gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 86 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΛΛΑ Νομός ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (86)

Δημαρχεία

Δήμος Αλμωπίας

ΑΡΙΔΑΙΑ (Πόλη) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23843 50200
Φαξ: +30 23843 50213

Δήμος Βεγορίτιδας

ΑΡΝΙΣΣΑ (Χωριό) ΕΔΕΣΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23813 51630, 51620
Φαξ: +30 23813 51613

Δήμος Έδεσσας

ΕΔΕΣΣΑ (Πόλη) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +3023813 50700
Φαξ: +3023810 26594

Δήμος Πέλλας

ΠΕΛΛΑ (Πόλη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23823 50800

Δήμος Σκύδρας

ΣΚΥΔΡΑ (Κωμόπολη) ΕΔΕΣΣΑ
Τηλέφωνο: +3023813 51800
Φαξ: +3023810 82887
Ίδρυση
Στην αρχή του 5ου αιώνα π.χ. η Μακεδονία υποδουλώθηκε στους Πέρσες και δεν ήταν ελεύθερη μέχρι τους περσικούς πολέμους. Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων υπήρχε Σατραπεία στη Σκύδρα, που επιβλήθηκε από τον σατράπη Βουβαρη μεταξύ του 510 και του 490 π.χ. Σύμφωνα με επιγραφές και νομίσματα τα οποία βρέθηκαν, η Σκύδρα γνώρισε μεγάλη ακμή μεταξύ του 1ου και του 3ου αιώνα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και παρέμεινε ακμαία μέχρι τη Βυζαντινή εποχή.

Αρχαιότητα
Οι προστάτες της Σκύδρας ήταν ο Ηρακλής και η Άρτεμη. Προς τιμή αυτών των Θεών και Προστατών της πόλης διάφορα περίτεχνα τέμπλα κατασκευάστηκαν με έξοχες πλαισιώσεις. Προς τιμή του ημίθεου Ηρακλή γινόταν κάθε χρόνο στην πόλη ειδικά αφιερωμένες εκδηλώσεις που ονομάζονταν Ηράκλεια. Οι Σκιδρεώτες ήταν εύποροι άνθρωποι. Ήταν εξαιρετικά ικανοί αγρότες και τα προϊόντα της γης απέδιδαν σε αυτούς πολλά κέρδη. Εκτός όμως από την γεωργία ήταν προσηλωμένοι και στο κυνήγι ζώων το οποίο και εξηγεί γιατί είχαν ευλαβική προσήλωση και στη θεά Άρτεμη.

Τουρκοκρατία
Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και έως το 1926, η Σκύδρα ήταν ένα μικρό χωριό γνωστό με το όνομα «Βερτικοπ». Αυτό το όνομα προέρχεται από την Τουρκική ή Σλαβική γλώσσα και σημαίνει «Στριφοχώρι». Ονομαζόταν δε έτσι εξ αιτίας ενός ποταμού (σημερινός Εδεσσαίος ποταμός) ο οποίος πήγαζε από την Έδεσσα και περνούσε από τα εδάφη του Βερτικόπ το οποίο ήταν κτισμένο γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 1873 το Βέρτικοπ είχε περίπου 40 σπίτια, 20 ελληνικά και 20 τούρκικα. Το 1890 χτίστηκε πάνω στο τότε ήδη υπάρχον σχολείο, διώροφο πλέον σχολείο, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα και βρίσκεται πίσω από το σημερινό Γυμνάσιο.

Απελευθέρωση έως σήμερα
Το Βέρτικοπ απελευθερώθηκε από τον τούρκικο ζυγό την 17η Οκτωβρίου του 1912, με την συνεισφορά του Ελληνικού Στρατού στην διάρκεια των βαλκανικών πολέμων. Στα 1914 πολλοί πρόσφυγες από την Θράκη και τον Πόντο εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Στα 1916 με τη Γαλλική πρωτοβουλία τα συμμαχικά στρατεύματα εγκατέστησαν έναν σιδηρόδρομο τύπου Dekoville συνδέοντας το Βέρτικοπ (τη Σκύδρα) με την Αρδέα (Αριδαία). Αυτό το τραίνο εξυπηρετούσε ολόκληρη την περιοχή μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Το γνωστό σε όλους τραίνο της Καρατζόβας ήταν το μοναδικό συγκοινωνιακό μέσω της εποχής καθώς το ελληνικό κράτος δεν είχε αρχίσει ακόμα να φτιάχνει δρόμους. Στα τέλη Μαΐου του 1918 το Βέρτεκοπ θα δεχθεί δύο βομβαρδισμούς από τη γερμανική αεροπορία αφού οι Γερμανοί γνώριζαν ότι ο σταθμός ήταν ο μεγαλύτερος σταθμός ανεφοδιασμού και ενισχύσεων του μετώπου. Οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν τεράστιες, τα γερμανικά αεροπλάνα έπληξαν κυρίως τον σιδηροδρομικό σταθμό, τις αποθήκες πυρομαχικών και τροφίμων που ήταν εκεί και τους φούρνους και τα μαγειρεία που ήταν στην περιοχή του σταθμού. Στα 1918 η σιδηροδρομική γραμμή περιήλθε στην Ελληνική κατοχή και άρχισε να λειτουργεί ξανά το 1925 και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1936 οπότε και καταργήθηκε, αφού κρίθηκε ως ασύμφορο. Ανάμνηση του ονόματος του τραίνου είναι η συνοικία Dekoville (Ντεκοβίλ) κοντά στο σταθμό που χτίστηκε περίπου το 1950. στα 1924 ο πληθυσμός της Σκύδρας ανήλθε σε 6.500 κατοίκους, σύμφωνα με τα αρχεία της Κοινότητας. Από την απογραφή η οποία έγινε στα 1928 μπορούμε να πούμε ότι στη Σκύδρα διέμεναν 3.723 κάτοικοι. Η Κοινότητα της Σκύδρας συμπεριλάμβανε τα παρακάτω χωριά: Άνω και Κάτω Λιποχώρι, Μαυροβούνι, Ριζάρι, Σεβαστιανά, τον συνοικισμό των σκηνιτών Σκύδρας και την Κοινότητα του Προφήτη Ηλία. Κατά τη διάρκεια 1929-1931 οι γειτονικές κοινότητες αποσπάστηκαν από τη Σκύδρα με εξαίρεση το Μαυροβούνι το οποίο αποσπάστηκε στα 1954. ο Δήμος της Σκύδρας προήλθε από εθελούσια συνένωση 6 κοινοτήτων το 1989. οι Κοινότητες αυτές ήταν οι Κοινότητες της Σκύδρας, Λιποχωρίου, Μαυροβουνίου, Νέας Ζωής, Ριζού και Σεβαστιανών. Σήμερα μετά την εφαρμογή του Ν. 2590/97 Ι. Καποδίστριας, ο νέος Δήμος Σκύδρας αποτελείτε από 11 Δημοτικά διαμερίσματα με 13 οικισμούς και έχει πληθυσμό γύρω στις 16.660 (G94/Β/6-6-2002ΦΕΚ) σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001.

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 61127
  Ο Αγιος Γεώργιος είναι το μικρότερο χωριό του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου με 321 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 1991. Απέχει 20 χιλιόμετρα από τα Γιαννιτσά και 30 χιλιόμετρα από την Έδεσσα. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, με κυριότερες καλλιέργειες τα ροδάκινα και τα σπαράγγια. Το χωριό έχει χτιστεί γύρω από την πλατεία του, όπου βρίσκεται το νεόκτιστο διώροφο κτίριο του δημοτικού καταστήματος και το ηρώο.
  Πανύψηλα πεύκα και καταπράσινοι κήποι πλαισιώνουν την γραφική πλατεία. Ο Αγιος Γεώργιος είναι το πρώτο χωριό στο Δήμο που έχει εγκαταστήσει ταχυδρομικές θυρίδες έξω από το κτίριο του δημοτικού καταστήματος. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το ιατρείο, ενώ στο πίσω μέρος του βρίσκονται το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο. Απέναντί του δεσπόζει η παλαιά και όμορφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Τόσο η εκκλησία, όσο και όλο το χωριό έχουν σημαντική ιστορία, που ανάγεται στις αρχές του 19ου αιώνα.
  Στο βορειοδυτικό τμήμα του χωριού, στο δρόμο προς το Λιπαρό, βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του και το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ Αγίου Γεωργίου. Στο χωριό δραστηριοποιείται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος". Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανεξερεύνητοι, ως σήμερα, λόφοι που υπάρχουν έξω από το χωριό. Πιθανολογείται ότι στη βάση τους είναι κρυμμένοι τάφοι της ελληνιστικής περιόδου. Τα πολλά δέντρα και το πράσινο που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και το Δημοτικό Αναψυκτήριο, δημιουργούν έναν τεχνητό παράδεισο, και ιδανικό μέρος για ξεκούραση, αναψυχή και εκδρομές.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγρα

ΑΓΡΑΣ (Χωριό) ΕΔΕΣΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 92388
  Tο χωριό Αγρας (Φιλόκαστρο) πήρε το όνομά του από το Mακεδονομάχο Kαπετάν Αγρα, ο οποίος κρεμάστηκε μαζί με τον καπετάν Mίγκα έξω από το χωριό και τάφηκε εκεί. Στη θέση "Tσούκα" έχουν βρεθεί χειροποίητα αγγεία από την προϊστορική εποχή. Σπουδαιότερης σημασίας είναι το Φιλόκαστρο στα δυτικά. Tα ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη σημαντικού κάστρου Pωμαϊκών χρόνων, που ήταν παρατηρητήριο της Eγνατίας οδού. H περιοχή μάλιστα φαίνεται πως κατοικούνταν, αφού εκεί βρέθηκαν απομεινάρια σπιτιών και ενός πρωτοχριστιανικού ναού. Οργανώνεται κάθε χρόνο πανηγύρι στο εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου (Ζωοδόχου Πηγής) και τέλη Ιουνίου Γιορτή Κερασιού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγροσυκιάς

ΑΓΡΟΣΥΚΙΑ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 93349
  Το όνομα της Αγροσυκιάς η παράδοση λέει πως προήλθε από τις άγριες συκιές που αφθονούσαν στην περιοχή.
  Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι ποντιακής καταγωγής, αφού οι παλαιότεροι έχουν σχεδόν μετοικήσει στις γύρω περιοχές. Οι πρόσφυγες έφθαναν κατά κύματα μετά το 1934 από τις περιοχές του Πόντου: Σεβάστεια, την πόλη Χάρσερα της Αργυρούπολης και τη Φάρασσα της Καισαρείας. Ο λόγος που επέλεξαν την περιοχή για να ιδρύσουν τη νέα τους πατρίδα ήταν η ομοιότητα του τοπίου με της προηγούμενης που άφησαν πίσω τους. Τίποτα δεν πήραν μαζί τους, μόνο τις μνήμες και τις εικόνες των Αγίων τους, που μερικές από αυτές φυλάσσονται μέχρι σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στο κέντρο του χωριού.
  Οι τρεις πολιτιστικοί σύλλογοι που σχετίζονται με την προέλευση των κατοίκων: ”Αγ Γεωργίου Χαλιναρά“, ”Μορφωτικόςσύλλογος“ και ”Σύλλογος Φαρασσωτών“ έχουν αναλάβει το υψηλό καθήκον να διατηρήσουν την πλούσια πολιτισμική παράδοση των προγόνων τους.
  Η Αγροσυκιά χτισμένη σε ένα ειδυλιακό τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς προσφέρεται ως τόπος αναψυχής.
  Ανηφορίζοντας τον καταπράσινο λόφο του Προφήτη Ηλία που κάθε χρόνο πανηγυρίζει με πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις, απολαμβάνεις μοναδικές εικόνες. Πρώτη ξεπροβάλει η λίμνη του Φράγματος και πίσω της οι όγκοι του όρους Πάικο. Ο λόφος με τα ερείπια του αρχαίου κάστρου ”Πελίτη“ μαρτυρεί την παρουσία του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αθύρων

ΑΘΥΡΑ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23910 91217, 91111
  Η αρχική ονομασία των Αθύρων ήταν Μπόζιτς που ερμηνεύεται ως τόπος του θεού. Αργότερα με τον ερχομό των προσφύγων από την περιοχή Μετρών της Ανατολικής Θράκης μετονομάστηκε σε Άθυρα που η παράδοση λέει πως επειδή οι κάτοικοι ήταν πολύ φιλόξενοι είχαν πάντα ανοιχτές τις πόρτες (θύρες).
  Η σύνθεση του πληθυσμού στην περιοχή των Αθύρων εκτός από τους παλαιούς κατοίκους και τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης περιλαμβάνει και κάποιες οικογένειες Ποντίων και Σαρακατσάνων. Τα ποικιλόμορφα πολιτισμικά στοιχεία, τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις διατηρούνται ανεξίτηλα στο πέρασμα των χρόνων μέσα από δραστηριότητες που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αθύρων.
  Στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που συνδέεται με τον ερχομό των προσφύγων τελείται εορταστικός εσπερινός και ακολουθεί η περιφορά της εικόνας. Την άλλη ημέρα στη γιορτή του Αγ. Παντελεήμονα οι κάτοικοι πανηγυρίζουν με πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις.
  Η μεγαλόπρεπη εκκλησία της Αναλήψεως του Σωτήρα που κοσμεί την κεντρική πλατεία πανηγυρίζει με λαμπρότητα σε κάθε επέτειο.
  Στα Άθυρα έχει καθιερωθεί η γιορτή της Καθαρής Δευτέρας για όλους τους κατοίκους του Δήμου και των γύρω περιοχών όπου συρρέουν για να γευτούν τις νηστίσιμες λιχουδιές που προσφέρονται δωρεάν.
  Η παρουσία του Ποταμού Αξιού δεσπόζει στην περιοχή με οργιώδης βλάστηση και ατέλειωτες συστάδες από λεύκες. Είναι σημείο αναφοράς πλούτου και ευημερίας καθώς συμβάλλει στην καρποφορία της Γης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αλώρου

ΑΛΩΡΟΣ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 92366
   Ο Aλωρος είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του δήμου μας. Είναι κτισμένο κοντά σε αρχαίο οικισμό, δίπλα στην περιοχή που βρίσκονται υπολείμματα αρχαίου φρουρίου, όπου τοποθετείται η αρχαία Ευρωπός, όπως υποστηρίζουν οι ιστορικοί.
  Βρίσκεται νότια της Αριδαίας, δίπλα στο δρόμο προς Έδεσσα και Θεσσαλονίκη, κτισμένο στις παρυφές ενός λόφου με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του, που έκτισαν οι πρόσφυγες κάτοικοι όταν ήρθαν, μετά το 1922, οι περισσότεροι από την περιοχή της Νικόπολης του Πόντου.
  Μετά το 1960 η πλειοψηφία των κατοίκων μετανάστευσε στο εξωτερικό και σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα. Σήμερα έχει 550 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Καλλιεργούνται οπωροφόρα δένδρα (ροδάκινα, αχλάδια, μήλα κ.ά.), αμπέλια, σπαράγγια. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην πλατεία του χωριού, πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου. Στο χωριό υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου πάνω στο λόφο, το παρεκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου και η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου κτισμένη πάνω σε πρωτοχριστιανικό ναό.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αξού

ΑΞΟΣ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 52111
Φαξ: +30 23820 52111

Δημοτικό Διαμέρισμα Ασπρου

ΑΣΠΡΟ (Χωριό) ΕΔΕΣΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 61495

Δημοτικό Διαμέρισμα Αψάλου

ΑΨΑΛΟΣ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 65201
   Η Αψαλος, με 1054 κατοίκους, βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την Αριδαία, στο δρόμο προς την Έδεσσα και Θεσσαλονίκη.
  Κτισμένη στην είσοδο της επαρχίας Αλμωπίας, είναι το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα που συναντά ο επισκέπτης ερχόμενος από τη Θεσ/νίκη και Έδεσσα.
  Η ιστορία της Αψάλου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με τον Κλαύδιο τον Πτολεμαίο (γεωγράφο του 2ου αιώνα μ.Χ.) η Αψαλος θεωρείται μια από τις αρχαίες πόλεις της Αλμωπίας μαζί με την Όρμα και την Ευρωπό (Αλωρος) Η αρχαία Αψαλος πρέπει να σχετιστεί με τον αρχαίο οικισμό που βράθηκε στο δρόμο Αψάλου - Πολυκάρπης, απέναντι από τις πηγές των νερών (καϊνάκι).
  Οι χριστιανοί κάτοικοι του χωριού εγκαταστάθηκαν την περίοδο 1922-34 μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ήταν Πόντιοι, Θράκες και Μικρασιάτες. Το 1945 εγκαταστάθηκαν και αρκετές οικογένειες Βλάχων.
  Οι πόντιοι κάτοικοι κατάγινται από την περιοχή του Χατζή Οσμάν της Νικομήδειας, του Ακ Ταγ Ματέν της επαρχείας Αγκυρας και του Μπουλγάρ Ματέν (μεταλλείο Ταύρου) της νότιας Τουρκίας. Επίσης υπάρχουν και λίγες οικογένειες ποντίων που κατάγονται από την περιοχή της Τραπεζούντας και του Τοχούζ.
   Οι Θράκες κατάγονται από το Εξαμίλι της Καλλίπολης και οι μικρασιάτες από την περιοχή του Αϊδινίου. Οι βλάχοι κατάγονται από διάφορα μέρη της Ηπείρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βορεινού

ΒΟΡΕΙΝΟ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 71370
  Το Βορεινό, το Νεοχώρι και το Πευκωτό είναι οικισμοί που αποτελούσαν πριν από την εφαρμογή του "Καποδίστρια" την ενιαία κοινότητα Βορεινού. Σήμερα συμμετέχουν στο Δήμο Αριδαίας με ένα τοπικό συμβούλιο.
  Από το Βορεινό, ξεκινάει ο δρόμος που μας οδηγεί στη δασική περιοχή "πλάτσα" στις κορυφές του ΒΑ Βόρα. Εδώ, στις μεγάλες δασικές εκτάσεις, θα συναντήσουμε την πενταβέλονη πεύκη και μέσα από τα μοναδικά φαράγγια που υπάρχουν θα ανηφορήσουμε στην κορυφή "Πίνοβο" που δεσπόζει σε όλη την περιοχή. Υπάρχουν δασικοί δρόμοι, χαραγμένα μονοπάτια για ορειβάτες και μοναδικές σε ομορφιά διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με ποδήλατο ή 4Χ4.
  Το Νεοχώρι είναι ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός με 300 περίπου κατοίκους. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στα ανατολικά του Βορεινού.
  Το Πευκωτό αποτελεί με το Βορεινό ενιάιο οικισμό. Οι κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν εδώ όταν έγινε η μεταφορά τους από τον παλιό οικισμό του Πευκωτού που βρισκόταν στις πλαγιές του Βόρα, λίγο κάτω από τις κορυφές της Τζένας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βρυτών

ΒΡΥΤΑ (Χωριό) ΕΔΕΣΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 92357

Δημοτικό Διαμέρισμα Γαλατάδων

ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Το χωριό Γαλατάδες είναι χτισμένο δύο χιλιόμετρα νότια της Εγνατίας Οδού, επί του οδικού άξονα Γιαννιτσών-Κρύας Βρύσης. Είναι το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής και έδρα του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι κάτοικοί του είναι κυρίως γεωργοί και αποτελεί τον πυρήνα παραγωγής σπαραγγιών στην Ελλάδα. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει πλατεία αφιερωμένη στον Φιλοποίμην Γκράτσιο, τον άνθρωπο που έφερε τη φυτεία του σπαραγγιού στους Γαλατάδες, στις αρχές της δεκαετίας του '70 και συντέλεσε στην ανάπτυξη αυτού του τόπου.
  Διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού, συναντάμε τις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου "Φίλιππος" Γαλατάδων. Στο παλιό Δημαρχιακό κτίριο λειτουργούν το ΚΑΠΗ, το Ιατρείο και η ΔΕΑΜΑ. Δίπλα του βρίσκεται το σύγχρονο κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου, έδρα και καρδιά του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου. Πίσω από το Δημαρχείο βρίσκονται ο Παιδικός Σταθμός και το Νηπιαγωγείο. Συνεχίζοντας το δρόμο προς Κρύα Βρύση, συναντάμε το πάρκο έκτασης 50 στρεμμάτων, το οποίο αναπλάστηκε πρόσφατα, με πλακοστρώσεις, δεντροφυτεύσεις και παιδική χαρά για τα παιδιά. Απέναντι, βρίσκεται το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, στον ίδιο αύλιο χώρο με τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.
  Στην δεξιά πλευρά του δρόμου, υπάρχει γήπεδο μπάσκετ που λειτουργεί και σαν χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σε μικρή απόσταση, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλατάδων, ενός από τους δυναμικότερους της περιοχής, με ψυγεία και διαλογητήρια, για τη διακίνηση σπαραγγιών στο εξωτερικό και ροδάκινων στις μεταποιητικές μονάδες της περιοχής. Βγαίνοντας από το χωριό, στα δεξιά βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας Ολυμπιακού Γαλατάδων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γαρεφείου

ΓΑΡΕΦΕΙΟ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 75460
  Ακριτικός και ορεινός οικισμός του δήμου. Βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την Αριδαία, στα σύνορα Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα καπετάνιο Κώστα Γαρέφη.
  Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τις δασικές εκμεταλλεύσεις. Το χωριό έχει αναπτύξει σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα μέσω του Μορφωτικού Συλλόγου "Κώστας Γαρέφης" με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και τη λειτουργία παραδοσιακών μακεδονικών χορευτικών τμηματων.
  Ο μακεδονομάχος καπετάνιος Κώστας Γαρέφης γεννήθηκε στο χωριό Ανω Μηλιές του Πηλίου και αγωνίσθηκε στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών και στο πολύπαθο εκείνη την εποχή διαμέρισμα της Καρατζόβας (Αλμωπία). Πέθανε τον Αύγουστο του 1906 στο χωριό Τσερνέσοβο, που αργότερα μετονομάσθηκε προς τιμή του σε Γαρέφι.

Giannitsa Community

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ (Πόλη) ΠΕΛΛΑ
  Tα Γιαννιτσά σήμερα η μεγαλύτερη πόλη του νομού Πέλλας με 31.000 κατοίκους, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας, βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και στο τρίγωνο Πέλλα, Βεργίνα, Δίον και αποτελεί το σημαντικότερο κέντρο γεωργικής, βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης του N. Πέλλας.
   Kατοικούνται από την αρχή της αρχαιότερης νεολιθικής εποχής (τέλη 7ης χιλιετίας) και αποτελούσε ένα από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης. Ιδρυμένη σε στρατηγική θέση, ανάμεσα στην πεδιάδα και το Παϊκο, πάνω στο σταυροδρόμι των βασικών οδικών αξόνων των Βαλκανίων με κυρίαρχη την Εγνατία οδό.
  Tο Ελληνικό φύλο των Μακεδόνων καταλαμβάνει την περιοχή τον 7ο αιώνα π.χ. και αποτελεί το βασικό κορμό του λαού που ζει και δρα ιστορικά στην περιοχή. Από το 1380 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την περιοχή. Τα χρόνια αυτά η πόλη γίνεται πνευματικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Στις αρχές του αιώνα μας υπήρξε το επίκεντρο του Μακεδονικού αγώνα. Στη σύγχρονη ιστορία έχει να επιδείξει θυσίες πατριωτισμού στον αγώνα της απελευθέρωσης.
  Tα Γιαννιτσά είναι κατ' εξοχήν αγροτική περιοχή. Ο ξακουστός "Βάλτος" των Γιαννιτσών έχει δώσει πολλά πλεονεκτήματα στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής και έχει συντελέσει καθοριστικά στην συγκράτηση του νέου πληθυσμού. Επίσης η περιοχή των Γιαννιτσών διακρίνεται για την ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη της. Σήμερα στην περιοχή Γιαννιτσών υπάρχουν 550 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 10 είναι βιομηχανίες και οι υπόλοιπες βιοτεχνίες και εμπορικά μαγαζιά. Στην πόλη λειτουργούν 4 γυμνάσια με 1.470 μαθητές, 3 ενιαία με 1.000 μαθητές,2 τεχνοεπαγγελματικά λύκεια με 835 μαθητές. Η φροντίδα για την υγεία στα Γιαννιτσά καλύπτεται από το Ι.Κ.Α. και το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών που λειτουργεί από το 1993 με 242 κλίνες. Στα Γιαννιτσά υπάρχουν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι με αξιόλογη δραστηριότητα όπως επίσης και πολλά αθλητικά σωματεία με παλαιότερο αυτό της Αναγέννησης Γιαννιτσών από το 1965.
  Tουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μνημεία Πύργος του Ρολογιού, Τέμενος Γαζή Εβρενός, τα Λουτρά Καϊφα το Ιεροδιδασκαλείο, η Μητρόπολη Γιαννιτσών (1860), το νεοκλασικό Πολύκεντρο, το τουριστικό περίπτερο Φιλιππείο, το ανοικτό θέατρο 3.000 θέσεων και ο πλωτός ποταμός Λουδίας με το κωπηλατικό του κέντρο. Στα Γιαννιτσά υπάρχουν και λειτουργούν όλες οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες μιας σύγχρονης πόλης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δάφνης

ΔΑΦΝΗ (Χωριό) ΕΔΕΣΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 61203

Δημοτικό Διαμέρισμα Δροσερού

ΔΡΟΣΕΡΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 96167
  Το Δροσερό είναι χτισμένο σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρου από το Γυψοχώρι, στις παρυφές του όρους Πάϊκου. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 558 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 1991. Ακολουθώντας την αριστερή είσοδο του χωριού, συναντούμε τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δροσερού, του δυναμικότερου συνεταιρισμού του Δήμου.
  Σε απόσταση εκατό μέτρων, μέσα σε ένα μεγάλο οικόπεδο απαντάται το διώροφο δημοτικό κτίριο, όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο πρώτος όροφος του κτιρίου λειτουργούσε ως ξενώνας. Το Νηπιαγωγείο διαθέτει μια αίθουσα και αρκετά καλό σχολικό εξοπλισμό, ικανό να καλύψει τις ανάγκες των έξι παιδιών του χωριού και της νηπιαγωγού που τα φροντίζει.
  Συνεχίζοντας το δρόμο, αριστερά βρίσκεται η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στο κέντρο του χωριού είναι συγκεντρωμένα τα καφενεία και οι εγκαταστάσεις όλων των υπόλοιπων υπηρεσιών. Στο διώροφο κτίριο της κοινότητας στεγάζεται το Κτηνιατρείο και το Ιατρείο. Στον ίδιο αύλιο χώρο βρίσκονται το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου και το κτίριο όπου στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσερού "Φίλιππος". Απέναντι, είναι το κτίριο όπου στεγαζόταν ο Αστυνομικός Σταθμός. Στην δεξιά είσοδο του χωριού και σε απόσταση 200 μέτρων βρίσκεται το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας "Μέγας Αλέξανδρος". Στο Δροσερό περιλαμβάνεται και μια στενή λωρίδα δασικής έκτασης 9.000 στρεμμάτων, στους πρόποδες του βουνού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δυτικού

ΔΥΤΙΚΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 93282
  Η αρχαιολογική σκαπάνη μας αποκάλυψε πως η περιοχή του Δυτικού θα πρέπει να έχει κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια.
  Ο πρώτος σύγχρονος οικισμός ονομάστηκε Κονίκοβο, που ερμηνεύεται τόπος με πολλά άλογα. Το 1922 η περιοχή κατοικήθηκε από πρόσφυγες του Πόντου που ονόμασαν τον οικισμό Στοίβα από τις πολλές θημωνιές που υπήρχαν. Αργότερα ως κοινότητα από το 1955 ονομάζεται Δυτικό.
  Οι κάτοικοι του Δυτικού στην πλειοψηφία τους είναι ποντιακής καταγωγής και με πείσμα προάγουν τον ποντιακό πολιτισμό. Στα πλαίσια αυτά λειτουργεί ο σύλλογος ”Υψηλάνται“, που κάθε χρόνο διοργανώνει τα Υψηλάντεια. Πρόκειται για εκδηλώσεις με ποντιακούς χορούς και τραγούδια την ημέρα της γιορτής του Αγίου Κωνσταντίνου.
  Η περιοχή του Δυτικού όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές παρουσιάζει σημαντική δράση κατά την εποχή του Μακεδονικού αγώνα. Εδώ ο γνωστός με το ψευδώνυμο Νικηφόρος Β΄ σκοτώθηκε ηρωικά σε ενέδρα των Τούρκων.
  Η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ορθώνεται επιβλητικά για να αποκαλύψει στο εσωτερικό της ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και τις άγιες εικόνες που έφεραν οι πρόγονοι από το Αβδουραχμαλί του Πόντου.
  Οι κάτοικοι του Δυτικού νιώθουν υπερήφανοι για τον ΠΑΛΑΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ που ιδρύθηκε το 1987 και μέχρι τώρα έχει να επιδείξει μια επιτυχημένη ανοδική πορεία με σημαντικές διακρίσεις. Οι 40 αθλητές πάλης με ισχυρό φρόνημα και αυτοπεποίθηση στοχεύουν στην Ολυμπιάδα του 2004.
  Το τοπίο γύρο από το Δυτικό είναι εξαιρετικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση από πλατάνια που ακολουθούν τη διαδρομή μιας ρεματιάς, τόπο ξεκούρασης και απόλαυσης. Στην είσοδο του χωριού το εκκλησάκι του Αγίου Σοφρωνίου υποδέχεται στοργικά τους επισκέπτες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δωροθέας

ΔΩΡΟΘΕΑ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 22643
  Η Δωροθέα έχει σήμερα 650 περίπου κατοίκους και είναι από τους λίγους οικισμούς που διατηρεί τον πληθυσμό του χωρίς αυξομοιώσεις από την ημέρα που αναγνωρίσθηκε σαν κοινότητα το 1918. Σε μικρή απόσταση από τη Δωροθέα βρίσκεται ο οικισμός Αγάθη, με 80 κατοίκους.
  Οι κάτοικοι είνα κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Παράγουν βιομηχανική τομάτα, πράσσο και ροδάκινα.
  Έξω από το χωριό, σε μικρή απόσταση, βρίσκεται το ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής που το επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί όλο το χρόνο για να προσευχηθούν και να πάρουν αγίασμα.
  Αξιόλογα είναι τα ιχθυοτροφεία πέστροφας που υπάρχουν στο χωριό και τροφοδοτούν με φρέσκα ψάρια πέστροφας την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
  Στη Δωροθέα θα δείτε παλιά καλοσυντηρημένα και κατοικημένα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί πριν 100 και πλέον χρόνια.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ιδας

ΙΔΑ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 51222

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρυδιάς

ΚΑΡΥΔΙΑ (Χωριό) ΕΔΕΣΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 92455
  Η Καρυδιά είναι κτισμένη σε πλαγιά του Bόρα. Στην Kαρυδιά υπάρχει οχυρωματική θέση, αντίστοιχη με αυτή του Φιλόκαστρου, η λεγόμενη Tούμπα Kιρκάλοβα. Tα ευρήματα της περιοχής είναι Eλληνιστικά και Pωμαϊκά. Ο καφενές του χωριού κάνει "τον εξαιρετικό" καφέ. Στο χωριό οργανώνεται γλέντι "τρικούβερτο" στις 27 Ιουλίου με τοπική μακεδονική παραδοσιακή μουσική.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρυώτισσας

ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 41333
  Η Καρυώτισσα με πληθυσμό 2.087 κατοίκους (απογραφή του 1991) ήταν το μεγαλύτερο χωριό του νομού Πέλλας. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται μείωση του πληθυσμού. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου και απέχει 7χλμ από τα Γιαννιτσά. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 58χλμ και από την Έδεσσα 48χλμ. Η Εγνατία Οδός, ο κεντρικός άξονας Θεσσαλονίκης-Εδέσσης, διασχίζει το χωριό. Στη νότια πλευρά της Εγνατίας οδού, στο κέντρο του χωριού, βρίσκεται η πλατεία του, με καταπράσινους κήπους και δέντρα. Καφετέριες, εστιατόρια, καφενεία, ταβέρνες και κάθε είδους εμπορικά μαγαζιά είναι διάσπαρτα κατά μήκος του δρόμου, προσφέροντας στους ταξιδιώτες ιδανικό μέρος για ξεκούραση και ανεφοδιασμό.
  Στην πλατεία δεσπόζει το διώροφο κτίριο της κοινότητας, στο ισόγειο του οποίου, στεγάζονται το ιατρείο και τα γραφεία του ΤΟΕΒ. Δίπλα του βρίσκονται το κτίριο, όπου στεγαζόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ο Αστυνομικός Σταθμός Καρυώτισσας, και το κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ακρίτες". Απέναντι, βρίσκεται το ταχυδρομείο, ενώ στο τέλος της πλατείας, κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου, είναι πάντα σταθμευμένα τα ταξί. Στην είσοδο του χωριού απαντάται το Πειραματικό Γυμνάσιο Καρυώτισσας με αξιόλογη βιβλιοθήκη και στη συνέχεια το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Ο δρόμος στα αριστερά οδηγεί στο Δημοτικό Στάδιο Καρυώτισσας, έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ Καρυώτισσας. Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το Δημοτικό Σχολείο είναι λίγα μέτρα νοτιότερα του κεντρικού δρόμου. Εντύπωση προκαλεί στους επισκέπτες η ρυμοτομία του χωριού, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν "όλα είναι επίπεδα και όλοι οι δρόμοι κάθετοι μεταξύ τους".

Δημοτικό Διαμέρισμα Λιπαρού

ΛΙΠΑΡΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 61228
  Το Λιπαρό βρίσκεται σε μια πεδινή περιοχή μεταξύ των χωριών Καλύβια - Aγιος Γεώργιος -Γαλατάδες - Aσπρο - Εσώβαλτα. Έχει υψόμετρο 10 μέτρα και σύμφωνα με την απογραφή του 1991, 550 κατοίκους. Η απόσταση, από τα Γιαννιτσά είναι 18χλμ. και από την Έδεσσα 25χλμ. Το χωριό έχει σημαντική ιστορία και δύο ναούς, από τους οποίους ο ένας χρονολογείται από το 606μ.Χ. Στις 29 Αυγούστου στο χωριό γιορτάζεται η Αποκεφάλιση του Προδρόμου με πανηγύρι και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια σπαραγγιών, ροδάκινων και οπωροκηπευτικών σε θερμοκήπια. Ορισμένοι κάτοικοι ασχολούνται και με την κτηνοτροφία. Το Λιπαρό έχει καλή ρυμοτομία, η οποία σχεδιάστηκε από το 1935. Κατά μήκος του κεντρικού, φωταγωγημένου δρόμου με τη διαχωριστική νησίδα, είναι συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες του χωριού.
  Στο δημοτικό κατάστημα στεγάζονται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, ο Αγροτικός Σύλλογος και το Ιατρείο, ενώ απέναντι υπάρχει δημοτικό αναψυκτήριο. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται ο Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου, το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο. Λίγο έξω από το χωριό, στο δρόμο προς Γαλατάδες, βρίσκεται το κτίριο του ΚΤΕΟ, που είναι και το μοναδικό στο νομό Πέλλας, ενώ στη δυτική πλευρά του χωριού, στο δρόμο προς Aσπρο, βρίσκεται το γήπεδο του ΑΡΗ Λιπαρού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτρακίου

ΛΟΥΤΡΑΚΙ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 91213, 91170-3
  Το Λουτράκι είναι ένα χωριό με 1.280 κατοίκους. Από το 1992 άρχισε να αναπτύσσεται ο αγροτοτουρισμός και σήμερα λειτουργούν περίπου εκατό ξενώνες, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες. Υπάρχουν επίσης πολλά και σύγχρονα ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώροι διασκέδασης και άλλα καταστήματα που λειτουργούν καθημερινά, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
  Η Λουτρόπολη απέχει 13 χιλ. από την Αριδαία, την πρωτεύουσα του Δήμου, 20 χιλ. από το χιονοδρομικό κέντρο και 100 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη. Στο χώρο της Λουτρόπολης και στο Λουτράκι, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες και επιπλωμένα διαμερίσματα. Επίσης, λειτουργούν πολλά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, εστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία κ.ά.
  Οι επισκέπτες συνδυάζουν τα ιαματικά νερά με μιά σειρά από δραστηριότητες όπως τους περιπάτους στα οικολογικά μονοπάτια και στο φαράγγι των Λουτρών, την ορειβασία, την αναρρίχηση, την εξερεύνηση στα σπήλαια της περιοχής των Λουτρών και την επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο του Καιμάκτσαλαν. Ο αριθμός των επισκεπτών φτάνει τους 700.000 ετησίως, από τους οποίους διανυκτερεύουν στην περιοχή 100.000.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λυκοστόμου

ΛΥΚΟΣΤΟΜΟ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 91320
  Πριν ονομασθεί το χωριό Λυκόστομο ονομαζόταν Στρούμπινο και ανήκε σαν οικισμός στην κοινότητα Σωσάνδρας. Το σημερινό όνομα του χωριού προήλθε από ένα ρέμα που κατεβαίνει απ' το βουνό, φθάνει ως το χωριό και μοιάζει με το στόμα του λύκου. O συνοικισμός Στρούμπινο μετονομάστηκε σε Λυκόστομο το 1926 και το 1929 αναγνωρίστηκε ως αυτοτελής κοινότητα με 684 κατοίκους. Σήμερα έχει 368 κατοίκους και την μεγαλύτερη γεννητικότητα στην περιοχή σύμφωνα με εκτιμήσεις.
  Το Λυκόστομο είναι μια όαση γαλήνης, φυσικής ομορφιάς, ψυχικής ηρεμίας και συντροφικότητας, ένα εργαστήρι δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους. Το κλίμα του χωριού θαυμάσιο. Το βουνό στην αγκαλιά του οποίου είναι κτισμένο το Λυκόστομο μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Το "παλιό Φυλάκιο" λίγο έξω απ' το χωριό δέχεται επισκέψεις όλο το χρόνο. Τα αιωνόβια πλατάνια βρίσκονται παντού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγαπλατάνου

ΜΕΓΑΠΛΑΤΑΝΟΣ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 94195
Φαξ: +30 23840 94500
Χωριό της επαρχίας Αλμωπίας που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Πολυκάρπη και Όρμα.
Στο Μεγαπλάτανο υπάγεται ο οικισμός Μοναστηράκι. Η παλιά κοινότητα Μπιλόβου αναγνωρίστηκε το 1918 και μετονομάστηκε Μεγαπλάτανος το 1925. Το 1920 είχε 797 κατοίκους. Το 1928 είχε 503 κατοίκους, το 1951 είχε 312 κατοίκους και το 1991 είχε 1254 κατοίκους. Σήμερα πολλοί δημότες του Μεγαπλατάνου ζουν και εργάζονται στον Καναδά, τη Γερμανία και τη μακρινή Αυστραλία. Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στο χωριό στις 20 Σεπτεμβρίου ημέρα γιορτής του Αγίου Ευσταθίου.
Ένας πανέμορφος σήμερα οικισμός είναι το Μοναστηράκι. Πολλοί από τους κατοίκους του ζουν σήμερα σε άλλες μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Όλοι όμως διατηρούν τα σπίτια τους στο χωριό, που το επισκέπτονται πολύ συχνά και ιδιαίτερα το καλοκαίρι στις 15 Αυγούστου οπότε γίνεται το πανηγύρι με πλήθος κόσμου.
Χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι πολλές καλλιέργειες φρούτων και η άριστη ποιότητά τους. Για το λόγο αυτό ονομάζεται και "φρουτοχώρι".

Περισσότερες & αναλυτικότερες πληροφορίες, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.megaplatanos.gr , η οποία δεν αποτελεί επίσημη ιστοσελίδα της κοινότητας, αλλά βασίζεται σε ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μηλιάς

ΜΗΛΙΑ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 41400

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Πέλλας

ΝΕΑ ΠΕΛΛΑ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 31202
  Η Νέα Πέλλα κατοικείται από πρόσφυγες που προέρχονται από το Τσιφλίκιοϊ της Ανατολικής Θράκης. Μετά από μια περιπλάνηση στις γύρω περιοχές το 1924 εγκαταστάθηκαν δίπλα από τα ΑΡΧΑΙΑ ΛΟΥΤΡΑ, μια περιοχή με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, για να αρχίσουν μια νέα ζωή στον καινούριο οικισμό που ονόμασαν Νέα Πέλλα. Όντας γεωργοί και κτηνοτρόφοι επέζησαν καλλιεργώντας με θρησκευτική ευλάβεια τη γη, για να έρθουν σήμερα να μας επιδείξουν τα έργα τους. Μαζί τους πέρα από τις μνήμες μετέφεραν κι έναν νέο πολιτισμικό χαρακτήρα τον οποίο διατηρούν και προβάλλουν με την αναβίωση ήθων-εθίμων και παραδόσεων από τις μακρινές πατρίδες.
  Αξιόλογο είναι το έργο του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ- ΣΥΛΛΟΓΟΥ που έχει σαν στόχο την ανάδειξη και διατήρηση των πολιτιστικών στοιχείων με τη λειτουργία τμημάτων ΧΟΡΩΔΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ και ΘΕΑΤΡΟΥ.
  Η μεγάλη εκκλησία της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ, βυζαντινού ρυθμού, χτίστηκε το 1942 και αποτελεί ένα κόσμημα στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Το μικρό εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής χτίστηκε το 1967 για να φυλάξει τη σεβάσμια εικόνα που έφεραν οι κάτοικοι μοναδικό κειμήλιο από τη μακρινή πατρίδα. Κάθε χρόνο η Ν. Πέλλα πανηγυρίζει στη μνήμη της Αγίας με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νησίου

ΝΗΣΙ (Χωριό) ΕΔΕΣΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 92200
  Tο Nησί είναι κτισμένο σε πλαγιά του Bόρα. Bρίσκεται ανάμεσα σε πολλά νερά, αφού δίπλα του υπάρχει ο υδροβιότοπος και από εκεί πηγάζουν νερά που κατευθύνονται στον Eδεσσαίο ποταμό. Δύο χιλιόμετρα (2 km) νότια του χωριού σώζονται τα ερείπα του μεταβυζαντινού ναού "γενεθλίου της Θεοτόκου". Πρόκειται για αξιόλογο κτίσμα του 1741 με σημαντικές αγιογραφίες στο εσωτερικό του. O επισκέπτης μπορεί να διακρίνει εκεί τα ίχνη παλαιοχριστιανικής βασιλικής και ερείπια βυζαντινών φάσεων του ναού. Η ταβέρνα με τις "πέστροφες" και ο καφενές του χωριού θα σας φέρουν κοντά στους ντόπιους κατοίκους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νοτίας

ΝΟΤΙΑ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 73488

Δημοτικό Διαμέρισμα Ξιφιανής

ΞΙΦΙΑΝΗ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 92100
  Η Ξιφιανή βρίσκεται στο 5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αριδαίας - Θεσ/νίκης.
  Το χωριό -όπως υποστηρίζουν πολλοί- κατοικείται από την εποχή του Βυζαντίου. Ονομάστηκε Ξιφιανή από το όνομα του Βυζαντινού Στρατηγού Νικηφόρου Ξιφία.
  Η Ξιφιανή είναι η παλιά Κουστούργιανη που μαζί με το Ρούδινο (Αλωρο) και την Ζλάτινα (Χρυσή) αποτελούσαν μία κοινότητα που υπάγονταν στην επαρχία Μογλενών (Αλμωπίας).
  Το πιο παλιό κτίριο του χωριού είναι η εκκλησία του Αγ. Δημητρίου που κτίστηκε το 1857 με ειδική άδεια των Τουρκικών τότε αρχών. Απελευθερώθηκε στις 4-11-1912 με σημαντική συμμετοχή των κατοίκων στον Μακεδονικό Αγώνα.
  Σήμερα η Ξιφιανή έχει 879 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Πολύς κόσμος συγκεντρώνεται στις 26 Οκτωβρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου στην παλιά εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, πάνω στον ομώνυμο λόφο, με θέα προς όλη την Αλμωπία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ορμης

ΟΡΜΑ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 94125
  Η Όρμα αποτελούσε συνοικισμό της κοινότητας Μεγαπλάτανου μέχρι το 1929. Το 1929 αναγνωρίστηκε σε κοινότητα. Με την απογραφή του 1991 παρουσιάζει πληθυσμό 712 κατοίκων.
  Η ιστορία της χάνεται στα βάθη του χρόνου. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που προστατεύει σήμερα το χωριό χρονολογείται από το 1865. Οι κάτοικοι της Όρμας δεν βιάζονται να έρθει η εξέλιξη. Ζουν σε παλαιά ή καινούργια σπίτια με την ίδια άνεση, πίνουν το ίδιο παγωμένο - γάργαρο νερό απ' τις πηγές και ξεκουράζονται κάτω από την ίδια σκιά των αιωνόβιων πλατανιών της πλατείας του χωριού τους. Πρόσωπα ρυτιδιασμένα αλλά χαμογελαστά, μάγουλα βουνίσια, ροδοκόκκινα.
  Στην Όρμα καλλιεργούν, κουκάρι, φασόλια (παπούδα), ροδάκινα και κεράσια από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Σήμερα στο χωριό λειτουργούν παραδοσιακοί ξενώνες και ξενοδοχεία για τους επισκέπτες των λουτρών. Στην Όρμα ακόμη και σήμερα η παράδοση παραμένει ζωντανή, όχι μόνο μέσα από τις πολλές παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται αλλά και από την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Θα δούμε γυναίκες ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιφύτου

ΠΑΛΑΙΦΥΤΟ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 41444
  Ένα χιλιόμετρο δεξιά της Εγνατίας Οδού βρίσκεται το Παλαίφυτο. Είναι ένα σύγχρονο χωριό με 1446 κατοίκους και δυναμικούς οργανισμούς. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το πλήρως εξοπλισμένο κτίριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1966 και έχει 576 μέλη. Εκτός από τον εφοδιασμό των μελών του με λιπάσματα και την διακίνηση των προϊόντων τους, ο Συνεταιρισμός έχει αναλάβει τη συγκέντρωση καταθέσεων ταμιευτηρίου για λογαριασμό της Αγροτικής Τράπεζας των Γιαννιτσών.
  Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται τα κτίρια της κοινότητας, όπου στεγάζεται το ιατρείο, και του Πολιτιστικού Συλλόγου "Πυρσός". Εκεί είναι συγκεντρωμένα αρκετά καφενεία και ταβέρνες. Απέναντι υπάρχει στάση ταξί. Πίσω από την πλατεία είναι η νεοαναγειρόμενη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αριστερά του κεντρικού δρόμου, στο δρόμο προς Τριφύλλι, βρίσκεται το ανοιχτό αμφιθέατρο, το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα στο σημείο όπου βρισκόταν το παλαιό γήπεδο. Το καινούριο γήπεδο ποδοσφαίρου του Αρη Παλαιφύτου χτίστηκε στην ανατολική πλευρά του χωριού, πίσω από το Δημοτικό Σχολείο. Δίπλα τους είναι και το κτίριο όπου στεγάζονται το Νηπιαγωγείο και ο Παιδικός Σταθμός.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πέλλας

ΠΕΛΛΑ (Πόλη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Το Δημοτικό διαμέρισμα της ΠΕΛΛΑΣ μοιάζει να είναι η επέκταση της Αρχαίας ομώνυμης πόλης. Χτισμένη στα ΒΑ του Αρχαιολογικού χώρου, προσφέρεται σαν μια γέφυρα μεταξύ της ιστορίας της και του σύγχρονου τρόπου ζωής.
  Κατά την περίοδο του μεσοπολέμου η πόλη διαμόρφωσε τη σημερινή της φυσιογνωμία μέσα από τις μετακινήσεις των πληθυσμών. Πρόσφυγες από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ έφθασαν και ενσωματώθηκαν αρμονικά με τον παλαιό πληθυσμό διαμορφώνοντας ένα πολυπολιτισμικό σύνολο που αναπτύχθηκε για να συνυπάρχει και να δημιουργεί. Αργότερα εγκαταστάθηκαν και κάποιες οικογένειες Σαρακατσάνων προσθέτοντας νέα στοιχεία στη σύνθεση του πληθυσμού.
  Οι παλαιοί κάτοικοι δέχτηκαν με τα χρόνια τις συνήθειες και τον πολιτισμό των νεοφερμένων αλλά και οι νεοφερμένοι προσαρμόστηκαν στον τρόπο ζωής που βρήκαν. Σημαντικό έργο προσφέρουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ που μέσα από εκδηλώσεις και δραστηριότητες συντηρούν πατροπαράδοτα ήθη-έθιμα και πολιτισμικά στοιχεία των χαμένων πατρίδων αλλά και του ίδιου του τόπου της Πέλλας με τη μακραίωνη και ένδοξη ιστορία της.
  Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ της Πέλλας συνεχίζει την παράδοση σε μια προσπάθεια να αγγίξει την παλιά δόξα του φημισμένου κατά την αρχαιότητα ”Πελλαίου οίνου“. Τo ”ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ“ δίνει δυναμικά το παρόν του με σημαντικές παραστάσεις ξένων και Ελλήνων δημιουργών.
  Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ είναι μια χειρονομία ανθρωπιάς και αγάπης σε αυτούς που χρειάζονται τη βοήθειά μας.
  Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά ανακαινίστηκε το 1950. Κάθε χρόνο η Πέλλα τιμά τη μνήμη των Αγίων με λαμπρές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα.
  Στην ομώνυμη πλατεία η ΑΡΧΑΙΑ ΚΡΗΝΗ αποτελεί σημείο αναφοράς του αρχαίου παρελθόντος.
  Από το 1984 λειτουργεί ως Δήμος και με τη σύγχρονη νομοθεσία του νόμου Καποδίστρια το 1999 επεκτάθηκε για να ενσωματώσει τις κοινότητες Ν.ΠΕΛΛΑ, ΑΘΥΡΩΝ, ΡΑΧΩΝΑΣ -ΛΕΙΒΑΔΙΤΣΑ, ΑΓΡΟΣΥΚΙΑ και ΔΥΤΙΚΟΥ.
  Ως έδρα του Δήμου φιλοξενεί το ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ όπου στεγάζονται οι περισσότερες υπηρεσίες του ευρύτερου Δήμου και εκεί μελετώνται και σχεδιάζονται οι νέες προοπτικές της περιοχής με στόχο την πρόοδο και αρμονική συνύπαρξη όλων των κατοίκων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πετραίας

ΠΕΤΡΑΙΑ (Χωριό) ΕΔΕΣΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 71857, 72029

Δημοτικό Διαμέρισμα Πιπεριών

ΠΙΠΕΡΙΕΣ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 23588
  Ένα φυτό έδωσε το όνομά του σ' αυτό το χωριό.
  Τόπος της πιπεριάς, της κόκκινης πιπεριάς από την οποία οι οικοτεχνίες του χωριού παρήγαγαν το "μπούκοβο". Η πιπεριά έγινε συνώνυμο του χωριού. Σήμερα απ' τα κτίρια των οικοτεχνιών και τους δύο νερόμυλους που υπήρχαν στο χωριό έχουν απομείνει μόνο ερείπια. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες με βασική καλλιέργεια την αμπελουργία. Παράγονται και διακινούνται μεγάλες ποσότητες σταφυλιών. Εκτός από τα σταφύλια παράγονται σπαράγγια σε σημαντικές ποσότητες και οπωροκηπευτικά.
  Το χωριό βρίσκεται στον οδικό άξονα Αριδαίας - Λουτρακίου.
  Ζει στους "ρυθμούς" της Αριδαίας αφού απέχει από αυτήν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα, μια απόσταση "αναπνοής".
  Δύο οικισμοί υπάγονται σήμερα στην κοινότητα Πιπεριάς. Η άνω Ροδωνιά με 100 Περίπου κατοίκους και το Μικροχώρι που έχει εγκαταλειφθεί και "ζει" μόνο τα καλοκαίρια, όταν οι ιδιοκτήτες των λίγων σπιτιών το επισκέπτονται για τις διακοπές τους.
  Στο χώρο του χωριού δραστηριοποιούνται αρκετές επιχειρήσεις, οικοτεχνίες, όπως και παραδοσιακά αποστακτήρια τσίπουρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πολυκαρπίου

ΠΟΛΥΚΑΡΠΙ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 31257
   Η Πολυκάρπη (Πόλιανη μέχρι το 1925) είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Αψαλος και Μεγαπλάτανος.
  Οι κάτοικοι του χωριού επιμένουν να ζούν την παράδοση ακόμη και σήμερα. Αν μείνετε λίγες ώρες και μιλήσετε μαζί τους θα διαπιστώσετε αμέσως πως θυμούνται την ιστορία τους και σέβονται απόλυτα την παράδοση τους. Θα σας μιλήσουν για τον Πόντο, τις χαμένες πατρίδες, θα σας μιλήσουν για τις δουλειές τους αλλά και για τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις, την αναβίωση των παραδόσεων τους και θα γελάσετε με τα έθιμα του καρναβαλιού τους.
  Δυτικά του χωριού της Πολυκάρπης δεσπόζει ο λόφος του Αγίου Ελευθερίου. Στην κορυφή του είναι κτισμένο από παλιά το εκκλησάκι του Αγίου, με το αγίασμα στο εσωτερικό του. Ένας μεγάλος μαρμάρινος σταυρός στην κορυφή του λόφου, σύμβολο της πίστης των κατοίκων στην χριστιανοσύνη και ειδικότερα στον Αγιο Ελευθέριο, είναι ταυτόχρονα και ένα μνημείο πεσόντων - τιμή στους ήρωες που "έπεσαν" για την πατρίδα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Προμάχων

ΠΡΟΜΑΧΟΙ (Κωμόπολη) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 75315
   Οι Πρόμαχοι είναι ένα ακριτικό χωριό της Επαρχίας Αλμωπίας με 1862 κατοίκους, κτισμένο σε υψόμετρο 300 μ. και απέχει από την Αριδαία 8 χιλ.
  Οι κάτοικοι του χωριού πήραν μέρος σ' όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες. Επί τουρκοκρατίας σπάνια οι Τούρκοι πατούσαν στο χωριό, επειδή οι κάτοικοι ήταν γενναίοι πολεμιστές.
  Κατά τον Μακεδονικό αγώνα υπήρξε θρυλική η δράση των κατοίκων και το χωριό πρωτοστάτησε στις μάχες με οπλαρχηγούς όπως, ο γενναίος ιερέας Δημήτριος Παπανικολάου, ο Λάμπρος Κορομηλάς και ο θρυλικός καπετάν Τσότσιος (Βέσκος Ιωάννης).
  Μετά την λήξη του Μακεδονικού αγώνα το χωριό ονομάστηκε Ακρόπολις. Στη συνέχεια και με το διάταγμα της 31ης Αυγούστου 1926 μετονομάστηκε σε κοινότητα "Προμάχων", επειδή οι κάτοικοί του υπήρξαν πραγματικά πρόμαχοι της Ελευθερίας και του Ελληνισμού.
  Στην πλατεία, στο κέντρο του χωριού είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Δημητρίου των Προμάχων. Όψη επιβλητική, σημαντικό στόλισμα του χωριού και προπύργιο της Ορθοδοξίας. Στις μεγάλες γιορτές της Χριτιανοσύνης και κυρίως την ημέρα γιορτής του Αγίου στην εκκλησία δεν χωρούν οι προσκυνητές. Η πίστη των κατοίκων στον Αγιο Δημήτριο είναι μεγάλη.
Ασχολίες των κατοίκων
  Η κυριότερη ασχολία των κατοίκων είναι ό,τι έχει σχέση με το ξύλο (υλοτομία - μεταφορά - επεξεργασία κ.τ.λ.). Ο οικισμός των Προμάχων διαθέτει το μεγαλύτερο κοινοτικό δάσος έκτασης 16.000 στρεμμάτων. Μνημείο της φύσης χαρακτηρίστηκε έκταση 660 στρεμμάτων με δάσος πενταβέλονης Πεύκης (σπάνιο είδος).

Δημοτικό Διαμέρισμα Ραχώνας

ΡΑΧΩΝΑ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23910 53390
  Η Ραχώνα με το μικρό οικισμό Λειβαδίτσα αποτελούν ένα ενιαίο Δημοτικό Διαμέρισμα. Το σύνολο των κατοίκων της περιοχής αποτελείται από γηγενής και πρόσφυγες από τη Μ. Ασία και τον Πόντο. Η πρώτη ονομασία της Ραχώνας ήταν Ράμελ. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν την παρουσία του ανθρώπου από τα κλασικά χρόνια.
  Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Ραχώνας, χρονολογείται από το 1803 και κάθε χρόνο πανηγυρίζει στη μνήμη του Αγίου.
  Χαρακτηριστικό της περιοχής του μικρού οικισμού της Λειβαδίτσας οι εναλλαγές του τοπίου, όπου εναρμονισμένα ξεπροβάλλουν μικρές εκκλησίες πίστης που αποτελούν σημεία αναφοράς. Το εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, που συρρέουν από διάφορα μέρη της Μακεδονίας την ημέρα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος να προσκυνήσουν την εικόνα και να τιμήσουν τους προγόνους τους.
  Το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, χτισμένο το1805, άλλοτε τόπος συνδεδεμένος με τις χαρές των ανθρώπων, σήμερα μένει σταθερά στον τόπο του και σιωπηλό.
  Η καινούρια εκκλησία του Αγ. Αλεξίου είναι πιο προσιτή στην καθημερινή προσευχή των κατοίκων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ριζαρίου

ΡΙΖΑΡΙ (Κωμόπολη) ΕΔΕΣΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 91325
Φαξ: +30 23810 91325

Δημοτικό Διαμέρισμα Σαρακηνών

ΣΑΡΑΚΗΝΟΙ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 94065
Σαρακηνοί -Κορυφή
  Ορεινοί οικισμοί στα δυτικά του δήμου, ακουμπούν στις ανατολικές πλαγιές του Βόρρα, σε απόσταση μόλις 18 χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο.
  Η πυκνή βλάστηση, τα χρώματα και αρώματα από τον ορεινό όγκο που περιβάλλει τα δύο χωριά, καθώς και τα μοναδικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα που παράγουν (κεράσια, μήλα, πατάτες) αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οικισμών και ανάσα ζωής για τους επισκέπτες. Τα κεράσια και τα μήλα των Σαρακηνών και της Κορυφής θεωρούνται ποιοτικά τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα.
  Οι Σαρακηνοί (υψόμετρο 570 μ.) βρίσκονται πάνω στο δρόμο που οδηγεί από την Αριδαία στο χιονοδρομικό κέντρο, μέσω Κερασιάς. Σήμερα έχουν 350 κάτοικους, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ένα εργαστήριο χειροποίητων ειδών της κυρίας Κατερίνας, αποτυπώνει με τη βοήθεια της τέχνης, όλη την ομορφιά της παράδοσης του χωριού.
  Η Κορυφή (υψόμετρο 840 μ.) έχει σήμερα 126 κατοίκους. Μικρός οικισμός με το χαρακτηριστικό χρώμα των ορεινών οικισμών, θεωρείται σήμερα το "μπαλκόνι" της Αλμωπίας.
  Μικρός οικισμός, τόπος για απόδραση και ξεκούραση, πνιγμένος στα πράσινο, βρίσκεται σε χαρακτηριστική τοποθεσία κάτω από το χιονοδρομικό, με καταπληκτική θέα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σωσάνδρας

ΣΩΣΑΝΔΡΑ (Κωμόπολη) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 21889, 21113
  Η Πρεμπόδιστα (σημερινή Σωσάνδρα), παλιά βρίσκονταν βορειότερα από τη σημερινή θέση της. Συγκεκριμένα ήταν κτισμένη δίπλα από ένα κοινοτικό δάσος πλατανιών, που το διέσχιζε ένας ποταμός (σήμερα ξεροπόταμος), στα όρια των χωριών Σωσάνδρας και Γαρεφίου.
  Η Σωσάνδρα αναγνωρίστηκε σαν κοινότητα στις 28-6-1918. Μέχρι τις 11-7-1929 στην Σωσάνδρα υπαγόταν ο οικισμός Λυκοστόμου.
    Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Στην Σωσάνδρα υπάρχει αγροτικό Ιατρείο, Αστυνομικός Σταθμός, 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο, 2θέσιο Νηπιαγωγείο και παιδικός σταθμός.
  Έχει επίσης δύο αγροτικούς συν/σμούς
1) Τον Γεωργικό - Πιστωτικό Συν/σμό "ΔΗΜΗΤΡΑ" που διακινεί ροδάκινα, σιτηρά, καλαμπόκι και καπνά (Μπασμά και Καπάκουλακ) και 2) Τον "Φρουτοπαραγωγικό Συν/σμό" που διακινεί ροδάκινα και μήλα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τριφυλλίου

ΤΡΙΦΥΛΛΙ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 94209
  Στο 62χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Εδέσσης είναι η διασταύρωση προς Τριφύλλι. Το χωριό είναι χτισμένο ένα χιλιόμετρο δεξιά της. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 543 κατοίκους. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το χτισμένο από πέτρα κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο ανεγέρθηκε το 1950 και θεμελιώθηκε από τον τότε βασιλιά της Ελλάδος Παύλο. Το παλαιό κτίριο του σχολείου κάηκε την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Σήμερα, δεν λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο στο Τριφύλλι και τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο του Παλαιφύτου. Τα δύο τελευταία χρόνια στο κτίριο του σχολείου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο, το οποίο παρότι μονοθέσιο καταλαμβάνει και τις δύο αίθουσες του κτιρίου. Σε αυτό φοιτούν 12 παιδιά από το χωριό και το προσωπικό αποτελεί μια νηπιαγωγός.
  Στη συνέχεια, και στην αριστερή πλευρά του κεντρικού δρόμου, βρίσκεται το διώροφο κτίριο της κοινότητας με κήπους φυτεμένους με λουλούδια και δέντρα. Εδώ στεγάζονται ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Δημόκριτος", το ΚΑΠΗ και το ιατρείο. Σε μικρή απόσταση υπάρχει μια πλατεία με σιντριβάνι και πολλά δέντρα. Απέναντι βρίσκεται η πανέμορφη εκκλησία της Υπαπαντής του Κυρίου, χτισμένη κι αυτή από πέτρα. Βγαίνοντας από το χωριό, στο δρόμο προς Γυψοχώρι, βρίσκεται το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Ηρακλής Τριφυλλίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τσακώνων

ΤΣΑΚΩΝΕΣ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 23048
  Στους Τσάκωνες υπάγονται οι οικισμοί της Χρύσας και της Κάτω Ροδωνιάς, με τους οποίους έχει πλέον συνενωθεί το χωριό. Σήμερα στους Τσάκωνες κατοικούν μονίμως 1062 κάτοικοι. Στην εποχή του Βυζαντίου το χωριό ήταν μετόχι του Μοναστηρίου της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι γεωργοί και καλλιεργούν ροδάκινα, μήλα, ακτινίδια κ.λπ. Στο χωριό υπαρχει και λειτουργεί ένας από του μεγαλύτερους αγροτικούς - οπωροκηπευτικούς συνεταιρισμούς (ΓΕΚΟΣΑ) που καλύπτει όλο το φάσμα της εμπορίας των οπωροκηπευτικών που παράγονται στην γύρω περιοχή.
  Η παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής, που βρίσκεται στην Χρύσα γιορτάζει μεν στις 26 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις όμως των κατοίκων προς τιμήν της γίνονται στις 14 Οκτωβρίου. Η αλλαγή αυτή έγινε πολύ παλιά από τότε που λόγω του θέρους, οι κάτοικοι δεν είχαν χρόνο για πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και η πλατεία γέμιζε σιτάρι από τα αλώνια που γίνονταν αυτήν την εποχή. Πρωτομαγιά κάνουν κάτω από τα πλατάνια της Κάτω Ροδωνιάς. Στους Τσάκωνες και τους οικισμούς Χρύσα και Ροδωνιά δραστηριοποιείται ένας πολιτιστικός σύλλογος που έχει να επιδείξει μια αξιόλογη παρουσία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Φουστάνης

ΦΟΥΣΤΑΝΗ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 62281
Φαξ: +30 23840 62281

Δημοτικό Διαμέρισμα Χρυσής

ΧΡΥΣΗ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23840 41744

Επιχειρήσεις

Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού Έδεσσας

ΕΔΕΣΣΑ (Πόλη) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 23101
Φαξ: +30 23810 51618

Νομαρχίες

Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Τηλέφωνο: +30 23813 51202
Φαξ: +30 23813 51239

Τοπικά συμβούλια

Γραφείο Τοπικού Συμβουλίου Ριζού

ΡΙΖΟ (Κωμόπολη) ΕΔΕΣΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 71217

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ