gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 111) τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ Σύμπλεγμα νήσων ΕΛΛΑΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (111)

Ανάμεικτα

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Το Αγαθονήσι είναι η βορειότερη νησίδα του δωδεκανησιακού συμπλέγματος.
  Ο θαλάσσιος διαμελισμός του νησιού είναι εντυπωσιακός: Σχηματίζει ωραίους απάνεμους όρμους, όπως τη Χοχλιά, τον Αγιο Γεώργιο, τον Πόρο και το Μαΐστρο και αντίστοιχα μικρά ακρωτήρια.
  Το έδαφος του νησιού αποτελείται από βραχώδεις και άγονους λόφους. Τα καλλιεργήσιμα εδάφη είναι ελάχιστα. Η βλάστηση φτωχή και θαμνώδης, αραιά και τα δέντρα, ελιές, χαρουπιές, αμυγδαλιές, συκιές και φραγκοσυκιές.
  Πηγές δεν υπάρχουν εκτός από λίγα πηγάδια με υφάλμυρο νερό. Η ύδρευση των κατοίκων γίνεται με ομβροδεξαμενές, που σε περιόδους ανομβρίας τις γεμίζουν υδροφόρα πλοία.
  Το Αγαθονήσι είναι η αρχαία Υετούσα. Κατά τους ερευνητές οφείλει το σημερινό όνομά του σε παρετυμολογία από το φυτωνύμιο Αγκαθονήσι.
  Λίγα αρχαία λείψανα, που βρέθηκαν στο νησί, μας επιτρέπουν να πιθανολογήσουμε ότι η Υετούσα είχε κατοίκους από τα πολύ παλιά χρόνια.
  Το νησί μάλλον εποικίστηκε μόνιμα στα μέσα του 19ου αιώνα από Πάτμιους και Φουρνιώτες. Μαρτυρείται ότι το έτος 1895 είναι εγκατεστημένες στο νησί πέντε ή έξι οικογένειες.
  Ο πληθυσμός ανέρχεται σήμερα στους 112 κατοίκους. Με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Πάτμου της επαρχίας Καλύμνου με το όνομα Αγκαθονήσι ή Γάδαρος (επειδή το σχήμα του μοιάζει με γάιδαρο που καλπάζει προς τον ποταμό Μαίανδρο). Το 1953 ανακηρύχθηκε σε χωριστή κοινότητα και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα.
  Ο παλαιότερος οικισμός είναι το Μεγάλο Χωριό με 80 κατοίκους, που για λόγους προφύλαξης από τους πειρατές είναι χτισμένο σε σημείο που να μη φαίνεται από τη θάλασσα. Αθέατο από τη θάλασσα είναι και το Μικρό Χωριό με 15 κατοίκους. Ο τρίτος και νεότερος οικισμός, ο Αης Γιώργης, με 15 κατοίκους, βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου. Ορμος και οικισμός πήραν το όνομά τους από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που είναι και ο ενοριακός ναός του νησιού. Υπάρχουν και άλλα πέντε ξωκλήσια σε διάφορα σημεία του νησιού.
  Η ήσυχη ζωή στο νησί, η ηρεμία, η φιλόξενη διάθεση των κατοίκων, η καθαρότητα των παραλιών και της θάλασσας και τα φρέσκα ψάρια, που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει μαγειρεμένα με όλους τους παραδοσιακούς τρόπους, κάνουν το Αγαθονήσι ιδεώδη τρόπο για κείνους που θέλουν ήσυχες διακοπές, μακριά από τον κοσμικό τουρισμό.
Κείμενο: Μανώλης Μακρής
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ (Νησάκι) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Η ακατοίκητη νησίδα Αγία Κυριακή βρίσκεται σε απόσταση 1000 μ. από τις δυτικές ακτές της Καλύμνου και 1400 από τις νότιες της Τελένδου. Στο ανατολικό της τμήμα υψώνεται το νεότερο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια δύο παλαιότερων ναών. Ως υπέρθυρο της εισόδου του έχει χρησιμοποιηθεί μαρμάρινο αρχαίο γείσο.
  Γύρω από το νεότερο εκκλησάκι διατηρούνται τ' απομεινάρια μίας τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, εξωτερικών διαστάσεων 12,40 μ. μήκος, χωρίς την αψίδα, επί 8,85 πλάτος. Απ' αυτή σώζονται η μεγάλη ημικυκλική αψίδα, τμήματα των τοίχων της, καθώς και οι τοίχοι τριών ορθογωνίων προσκτισμάτων. Σχηματιζόταν έτσι ένα μικρό κτιριακό συγκρότημα στο νησί, κατά πάσα πιθανότητα μοναστηριακό, το οποίο πρέπει να κτίστηκε στα τέλη του 5ου - αρχές 6ου μ.Χ. αιώνα.
  Σε απόσταση 150 περίπου μέτρων ΒΔ της βασιλικής υπάρχουν στον φυσικό βράχο εμφανή σημάδια λατόμευσης του φαιόχρωμου ασβεστόλιθου, για την προμήθεια του υλικού κατασκευής της βασιλικής.
  Αργότερα, μετά την ερείπωση του παλαιοχριστιανικού ναού ανεγέρθηκε στο χώρο του κεντρικού κλίτους του ένα μονόχωρο εκκλησάκι, εσωτερικών διαστάσεων 7,80 x 5 μ. και αυτό σήμερα κατεστραμμένο. Αυτό πρέπει να οικοδομήθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους, εποχή, κατά την οποία κτίζονται στην Κάλυμνο μικρά εκκλησάκια πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικών βασιλικών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Αγία Μαρίνα- Πλάτανος

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (Κωμόπολη) ΛΕΡΟΣ
  Ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού η Αγία Μαρίνα, μικρός παραλιακός οικισμός επεκτάθηκε με το χρόνο και ενώθηκε με τον Πλάτανο, την αρχαιότερη συνοικία και πρωτεύουσα του νησιού. Είναι το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού. Από μακριά δείχνει μια μικρή πόλη που εκτείνεται αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δύο βουνοπλαγιές με άσπρα σπίτια, που απλώνονται από την παραλία μέχρι τους πρόποδες του Κάστρου. Οσο πλησιάζει όμως ο επισκέπτης η πόλη ξεδιπλώνει ένα-ένα τα θέλγητρά της.
  Στον Πλάτανο διατηρούνται πολλά παραδοσιακά δίπατα σπίτια, κι ανάμεσά τους πολλά αρχοντικά, πυκνοδομημένα έτσι, που δημιουργούν στενά γραφικά σοκάκια και προκαλούν τον επισκέπτη να τα διαβεί. Να συναντήσει τη νοσταλγική ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης, το Αυλάκι με τις κρύες βρύσες απ’το καθάριο νερό της πηγής του Παληασκλούπη ή τον παλιό ανεμόμυλο. Η δημαρχία στεγάζεται σε δύο νεοκλασικά κτίρια και δίπλα της ένας γνήσιος παραδοσιακός καφενές, η “Λεριακή Λέσχη”, από τα λίγα που έχουν διασωθεί σήμερα.
  Πλάτανος και Αγία Μαρίνα, άρρηκτα συνδεδεμένες συνοικίες πια, διαθέτουν τη μεγαλύτερη αγορά του νησιού. Μια όμορφη μικρή φιλόξενη πόλη που έχει πολλά να σας προσφέρει από σύγχρονα καταστήματα για κάθε σας αγορά μέχρι τη μαγευτική θέα της από το περίφημο Κάστρο της Παναγιάς. Χτισμένο στην κορυφή του λόφου Απιτύκι, δεσπόζει πάνω από την Αγία Μαρίνα, ελέγχοντας όλη τη γύρω περιοχή με πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, από την Πάτμο ως την Κάλυμνο και πέρα ως τις ακτές της Μικρασίας.
  Για να φτάσετε ως εκεί, αν σας αρέσουν οι ρομαντικοί περίπατοι, θα ανηφορίσετε από τις γειτονιές του Πλάτανου προς την Αγία Παρασκευή κι από εκεί θα ακολουθήσετε το μονοπάτι με τα 500 περίπου σκαλιά. Για τους βιαστικούς υπάρχει ο άνετος αυτοκινητόδρομος.
  Το βυζαντινό κάστρο, που θεμελιώθηκε πάνω σε ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Λέρου του 7ου αιώνα και ολοκληρώθηκε στις μέρες των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη και των Ενετών, είναι καλοδιατηρημένο. Στην εποχή του ήταν απόρθητο, με τρεις επάλξεις και πρόσφερε σίγουρο καταφύγιο στους κατοίκους σε περιόδους επιδρομών. Ανάμεσα στις τρεις μικρές εκκλησίες του κάστρου δεσπόζει ο ναός της Παναγίας, ο πιο σπουδαίος τόπος λατρείας για τους Λέριους, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Διαθέτει χρυσοποίκιλτο τέμπλο και αξιόλογες αγιογραφίες. Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζεται σε νέο κτίριο δίπλα στο Ναό, εκτίθενται σπάνια χειρόγραφα και ιερά βιβλία, πολύτιμες εικόνες, ιερά άμφια και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Στο κάστρο υπάρχουν μεγάλες υπόγειες αποθήκες και δεξαμενές νερού.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (Νησάκι ερημικό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Το νησάκι του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται σε απόσταση 120 μ. από τις ΝΔ ακτές της Καλύμνου. Το βάθος του καναλιού, που χωρίζει τα δύο νησιά είναι πολύ μικρό, γεγονός που δείχνει ότι κάποτε ήταν ενωμένα μεταξύ τους.
  Στο ανατολικό τμήμα του Αγίου Ανδρέα και σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα, σώζονται τα ερείπια παλαιοχριστιανικού κτιριακού συγκροτήματος, αποτελούμενο από ένα ναό, μία υδατοδεξαμενή και τρία ορθογώνια διαμερίσματα. Απ’ όλα καλύτερα διατηρείται η υπέργεια υδατοδεξαμενή, μέχρι 1,85 μ. ύψος. Πυκνοί σκίνοι και επιχώσεις καλύπτουν τμήματα των τοίχων των οικοδομημάτων.
  Η μορφή του συγκροτήματος δείχνει ότι πρόκειται για μοναστηριακό συγκρότημα του 5ου - 6ου μ.Χ. αιώνα, όπως φαίνεται και από την πολυπληθή επιφανειακή κεραμική.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ (Παραλία) ΛΕΡΟΣ
  Στην περιοχή της Καμάρας, λίγο βορειότερα απ’ τη Γούρνα, σ’ ένα βραχώδες ύψωμα ακριβώς πάνω απ’ τη θάλασσα, αρχίζουν σκαλάκια που οδηγούν σε μια μικρή παραλία. Λίγο πιο πέρα, ανάμεσα στα βράχια βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ισίδωρου, με τους εξώστες και τους πέτρινους πάγκους του, δίπλα στο παλιό βουλιαγμένο λιμανάκι. Αξίζει να το επισκεφθείτε!
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ισιδώρου

ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 51260
Φαξ: +30 22460 51260
Ο Αγιος Ισίδωρος είναι κτισμένος στις ανατολικές πλαγιές του ψηλότερου βουνού του νησιού, τον Αττάβυρο, σε υψόμετρο 532 μέτρων. Το χωριό κατάφερε να παραμείνει πιστό στην παράδοση, διατηρώντας ήθη και έθιμα που δύσκολα συναντά κανείς αλλού, όπως το έθιμο της Βούρνας, του Δικαστηρίου, του Μαναλιού. Οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι, ασχολούνται με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και με τη μελισσοκομία. Προϊόντα που παράγονται και μπορεί να γευθεί κάθε επισκέπτης είναι το κρασί, η σούμα, το μέλι, το κατσικίσιο κρέας και το ελαιολάδο. Από το χωριό ξεκινά μονοπάτι πο οδηγεί στην κορυφή του Ατταβύρου από όπου μπορεί κανείς να δεί όλο το νησί.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Νησάκι ερημικό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Το νησάκι αυτό βρίσκεται σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων από τις ΝΔ ακτές της Καλύμνου. Ανάμεσα σ’ αυτό και την Κάλυμνο παρεμβάλλεται η νήσος Νερά.
  Στο ΒΑ τμήμα του Αγίου Νικολάου, σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από το νεότερο εκκλησάκι του ομώνυμου Αγίου και 40 μ. από τη θάλασσα διατηρούνται τα ερείπια τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου - 6ου μ.Χ. αιώνα, εξωτερικών διαστάσεων 8 μ. μήκος, μαζί με την αψίδα, επί 12 πλάτος. Μεγάλα τμήματα τοίχων λείπουν από τη δυτική πλευρά του ναού.
  Η αψίδα του Ιερού Βήματος διαθέτει κτιστό σύνθρονο. Στο νότιο τοίχο του κεντρικού κλίτους υπάρχει κτιστό πεζούλι.
  Το νότιο κλίτος αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι οι τοίχοι του ακουμπούν σ' αυτούς του κεντρικού.
  Το βόρειο κλίτος, το οποίο και διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση, στεγαζόταν με ημικυκλική καμάρα, από την οποία σώζονται οι γενέσεις της.
  Μελλοντικός καθαρισμός των επιχώσεων του εσωτερικού της βασιλικής θα δείξει αν αυτή είναι όντως τρίκλιτη ή τα θεωρούμενα πλάγια κλίτη είναι τελικά προσκτίσματα, οπότε έχουμε κι εδώ ένα μικρό παλαιοχριστιανικό μοναστηριακό συγκρότημα. Στ’ ανατολικά του ναού υπάρχει μεγάλο πηγάδι, το οποίο συγκέντρωνε τα νερά της βροχής, από την πλαγιά στο εσωτερικό του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


ΑΓΡΙΟΛΙΒΑΔΟ (Παραλία) ΠΑΤΜΟΣ
Απέχει 1,5χμ περίπου από την Σκάλα. Είναι μεγάλη αμμώδη παραλία με μικρά βότσαλα. Ενοικιάζονται ομπρέλες και παρέχονται θαλάσσια αθλήματα.
Είναι ιδανική και για μικρά παιδιά αφού τα νερά είναι ρηχά και ζεστά σε σχέση με αυτά των περισσότερων παραλίων του νησιού.
Στη βορινή πελυρά της παραλίας υπάρχουν όμορφοι μικροί κόλποι που προσεγγίζονται μόνο με βάρκα ή με κανό, όταν
ο καιρός το επιτρέπει.
Η Αγία Θέκλα είναι ένα νησάκι απέναντι από τον κόλπο. Πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί.
Υπάρχει και εκεί παραλία που μπορείς να επισκεφθείς κωπηλατώντας.

ΑΛΙΝΔΑ (Χωριό) ΛΕΡΟΣ
  Βρίσκεται στο κέντρο του όρμου της Αγίας Μαρίνας και αποτελεί σήμερα την πιο εξελιγμένη τουριστική περιοχή του νησιού με τις περισσότερες σύγχρονες τουριστικές μονάδες. Το τοπίο είναι κατάφυτο από πεύκα και ελιές, με μια τεράστια αμμουδερή παραλία και κρυστάλλινη θάλασσα. Ο πύργος Μπελένη, ένα κομψό αρχοντικό αναπαλαιωμένο με ιδιαίτερη φροντίδα, φιλοξενεί το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, ενώ στην αυλή του οργανώνονται μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις κυρίως στις αρχές Αυγούστου. Στο προαύλιο του σημερινού Δημοτικού Ξενώνα βρέθηκε ιερό παλαιοχριστιανικού ναού, της Παναγίας της Γαλατιανής με ψηφιδωτά εξαιρετικής τέχνης. Στη γύρω περιοχή βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Σωφρονίου και των Αγίων Σαράντα. Πολύ κοντά στα Αλιντα υπάρχει ο Κρυφός, μια ειδυλλιακή αμμουδιά κρυμμένη ανάμεσα στα βράχια. Μέσα από το βυθό της αναβλύζει πηγή με παγωμένο νερό. Πάνω από τον Κρυφό υψώνεται το Κλειδί, το ψηλότερο σημείο της Λέρου (320μ.). Κάθε Αύγουστο, από το 1907, διοργανώνονται οι γνωστοί Ναυταθλητικοί Αγώνες τα “Αλίντια”, που περιλαμβάνουν κολύμβηση, κωπηλασία, καταδύσεις, κ.ά. Τα γαλάζια νερά στον κόλπο των Αλίντων προσφέρονται για κάθε είδους θαλάσσια σπορ, από γουιντσέρφινγκ μέχρι και σκι.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αντιμάχειας

ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ (Κωμόπολη) ΚΩΣ
  Σε μια από τις ωραιότερες γωνιές της Κω, βρίσκεται η Αντιμάχεια. Παραδοσιακό χωριό που κατοικείται από τους απώτερους χρόνους της ελληνιστικής αρχαιότητας μέχρι σήμερα. Διατηρεί το ίδιο όνομα περισσότερο από 30 αιώνες. Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ από την πόλη της Κω και ένα χιλιόμετρο από το Αεροδρόμιο του νησιού. Ο σύγχρονος πολιτισμός συμβιώνει αρμονικά με τους νωχελικούς ρυθμούς του παρελθόντος.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) του Επαρχείου Κω.

Δημοτικό Διαμέρισμα Απερίου

ΑΠΕΡΙ (Χωριό) ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22450 31400
  Το Απέρι ήταν η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Αποτελούσε το διοικητικό κέντρο της Καρπάθου από τις αρχές του 18ου αιώνα ώς το 1892 και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι έδρα του Μητροπολίτη Καρπάθου. Το κάστρο που υπάρχει χτίστηκε από τους κατοίκους για να τους προστατέψει από τους πειρατές που λυμαίνονταν τις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Απολακκιάς

ΑΠΟΛΑΚΚΙΑ (Χωριό) ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 61252
Φαξ: +30 22440 61385
  Στο χωριό της Απολακκιάς με τα άσπρα κεραμιδόσκεπτα σπίτια και τις γραφικές ταβέρνες της πλατείας μπορεί κανείς να δεί την παλιά εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Κοντά στην Αγία Μαρίνα σώζονται θεμέλια και τοίχοι ιποτικού κάστρου. Στη θέση Μύλοι ανασκάφθηκαν μυνηναϊκοί τάφοι και στη θέση Κορκοελιά ελληνιστικοί. Το μεγάλο αρδευτικό φράγμα που κατασκευάστηκε κοντά στο χωριό, συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της γεωργίας της περιοχή και αλλά και του νησιού γενικότερα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Απολλώνων

ΑΠΟΛΛΩΝΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 91009
Φαξ: +30 22460 91173
Το χωριό είναι κτισμένο στην ανατολική πλαγιά του κατάφυτου βουνού Προφήτη Ηλία και πιθανότατα πήρε το όνομα του από ναό αφιερωμένο στον αρχαίο θεό. Κατάλοιπα του ναού βρέθηκαν στο προαύλιο του περίφημου λαογραφικού μουσείου. Στον ίδιο χώρο σώζονται ερείπια βυζαντινού κάστρου. Στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού φυλάσσεται ένα σπάνιο χειρόγραφο ευαγγέλιο γραμμένο σε μεμβράνη, τμήμα του Τιμίου Σταυρού που κατά την παράδοση έφερε στη Ρόδο η Αγία Ελένη, εικόνα στην οποία ο Προφήτης Ηλίας απεικονίζεται πάνω σε φτερωτό άρμα όμοιο με αυτό του θεού Ηλίου, καθώς επίσης και λατρευτική εικόνα της Θεοτόκου που φέρει το οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών Πιερ Ντωπυσόν.

ΑΡΓΙΝΩΝΤΑ (Οικισμός) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Little more than a beach, a few houses and two tavernas. Traditional, quiet, a small haven of green between sea and mountains. Convenient base for hill walking and rock climbing.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αρκάσας

ΑΡΚΑΣΑ (Χωριό) ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22450 61224
  Η Αρκάσα είναι χτισμένη λίγο βορειότερα από την αρχαία πόλη Αρκεσία. Στη κορυφή του χωριού υπάρχει η ακρόπολη, το Παλιόκαστρο, όπου συναντάμε την Αγ. Σοφία (5ος αιώνας) καθώς και ερείπια της μυκηναϊκής εποχής.Το χωριό διασχίζει το τοπικό ποτάμι το Ρυάκι.

ΑΡΜΑΘΙΑ (Νησί) ΚΑΣΟΣ
  Τα Αρμάθια είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά που περιβάλλουν την Κάσο. Σήμερα είναι ακατοίκητο αλλά στο παρελθόν έπαιζε ξεχωριστό ρόλο στη ζωή του μεγάλου νησιού. Σήμερα ανάμεσα στα ερείπια των μικρών σπιτιών, των φούρνων και των αλωνιών, διατηρείται μόνο το εκκλησάκι της Υπαπαντής.
  Στο νησάκι αυτό θα απολαύσετε το μπάνιο σας στα πεντακάθαρα “τροπικά” νερά των Μαρμάρων και του Καραβοστάσι, ολοκάθαρες θάλασσες με γαλάζια διαυγή νερά που μαγεύουν τον επισκέπτη και έχουν χαρακτηρισθεί ως οι ωραιότερες της Μεσογείου. Νερά με διάφορες αποχρώσεις, αψεγάδιαστη λευκή άμμος και σπηλιές που ξεκινούν από την άμμο είναι τα χαρακτηριστικά τους.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Κάσου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αρνίθας

ΑΡΝΙΘΑ (Χωριό) ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 61088
Φαξ: +30 22440 61088
Στο παλιό χωριό της Αρνίθας μπορεί ο επισκέπτης να ξαποστάσει στη σκιερή από τα πλατάνια και από τους ευκάλυτπους πλατεία και να επισκεφθεί το μοναστήρι του Αγίου Φιλήμονα με το παλαιοχριστιανικό καθολικό. Στο λόφο Παλαιόκαστρο βρέθηκαν ίχνη μικρού οικισμού και κάστρου και ελληνιστικοί τάφοι. Το παλαιχριστιανικό βαπτιστήριο που βρέθηκε στην βασιλική βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Ειρήνης μετατράπηκε σε κρήνη και σήμερα κοσμεί την πλατεία Αργυροκάστρου στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αρχίπολης

ΑΡΧΙΠΟΛΗ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 98164, 98260
Φαξ: +30 22460 98164
Στην Αρχίπολη την προσοχή του επισκέπτη προσελκύει ο ναός του Αγίου Νεκταρίου και η πηγή στη ενός πελώριου γεροπλατάνου. Αξιόλογη είναι επίσης και η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το ωραίο καμπαναριό ηλικίας 200 χρονών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ασκληπείου

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ (Χωριό) ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 47064
Φαξ: +30 22440 47064
Ενα από τα πιο παλιά χωριά της Ρόδου, το Ασκληπειό, διατηρεί την παραδοσιακή Ροδίτικη αρχιτεκτονική. Πήρε το όνομα του από το ασκληπείο που λειτουργούσε εκεί κατά την αρχαιότητα. Η βυζαντινή εκκλησία του χωριού χτίστηκε το 1060 στα ερείπια παλαιοχρισταινικής, έχει σχήμα ελεύθερου σταυρού και οι τοιχογραφίες της είναι του 17ου αιώνα. Μονοπάτι που ξενικά από το χωριό οδηγεί στο βραχώδες ύψωμα όπου βρίσκεται το βυζαντινό φρούριο του χωριού. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή του Ασκληπειού παρουσίαζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη γύρω από τον παραθαλάσσιο οικισμό Κιοτάρι όπου υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια.

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Η Αστυπάλαια, η Ιχθυόεσσα των αρχαίων, είναι το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων και απέχει 23 μίλια από την Ανάφη των Κυκλάδων.. Μοιάζει με δυό νησιά ενωμένα απο μια στενή λωρίδα γής πλάτους μόλις 105 μέτρων. Κυριότερος οικισμός είναι η Χώρα που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε λόφο στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το ενετικό κάστρο. Είναι ένας γραφικός οικισμός με χρώμα καθαρά νησιώτικο και με πολλούς ανεμόμυλους.
  Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Πύρα από το ερυθρό χρώμα της γης, καθώς και Πυλαία. Επικράτησε όμως τελικά το όνομα Αστυπάλαια. Κατά μια εκδοχή το όνομα προέρχεται από τους πρώτους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στο νησί, επειδή βρήκαν εκεί ένα παλιό φοινικικό σταθμό, δηλαδή ένα "άστυ παλιό". Πιθανότερο όμως είναι ότι πρόκειται για παρετυμολογικό μετασχηματισμό άγνωστης φοινικικής λέξης που θα σήμαινε "μέρος χαμηλό" αναφερόμενο φυσικά στο χαμηλό ισθμό που ενώνει τα δύο τμήματα του νησιού. Χαρακτηριστική είναι στο νησί η έντονη παρουσία λαγών και η απουσία φιδιών και εντόμων.
  Κατά τους Ιστορικούς χρόνους η Αστυπάλαια σημείωσε μεγάλη ακμή και αργότερα καταλήφθηκε από τους Αθηναίους. Υπήρξε μάλιστα διάσημη για τον αθλητή της Κλεομήδη. Η Ρώμη κατέλαβε στη συνέχεια το νησί και το χρησιμοποίησε ως βάση εναντίον των πειρατών, δίνοντας όμως στους κατοίκους εσωτερική αυτονομία. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, η Αστυπάλαια δόθηκε, το 1207, στον Ιωάννη Κιρίνι, ένα Βενετό ευγενή και τυχοδιώκτη. Από τότε και επί 4 αιώνες - με ένα διάλειμμα 64 χρόνων (1269-1333) κατά το οποίο την ανακατέλαβαν οι Βυζαντινοί - το νησί υπήρξε φέουδο του οίκου των Κιρίνι που κατείχαν επιπλέον την Τήνο και τη Μύκονο. Το 1341 ύστερα από μια άγρια επιδρομή του Εμίρη του Αϊδίνιου, Ομάρ Μπέη Μορβασάν, το νησί ερημώθηκε και έμεινε ακατοίκητο για 72 χρόνια. Το 1413 ο Ιωάννης Δ΄ Κιρίνι προσπάθησε να εγκαταστήσει αποίκους και να ιδρύσει νέα πόλη στη θέση της παλιάς, την οποία ονόμασε Αστυνέα. Η προσπάθειά του αυτή όμως δεν πέτυχε γιατί δεν τον ακολούθησαν αρκετοί κάτοικοι. Αργότερα άρχισε η εγκατάσταση νέων αποίκων και τότε ξανακτίστηκε η Αστυπάλαια. Στις 2 Οκτωβρίου 1540 την κατέλαβαν οι Τούρκοι και την περιέλαβαν στα "Δώδεκα προνομιούχα νησιά του Αιγαίου". Το 1821 η Αστυπάλαια προσχώρησε πρόθυμα στην Επανάσταση. Το 1830 στη διάσκεψη του Λονδίνου, που χάραξε τα όρια του νέου Ελληνικού Κράτους, το νησί παρέμεινε στη κατοχή της Τουρκίας μέχρι το 1912, οπότε και κατελήφθη από τους Ιταλούς. Η ιταλική κατοχή κράτησε μέχρι το 1943 και το 1947 η Αστυπάλαια δόθηκε στην Ελλάδα μαζί με όλα τα Δωδεκάνησα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ασφενδίου

ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ (Χωριό) ΚΩΣ
  Το Ασφενδιού είναι ένα χωριό σε απόσταση περίπου 14 χλμ από την πόλη της Κω, όπου βρίσκονται έξη οικισμοί σε μεγάλες υψομετρικές διαφορές μεταξύ τους. Τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς, στις πλαγιές του Δικαίου, απ' όπου μπορεί να δει κανείς όλη την Κω και τα τριγύρω νησιά. Το όμορφο τοπίο συμπληρώνουν οι γραφικές αυλές των σπιτιών. Υπάρχουν επίσης αρκετά εξωκλήσια στην περιοχή.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) του Επαρχείου Κω.

ΑΥΛΩΝΑ (Οικισμός) ΚΑΡΠΑΘΟΣ
  Ο αγροτικός οικισμός της Αυλώνας βρίσκεται βορειότερα από την Ολυμπο.
  Έχει 300 περίπου “στάβλους” (αγροικίες με αλώνια) χτισμένους στην ανατολική πλευρά μιας εύφορης κοιλάδας, ανοιχτής μόνο από βοριά στους ανέμους.
(Κείμενο: Μανόλης Μακρής)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.

ΒΑΓΙΑ (Παραλία) ΠΑΤΜΟΣ

Η θάλασσα στη Βαγιά είναι η πιο κρύα στο νησί. Η παραλία έχει βότσαλα και ίσκιο από αλμυρίκια και είναι συνήθως η πιο ήσυχη από τις εύκολα προσβάσιμες παραλίες της Πάτμου.

Η Βαγιά βρίσκεται σε απόσταση 7χμ από την Σκάλα και 1χμ από τη στάση του λεωφορείου στην παραλία του Κάμπου.


ΒΑΘΥΣ (Χωριό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
The road to Vathi winds between a lunar rockscape and the sea. Watch out for goats on the way! Stop at the top of the approach hill for a magnificent vista of the turquoise fiord leading into a peaceful valley of orange and tangerine groves. At the harbour are tavernas and rooms, some Archaic remains and a surprising freshwater pond stuffed with fish. Inland, it's like the land that time forgot. Narrow lanes to wander or drive, atmospheric old buildings, orchards and small farms.

This text is cited Febr 2004 from the Municipality of Kalymnos URL below.


Δημοτικό Διαμέρισμα Βατίου

ΒΑΤΙ (Χωριό) ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 61415
Το Βάτι είναι ένα από τα μικρά παραδοσιακά μεσόγεια χωριά της Ρόδου. Το χωριό έχει δύο εκκλησίες, την παλαιότερη του Αγίου Ιωάννη και τη νεότερη του Αγίου Σάββα. Στην περιοχή ανασκάφθηκαν συλημένοι μυκηναϊκοί τάφοι και 2 γεωμετρικοί τάφοι με αγγεία και χρυσά κοσμήματα.

ΒΛΥΧΑΔΙΑ (Χωριό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Α quiet residential village with a couple of small, south facing beaches. Good swimming and snorkelling. This is also a centre for scuba diving and home of a museum devoted to the sea and its treasures - including sponges, of course.

ΒΟΥΡΛΙΔΙΑ (Παραλία) ΛΕΡΟΣ
  Ένα παράθυρο με θέα, μια απόμακρη σπάνια ομορφιά του νησιού. Αμμουδιές ανάμεσα σε βράχια, πεντακάθαρες ακρογιαλιές για κολύμπι και ψάρεμα, μονοπάτια για ήσυχους περιπάτους σε συνδυασμό με απομεινάρια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου στο ύψωμα της Βίγλας, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

ΒΡΟΜΟΛΙΘΟΣ (Παραλία) ΛΕΡΟΣ
  Δίπλα στο Παντέλι, ένας ανοιχτός όρμος, ο Βρομόλιθος με μεγάλη αμμουδερή και σε μερικά σημεία βοτσαλωτή παραλία. Μικρά, φιλόξενα ξενοδοχεία, δωμάτια, πανσιόν, ψαροταβέρνες με εκλεκτούς μεζέδες δίπλα στη θάλασσα, εξυπηρετούν τους καλοκαιρινούς επισκέπτες.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γενναδίου

ΓΕΝΝΑΔΙ (Χωριό) ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
Το Γεννάδι είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της νότιας Ρόδου. Εδώ υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, εξοχικές κατοικίες και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Η εκκλησία της Αγίας Αναστάσιας έχει εντοιχισμένα πολλά αρχιτεκτονικά μέλη από την παλαιοχριστιανική που αντικατέστησε. Οι παραλίες του χωριού είναι ιδανικές για μπάνιο το καλοκαίρι και αποτελούν πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους.

ΓΙΑΛΟΣ (Οικισμός) ΣΥΜΗ
  Πλησιάζοντας στο Γιαλό αντικρίζουμε ατόφια τη φυσιογνωμία της Σύμης. Η Σύμη διατήρησε το νεοκλασικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής. Γι' αυτό κι ανακηρύχθηκε ιστορικός διατηρητέος οικισμός. Τα σπίτια της, δίπατα και τρίπατα, με κεραμιδένιες στέγες και μπαλκονάκια με λιτές σιδεριές έχουν ως χαρακτηριστικό στοιχείο, το χρώμα της ώχρας και τα καφετιά παράθυρα.
  Στο Γιαλό ξεχωρίζει το Ρολόι (που χτίστηκε το 1881) και μπροστά του το άγαλμα του μικρού ψαρά, το Μιχαλάκι, ενώ το καμπαναριό της Ευαγγελιστρίας ξεχωρίζει στη δεξιά άκρη του λιμανιού. Δίπλα στο Ρολόι βρίσκεται το κτίριο της Αστυνομίας, κατάλοιπο της αρχιτεκτονικής των χρόνων της Ιταλοκρατίας, το Ταχυδρομείο, και αρχίζουν οι καφετέριες, τα καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, εφημερίδες, σφουγγάρια, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην πλευρά αυτή έχει στηθεί και το «Περιστέρι της Ειρήνης» του Κώστα Βαλσάμη.
  Οι δυο πλευρές του λιμανιού ενώνονται με ένα πανέμορφο πέτρινο γεφύρι, το καλντιρίμι, ενώ δίπλα του βρίσκεται το γραφικό οίκημα του Τελωνείου και δίπλα του η Ψαραγορά. Από τη γέφυρα προς τα μέσα απλώνεται η πλατεία του Κάμπου, όπου στο κέντρο έχει διαμορφωθεί το Ηρώο και η προτομή του καθηγητή της Ιστορίας Μιχ. Βολονάκη. Στην πλατεία βλέπει το Δημαρχείο και δίπλα το Ναυτικό Μουσείο Σύμης. Στην πλατεία αυτή διοργανώνεται το μεγαλύτερο τμήμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Κοντά στην πλατεία βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Τιμίου Προδρόμου, που ανεγέρθηκε το 1838.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Σύμης


ΓΟΥΡΝΑ (Χωριό) ΛΕΡΟΣ
  Στα ανατολικά του νησιού απλώνεται ένας άλλος ανοιχτός όρμος της Λέρου, η Γούρνα, με πρασινόμαυρη αμμουδιά και ρηχά νερά σε μεγάλη απόσταση μέσα στη θάλασσα. Εξοχικά κεντράκια, όμορφα σπίτια, περιβόλια και φυτείες με εσπεριδοειδή συμπληρώνουν το τοπίο.
  Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

ΓΡΙΓΟΣ (Χωριό) ΠΑΤΜΟΣ

Ο κόλπος του Γροίκου βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Απέχει 4,5 περίπου χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σκάλας. Ο δρόμος είναι παράλληλος με την ακτή, κάνοντας το περπάτημα από και προς τη Σκάλα μια ευχάριστη εμπειρία. Το λεωφορείο περνάει αρκετές φορές την ημέρα και σταματάει σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλία.
Ο Γροίκος είναι ένα δημοφιλές μέρος για διαμονή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γιατί είναι πιο ήσυχος από τα περισσότερα χωριά, ιδίως τον Αύγουστο. Η ακτή του είναι η μακρύτερη του νησιού, έχει φυσική σκιά από αλμυρίκια,ενώ τα νερά είναι κρυστάλλινα.
Το Τραγονήσι, που κατοικείται μόνο από κατσίκια και τους βοσκούς τους, είναι απέναντι από τον κόλπο προστατεύοντάς τον απ’την κακοκαιρία (εκτός από τους νοτιοανατολικούς ανέμους) και κάνοντάς το κατάλληλο για βόλτα με σκάφος αλλά και στάθμευση στο μουράγιο, όπου το βάθος του νερού είναι 2 μέτρα. Τα περισσότερα σημεία του Γροίκου έχουν θέα της Πέτρας (ή Καλικατσού για τους ντόπιους), του μνημείου της περιοχής.


Δημοτικό Διαμέρισμα Δαμάτριας

ΔΑΜΑΤΡΙΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 81388
Φαξ: +30 22410 81388
Το χωριό πήρε πιθανότατα το όνομα του από την αρχαία θεά Δήμητρα που ίσως λατρευόταν στην περιοχή. Στην περιοχή του χωριού υπάρχει το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, και σκαμμένο σε βράχο στο βουνό Παραδείσι βρίσκεται η μονόκλιτη βασιλική της Αγίας Παρασκευής ή του Αγίου Νικήτα (12ος αιώνας) που κοσμείται από τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Οι παραλίες του χωριού είναι ιδανικές για μπάνιο το καλοκαίρι και αποτελούν πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Διμυλιάς

ΔΙΜΥΛΙΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 98218
Φαξ: +30 22460 98163
Χτισμένη σε μια κατάφοιτη κοιλάδα, πλάι στα άφθονα νερά της πηγής Κοσκινιστή είναι χτισμένη η Διμυλιά. Ιδιαίτερα γραφικός είναι ο οικισμός της Ελεούσας με την ομώνυμη εκκλησία της παναγιάς όπου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κτίσματα (σπίτια, γραφεία, καταστήματα) που χρησιμοποιούσαν οι Ιταλοί που επικοισαν την περιοχή και ήταν κυρίως υλοτόμοι και εκμεταλεύονταν τα κοντινά πλούσια σε βλάστηση δάσοι. Στις πλαγιές του βουνού Πρ. Ηλίας στη θέση Φουντουκλί βρίσκεται σημαντική τετράκογχη βυζαντινή εκκλησία του 13ου αιώνα αφιερωμένη στον Αγιο Νικόλαο με βυζαντινές τοιχογραφίες του 14ου ή 15ου αιώνα.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ (Σύμπλεγμα νήσων) ΕΛΛΑΔΑ
  Δωδεκάνησα ή Δωδεκάνησος λέγεται σήμερα το σύμπλεγμα των νησιών του ΝΑ Αιγαίου, που βρίσκονται μεταξύ της Κρήτης, των Κυκλάδων, της Ικαρίας, της Σάμου και των μικρασιατικών παραλίων.
  Εκτός από τα 12 κύρια νησιά, που έδωσαν το όνομά τους στο σύμπλεγμα (Ρόδος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κως, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Σύμη, Τήλος, Χάλκη), στα Δωδεκάνησα ανήκουν και οι νησίδες Λειψοί (16τ.χ.), Ψέριμος (14,6τ.χ.), Αγαθονήσι (13,4τ.χ.), Σαρία (11τ.χ.), Καστελλόριζο (9,1τ.χ.), Λέβιθα (9τ.χ.), Γυαλί (6τ.χ), Κίναρος (4,3τ.χ.) κ.ά, καθώς και πλήθος από βραχονησίδες και βράχους.
  Τα θαλάσσια όστρακα κι άλλα απολιθώματα, που βρίσκει κανείς στα βουνά αποδεικνύουν ότι η διαμόρφωση των νησιών έγινε είτε στο σύνολό της είτε εν μέρει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μέσα από πολύπλοκες και μακρόχρονες γεωλογικές διεργασίες η ξηρά αναδύθηκε για να ξαναβυθιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της πριν 3-4 εκατομμύρια χρόνια και να μείνουν οι κορυφογραμμές της Αιγαιίδας, που αποτελούν τα σημερινά νησιά του Αιγαίου.
Το κλίμα των Δωδεκανήσων αποτελεί ένα μεταβατικό τύπο από τα εύκρατα στα ξηρά τροπικά κλίματα και χαρακτηρίζεται από έντονη ηλιοφάνεια και παρατεταμένη θερινή ξηρασία.
(Κείμενο: Μανόλης Μακρής)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.


ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ (Οικισμός) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Quaint, peaceful and set right at the end of the road - a real get away from it all destination. Stay in an apartment or small house, enjoy a choice of three quiet beaches with good snorkelling, stock up at the one mini-market or passing mobile shops, eat in a choice of half a dozen tavernas. Good base for walking or doing absolutely nothing and nice for small children.

Δημοτικό Διαμέρισμα Εμπωνα

ΕΜΠΩΝΑΣ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ
Ο Έμπωνας είναι χτισμένος στους πρόποδες του υψηλότερου βουνού της Ρόδου, του Αταβύρου (1215 μ.). Έχει εκτεταμένες καλλιέργειες αμπελιών και παράγει κρασί εξαιρετικής ποιότητας. Μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό, οδηγεί στην κορυφή του Αταβύρου, όπου υπάρχουν τα ερείπια του ναού του Αταβυρίου Διός. Ο ναός, κατά την μυθολογία, κτίστηκε από τον μυθικό ήρωα και αποικιστή της αρχαίας Καμειρίδας Αλθαιμένη

Δημοτικό Διαμέρισμα Θεολόγου

ΘΕΟΛΟΓΟΣ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 41228
Φαξ: +30 22410 41590
  Η ιστορία της περιοχής χάνεται στους προϊστορικούς χρόνους. Στην εποχή του χαλκού. "Δήμος Ιστανίων" ήταν η αρχαιοελληνική ονομασία της και θεός της ο Ηλιος, ο Ερεθίμιος Απόλλωνας που το Ιερό του γνώρισε τη μεγάλη ακμή του στην ελληνιστική περίοδο. Στη χριστιανική περίοδο, τον Απόλλωνα διαδέχεται ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και η περιοχή ξαναβαφτίζεται. Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν τον μυκηναϊκό πολιτισμό, κάτω από τα βυζαντινά ερείπια.
  Τουρκοκρατία, ιταλική κατοχή και μόνο το '47, με την Απελευθέρωση, η Κοινότητα επιστρέφεται οριστικά στους κατοίκους της. Στα τέλη του '60 ξεκινά η ανάπτυξη και η εξέλιξη της περιοχής προς τη σύγχρονη όψη της.
Η κοιλάδα των Πεταλούδων
  Η "Κοιλάδα των Πεταλούδων" ή Πελεκάνος, ένας μοναδικός στον κόσμο βιότοπος, μόλις 5 χλμ. από το Θολό, που ζει ανέγγιχτος, στη δική του διάσταση.
  Καταπράσινος, με πανύψηλα πλατάνια και ατελείωτους κισσούς. Με νερά να τρέχουν παντού, διασχίζεται από τον ποταμό Πελεκάνο και "τέμνεται" κάθετα από τους μικρούς, ορμητικούς καταρράκτες του. Είναι ο Παράδεισος των Πεταλούδων.
  Πόλος έλξης για την "Panaxia" πεταλούδα, που τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκινά από κάθε σημείο της Ρόδου, για να παραστεί σε αυτή τη μοναδική στον κόσμο συγκέντρωση του είδους της. Τη στιγμή της κορύφωσης, τον Ιούλιο και Αύγουστο, οι πεταλούδες αριθμούν... κάποια εκατομμύρια και η Κοιλάδα αποτελεί στο σύνολό της ένα φαντασμαγορικό σκηνικό. Με το πέταγμά της, η Ροδίτικη πεταλούδα αποκαλύπτει το έντονο κόκκινο χρώμα στο εσωτερικό των φτερών της.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Θεολόγου

Δημοτικό Διαμέρισμα Ιστριού

ΙΣΤΡΙΟΣ (Χωριό) ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 61249
Φαξ: +30 22440 61249
Η Ιστριος είναι ένα από τα παλιά χωριά της Ρόδου. Πιθανότατα πήρε το όνομα της από την αρχαία Ίστρο που οι αρχαιολόγοι τοποθετούν στην περιοχή

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαβαρδών

ΚΑΛΑΒΑΡΔΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 40024
Φαξ: +30 22410 40024
Το μικρό χωριό των Καλαβάρδων πήρε πιθανότατα το όνομα του από κάποιον αξιωματούχο τσιφλικά Βάρδα. Το ρέμα Αργυρό που βρίσκεται κοντά στο χωριό αποτελεί τον βιότοπο για το σπάνιο είδους ψαριού Γκιζάνι. Κοντά στον οικισμό στο δρόμο για τη Σάλακο ανασκάφθηκε μυκηναϊκός οικισμός και νεκροταφείο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλάθου

ΚΑΛΑΘΟΣ (Χωριό) ΛΙΝΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 31604
Φαξ: +30 22440 31004
Η Κάλαθος σχετίζεται με τον αρχαιο δήμο της Λινδίας, Κλάσιοι. Στα ερείπια του Αγίου Ιωάννη βρέθηκαν πέτρες που ανήκαν σε αρχαίο ελαιοτριβείο. Στο χωριό υπάρχει ο θαυμάσιος όρμος των Βλυχών (το αρχαίο Θέρμιδρο) ο οποίος αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης το καλοκαίρι. Η περιοχή κατά το μεσαίωνα χρησίμευε ώς αγρότοπος και βοσκότοπος της Λίνδου. Αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ρωμαϊκό βωμό. Αξιόλογη είναι και η σκαμμένη στο βράχο εκκλησία της Παναγίας με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ (Πόλη) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Η πρωτεύουσα της Καλύμνου είναι η Πόθια, μια όμορφη πόλη με νησιωτικό χρώμα, κτισμένη αμφιθεατρικά, πυκνοδομημένη με διώροφα χρωματιστά σπίτια, όπου κατοικούν περίπου 11.500 άνθρωποι. Ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Σάββα δεσπόζει πάνω από την πόλη, η οποία απλώνεται μέχρι τις παρυφές των κάστρων της Χώρας και της Χρυσοχεριάς.
  Το μεγάλο και άριστα προστατευμένο λιμάνι της, θεωρείται από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας, με σημαντική υποδομή και ευκολίες μαρίνας. Εκεί βρίσκονται επιβλητικά διοικητικά κτίρια που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1930 και 1935 από τους Ιταλούς σε Βενετσιάνικο ρυθμό. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες με πολύτιμες Αγιογραφίες και ξυλόγλυπτα γνωστών ντόπιων καλλιτεχνών. Τα αξιόλογα μουσεία (αρχαιολογικό, λαογραφικό και ναυτικό) προσφέρουν σημαντικές εμπειρίες στον επισκέπτη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Καλυμνίων.

ΚΑΜΕΙΡΟΣ (Αρχαία πόλη) ΡΟΔΟΣ
  Σπουδαίο εμπορικό κέντρο από την Αρχαϊκή μέχρι και την Ελληνιστική Εποχή, μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού (Ιαλυσός, Λίνδος, Κάμειρος). Ξεχασμένη για αιώνες, η Κάμειρος αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές του 1929. Ήταν χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά με θέα προς τη θάλασσα, χωρίς οχυρωματικά έργα, ούτε ακρόπολη. Σήμερα σώζονται τμήματα πολλών σπιτιών και άλλων κτιρίων, η Αγορά με δωρική στοά (3ου αι.), τέμενος ελληνιστικό, ο κεντρικός δρόμος της πόλης, ερείπια υδραγωγείου και ίχνη από τον περίπτερο ναό της Αθηνάς. Το μοναστήρι της Παναγιάς, χτισμένο σχεδόν πάνω στα θεμέλια του ναού της Αθηνάς. Κοντά υπάρχει πρωτοχριστιανική κατακόμβη. H περιοχή γύρω από την Κάμειρο είναι σπαρμένη με βυζαντινά και ενετικά μνημεία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά


Δημοτικό Διαμέρισμα Καρδάμαινας

ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ (Κωμόπολη) ΚΩΣ
Τηλέφωνο: +30 22420 91208
Φαξ: +30 22420 91138
  Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού σε απόσταση 25 χλμ από την πόλη της Κω, και 7 χλμ από το Αεροδρόμιο του νησιού. Χτισμένη στα ίχνη της αρχαίας Αλάσαρνας περισώζει πλούσιους αρχαιολογικούς θησαυρούς, όπως το ναό του Απόλλων, τρεις παλαιοχριστιανικές βασιλικές και ένα αρχαίο θέατρο. Η Καρδάμαινα συνδέεται καθημερινά με το νησί της Νισύρου. Το χωριό Καρδάμαινα είναι το πιο αξιόλογο και κοσμικό τουριστικό θέρετρο του νησιού μετά την πόλη της Κω.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) του Επαρχείου Κω.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Η μαγεία και η ποικιλία του φυσικού τοπίου στην Κάρπαθο είναι μοναδική. Στο εσωτερικό του νησιού κυριαρχούν οι επιβλητικές βουνοκορφές με τα παραδοσιακά χωριά κρεμασμένα στις πλαγιές. Τα μοναχικά εκκλησάκια ψηλά στους βράχους που αγναντεύουν το πέλαγος, τα απόκρυφα μονοπάτια, για τους λάτρεις της ορειβασίας είναι μία δυνατότητα ελκυστική για τον επισκέπτη.
  Παραλίες μικρές οικείες, αμμουδερές ή βοτσαλωτές μακριά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες εξασφαλίζουν την αμεσότερη επαφή με τη φύση και τη γαλήνη ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας αφού η μέση θερμοκρασία του θαλασσινού νερού στην Κάρπαθο είναι τέσσερις (4) φορές μεγαλύτερη από τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.
  Στην Κάρπαθο μπορείς ακόμα και σήμερα να βρεις ζωντανή την παράδοση. Το τραγούδι με τα παραδοσιακά όργανα τη λύρα, τη τσαμπούνα, το λαγούτο θα το ακούσεις συχνά στις χαρές του γάμου και στα βαφτίσια ή τα πανηγύρια. Στα Δώδεκα χωριά της Καρπάθου η παράδοση είναι μια ζωντανή πραγματικότητα που φαίνεται στην εσωτερική διακόσμηση των σπιτιών, στις φορεσιές των γυναικών, κυρίως του ορεινού χωριού της Ολύμπου, στους χορούς, στα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα, στη χειροτεχνία, στα μνημεία που μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια και που όλα μαζί ταιριάζουν με τη σύγχρονη εικόνα της Καρπάθου.
  Η Κάρπαθος σήμερα έχει μια αξιοζήλευτη τουριστική υποδομή. Διαθέτει 5.000 κλίνες, ξενοδοχεία και επιπλωμένα δωμάτια Α, Β, και Γ κατηγορίας. Διαθέτει διεθνές Αεροδρόμιο με πτήσεις απ’ όλες της χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο. Λιμάνι που εξυπηρετεί άνετα τη θαλάσσια Συγκοινωνία του νησιού με τα γειτονικά Κρήτη και Ρόδο αλλά και την Αθήνα.
  Η Κάρπαθος σήμερα, έχει πολλά να δώσει στον επισκέπτη που θα την επισκεφθεί.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δημοτικού Οργανισμού Τουρισμού Καρπάθου.

ΚΑΣΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Από τα νοτιότερα νησιά των Δωδεκανήσων, βρίσκεται ανάμεσα στην Κάρπαθο και την Κρήτη. Είναι νησί άγονο, βραχώδες και ορεινό. Στις πλαγιές των βουνών της, σχηματίζονται πολλά σπήλαια, όπως το Σελλάδι που είναι ονομαστό για τους σταλακτίτες του και η Ελληνοκάμαρη, που περιβάλλεται από πελασγικά τείχη και κατά τις επιδρομές των πειρατών χρησίμευε ως καταφύγιο. Το νησί αποικίστηκε από τους Δωριείς και κατά τους Κλασικούς χρόνους συμμετείχε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Στην περίοδο της Βενετοκρατίας, ακολούθησε την τύχη της Καρπάθου και ανήκε στο φέουδο της οικογένειας των Κορνάρων, μέχρι που την κατέλαβαν οι Τούρκοι. Επί Τουρκοκρατίας το νησί γνώρισε μεγάλη ακμή γιατί κατάφερε να διατηρήσει αρκετά προνόμια. Έτσι στις αρχές της Ελληνικής Επανάστασης, το 1821, είχε συγκεντρώσει εκατό περίπου πλοία, τα οποία προσέφερε πρόθυμα στον Αγώνα. Το Σεπτέμβριο του 1823, με αιφνιδιαστική επίθεση στο Αιγυπτιακό λιμάνι της Δαμμιέτης, οι Κασιώτες κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν δεκαεννέα πλοία, που ήταν έτοιμα να αποπλεύσουν για την Κρήτη. Το γεγονός αυτό έκανε τον Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου να αποφασίσει την καταστροφή της Κάσου το Μάιο του 1824. Το 1912 το νησί πέρασε στην ιταλική κατοχή ως και το 1943.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κατταβίας

ΚΑΤΤΑΒΙΑ (Χωριό) ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 91206
Φαξ: +30 22440 91206
Η Κατταβιά (αρχαία Κάτταβος) είναι το νοτιότερο από τα χωριά της Ρόδου. Στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπάρχουν τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Στην περιοχή του χωριού έχουν ανασκαφεί μυκηναϊκοί και ελληνιστικοί τάφοι. 12 χλμ. από το χωριό, φτάνουμε στο ακροτήριο Πρασονήσι το οποίο δεν είναι προσπελάσιμο το χειμώνα γιατί τα κύματα το μετατρέπουν σε νησί. Το καλοκαίρι η περιοχή είναι ιδανική για το άθλημα της ιστιοσανίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κεφάλου

ΚΕΦΑΛΟΣ (Κωμόπολη) ΚΩΣ
Τηλέφωνο: +30 22420 71112, 71208, 71560
Φαξ: +30 22420 71337, 71560
  Στη Δυτική άκρη του νησιού, 15 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο και 42 από την πόλη της Κω βρίσκεται η Κέφαλος. Ενα γραφικό χωριό που δεσπόζει πάνω από τον κόλπο του Καμαριού, με υγιεινό κλίμα, παραδοσιακά κτίσματα και ανεμόμυλους εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη. Στο Καμάρι βρίσκεται το γραφικό λιμάνι του χωριού. Οι παραλίες του Λιμιώνα και του Αγίου Θεολόγου εκεί όπου η φύση έχει μείνει ανέπαφη είναι πόλος έλξης για τους απανταχού φυσιολάτρες. Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε τα γειτονικά νησάκια της Νισύρου και της Καλύμνου με ημερήσιες εκδρομές που οργανώνονται καθημερινά.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) του Επαρχείου Κω.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοσκινού

ΚΟΣΚΙΝΟΥ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 61178
Το πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό Κοσκινού γνωστή ήδη από τον 5ο αιώνα έιναι ένα από τα χωριά που τα σπίτια του διατηρούν σημαντικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με πολύχρομες προσόψεις, υπέροχα δείγματα λαϊκού νεοκλασικισμού και θαυμάσια εσωτερική διακόσμηση. Στα ΝΔ του χωριού βρίσκονται τα ερείπια μικρού κάστρου. Από τα πιο όμορφα μέρη του νησιού είναι η Καλλιθέα χτισμένη σε ένα γραφικό πευκόφυτο όρμο με τις περίφημες ιαματικές πηγές που θεραπεύουν νεφρικά και ηπατικά νοσήματα και που ήταν γνωστές από τον 7ο αιώνα π.χ. Το κτιριακό συγκρότημα της Καλιθέας που σχεδιάστηκε το 1930 αποτελεί ίσως το ομορφότερο δείγμα της νεότερης αρχιτεκτονικής δημιουργίας στο νησί της Ρόδου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κρεμαστής

ΚΡΕΜΑΣΤΗ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ
Μεγάλο και όμορφο χωριό της δυτικής πλευράς του νησιού. Στη λευκή εκκλησία του χωριού χτισμένη στη θέση παλαιότερης, φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που γιορτάζει το δεκαπενταύγουστο. Στο πανυγήρι που γίνεται συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές από όλο το νησί. Εκείνες τις μέρες, στον ανθόκηπο της κοινότητας γίνεται στο χωριό και η πανελλήνια έκθεση χειροτεχνίας. Στον χαμηλό λόφο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού βρίσκονται τα ερείπια του μικρού ιπποτικού κάστρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κρητηνίας

ΚΡΗΤΗΝΙΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 31270
Φαξ: +30 22460 31270
Κρητηνία είναι το νέο όνομα που δόθηκε στο χωριό Κάστελος για να θυμίζει τον τόπο όπου αποβιβάστηκε, προερχόμενος από την Κρήτη, ο μυθικός βασιλιάς Αλθαιμένης. Το κάστρο που υπάρχει στην περιοχή χτίστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες στις αρχές του 16ου αιώνα για να προστατεύει την δυτική πλευρά του νησιού

ΚΡΙΘΩΝΙ (Οικισμός) ΛΕΡΟΣ
  Το Κριθώνι, ανάμεσα στα Αλιντα και την Αγία Μαρίνα, απλώνεται από τη θάλασσα ως ψηλά στο λόφο. Καταπράσινο, με όμορφα σπίτια, πολλά εκκλησάκια, παλιές Λέρικες κατοικίες, πολυτελή ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ακόμα και πισίνες. Το “Πατριαρχείο”, ένα παλιό νεοκλασικό αρχοντικό, έχει στην αυλή του τη μικρή εκκλησία του Αγίου Σωφρονίου. Εδώ φιλοξενούνταν κατά καιρούς ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Σωφρόνιος, που αγάπησε και βοήθησε στην ανάπτυξη της Λέρου.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λαερμών

ΛΑΕΡΜΑ (Χωριό) ΛΙΝΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 61493
Φαξ: +30 22440 61493
Τα Λάερμα βρίσκονται στο κέντρο του νησιού μέσα στο καταπράσινο τοπίο των μεγαλών δάσων της περιοχής. Τα Λάερμα ιστορικά αποτελούν συνέχεια του αρχαίου δήμου της Λινδίας Λάδαρμα που βρισκόταν στην περιοχή κι ανήκε στο κράτος των Λινδίων. Σε απόσταση 4 χλμ από το χωριό βρίσκεται η βυζαντινή βασιλική μονή του του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο Θάρρι. Οι τοιχογραφίες που κοσμούν τη μονή χρονολογούνται από το 12ο έως το 16ο αιώνα

ΛΑΜΠΗ (Παραλία) ΠΑΤΜΟΣ

Η Λάμπη είναι γνωστή για τα σπάνια πολύχρωμα βότσαλά της. Παλαιότερα υπήρχαν λόφοι ολόκληροι που όμως έχουν μικρύνει κατά πολύ αφού τα βότσαλα είναι τόσο όμορφα που δύσκολα αντιστέκεται κανείς να μην κάνει μια συλλογή. Το μέρος πήρε το όνομά του από τη λάμψη του ήλιου που αντανακλάται στις πέτρες και στα καθαρά νερά του κόλπου.

Η παραλία είναι μεγάλη και έχει σκιά από αλμυρίκια. Η πρόσβαση γίνεται από την παραλία του Κάμπου, στρίβοντας αριστερά στη διασταύρωση μετά την παραλία. Πρόκειται για απόσταση 25 περίπου λεπτών με τα πόδια ή μίας ώρας με καΐκι που φεύγει συνήθως από τη Σκάλα γύρω στις 10 το πρωί.

Ο κόλπος είναι εκτεθειμένος στα μελτέμια κι έτσι η η πρόσβαση με καΐκι δεν είναι πάντα δυνατή.

Η Λάμπη είναι επίσης μια ευχάριστη τοποθεσία για μεσημεριανό και βραδινό φαγητό, η ταβέρνα είναι πάνω στην παραλία και σερβίρει νόστιμο φαγητό μέσα σε ήρεμη ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν απομεινάρια του παλιού κτίσματος Πλατύς Γιαλός και της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως του 16ου αιώνα που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ιερά του νησιού.


Δημοτικό Διαμέρισμα Λάρδου

ΛΑΡΔΟΣ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 44251
Φαξ: +30 22440 44470
Κτισμένη μέσα στον καταπράσινο κάμπο και πολύ κοντά στην θάλασσα, η Λάρδος γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω του τουρισμού. Πεντακόσια μέτρα από το χωριό σώζονται τα θεμέλια του τείχους και των πύργων του βυζαντινού κάστρου της Λάρδου το οποίο το 1309 είχε παραχωρηθεί μαζί με το χωριό από τους Ιππότες στον Γενουάτη ναύαρχο Βινιόλι ώς αναγνώριση για την βοήθεια που τους παρείχε στην κατάληψη της Ρόδου. Δρόμος που ξεκινά από το χωριό οδηγεί στην όμορφη γυναικία μονή της Παναγιάς της Υψενής. Στη θέση Εξοχή κοντά στο χωριό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αρχαίο ορυχείο μαύρου και κόκκινου λίθου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λαχανιάς

ΛΑΧΑΝΙΑ (Χωριό) ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 46051
Φαξ: +30 22440 46051
Στην πλατεία του μικρού χωριού βλέπει κανείς τις βρύσες, τα παλιά ιταλικά πλυσταριά και τους μύλους που κάποτε άλλεθαν το σιτάρι της περιοχής. Δίπλα στο μοναστηρι του Αγίου Γεωργίου ανασκάφθηκαν ερείπια μικρού μυκηναϊκού κάστρου

ΛΕΙΨΟΙ (Σύμπλεγμα νήσων) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Οι Λειψοί είναι μια συστάδα μικρών νησιών πολύ κοντά στην Πάτμο. Το μεγαλύτερο απο αυτά ονομάζεται Λειψώ ή Λειψοί. Ο μικρός οικισμός διαθέτει ασφαλές φυσικό λιμάνι και αμουδερές παραλίες με πεντακάθαρα νερά.
  Η ιστορία των Λειψών είναι συνυφασμένη με αυτή των υπόλοιπων Δωδεκανήσων. Κατοικήθηκαν από τη Νεολιθική εποχή και ανάμεσα στους πρώτους κατοίκους τους ήταν και οι Κάρες. Οι Ελληνιστικοί χρόνοι ήταν η περίοδος που το νησί γνώρισε τη μεγαλύτερή του ακμή ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρόδου. Αργότερα, στη Βυζαντινή εποχή αναγνωρίστηκε η στρατηγική τους σημασία. Τον 11ο αιώνα παραχωρήθηκαν, μαζί με την Πάτμο, στον Όσιο Χριστόδουλο με χρυσόβουλο του Αλέξιου Α΄ Κομνηνού. Στην κυριότητα της Μονής της Πάτμου παρέμειναν οι Λειψοί μέχρι και το 1522 και στο διάστημα αυτό ιδρύθηκαν πολλά και σημαντικά μοναστήρια. Τότε όμως πέρασε στην τουρκική κυριαρχία. Ο σημερινός οικισμός ιδρύθηκε το 1669 από έναν Κρητικό γνωστό με το όνομα Λιο, δηλαδή Ηλία. Αυτή την εποχή πολλοί Κρητικοί έφευγαν από την πατρίδα τους για να εγκατασταθούν στα Δωδεκάνησα και σε άλλα νησιά.

ΛΕΙΨΟΙ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Γεωγραφική θέση:
   Οι Λειψοί είναι συστάδα νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, που βρίσκονται βόρεια της Λέρου και ανατολικά της Πάτμου. Το όνομα δίνει στη συστάδα το νησί Λειψοί ή Λειψώ, που αποτελείται από δυο όγκους ξηράς, που ενώνονται με στενό λαιμό πλάτους 400 μέτρων. Οι Λειψοί έχουν συνολική έκταση 17.350 στρέμματα. Το όνομα είναι πανάρχαιο. Με τη μορφή «Λειψία» συναντιέται σε αρχαίες επιγραφές.
Γεωφυσική περιγραφή:
   Το έδαφος του νησιού αποτελείται από χαμηλούς λόφους, (μέγιστο υψόμετρο 277 περίπου μέτρα στο ΒΔ τμήμα του) και μικρές εύφορες κοιλάδες, ενώ γραφικοί όρμοι (των Λειψών, η Φοντάνα, του Μοσχάτου, η Λίμνη, ο Ταρσανάς, ο Πλατύς Γιαλός, η Λιεντού) διακόπτουν κατά διαστήματα τη τραχιά και απόκρημνη παραλία. Γύρω από τη Λειψώ 24 βραχονησίδες και 6 βράχοι σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό πολύνησο.
Ιστορία-Μνημεία:
   Η ιστορία των Λειψών είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ιστορία των γειτονικών της μεγαλύτερων νησιών και ιδιαίτερα της Πάτμου. Οπως όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, έτσι και οι Λειψοί φαίνεται να κατοικούνται από τα προϊστορικά χρόνια συνεχώς μέχρι σήμερα. Σε διάφορα σημεία του νησιού βρέθηκαν επιγραφές και αγγεία χρονολογούμενα στους κλασικούς χρόνους. Η γειτνιάση με την Πάτμο μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι ο χριστιανισμός διαδόθηκε στους Λειψούς από τον πρώτο ήδη αιώνα μ.Χ. Σημαντικά είναι τα μνημεία της παλαιοχριστιανικής εποχής, που είναι μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με ψηφιδωτά δάπεδα και βαπτιστήριο στη θέση «Κουσέλιο», πιθανόν του 5ου αιώνα, και λείψανα τοίχων, αρχιτεκτονικών μελών, ψηφιδωτών δαπέδων στη θέση «Κατσαδιά», εκεί που σήμερα βρίσκονται οι ναοί του Αγίου Σπυρίδωνος και του Αγίου Παντελεήμονος.
Δραστηριότητες:
   Στις αρχές του 20ου αιώνα ο πληθυσμός ήταν 200 περίπου κάτοικοι. Σήμερα οι Λειψοί έχουν 606 κατοίκους, ενώ κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός αυξάνεται σημαντικά εξαιτίας της επίσκεψης των μεταναστών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αττική και την Ρόδο καθώς και των τουριστών, Ελλήνων και ξένων. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία και από τις δραστηριότητες αυτές παράγουν εκλεκτά προϊόντα. Στα νότια του νησιού υπάρχουν αμπέλια που βγάζουν το εύγεστο ντόπιο μαύρο κρασί. Κύρια ενασχόληση είναι ο τουρισμός. Η τουριστική υποδομή του νησιού είναι ικανοποιητική και συνεχώς βελτιούμενη. Το νερό είναι λίγο, όμως πρόσφατες γεωτρήσεις σε συνδυασμό, με την δημιουργία λιμνοδεξαμενής και δικτύου ύδρευσης καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών.
Οικισμοί - Διοικητική κατάσταση:
   Ο οικισμός των Λειψών βρίσκεται στο μέσο περίπου του νησιού, στο βάθος του ομώνυμου απάνεμου κόλπου. Υπάρχει εφημέριος, αστυνομικός σταθμός, τελωνοφύλακας, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο. Αλλοι οικισμοί είναι το Κουσέλιο, η Κατσαδιά, η Παναγία του Χάρου, ο Πλατύς Γιαλός. Σήμερα οι Λειψοί μαζί με τις γύρω νησίδες αποτελούν τον δήμο Λειψών, που υπάγεται στην επαρχία Καλύμνου.
Αξιοθέατα:
   Οι Λειψοί είναι ένας ιδεώδης τόπος για κάποιον που θέλει να περάσει ήσυχες διακοπές και μακριά από τα αστικά κέντρα να χαρεί τον ήλιο, τη θάλασσα και τη συντροφιά των απλών ανθρώπων. Το νησί διαθέτει ωραιότατες παραλίες: Την Λιεντού, που επειδή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, προτιμάται από πολλούς, τον Κάμπο, τον Πλατύ Γιαλό, την Κατσαδιά στα νότια του νησιού, την Παπανδριά, την Χοχλακούρα, το Τουρκόμνημα, τον Ξηρόκαμπο, τον Μονοδέντρο και τις Καμάρες . Ο γραφικός οικισμός των Λειψών με τα λευκά σπίτια και τα μπλε παραθυρόφυλλα διατηρεί το νησιώτικο χρώμα του, ενώ στην πλατεία ταβερνάκια και καφενεία προσφέρουν τα εκλεκτά τους εδέσματα και ποτά στους επισκέπτες. Στο κέντρο του οικισμού, Β. από τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, σε ισόγεια αίθουσα βρίσκεται η αρχαιολογική συλλογή των Λειψών. Εκεί υπάρχουν κομμάτια από αγγεία, επιγραφές σε πλάκες και στήλες που ανάγονται στην κλασσική, ελληνιστική και χριστιανική εποχή. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς και την γραφική Παναγία του Χάρου, κτισμένη στις αρχές του 17ου αιώνα, τις γειτονικές νησίδες προς τις οποίες διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές-κρουαζιέρες και να περπατήσει στα μονοπάτια που διασχίζουν το νησί οδηγώντας τον φυσιολάτρη περιπατητή σε ειδυλλιακές τοποθεσίες.
Παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και ποτά
Φαγητά: Τυρόπιτα, φαβαδοκεφτέδες, κουλούρες (κρίθινες, σταρένιες, εφτάζυμες), καλαμάρι (μαύρο πιλάφι ή γεμιστό), μυζήθρα, τηγανόπιτες, τυρί σε λάδι ή σε άλμη, ψάρια παστά, χταπόδια, τουλουμοτύρι, σπινιάλο, φούσκαλος, πιταρούδια, κατσίκι με πατάτες ή γιουβέτσι, ελιές (μαύρες, πράσινες), λάδι (εξαιρετικής ποιότητας από κορωναίικες ελιές).
Γλυκά: πουγκάκι (ψητό ή τηγανιτό), ξεροτήγανο ή δίπλα, μουσταλευριά - πετιμέζι, μέλι θυμαρίσιο, σύκα ξερά, γλυκά κουταλιού (ντοματάκι, σταφύλι, κυδώνι).
Ποτά: κρασί μαύρο γλυκό φωκιακό - άσπρο και μαύρο ημίγλυκο ή ξηρό (ατομικές παραγωγές σε αγροκτήματα).
Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λειψών

ΛΕΡΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Η Λέρος, το νησί της ´Αρτεμης, βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Πάτμο. Καλύπτεται κυρίως από πετρώδεις λόφους με ψηλότερη κορυφή το Κλειδί (305μ). Έχει όμως και πολλές μικρές κοιλάδες, όπως και όρμους, που σχηματίζουν ασφαλέστατα αγκυροβόλια ενώ περιβάλλεται και από πολλά νησάκια. Το όνομα Λέρος είναι πιθανό να προέρχεται από το επίθετο λερός, που σημαίνει λείος.
  Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Κάρες. Ο Όμηρος αναφέρει ότι στον Τρωικό Πόλεμο είχαν στείλει πλοία και οι "Καλύνδες νήσοι" πιθανότατα εννοώντας τη Λέρο και την Κάλυμνο. Οι Δωριείς κατέλαβαν το νησί και το αποίκισαν, αλλά αργότερα εκδιώχθηκαν από τους Ίωνες της Μιλήτου, οι οποίοι έφτασαν στο νησί από την πλησιέστερη μικρασιατική ακτή. Σαν αποικία της Μιλήτου, η Λέρος ακολούθησε την τύχη της μητρόπολής της, όταν εκείνη υποτάχθηκε στους Πέρσες. Αργότερα η Λέρος βρέθηκε κατά περιόδους υπό την κυριαρχία της Σπάρτης και της Αθήνας, τελικά όμως παρέμεινε αδιάσπαστα δεμένη με τη Ρόδο. Έτσι όταν οι Ιωαννίτες Ιππότες και αργότερα οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Ρόδο, η Λέρος ακολούθησε τη μοίρα της. Ο τουρκικός ζυγός διατηρήθηκε στο νησί από το 1523 ως το 1912, με μια διακοπή τεσσάρων ετών (1824-1828), όταν η Λέρος απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στόλο και ενσωματώθηκε στην ανεξάρτητη Ελληνική Επαρχία. Το 1912 την κατέλαβαν οι Ιταλοί και ανέπτυξαν στο νησί μια ισχυρή ναυτική βάση. Από αυτή τη βάση του Πόρτο Λάγκο ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου 1940 το ιταλικό υποβρύχιο, που σε καιρό ειρήνης βύθισε μέσα στο λιμάνι της Τήνου το ελληνικό καταδρομικό "'Έλλη". Το 1945 η Λέρος παραδόθηκε στους ´Αγγλους και έπειτα ενοποιήθηκε με την Ελλάδα.
  Η μορφολογία της Λέρου με τους πολλούς λόφους και τις μικρές και εύφορες κοιλάδες ευνόησε την δημιουργία πολλών οικισμών. Πρωτεύουσα θεωρείται ο οικισμός της Αγίας Μαρίνας που σκαρφαλώνει στις πλαγιές του λόφου με το βυζαντινό κάστρο και ενώνεται από την άλλη πλαγιά με δύο ακόμα οικισμούς: τον Πλάτανο και Παντέλι.

Λακκί

ΛΕΡΟΣ (Λιμάνι) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Τέσσερα μόλις χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τον Πλάτανο βρίσκεται το Λακκί, το κύριο λιμάνι της Λέρου, κλειστό και ασφαλές, που είναι και το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου, με σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις και με μονάδα εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής.
  Το Λακκί έχει ένα χρώμα εντελώς ξεχωριστό από το υπόλοιπο νησί, αλλά ασυνήθιστο και εξαιρετικά εντυπωσιακό. Με τα επιβλητικά του κτίρια, παρατεταγμένα στην παραλία και χτισμένα με μια ιδιόμορφη αρχιτεκτονική, μοναδική στο είδος της. Με φαρδείς δρόμους, δενδροστοιχίες και πάρκα, όλα σχεδιασμένα και υλοποιημένα από τους Ιταλούς στο Μεσοπόλεμο. Οι Λέριοι διατήρησαν τα ιστορικά αυτά κτίρια, που σήμερα θεωρούνται ως μοναδικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα των αρχών του 20ού αιώνα σε όλη την Ευρώπη και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών του νησιού. Λίγο πιο έξω, στο δρόμο για τη Γούρνα, βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Στέκεται εκεί από το 1000μ.Χ και είναι μια από τις πιο αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες, με υπέροχα ψηφιδωτά του ΙΑ' αιώνα.
  Το Λακκί είναι σήμερα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τουριστικά με μια σύγχρονη αγορά, ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Έχει αξιόλογες ήσυχες παραλίες όπως είναι το Κουλούκι και οι Μερικιές. Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

Λιάδι

ΛΙΑΔΙ (Σύμπλεγμα νήσων) ΛΕΡΟΣ
Το νησιωτικό σύμπλεγμα Λιάδι αποτελείται από δύο νησίδες (Λιάδι & Πλάκα) και τρεις βραχονησίδες.

ΛΙΒΑΔΙ ΝΤΕΛΑΠΟΘΗΤΟΥ (Παραλία) ΠΑΤΜΟΣ

Απέχει 12 χμ από τη Σκάλα, περίπου 35 λεπτά περπάτημα από την στάση του λεωφορείου στην παραλία του Κάμπου.

Αυτός ο γραφικός κόλπος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς του νησιού.
Είναι μια αμμώδης παραλία με λίγα μικρά χαλίκια και ήρεμα νερά αφού προστατεύεται από τον Άγιο Γεώργιο, το απέναντι νησί με το ομώνυμο εκκλησάκι.
Μπορεί να κολυμπήσει κάποιος μέχρι τη μικρή αμμώδη παραλία του νησιού αλλά υπάρχει συνήθως ρεύμα και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια σε κάποια σημεία (δεν ενδείκνυται για αγύμναστους).
Στο Λιβάδι υπάρχει ταβέρνα για να προμηθευτείς ό,τι χρειάζεσαι.

Για να φτάσει κάποιος στην παραλία στρίβει δεξιά στη διασταύρωση στο τέλος της παραλίας του Κάμπου, ανεβαίνει το λόφο, στο τέρμα στρίβει αριστερά και μετά από 3 περίπου χιλιόμετρα συναντά έναν κατηφορικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στην παραλία.


Δημοτικό Διαμέρισμα Λίνδου

ΛΙΝΔΟΣ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ
  Στην ανατολική πλευρά του νησιού και σε απόσταση 55 χλμ. από την πόλη βρίσκεται η Λίνδος, η πόλη που έχτισε σύμφωνα με την παράδοση ο Λίνδος, αδελφός του Κάμειρου και του Ιαλυσού. Ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε εδώ, είχε σύνδεση και αλληλεπίδραση με τον μυκηναϊκό.
  Η πόλη γρήγορα έγινε σπουδαίο εμπορικό και ναυτικό κέντρο (από τον 8ο έως τον 6ο π.Χ. αιώνα), χτίζοντας πολλές αποικίες σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Συγχρόνως προόδευσε στα Γράμματα και τις Τέχνες. Λίνδιοι ήταν ο Κλεόβουλος, ένας από τους 7 σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ο ποιητής Πεισίνους και ο διάσημος γλύπτης Χάρης, δημιουργός του περίφημου Κολοσσού της Ρόδου.
  Κατά το μεσαίωνα η πόλη συνέχιζε να ακμάζει, ιδίως στη βιοτεχνία κεραμικών, την κεντητική και την υφαντική. Αργότερα υποτάχθηκε και αυτή στους Ιωαννίτες Ιππότες και έπειτα στους Τούρκους.
  Από την πολυτάραχη ζωή της σώζονται πολυάριθμα λείψανα που προκαλούν το θαυμασμό. Τα σπουδαιότερα βρίσκονται στην Ακρόπολη, όπου μπορεί να επισκεφτεί κανείς κατά σειρά, το ανάγλυφο πλοίο - μια τριήρη σκαλισμένη στο βράχο -, τη Στοά του ναού της Λίνδιας Αθηνάς, τα Προπύλαια και τέλος τον ίδιο το ναό. Μέσα στο ναό βρίσκονταν εικόνες των περίφημων ζωγράφων της αρχαιότητας, Ζεύξη, Απελλή και Παρράσιου. Πάνω στο μάρμαρο είχε χαραχτεί η 7η ωδή του Πινδάρου, που εξυμνούσε τα αθλητικά κατορθώματα του Ολυμπιονίκη Διαγόρα.
  Από τα μνημεία που βρίσκονται κάτω από την Ακρόπολη, αξιόλογα είναι ο Τάφος του Κλεόβουλου, το Θέατρο και ο Τάφος του Αρχοκράτη. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα αρχοντικά του χωριού, καθώς και ο ναός της Παναγίας.
  Στην παραλία της Λίνδου, βρίσκεται και το λιμανάκι του Αγίου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση, βγήκε ο Απόστολος Παύλος όταν έφτασε στη Ρόδο για να διδάξει τη νέα θρησκεία.
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

ΛΙΝΔΟΣ (Αρχαία πόλη) ΛΙΝΔΟΣ
  Αρχαία πόλη της Ρόδου στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, μια από τις τρεις σημαντικότερες του νησιού. Η Λίνδος, η οποία αναφέρεται ήδη στον Όμηρο, υπήρξε μέλος της δωρικής εξαπόλεως. Το 688 π.Χ. άποικοι από την Λίνδο ίδρυσαν τη Γέλα της Σικελίας. Η αρχαία πόλη ήταν κτισμένη στη θέση του σημερινού χωριού, μεταξύ τής ακροπόλεως και του ακρωτηρίου Κράνα. Σώζονται μόνο λίγα ερείπια ενός ιερού του Διονύσου και του κοίλου του θεάτρου, που ήταν σκαμμένο στον βράχο. Στον λόφο μπροστά στην ακρόπολη υπάρχει ένα κυκλικό ταφικό μνημείο καλυμμένο με θόλο, ο λεγόμενος τάφος του Κλεοβούλου, το οποίο χρονολογείται περί το 100 π.Χ. Πολυάριθμοι τάφοι υπάρχουν στις πλαγιές του ακρωτηρίου Κράνα.
  Η ακρόπολη της Λίνδου βρίσκεται στην κορυφή ενός κατακόρυφου βράχου που αρχίζει αμέσως από τη θάλασσα, ύψους 116 μ. Στη στενή νότια άκρη της ακροπόλεως, δίπλα στον γκρεμό, υπάρχει ο ναός της Αθηνάς Λινδίας, ένας στενόμακρος τετράστυλος αμφιπρόστυλος ναός του 4ου π.Χ., αι. Αρχικά στη θέση του ναού υπήρχε μόνο ένας βωμός, αργότερα κτίστηκε ένας απλός σηκός, και μόλις τον 6ο π.Χ. αι. κτίστηκε ο ναός του Κλεοβούλου που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 4ο π.Χ. αι. Το ανώτερο μέρος της ακροπόλεως και ο ναός περιβάλλονταν από κιονοστοιχίες με ένα μεγάλο πρόπυλο στο βόρειο μέρος (περίπου 300 π.Χ.), στο πρόπυλο αυτό οδηγούσε ένα πλατύ κλιμακοστάσιο που από τις δύο μεριές του περιστοιχιζόταν από στοές με κιονοστοιχίες (2ος π.Χ. αι.). Στο ιερό βρέθηκαν πολυάριθμες βάσεις αγαλμάτων με υπογραφές καλλιτεχνών που μαρτυρούν τη δραστηριότητα της ροδιακής σχολής στους ελληνιστικούς χρόνους, πολλές επιγραφές, μεταξύ των οποίων και το περίφημο «Χρονικό της Λίνδου», καθώς και μεγάλος αριθμός ειδωλίων και διαφόρων αντικειμένων από τον 8ο π.Χ. αι. ως τη ρωμαϊκή εποχή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά


Δημοτικό Διαμέρισμα Μαλώνας

ΜΑΛΩΝΑΣ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 51297
Φαξ: +30 22440 51297

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαρίτσας

ΜΑΡΙΤΣΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 47600
Φαξ: +30 22410 47184
Η κοινότητα Μαριτσών είναι ορεινή με πλούσια βλάστηση και όμορφα πευκόφυτα δάση. Σε διάφορες τοποθεσίες διατηρούνται πανάρχαια και γραφικά εκκλησάκια. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου σε μια κοιλάδα από συκιές καθώς επίσης και της παλιάς εκκλησίας (1453) του Αγίου Νικολάου στην κορυφή του λόφου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μασάρη

ΜΑΣΑΡΗ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 51283
Φαξ: +30 22440 51283
Μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα με ελαιώνες, μποστάνια, πορτοκαλεώνες και δάση από πεύκα και κυπαρίσσια, βρίσκεται κτισμένο το χωριό Μάσαρη. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το νεοκλασικό κτίριο του σχολείου και οι εκκλησίες των Εισοδίων της Θεοτόκου και της Παναγιάς της Καμιναριώτισσας. Κοντά στο χωριό στο Καμείρι βρίσκεται και το όμορφο μοναστήρι του Ταξιάρχη με ψηφιδωτό δάπεδο και ωραίες τοιχογραφίες.

ΜΑΣΟΥΡΙ (Οικισμός) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
A lively, friendly resort set along the tree-lined coast road and a popular base for families and climbers. The wide sand and shingle beach is great for sunbathing, swimming and water sports. Plenty of places to stroll, shop and eat until late at night, some stylish bars, two internet cafes and a few clubs - all used by locals as well as visitors. A wide choice here of hotels and apartments - most with sea views.

This text is cited Febr 2004 from the Municipality of Kalymnos URL below.


ΜΕΓΙΣΤΗ (ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ) (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Η Μεγίστη, (Καστελλόριζο) αποτελεί το νοτιανατολικότερο άκρο της Ευρώπης. Το άλλοτε πλούσιο νησί καταστράφηκε και λεηλατήθηκε κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και οι περισσότεροι κάτοικοί του ξενιτεύτηκαν. Στη Μεγίστη βρίσκεται και η φαντασμαγορική γαλάζια σπηλιά με τις φώκιες. ενώ τριγύρω της υπάρχουν πολλές μικρές νησίδες με πιο διάσημη από όλες τη Ρώ.

ΜΕΛΙΤΣΑΧΑΣ (Οικισμός) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Small natural cove with a sand and shingle beach facing west. A real suntrap by day and very quiet in the evening, with just one beach taverna. The road from Myrties is not long but it is hilly. Worth the effort, though, especially as it passes the picturesque harbour of Melitsahas, which is full of fishing boats and activity around them. No wonder the couple of tavernas here specialise in fish!

This text is cited Febr 2004 from the Municipality of Kalymnos URL below.


ΜΕΛΟΪ (Παραλία) ΠΑΤΜΟΣ

Η παραλία του Μελογιού απέχει 2 μόνο χιλιόμετρα-15 λεπτά περπάτημα- από το λιμάνι της Σκάλας, έτσι είναι πολύ δημοφιλής σε όσους δεν έχουν μεταφορικό μέσο. Είναι μια αμμώδης παραλία με αλμυρίκια για σκιά.
Υπάρχει επίσης μία παραδοσιακή ταβέρνα καθώς και ένα μουράγιο για μικρά σκάφη.
Το κάμπινγκ του νησιού απέχει 20 μέτρα από την παραλία και διαθέτει εστιατόριο και μικρή αγορά.


Δημοτικό Διαμέρισμα Μενετών

ΜΕΝΕΤΕΣ (Χωριό) ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22450 81221
  Σε απόσταση 7 χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού και υψόμετρο 350 μ. βρίσκονται οι Μενετές. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και δίνει σημεία ζωής από τον Μεσαίωνα. Στο μικρό μουσείο συναντά κανείς ενδιαφέροντα εκθέματα όπως εικονίσματα, όπλα κτλ.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσαναγρού

ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΣ (Χωριό) ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 46096
Φαξ: +30 22440 46096
Το παλιό ορεινό χωριό της Μεσαναγρού πήρε το όνομά του από την θέση του στο μέσο των αγρών της περιοχής.Την προσοχή του επισκέπτη ελκύει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (16ος-17ος αιώνας). Κτίστηκε πάνω στα ερείπια μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα στην οποία ανήκουν οι 2 κίονες, το ψηφιδωτό δάπεδο, οι σωζόμενες τοιχογραφίες και η ανάγλυφη κολυμβήθρα από λευκό μάρμαρο. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό σε υψόμετρο 600 μέτρων βρίσκεται το μοναστήρι Σκιάδι αφιερωμένο στην Θεοτόκο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοχωρίου

ΜΕΣΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22450 71212
  Το Μεσοχώρι όπως δηλώνει και το όνομά του βρίσκεται περίπου στο μέσο του νησιού. Ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια του, συναντάμε ερείπια μεσαιωνικών πύργων. Φημισμένο είναι το πανηγύρι της Παναγιάς (8 Σεπτ.) που συγκεντρώνει κόσμο από όλο το νησί.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μονόλιθου

ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 61280
Φαξ: +30 22460 61393
Το χωριό είναι χτισμένο στις πλαγιές του βουνού Ακραμίτη. Πάνω από τη θάλασσα χτισμένο σε επιβλητική θέση υπάρχει το μεσαιωνικό κάστρο του χωριού. Χτίστηκε το 1476 από τον Μάγιστρο Ντωμπυσόν στα ερείπια μικρού βυζαντινού κάστρου. Στα ερείπια διακρινεται η μονόκλιτη βασιλική του Αγίου Παντελεήμονα. Κοντά στο χωριό έχουν βρεθεί τεφροδόχα αγγεία του 6ου αιώνα π.χ. ενώ στην παραλία των Φούρνων βρέθηκαν τάφοι μέσα στα ανοίγματα των απρόσιτων τάφων.

ΜΠΛΕΦΟΥΤΗΣ (Οικισμός) ΛΕΡΟΣ
  Βρίσκεται σ’ έναν ακόμα από τους υπέροχους όρμους στα βόρεια της Λέρου, κοντά στο Παρθένι. Ο Μπλεφούτης είναι μικρός καταπράσινος οικισμός, με όμορφη θάλασσα και μικρά ταβερνάκια. Τόπος ιδανικός για ξεκούραση και ήρεμες διακοπές.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

ΜΥΡΤΙΕΣ (Λιμάνι) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Τhe village nestles into the slopes and base of a tree-clad valley with a dramatic backdrop of mountains. Don't miss the breathtaking seascapes from the top of the hill on approach from the Pothia road. There are a few shops, restaurants, bars, hotels, a shingle beach that's rarely crowded and a jetty that is the departure point for 'taxi' boats and cruises. Catch the view from here of sunset over Telendos, gold and crimson across a fiery sea.

This text is cited Febr 2004 from the Municipality of Kalymnos URL below.


ΝΕΡΑ (Νησάκι) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
A tiny island off the coast near Vlihadia. Just a jetty, a taverna, a beach and the Church of the Cross. The latter is part of an old monastery, but the monks are long gone. These days you'll find only peace and quiet, the scent of mountain flowers and herbs and a clear turquoise sea. It's very inviting.

ΝΙΣΥΡΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Nisyros (or Nissiros) is a small volcanic island, a mere 41 square kilometres in area, situated between Kos and Tilos. In antiquity it was known as Porphyris.
  Mythology holds that once it was united with Kos and that when Poseidon was chasing the giant Polyvotis, he split the two islands asunder.
  The capital and port of Nisyros is Mandraki, set in the northwest at the foot of a steep hill. The whiteness of its houses forms a striking contrast to the dark, volcanic earth. Yet another castle erected by the Knights of St John looms above the small town, while a chapel nearby dedicated to the Panayia Spiliani (Our Lady of the Cave), the patroness of the island, clings to the tip of the rock. Built in 1600, it is linked with many traditions and has a lovely 18th century iconostasis. The island’s hot springs. fabled since antiquity and still in use today, are to be found at Loutra just 1.5 kilometre from Mandraki. East of Loutra is the picturesque fishing village of Pali.
  Another village, Emborios, lies to the southeast of Mandraki. in the interior of the island, in a lush area with mineral springs and planted with olive trees, fruit trees, fig trees and grapevines. You have to go almost to the middle of Nisyros to the Lakki plateau, to see the crater of the extinct volcano, Polybotes. It is 260 metres in diameter and 30 metres deep with steps leading down to its centre. The reek of sulphur fills the surrounding air, while the scenery could belong to the moon.
  In the south of the island, the charming village of Nikia perches on the crest of a hill 400 metres above sea level. Its white houses with their brightly coloured doors and windows and tile roofs are an attractive complement to the greenery that abounds in the district.
  Nisyros is blessed with many lovely beaches: at Mandraki, Hochlaki, Agia Irini, Avlaki and on Giali, the isle! directly opposite.

ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ (Δήμος) ΡΟΔΟΣ
  Μακριά από την ένταση της πόλης και των τουριστικών θερέτρων, στα χωριά της νότιας Ρόδου η ζωή κυλά στους δικούς της ρυθμούς. Χτισμένα τα περισσότερα στους μεσαιωνικούς χρόνους ή και παλαιότερα ακόμα, διατηρούν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα: ο Ασκληπειός με το βυζαντινό κάστρο του, το Γεννάδι και η Λαχανιά με τα κατάλευκα σπίτια τους, η Κατταβιά, το νοτιότερο χωριό του νησιού με ιστορία αρχαιότατη, η Αρνίθα, η Απολακκιά με το μοναστήρι της Παναγίας της Σκιαδενής, το Βάτι, ο Μεσαναγρός, ο Ιστριος και τα Προφύλια, χωριά αγροτικά που οι άνθρωποί τους, παρά τον καθημερινό μόχθο τους, ξέρουν να χαίρονται τη ζωή με κέφι και απλότητα και να προστατεύουν, σαν θησαυρό πολύτιμο, τις παραδόσεις τους.
  Στα σπίτια τους διατηρούν την πρωτινή διακόσμηση με τα πιάτα στους τοίχους και τα κεντήματα, στους γάμους, τις γιορτές και τα πανηγύρια το παλιό τελετουργικό τυπικό, στη γλώσσα τη λαλιά των προγόνων τους. Στο νότιο αυτό άκρο της Ρόδου όμως, τον τόνο δίνει κυρίως η φύση, που αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Απέραντα ακρογιάλια αστράφτουν στον ήλιο, απ’ το Κιοτάρι και το Γεννάδι μέχρι τη Λαχανιά, το Πλημμύρι και το μοναδικό Πρασονήσι, φημισμένος τόπος για windsurfing. Μα και στην ενδοχώρα η φύση αγνή και ανέγγιχτη, θέλγει τον επισκέπτη. Κάμποι χρυσοί και δάση σκιερά, λόφοι χαμηλοί και κοιλάδες, τοπία με γραμμές απαλές, μια αληθινή πανδαισία χρωμάτων κι αρωμάτων, γαληνεύουν την ψυχή και σε καλούν ν’ ακολουθήσεις τα δύσβατα μονοπάτια και ν’ ανακαλύψεις την ομορφιά τους.
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (1999).

ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΣ (Χωριό) ΛΕΡΟΣ
  Ένας μικρός οικισμός, παλιό παραθαλάσσιο χωριουδάκι κι αυτό, στο νοτιότερο τμήμα του νησιού, μόλις 7χλμ. από την Αγία Μαρίνα. Μπροστά του ανοίγεται ο κόλπος του Ξηρόκαμπου με τις μικρές νησίδες, τα Γλαρονήσια, να ασφαλίζουν την είσοδό του κι απέναντι, σε απόσταση ενός ναυτικού μιλιού, ξεκινάει το άλλο Δωδεκανήσι, η Κάλυμνος. Τα σπίτια του Ξηρόκαμπου απλώνονται σε μια μικρή κοιλάδα, φυτεμένη με ελιές, κυπαρίσσια, αμυγδαλιές και πολλά λουλούδια. Στο βάθος το τοπίο γίνεται ανηφορικό και στην κορυφή του λόφου, σε ύψος 70μ., βρίσκεται το Παλιόκαστρο ή κάστρο των Λεπίδων, παλαιότερο από το Κάστρο της Παναγίας στην Αγία Μαρίνα. Ειναι χτισμένο πάνω στα ερείπια αρχαίας ακρόπολης, που χρονολογείται από το 2500π.Χ. Στην πρωτοχριστιανική περίοδο χτίστηκε μεγάλη βασιλική εκκλησία. Σήμερα στον ίδιο χώρο υπάρχει το κάτασπρο εκκλησάκι της Παναγιάς. Ο Ξηρόκαμπος διαθέτει ξενοδοχεία, νοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινκγ, καθώς επίσης εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Στην αμμουδερή παραλία του Ξηρόκαμπου, που σκιάζεται από αρμυρίκια, ο επισκέπτης θα απολαύσει το κολύμπι σε πεντακάθαρα νερά. Και για τους τολμηρούς υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης κατάδυσης ή και με φιάλες. Εδώ λειτουργεί και σχολή εκπαίδευσης αυτοδυτών.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Οθους

ΟΘΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22450 31338
  Το χωριό είναι το ψηλότερο του νησιού. Το υψόμετρο στο οποίο έχει χτιστεί (510 μ.) και η αμφιθεατρική του διάταξη συντελούν ώστε η θέα από το χωριό να ειναι πανοραμική καθώς κανείς αντικρίζει να απλώνεται στα πόδια του όλο το νοτιοδυτικό Αιγαίο. Στο μουσείο του χωριού συναντάμε ένα δείγμα του παραδοσιακού καρπαθιώτικου αρχοντικού.

ΟΛΥΜΠΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΠΑΘΟΣ
  Η Ολυμπος είναι το βορειότερο και ορεινότερο χωριό του νησιού.
  Είναι χτισμένο στις βορινές υπώρειες του βουνού Προφήτης Ηλίας (718μ). Ο οικισμός απλώνεται από τη μια και την άλλη μεριά της κορυφογραμμής, όπου υψώνεται ή σειρά από τους πεταλόσχημους γραφικούς ανεμόμυλους.
  Τα παραδοσιακά σπίτια της Ολύμπου είναι ισόγεια μονόσπιτα με ένα βοηθητικό χώρο, που εχρησιμοποιήτο ως μαγειρίο.
   Η Ολυμπος διατήρησε μέχρι τις μέρες μας πλούσια λαϊκή παράδοση. Το ξεχωριστό γλωσσικό ιδίωμα διασώζει εντυπωσιακές επιβιώσεις από την αρχαία και μεσαιωνική γλώσσα, τα έθιμα των διασκεδάσεων, που διατηρούνται ακόμη σε μεγάλο βαθμό και η παραδοσιακή φορεσιά, που φορούν ακόμη οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες και οι νέες στα πανηγύρια κάνουν την Ολυμπο μια νησίδα του παραδοσιακού πολιτισμού για την εποχή μας.
(Κείμενο: Μανόλης Μακρής)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.

ΠΑΝΤΕΛΙ (Συνοικία) ΛΕΡΟΣ
  Ένας μικρός όρμος και ψαροχώρι, με γνήσιο νησιώτικο χαρακτήρα, στα ανατολικά του νησιού, κάτω από τον Πλάτανο. Με τη συνεχή επέκτασή του τείνει να ενωθεί μαζί του. Τα περισσότερα σπίτια του είναι παλιά και παραδοσιακά. Τα καϊκια και οι βάρκες των ψαράδων συμπληρώνουν την ειδυλλιακή εικόνα με φόντο το μπλε της καθάριας θάλασσας. Το Παντέλι σήμερα έχει εξελιχθεί σ’ ένα κοσμοπολίτικο κέντρο με τα γιωτ και τις θαλαμηγούς που δένουν στην προβλήτα δίπλα στα ψαροκάικα, με τα εστιατόρια και με την έντονη νυχτερινή ζωή στις ντίσκο, τα μπαράκια και τις παμπ.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παραδεισίου

ΠΑΡΑΔΕΙΣΙ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 81255
Φαξ: +30 22410 82640
Κατά το μεσαίωνα στο χωριό υπήρχαν κτήματα με "παραδείσιους" κήπους από τους οποίους πήρε το όνομα του το χωριό. Στους πρόποδες του λόφου όπου βρισκόταν το παλιό χωριό κτιστηκε φρούριο από τον Μεγάλο Μάγιστρο Βιλνέβ από όπου και προήλθε το παλιό όνομα του χωριού (Βιλανόβα). Στο χωριό βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού το οποίο υποδέχεται τουρίστες από όλες τις χώρες της κόσμου.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΜΠΟΥ (Παραλία) ΠΑΤΜΟΣ

Ο Κάτω Κάμπος ή η παραλία του Κάμπου είναι η πιο δημοφιλής του νησιού. Την προτιμούν ιδιαίτερα οι οικογένειες με μικρά παιδιά επειδή η θάλασσα είναι ρηχή και σχετικά ζεστή.
Η ακτή αποτελείται από άμμο και βότσαλα και υπάρχουν αλμυρίκια για όποιον αναζητά φυσική σκιά.
Υπάρχουν ομπρέλες, καφετέριες, ταβέρνες και ενοικιαζόμενος εξοπλισμός για θαλάσσια αθλήματα.
Η παραλία είναι εκτεθειμένη σε νότιους και νοτιοδυτικούς ανέμους αλλά είναι ευχάριστη ακόμα και όταν φυσάει.


ΠΑΡΘΕΝΙ (Χωριό) ΛΕΡΟΣ
  Στο βορειότερο άκρο της Λέρου είναι το Παρθένι και ο ομώνυμος κόλπος του με το νησάκι Αρχάγγελος στην είσοδό του. Το μικρό ψαροχώρι απλώνεται σα ζωγραφιά, ανάμεσα σε μια μεγάλη εύφορη κοιλάδα και στη θάλασσα. Τόπος ιστορικός, γνωστός από την αρχαιότητα. Εδώ λέγεται ότι χτίστηκε το ιερό της Παρθένου Αρτέμιδος κι από εκεί πήρε και το σημερινό του όνομα.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παστίδας

ΠΑΣΤΙΔΑ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 47030
Φαξ: +30 22410 47030
Η Παστίδα είναι ένα από τα μεσόγεια χωριά του νησιού σε μικρή απόσταση από την πόλη της Ρόδου. Είναι κτισμένη στους νότιους πρόποδες του βουνού Φιλέρημος και το όνομα της στα λατινικά σημαίνει φρούριο.

ΠΑΤΜΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Η Πάτμος, Ανατολικά του Αιγαίου Πελάγους, είναι το βορειότερο νησί της Δωδεκανήσου.
  Η μορφολογία του εδάφους έχει ενδιαφέρον αφού μικροί γυμνοί λόφοι αλληλοδιαδέχονται μικρές πεδινές εκτάσεις και δεκάδες ακρωτήρια γράφουν την δαντελωτή παραλιακή της ζώνη με τους γραφικούς όρμους και τα λιμανάκια. Το κλίμα της είναι ξηρό, οι βόρειοι άνεμοι συχνοί και ο ήλιος την λούζει 3000 ώρες τον χρόνο. Απέχει από τον Πειραιά 161 ναυτικά μίλια. Η έκτασή της είναι 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο μήκος της από άκρη σε άκρη 25 χιλιόμετρα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Πάτμου (2000).

ΠΕΔΙ (Οικισμός) ΣΥΜΗ
  Από το Γιαλό ή το Χωριό υπάρχει καλός δρόμος που οδηγεί στο Πέδι, γραφικότατο όρμο, στον οποίο καταλήγει πεδιάδα, που έδωσε και την ονομασία στον οικισμό. Στο Πέδι υπάρχει ο ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Θωμά, το Λευκαντιό, όπου έπλεναν άλλοτε οι γυναίκες τα ρούχα και πιο πέρα το ξωκκλήσι του Αι-Νικόλα. Στην παραλία υπάρχουν λίγα ερείπια από τα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής . Ο Μιχαήλ Αυλακιώτης βρίσκεται κοντά στο Πέδι και έχει ανεγερθεί στη θέση της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας.
  Στο δρόμο προς το Πέδι συναντά κανείς το μοναστήρι της Παναγιάς της Αλεθινής, όπου στις 15 Αυγούστου γίνεται γνήσιο λαϊκό πανηγύρι με όργανα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί γήπεδο ποδοσφαίρου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Σύμης


ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ (Δήμος) ΡΟΔΟΣ
  Ο δήμος των Πεταλούδων περιλαμβάνει τα παράλια χωριά Κρεμαστή, Παραδείσι και Θεολόγο, με τις μεσόγειες κοινότητες Παστίδα, Μαριτσά και Δαματριά καθώς και τη μοναδική κοιλάδα των Πεταλούδων.
  Η περιοχή αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το νότιο τμήμα της πόλης-κράτους της Ιαλυσού. Γνωστοί είναι από ανασκαφές και άλλες ιστορικές πηγές οι αρχαίοι αγροτικοί δήμοι των Ιστανίων στο Θεολόγο και των Δαματριέων στη Δαματριά. Στους κατοπινούς αιώνες χτίστηκαν στην περιοχή οχυρά και, διάσπαρτες στην ύπαιθρο, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια.
  Η περιοχή διατηρεί σήμερα τον παραδοσιακό αγροτικό της χαρακτήρα, συνδυασμένο όμως με μια σημαντική τουριστική ανάπτυξη, στηριγμένη στη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων και τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του τόπου. Κέντρο του δήμου είναι η Κρεμαστή, από τα μεγαλύτερα και πιο ζωντανά χωριά του νησιού, ονομαστή για το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας που γίνεται κάθε Δεκαπενταύγουστο.
  Μετά το όμορφο Παραδείσι, γραφικό χωριό κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, βρίσκεται ο Θεολόγος, η πιο αναπτυγμένη τουριστικά κοινότητα της περιοχής, με σύγχρονα ξενοδοχεία, οργανωμένη παραλία με εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και πολλές ανέσεις. Στους αγροτικούς οικισμούς της Παστίδας και της Δαματριάς μπορεί κανείς να θαυμάσει τα μικρά κατάγραφα βυζαντινά μοναστήρια και να γνωρίσει τη ζωή των απλών ανθρώπων της υπαίθρου, όπως και στην κοινότητα των Μαριτσών, χωριό που φημίζεται για τις παραδοσιακές ταβέρνες.
  Το πιο ενδιαφέρον και δημοφιλές αξιοθέατο της περιοχής είναι ασφαλώς η κοιλάδα των Πεταλούδων με τη μοναδική πανίδα και χλωρίδα της. Στο υψηλότερο άκρο της επισκεφτείτε την ιστορική μονή της Καλόπετρας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (1999).

ΠΕΤΡΑ (Παραλία) ΠΑΤΜΟΣ

Οι ντόπιοι ονομάζουν συχνά την Πέτρα Καλικατσού (είναι ένα είδος μικρού κορακιού - καλιακούδα, κάργια - που συνήθιζε να φωλιάζει εκεί).
Η διάσημη Πέτρα δεν έχει φιλοξενήσει μόνο κοράκια αφού την εποχή του Αγίου Χριστόδουλου ήταν ερημητήριο.
Χειροποίητες σκάλες, μια δεξαμενή νερού και ένα αποχετευτικό σύστημα είναι όλα ορατά και λειτουργούν ακόμη σήμερα.
Τα συναισθήματα όσων ανεβαίνουν στην κορυφή της Πέτρας είναι έντονα, αλλά διαφορετικά για τον καθένα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην ανάβαση, ειδικά εάν είναι βράδυ.

Η παραλία της Πέτρασ είναι οργανωμένη με ψάθινες ομπρέλες, ξύλινες ξαπλώστρες και καντίνα. Είναι μία φυσική παραλία από χοντρές πέτρες που ξεκινάει απο την Πέτρα και συνεχίζει προς το νότιο τμήμα του νησιού. Εκεί αρχίζει μια δημοφιλής παραλία γυμνιστών, το Πλακί, με βότσαλα και μικρές πέτρες και ενα αλμυρίκι για να σε ξεκουράσει απ’τον ήλιο.
Εκεί που τελειώνει το Πλακί ξεκινά μια σειρά μικρών κόλπων και παραλιών με βότσαλα, αρκετές από τις οποίες είναι δυσπρόσιτες.


Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατανιών

ΠΛΑΤΑΝΙΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 98244
Φαξ: +30 22460 98244
Στη πλαγιά του βουνού Προφήτη Ηλία όπου ευδοκιμεί η τραχιά πεύκη είναι αμφιθεατρικά κτισμένα τα λίγα σπίτια των Πλατανίων. Στην εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Αγιο Γεώργιο και κτίστηκε το 1850 υπάρχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Πλάτανος- Αγία Μαρίνα

ΠΛΑΤΑΝΟΣ (Συνοικία) ΛΕΡΟΣ
  Ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού η Αγία Μαρίνα, μικρός παραλιακός οικισμός επεκτάθηκε με το χρόνο και ενώθηκε με τον Πλάτανο, την αρχαιότερη συνοικία και πρωτεύουσα του νησιού. Είναι το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού. Από μακριά δείχνει μια μικρή πόλη που εκτείνεται αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δύο βουνοπλαγιές με άσπρα σπίτια, που απλώνονται από την παραλία μέχρι τους πρόποδες του Κάστρου. Οσο πλησιάζει όμως ο επισκέπτης η πόλη ξεδιπλώνει ένα-ένα τα θέλγητρά της.
  Στον Πλάτανο διατηρούνται πολλά παραδοσιακά δίπατα σπίτια, κι ανάμεσά τους πολλά αρχοντικά, πυκνοδομημένα έτσι, που δημιουργούν στενά γραφικά σοκάκια και προκαλούν τον επισκέπτη να τα διαβεί. Να συναντήσει τη νοσταλγική ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης, το Αυλάκι με τις κρύες βρύσες απ’το καθάριο νερό της πηγής του Παληασκλούπη ή τον παλιό ανεμόμυλο. Η δημαρχία στεγάζεται σε δύο νεοκλασικά κτίρια και δίπλα της ένας γνήσιος παραδοσιακός καφενές, η “Λεριακή Λέσχη”, από τα λίγα που έχουν διασωθεί σήμερα.
  Πλάτανος και Αγία Μαρίνα, άρρηκτα συνδεδεμένες συνοικίες πια, διαθέτουν τη μεγαλύτερη αγορά του νησιού. Μια όμορφη μικρή φιλόξενη πόλη που έχει πολλά να σας προσφέρει από σύγχρονα καταστήματα για κάθε σας αγορά μέχρι τη μαγευτική θέα της από το περίφημο Κάστρο της Παναγιάς. Χτισμένο στην κορυφή του λόφου Απιτύκι, δεσπόζει πάνω από την Αγία Μαρίνα, ελέγχοντας όλη τη γύρω περιοχή με πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, από την Πάτμο ως την Κάλυμνο και πέρα ως τις ακτές της Μικρασίας.
  Για να φτάσετε ως εκεί, αν σας αρέσουν οι ρομαντικοί περίπατοι, θα ανηφορίσετε από τις γειτονιές του Πλάτανου προς την Αγία Παρασκευή κι από εκεί θα ακολουθήσετε το μονοπάτι με τα 500 περίπου σκαλιά. Για τους βιαστικούς υπάρχει ο άνετος αυτοκινητόδρομος.
  Το βυζαντινό κάστρο, που θεμελιώθηκε πάνω σε ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Λέρου του 7ου αιώνα και ολοκληρώθηκε στις μέρες των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη και των Ενετών, είναι καλοδιατηρημένο. Στην εποχή του ήταν απόρθητο, με τρεις επάλξεις και πρόσφερε σίγουρο καταφύγιο στους κατοίκους σε περιόδους επιδρομών. Ανάμεσα στις τρεις μικρές εκκλησίες του κάστρου δεσπόζει ο ναός της Παναγίας, ο πιο σπουδαίος τόπος λατρείας για τους Λέριους, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Διαθέτει χρυσοποίκιλτο τέμπλο και αξιόλογες αγιογραφίες. Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζεται σε νέο κτίριο δίπλα στο Ναό, εκτίθενται σπάνια χειρόγραφα και ιερά βιβλία, πολύτιμες εικόνες, ιερά άμφια και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Στο κάστρο υπάρχουν μεγάλες υπόγειες αποθήκες και δεξαμενές νερού.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Προφίλιας

ΠΡΟΦΙΛΙΑ (Χωριό) ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 61244
Το γραφικό ορεινό χωριό Προφύλια πήρε το όνομα του πιθανότατα από το γεγονός ότι παίζει το ρόλο προπυλαίων για τους δρόμους που οδηγούν στο εσωτερικό του νησιού. Στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου υπάρχουν υπέροχες τοιχογραφίες του 1017. Τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού έχουν δώμα στρωμένο με πατελιά και αποτελούνται απο ένα δωμάτιο το οποίο στηρίζεται από τόξο (καμάρα). Οι τοίχοι στολίζονται από παραδοσιακά ροδίτικα διακοσμητικά πιάτα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πύλης

ΠΥΛΙ (Κωμόπολη) ΚΩΣ
Τηλέφωνο: +30 22420 42160
  Δεκαπέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Κω και δέκα χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Αντιμάχειας, στο κέντρο περίπου της Κω, βρίσκεται η κοινότητα Πυλίου. Μπροστά από το χωριό που είναι κι αυτό χτισμένο στις πλαγιές του Δικαίου, απλώνεται ένας κάμπος όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία, η δε περιοχή είναι πλούσια σε παραγωγή αγροτικών και κηπευτικών προϊόντων.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) του Επαρχείου Κω.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πυλώνα

ΠΥΛΩΝΑΣ (Χωριό) ΛΙΝΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22440 31129
Φαξ: +30 22440 43083
Το μικρό χωριό της Πυλώνας που χρωστά το όνομα στο γεγονός ότι παίζει το ρόλο της πύλης προς τη νότια Ρόδο η αγροτική ζωή συνεχίζεται ανεπηρέαστη από το χρόνο και την τουριστική ανάπτυξη. Σε χαμηλό λόφο στην είσοδο του χωριού στέκει η παλιά εκκλησία του Ευαγγελισμού. Κοντά στο χωριό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς δύο γεωμετρικούς τάφους με χρυσά νομίσματα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σαλακού

ΣΑΛΑΚΟΣ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 22242, 22146
Φαξ: +30 22460 22146
Χτισμένο στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση βρίσκεται το χωριό Σάλακος. Η περίφημη πηγή Νύμφη που βρίσκεται στην περιοχή υδρεύει την πόλη της Ρόδου. Η κοιλάδα κοντά στην πηγή αποτελεί σημαντικό βιότοπο των πεταλουδών της ποικιλίας καλλίμορφα που συναντάμε σε μεγαλύτερους πληθυσμούς στην κοιλάδα των πεταλουδών του χωριού Θεολόγος. Στην πλατεία του χωριού σώζεται τμήμα τείχους του ιπποτικού κάστρου. Στα διοικητικά όρια της κοινότητας σε αμφιθεατρικό χώρο που σχηματίζουν δύο συγκλίνουσες πλαγιές βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Καμείρου μιας από τις 3 αρχαίες πόλεις του νησιού

ΣΑΡΗ (Νησάκι ερημικό) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Η μικρή αυτή νησίδα απέχει 300 μ. ανατολικά του ακρωτηρίου Χαλή της Καλύμνου. Στην κορυφή της υπάρχει το νεότερο εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου, το οποίο είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού συγκροτήματος.
  Το συγκρότημα αποτελείται από μία βασιλική με δύο αψίδες στ' ανατολικά, δύο υπέργειες καμαροσκεπής υδατοδεξαμενές, ένα ορθογώνιο δωμάτιο - προέκταση της νότιας υδατοδεξαμενής, ένα πηγάδι και πιθανότατα άλλα προσκτίσματα στα νότια της βασιλικής, όπως συμπεραίνουμε από τους σωζόμενους εκεί τοίχους.
  Το μήκος της βασιλικής είναι, χωρίς τις αψίδες, 14 μ. ενώ το πλάτος της 15. Το μεγάλο της πλάτος δικαιολογείται από το γεγονός ότι περιελάμβανε και κάποια νότια προσκτίσματα. Η βασιλική πρέπει να οικοδομήθηκε στα τέλη του 5ου - αρχές 6ου μ.Χ. αιώνα. Λίγο αργότερα προστέθηκαν και οι δύο υδατοδεξαμενές στ' ανατολικά. Η πολυπληθής επιφανειακή παλαιοχριστιανική κεραμική δείχνει ότι το συγκρότημα αυτό, το οποίο προφανώς ήταν μοναστηριακό, είχε μακρά διάρκεια ζωής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Δημοτικό Διαμέρισμα Σιάνων

ΣΙΑΝΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22460 61222
Φαξ: +30 22460 61222
Χτισμένο στους πρόποδες του Ακραμύτη (το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ρόδου) , τα Σιάνα είναι ένα ορεινό χωριό περιτριγυρισμένο από αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης σημασίας (Κυμισάλα κ Βασιλικός). Το χωριο γνώρισε το φαινόμενο της μετανάστευσης στο εξωτερικό μετά το 1950 ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και το πρόβλημα της εσωτερικής μετανάστευσης κυρίως στη πόλη της Ρόδου. Οι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια των αμπελιών, των ελαιώνων και των κηπευτικών καθώς και με τη μελισσοκομία, ενώ κατά τη θερινή περίοδο υπάρχει τουριστικό ρεύμα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ