gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 18 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΦΛΩΡΙΝΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (18)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γερμανού

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23850 51419
Φαξ: +30 23850 51419
  Πρόκειται για το πιο παραδοσιακό χωριό της περιοχής με σπίτια χτισμένα σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική. Η ομώνυμη Βυζαντινή εκκλησία αποτέλεσε τον πυρήνα του σημερινού χωριού και χρονολογείται στις αρχές 11ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και ολοκληρώθηκαν σε τρεις φάσεις. Λίγο παρακάτω βρίσκεται ο μονόχωρος ναός του Αγίου Αθανασίου που χτίσθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Πάνω από την πλατεία του χωριού και δίπλα στο ταχυδρομείο βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή, τις διαδρομές πεζοπορία, τα σημεία παρατήρησης πουλιών και τις απαγορευτικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή. Στα βορειοδυτικά του χωριού περνά το ρέμα του Αγίου Γερμανού, το οποίο φιλοξενεί ένα ενδημικό και απειλούμενο υποείδος πέστροφας. Κοντά στο ποτάμι βρίσκονται και οι αναπαλαιωμένοι νερόμυλοι και ακολουθώντας τα μονοπάτια μπορεί κανείς να φθάσει στα εντυπωσιακά μικτά δάση οξιάς ελάτης και τις κορυφές Δεσποτικό (2.334μ) και Καλό Νερό ή Μπελλαβόδα (2.177μ).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αντάρτικου

ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23850 46322
   Η θέση του Ανταρτικού είναι προνομιούχος, βρίσκεται κοντά στον Εθνικό Δρυμό των Πρεσπών, στις πηγές του Αλιάκμονα, στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου, στον οδικό άξονα Φλώρινας - Κρυσταλλοπηγής - Αλβανίας και στην υπέροχη διαδρομή Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας. Το Ανταρτικό είναι ένα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου μας που στους περασμένους αιώνες λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο διακίνησης. Πρόσφερε στέγη, τροφή και ανάπαυση στους οδοιπόρους. Προπολεμικά, η κοινότητα έσφυζε από ζωή με τους 2000 κατοίκους της. Μεταπολεμικά είχε την τύχη όλων των ορεινών κοινοτήτων: η μετανάστευση και η αστυφιλία ερήμωσαν το χωριό. Σήμερα το Ανταρτικό ξαναζεί και αποτελεί μια πρόκληση για τον επισκέπτη. Οι νέοι, που οργανώθηκαν σε έναν Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό, διατηρούν σε λειτουργία δύο ξενώνες κατάλληλους για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου και χαίρονται να φιλοξενούν επισκέπτες. Τα τοπικά καφενεία και οι ταβέρνες δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να χαρεί τις τοπικές γεύσεις.

Βαρνούς, όρος

ΒΑΡΝΟΥΣ (Οροσειρά) ΠΡΕΣΠΕΣ
  Οροσειρά της Δυτικής Μακεδονίας, ανάμεσα στις λίμνες Πρέσπες και στην πεδιάδα του Μοναστηρίου - Φλώρινας. Ψηλότερη κορυφή της είναι το Περιστέρι, που φθάνει σε ύψος το 2.532 μ., στη Γιουγκοσλαβία, και του οποίου προέκταση είναι η κορυφή Βίτσι στην Ελλάδα. Μεταξύ του Περιστερίου και του Βίτσι βρίσκεται η διάβαση από τον αχένα του Πισοδερίου, σε υψόμετρο 1.527. Κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσμιου πολέμου, το όρος Βαρνούς ήταν έρεισμα των Γερμανο-βουλγάρων. Στην περιοχή του έγιναν πολλές πεισματώδεις μάχες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από το λήμμα Βαρνούς της εγκυκλοπαίδειας ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΚΑ, των εκδόσεων Πάπυρος Γραφικές Τέχνες


Βίτσι

ΒΕΡΝΟ (Βουνό) ΦΛΩΡΙΝΑ
  Κορυφή του όρους Βέρνο της Δυτικής Μακεδονίας, που έχει δώσει το όνομά της σε ολόκληρο το όρος, και παρέμεινε στη νεώτερη ιστορία λόγω των σκληρών μαχών που έγιναν στις ψηλές ράχες του το 1948, κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου πολέμου. Βρίσκεται στο μέσο της απόστασης Φλώρινα - Καστοριά και έχει υψόμετρο 2.128. Αλλες κορυφές του Όρους Βέρνο είναι η Βίγλα (1.932 μέτρα), η Τσούκα (1.679 μέτρα) και το Πλατύ (1.759 μέτρα). Το Βέρνο αποτελεί νοτιοανατολική συνέχεια του Βαρνούντος (Περιστεριού) και καθορίζει σε μεγάλη έκταση τα σύνορα του νομού Φλώρινας με τον νομό Καστοριάς. Το Βίτσι αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις μετακινήσεις από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά. Ανάμεσα στο Όρος Βίτσι (Βέρνο) και το Όρος Βαρνούς (Περιστέρι), που υψώνεται βορειοδυτικά από τη Φλώρινα, βρίσκεται η διάβαση Πισοδερίου, από την οποία διέρχεται η οδός Φλώρινας-Καστοριάς με διακλάδωση προς την Κορυτσά (Αλβανία). Η οδός αυτή, μαζί με την οδό Ιωαννίνων-Αργυροκάστρου, ήταν οι μόνες αρτηρίες ανεφοδιασμού του ελληνικού στρατού που μαχόταν επί αλβανικού εδάφους κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941. Πολύ νοτιότερα, ανάμεσα στο Όρος Βίτσι και το Όρος Μορίκι, βρίσκονται τα Στενά της Κλεισούρας (ανατολικά από τη Λίμνη της Καστοριάς). Ολόκληρη η οροσειρά αποτελεί το σύνορο των νομών Καστοριάς και Φλώρινας. Από το Όρος Βίτσι πηγάζουν οι ποταμοί Βυσσινέας, που χύνεται στη βόρεια ακτή της Λίμνης Καστοριάς και ο Ξηροπόταμος, που ακολουθεί πορεία προς Νότον και αφού στραφεί προς Δυσμάς εκβάλλει στην ανατολική ακτή της Λίμνης της Καστοριάς. Στις πλαγιές του βουνού υπάρχουν δάση από οξιές, έλατα και βαλανιδιές.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από το λήμμα Βίτσι της εγκυκλοπαίδειας ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΚΑ, των εκδόσεων Πάπυρος Γραφικές Τέχνες


Δημοτικό Διαμέρισμα Βροντερού

ΒΡΟΝΤΕΡΟ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23850 46132
Ο δρυμός στα δυτικά της Πύλης οδηγεί στα ερείπια του Πυξού, λίγο πριν το Βροντερό. Η τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική της Αγίας Παρασκευής στέκει αγέρωχη στον απέναντι από τον Πυξό λόφο. Χτισμένο στο δυτικότερο σημείο της περιοχής, το Βροντερό είναι χωριό με κτηνοτροφική παράδοση. Το κέντρο πληροφόρησης διαθέτει μόνιμες εκθέσεις σχετικά με την κτηνοτροφία και τα δάση της Πρέσπας. Από το Βροντερό ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί νότια προς το Αγκαθωτό, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται κοντά στη Μικρή Πρέσπα. Εδώ υπάρχει άλλη μια εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή και κοντά στο μονοπάτι υπάρχει σπηλιά που στέγαζε το νοσοκομείο των ανταρτών κατά την διάρκεια του εμφυλίου.

Lemos Community

ΛΑΙΜΟΣ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Ο Λαιμός το μεγαλύτερο χωριό της Πρέσπας με 250 μόνιμους κατοίκους, είναι η έδρα του Δήμου Πρεσπών. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την υπέροχη θέα στις δύο λίμνες από τον λόφο του Αη Γιάννη με το πανέμορφο εξωκλήσι του. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η οποία χτίσθηκε το 1896 και αυτή στη θέση παλαιότερου ναού. Στο νότιο άκρο του Λαιμού βρίσκεται η εκκλησία της Υπαπαντής που με βάση τα λείψανα των τοιχογραφιών του ιερού χρονολογείται στο 15ο αιώνα.

ΛΙΜΝΗ ΠΕΤΡΩΝ (Λίμνη) ΦΛΩΡΙΝΑ
  Η λίμνη των Πετρών βρίσκεται 1 χλμ. βορειοδυτικά του Δήμου Αμυνταίου και σε μικρή απόσταση από τη λίμνη Βεγορίτιδα. Τροφοδοτείται από νερά βροχής και χιονιού, απευθείας στην επιφάνεια της και με το νερό από τη λίμνη Χειμαδίτιδα μέσω της κεντρικής απαγωγού τάφρου.
  Ταυτόχρονα μέσω φυσικής τάφρου αλλά και τεχνητής υπόγειας σήραγγας επικοινωνεί με τη λίμνη Βεγορίτιδα, στην οποία διοχετεύεται μεγάλες ποσότητες νερού. Η λίμνη φαίνεται πολύ ωραία από τον αρχαιολογικό χώρο των Πετρών. Η πρόσβαση (επίσκεψη) στη λίμνη είναι δυνατή από το χωριό Πέτρες.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Φλώρινας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Φλώρινας.

Εθνικός Δρυμός

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ (Λίμνη) ΦΛΩΡΙΝΑ
  Μοναδικό το τοπίο για τον επισκέπτη. Από τον αυχένα του βουνού που εισχωρεί στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας βλέπει αριστερά το χωριό των Ψαράδων, βόρεια τη Μεγάλη Πρέσπα καταγάλανη και με διάφανα νερά και στο βάθος μια ψηλή οροσειρά, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου χιονισμένη και με φωλιασμένο στον μεσημβρινό θύλακα τον ιστορικό οικισμό του Αγίου Γερμανού.
  Μπροστά βρίσκεται η πλατιά λωρίδα γης πάνω στα νερά της Μικρής Πρέσπας. Εδώ η όχθη είναι βαλτώδης, γεμάτη νούφαρα και πυκνές καλαμιές, όπου φωλιάζουν τα σπανιότερα είδη του φτερωτού βασιλείου. Αντίθετα, οι όχθες της Μεγάλης (πέστροφες, πεταλούδες, κέφαλοι, τσιρόνια) διαφέρουν από αυτά της Μικρής Πρέσπας (γριβάδια, σκουμπούζια, γουλιανοί, πέστροφες, τσιρόνια και χέλια).
  Ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών είναι ένας από τους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας και ιδρύθηκε κυρίως για να προστατευθούν τα σπάνια είδη πουλιών - πελεκάνοι, κορμοράνοι, ερωδιοί, αρπακτικά - που φωλιάζουν μέσα του , καθώς και μια συστάδα (μοναδική στην Ευρώπη) από αιωνόβια κυπαρισσόδενδρα. Εκτός από αυτά, η ίδρυση του Δρυμού δικαιολογείται και από τα παρακάτω:
•  Το τοπίο που δημιουργούν οι λίμνες και τα γύρω βουνά είναι εξαιρετική ομορφιάς.
•  Μέσα στον περιορισμένο χώρο του Εθνικού Δρυμού υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία βιοτόπων.
•  Ο αριθμός των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας που υπάρχουν στην περιοχή - είναι, σε σχέση με την έκτασή της, από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και ολόκληρη την Ευρώπη.
•  Οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Πρέσπας είναι υψηλής αισθητικής και επιστημονικής αξίας.
  Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να συναντήσει κανείς τα σπάνια υδρόβια πουλιά, του πελεκάνους, τους ερωδιούς, τους κορμοράνους κατά τις αναπαραγωγικές τους διαδικασίες. Εκτός από τις υπέροχες πανοραμικές όψεις της λίμνης που βλέπει ο επισκέπτης από τα ψηλά σημεία, όλα τα αξιοθέατα χαρακτηρίζονται από μικρή, διακριτική κλίμακα και για αν τ’ απολαύσει κανείς πρέπει να τα πλησιάσει, να τα "αναγνωρίσει", να σκύψει πάνω τους και να τα αισθανθεί από κοντά.
  Κάθε γωνιά στον Εθνικό Δρυμό έχει τις δικές της ομορφιές και τον δικό της χαρακτήρα.
(κείμενο: Ανδρέας Ανδρέου)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Φλώρινας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Φλώρινας.

Εθνικός Δρυμός

ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ (Λίμνη) ΦΛΩΡΙΝΑ
  Μοναδικό το τοπίο για τον επισκέπτη. Από τον αυχένα του βουνού που εισχωρεί στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας βλέπει αριστερά το χωριό των Ψαράδων, βόρεια τη Μεγάλη Πρέσπα καταγάλανη και με διάφανα νερά και στο βάθος μια ψηλή οροσειρά, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου χιονισμένη και με φωλιασμένο στον μεσημβρινό θύλακα τον ιστορικό οικισμό του Αγίου Γερμανού.
  Μπροστά βρίσκεται η πλατιά λωρίδα γης πάνω στα νερά της Μικρής Πρέσπας. Εδώ η όχθη είναι βαλτώδης, γεμάτη νούφαρα και πυκνές καλαμιές, όπου φωλιάζουν τα σπανιότερα είδη του φτερωτού βασιλείου. Αντίθετα, οι όχθες της Μεγάλης (πέστροφες, πεταλούδες, κέφαλοι, τσιρόνια) διαφέρουν από αυτά της Μικρής Πρέσπας (γριβάδια, σκουμπούζια, γουλιανοί, πέστροφες, τσιρόνια και χέλια).
  Ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών είναι ένας από τους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας και ιδρύθηκε κυρίως για να προστατευθούν τα σπάνια είδη πουλιών - πελεκάνοι, κορμοράνοι, ερωδιοί, αρπακτικά - που φωλιάζουν μέσα του, καθώς και μια συστάδα (μοναδική στην Ευρώπη) από αιωνόβια κυπαρισσόδενδρα. Εκτός από αυτά, η ίδρυση του Δρυμού δικαιολογείται και από τα παρακάτω:
•  Το τοπίο που δημιουργούν οι λίμνες και τα γύρω βουνά είναι εξαιρετική ομορφιάς.
•  Μέσα στον περιορισμένο χώρο του Εθνικού Δρυμού υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία βιοτόπων.
•  Ο αριθμός των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας που υπάρχουν στην περιοχή - είναι, σε σχέση με την έκτασή της, από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και ολόκληρη την Ευρώπη.
•  Οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Πρέσπας είναι υψηλής αισθητικής και επιστημονικής αξίας.
  Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να συναντήσει κανείς τα σπάνια υδρόβια πουλιά, του πελεκάνους, τους ερωδιούς, τους κορμοράνους κατά τις αναπαραγωγικές τους διαδικασίες. Εκτός από τις υπέροχες πανοραμικές όψεις της λίμνης που βλέπει ο επισκέπτης από τα ψηλά σημεία, όλα τα αξιοθέατα χαρακτηρίζονται από μικρή, διακριτική κλίμακα και για αν τ’ απολαύσει κανείς πρέπει να τα πλησιάσει, να τα "αναγνωρίσει", να σκύψει πάνω τους και να τα αισθανθεί από κοντά.
  Κάθε γωνιά στον Εθνικό Δρυμό έχει τις δικές της ομορφιές και τον δικό της χαρακτήρα.
(κείμενο: Ανδρέας Ανδρέου)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Φλώρινας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Φλώρινας.

Mikrolimni Community

ΜΙΚΡΟΛΙΜΝΗ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
  Η Μικρολίμνη είναι ένα μικρό παραλίμνιο χωριό με μακρά αλιευτική παράδοση. Στην είσοδο του χωριού ο επισκέπτης συναντά την πέτρινη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Στα βόρεια του χωριού, περπατώντας προσεκτικά κοντά στους καλαμιώνες ή από το ξύλινο παρατηρητήριο, μπορεί κανείς να δει και να φωτογραφίσει τους σπάνιους ερωδιούς που τρέφονται στα ρηχά νερά με βατράχια, νερόφιδα, ψάρια και έντομα. Ακολουθώντας με τα πόδια το μονοπάτι προς τα νότια της Μικρολίμνης φθάνουμε στην μαγευτική Λάτσιστα, έναν κόλπο με πανέμορφη θέα στη λίμνη και τα υδρόβια πουλιά. Στο τέλος του περιπάτου μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες του χωριού δίπλα στα νερά της λίμνης.

ΝΥΜΦΑΙΟ (Χωριό) ΦΛΩΡΙΝΑ
  Τον Νυμφαίον είναι διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός υπό ειδική προστασία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μ. στο Βίτσι σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον δασών και λειμώνων με ανοικτή θέα προς νότου το ενεργειακό πεδίο Πτολεμαϊδας-Αμυνταίου και τέσσερις λίμνες (Ζάζαρι, Χειμαδίτιδα, Πετρών και Βεγορίτιδα) και προς βορράν την Λυγκηστίδα (υψίπεδο Φλωρίνης) και την Πελαγονία (υψίπεδο Μοναστηρίου) της Ανω Μακεδονίας. Τον μακρινό ορίζοντα ορίζουν τα μεγάλα μακεδονικά όρη Όλυμπος, Πιέρια, Μουρίκι, Γράμμος, Βέρμιο, Καϊμακτσαλάν (Βόρας) και Περιστέρι.
  Ανεξάρτητη Κοινότητα μετέχει στο Εθνικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου "των Ελλήνων οι Κονότητες" όπου ανήκουν επίσης τα Αμπελάκια Θεσσαλίας, η Μακρινίτσα Πηλίου, η Οία Σαντορίνης, ο Πάνορμος Τήνου και το Πάπιγκο Ζαγορίου.
  Μετά το 1990 έχει αναγεννηθεί και αναπτύσσει με ταχείς ρυθμούς αλλά και απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και στο περιβάλλον τον ήπιο τουρισμό δημιουργώντας συνεχώς νέες θέσεις εργασίας και διαρκώς αυξανόμενο οικογενειακό εισόδημα.
  Την λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη του Νυμφαίου υποστηρίζει σύγχρονη υποδομή ισχυρών δικτύων (ασύρματες τηλεπικοινωνίες, κινητή τηλεφωνία, περιφερειακό δίκτυο ηλεκτρισμού, ύδρευση, αποχέτευση, λιθόστρωτοι δρόμοι, σφυρήλατοι φανοστάτες κ.α.) και ένα πλέγμα άλλων έργων όπως υπαίθριος σταθμός αυτοκινήτων, περιφερειακή οδός κυκλοφορίας, γήπεδα αθλοπαιδιών, σημαδεμένα μονοπάτια, κοινοτικός στάβλος αλόγων ιππασίας-περιπάτου κ.α.
(κείμενο: Νικόλαος Ι. Μέρτζος)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Φλώρινας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Φλώρινας.

ΟΞΥΑ (Οικισμός) ΠΡΕΣΠΕΣ
Μικρός οικισμός με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους. Κοντά στο δρόμο προς την Μικρολίμνη προς την Οξυά βρίσκεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής. Στο κοιμητήριο του χωριού βρίσκεται ο ναόςτου Αγίου Αθανασίου με τοιχογραφίες και εικόνες του 19ου αιώνα. Στα ανατολικά του χωριού, την άνοιξη, μπορεί κανείς να θαυμάσει και να φωτογραφίσει μικρά λιβάδια με πανέμορφους νάρκισσους.

ΠΙΣΟΔΕΡΙ (Χιονοδρομικό κέντρο) ΦΛΩΡΙΝΑ

Στο 20ο χλμ. δυτικά προς Πρέσπα, και στον αυχένα Βίγλας-Πισοδερίου (1650 μ.), όπου ενώνονται ο Βαρνούς με το Βέρνον, υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο, το μόνο της Ελλάδας πάνω σε εθνική οδό που, εκτός απ΄ τα 2-3 μέτρα χιόνι, διαθέτει:

  1. αναβατήρα 80 μ. για 600 άτομα την ώρα, εναέριο διθέσιο,
  2. αναβατήρα 3.500 μ., εναέριο διθέσιο,
  3. 2 baby-lifts,
  4. 11 πίστες (και 4 παιδικές), εγκεκριμένες από τον F.I.S, που εξυπηρετούν τους χιονοδρόμους και αθλητές.

Στη Βίγλα πραγματοποιούνται και διεθνείς χιονοδρομικοί αγώνες.
(κείμενο: Λάζαρος Α. Μέλιος)

Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Φλώρινας-Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Φλώρινας.


Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατέος

ΠΛΑΤΥ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23850 51208
  Ανατολικά από το χωριό Πλατύ και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, τον οποίο η τοπική παράδοση θέλει αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και τον ονομάζει Αγία Σωτήρα, έργο του 16ου αιώνα με πλούσια εσωτερική ζωγραφική διακόσμηση. Κοντά στην Μικρή Πρέσπα κείτονται τα ερείπια του οικισμού Οπάγια. Η περιοχή που ορίζεται από την Οπάγια και τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ως την τοποθεσία Κούλα αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα τμήματα του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. Η Βρωμολίμνη αποτελείται από δύο εσωτερικές λιμνούλες που επικοινωνούν με τα νερά της Μικρής Πρέσπας. Εδώ βρίσκονται σημαντικές αποικίες πελεκάνων και κορμοράνων. Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα πουλιά με κιάλια ή τηλεσκόπιο από το ξύλινο παρατηρητήριο στα βόρεια της περιοχής κοντά στο δρόμο. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σημεία για παρατήρηση πουλιών στην Πρέσπα την άνοιξη.

ΠΥΛΗ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
   Στο δρόμο από τον Αγιο Αχίλλειο προς την Πύλη υπάρχει κέντρο πληροφόρησης με μόνιμες εκθέσεις σχετικά με τις λίμνες, τα πουλιά, τα ψάρια και την αλιεία. Στα νοτιοανατολικά του οικισμού Πύλη, ανάμεσα σε χωράφια με φασολιές, τριφύλλια και την τυπική παραλίμνια βλάστηση των καλαμιών βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου. Η εκκλησία παρουσιάζει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τα οποία χρονολογούνται μεταξύ του 12ου και 14ου αιώνα. Στο νότιο σημείο του οικισμού Πύλη βρίσκονται τα ερείπια της Δασερής. Η περιοχή προσφέρει όμορφη θέα στη λίμνη και τα δρυοδάση δίπλα στους καλαμιώνες και τα πλημμυρισμένα υγρολίβαδα. Στα δυτικά της Πύλης κρυμμένη ανάμεσα στις όστριες και τους γαύρους βρίσκεται η «σπηλιά του Ζαχαριάδη», το αρχηγείο των ανταρτών κατά τον εμφύλιο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Πρεσπών


Ορος Τρικλάριο

ΤΡΙΚΛΑΡΙΟΝ (Βουνό) ΦΛΩΡΙΝΑ
  Στο δυτικό τμήμα του νομού Φλώρινας κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, υψώνεται το όρος Τρικλάριο που έχει κατεύθυνση ΒΑ - ΝΔ και μέγιστο υψόμετρο 2.156 μ. (ψηλότερη κορυφή Καλό Νερό).
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

ΧΕΙΜΑΔΙΤΙΣ (Λίμνη) ΦΛΩΡΙΝΑ
  Οι λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη χωρίζονται με μια στενή λωρίδα γης πλάτους 2 χλμ. περίπου. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές αποτελούν κατάλοιπο της παλιάς Εορδαίας λίμνης. Οι πλησιέστεροι οικισμοί προς τις λίμνες είναι οι κοινότητες Λιμνοχωρίου (εφάπτεται των ακτών της λίμνης Ζάζαρης) και Αναργύρων (ανατολικά της λίμνης Χειμαδίτιδας).
  Μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα και των δυο λιμνών καθώς ανεβαίνετε προς το Νυμφαίο. Η επίσκεψη και των δυο λιμνών είναι δυνατή από το Λιμνοχώρι. Η λίμνη Ζάζαρη είναι η μικρότερη λίμνη του Νομού Φλώρινας. Στις λίμνες συναντώνται: - θηλαστικά, αρκετά από τα οποία είναι απειλούμενα - 7 είδη αμφιβίων, - 141 είδη πτηνών, - ερπετά, - ψάρια (γριβάδι, τούρνα, γληνί, πλατίκα κ.α.).
  Την επίσκεψη στις λίμνες μπορεί να συνδυάσει ο επισκέπτης και με οργανωμένο Τουρισμό Περιπέτειας, με περιβαλλοντικό Τουρισμό (Αρκτούρος) και ποικιλία άλλων δραστηριοτήτων.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Φλώρινας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Φλώρινας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ψαράδων

ΨΑΡΑΔΕΣ (Χωριό) ΠΡΕΣΠΕΣ
Τηλέφωνο: +30 23850 46207
  Το εξωκλήσι του Αη Γεώργη βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του δρόμου μεταξύ Κούλας Ψαράδων. Γύρω από τον ναό υπάρχει μια μεγάλη συστάδα αιωνόβιων κέδρων μοναδικών στην Ευρώπη. Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο δεύτερος πυρήνας απόλυτης προστασίας του Εθνικού Δρυμού. Κατηφορίζοντας προς την Μεγάλη λίμνη φθάνουμε στους Ψαράδες. Στις ταβέρνες του χωριού σερβίρεται φρέσκο ψάρι από τις λίμνες. Οι ντόπιοι ψαράδες με τις βάρκες τους ξεναγούν τους επισκέπτες στις γαλανοπράσινες παραλίες και τις απότομες βραχώδεις ακτές που φιλοξενούν μοναδικά μνημεία και κρύβουν ομορφιές που αξίζει κανείς να δει από κοντά. Ορισμένες κοιλότητες μέσα στα βράχια χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ως ερημητήρια και ασκητήρια και φιλοξενούν βραχογραφίες και δύο εκκλησίες. Στην πρώτη από αυτές, το Ασκητήριο της Μεταμόρφωσης του 13ου αιώνα, μπορεί να πάει κανείς με τα πόδια. Στον δεύτερο ναό μπορεί να φθάσει κανείς μόνο με βάρκα. Πρόκειται για το Ασκηταριό της Παναγίας Ελεούσα, ή του Αγίου Πέτρου όπως ονομάζουν οι ντόπιοι, που χρονολογείται στα τέλη του 14ου αιώνα και έχει πανέμορφες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του. Μεταξύ των δύο αυτών μνημείων, υπάρχει άλλο ένα ασκητήριο του 15ου αιώνα, είναι η Μικρή Ανάληψη και βρίσκεται ψηλά σε μια εσοχή των βράχων με δύσκολη πρόσβαση. Το ακρωτήρι Ρότι είναι το ιδανικό μέρος για ξεκούραση. Εκεί ο επισκέπτης στέκεται μπροστά στην υδάτινη γραμμή με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ και πάνω από το βαθύτερο σημείο της Μεγάλης Πρέσπας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ