gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 30 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Επαρχία ΠΕΛΛΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (30)

Δημαρχεία

Δήμος Πέλλας

ΠΕΛΛΑ (Πόλη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23823 50800

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 61127
  Ο Αγιος Γεώργιος είναι το μικρότερο χωριό του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου με 321 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 1991. Απέχει 20 χιλιόμετρα από τα Γιαννιτσά και 30 χιλιόμετρα από την Έδεσσα. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, με κυριότερες καλλιέργειες τα ροδάκινα και τα σπαράγγια. Το χωριό έχει χτιστεί γύρω από την πλατεία του, όπου βρίσκεται το νεόκτιστο διώροφο κτίριο του δημοτικού καταστήματος και το ηρώο.
  Πανύψηλα πεύκα και καταπράσινοι κήποι πλαισιώνουν την γραφική πλατεία. Ο Αγιος Γεώργιος είναι το πρώτο χωριό στο Δήμο που έχει εγκαταστήσει ταχυδρομικές θυρίδες έξω από το κτίριο του δημοτικού καταστήματος. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το ιατρείο, ενώ στο πίσω μέρος του βρίσκονται το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο. Απέναντί του δεσπόζει η παλαιά και όμορφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Τόσο η εκκλησία, όσο και όλο το χωριό έχουν σημαντική ιστορία, που ανάγεται στις αρχές του 19ου αιώνα.
  Στο βορειοδυτικό τμήμα του χωριού, στο δρόμο προς το Λιπαρό, βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του και το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ Αγίου Γεωργίου. Στο χωριό δραστηριοποιείται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος". Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανεξερεύνητοι, ως σήμερα, λόφοι που υπάρχουν έξω από το χωριό. Πιθανολογείται ότι στη βάση τους είναι κρυμμένοι τάφοι της ελληνιστικής περιόδου. Τα πολλά δέντρα και το πράσινο που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και το Δημοτικό Αναψυκτήριο, δημιουργούν έναν τεχνητό παράδεισο, και ιδανικό μέρος για ξεκούραση, αναψυχή και εκδρομές.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγροσυκιάς

ΑΓΡΟΣΥΚΙΑ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 93349
  Το όνομα της Αγροσυκιάς η παράδοση λέει πως προήλθε από τις άγριες συκιές που αφθονούσαν στην περιοχή.
  Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι ποντιακής καταγωγής, αφού οι παλαιότεροι έχουν σχεδόν μετοικήσει στις γύρω περιοχές. Οι πρόσφυγες έφθαναν κατά κύματα μετά το 1934 από τις περιοχές του Πόντου: Σεβάστεια, την πόλη Χάρσερα της Αργυρούπολης και τη Φάρασσα της Καισαρείας. Ο λόγος που επέλεξαν την περιοχή για να ιδρύσουν τη νέα τους πατρίδα ήταν η ομοιότητα του τοπίου με της προηγούμενης που άφησαν πίσω τους. Τίποτα δεν πήραν μαζί τους, μόνο τις μνήμες και τις εικόνες των Αγίων τους, που μερικές από αυτές φυλάσσονται μέχρι σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στο κέντρο του χωριού.
  Οι τρεις πολιτιστικοί σύλλογοι που σχετίζονται με την προέλευση των κατοίκων: ”Αγ Γεωργίου Χαλιναρά“, ”Μορφωτικόςσύλλογος“ και ”Σύλλογος Φαρασσωτών“ έχουν αναλάβει το υψηλό καθήκον να διατηρήσουν την πλούσια πολιτισμική παράδοση των προγόνων τους.
  Η Αγροσυκιά χτισμένη σε ένα ειδυλιακό τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς προσφέρεται ως τόπος αναψυχής.
  Ανηφορίζοντας τον καταπράσινο λόφο του Προφήτη Ηλία που κάθε χρόνο πανηγυρίζει με πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις, απολαμβάνεις μοναδικές εικόνες. Πρώτη ξεπροβάλει η λίμνη του Φράγματος και πίσω της οι όγκοι του όρους Πάικο. Ο λόφος με τα ερείπια του αρχαίου κάστρου ”Πελίτη“ μαρτυρεί την παρουσία του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αθύρων

ΑΘΥΡΑ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23910 91217, 91111
  Η αρχική ονομασία των Αθύρων ήταν Μπόζιτς που ερμηνεύεται ως τόπος του θεού. Αργότερα με τον ερχομό των προσφύγων από την περιοχή Μετρών της Ανατολικής Θράκης μετονομάστηκε σε Άθυρα που η παράδοση λέει πως επειδή οι κάτοικοι ήταν πολύ φιλόξενοι είχαν πάντα ανοιχτές τις πόρτες (θύρες).
  Η σύνθεση του πληθυσμού στην περιοχή των Αθύρων εκτός από τους παλαιούς κατοίκους και τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης περιλαμβάνει και κάποιες οικογένειες Ποντίων και Σαρακατσάνων. Τα ποικιλόμορφα πολιτισμικά στοιχεία, τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις διατηρούνται ανεξίτηλα στο πέρασμα των χρόνων μέσα από δραστηριότητες που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αθύρων.
  Στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που συνδέεται με τον ερχομό των προσφύγων τελείται εορταστικός εσπερινός και ακολουθεί η περιφορά της εικόνας. Την άλλη ημέρα στη γιορτή του Αγ. Παντελεήμονα οι κάτοικοι πανηγυρίζουν με πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις.
  Η μεγαλόπρεπη εκκλησία της Αναλήψεως του Σωτήρα που κοσμεί την κεντρική πλατεία πανηγυρίζει με λαμπρότητα σε κάθε επέτειο.
  Στα Άθυρα έχει καθιερωθεί η γιορτή της Καθαρής Δευτέρας για όλους τους κατοίκους του Δήμου και των γύρω περιοχών όπου συρρέουν για να γευτούν τις νηστίσιμες λιχουδιές που προσφέρονται δωρεάν.
  Η παρουσία του Ποταμού Αξιού δεσπόζει στην περιοχή με οργιώδης βλάστηση και ατέλειωτες συστάδες από λεύκες. Είναι σημείο αναφοράς πλούτου και ευημερίας καθώς συμβάλλει στην καρποφορία της Γης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αξού

ΑΞΟΣ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 52111
Φαξ: +30 23820 52111

Δημοτικό Διαμέρισμα Γαλατάδων

ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Το χωριό Γαλατάδες είναι χτισμένο δύο χιλιόμετρα νότια της Εγνατίας Οδού, επί του οδικού άξονα Γιαννιτσών-Κρύας Βρύσης. Είναι το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής και έδρα του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι κάτοικοί του είναι κυρίως γεωργοί και αποτελεί τον πυρήνα παραγωγής σπαραγγιών στην Ελλάδα. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει πλατεία αφιερωμένη στον Φιλοποίμην Γκράτσιο, τον άνθρωπο που έφερε τη φυτεία του σπαραγγιού στους Γαλατάδες, στις αρχές της δεκαετίας του '70 και συντέλεσε στην ανάπτυξη αυτού του τόπου.
  Διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού, συναντάμε τις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου "Φίλιππος" Γαλατάδων. Στο παλιό Δημαρχιακό κτίριο λειτουργούν το ΚΑΠΗ, το Ιατρείο και η ΔΕΑΜΑ. Δίπλα του βρίσκεται το σύγχρονο κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου, έδρα και καρδιά του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου. Πίσω από το Δημαρχείο βρίσκονται ο Παιδικός Σταθμός και το Νηπιαγωγείο. Συνεχίζοντας το δρόμο προς Κρύα Βρύση, συναντάμε το πάρκο έκτασης 50 στρεμμάτων, το οποίο αναπλάστηκε πρόσφατα, με πλακοστρώσεις, δεντροφυτεύσεις και παιδική χαρά για τα παιδιά. Απέναντι, βρίσκεται το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, στον ίδιο αύλιο χώρο με τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.
  Στην δεξιά πλευρά του δρόμου, υπάρχει γήπεδο μπάσκετ που λειτουργεί και σαν χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σε μικρή απόσταση, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλατάδων, ενός από τους δυναμικότερους της περιοχής, με ψυγεία και διαλογητήρια, για τη διακίνηση σπαραγγιών στο εξωτερικό και ροδάκινων στις μεταποιητικές μονάδες της περιοχής. Βγαίνοντας από το χωριό, στα δεξιά βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας Ολυμπιακού Γαλατάδων.

Giannitsa Community

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ (Πόλη) ΠΕΛΛΑ
  Tα Γιαννιτσά σήμερα η μεγαλύτερη πόλη του νομού Πέλλας με 31.000 κατοίκους, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας, βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και στο τρίγωνο Πέλλα, Βεργίνα, Δίον και αποτελεί το σημαντικότερο κέντρο γεωργικής, βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης του N. Πέλλας.
   Kατοικούνται από την αρχή της αρχαιότερης νεολιθικής εποχής (τέλη 7ης χιλιετίας) και αποτελούσε ένα από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης. Ιδρυμένη σε στρατηγική θέση, ανάμεσα στην πεδιάδα και το Παϊκο, πάνω στο σταυροδρόμι των βασικών οδικών αξόνων των Βαλκανίων με κυρίαρχη την Εγνατία οδό.
  Tο Ελληνικό φύλο των Μακεδόνων καταλαμβάνει την περιοχή τον 7ο αιώνα π.χ. και αποτελεί το βασικό κορμό του λαού που ζει και δρα ιστορικά στην περιοχή. Από το 1380 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την περιοχή. Τα χρόνια αυτά η πόλη γίνεται πνευματικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Στις αρχές του αιώνα μας υπήρξε το επίκεντρο του Μακεδονικού αγώνα. Στη σύγχρονη ιστορία έχει να επιδείξει θυσίες πατριωτισμού στον αγώνα της απελευθέρωσης.
  Tα Γιαννιτσά είναι κατ' εξοχήν αγροτική περιοχή. Ο ξακουστός "Βάλτος" των Γιαννιτσών έχει δώσει πολλά πλεονεκτήματα στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής και έχει συντελέσει καθοριστικά στην συγκράτηση του νέου πληθυσμού. Επίσης η περιοχή των Γιαννιτσών διακρίνεται για την ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη της. Σήμερα στην περιοχή Γιαννιτσών υπάρχουν 550 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 10 είναι βιομηχανίες και οι υπόλοιπες βιοτεχνίες και εμπορικά μαγαζιά. Στην πόλη λειτουργούν 4 γυμνάσια με 1.470 μαθητές, 3 ενιαία με 1.000 μαθητές,2 τεχνοεπαγγελματικά λύκεια με 835 μαθητές. Η φροντίδα για την υγεία στα Γιαννιτσά καλύπτεται από το Ι.Κ.Α. και το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών που λειτουργεί από το 1993 με 242 κλίνες. Στα Γιαννιτσά υπάρχουν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι με αξιόλογη δραστηριότητα όπως επίσης και πολλά αθλητικά σωματεία με παλαιότερο αυτό της Αναγέννησης Γιαννιτσών από το 1965.
  Tουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μνημεία Πύργος του Ρολογιού, Τέμενος Γαζή Εβρενός, τα Λουτρά Καϊφα το Ιεροδιδασκαλείο, η Μητρόπολη Γιαννιτσών (1860), το νεοκλασικό Πολύκεντρο, το τουριστικό περίπτερο Φιλιππείο, το ανοικτό θέατρο 3.000 θέσεων και ο πλωτός ποταμός Λουδίας με το κωπηλατικό του κέντρο. Στα Γιαννιτσά υπάρχουν και λειτουργούν όλες οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες μιας σύγχρονης πόλης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δροσερού

ΔΡΟΣΕΡΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 96167
  Το Δροσερό είναι χτισμένο σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρου από το Γυψοχώρι, στις παρυφές του όρους Πάϊκου. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 558 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 1991. Ακολουθώντας την αριστερή είσοδο του χωριού, συναντούμε τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δροσερού, του δυναμικότερου συνεταιρισμού του Δήμου.
  Σε απόσταση εκατό μέτρων, μέσα σε ένα μεγάλο οικόπεδο απαντάται το διώροφο δημοτικό κτίριο, όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο πρώτος όροφος του κτιρίου λειτουργούσε ως ξενώνας. Το Νηπιαγωγείο διαθέτει μια αίθουσα και αρκετά καλό σχολικό εξοπλισμό, ικανό να καλύψει τις ανάγκες των έξι παιδιών του χωριού και της νηπιαγωγού που τα φροντίζει.
  Συνεχίζοντας το δρόμο, αριστερά βρίσκεται η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στο κέντρο του χωριού είναι συγκεντρωμένα τα καφενεία και οι εγκαταστάσεις όλων των υπόλοιπων υπηρεσιών. Στο διώροφο κτίριο της κοινότητας στεγάζεται το Κτηνιατρείο και το Ιατρείο. Στον ίδιο αύλιο χώρο βρίσκονται το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου και το κτίριο όπου στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσερού "Φίλιππος". Απέναντι, είναι το κτίριο όπου στεγαζόταν ο Αστυνομικός Σταθμός. Στην δεξιά είσοδο του χωριού και σε απόσταση 200 μέτρων βρίσκεται το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας "Μέγας Αλέξανδρος". Στο Δροσερό περιλαμβάνεται και μια στενή λωρίδα δασικής έκτασης 9.000 στρεμμάτων, στους πρόποδες του βουνού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δυτικού

ΔΥΤΙΚΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 93282
  Η αρχαιολογική σκαπάνη μας αποκάλυψε πως η περιοχή του Δυτικού θα πρέπει να έχει κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια.
  Ο πρώτος σύγχρονος οικισμός ονομάστηκε Κονίκοβο, που ερμηνεύεται τόπος με πολλά άλογα. Το 1922 η περιοχή κατοικήθηκε από πρόσφυγες του Πόντου που ονόμασαν τον οικισμό Στοίβα από τις πολλές θημωνιές που υπήρχαν. Αργότερα ως κοινότητα από το 1955 ονομάζεται Δυτικό.
  Οι κάτοικοι του Δυτικού στην πλειοψηφία τους είναι ποντιακής καταγωγής και με πείσμα προάγουν τον ποντιακό πολιτισμό. Στα πλαίσια αυτά λειτουργεί ο σύλλογος ”Υψηλάνται“, που κάθε χρόνο διοργανώνει τα Υψηλάντεια. Πρόκειται για εκδηλώσεις με ποντιακούς χορούς και τραγούδια την ημέρα της γιορτής του Αγίου Κωνσταντίνου.
  Η περιοχή του Δυτικού όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές παρουσιάζει σημαντική δράση κατά την εποχή του Μακεδονικού αγώνα. Εδώ ο γνωστός με το ψευδώνυμο Νικηφόρος Β΄ σκοτώθηκε ηρωικά σε ενέδρα των Τούρκων.
  Η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ορθώνεται επιβλητικά για να αποκαλύψει στο εσωτερικό της ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και τις άγιες εικόνες που έφεραν οι πρόγονοι από το Αβδουραχμαλί του Πόντου.
  Οι κάτοικοι του Δυτικού νιώθουν υπερήφανοι για τον ΠΑΛΑΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ που ιδρύθηκε το 1987 και μέχρι τώρα έχει να επιδείξει μια επιτυχημένη ανοδική πορεία με σημαντικές διακρίσεις. Οι 40 αθλητές πάλης με ισχυρό φρόνημα και αυτοπεποίθηση στοχεύουν στην Ολυμπιάδα του 2004.
  Το τοπίο γύρο από το Δυτικό είναι εξαιρετικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση από πλατάνια που ακολουθούν τη διαδρομή μιας ρεματιάς, τόπο ξεκούρασης και απόλαυσης. Στην είσοδο του χωριού το εκκλησάκι του Αγίου Σοφρωνίου υποδέχεται στοργικά τους επισκέπτες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρυώτισσας

ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 41333
  Η Καρυώτισσα με πληθυσμό 2.087 κατοίκους (απογραφή του 1991) ήταν το μεγαλύτερο χωριό του νομού Πέλλας. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται μείωση του πληθυσμού. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου και απέχει 7χλμ από τα Γιαννιτσά. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 58χλμ και από την Έδεσσα 48χλμ. Η Εγνατία Οδός, ο κεντρικός άξονας Θεσσαλονίκης-Εδέσσης, διασχίζει το χωριό. Στη νότια πλευρά της Εγνατίας οδού, στο κέντρο του χωριού, βρίσκεται η πλατεία του, με καταπράσινους κήπους και δέντρα. Καφετέριες, εστιατόρια, καφενεία, ταβέρνες και κάθε είδους εμπορικά μαγαζιά είναι διάσπαρτα κατά μήκος του δρόμου, προσφέροντας στους ταξιδιώτες ιδανικό μέρος για ξεκούραση και ανεφοδιασμό.
  Στην πλατεία δεσπόζει το διώροφο κτίριο της κοινότητας, στο ισόγειο του οποίου, στεγάζονται το ιατρείο και τα γραφεία του ΤΟΕΒ. Δίπλα του βρίσκονται το κτίριο, όπου στεγαζόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ο Αστυνομικός Σταθμός Καρυώτισσας, και το κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ακρίτες". Απέναντι, βρίσκεται το ταχυδρομείο, ενώ στο τέλος της πλατείας, κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου, είναι πάντα σταθμευμένα τα ταξί. Στην είσοδο του χωριού απαντάται το Πειραματικό Γυμνάσιο Καρυώτισσας με αξιόλογη βιβλιοθήκη και στη συνέχεια το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Ο δρόμος στα αριστερά οδηγεί στο Δημοτικό Στάδιο Καρυώτισσας, έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ Καρυώτισσας. Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το Δημοτικό Σχολείο είναι λίγα μέτρα νοτιότερα του κεντρικού δρόμου. Εντύπωση προκαλεί στους επισκέπτες η ρυμοτομία του χωριού, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν "όλα είναι επίπεδα και όλοι οι δρόμοι κάθετοι μεταξύ τους".

Δημοτικό Διαμέρισμα Λιπαρού

ΛΙΠΑΡΟ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 61228
  Το Λιπαρό βρίσκεται σε μια πεδινή περιοχή μεταξύ των χωριών Καλύβια - Aγιος Γεώργιος -Γαλατάδες - Aσπρο - Εσώβαλτα. Έχει υψόμετρο 10 μέτρα και σύμφωνα με την απογραφή του 1991, 550 κατοίκους. Η απόσταση, από τα Γιαννιτσά είναι 18χλμ. και από την Έδεσσα 25χλμ. Το χωριό έχει σημαντική ιστορία και δύο ναούς, από τους οποίους ο ένας χρονολογείται από το 606μ.Χ. Στις 29 Αυγούστου στο χωριό γιορτάζεται η Αποκεφάλιση του Προδρόμου με πανηγύρι και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια σπαραγγιών, ροδάκινων και οπωροκηπευτικών σε θερμοκήπια. Ορισμένοι κάτοικοι ασχολούνται και με την κτηνοτροφία. Το Λιπαρό έχει καλή ρυμοτομία, η οποία σχεδιάστηκε από το 1935. Κατά μήκος του κεντρικού, φωταγωγημένου δρόμου με τη διαχωριστική νησίδα, είναι συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες του χωριού.
  Στο δημοτικό κατάστημα στεγάζονται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, ο Αγροτικός Σύλλογος και το Ιατρείο, ενώ απέναντι υπάρχει δημοτικό αναψυκτήριο. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται ο Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου, το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο. Λίγο έξω από το χωριό, στο δρόμο προς Γαλατάδες, βρίσκεται το κτίριο του ΚΤΕΟ, που είναι και το μοναδικό στο νομό Πέλλας, ενώ στη δυτική πλευρά του χωριού, στο δρόμο προς Aσπρο, βρίσκεται το γήπεδο του ΑΡΗ Λιπαρού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Πέλλας

ΝΕΑ ΠΕΛΛΑ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 31202
  Η Νέα Πέλλα κατοικείται από πρόσφυγες που προέρχονται από το Τσιφλίκιοϊ της Ανατολικής Θράκης. Μετά από μια περιπλάνηση στις γύρω περιοχές το 1924 εγκαταστάθηκαν δίπλα από τα ΑΡΧΑΙΑ ΛΟΥΤΡΑ, μια περιοχή με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, για να αρχίσουν μια νέα ζωή στον καινούριο οικισμό που ονόμασαν Νέα Πέλλα. Όντας γεωργοί και κτηνοτρόφοι επέζησαν καλλιεργώντας με θρησκευτική ευλάβεια τη γη, για να έρθουν σήμερα να μας επιδείξουν τα έργα τους. Μαζί τους πέρα από τις μνήμες μετέφεραν κι έναν νέο πολιτισμικό χαρακτήρα τον οποίο διατηρούν και προβάλλουν με την αναβίωση ήθων-εθίμων και παραδόσεων από τις μακρινές πατρίδες.
  Αξιόλογο είναι το έργο του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ- ΣΥΛΛΟΓΟΥ που έχει σαν στόχο την ανάδειξη και διατήρηση των πολιτιστικών στοιχείων με τη λειτουργία τμημάτων ΧΟΡΩΔΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ και ΘΕΑΤΡΟΥ.
  Η μεγάλη εκκλησία της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ, βυζαντινού ρυθμού, χτίστηκε το 1942 και αποτελεί ένα κόσμημα στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Το μικρό εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής χτίστηκε το 1967 για να φυλάξει τη σεβάσμια εικόνα που έφεραν οι κάτοικοι μοναδικό κειμήλιο από τη μακρινή πατρίδα. Κάθε χρόνο η Ν. Πέλλα πανηγυρίζει στη μνήμη της Αγίας με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιφύτου

ΠΑΛΑΙΦΥΤΟ (Κωμόπολη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23820 41444
  Ένα χιλιόμετρο δεξιά της Εγνατίας Οδού βρίσκεται το Παλαίφυτο. Είναι ένα σύγχρονο χωριό με 1446 κατοίκους και δυναμικούς οργανισμούς. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το πλήρως εξοπλισμένο κτίριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1966 και έχει 576 μέλη. Εκτός από τον εφοδιασμό των μελών του με λιπάσματα και την διακίνηση των προϊόντων τους, ο Συνεταιρισμός έχει αναλάβει τη συγκέντρωση καταθέσεων ταμιευτηρίου για λογαριασμό της Αγροτικής Τράπεζας των Γιαννιτσών.
  Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται τα κτίρια της κοινότητας, όπου στεγάζεται το ιατρείο, και του Πολιτιστικού Συλλόγου "Πυρσός". Εκεί είναι συγκεντρωμένα αρκετά καφενεία και ταβέρνες. Απέναντι υπάρχει στάση ταξί. Πίσω από την πλατεία είναι η νεοαναγειρόμενη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αριστερά του κεντρικού δρόμου, στο δρόμο προς Τριφύλλι, βρίσκεται το ανοιχτό αμφιθέατρο, το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα στο σημείο όπου βρισκόταν το παλαιό γήπεδο. Το καινούριο γήπεδο ποδοσφαίρου του Αρη Παλαιφύτου χτίστηκε στην ανατολική πλευρά του χωριού, πίσω από το Δημοτικό Σχολείο. Δίπλα τους είναι και το κτίριο όπου στεγάζονται το Νηπιαγωγείο και ο Παιδικός Σταθμός.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πέλλας

ΠΕΛΛΑ (Πόλη) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
  Το Δημοτικό διαμέρισμα της ΠΕΛΛΑΣ μοιάζει να είναι η επέκταση της Αρχαίας ομώνυμης πόλης. Χτισμένη στα ΒΑ του Αρχαιολογικού χώρου, προσφέρεται σαν μια γέφυρα μεταξύ της ιστορίας της και του σύγχρονου τρόπου ζωής.
  Κατά την περίοδο του μεσοπολέμου η πόλη διαμόρφωσε τη σημερινή της φυσιογνωμία μέσα από τις μετακινήσεις των πληθυσμών. Πρόσφυγες από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ έφθασαν και ενσωματώθηκαν αρμονικά με τον παλαιό πληθυσμό διαμορφώνοντας ένα πολυπολιτισμικό σύνολο που αναπτύχθηκε για να συνυπάρχει και να δημιουργεί. Αργότερα εγκαταστάθηκαν και κάποιες οικογένειες Σαρακατσάνων προσθέτοντας νέα στοιχεία στη σύνθεση του πληθυσμού.
  Οι παλαιοί κάτοικοι δέχτηκαν με τα χρόνια τις συνήθειες και τον πολιτισμό των νεοφερμένων αλλά και οι νεοφερμένοι προσαρμόστηκαν στον τρόπο ζωής που βρήκαν. Σημαντικό έργο προσφέρουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ που μέσα από εκδηλώσεις και δραστηριότητες συντηρούν πατροπαράδοτα ήθη-έθιμα και πολιτισμικά στοιχεία των χαμένων πατρίδων αλλά και του ίδιου του τόπου της Πέλλας με τη μακραίωνη και ένδοξη ιστορία της.
  Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ της Πέλλας συνεχίζει την παράδοση σε μια προσπάθεια να αγγίξει την παλιά δόξα του φημισμένου κατά την αρχαιότητα ”Πελλαίου οίνου“. Τo ”ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ“ δίνει δυναμικά το παρόν του με σημαντικές παραστάσεις ξένων και Ελλήνων δημιουργών.
  Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ είναι μια χειρονομία ανθρωπιάς και αγάπης σε αυτούς που χρειάζονται τη βοήθειά μας.
  Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά ανακαινίστηκε το 1950. Κάθε χρόνο η Πέλλα τιμά τη μνήμη των Αγίων με λαμπρές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα.
  Στην ομώνυμη πλατεία η ΑΡΧΑΙΑ ΚΡΗΝΗ αποτελεί σημείο αναφοράς του αρχαίου παρελθόντος.
  Από το 1984 λειτουργεί ως Δήμος και με τη σύγχρονη νομοθεσία του νόμου Καποδίστρια το 1999 επεκτάθηκε για να ενσωματώσει τις κοινότητες Ν.ΠΕΛΛΑ, ΑΘΥΡΩΝ, ΡΑΧΩΝΑΣ -ΛΕΙΒΑΔΙΤΣΑ, ΑΓΡΟΣΥΚΙΑ και ΔΥΤΙΚΟΥ.
  Ως έδρα του Δήμου φιλοξενεί το ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ όπου στεγάζονται οι περισσότερες υπηρεσίες του ευρύτερου Δήμου και εκεί μελετώνται και σχεδιάζονται οι νέες προοπτικές της περιοχής με στόχο την πρόοδο και αρμονική συνύπαρξη όλων των κατοίκων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ραχώνας

ΡΑΧΩΝΑ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23910 53390
  Η Ραχώνα με το μικρό οικισμό Λειβαδίτσα αποτελούν ένα ενιαίο Δημοτικό Διαμέρισμα. Το σύνολο των κατοίκων της περιοχής αποτελείται από γηγενής και πρόσφυγες από τη Μ. Ασία και τον Πόντο. Η πρώτη ονομασία της Ραχώνας ήταν Ράμελ. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν την παρουσία του ανθρώπου από τα κλασικά χρόνια.
  Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Ραχώνας, χρονολογείται από το 1803 και κάθε χρόνο πανηγυρίζει στη μνήμη του Αγίου.
  Χαρακτηριστικό της περιοχής του μικρού οικισμού της Λειβαδίτσας οι εναλλαγές του τοπίου, όπου εναρμονισμένα ξεπροβάλλουν μικρές εκκλησίες πίστης που αποτελούν σημεία αναφοράς. Το εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, που συρρέουν από διάφορα μέρη της Μακεδονίας την ημέρα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος να προσκυνήσουν την εικόνα και να τιμήσουν τους προγόνους τους.
  Το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, χτισμένο το1805, άλλοτε τόπος συνδεδεμένος με τις χαρές των ανθρώπων, σήμερα μένει σταθερά στον τόπο του και σιωπηλό.
  Η καινούρια εκκλησία του Αγ. Αλεξίου είναι πιο προσιτή στην καθημερινή προσευχή των κατοίκων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τριφυλλίου

ΤΡΙΦΥΛΛΙ (Χωριό) ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 94209
  Στο 62χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Εδέσσης είναι η διασταύρωση προς Τριφύλλι. Το χωριό είναι χτισμένο ένα χιλιόμετρο δεξιά της. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 543 κατοίκους. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το χτισμένο από πέτρα κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο ανεγέρθηκε το 1950 και θεμελιώθηκε από τον τότε βασιλιά της Ελλάδος Παύλο. Το παλαιό κτίριο του σχολείου κάηκε την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Σήμερα, δεν λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο στο Τριφύλλι και τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο του Παλαιφύτου. Τα δύο τελευταία χρόνια στο κτίριο του σχολείου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο, το οποίο παρότι μονοθέσιο καταλαμβάνει και τις δύο αίθουσες του κτιρίου. Σε αυτό φοιτούν 12 παιδιά από το χωριό και το προσωπικό αποτελεί μια νηπιαγωγός.
  Στη συνέχεια, και στην αριστερή πλευρά του κεντρικού δρόμου, βρίσκεται το διώροφο κτίριο της κοινότητας με κήπους φυτεμένους με λουλούδια και δέντρα. Εδώ στεγάζονται ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Δημόκριτος", το ΚΑΠΗ και το ιατρείο. Σε μικρή απόσταση υπάρχει μια πλατεία με σιντριβάνι και πολλά δέντρα. Απέναντι βρίσκεται η πανέμορφη εκκλησία της Υπαπαντής του Κυρίου, χτισμένη κι αυτή από πέτρα. Βγαίνοντας από το χωριό, στο δρόμο προς Γυψοχώρι, βρίσκεται το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Ηρακλής Τριφυλλίου.

Τοπικά συμβούλια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ