνορα και έχει δάση με παραθεριστικό κλίμα. Κάτω από το χωριό κυλάει ο Σαραντάπορος, που χάνεται μετά από μικρή διαδρομή στην Αλβανία. Κάθε πρώτη Κυριακή μετά τον 15αύγουστο η αδελφότητα Αγίας Βαρβάρας αναβιώνει το παλιό έθιμο του "Καζανιού". Στην πλατεία του χωριού πραγματοποιείται γλέντι με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και φαγητό από το καζάνι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ (Χωριό) ΣΚΥΡΙΤΙΔΑ
  Μικρός οικισμός κοντά στις Κολλίνες (2 χιλ.). Σήμερα έχει λιγότερους από 15 κατοίκους. Ο δρόμος οδηγεί μετά από 3 χιλ. στον οικισμό Αχούρι και από εκεί στην Λακωνία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Ειρήνης

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (Χωριό) ΜΥΣΤΡΑΣ
Τηλέφωνο: +30 27310 98204
  Η Αγία Ειρήνη, ένα μικρό χωριό με σπουδαία μνημεία κρυμμένα στο πράσινο και τοποθεσίες με ιδιαίτερη ομορφιά καλωσορίζει τους επισκέπτες. Το δημοτικό διαμέρισμα Αγ. Ειρήνης περιλαμβάνει τον οικισμό της Αγ. Ειρήνης (Βάρσοβα).

ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ (Οικισμός) ΧΙΟΣ
  Εγκαταλείποντας τον Καρφά, ο δρόμος συνεχίζει την πορεία του ανάμεσα στο άρωμα των σχίνων και των θυμαριών, περνώντας απ' την Πλάκα, μεγάλο αμπελότοπο στα Γενοβέζικα χρόνια, για να καταλήξει στην Αγία Ερμιόνη. Παμπάλαιος και τούτος ο θαλασσόβρεχτος οικισμός με τις ιστορικές βότες του (σκέπαστρα για τις βάρκες που αργότερα έγιναν πρόχειρες καλοκαιρινές κατοικίες) στην άκρη του γιαλού και το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Ερμιόνης χτισμένο το 1754. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται το Μαντράκι. Ένα μικρό λιμανάκι στην αγκαλιά ενός αγκαθωτού βράχου, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι ψαρόβαρκες από την μανία του Νοτιά.
  Στα χρόνια της Κατοχής ήταν φυλάκιο των Γερμανών αλλά και τόπος απ΄ όπου έπαιζαν την ζωή τους κορώνα-γράμματα οι βαρκάρηδες, αφού έπρεπε να κλέψουν την βάρκα από τον Γερμανό φύλακα και να μεταφέρουν πατριώτες στην Μέση Ανατολή.
  Σήμερα στην Αγία Ερμιόνη έχουν χτιστεί ξενοδοχεία, πανσιόν, ταβέρνες και κάθε λογής καταστήματα που εξυπηρετούν τον επισκέπτη. Είναι ένας υπέροχος τόπος αναψυχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χίου


Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Ευθυμίας

ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 67205, 67400
  Χωριό στους πρόποδες της Γκιώνας. Πήρε το όνομά της από το εξής περιστατικό. Μέχρι το 1580 μ.Χ. λεγόταν Μηνιά από το όνομα της αρχαίας πόλης Μυωνίας. Το έτος αυτό έγινε μεγάλος σεισμός και το χωριό ερημώθηκε. Τότε οι κάτοικοι έντρομοι βγήκαν στο ύπαιθρο απελπισμένοι από την καταστροφή. Εκεί είδαν όραμα ενός γέρου με μαύρη γενειάδα, του Αγίου Ευθυμίου, που τους είπε να γυρίσουν στο χωριό του και να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει σεισμός. Το όραμα εξαφανίσθηκε από μπροστά τους και οι κάτοικοι με ευθυμία επέστρεψαν και ξαναέχτισαν το χωριό που το ονόμασαν Αγία Ευθυμία. Κατά την αρχαιότητα εκεί ήταν χτισμένη η σημαντική πόλη της Μυωνίας, ερείπια της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα ενώ έχουν ανακαλυφθεί σπουδαία ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Κατά την Ιταλογερμανική κατοχή πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς στις 9/4/1944 όπου και εκτελέσθηκαν είκοσι άνδρες. Είναι πατρίδα του εθνομάρτυρα Επισκόπου Σαλώνων Φιλοθέου Χαρίτου που τραυματίστηκε θανάσιμα έξω από την Αμφισσα σε εξέγερση κατά των Τούρκων. Λέγεται ότι ο Λάμπρος Κατσώνης καταγόταν από εδώ.

ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
  Η Αγία Ευφημία, στο ανατολικό μέρος του νησιού, είναι ιδιαίτερα γραφικό χωριό με πλούσια βλάστηση. Υπάρχει κι εδώ λιμάνι όπου φθάνουν πλοία από την απέναντι στερεολλαδίτικη ακτή. Είναι ανεπτυγμένη τουριστικά και προσφέρει όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ (Νησάκι) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Η ακατοίκητη νησίδα Αγία Κυριακή βρίσκεται σε απόσταση 1000 μ. από τις δυτικές ακτές της Καλύμνου και 1400 από τις νότιες της Τελένδου. Στο ανατολικό της τμήμα υψώνεται το νεότερο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια δύο παλαιότερων ναών. Ως υπέρθυρο της εισόδου του έχει χρησιμοποιηθεί μαρμάρινο αρχαίο γείσο.
  Γύρω από το νεότερο εκκλησάκι διατηρούνται τ' απομεινάρια μίας τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, εξωτερικών διαστάσεων 12,40 μ. μήκος, χωρίς την αψίδα, επί 8,85 πλάτος. Απ' αυτή σώζονται η μεγάλη ημικυκλική αψίδα, τμήματα των τοίχων της, καθώς και οι τοίχοι τριών ορθογωνίων προσκτισμάτων. Σχηματιζόταν έτσι ένα μικρό κτιριακό συγκρότημα στο νησί, κατά πάσα πιθανότητα μοναστηριακό, το οποίο πρέπει να κτίστηκε στα τέλη του 5ου - αρχές 6ου μ.Χ. αιώνα.
  Σε απόσταση 150 περίπου μέτρων ΒΔ της βασιλικής υπάρχουν στον φυσικό βράχο εμφανή σημάδια λατόμευσης του φαιόχρωμου ασβεστόλιθου, για την προμήθεια του υλικού κατασκευής της βασιλικής.
  Αργότερα, μετά την ερείπωση του παλαιοχριστιανικού ναού ανεγέρθηκε στο χώρο του κεντρικού κλίτους του ένα μονόχωρο εκκλησάκι, εσωτερικών διαστάσεων 7,80 x 5 μ. και αυτό σήμερα κατεστραμμένο. Αυτό πρέπει να οικοδομήθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους, εποχή, κατά την οποία κτίζονται στην Κάλυμνο μικρά εκκλησάκια πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικών βασιλικών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Μαρίνας

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (Χωριό) ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26650 24413
Η Αγία Μαρίνα είναι ένα από τα Κ. Διαμερίσματα του Δήμου Ηγουμενίτσας. Βρίσκεται 7χλμ από την Ηγουμενίτσα στην διαδρομή προς Μαζαρακιά. Οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι είναι 578 και οι μόνιμοι ειναι 179. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία. Δυστυχώς απο το 1960 και μετά υπήρξε μεγάλη ματανάστευση πολών κατοίκων ιδιαίτερα προς Γερμανία. Είναι ένα χωριό με αρκετή βλάστηση και μπορείτε να κάνετε αρκετές διαδρομές για πεζοπορία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Μαρίνας

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (Χωριό) ΤΙΘΟΡΕΑ
Τηλέφωνο: +30 22340 71354
  Ανάμεσα στην Κάτω Τιθορέα και την Τιθορέα βρίσκεται η Αγ. Μαρίνα, ένα όμορφο χωριό με πλούσια πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Στην Αγ. Μαρίνα ο επισκέπτης ξεκινά την περιήγησή του από το πανέμορφο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κτισμένο στο τέλος της πρώτης χιλιετίας μ.Χ. αποτελεί σήμερα μια ζώσα πραγματικότητα της διαδρομής των Ελλήνων στο ρου της Ιστορίας. Εκεί ο επισκέπτης, εκτός από το θαυμάσιο περιβάλλον, αισθάνεται το δέος και το σεβασμό σε όλους εκείνους που έταξαν και φύλαξαν Θερμοπύλες.
  Κατεβαίνοντας από το Μοναστήρι, θα κάνει μια στάση να δει από κοντά ένα βράχο που στην ουσία στηρίζεται σε μια κλωστή. Θα επισκεφθεί τον πλάτανο στην εκκλησιά της Αγ. Μαρίνας, χαρακτηρισμένο παραδοσιακό στοιχείο της φύσης, την ίδια την Αγ. Μαρίνα με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες και αρκετά κοντά το πανέμορφο εξωκλήσι του Αγ. Νικολάου με τον περιβάλλοντα χώρο του.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Μαρίνης

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (Χωριό) ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Τηλέφωνο: +30 22510 61264
  Σε απόσταση 7,3 χιλιομέτρων νότια της Μυτιλήνης και σε υψόμετρο 150 μέτρων βρίσκεται η Αγία Μαρίνα. Καταγράφεται για πρώτη φορά σε οθωμανικά κατάστιχα του 16ου αιώνα και το 1653 σε κώδικα της Iερoσoλυμιτικής Βιβλιoθήκης. Με τις σημερινές γεωμορφολογικές συνθήκες υπάρχει μερική οπτική επαφή με τη θάλασσα, φαίνεται όμως ότι ο κεντρικός οικιστικός πυρήνας του χωριού μάλλον ήταν αθέατος από τη θάλασσα.
  Αλλωστε το παρακείμενο τοπωνύμιο Βίγλα, μαρτυρεί χωρίς αμφιβολία τη λειτουργία παρατηρητηρίου, μέχρι της αρχές του 19ου αιώνα τουλάχιστον, για το φόβο των πειρατικών επιδρομών. Σε κατάστιχο μάλιστα του 1807 είναι καταγραμμένοι οι μισθοί που καταβάλλονταν στον λεγόμενο βιγλάτορα.
  Στη φορολογική απογραφή του 1840 καταγράφονται 131 χριστιανικές οικογένειες, ενώ το 1908 οι οικογένειες είναι περίπου 230. Το 1928 απογράφηκαν 1.095 κάτοικοι, ενώ μεταπολεμικά ο πληθυσμός μειώθηκε. Το 1951 το χωριό είχε 794 κατοίκους και το 1981 635.
  Ασφαλώς η ονομασία του χωριού σχετίζεται με την τιμώμενη ομώνυμη αγία, στη μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένος και ο ναός του χωριού. Ο ναός χρονολογείται τουλάχιστον από το 1797, σύμφωνα με εντοιχισμένη πλάκα, που βρίσκεται πάνω από την κύρια είσοδο του ναού. Είναι ρυθμού βασιλικής και έχει δεχθεί αρκετές ανακαινίσεις. Το έτος 1840 αποτελεί και γι’ αυτό το χωριό το παλαιότερο χρονολογικό όριο για λειτουργία δημοτικού σχολείου.

Αγία Μαρίνα- Πλάτανος

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (Κωμόπολη) ΛΕΡΟΣ
  Ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού η Αγία Μαρίνα, μικρός παραλιακός οικισμός επεκτάθηκε με το χρόνο και ενώθηκε με τον Πλάτανο, την αρχαιότερη συνοικία και πρωτεύουσα του νησιού. Είναι το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού. Από μακριά δείχνει μια μικρή πόλη που εκτείνεται αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δύο βουνοπλαγιές με άσπρα σπίτια, που απλώνονται από την παραλία μέχρι τους πρόποδες του Κάστρου. Οσο πλησιάζει όμως ο επισκέπτης η πόλη ξεδιπλώνει ένα-ένα τα θέλγητρά της.
  Στον Πλάτανο διατηρούνται πολλά παραδοσιακά δίπατα σπίτια, κι ανάμεσά τους πολλά αρχοντικά, πυκνοδομημένα έτσι, που δημιουργούν στενά γραφικά σοκάκια και προκαλούν τον επισκέπτη να τα διαβεί. Να συναντήσει τη νοσταλγική ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης, το Αυλάκι με τις κρύες βρύσες απ’το καθάριο νερό της πηγής του Παληασκλούπη ή τον παλιό ανεμόμυλο. Η δημαρχία στεγάζεται σε δύο νεοκλασικά κτίρια και δίπλα της ένας γνήσιος παραδοσιακός καφενές, η “Λεριακή Λέσχη”, από τα λίγα που έχουν διασωθεί σήμερα.
  Πλάτανος και Αγία Μαρίνα, άρρηκτα συνδεδεμένες συνοικίες πια, διαθέτουν τη μεγαλύτερη αγορά του νησιού. Μια όμορφη μικρή φιλόξενη πόλη που έχει πολλά να σας προσφέρει από σύγχρονα καταστήματα για κάθε σας αγορά μέχρι τη μαγευτική θέα της από το περίφημο Κάστρο της Παναγιάς. Χτισμένο στην κορυφή του λόφου Απιτύκι, δεσπόζει πάνω από την Αγία Μαρίνα, ελέγχοντας όλη τη γύρω περιοχή με πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, από την Πάτμο ως την Κάλυμνο και πέρα ως τις ακτές της Μικρασίας.
  Για να φτάσετε ως εκεί, αν σας αρέσουν οι ρομαντικοί περίπατοι, θα ανηφορίσετε από τις γειτονιές του Πλάτανου προς την Αγία Παρασκευή κι από εκεί θα ακολουθήσετε το μονοπάτι με τα 500 περίπου σκαλιά. Για τους βιαστικούς υπάρχει ο άνετος αυτοκινητόδρομος.
  Το βυζαντινό κάστρο, που θεμελιώθηκε πάνω σε ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Λέρου του 7ου αιώνα και ολοκληρώθηκε στις μέρες των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη και των Ενετών, είναι καλοδιατηρημένο. Στην εποχή του ήταν απόρθητο, με τρεις επάλξεις και πρόσφερε σίγουρο καταφύγιο στους κατοίκους σε περιόδους επιδρομών. Ανάμεσα στις τρεις μικρές εκκλησίες του κάστρου δεσπόζει ο ναός της Παναγίας, ο πιο σπουδαίος τόπος λατρείας για τους Λέριους, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Διαθέτει χρυσοποίκιλτο τέμπλο και αξιόλογες αγιογραφίες. Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζεται σε νέο κτίριο δίπλα στο Ναό, εκτίθενται σπάνια χειρόγραφα και ιερά βιβλία, πολύτιμες εικόνες, ιερά άμφια και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Στο κάστρο υπάρχουν μεγάλες υπόγειες αποθήκες και δεξαμενές νερού.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
  Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής με πυκνά δάση και όμορφη θέα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την υλοτομία και την κτηνοτροφία. Έχει αρκετές εκκλησίες και εξωκλήσια και στις 26 Ιουλίου γίνεται το παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Κόνιτσας


ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Οικισμός) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Η Αγία Παρασκευή, είναι συνοικισμός των Δομιανών και βρίσκεται σε απόσταση 6,5 χλμ από αυτούς. Είναι χτισμένη σε μια ομαλή πλαγιά, με θέα τη ρεματιά του Αγιατριαδίτικου. Μέσα σε πυκνή βλάστηση, δίπλα σε ρεματιές με τρεχούμενα νερά, είναι φωλιασμένα τα λίγα, παραδοσιακά σπίτια του γραφικού χωριού. Ιδιαίτερα αξιοθέατα της Αγίας Παρασκευής, που πρέπει να επισκεφτεί όποιος επισκέπτεται το Δήμο Κτημενίων, είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το προσκυνητάρι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Παρασκευής

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΛΟΚΡΙΔΑ
Ένα όμορφο χωριό στην άκρη του νομού Φθιώτιδας στα σύνορα με το νομό Βοιωτίας. Η Αγ. Παρασκευή με το περιαστικό της αλσύλλιο δίνει στον επισκέπτη μια άλλη όψη της ήρεμης γεωργικής ζωής. Από την Αγ. Παρασκευή και σε απόσταση 10 χλμ. υπάρχει το ξακουστό μνημείο Λέων της Χαιρώνειας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτρών

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Λιμάνι) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  Πέντε χιλιόμετρα νότια της Αγίας Παρασκευής, μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται ο οικισμός Λουτρά που αποτελείται κυρίως από παραθεριστικές κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Οι κάτοικοι που διαμένουν μόνιμα στα Λουτρά ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, τη μελισσοκομία, την καλλιέργεια της ελιάς και τον τουρισμό. Ο οικισμός πήρε το όνομά του από τις ιαματικές πηγές που φημίζονται για τις σπάνιες θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Παρασκευής

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23740 61439
Φαξ: +30 23740 61439
  Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κασσάνδρας περιτριγυρισμένη από πευκοδάσος. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία στις παρυφές του χωριού. Η Αγία (όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής) έχει πλούσια ιστορική παράδοση και καταστράφηκε τρεις φορές από τους Τούρκους κατακτητές, η τελευταία καταστροφή μάλιστα έγινε το 1821. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί στα ήρεμα στενά σοκάκια του χωριού και να αποδράσει σε πανέμορφες διαδρομές που χαράζονται μέσα στο κατάφυτο δάσος. Οι κάτοικοι του χωριού απλοί και φιλόξενοι θα χαρούν να σας μυήσουν στα μυστικά της μελισσοκομίας που είναι και η κύρια απασχόληση μαζί με την καλλιέργεια της ελιάς. Στο χωριό υπάρχουν μικρά, γραφικά ταβερνάκια όπου μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακές λιχουδιές και μεζέδες της Χαλκιδικής, που συνοδεύονται πάντα από τοπικό ούζο ή τσίπουρο.

Αγία Παρασκευή

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Το χωριό είναι οικισμός της Καλαμπάκας, απέχει 10χμ. από αυτή και βρίσκεται σε υψόμετρο 340μ. Οι λιγοστοί κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου με αξιόλογες τοιχογραφίες. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται ο κοιμητηριακός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καθολικό διαλυμένης μονής. Βόρεια του χωριού και σε μικρή απόσταση υπάρχει στη θέση "Κόντενα" το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου. Απέναντι από το εκκλησάκι είναι ο καταρράκτης που εντυπωσιάζει όταν υπάρχει νερό. Το χωριό πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2007 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλαμπάκας.

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ (Λιμάνι) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ολόκληρη η περιοχή χαρακτηρίζεται από ομαλούς λόφους όπου κυριαρχούν οι ελαιώνες, ενώ στις περιοχές των όρμων της Αγίας Πελαγίας και της Λυγαριάς υπάρχουν αμμώδεις παραλίες για θαλάσσια μπάνια και κυριαρχούν οι τουριστικές δραστηριότητες. Η θάλασσα και η γεωμορφολογία των λόφων κρίνεται ότι αποτελούν τα σημαντικότερα φυσικά δεδομένα της περιοχής γεγονός που έχει αισθητά συμβάλλει στην αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος. Η Αγία Πελαγία, η Λυγαριά, το Παλαιόκαστρο, θεωρούνται από τις ομορφότερες τουριστικές περιοχές του Δήμου μας , που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι ,έλληνες και ξένους ενώ έχουν εξελιχθεί σε κέντρα παραθεριστικής κατοικίας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Γαζίου


ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ (Οικισμός) ΛΗΜΝΟΣ
  Από τα πιο απομακρυσμένα χωριά του νησιού είναι η Αγία Σοφία, αλλά και από τα αρχαιότερα. Αναφέρεται ήδη από το 1303 σε απογραφικά πρακτικά. Η παραδοσιακή λημνιακή αρχιτεκτονική διατηρείται και στη γύρω περιοχή διακρίνονται τα ερείπια ανεμόμυλων.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ (Χωριό) ΑΣΤΡΟΣ
  Είκοσι περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης και στη μέση του οδικού άξονα Τριπόλεως - Αστρους (20 χιλ από την Τρίπολη), σε υψόμετρο 580 μέτρων πάνω στους πρόποδες του Πάρνωνα, βρίσκεται χτισμένο ένα μικρό γραφικό χωριουδάκι, η Αγία Σοφία . Το χωριό αυτό είναι δευτερογενής Καστρίτικος (από τα χωριά του Καστριού) οικισμός, με οικιστές κατοίκους κυρίως από το χωριό Καράτουλα Κυνουρίας. Σήμερα στην Αγία Σοφία κατοικούν περίπου 90 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά και άλλης νεαρής ηλικίας άτομα.
   Πριν από 150 περίπου χρόνια (κατά το έτος 1850) ορισμένες οικογένειες από το Καράτουλα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή, ασχολούμενοι με την γεωργία και την κτηνοτροφία και ίδρυσαν την Αγία Σοφία. Οι κάτοικοι του χωριού αυτού, εκτός από τις ανωτέρω ασχολίες, ασχολήθηκαν και με διάφορες άλλες παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως την σιδηρουργεία και βαρελοποιία, μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο ζούσαν από αυτές αλλά και εξ αιτίας τους το χωριό αυτό, απέκτησε σπουδαία φήμη σε όλη την ευρύτερη περιοχή τα παλιότερα χρόνια.
   Στην περιοχή έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα (τάφοι, πήλινα πιθάρια, παλιό υδραγωγείο κ.α.) που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Αγία Σοφία είχε κατοικηθεί κατά την αρχαιότητα, άγνωστο όμως από ποιους και πότε. Τα ευρήματα αυτά εκτίθενται για φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης.
   Το χωριό ονομάστηκε Αγία Σοφία από την εκκλησία του που είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης και εορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου. Μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1940, το χωριό, όπως και πολλά άλλα της περιοχής, έσφυζε από ζωή και έφτασε να έχει μέχρι και 400 κατοίκους. Ηταν εκείνη η εποχή που δούλευαν αδιάκοπα οι τέσσερις υδρόμυλοι, τα γύφτικα (σιδηρουργεία) και τα βαρελάδικα της Αγια-Σοφιάς, εξυπηρετώντας κατοίκους και όχι μόνο του ίδιου χωριού αλλά και πάρα πολλών γειτονικών. Η εποχή που οι τέσσερις ταβέρνες του χωριού ήταν συνεχώς κατάμεστες από κόσμο, ενώ τα βουνά και οι λαγκαδιές του αντιλαλούσαν από τα κουδούνια, τα βελάσματα των κοπαδιών και τις φωνές των τσοπάνηδων. Μετά την κατοχή όμως και το τέλος της δεκαετίας του 1940, η εξωτερική και εσωτερική μετανάστευση ( για την αναζήτηση καλύτερης τύχης από τους κατοίκους) λιγόστεψαν κατά πολύ τον πληθυσμό του.
   Η Αγία Σοφία διοικητικά ανήκει στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Οι μαθητές του χωριού φοιτούν στα κοντινότερα χιλιομετρικά σχολεία που είναι το Δημοτικό Σχολείο Ριζών, το Γυμνάσιο Αλέας και το Λύκειο Αλέας. Τα γεωργικά προϊόντα του χωριού είναι λαχανικά για τις οικιακές ανάγκες, κρασί και λάδι άριστης ποιότητας λόγω του υψομέτρου. Στο χωριό λειτουργεί ένα παραδοσιακό καφενείο όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το καφεδάκι του, το κρασάκι του και γιατί όχι και σπιτικό φαγητό κατόπιν παραγγελίας. Το κελάηδισμα των αηδονιών μέσα από τα βαθύσκιωτα λαγκάδια και τις ρεματιές με τα πλατάνια θα μαγέψουν τον περιπατητή καθώς συνοδεύεται από μια άλλη μελωδία αυτή των κουδουνιών από τις στάνες στις γύρω βουνοπλαγιές.
   Οι σημερινοί Αγια-σοφίτες μέσα από τον πολιτιστικό και εξωραϊστικό σύλλογό τους προσπαθούν να μην ξεχαστούν τα έθιμα, και οι παραδόσεις του χωριού τους και να διατηρηθούν οι δεσμοί ανάμεσα στους. Σήμερα στην Αγία Σοφία κατοικούν περίπου 90 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά και άλλης νεαρής ηλικίας άτομα. Η ύπαρξη νέων σημαίνει ελπίδα. Ελπίδα ότι το όμορφο μικρό Καστριτοχώρι με το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και το εξαίρετο κλίμα, δεν θα σβήσει από γεροντικό μαρασμό.
Το κείμενο είναι μερικά βασισμένο στο κείμενο του Προέδρου του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Σοφίας Κων. Φαρμασώνη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Τριάδος

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΗ
Τηλέφωνο: +30 28430 91498
  Απέχει από τη Σητεία περίπου 35 χιλιόμετρα και είναι το ακρότερο χωριό του οροπεδίου σε υψόμετρο 410 μέτρα. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού, σταφίδας, κρασιού, καθώς επίσης και με το ψάρεμα.
  Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Τσω και δεν είναι γνωστό από πού προήλθε. Η σημερινή του ονομασία οφείλεται στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας.
  Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες το χωριό υπήρχε επί Ενετοκρατίας, αλλά καταστράφηκε από τους Τούρκους πειρατές το 1471 και κατοικήθηκε ξανά το 16ο ή 17ο αιώνα. Ωστόσο, το χωριό δεν αναφέρεται ούτε με την παλιά του ονομασία στις ενετικές απογραφές.
  Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό δεν κατοικήθηκε από Τούρκους.
  Κοντά στο χωριό βρίσκονται οι μικροσυνοικισμοί Λειβάρι, Αχλάδι, Σταλός και Αμυγδάλι. Για τους αρχαιολόγους οι θέσεις των μικροσυνοικισμών αυτών παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Στη θέση Σταλός ανακαλύφθηκαν μινωικός οικισμός και θολωτοί τάφοι. Επίσης, στην τοποθεσία Λειβάρι υπάρχει σπήλαιο με την ονομασία Αλογαρά, το οποίο κατοικήθηκε κατά τους μινωικούς χρόνους.
  Σημαντικοί για το χωριό είναι δυο παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι, πασίγνωστοι στην περιοχή για τα ωραία τους παξιμάδια. Στον εγκαταλελειμμένο αλλά πολύ γραφικό οικισμό Πλατάνι στον δρόμο προς Γούδουρα υπάρχει η όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Σημαντικό στοιχείο της εκκλησίας, εκτός από την παλαιότητά της είναι τα υπολείμματα των εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφιών, ανάμεσα στις οποίες εντύπωση προκαλεί ο γενειοφόρος Αγιος Βαρθολομαίος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Τριάδας

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
  Στη βόρεια ελατόφυτη πλαγιά του ανυπέρβλητου Βελουχιού είναι ριζωμένη η Αγία Τριάδα, το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό και έδρα του Δήμου Κτημενίων. "Πνιγμένη" σε οργιαστική βλάστηση από καστανιές, έλατα και πολλά οπωροφόρα, με εξαιρετικό κλίμα, προσφέρεται για επίσκεψη όλες τις εποχές του χρόνου.
  Από τις πρώτες ιστορικές μαρτυρίες συνάγεται ότι το χωριό πρέπει να δημιουργήθηκε με πυρήνα ομώνυμο μοναστήρι, που βρισκόταν, λίγο πριν τα μέσα του 18ου αιώνα, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδος. Το 1779, εδώ λειτούργησε σχολείο ελληνικών γραμμάτων με σχολάρχη τον εκ Φουρνάς αρχιμανδρίτη Ιωσήφ και διδάσκαλο τον Βασίλειο Κωστόπουλο από τη Ρεντίνα.
   Στην Αγία Τριάδα εμφιαλώνεται σήμερα το νερό "Βελούχι", ένα από τα καλύτερα εμφιαλωμένα νερά της Ελλάδας και παράγονται μεγάλες ποσότητες από τα περίφημα κάστανα, τα λεγόμενα "κρητικά".
   Η Αγία Τριάδα προσφέρεται για πλήθος φυσιολατρικών δραστηριοτήτων και έχει πρόσβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου. Μάλιστα σε λιγότερο από 3 χρόνια προβλέπεται να λειτουργεί και νέος δρόμος που θα τη συνδέει απευθείας με το χιονοδρομικό κέντρο σε λιγότερο από 45' και το χειμώνα.

ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ (Οικισμός) ΕΔΕΣΣΑ
  Η Αγία Φωτεινή βρίσκεται στο πόδι του όρους Bέρμιο στο νοτιοδυτικό τμήμα του N. Πέλλας. Υπάρχει δρόμος για το Ροδοχώρι, την Μεταμόρφωση (Ντραζίλοβο) και τα 3 - 5 Πηγάδια.
  Tο βουνό είναι κατάφυτο, στους πρόποδες με καστανιές και έπειτα με οξυές και δρυς, ενώ στην κορυφή υπάρχουν έλατα και πεύκα. Oι ανοιχτές πεδιάδες ανάμεσα στα δάση, προσφέρονται για εκδρομές. Iδανικές είναι οι περιοχές μετά την Aγία Φωτεινή προς τα χωριά Ανω Γραμματικό και προς την Kεδρώνα.
  Oι ορειβάτες μπορούν να διασχίσουν το βουνό μέσω τεσσάρων διαδρομών. Φθάνοντας στο Ανω Γραμματικό υπάρχει διαδρομή που οδηγεί στην κορυφή "Kαρατάς" σε υψόμετρο 2.027 μ. H ανάβαση διαρκεί 3 ώρες. Eπίσης 3 ώρες διαρκεί η διαδρομή στην κορυφή "Kαρατάς" με αφετηρία τα "3-5 πηγάδια". Mέσα από πυκνή βλάστηση, κυρίως οξυές, περνά ο ορειβάτης στο δασικό δρόμο Kεδρώνας - Φλαμουριάς σε μια διαδρομή 3 ωρών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Εδεσσας


ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
7 χιλ. ανατολικά της Σητείας, στο δρόμο για Βάι βρίσκεται το χωριό Αγ. Φωτιά, που οφείλει το όνομα του στην εκκλησία της Αγ. Φωτεινής. Στην περιοχή βρέθηκαν τα ερείπια του μεγαλύτερου νεκροταφείου της μινωικής εποχής στην Κρήτη με 252 τάφους πρωτομινωικής περιόδου, 1800 αγγεία και πολλά κτερίσματα.

Αγιαννάκος

ΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ (Οικισμός) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Ο γεωργοποιμενικός οικισμός Αγιαννάκος ονομάζεται έτσι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που την συναντάμε το 1638 σε Πατριαρχικό σιγίλιο να υπάγεται στη Μονή Γέροντος. Κοντά στον οικισμό και στο δρόμο προς τη Δαμιά έχουν βρεθεί στοιχεία ύπαρξης προϊστορικού οικισμού. Μέσα στα ερείπια του ναού του Αγίου Γεωργίου στο λόφο, υπάρχουν κομμάτια ειδωλολατρικού ναού του 5ου π.Χ. αιώνα.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Ελυμνίων.

ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΡΑΜΟΣ
Ο παραλιακός οικισμός των Αγιασμάτων βρίσκεται σε απόσταση 5 Km περίπου από την Κέραμο. Τα Αγιάσματα, που σήμερα κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι, αποτελούσαν κάποτε το εξαγωγικό λιμάνι των χωριών της περιοχής και κέντρο διακίνησης των μεταλλευμάτων αντιμονίου που παρήγαγαν τα μεταλλεία της Κεράμου. Φημίζονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών που αναβλύζουν κοντά στην παραλία. Στο χωριό λειτουργεί Υδροθεραπευτήριο το οποίο παρουσιάζει αξιοσημείωτη κίνηση επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χίου


Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίων Δούλων

ΑΓΙΟΙ ΔΟΥΛΟΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 94255
  Το χωριό πήρε το όνομά του από τους δούλους που εργάζονταν στα κτήματα των εκκλησιών κατά τη βυζαντινή περίοδο. Οι Αγιοι Δούλοι αναφέρονται σε πολλά ιστορικά κείμενα.
  Ο Ανδρέας Μάρμορας, στην ιστορία της Κέρκυρας, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως το χωριό των Αγίων Δούλων συνέβαλε οικονομικά στην ανέγερση της Μονής του Παντοκράτορα το 1347.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Αγιοι Θεόδωροι

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ (Κωμόπολη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  Η πόλη είναι χτισμένη Βορειοανατολικά στην περιοχή της αρχαίας Κρομμυωνίας, η οποία ανήκε στη Μεγαρίδα μέχρι τον 6ο π.Χ. αιώνα, πριν περιέλθει στην Κόρινθο. Ο Στράβωνας στα «Γεωγραφικά» του, αλλά και ο Παυσανίας, αναφέρουν ότι εδώ ζούσε η Φαιά, ο τρομερός αγριόχοιρος που λυμαινόταν την περιοχή και κατάστρεφε τα σπαρτά και τις καλλιέργειες. Ο μυθικός ήρωας Θησέας, εκτελώντας έναν ακόμα άθλο του, φόνευσε τη Φαιά, στο πέρασμά του από την Τροιζήνα προς την Αθήνα.
  (Κείμενο: Μαρία Γεωργιάδου, Θηρεσία Κοντογιάννη)
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2002) της Νομαρχίας Κορινθίας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίων θεοδώρων

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ (Χωριό) ΑΛΜΥΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 24220 92289
  Οι Αγιοι Θεόδωροι αρχικά ήταν χωριό χτισμένο σ' άλλη θέση που σήμερα είναι γνωστή ως Παλιοχώρι ή Παλιοθόδωρος. Το χωριό αυτό λεγόταν επίσης Αγιοι Θεόδωροι από την ομώνυμη κεντρική εκκλησία του Χωριού. Ηταν μια σημαντική και ακμάζουσα η κοινότητα των παλιών Αγίων Θεοδώρων με 130 περίπου σπίτια και εφτά εκκλησίες.
  Οι κάτοικοί τους ασχολούνταν βασικά με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Καλλιεργούσαν αμπέλια και μεταξοσκώληκες. Πότε πρωτοχτίστηκε στη θέση αυτή το χωριό δεν είναι γνωστό. Ωστόσο πρέπει να θεωρείται πιθανό ότι χτίστηκε στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, την ίδια εποχή περίπου που συγκροτίθηκε και η Χαμάκω.
  Ο Αργύρης Φιλιππίδης που πέρασε από το χωριό στα 1815 λέει ότι το χωριό είναι χτισμένο πάνω σ' ένα ψηλό λόφο. Εχει ήρεμη γη. Βλέπει όλα βόρεια και δυτικά. Εχει 25 - 30 χριστιανικά σπίτια. Οι κάτοικοι του χωριού είναι ήρεμοι άνθρωποι και φιλόξενοι. Εδώ δεν έχουν χρέη πολλά, ούτε πολλά δοσίματα. Η παρατήρηση αυτή ότι οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων δεν έχουν πολλά χρέη είναι σημαντική και αξιοπρόσεκτη. Δείχνει ασφαλώς την ακμή του χωριού. Την ίδια ακριβώς εποχή το Πτελεό είχε πάρα πολλά χρέη, τόσα που οδήγησαν πολλούς κατοίκους του να δώσουν τα κτήματά τους και να γίνουν κολλήγοι σε τσιφλικάδες.
  Η ακμή αυτή που παρουσιάζουν οι Αγιοι Θεόδωροι οφειλόταν, εκτός από την εργατικότητα των κατοίκων, και στο γεγονός ότι υπάγονταν διοικητικά στη Λαμία. Φαίνεται ότι το καθεστώς του "Ζητουνίου", όπως τότε λεγόταν η Λαμία, ήταν ηπιότερο σε σχέση με το καθεστώς που επικρατούσε στο Πτελεό, που υπαγόταν στη διοίκηση Κοκοσίου. Οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων καλλεργούσαν σιτάρι, βρίζα, κριθάρι, καλαμπόκι και πολλά από τα χωράφια τους ήταν ποτιστικά.
  Από τη θέση αυτή του "Παλιοχωριού" ο Γιάννης Βελέντζας τους υποχρέωσε να μετοικήσουν στη θέση Τραχήλι και να αποτελέσουν μαζί με τους Χαμακιώτες και τους Κοροκλεντιώτες το πρώτο Αχίλλειο. Ο αναγκαστικός αυτός συνοικισμός τους με τους κατοίκους από τη Χαμάκω και το Κοροκλέντι δεν άρεσε στους Αγιοθοδωρίτες. Δεν άρεσε γιατί ακριβώς είχαν αυτή την πρόοδο και την κάποια ευμάρεια που απολάμβαναν και την οποία δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν με μία μετακόμιση. Ο αναγκαστικός αυτός συνοικισμός κράτησε γύρω στα 30 χρόνια, όσο τους υποχρέωνε η ύπαρξη στη ζωή του Βελέντζα. Η ιδέα του Βελέντζα να δημιουργήσει ένα μεγάλο παραλιακό χωριό, αν και ήταν μεγάλη και σπουδαία, δεν έγινε αποδεκτή. Αμέσως μετά το θάνατο του Βελέντζα άρχισαν να εγκαταλείπουν τη θέση εκείνη. Η ιδέα όμως της εγκατάλειψης του παλιού τους χωριού είχε καρποφορήσει. Ενας σοβαρός λόγος που ανάγκασε τόσο τους κατοίκους της χαμάκως, όσο και των Αγίων Θεοδώρων να εγκαταλείψουν το Τραχήλι ήταν και το πολύ νοσηρό κλίμα που επικρατούσε εκεί εξαιτίας των πολλών ελών που υπήρχαν. Οπως έγινε και με τους Χαμακιώτες, έτσι και οι Αγιοθοδωρίτες, μετά τη διάλυση του χωριού στο Τραχήλι, δεν επανήλθαν στο χωριό τους στη παλιά θέση αλλά άρχισαν να εγκαθίστανται προσωρινά στη σημερινή θέση του χωριού. Υπήρχαν και εδώ διαφωνίες ως προς τη θέση της οριστικής νέας τους εγκατάστασης. Τελικά επικράτησε η σημερινή θέση του χωριού.
  Μετά τη δημιουργία του πρώτου ελεύθερου ελληνικού κράτους οι Αγιοι Θεόδωροι εντάχθηκαν στο Δήμο Πτελεατών. Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι το 1912, όποτε καταργήκαν οι Δήμοι και το χωριό αποτέλεσε ιδιαίτερη κοινότητα, μέχρι και το 1999, οπότε με το νέο νόμο εντάχθηκε στο Δήμο Πτελεού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίων Θεοδώρων

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 85864
  Οι Αγιοι Θεόδωροι χτισμένοι σε 800 μ. υψόμετρο, είναι ένας από τους πιο μεγάλους και τους πιο ζωντανούς οικισμούς του νομού, 19 χλμ ΝΑ των Γρεβενών, πάνω στο δρόμο Γρεβενών - Καλαμπάκας. Η διαδρομή Γρεβενά - Αγ. Θεόδωροι χαμηλά στον ποταμό Βενέτικο, είναι πάρα πολύ εντυπωσιακή. Μέσα στο ποτάμι αλλά και στην κοίτη του υπάρχουν τεράστια βράχια και σε ορισμένα σημεία με μεγάλο βάθος τα νερά είναι καταπράσινα. Η παραποτάμια βλάστηση είναι πλούσια: ιτιές, πλάτανοι, σκλήθρα. Δίπλα στο ποτάμι πάνω στα βράχια υπάρχουν κιόσκια και παγκάκια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να σταματήσει για να χαρεί την όμορφη φύση.
  Από μαρτυρίες των κατοίκων πληροφορούμαστε πως η κοινότητα των Αγ. Θεοδώρων δημιουργήθηκε το 1970-71 από άτομα ορισμένων οικισμών, τα οποία μετακινήθηκαν εδώ για λόγους σύμπτυξης. Σήμερα στην περιοχή ζούνε 500 άτομα, των οποίων ο αριθμός ανεβαίνει κατά 200 άτομα το καλοκαίρι. Αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία - υπάρχει δασικός συνεταιρισμός και δασεργάτες.
  Η περιφέρεια της κοινότητας καλύπτεται από δρυόδασος που εναλλάσσεται με γεωργικές καλλιέργειες. Παλιοί θρύλοι διηγούνται πως στο δάσος «Καραούλι» υπήρχαν κλέφτες που λήστευαν τους περαστικούς και πως στην τοποθεσία «Σκάλα», επί Τουρκοκρατίας για να πάει κάποιος στην περιοχή του Αλή Πασά, έπρεπε να πληρώσει ένα είδος φόρου. Επίσης στην περιφέρεια των Αγ. Θεοδώρων υπήρχε παλιά Καραβανόστρατα (διακλαδώσεις παραεγνατίας), από όπου περνούσαν οι Βλάχοι πηγαίνοντας προς τη Θεσσαλία επί Τουρκοκρατίας αλλά και μέχρι το 1940.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίων Πάντων

ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22660 81201
  Είναι μικρό παραλιακό χωριό, δυτικά του Γαλαξειδιού και σε απόσταση 12 χλμ. Αποτελείται από τρεις οικισμούς, τον Ανατολικό, τον Δυτικό και τον παραλιακό. Πήρε το όνομα "Αγιοι Πάντες" από τον ομώνυμο Καθεδρικό ναό των Αγίων Πάντων. Το παλιό όνομα "Βίδαβη" προερχόταν από το όνομα του οπλαρχηγού Ηλία Βιδαβιώτη. 'Εχει 388 κατοίκους, έκταση 22.096 στρέμματα και μέσο σταθμικό υψομέτρου τα 56 μέτρα.
  Το χωριό παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική κίνηση, ιδίως το καλοκαίρι. Διαθέτει ταβέρνες, ψησταριές, καφενεία, ξενοδοχεία και ξενώνες. Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε και για ψάρεμα, ή να κουβεντιάσουν με τους φιλόξενους κατοίκους. Στο λιμανάκι αράζουν αλιευτικά σκάφη, βάρκες και πολλά ταχύπλοα. Παράγει κτηνοτροφικά προϊόντα, οπωρολαχανικά και λάδι.
  Υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Αγίου Γεωργίου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Ιωάννη. Κοντά στο χωριό υπήρχε αρχαίο μαρμάρινο φρούριο, του οποίου ερείπια από τα τείχη βρίσκονται ακόμα καθώς και παλιός Βυζαντινός ναός, εντός σπηλαίου, με το όνομα "Βαρνάκοβα".

ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ (Οικισμός) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
  Παραλιακός οικισμός, 49χλμ από το Βόλο. Ένας στενός, κατηφορικός, άσφαλτοστρωμένος δρόμος σας οδηγεί από τη Μακρυρράχη (3χλμ) σ' αυτήν την πανέμορφη μεγάλη παραλία με την χρυσή άμμο και τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, όπου το πράσινο σμίγει αρμονικά με το απέραντο γαλάζιο. Τα ταβερνάκια στην παραλία προσφέρουν ντόπιους μεζέδες και τσίπουρο. Στη δεξιά άκρη της παραλίας θα δείτε τον «Καλόγερο», έναν τεράστιο βράχο που, αν τον προσέξετε καλά, θα διακρίνετε τη μορφή ενός σκυφτού καλόγερου. Οι Aγιοι Σαράντα είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της ηρεμίας και της γαλήνης. Σε μικρή απόσταση, ο Aγιος Ιωάννης σας προσφέρει εναλλακτική διασκέδαση με καφετέριες και μπαράκια ή τη δυνατότητα να ενοικιάσετε θαλάσσια ποδήλατα, κανό, βάρκες κ.λπ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ζαγοράς


Αγιόκαμπος

ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ (Λιμάνι) ΕΥΒΟΙΑ
  Το "επίνειο" του Αγιου είναι ο Αγιόκαμπος. Στα αρχαία χρόνια στη θέση αυτή υπήρχε η πόλη "Διός" χτισμένη από τους Αθηναίους. Ηταν πόλη που είχαν οι κάτοικοί της σαν κύρια ασχολία την παραγωγή πορφύρας, που χρησίμευε στη βαφή βασιλικών ενδυμάτων. Η προέλαση του Δάτη και Αρταφέρνη είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της αρχαίας πόλης, με φυσικό επακόλουθο τη μη ύπαρξη ιστορικών στοιχείων για τη θέση της. Η αρχαιολογική σκαπάνη του 19ου αιώνα έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα μεταξύ των οποίων και νομίσματα της Ιστιαίας. Από τότε που απόκτησε την πορθμειακή γραμμή με τη Γλύφα που βρίσκεται απέναντι στο νομό Μαγνησίας, αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της Β. Εύβοιας και της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού & Ανάπτυξης Δήμου Αιδηψού.

ΑΓΙΟΝΕΡΙ (Οικισμός) ΗΡΑΙΑ
Στο χωριό Αγιονέρι (Μπέτση) και στο αλώνι του Καλλιντέρη, στις 21 Μαρτίου 1821 ο Δημητράκης και ο Γεώργιος Πλαπούτας μάζεψαν τα παλικάρια απ' όλη τη Λιοδώρα και ξεκίνησαν την επανάσταση του '21. Ο Δήμος έχει στήσει μνημείο στο σημείο αυτό και κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται με επιτυχία η ιστορική επέτειος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου

ΑΓΙΟΣ (Χωριό) ΑΙΔΗΨΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22260 31242
  Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τα Λουτρά της Αιδηψού και σε περιοχή κατάφυτη από ελαιόδενδρα και οπωροφόρα βρίσκεται το χωριό Αγιος.
  Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Β. Εύβοιας και πήρε το όνομά του κατά μία εκδοχή από ένα γέρο που εμφανίστηκε και προειδοποίησε τους κατοίκους για επικείμενη Τουρκική επιδρομή, έτσι ώστε να προετοιμαστούν και να μη καταστραφούν. Πιστεύοντας πως ο σωτήρας τους ήταν κάποιος Αγιος, χωρίς ιδιαίτερη αναφορά σε κάποιο συγκεκριμένο, βάφτισαν το χωριό "Αγιος" τιμώντας τον προστάτη τους.
  Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας διαμορφώθηκε στη σημερινή του μορφή, μετά από τις καταστροφές που είχε υποστεί προγενέστερα, λέγεται δε ότι εδώ διαβάστηκε η πρώτη προκήρυξη της επανάστασης του 1821 στην Εύβοια.
  Πολιούχος του Αγίου είναι ο Αγιος Γεώργιος, που την παραμονή της εορτής του γίνεται περιφορά της εικόνας, ενώ γνωστοί είναι οι εορτασμοί της Ευαγγελίστριας και του Αγίου Σάββα που είναι η μοναδική εκκλησία σε επίπεδο ονόματος σε ολόκληρη την Β. Εύβοια.
  Χαρακτηριστικό του Αγίου είναι το γεφύρι του. Ενα γεφύρι που η παράδοση θέλει το χτίσιμό του να συνδέεται με θρύλο για το "στοίχειωμα" μιας αθώας κοπέλας, με συνέπεια οι γεροντότεροι να διηγούνται τραγελαφικές ιστορίες που διαδραματίζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας με αυτούς που το περνούσαν φωνάζοντας ή τραγουδώντας.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού & Ανάπτυξης του δήμου Αιδηψού.

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (Χωριό) ΕΔΕΣΣΑ
  Παραδοσιακός Οικισμός στα 1200m που αξίζει να δείτε είναι το παλιό χωριό Αγιος Αθανάσιος. Σε απόσταση 30 km από την πόλη της Εδεσσας και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Bόρας βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Aγίου Aθανασίου (ή Tσέγανη). Tο χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Bόρας (ή Kαϊμάκτσαλαν), στην κορυφή Πιπερίτσα, κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 οπότε οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν στο νέο οικισμό που βρίσκεται 6 km κάτω από τον παλιό Aγιο Aθανάσιο.
  O επισκέπτης που θα βρεθεί στον παραδοσιακό οικισμό, θα θαυμάσει τα κεραμοσκεπή κτίρια του χωριού, δείγματα της ενδιαφέρουσας παραδοσιακής Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής που συνδυάζεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Aναλήψεως η οποία κτίστηκε στα τέλη του 1700.
  Σήμερα ο παραδοσιακός οικισμός του Aγίου Aθανασίου ή Tσέγανη, όπως ονομάζεται από τους ντόπιους, είναι πόλος έλξης επισκεπτών καλοκαίρι & χειμώνα.
  Σπιτική παραδοσιακή φιλοξενία αλλά και τοπική γαστρονομία είναι ό,τι καλύτερο στην όμορφη αυτή πλαγιά του όρους Βόρας. Ski, Trekking, περιηγήσεις, ιππασία, τοξοβολία είναι τα οργανωμένα sports που θα σας φέρουν σε καλύτερη επαφή με την φύση και τους ανθρώπους της. Πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας μεταβάλλεται σε πρώτης τάξεως θέρετρο για τους χειμερινούς μήνες. Εξαιρετική επίσης είναι και η φιλοξενία στον νέο οικισμό του Αγίου Αθανασίου σε απόσταση 5km και σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Εδεσσας


ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (Κωμόπολη) ΑΣΤΡΟΣ
  Ο Αγιος Ανδρέας είναι μια γραφική κωμόπολη, χτισμένη στις παρυφές ενός λόφου κοντά στη θάλασσα, δίπλα από ένα κάμπο κατάφυτο από ελιές. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο για το Λεωνίδιο και απέχει 6 χιλ. από το Αστρος. Στο σημείο αυτό τελειώνει το φαράγγι της Ζαμπάνιτσας και εκβάλει προς τη θάλασσα ο ποταμός Βρασιάτης.
  Είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και κατοικείται κυρίως από Τσάκωνες. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη και πληθυσμιακή αύξηση. Σήμερα έχει περίπου 3000 κατοίκους. Ομορφα πετρόκτιστα και καλοδιατηρημένα σπίτια, γραφική κεντρική πλατεία, πολύ πράσινο και ωραίες παρακείμενες παραλίες συνθέτουν την εικόνα του Αγίου Ανδρέα. Στα καφενεία του μπορεί να ακούσει κανείς τους γηραιότερους να μιλούν την Τσακώνικη διάλεκτο. Στο κέντρο της κωμόπολης είναι η κεντρική πλατεία με την μητροπολιτική εκκλησία. Γύρω υπάρχουν καφενεία, ταβέρνες και εμπορικά καταστήματα.
  Σε απόσταση 3 χιλ. είναι η Παραλία του Αγίου Ανδρέα με γραφικό λιμανάκι, ωραία θέα προς το Μυρτώο πέλαγος και το Αστρος και αξιόλογη και καθαρή παραλία. Λειτουργούν ταβέρνες και το καλοκαίρι γνωρίζει ζωηρή κίνηση. Στη θέση αυτή υπάρχουν ερείπια κυκλώπειου τείχους που κατά τους αρχαιολόγους ανήκε στην αρχαία κυνουριακή πόλη Ανθήνη. Κοντά στην παραλία βρίσκεται το μετόχι της μονής Ορθοκωστάς, που αποτελείται από μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ένα ψηλό πύργο, πιθανά ενετικής κατασκευής. Και τα δύο κτίσματα φέρουν επιγραφές ανακαίνισης, 1714 και 1715 αντίστοιχα. Οχι μακριά, διατηρείται ακόμη παλαιό πετρόχτιστο τοξωτό γεφύρι, στο ποταμό Βρασιάτη.
  Αξιόλογα, ζωντανά και πολλά είναι εδώ τα πανηγύρια: του Αϊ-Γιώργη, της Υπαπαντής, των Αγίων Αποστόλων και των πολιούχων Κωνσταντίνου και Ελένης.
  Κοντά στον Αγιο Ανδρέα στο δρόμο για το Λεωνίδιο, βρίσκεται το Αρκαδικό Χωριό. Σε μικρή απόσταση (3 χιλ.) είναι το χωριό Κορακοβούνι. Ανάμεσα περνά ο ποταμός Βρασιάτης ο οποίος έχοντας διασχίσει το όμορφο φαράγγι της Ζαμπάνιτσας (που απέχει 5 χιλ. από τον Αγιο Ανδρέα) εκβάλει στο Μυρτώο πέλαγος. Από τον Αγιο Ανδρέα ξεκινά δρόμος που οδηγεί στα χωριά Πραστό (12 χιλ.) και Καστάνιτσα (16 χιλ) όπως και στο μοναστήρι της Ορθοκωστάς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (Νησάκι ερημικό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Το νησάκι του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται σε απόσταση 120 μ. από τις ΝΔ ακτές της Καλύμνου. Το βάθος του καναλιού, που χωρίζει τα δύο νησιά είναι πολύ μικρό, γεγονός που δείχνει ότι κάποτε ήταν ενωμένα μεταξύ τους.
  Στο ανατολικό τμήμα του Αγίου Ανδρέα και σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα, σώζονται τα ερείπια παλαιοχριστιανικού κτιριακού συγκροτήματος, αποτελούμενο από ένα ναό, μία υδατοδεξαμενή και τρία ορθογώνια διαμερίσματα. Απ’ όλα καλύτερα διατηρείται η υπέργεια υδατοδεξαμενή, μέχρι 1,85 μ. ύψος. Πυκνοί σκίνοι και επιχώσεις καλύπτουν τμήματα των τοίχων των οικοδομημάτων.
  Η μορφή του συγκροτήματος δείχνει ότι πρόκειται για μοναστηριακό συγκρότημα του 5ου - 6ου μ.Χ. αιώνα, όπως φαίνεται και από την πολυπληθή επιφανειακή κεραμική.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Βασιλείου

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Χωριό) ΑΧΑΪΑ
Τηλέφωνο: +30 2610 992642
Παραλιακά κέντρα και καταγάλανη θάλασσα συναντά ο επισκέπτης και στον Αγ. Βασίλειο. Η περιοχή Τεκές στον Αγ. Βασίλειο ταυτίζεται με τον αρχαίο Πάνορμο, τον φυσικό όρμο μεταξύ Ρίου και Δρεπάνου όπου κατά το γ' έτος του Πελοποννησιακού πολέμου έγινε σημαντική ναυμαχία μεταξύ Αθηναίων και Λακεδαιμονίων. Πρόκειται για ένα φυσικό και ασφαλές λιμάνι όπου σε κοντινή απόσταση, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρχε μοναστήρι δερβισών, δηλ. τεκές, απ' όπου δόθηκε και η σημερινή ονομασία στο σημείο αυτό.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Χωριό) ΛΕΩΝΙΔΙΟΝ
  Γραφικό καταπράσινο χωριό του Πάρνωνα, σε πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, με άφθονα νερά και πολύ πράσινο. Σύμφωνα με την απογραφή του 1991, αριθμεί 193 κατοίκους, αλλά σήμερα κρατά μόλις 20 - 30 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία και κτηνοτροφία. Στο χωριό φτάνει κανείς από το Παλαιοχώρι (7 χιλ.) μέσω Λεωνιδίου, ή από την Καστάνιτσα. Η ευρύτερη περιοχή ανήκε στην αρχαία πόλη Γλυππία, ελάχιστα λείψανα της οποίας σώζονται σήμερα.
  To χωριό έλαβε ενεργό μέρος στην εθνική αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανοιταλικής κατοχής και είχε πολλά θύματα. Σε αντίποινα μάλιστα κάηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων. Μετά το 1950 μετακινήθηκε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και εγκαταστάθηκε στο Δήμο Ελους και στην Αθήνα.
  Στο κέντρο του χωριού υπάρχει γραφική πλατεία με πλατάνια, αναβλύζοντα νερά και περίτεχνες πετρόκτιστες κρήνες. Δίπλα έχει ανεγερθεί μνημείο των πεσόντων κατά τη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Αλλο ένα μνημείο υπάρχει στην είσοδο του χωριού. Πολύ κοντά στην πλατεία βρίσκεται παλιό συντηρημένο πυργόσπιτο με 2 πατώματα και ζεματίστρα. Επίσης υπάρχει άλλο ένα πυργόσπιτο που είναι σήμερα ερειπωμένο.
  Κοντά στον Αγιο Βασίλειο (2 χιλ) είναι το παλιό μοναστήρι των Ταξιαρχών Μουράς. Στο δρόμο για τον Κοσμά, 2 χιλ. από το χωριό, βρίσκονται ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου, πάνω σε μικρό ύψωμα. Εκεί τοποθετείται και η αρχαία Γλυππία. Στη θέση αυτή είναι η παλιά εκκλησία της Παναγίας (Παλαιοπαναγιάς) Γλυππίας. 1 χιλ. μακρύτερα, δίπλα από το ελατόδασος, διακλάδωση του δρόμου οδηγεί στο μικρό χωριό Πλατανάκι, σε υψόμετρο 980 μ. Η συνέχεια της διαδρομής προς τον Κοσμά διασχίζει πυκνό δάσος με έλατα και κέδρα (18 χιλ.) και είναι συναρπαστική. Από το χωριό ένας άλλος δασικός δρόμος οδηγεί στην Καστάνιτσα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Χωριό) ΤΡΙΠΟΛΗ
Μικρό χωριό στον κάμπο της Μαντινείας 6 χιλ.από την Τρίπολη . Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Χωριό) ΓΥΘΕΙΟ
Βρίσκεται δυτικά του Γυθείου και αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Γυθείου, μαζί με τους οικισμούς Αγιος Ευστράτιος και Μοναχή Συκιά, με 120 κατοίκους.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Νησάκι) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Βρίσκεται στην Αγκάλη, έχει μεγάλο άνοιγμα προς το πέλαγος και είναι γεμάτο αγριλιές και μικρούς θάμνους. Το νησί έχει γραφικότητα και αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά. Εχει καθαρή μα βαθιά θάλασσα, με βράχους απότομους, ανεμοδαρμένους. Ιδιαίτερα στο βόρειο άκρο του νησιού ο "Σταυρός", γιγάντιος κάβος που στα ριζά του έχουν τις φωλιές τους πολλά πετρόψαρα και φώκιες. Βέβαια εδώ πάντοτε θα συναντήσουν τους τολμηρούς ψαροτουφεκάδες ντόπιους και ξένους. Τη μαγεία του ακατοίκητου αυτού μικρού νησιού, μπορεί να την απολαύσει κανείς μόνο τους μήνες του καλοκαιριού. Ιδιαίτερα στις 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονα, το νησί παίρνει μια ξεχωριστή λαμπρότητα και χάρη. Εκείνη την ήμέρα το νησάκι πανηγυρίζει και το πανηγύρι αυτό είναι το πατροπαράδοτο καθολικό πανηγύρι της Αγκάλης.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Βησσαρίωνα

ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
  Στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Βησσαρίωνα (230 μ. υψ.) φθάνουμε είτε ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί σ' αυτήν από τη Φιλύρα, μέσα από ένα ωραιότατο λιβάδι, είτε από τη μεριά της Πύλης που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα. Το χωριό οφείλει το παλιό του όνομα "Δούσικο" σε ένα ενδημικό του τόπου είδος βαλανιδιάς με το (σλαβικό) όνομα Ντούσκο ή Ντουσκάρι.
  Ο πρώτος κάτοικος του χωριού φαίνεται εγγεγραμμένος στα μητρώα αρρένων της κοινότητας από το 1832, όταν αυτή υπαγόταν στο επαρχείο Ντουσκάρ.
  Το Δούσικο, χτισμένο δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό, διαθέτει πολύ υγιεινό κλίμα, το οποίο απολαμβάνουν οι 1.100 κάτοικοί του (το χειμώνα - αυξάνονται σε 1280 το καλοκαίρι), γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αλλά και "πετράδες" (χτίστες της πέτρας) - και μαζί τους οι εποχιακοί επισκέπτες. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται το δάσος "Λάκκα της Στεφανής" και το εκτροφείο θηραμάτων του Κόζιακα.
  Οι κοντινότερες κορυφές του Κόζιακα είναι η Κρανιά (1.100 μ.) και η Φουρκέτσα (500 μ.). Ένας νερόμυλος, ο Νιζερός, σώζεται 2 χλμ. από το χωριό καθώς και οι βρύσες Ψηλές Βρύσες, Γιαννάκη Βρύση και Γαβριήλ Βρύση. Η τελευταία συνδέεται με το χωριό με παλιό μονοπάτι, σ' όλο το μήκος του οποίου συναντά κανείς πέτρινες κατασκευές. Ωραίος χώρος για αναψυχή, όπου βγαίνουν οι κάτοικοι την Πρωτομαγιά, είναι το λιβάδι Ντάρα.
  Το χωριό συνδέθηκε με την περίφημη μονή του Σωτήρος των Μεγάλων Πυλών, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από κει, ανεβαίνοντας σε υψόμετρο 750 μ. στις πλαγιές του Κόζιακα. Το μοναστήρι επανιδρύθηκε μεταξύ 1527 - 1535 από τον Αγιο Βησσαρίωνα, αρχιεπίσκοπο Λαρίσης, όταν ο άγιος ήταν έξαρχος Σταγών.
  Στη θέση της εκκλησίας που έχτισε ο Aγιος Βησσαρίων με τη βοήθεια του αδελφού του Ιγνατίου οικοδομήθηκε εκ βάθρων στα 1557 το σημερινό καθολικό της μονής από τον μητροπολίτη Λαρίσης Νεόφυτο Β' και τους επισκόπους Δημητριάδος Ιωσήφ, Λιτζάς Λουκά και Φαναρίου Μαρτύριο (όπως μαρτυρά η κτητορική επιγραφή). Το καθολικό, που τιμάται στο όνομα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ακολουθεί τον αγιορείτικο τύπο του σταυροειδούς τετρακιόνιου, με δύο (σήμερα) τρούλους και κόγχες στην βόρεια και νότια πλευρά του. Η αγιογράφησή του έγινε από τον Κωνσταντινουπολίτη ζωγράφο Τζώρτζη. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι μεταγενέστερο, του 1813. Το άλλοτε πλούσιο μοναστήρι με τα 365 κελιά και την πλούσια βιβλιοθήκη, που αναδείχθηκε σε πνευματικό κέντρο του νεότερου ελληνισμού, λειτουργεί σήμερα με λίγους μοναχούς που φυλάσσουν τα κειμήλιά του. Ανάμεσα σ' αυτά είναι και η κάρα, η διαθήκη με την ιδιόχειρη υπογραφή, το ραβδί και τα άμφια του Αγίου Βησσαρίωνα.
  Ο τάφος του Αγίου σώζεται στο κοινοτικό νεκροταφείο, ενώ μέσα στο ίδιο το χωριό οι ντόπιοι δείχνουν τη θέση του σπιτιού του και μετοχίου της μονής. Στα 1823 το μοναστήρι καταστράφηκε και οι 2000 τόμοι της βιβλιοθήκης του κάηκαν από τους Αλβανούς του Σ. Κόρτζια. Στα 1943 το μοναστήρι έπαθε νέες καταστροφές από πυρκαγιά.
  Ο Aγιος Βησσαρίων πανηγυρίζει στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος και στη μνήμη του Αγίου από τον οποίο πήρε το σημερινό του όνομα, στις 14 Σεπτεμβρίου. Παραμονή του Αγίου Βησσαρίωνα οι κάτοικοι του χωριού ανεβαίνουν στο μοναστήρι για προσκύνημα και ξημερώνουν εκεί για το πανηγύρι του Αγίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Βλασίου

ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22220 58603
  Χωριό δυτικά των Κονιστρών, στους πρόποδες του όρους Μαυροβούνι από όπου απέχει περίπου 1,5 χλμ. Επί τουρκοκρατίας το χωριό είχε το όνομα κάποιου πασά, που έδρευε εκεί. Ακόμα και σήμερα είναι γνωστό ως "Πασάς". Μετονομάστηκε σε Αγ. Βλάσιο το 1954 από τον πολιούχο του και θαυματουργό Αγιο Βλάσιο. Σχετικά με το ιστορικό της ίδρυσης του ναού κάποιος από ξένο χωριό, κατά την παράδοση, ονειρεύτηκε την εικόνα του Αγίου. Ξεσηκώθηκε έφθασε μόλις ξημέρωσε στο μέρος εκείνο και σκάβοντας ξέθαψε μέσα στο θάμνος, σκίνα και βάτα την εικόνα του Ιερομάρτυρα. Είναι πολύ παλιά εικόνα και από την πολυκαιρία έχει μαυρίσει.
  Στο μέρος αυτού λοιπόν, κτίστηκε από τους ευσεβείς Χριστιανούς του χωριού και της περιοχής μικρό εκκλησάκι. Λειτουργεί Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Βλασίου η "Πάχα", που οργανώνει με μεγάλη επιτυχία το Μίνι Μουντιαλίτο από 15 Ιουλίου - 15 Αυγούστου, με ευρεία συμμετοχή ομάδων από όλη την ευρύτερη περιοχή. Από φέτος η διοργάνωση στηρίζεται από το Δήμο Κονιστρών. Μετά το σχέδιο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Κονιστρών και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός ήταν 439 κάτοικοι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γερμανού

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23850 51419
Φαξ: +30 23850 51419
  Πρόκειται για το πιο παραδοσιακό χωριό της περιοχής με σπίτια χτισμένα σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική. Η ομώνυμη Βυζαντινή εκκλησία αποτέλεσε τον πυρήνα του σημερινού χωριού και χρονολογείται στις αρχές 11ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και ολοκληρώθηκαν σε τρεις φάσεις. Λίγο παρακάτω βρίσκεται ο μονόχωρος ναός του Αγίου Αθανασίου που χτίσθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Πάνω από την πλατεία του χωριού και δίπλα στο ταχυδρομείο βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή, τις διαδρομές πεζοπορία, τα σημεία παρατήρησης πουλιών και τις απαγορευτικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή. Στα βορειοδυτικά του χωριού περνά το ρέμα του Αγίου Γερμανού, το οποίο φιλοξενεί ένα ενδημικό και απειλούμενο υποείδος πέστροφας. Κοντά στο ποτάμι βρίσκονται και οι αναπαλαιωμένοι νερόμυλοι και ακολουθώντας τα μονοπάτια μπορεί κανείς να φθάσει στα εντυπωσιακά μικτά δάση οξιάς ελάτης και τις κορυφές Δεσποτικό (2.334μ) και Καλό Νερό ή Μπελλαβόδα (2.177μ).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 26044
Χωριό πλούσιο σε βλάστηση με πολλά νερά. Βρίσκεται στο 14ο χιλ. του δρόμου Σητείας Ιεράπετρας. Το χωριό παλιότερα λεγόταν Τουρτούλλοι. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από αρχαιολογικής πλευράς, αφού εδώ ανακαλύφτηκαν νεκροταφεία μινωικής και γεωμετρικής περιόδου και επίσης μια μινωική έπαυλη. Κοντά στο χωριό είναι τα σπήλαια Μικρό και Μεγάλο Κατωφύγι.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22230 31054
  Χωριό κτισμένο στην προσήνεμη πλευρά δύο λόφων. Συγκοινωνεί με παρακαμπτήριο οδό από το Αυλωνάρι. Χαρακτηριστική είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από την οποία πήρε και το όνομά του.
  Ο Αγιος Γεώργιος προσφέρεται για ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία, με τη βοήθεια των πλούσιων αρχαιολογικών ευρημάτων που συναντάμε διάσπαρτα. Στους πρόποδες του λόφου Καστρί, στη νοτιοδυτική του πλευρά έχουν βρεθεί πολλές επιτύμβιες πλάκες, μια εκ των οποίων βρίσκεται εντοιχισμένη στη βορειοδυτική πλευρά του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου. Στην περιφέρεια του Αγίου Ιωάννου "Χόνδρους" το 1970 ανακαλύφθηκαν ομαδικοί τάφοι.
  Στη θέση "Ριζόκαστρο", στους πρόποδες του λόφου είναι το Κάστρο ή Καστρί, η ακρόπολη της Αρχαίας Οιχαλίας. Στη θέση "Μονόχωρο" υπάρχει θολωτός Μυκηναϊκός τάφος. Στο τοπωνύμιο "Κάμπος" νοτιοδυτικά του χωριού, αμέσως μετά τη λιθόκτιστη γέφυρα για τον Αγιο Λουκά βρέθηκαν κατά καιρούς μαρμάρινες σαρκοφάγοι, θεμέλια τοίχων σπιτιών αρχαίας πόλης και όστρακα.
  Λέγεται ότι στη θέση Παλαιοχώρα υπήρχε τμήμα οδού με σκυρόστρωμα. Με την οδό αυτή, υπάρχουν πληροφορίες, ότι επικοινωνούσε η αρχαία Οιχαλία με την Ερέτρια, ενώ έχει βρεθεί λιθόστρωτος δρόμος σε τρία σημεία, με τον οποίον επικοινωνούσαν με τον Πορθμό και με τους Δήμους Βουδιόχεν, Οιχαλία, Τάμυνες και Κωμαείς.
  Στη θέση "Γούβες", ανακαλύφθηκαν πολλοί αρχαίοι τάφοι και ένας θολωτός Μυκηναϊκής εποχής. Η ηλικία του προσδιορίστηκε 3.000 έτη. Τα κτερίσματα του τάφου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
  Συνεχίζοντας την περιήγησή μας σε αυτήν την περιοχή καταγράφουμε από βιβλιογραφικές αναφορές ότι Ανατολικά του χωριού και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων υψώνεται ο λόφος "Καστρί" όπου ήταν η Αρχαία Οιχαλία. Απέναντι από το λόφο αυτό σώζονται τα ερείπια ναού "Παναγίτσα στους Χόνδρους" και "Σωτήρας" προς το Δαφνόρεμα. Στη θέση "Κάραβος" υπήρχε οικισμός και στη θέση "Κομνηνού" ερείπια αρχαίων κτιρίων.
  Τάφοι, πιθάρια και άλλα ιστορικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη μεγάλου αγροκτήματος, οικογένειας ή στρατηγού των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών. Στη θέση "Χαλαμπρέζα" ή αλλιώς "Δαφνόρεμα" μικρός οικισμός, αποδεικνύει τη μεγάλη ακμή που γνώρισε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Στη θέση "Καμίνια" ή αλλιώς "Μνήματα" ανακαλύφθηκε χριστιανικό νεκροταφείο του χωριού που είχε καθολικό την "Παλιοεκκλησιά". Στη θέση "Σταυροδρόμια" βρέθηκαν χαλάσματα γυναικείας μονής.
  Στο λόφο, βορειοδυτικά του χωριού, με την ονομασία "Τσεραπία", "Αλωνάτσι", "Βασιλική", "Παλάτι" μπορούμε να δούμε μαρμάρινες σαρκοφάγους, που χρησιμοποιούνταν ως λεκάνες συλλογής λαδιού στα χειροκίνητα ελαιοτριβεία του χωριού. Στη Βασιλική και το Παλάτι αναφέρει η παράδοση ότι ήταν ο αρχαίος δήμος της Ερέτριας, πιθανόν ο "εξ Ωου".
  Η περιοχή είναι γεμάτη από ερείπια βυζαντινών ναών, που μαρτυρούν την ύπαρξη πολλών οικισμών κατά τη βυζαντινή περίοδο.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΑΣΤΡΟΣ
Μικρό ορεινό χωριό της Κυνουρίας κοντά στο δρόμο Τρίπολης - Αστρους . Το χωριό είναι ερηπωμένο από τη μετανάστευση.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου (Τσούρχλι), σε υψόμετρο 800 μ., φθάνουμε διανύοντας μια απόσταση 25 χλμ από τα Γρεβενά. Στο χωριό κατοικούν 720 άτομα, που το καλοκαίρι αυξάνονται σε 750. Κύρια ασχολία τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες το χωριό που βρισκόταν στην ίδια θέση ήταν πολύ μικρό, μέχρι που εγκαταστάθηκαν σ' αυτό, δύο αιώνες πριν, οικογένειες από την Ηπειρο. Επίσης μαρτυρείται πως στο χωριό κατοικούσαν Βαλαάδες, οι οποίοι αποχώρησαν με την ανταλλαγή πληθυσμών, ενώ την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκαν στον Αγιο Γεώργιο πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Σύμφωνα πάντα με την παράδοση, το χωριό επί Τουρκοκρατίας υπήρξε κεφαλοχώρι. Οφείλει το όνομά του στο νεομάρτυρα Αγιο Γεώργιο που γεννήθηκε εδώ το 1808 και μαρτύρησε στα Ιωάννινα το 1838. Μέρος των οστών του βρίσκεται στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία των Αγ. Αποστόλων (1836) που φέρει τοιχογραφίες του 18ου και 19ου αι. 200 μ. ΒΔ του χωριού βρίσκεται ο λόφος του Αγ. Νικολάου όπου ο επισκέπτης εκτός από την παλιά εκκλησία, μπορεί να θαυμάσει τον Βοίο, τα Χασιά, τα Βέντζια και την οροσειρά της Πίνδου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 61127
  Ο Αγιος Γεώργιος είναι το μικρότερο χωριό του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου με 321 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 1991. Απέχει 20 χιλιόμετρα από τα Γιαννιτσά και 30 χιλιόμετρα από την Έδεσσα. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, με κυριότερες καλλιέργειες τα ροδάκινα και τα σπαράγγια. Το χωριό έχει χτιστεί γύρω από την πλατεία του, όπου βρίσκεται το νεόκτιστο διώροφο κτίριο του δημοτικού καταστήματος και το ηρώο.
  Πανύψηλα πεύκα και καταπράσινοι κήποι πλαισιώνουν την γραφική πλατεία. Ο Αγιος Γεώργιος είναι το πρώτο χωριό στο Δήμο που έχει εγκαταστήσει ταχυδρομικές θυρίδες έξω από το κτίριο του δημοτικού καταστήματος. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το ιατρείο, ενώ στο πίσω μέρος του βρίσκονται το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο. Απέναντί του δεσπόζει η παλαιά και όμορφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Τόσο η εκκλησία, όσο και όλο το χωριό έχουν σημαντική ιστορία, που ανάγεται στις αρχές του 19ου αιώνα.
  Στο βορειοδυτικό τμήμα του χωριού, στο δρόμο προς το Λιπαρό, βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του και το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ Αγίου Γεωργίου. Στο χωριό δραστηριοποιείται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος". Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανεξερεύνητοι, ως σήμερα, λόφοι που υπάρχουν έξω από το χωριό. Πιθανολογείται ότι στη βάση τους είναι κρυμμένοι τάφοι της ελληνιστικής περιόδου. Τα πολλά δέντρα και το πράσινο που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και το Δημοτικό Αναψυκτήριο, δημιουργούν έναν τεχνητό παράδεισο, και ιδανικό μέρος για ξεκούραση, αναψυχή και εκδρομές.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Στον οικισμό Αγιος Γεώργιος, 2 χλμ. από το Μέζαπο, είναι το σπήλαιο «Πλακορύθρα», με εξαιρετικό διάκοσμο σταλακτιτών και σταλαγμιτών και το βάραθρο «Μέγα Μουζί». Ακόμα πιο πέρα το "μικρό Μουζάκι" σε περιοχή της Ερήμου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου Συκούσης

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΚΟΥΣΗΣ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22710 78358
  Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 11,5 χιλιομέτρων από την Χώρα (Χίο) στη Νότια απόληξη του κεντρικού ορεινού συγκροτήματος της Χίου σε υψόμετρο 340 περίπου μέτρων. Η θέση έχει λαμπρή θέα προς τον Κάμπο και τις Μικρασιατικές ακτές. Από μακριά φαίνεται κρεμασμένο στα φρύδια του βουνού κι από κει πάνω ανοίγεται ανατολικά ένα συναρπαστικό πλούσιο σε εναλλαγές τοπίο, που αγκαλιάζει τα Καμπόχωρα και προχωρεί παρασέρνοντας τα μάτια πάνω στα νερά του Αιγαίου Πελάγους. Από δω ξανοίγεις την Ανατολή και αναστενάζεις καθώς βλέπεις κατάντικρα την Αρχαία Ιωνία, την Ελληνική πόλη Κρήνη, που την λένε σήμερα Τσεσμέ και άλλες μικρές πολίχνες.
  Η καλλιεργήσιμη και βοσκήσιμη περιοχή του Αγίου Γεωργίου οριοθετείται από την Πλαγιά, την Κρήνα, τα Σκλαβιά Ανατολικά, από τον Έσω Κήπο, το Λυκούρι νότια, από Κουλούμπου, Γριλί, Σελάδα Δυτικά και την Ερεικανή, Κουμάρους, Προφήτη Ηλία προς Βορρά. Το χωριό πήρε το όνομα του από το παλιό Μοναστήρι που λειτουργούσε εκεί προς τιμή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ο προσδιορισμός ''Συκούσης'' πιστεύεται ότι προήλθε από το ''Συκούς'', όνομα αρχαιότερου οικισμού που υπήρχε στην ίδια τοποθεσία, από τον οποίο όμως δεν σώζεται τίποτα σήμερα. Την άποψη αυτή ενισχύει και η ανεύρεση ενός αρχαιολογικού ευρήματος όταν έσκαβαν για να κατασκευάσουν τους υπονόμους του χωριού στον Aγιο Νικόλαο, το 1960.
  Το χωριό παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τους μεσαιωνικούς οικισμούς της Χίου, κυρίως ως προς τη μορφή των σπιτιών. Από το παλιό μοναστήρι σώζονται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο Σταυρός και ο Πύργος.Παλαιότερα κατά την γιορτή του Αγίου Γεωργίου 23 Απριλίου ή 3 Νοεμβρίου γινόταν γεύμα, για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιούσαν μεγάλα μαγειρικά σκεύη (Καζάνια).
  Δύο άλλοι μεγάλοι ναοί του χωριού είναι ο Aγιος Παντελεήμονας και ο Aγιος Νικόλαος. Στην καταστροφή της Χίου από τους Τούρκους κατέφυγαν εδώ 2.300 επαναστάτες Χιώτες. Οι Τούρκοι απέκλεισαν το χωριό και κατάσφαξαν τον κόσμο μεταξύ αυτών και τον περίφημο καθηγητή της Σχολής της Χίου, μαθηματικό Τσελεπή. Για την απελευθέρωση της Χίου το 1912, έγινε μάχη στο βουνό Κακή Ράχη και έπεσαν νεκροί 9 Τούρκοι και 2 Έλληνες των οποίων τα οστά φυλάσσονται ευλαβικά στο κοιμητήριο του Χωριού. Ήταν οι στρατιώτες Ιωάννης Πολύκαρπος και Βασίλειος Κουλτσιώτης. Στο χωριό υπάρχουν ανεμόμυλοι και πηγάδια από τα οποία αντλούσαν παλαιότερα οι κάτοικοι νερό.
  Σήμερα το χωριό υδρεύεται από την πηγή του Έξω Κήπου, της Πλατάνου και τη Λιμνοδεξαμενή.
Το Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου έχει πληθυσμό κάπου 850 άτομα ενώ προπολεμικά ξεπερνούσε τις 2.000 ψυχές.
  Πολλοί Αγιοργούσοι βρίσκονται στην Αυστραλία και ακόμη περισσότεροι στην Αμερική. Κάποιοι απ’αυτούς επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το χωριό.
Εδώ υπάρχει Δημοτικό Σχολείο με 50 μαθητές, Συνεταιρισμός, Μορφωτικός και Αθλητικός σύλλογος.
  Ο Aγιος Γεώργιος έχει γίνει ένα από τα πιο εύπορα χωριά της Χίου χάρη στην ακαταπόνητη εργατικότητα των κατοίκων του.
  Αυτοί ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και το εμπόριο. Πολλοί είναι ναυτικοί και αρκετοί Δημόσιοι υπάλληλοι.
  Το χωριό είναι μοναδικό από τα χωριά του Δήμου που παράγει μαστίχα. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 10 τόνους περίπου και παραδίδεται στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Επίσης παράγονται ελαιόλαδο και αμύγδαλα.
  Εδώ λειτουργούν αναψυκτήρια και σύγχρονα κέντρα ψυχαχωγίας για την διασκέδαση των κατοίκων. Σ’ αυτά καταφεύγουν και πολλοί κάτοικοι από τις γύρω περιοχές.
  Επίσης υπάρχει και αναπαλαιωμένο κτίριο που λειτουργεί σαν ξενώνας.
  Από τα ήθη και έθιμα του χωριού ξεχωρίζουν οι Απόκριες. Ο φανός, του Αϊ-Γιάννη του Φανιστή και το καζάνισμα των σύκων.

ΑΓΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ (Οικισμός) ΚΕΡΚΥΡΑ
Σχετικά νέος οικισμός σε μαγευτική τοποθεσία με γαλανά νερά και χρυσή άμμο, δίκαια μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Από δω μπορεί κανείς να επισκεφθεί το γραφικό χωριό Σιναράδες και το Αερόστατο που πήρε το όνομά του από ένα καφενείο που φαινόταν σαν να είναι κρεμασμένο κυριολεκτικά από τον ουρανό.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Δημητρίου

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Χωριό) ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26220 41455
  Το χωριό Αγιος Δημήτριος, με την αρχική ονομασία «Μαρινάκι», από το όνομα του ιδιοκτήτη χανιού επί Τουρκοκρατίας, βρίσκεται ανατολικότερα του παλαιού που ήταν συνοικισμός ποιμένων. Κοντά υπήρχαν δυο συνοικισμοί με την επωνυμία Σκληρού και Κολοκυθά. Τα στοιχεία της Αρχικής του αναγνώρισης είναι: Δ. 26-11-1929 και ΦΕΚ Α. 424/1929. Προήλθε από την κοινότητα Κέντρου του Τέως Δήμου Πηνειίων. Μέχρι πριν του Ν.Καποδίστρια την κοινότητα συναποτελούσαν ο Αγ. Δημήτριος και το Κολοκυθά.
  Ο ισχυρός σεισμός του 1909 κατέστρεψε ολοσχερώς το συνοικισμό Μαρινάκι, εκτός του Ναού της Παναγίας και μερικώς τους δυο συνοικισμούς. Αυτό έγινε αιτία να εγκαταλειφθεί ο συνοικισμός και να κτισθεί νέος με την επωνυμία Αγιος Δημήτριος, από το ομώνυμο μοναστήρι. Το 1971 αριθμούσε 414 και 155 κατοίκους ( Α.Δ. και Κ.) Το 1981 αριθμούσε 344 κατ. το 1991 είχε 386 κατ. Βρίσκεται Β.Α. του Πηνειού, Ν. του αρδευτικού φράγματος (1958), επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδας - Κέντρου σε απόσταση 10χλμ. Δεξιά αυτής κατοικούν οι προερχόμενοι από Μαρινάκι, αριστερά από Σκληρού και Κολοκυθά. Η έκτασή του είναι περί τα 3000 στρέμματα, το έδαφος εύφορο εξ αιτίας των προσχώσεων του Πηνειού και των αρδεύσεων, σε υψόμετρο 71μ . Το νερό ακατάλληλο για ύδρευση, αφού περιέχει άλατα, σίδηρο και άλλα μέταλλα.
  Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (κηπευτικά- πιπεριές) και λιγότερο με την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα). Οι κατοικίες του χωριού σχετικά σύγχρονες, μονόροφες ή δυόροφες. Χαρακτηριστικά έθιμα, που τείνουν να εκλείψουν είναι η εξέλασης, που έχει σχέση με την συμπαράσταση προς τους αναξιοπαθούντες και η δανεικαριά. Η αμοιβαία ανταπόδοση εργασίας.
  Πολιούχος είναι ο Αγιος Δημήτριος, που η ιερή μνήμη του γιορτάζεται πανηγυρικά στις 26 Οκτωβρίου.
  Το Δημοτικό Σχολείο ιδρύθηκε το 1912. Εκεί λειτούργησε ως το 1937. Πριν οι μαθητές φοιτούσαν στο Σχολείο Βελανιδίου. Μετέπειτα και ως το 1968 λειτουργούσε σε εκκλησιαστικό οίκημα, και έκτοτε και μέχρι σήμερα σε προκατασκευασμένο κτίριο Ιταλικού τύπου, σε οικόπεδο που αγοράστηκε από την κοινότητα . Επίσης από το 1982 λειτουργεί και Νηπιαγωγείο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Δημητρίου

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 61366
  Το χωριό δημιουργήθηκε μετά το 1922 από Mικρασιάτες πρόσφυγες, που ήρθαν από το Ρέις-Δερέ της Ερυθραίας. Παλιότερα σ’ αυτή τη θέση υπήρχε το μοναδικό τουρκοχώρι του νησιού που οι κάτοικοί του μιλούσαν παρεφθαρμένα ελληνικά, τα Λέρα.
  Το όνομα πάντως είναι βυζαντινό και πρωτοαναφέρεται το 1355 σε μοναστηριακά έγγραφα. Το 1923 εξακόσιοι πρόσφυγες ήρθαν στη Λήμνο και εγκαταστάθηκαν στα Λέρα. Το 1947 οι πρόσφυγες το μετονόμασαν σε Αγ. Δημήτριο προς τιμή της πολιούχου εκκλησίας της χαμένης τους πατρίδας. Οι κάτοικοι έχουν μεγάλη κλίση στη μουσική. Από εδώ κατάγονται όλες οι κομπανίες της Λήμνου.
  Είναι το κατεξοχήν αμπελοπαραγωγικό χωριό της Λήμνου, με το ξηρό κρασί, το μοσχάτο. Καλλιεργούνται και πρώϊμα κηπευτικά.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Δημητρίου Πηλίου

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΗΛΙΟΥ (Χωριό) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
Τηλέφωνο: +30 24260 31204, 31205
Φαξ: +30 24260 31205
Αγιος Δημήτριος, ένα γραφικό χωριό που εκτείνεται πάνω σε μια καταπράσινη ράχη που κατηφορίζει προς τη θάλασσα. Τ' όνομά του το πήρε από το παλιό μοναστήρι, που έδωσε τη θέση του στα νεότερα χρόνια στον σημερινό ομώνυμο, μεγαλοπρεπή μητροπολιτικό του ναό. Σπαρμένα μέσα στο πράσινο, με αξιόλογες τοιχογραφίες και τέμπλα, τα ξωκλήσια του "Αι-Γιαννάκη", του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας και του Σωτήρος με την ομώνυμη πλατεία. Το χωριό εξελίσσεται σε παραθεριστικό κέντρο, διαθέτοντας αξιόλογη τουριστική υποδομή που διαρκώς αναπτύσσεται. Ακολουθώντας ο επισκέπτης τα καλοσυντηρημένα λιθόχτιστα μονοπάτια φτάνει ως την παραλία του Αι-Γιάννη.

ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (Νησί) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
  Ο γνωστός γεωγράφος της αρχαιότητας, Παυσανίας, υποστήριξε πως το νησί του Αγίου Ευστρατίου αναδύθηκε από τη θάλασσα την εποχή που καταποντίστηκε η Ομηρική Χρύση, νησί που κατά πάσα πιθανότητα βρισκόταν κοντά στο ακρωτήριο Μέθωνες, στο βόρειο τμήμα της Λήμνου. Καθορίζει και το χρόνο των γεωλογικών μεταβολών, το 197 π.Χ. Επειδή, λοιπόν, επρόκειτο για ένα καινούργιο νησί στο βορειοανατολικό Αιγαίο, το είπαν "Νέα".
  Οι ενδείξεις είναι λιγοστές, ωστόσο το νησί κατοικήθηκε στην προϊστορική περίοδο, καταπώς φαίνεται στους μυκηναϊκούς χρόνους. Αφθονότερα είναι τα λείψανα της ιστορικής περιόδου - κίονες, νομίσματα, θραύσματα αγγείων, γλυπτά.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Λέσβου & Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ηλία

ΑΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ (Χωριό) ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26220 94596
  Το χωριό πήρε το όνομα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ηλία. Δεν είναι γνωστό πότε κατοικήθηκε. Τα στοιχεία αρχικής του αναγνώρισης είναι: Δ. 4-10-1924 και ΦΕΚ Α 251/1924 , που αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη κοινότητα Αγίου Ηλία. Η κοινότητα ήταν συνοικισμός της κοινότητα Μπεζαΐτη (Κεραμιδιάς) του Τέως Δήμο Πηνείων. Βρίσκεται Ν. της Τεχνητής Λίμνης του Πηνειού. Το έδαφός του είναι λοφώδες, σε υψόμετρο 82μ. με κλίμα υγρό. Το 1981 είχε 446 κατ. και το 1991 είχε 409 κατ. Οι κάτοικοι είναι γεωργοί. Πολλοί από αυτούς παλαιότερα εργάστηκαν σαν εργάτες στην κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Πηνειού. Τα έργα του Πηνειού κάλυψαν μεγάλη έκταση από τα κτήματά τους, για τα οποία αποζημιώθηκαν και οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στα αστικά κέντρα. Το χωριό μετά το σεισμό το 1988 άλλαξε. Έτσι στη θέση των παλαιών πλινθόκτιστων κατοικιών κτίστηκαν καινούργιες αντισεισμικές κατοικίες αλλάζοντας την όψη του χωριού.
  Το Δημοτικό Σχολείο ιδρύθηκε, κατά πληροφορίες των κατοίκων το 1924. Λειτούργησε στην αρχή σε κτίριο που κατασκευάστηκε με δαπάνη των ίδιων των κατοίκων σε οικόπεδο της εκκλησίας , που αργότερα μεταβιβάστηκαν στο κράτος. Το 1966 σε οικόπεδο 2,5 στρεμ., δωρεά Ιεράς Μονής Σωτηρούλας, τοποθετήθηκαν λυόμενες αίθουσες Ιταλικού τύπου. Εκεί λειτουργεί το από 1964 2/θ Σχολείο. Το 1970 συγχωνεύεται με το 1/θ Καλαθά.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ηλία

ΑΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 39225
Φαξ: +30 26450 39225
Πάνω από το Σύβρο βρίσκεται το χωριό Αγιος Ηλίας, χτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο. Είναι το δεύτερο, πιο ορεινό χωριό του νησιού μετά την Εγκλουβή. Κι εδώ η βλάστηση λόγω ύψους είναι ελάχιστη. Παλιό καταφύγιο των κατοίκων από τις συχνές πειρατικές επιδρομές, αλλά και καλοκαιρινό κατάλυμα για τα κοπάδια της περιοχής. Στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Νυδρί προς τη Βασιλική ο επισκέπτης συναντά το Μαραντοχώρι, ένα κεφαλοχώρι με παράδοση.

ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ (Παραλία) ΛΕΡΟΣ
  Στην περιοχή της Καμάρας, λίγο βορειότερα απ’ τη Γούρνα, σ’ ένα βραχώδες ύψωμα ακριβώς πάνω απ’ τη θάλασσα, αρχίζουν σκαλάκια που οδηγούν σε μια μικρή παραλία. Λίγο πιο πέρα, ανάμεσα στα βράχια βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ισίδωρου, με τους εξώστες και τους πέτρινους πάγκους του, δίπλα στο παλιό βουλιαγμένο λιμανάκι. Αξίζει να το επισκεφθείτε!
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ισιδώρου

ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 51260
Φαξ: +30 22460 51260
Ο Αγιος Ισίδωρος είναι κτισμένος στις ανατολικές πλαγιές του ψηλότερου βουνού του νησιού, τον Αττάβυρο, σε υψόμετρο 532 μέτρων. Το χωριό κατάφερε να παραμείνει πιστό στην παράδοση, διατηρώντας ήθη και έθιμα που δύσκολα συναντά κανείς αλλού, όπως το έθιμο της Βούρνας, του Δικαστηρίου, του Μαναλιού. Οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι, ασχολούνται με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και με τη μελισσοκομία. Προϊόντα που παράγονται και μπορεί να γευθεί κάθε επισκέπτης είναι το κρασί, η σούμα, το μέλι, το κατσικίσιο κρέας και το ελαιολάδο. Από το χωριό ξεκινά μονοπάτι πο οδηγεί στην κορυφή του Ατταβύρου από όπου μπορεί κανείς να δεί όλο το νησί.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ιωάννου

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 28420 61607
  Το χωριό βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του υψώματος, σε υψόμετρο 500μ. Απέχει 17,7 χιλ. από την Ιεράπετρα και περιλαμβάνει το χωριό Αγ. Ιωάννη και τους παραλιακούς οικισμούς Κουτσουνάρι, Φέρμα και Αγ. Φωτιά.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2001) του Δήμου Ιεράπετρας.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Δρόμος από το τέλος περίπου του χωριού της Λεύκης στο δρόμο προς το Βαθύ, οδηγεί στο μικρό οικισμό Αγιος Ιωάννης που τα σπίτια του είναι κτισμένα πάνω από μια όμορφη ακρογιαλιά και στην εξαιρετική παραλία του Ασπρου Γιαλού. Μονοπάτια ιδανικά για περιπατητές φτάνουν σε μικρές απόμακρες αμμουδιές όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ανενόχλητος την ηρεμία και τη θάλασσα. Στο τέλος του χωριού υπάρχει ένα πολύ γέρικο ελαιόδεντρο με 18 περίπου μέτρα περίμετρο, που οι ντόπιοι αποκαλούν "ελιά του Οδυσσέα".

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΗΡΑΙΑ
  Από τα Λουτρά Ηραίας, ο δρόμος οδηγεί προς την Εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου, πολύ κοντά στα σύνορα των Νομών Αρκαδίας - Ηλείας, ενώ ένας δεύτερος δρόμος οδηγεί προς τα χωριά Λώττη και Αγιο Ιωάννη. Σ' αυτή την περιοχή ήταν κτισμένη η αρχαία Ηραία, ερείπια της οποίας υπάρχουν διάσπαρτα, αν και δυστυχώς δεν έχει γίνει έως τώρα καμιά συστηματική ανασκαφή για την ανάδειξη του συνόλου των αρχαίων μνημείων που αναμφισβήτητα υπάρχουν. Τον σπουδαίο εξάλλου ρόλο της Ηραίας στην αρχαιότητα επιβεβαιώνουν οι επιτυχίες των αθλητών της στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ιδιαίτερα οι νίκες για δύο συνεχόμενες Ολυμπιάδες του Δημάρετου στο άθλημα της οπλιτοδρομίας, καθώς και του υιού του Θεόπομπου και του εγγονού του Θεόπομπου του δεύτερου στο πένταθλο και την πυγμαχία αντίστοιχα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ηραίας


Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ιωάννη

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΜΥΣΤΡΑΣ
Τηλέφωνο: +30 27310 21719
  Σε μια θάλασσα από πορτοκαλιές και ελιές κάτω από τον Ταύγετο βρίσκει κανείς τον Αγιο Ιωάννη. Πηγές και τρεχούμενα νερά μέσα σε πλούσια βλάστηση προσφέρουν γαλήνη και δροσιά στον επισκέπτη. Το δημοτικό διαμέρισμα Αγ. Ιωάννη περιλαμβάνει τους οικισμούς Αγ. Ιωάννης, Τσεραμιό και Παγωτά.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Οικισμός) ΑΣΤΡΟΣ
  Ο Αγιος Ιωάννης, μικρό ορεινό χωριό του Πάρνωνα, βρίσκεται πάνω στο δρόμο Αγίου Πέτρου - Αστρους, μετά τη Μονή Μαλεβής. Διαθέτει αρκετές ταβέρνες με καλό κρασί και ψητά και αποτελεί πόλο έλξης των κατοίκων του Αστρους και της γύρω περιοχής. Επίσης έχει πλούσια παραγωγή γαλακτομικών προϊόντων. Στο κάτω μέρος του χωριού υπάρχει συμπαθητική πλατεία με πλατάνια και με την παλιά εκκλησία του Αϊ-Γιάννη. 2 χιλ. από τον αμαξιτό δρόμο, πάνω σε έναν λόφο στη θέση "Ξηροκάμπι" σώζονται τα ερείπια του Κάστρου της Ωριάς , μεσαιωνικού κάστρου κτισμένου την περίοδο της Φραγκοκρατίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Αγιος Ιωάννης

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΗΛΙΟΥ (Λιμάνι) ΖΑΓΟΡΑ-ΜΟΥΡΕΣΙ
  Πέντε λεπτά από τον Αγιο Δημήτριο και κατεβαίνοντας την καταπράσινη πλαγιά φτάνει κανείς στον Αη - Γιάννη που από παλιό ψαροχώρι από τις αρχές του αιώνα προσέλκυσε τους πρώτους περιηγητές για να εξελιχθεί γρήγορα σε ένα από τα δυναμικότερα παραθεριστικά κέντρα του Πηλίου. Το καταπράσινο τοπίο, τα καταγάλανα νερά και η μεγάλη του παραλία με την υπέροχη άμμο προσφέρονται για όμορφες και ξέγνοιαστες διακοπές. Με μικρό αλλά λειτουργικό λιμάνι στο βόρειο άκρο του, μπορεί να εξυπηρετήσει από μικρές βαρκούλες μέχρι Γιοτ, ενώ υπάρχει και θαλάσσια συγκοινωνία με Flying Dolphins που συνδέουν τον Αη - Γιάννη με Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική - Σποράδες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από παλαιά ιστοσελίδα του Δήμου Μουρεσίου


Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Κηρύκου

ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ (Κωμόπολη) ΙΚΑΡΙΑ
  Πρωτεύουσα του νησιού, αποτελεί τη νότια θαλάσσια πύλη της Ικαρίας και συγκεντρώνει το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών του νησιού. Στην πρωτεύουσα αλλά και στα διπλανά χωριά θα βρείτε για τη διαμονή σας ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Κοσμά

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 82807
Α. Γεωγραφικό πλαίσιο
Συνεχίζοντας τον οδικό άξονα προς τα Μαστοροχώρια και σε απόσταση 23 περίπου χιλιομέτρων από τα Γρεβενά, αριστερά της κορυφογραμμής συναντάμε τον Aγιο Κοσμά. Ο Aγιος Κοσμάς είναι από τα πιο όμορφα χωριά του Δήμου. Χωριό μικρό χτισμένο σε μια πλαγιά με πέτρινα σπίτια, στενά δρομάκια και όμορφες αυλές. Είναι το μαστοροχώρι του Κάλφα Βράγκα. Μάστοροι που γύρισαν όλη την Ελλάδα και άφησαν τη τέχνη τους ως την Κωνσταντινούπολη.
Β. Γεωγραφικό πλαίσιο-Ιστορική διαδρομή
  Πήρε το όνομά του από τον Απόστολο Aγιο Κοσμά τον Αιτωλό, ο οποίος δίδαξε σ' αυτό καρφώνοντας μάλιστα πάνω σ' ένα τσίρο (είδος δέντρου) και έναν σιδερένιο σταυρό που έφτιαξε ο γύφτος του χωριού. Στο χωριό βρίσκεται και ο μοναδικός Σταυρός του Πατροκοσμά.
  Το αρχικό όνομα σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες ήταν Μελιδούστα και ήταν χτισμένο λίγα μέτρα ανατολικότερα από τη σημερινή θέση του χωριού. Χτίσθηκε πιθανότατα το 21-25 επί αυτοκράτορος Οκτάβιου. Αριθμούσε περίπου 300 σπίτια κλαδοσκεπασμένα και οι κάτοικοι έτρεφαν κοπάδια από αιγοπρόβατα και βόδια. Το 17ο αιώνα η Μελυδούστα καταστράφηκε ολοσχερώς από Τούρκους. Οι πολύ λίγες οικογένειες που διασώθηκαν μετακινήθηκαν νοτιότερα και έχτισαν ένα μικρό συνοικισμό ο οποίος ονομάστηκε «Τσιράκι» λέξη Τουρκική που σημαίνει τον μαθητευόμενο υπάλληλο, τον ψυχογιό.
  Αργότερα έγινε τσιφλίκι του Ομέρ Μπέη. Το χωριό απελευθερώθηκε το 1912 παρά τη σθεναρή αντίσταση των Βαλαάδων.
  Το 1914 το χωριό κατοικούνταν από 400 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα οι λίγοι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία.

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Χωριό) ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ
  Η Καμάριζα βρίσκεται στα βορειοδυτικά της πόλης μας σε απόσταση 5 χμ. και σήμερα ονομάζεται Αγιος Κωνσταντίνος, παίρνοντας το όνομά του από τον ιερό ναό του χωριού. Ονομάστηκε έτσι από τις καμάρες των μεταλλευτικών στοών. Ήταν το κέντρο των μεταλλευτικών έργων, όχι μόνο στα αρχαία αλλά και στα νεότερα χρόνια. Στην αρχαιότητα είναι γνωστή με το όνομα Μαρώνεια. Ο πολεμικός στόλος τριηρών που νίκησε τους Πέρσες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. κατασκευάστηκε από τους Αθηναίους χάρη στο ασήμι που βρέθηκε στην περιοχή. Στη νεότερη εποχή αποτελεί το κέντρο των εργασιών της Γαλλικής εταιρείας. Οι υπόγειες στοές της έχουν μήκος 50 χμ. Η ανακάλυψη καλαμίνας [ανθρακικός ψευδάργυρος] στην περιοχή το 1870 από τον Ανδρέα Κορδέλα βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη της εταιρείας. Είναι ένας από τους πρώτους βιομηχανικούς οικισμούς. Σήμερα διατηρούνται τα περισσότερα κτίρια, χαρακτηριστικά δείγματα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Λειτουργεί Ορυκτολογικό Μουσείο. Σημαντικοί είναι οι ναοί του προστάτη του χωριού Αγίου Κωνσταντίνου και του Αγίου Νεκταρίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Κωνσταντίνου

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Χωριό) ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26910 71934
Η μετακίνηση του πληθυσμού από τα Μεσορρουγιώτικα και το Αγρίδι στους οικισμούς της περιφέρειας του δ.δ. Αγίου Κωνσταντίνου είναι το γεγονός στο οποίο οφείλεται η ονομασία των καινούργιων οικισμών, ήτοι Μεσορρουγιώτικα (Αγία Ελένη) και Αγριδαίικα (Άγιος Κωνσταντίνος), αντίστοιχα. Η λέξη Μεσορρούγι και κατ’ επέκταση τα Μεσορρουγιώτικα ετυμολογούνται από το "μέση ρούγα". Η λέξη ρούγα= συνοικία (λατ.: ruga = δρόμος στενός). Το "αγρίδιον" παράγεται από τη λέξη αγρός και σημαίνει μικρός αγρός. Ο Αθ. Φωτόπουλος (Ιστορικά και Λαογραφικά της Ανατολικής περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων) στηριζόμενος σε ελληνικό χειρόγραφο της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης Βενετίας αναφέρει: "Αγρίδιο δε μεγάλου χωρίου υποδιαίρεσης μερική". Στο δ.δ. του Αγίου Κωνσταντίνου από το 1961 και μετά απογράφεται μόνο ο ομώνυμος οικισμός, Αγιος Κωνσταντίνος (τέως Αγριδαίικα), ενώ από το 1879 μέχρι και το 1951 απογραφόταν και ο οικισμός Αγία Ελένη (Μεσορρουγιώτικα).

Διοικητική Εξέλιξη:
Το 1879 πρωτοαπογράφτηκαν οι οικισμοί " Αγιος Κωνσταντίνος (Αγριδαίικα)" και "Αγία Ελένη (Μεσορρουγιώτικα)" στο δήμο Αιγίου (Αιγιέων). Σε αυτόν το δήμο συνέχισαν να απογράφονται μέχρι το 1907. Ωστόσο, σε απόφαση διοικητικής διαίρεσης αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 1912, με τη σύσταση των πρώτων κοινοτήτων, όπου ο οικισμός "Αγριδαίικα" (Αγιος Κωνσταντίνος ) αναγνωρίστηκε σε ξεχωριστή κοινότητα και ο οικισμός "Μεσορρουγιώτικα" (Αγία Ελένη) αποτέλεσε τμήμα της κοινότητας "Μουρλά" (μετέπειτα Ροδοδάφνης). Έδρα της κοινότητας ήταν ο Αγιος Κωνσταντίνος (Αγριδαίικα). Το 1916 τα "Μεσορρουγιώτικα" (Αγία Ελένη) προσαρτήθηκαν στην κοινότητα "Αγριδαιίκων" (μετέπειτα Αγίου Κωνσταντίνου). Το 1940 μετονομάστηκε η κοινότητα "Αγριδαιίκων" σε "Αγίου Κωνσταντίνου" και "Αγία Ελένη" αντίστοιχα). Το 1997 η κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου καταργήθηκε και οι οικισμοί της αποτελούν τμήμα του δήμου Συμπολιτείας

Αγιος Κωνσταντίνος

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Λιμάνι) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
3.160 μόνιμοι κάτοικοι. Παραλιακή κωμόπολη στο Βόρειο Ευβοϊκό που εξαπλώνεται μέχρι τους πρόποδες του όρους «ΚΝΗΜΙΣ». Αποτελεί παραθεριστικό κέντρο αλλά και πέρασμα για τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Βρίσκεται 150 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, όπου στην αρχαιότητα υπήρχε η πόλη «Δαφνούς», οχυρωμένο λιμάνι με Ακρόπολη στους πρόποδες της Κνημίδας, στα σύνορα της αρχαίας Φωκίδας με την Λοκρίδα.
  Η πόλη του Δαφνούντος άκμασε μέχρι τους Ελληνιστικούς χρόνους και τους Ρωμαϊκούς χρόνους, όπως μαρτυρούν τα υπάρχοντα μνημεία, αλλά και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους η πόλη ήταν διαμετακομιστικό κέντρο με μεγάλο υπήμενο λιμάνι. Στη θέση που είναι σήμερα η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης υπήρχε μεγάλος Βυζαντινός ναός με περίφημα ψηφιδωτά τα οποία και διασώζονται μέχρι σήμερα. Η πόλη φαίνεται ότι καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Σλάβους τον 7ο μ.Χ. αιώνα και τότε πιθανότατα δεν ξανακατοικήθηκε στην ίδια θέση μέχρι τον 19ο αιώνα.
  Μετά την εκδίωξη των Τούρκων η πόλη ξανακτίσθηκε στην ίδια θέση. Και έκτοτε υφίσταται και ακμάζει συνεχώς και λόγω της φυσικής της ομορφιάς και της περίοπτης θέσης που βρίσκεται, αποτελεί πόλο έλξης για παραθεριστές και τουρίστες.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1995) του Δήμου Αγ. Κωνσταντίνου.

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Χωριό) ΤΡΙΠΟΛΗ
Οικισμός λίγο έξω από την Τρίπολη (2 χιλ.). Το παλιό του όνομα είναι Ματζαγράς. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Τρίπολης. Δίπλα βρίσκεται η 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης Τρίπολης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Κωνσταντίνου

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Χωριό) ΠΕΛΛΑΝΑ
  Μαζί με το συνοικισμό "Φουντέϊκα" αποτελούσε την πρώην Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου. Βρίσκεται ανατολικά της Αγόριανης με υψόμετρο 570 περίπου μέτρα. Απέχει από την έδρα του Δήμου, το Καστόρειο, 17 χλμ. Ακολουθώντας τον οδικό άξονα Σπάρτης - Λογκανίκου και φθάνοντας στο κέντρο της Αγόριανης στρίβεις δεξιά και διανύοντας 3 χλμ. ασφαλτοστρωμένου δρόμου φθάνεις στο χωριό, που οι μόνιμοι κάτοικοί του, μαζί με τα "Φουντέικα" δεν ξεπερνούν τους 150.
  Κατά τα Ορλωφικά, γύρω στα 1570, υπό την πίεση των Τουρκαλβανών εγκαταστάθηκαν εδώ οι πρώτοι κάτοικοι κτίζοντας και αξιόλογο πολεμικό πύργο, από τον οποίο και το πρώτο όνομα του οικισμού "Πυργάκι". Αργότερα πήρε το όνομα "Ρεγκόζαινα" και το έτος 1929 μετονομάστηκε σε "Αγιος Κωνσταντίνος" από το φερώνυμο εξωκλήσι.
  Το 1700, σύμφωνα με την απογραφή GRIMANI, οι κάτοικοι ανέρχονταν σε 14! Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το χωριό αναπτύχθηκε και η απογραφή του 1940 εμφάνιζε 429 κατοίκους και το μαθητολόγιο του δημοτικού σχολείου, τον ίδιο χρόνο, 74 μαθητές.   Από δω και ύστερα οι πόλεμοι και η μετανάστευση, τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό, αποδυνάμωσαν το χωριό κυρίως από νέους. Ξαναγεμίζει, όμως, τα καλοκαίρια γιατί υπάρχουν ισχυροί δεσμοί με τους ξενιτεμένους.
  Οι λίγοι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και αναπολούν τα παλιά: τις γιορτές και τα πανηγύρια του Αγίου Δημητρίου (πολιούχου του χωριού), του Αγίου Γεωργίου στα Φουντέϊκα,της Παναγίας στη Χλέβαινα,του Σωτήρος στο Μελιχώρι,στο Βουτούχο, τους γάμους και τα ξενύχτια στους νερόμυλους και τα λιοτρίβια του Μελίχωβου και του Κεφαλόβρυσου! Όλα άλλαξαν όμως!
  Ο επισκέπτης του χωριού θα συναντήσει εδώ, πέρα από το θαυμάσιο ορίζοντα που ξανοίγεται μπροστά του και το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, την άδολη και ανιδιοτελή φιλοξενία των κατοίκων.

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ (Οικισμός) ΣΙΦΝΟΣ
  Ο Αγιος Λουκάς ή Αη Λούκας, όπως λέγεται στην τοπική λαλιά, ήταν ένα από τα χωριά που αποτελούσαν άλλοτε την Κοινότητα του Αρτεμώνα και οφείλει προφανώς το όνομά του στην άλλοτε ενοριακή εκκλησία του Αγίου Λουκά. Το χωριό αρχίζει από το γεφύρι των Γουρνιών, και εκτείνεται βόρεια μέχρι την πλατεία του Αρτεμώνα, και ανατολικά μέχρι τη συνοικία της Καμαρωτής, απ' όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει να "καμαρώσει" τις ομορφιές της κεντρικής Σίφνου μέχρι το Κάστρο. Είναι το γενέθλιο χωριό του εφοπλιστή και προέδρου του Ευγενίδειου Ιδρύματος Νικολάου Βερνίκου-Ευγενίδη και του εφοπλιστή και υπουργού Αλέξανδρου Βερνίκου.
  Εδώ ο επισκέπτης αξίζει να δει τη δισυπόστατη εκκλησία της Παναγίας τα Γουρνιά και του Αγίου Νικολάου με τις αξιοπρόσεχτες τοιχογραφίες του περίφημου λαϊκού αγιογράφου της Σίφνου Αγάπιου, που είναι γνωστός και ως "Δευτερεύων". Η ονομασία Γουρνιά οφείλεται στις μικρές γούρνες, πέτρινες κοιλότητες που υπήρχαν στο διπλανό χείμαρρο και όπου έπλεναν τα ρούχα άλλοτε οι γυναίκες του χωριού.
  Αλλες ενδιαφέρουσες εκκλησίες είναι του Αη Γιώργη του Αφέντη με περίφημες εικόνες του 1645, έργα των σπουδαίων αγιογράφων, Ζαχαρία Τζαγκαρόπουλου και Κωνσταντίνου Παλαιόκαπα. Τέλος η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου με τη σπάνια αρχιτεκτονική της και η προτομή του Νικολάου Χρυσόγελου στην ομώνυμη πλατεία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Αύγουστο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Σίφνου


Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Μάμα

ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23730 91201, 91706
Φαξ: +30 23730 91731
  Είναι ένα χωριό με 1342 κατοίκους που βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους Κασσάνδρας και Σιθωνίας.
  Στους παραλιακούς οικισμούς του ”Πόρτες“, ”Βάρκες“ και ”Γκρέμια“ που βρίσκονται προς την πλευρά του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία και κάμπιγκ του Δήμου.
  Στις παραλίες του προς τον Τορωναίο κόλπο αναπτύσσονται καινούργιοι παραθεριστικοί οικισμοί.
  Το χωριό είναι πανελλήνια γνωστό από την ”εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα“ που στις αρχές του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
Ιστορία
  
Η παλαιότερη γνωστή οργανωμένη εγκατάσταση ανθρώπων στην περιοχή του Αγίου Μάμαντος βρισκόταν στην ομώνυμη τούμπα (γίνονται ανασκαφές) και υπήρχε ήδη το 5000 π.Χ.
  Για την ύπαρξη του χωριού όμως και μάλιστα με το ίδιο όνομα οι παλαιότερες γνωστές μαρτυρίες προέρχονται από αγιορείτικα έγγραφα του 1047 μ.Χ.
  Το 1423 ο Αγιος Μάμας υποτάχθηκε στους Οθωμανούς και στα μέσα του 15ου αιώνα το χωριό ανήκε σε έναν Οθωμανικό άρχοντα (Μιχαήλ Μπέη)
  Το 1821 οι Αγιομαμίτες έλαβαν ενεργό μέρος στην Ελληνική επανάσταση.
  Η πρώτη γνωστή ιστορική μαρτυρία για την εμποροζωοπανήγυρη χρονολογείται στο 1870.
  Το χωριό πήρε το όνομά του από τον Αγιο Μάμα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ματθαίου

ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 75142
Γραφικό μεγάλο χωριό με παλιά και νέα κτήρια. Πλακόστρωτος δρόμος οδηγεί στην Μονή του Παντοκράτορα, στην κορυφή του λόφου. Στην κορφή του λόφου και η Τρύπα του Πελάου, μια σπηλιά που λένε ότι επικοινωνεί με τη θάλασσα. Στην εύφορη περιοχή του Γαρδικίου βρίσκεται άλλο ένα ενετικό κάστρο, δίδυμο του Αγγελόκαστρου. Ανήκε κι αυτό στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Οκτάγωνο, με πύργους σε κάθε γωνία. Όπως συνέβαινε και σε άλλα σημεία της Ελλάδας υπολείμματα από αρχαίους ναούς ενσωματώθηκαν στα τείχη του κάστρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Νικήτα

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τηλέφωνο: +30 26450 97469
Φαξ: +30 26450 97465
  Δώδεκα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, εφαπτόμενο στη θάλασσα, δεσπόζει το παραδοσιακό ψαροχώρι Αγιος Νικήτας. Σπίτια παραδοσιακά, σε αμφιθεατρική διάταξη γύρω από τη θάλασσα, μέσα στην καταπράσινη φύση, δίνουν το δικό τους παρόν στο πέρασμα του χρόνου. Πολύ ήσυχο, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και τις αχνές βουνοκορφές των Ηπειρωτικών βουνών, τραβάει σαν μαγνήτης τον επισκέπτη καλώντας τον να ζήσει αγνά, νοσταλγικά, φυσικά. Οι πεντακάθαρες παραλίες από τη Λαγκάδα μέχρι το χωριό, το φρέσκο ψάρι αλλά και η πατροπαράδοτη Λευκαδίτικη φιλοξενία, θα σας μεταφέρουν σ’ ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και θα σας συναρπάσουν. Δυτικά του οικισμού υπάρχει η παρθένα αμμουδιά του Μύλου που θα μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας (1998).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Νικολάου

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22210 52326
Η γραφικότατη παραλία του Μπουρτζίου πήρε το όνομα της από το μεγάλο και επιβλητικό κατά την Ενετοκρατία και Τουρκοκρατία Φρούριο το οποίο ήταν μέσα στη θάλασσα και έλεγχε τα στενά του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου για την είσοδο και έξοδο των πειρατών προς τη Χαλκίδα. Σήμερα δεν υπάρχουν παρά απομεινάρια από ένα σωρό με πέτρες και ένα μικρό τμήμα του άλλοτε επιβλητικού Κάστρου. Η παραλία στο Μπούρτζι δεν είναι τόσο δημοφιλής για το μπάνιο αλλά για τις ψαροταβέρνες που υπάρχουν τριγύρω και μπορεί κανείς να γευθεί το πραγματικά φρέσκο και γλυκό ψάρι του Ευβοϊκού Κόλπου.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Χωριό) ΑΛΕΑ
  Ο Αγιος Νικόλαος με το Φαρμακά να τον σκιάζει από την Ανατολή, σύνορο προς τη Λυρκεία και την περιοχή του Γυμνού, είναι χτισμένος πάνω στην ψηλόκορμη πλαγιά του (1017μ ύψος), μισοκρυμμένος στο πράσινο με πρόσωπο προς τη Δύση και τον κάμπο της Αλέας. Έχει συγγενικά χαρακτηριστικά με την Αλέα και την Εξοχή, αφού είναι γέννημα της ίδιας φύσης και του ίδιου κλίματος με το βαρύ χειμώνα και το δροσερό καλοκαίρι αυτού του τόπου.
  Εντυπωσιακά είναι τα μισογκρεμισμένα σπίτια στην άκρη του χωριού, που αποτελούν ερείπια σπιτιών που έκαψαν οι Γερμανοί στο πέρασμά τους από την περιοχή και στέκουν ακόμα περήφανα με ακλόνητους και στέρεους τους τους καλοχτισμένους πέτρινους τοίχους τους, λες και περιμένουν τους ανθρώπους που θα έρθουν να τα ανασκευάσουν, να τ’ αναστήσουν και να χαρούν μαζί τους τη ζωή και τη φύση μέσα στο όμορφο τοπίο.
  Ελάχιστοι οι σημερινοί μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, 1-5 ζευγάρια γερόντων ουσιαστικά (με 171 κατοίκους στην απογραφή του 1951και 18 κατά την απογραφή του 1991), που απόμειναν εδώ τελευταίοι φρουροί και ασχολούνται με λίγα γιδοπρόβατα. Παλαιότερα οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου, τσοπάνηδες όλοι, έφευγαν το χειμώνα και πήγαιναν στο Πλατάνι, που ήταν το χειμαδιό τους και απέχει 17χλμ από την Αλέα και 48χλμ από το Αργος, χτισμένο σε υψόμετρο 450μ στα βόρεια κράσπεδα του Φαρμακά, το βορειότερο χωριό της Αργολίδας μέσα σε μικρή κοιλάδα, που την ποτίζει ο Ασωπός. Ένα ευχάριστο χωριό με άσπρα σπίτια ανάμεσα σε μεγάλα πουρνάρια και κέδρους ριζωμένο πάνω σε τραχύ ορεινό τόπο.
(Κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Οδοιπορικό στη Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα - ΥΗΣ ΔΕΗ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Οικισμός) ΚΑΡΔΙΤΣΑ
  Κατηφορίζοντας από το Μοσχάτο θα συναντήσουμε το συνοικισμό του Αγ. Νικολάου όπου διαμένουν οι εργαζόμενοι στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, έναν μικρό ναό μέσα σε δασάκι από πεύκα, το εργοστάσιο της ΔΕΗ και τη μικρή τετράγωνης μορφής τεχνητή λίμνη, ιδανική για ρομαντικούς περιπάτους, τα απογεύματα και τα βράδια. Σ' αυτή την περιοχή υπάρχουν πολλά κέντρα διασκέδασης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Νικολάου

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Χωριό) ΕΛΑΤΗ
  Ένα από τα αυθεντικά χωριά της Πίνδου, που διατηρεί μέχρι και σήμερα πετρόκτιστα σπίτια του 19ου αι., γνωστό και ως Καμνιάϊ. Κτισμένο σε υψόμετρο 900μ. περιβάλλεται από τις κορυφές Καπ-Γκρας (βλάχικη ονομασία που σημαίνει "χοντρό κεφάλι") και Ξεροβούνι ενώ τα δάση της Κηπιάς, της Μάμπλας, της Πέτρας και του Χαλικίου, ανάμεσα στα οποία κινούνται σαν στο σπίτι τους αρκούδες, λύκοι, πέρδικες κ.α. συμπληρώνουν το απαράμιλλη ομορφιά του χωριού.
  Όπως στα περισσότερα βλαχοχώρια έτσι και στο Αγιο Νικόλαο το χειμώνα επικρατεί απόλυτη ησυχία και πολύ σπάνια ακούς ανθρώπινη φωνή ενώ πιο δυνατά ακούς τις φωνές των ζώων που κυκλοφορούν μέσα στα δάση και το βουητό των χειμάρρων που τον διασχίζουν. Το καλοκαίρι όμως οι Καμνιώτες φθάνουν στο χωριό τους με πολλή ανυπομονησία και χαρά που θα ξαναβρούν τους συγχωριανούς τους και θα αναπολήσουν τα παλιά.
  Η κορυφή του Καπ-Γκρας έγινε παρατηρητήριο των κλεφτών γιατί από αυτό το σημείο μπορούσαν να παρακολουθούν από τη Μεσοχώρα μέχρι και το Γαρδίκι και την Αθαμανία.
  Από τον Αγ. Νικόλαο κατάγονται περίφημοι ραφτάδες που οι φορεσιές τους έφταναν μέχρι την αγορά των Τρικάλων. Οι κάτοικοι νοιώθουν περηφάνια καθώς διηγούνται ότι πέρασε από το χωριό τους ο Αρης Βελουχιώτης και δένοντας το άλογό του στον πλάτανο της πλατείας τους, το άλογο ήταν τόσο δυνατό που δάγκωσε το δένδρο. Μπορούν για να γίνουν ακόμα πιο πιστευτοί δείχνοντας και σημάδια από το δάγκωμα. Με δάκρυα στα μάτια οι παλιότεροι που το έζησαν, θυμούνται πως έκαψαν οι Γερμανοί το χωριό τους στη διάρκεια της κατοχής, αλλά και πως με δύναμη ψυχής το ξανάκτισαν. Στην θέση Ασφάκα 3 χλμ. από το χωριό και πάνω στο δρόμο που ακολουθούμε για την περιοχή Γαρδικίου, πάνω σε βράχο υπάρχει ζωγραφισμένη σε μορφή φορητής εικόνας η παράσταση του Αγ. Νικολάου. Όπως σ' όλα τα βλαχοχώρια έτσι και δω έχουμε πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής με τριήμερο γλέντι που στήνεται στην πλατεία του χωριού.
Αγοράστε: Τυροκομικά προϊόντα, κρέας ελευθέρας βοσκής, τσάι του βουνού. (σε σημεία πώλησης, καταστήματα, ταβέρνες, καφενεία και ιδιώτες - παραγωγούς).
Δοκιμάστε: Γαλατόπιτα, χορτόπιτα, μπλουγούρι

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Νησάκι ερημικό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Το νησάκι αυτό βρίσκεται σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων από τις ΝΔ ακτές της Καλύμνου. Ανάμεσα σ’ αυτό και την Κάλυμνο παρεμβάλλεται η νήσος Νερά.
  Στο ΒΑ τμήμα του Αγίου Νικολάου, σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από το νεότερο εκκλησάκι του ομώνυμου Αγίου και 40 μ. από τη θάλασσα διατηρούνται τα ερείπια τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου - 6ου μ.Χ. αιώνα, εξωτερικών διαστάσεων 8 μ. μήκος, μαζί με την αψίδα, επί 12 πλάτος. Μεγάλα τμήματα τοίχων λείπουν από τη δυτική πλευρά του ναού.
  Η αψίδα του Ιερού Βήματος διαθέτει κτιστό σύνθρονο. Στο νότιο τοίχο του κεντρικού κλίτους υπάρχει κτιστό πεζούλι.
  Το νότιο κλίτος αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι οι τοίχοι του ακουμπούν σ' αυτούς του κεντρικού.
  Το βόρειο κλίτος, το οποίο και διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση, στεγαζόταν με ημικυκλική καμάρα, από την οποία σώζονται οι γενέσεις της.
  Μελλοντικός καθαρισμός των επιχώσεων του εσωτερικού της βασιλικής θα δείξει αν αυτή είναι όντως τρίκλιτη ή τα θεωρούμενα πλάγια κλίτη είναι τελικά προσκτίσματα, οπότε έχουμε κι εδώ ένα μικρό παλαιοχριστιανικό μοναστηριακό συγκρότημα. Στ’ ανατολικά του ναού υπάρχει μεγάλο πηγάδι, το οποίο συγκέντρωνε τα νερά της βροχής, από την πλαγιά στο εσωτερικό του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Παντελεήμονα

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23730 21215
Φαξ: +30 23730 21215
  Είναι ένα γραφικό αγροτικό χωριό 452 κατοίκων, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, με τρεχούμενα νερά και πλατάνια, εκεί που ακόμη ο άνθρωπος μπορεί να συναντήσει τη φύση.
  Κτίστηκε το 1923 από πρόσφυγες από την Προικόνησο της Προποντίδας.

ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ (Χωριό) ΑΣΤΡΟΣ
  Ο Αγιος Πέτρος είναι γραφικό κεφαλοχώρι χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα. Aπέχει 34 χιλ. από την Τρίπολη, 30 χιλ. από το Αστρος και 8 χιλ. από το Καστρί. Βρίσκεται σε πανέμορφο και καταπράσινο τοπίο. Η περιοχή είναι κατάφυτη, καστανιές, κερασιές, καρυδιές, αχλαδιές, πλατάνια, μηλιές, βελανιδιές και πουρνάρια. Είναι παραδοσιακός οικισμός, έχει 1300 κατοίκους περίπου και βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μ. Στα ανατολικά του περνάει ο ποταμός Τάνος, ο "Ταναός" κατά τον Παυσανία. Στα ανατολικά απλώνεται μια ξερή πετρώδης περιοχή, με θάμνους και κέδρους, το "Ξεροκάμπι", όπου υπάρχουν καλύβια των τσοπάνηδων.
  Στη γραφική και με ωραία θέα κεντρική πλατεία δεσπόζει η επιβλητική μητροπολιτική εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ογκώδης βασιλική με τρούλο μεγάλης διαμέτρου (1900). Γύρω της μαγαζιά, ταβέρνες και καφενεία. Το σημαντικότερο μνημείο είναι ο "Πύργος του Αγά" (ή Τρικαλιότη) του 18ου αιώνα. Είναι οχυρή κατοικία, με δύο ορόφους και κατώϊ, πολεμίστρες στις γωνίες και ζεματίστρα πάνω από την είσοδο. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει θολωτή κρήνη κοντά στην πλατεία με εντοιχισμένη επιγραφή 1769. Στο εξωτερικό τόξο του θόλου οι πελεκητές πέτρες φέρουν εγχάρακτη διακόσμηση και απομίμηση κιόνων που κρατούν τον εσωτερικό θόλο.
  Αλλα αξιοθέτα είναι το Δημοτικό Σχολείο, κτίσμα του 1920, (το οποίο λέγεται ότι είναι δωρεά του Ανδρέα Συγγρού), το γεφύρι στο "βύθουλα της Αννας", πετρόκτιστο στενόμακρο γεφύρι του Τάνου και αρκετές θολωτές πετρόχτιστες βρύσες (του "Κατσή" (1764), του "Κεραστά (1764)", του Καράμπελα (1746), του Αγιοργιού και της "Μπρούσκας". Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν το "Ταπητουργείο" (που παλαιότερα λειτούργησε σαν ταπητουργείο, ξυλουργείο και βιοτεχνία εσωρούχων), τα πυργόσπιτα του "Κοίνη", του "Κοντάκη", του "Κασουρή", της "Φρύναινας", του "Παπανικολάου", του "Μούσχουρου" (στην τιλιά της Παναγίας), όπως και τα σπίτι του "Κουλούρη" (με μαρμάρινα μπαλκόνια και ορθομαρμάρωση), του "Μαρκαντέ", της "Νούτσου", και του "Ντίνια" στον οικισμό Μουγέϊκα.
  Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες το χωριό φαίνεται να ιδρύθηκε το 1435. Το 1687 ορίστηκε από τους Βενετσιάνους σαν πρωτεύουσα της επαρχίας του Αγίου Πέτρου. Μάλιστα το χωριό μνημονεύεται και στο Χρονικό του Μορέως, όπου αναφέρεται ότι τότε εκατοικείτο από Τσάκωνες. Από τα μέσα του 18ου αιώνα άρχισε στην περιοχή σημαντική δράση των κλεφταρματωλών. Το 1775 οι τοπικοί κλεφτοκαπετάνιοι Γιάννης Καράμπελας και Αντωνάκης Αλεβίζος αντιστάθηκαν στους Τουρκαλβανούς. Το 1786 έγινε η μάχη της Μαλεβής μεταξύ των Τούρκων και Ελλήνων με επικεφαλής τους καπεταναίους Ζαχαριά και Θανάση Καράμπελα. Η συμβολή του Αγίου Πέτρου στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 ήταν σημαντική. Το 1821 ο Αναγνώστης Κοντάκης επικεφαλής 48 Αγιοπετριτών, εκύρηξε την επανάσταση στα Δολιανά. Πολλοί Αγιοπετρίτες αγωνιστές έλαβαν μέρος στις μάχες στο Βαλτέτσι, στα Δολιανά και στα Βέρβενα, όπως και στην πολιορκία και άλωση της Τρίπολης. Το διάστημα 1825-1826 το χωριό καταστράφηκε μερικά από τις επιδρομές των ορδών του Ιμπραήμ. Σημαντική ήταν επίσης και η συμμετοχή του στην εθνική αντίσταση κατά την Ιταλο-Γερμανική κατοχή. Το 1944 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 48 άμαχοι κάτοικοι.
  Η τοπική οικονομία σήμερα βασίζεται στην ξυλουργία, σιδηρουργία, εμπόριο υλικών οικοδομής και ξύλευσης, λίγα κτηνοτροφικά και στις μισθωτές υπηρεσίες. Παλαιότερα ανθούσε η ανθρακοποιία και για το λόγο αυτό οι Αγιοπετρίτες αποκαλούνταν "καρβουνιάριδες".
  Ο Αγιος Πέτρος παρουσιάζει όλο το χρόνο αρκετή τουριστική κίνηση, στην οποία συνεισφέρουν κατά ένα μεγάλο μέρος οι προσκηνητές της Μονής Μαλεβής όπως και οι ορειβάτες-περιπατητές του Πάρνωνα. Στο χωριό λειτουργούν ξενοδοχείο, εστιατόρια, ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία.
  Λόγω της θέσης του στον Πάρνωνα ο Αγιος Πέτρος προσφέρει αρκετές αξιόλογες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στους λάτρεις της φύσης. Υπάρχουν μονοπάτια που οδηγούν στις κορυφές του Πάρνωνα και στο ορειβατικό του καταφύγιο. Η ανάβαση στη ψηλότερη κορυφή Μεγάλη Τούρλα διαρκεί 2.50 περίπου ώρες. Aπό εδώ περνάει επίσης και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Κοντινότερες διαδρομές είναι στα "Σκαμνάκια", στην "Τιλιά της Παναγίας", και στα ξωκκλήσια του 16ου αιώνα, στον Αη-Γιώργη και στον Αγιο Νικόλα, που είναι χωμένα στο καστανόδασος.
  Tα πανηγύρια που γίνονται στην περιοχή είναι του Αγίου Νείλου (7 Μαϊου), των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου), της Παναγίας (15 Αυγούστου) και της "Μαλεβής" (23 Αυγούστου). Επίσης την Κυριακή της Τυρινής γίνεται μικρό καρναβάλι με ένα χαρακτηριστικό τοπικό έθιμο, την "γκαμήλα" που κυνηγά τους περαστικούς. Πρόκειται για ξύλινο μεγάλο σκεπαστό σαμάρι που μεταφέρουν από κάτω δύο άτομα που κρατούν ένα προεξέχον ξύλο με το κρανίο ενός μουλαριού του οποίου η γνάθος ανοιγοκλείνει.
  5 χιλ. από τον Αγιο Πέτρο στο δρόμο που οδηγεί στο Αστρος, είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής. Ο επαρχιακός δρόμος από εδώ συνεχίζει κατηφορίζοντας προς το Αστρος. Στη διαδρομή περνάμε από τα χωριά (άνω) Μελιγού και Αγιο Ιωάννη, όπως και κοντά από το μεσαιωνικό Κάστρο της Ωριάς και το μοναστήρι της Παλαιοπαναγιάς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Πρόδρομου

ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 23710 96222
Φαξ: +30 23710 71273
  Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χολομώντα και απέχει από τον Πολύγυρο 14 χιλιόμετρα.
  Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους πεντακοσίους (500) κατοίκους. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κάτοικοι του χωριού κατάγονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως Μοριάς, Ηπειρο, Μακεδονία και Θράκη. Η κύρια ασχολία τους είναι κυρίως με τη γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμό και σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου. Τα προϊόντα που παράγονται είναι σιτηρά, κτηνοτροφικά, παραδοσιακός άρτος, και το σουβλάκι του Αγ. Προδρόμου.
  Τα αξιοθέατα του τόπου αυτού είναι, το ποτάμι που διασχίζει το χωριό και περιβάλλεται από άγρια βλάστηση. Επίσης υπάρχει η πανέμορφη πλατεία που είναι περιτριγυρισμένη από ταβέρνες. Σημαντική είναι η αναφορά για το εξωκλήσι του Αγ. Προδρόμου το οποίο είναι ένα από τα μεταβυζαντινά εξωκλήσια της Χαλκιδικής και έχει σημαντική αξία για τους κατοίκους της περιοχής.
  Οι κάτοικοι του Αγ. Προδρόμου διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους. Ενα από αυτά είναι η παραμονή των Φώτων, καθώς και την ημέρα της Μ. Παρασκευής, νέες μαυροφορεμένες γυναίκες ψάλουν τα πάθη του Χριστού. Επίσης διατηρούνται και τα παραδοσιακά πανηγύρια, στις 9 Μαΐου γιορτάζεται ο Αγ. Χριστόφορος και στις 29 Αυγούστου το μεγάλο πανηγύρι του Αγ. Προδρόμου.
  Στον Αγ. Πρόδρομο μπορείτε να επισκεφθείτε τις παραδοσιακές, γραφικές ταβέρνες όπου σερβίρεται μεταξύ των άλλων τοπικών σκευασμάτων το ξακουστό σουβλάκι το οποίο έχει βραβευτεί από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ