gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 69 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΚΑΔΙΑ Νομός ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" .


Εορτές & πανηγύρια (69)

Links

ΑΣΤΡΟΣ (Λιμάνι) ΑΡΚΑΔΙΑ
Στο Παράλιο Αστρος με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεται η Βάπτιση στις 6 Ιανουαρίου και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25/3. Ξεχωριστές εκδηλώσεις είναι η ημέρα της Ψαριάς ή Τράτας, και η Ναυτική Εβδομάδα που γίνεται εκ περιτροπής με το Λεωνίδιο.

ΒΑΛΤΕΤΣΙ (Δήμος) ΑΡΚΑΔΙΑ

ΓΟΡΤΥΣ (Δήμος) ΑΡΚΑΔΙΑ

Αποκριάτικες

Αποκριές

ΑΡΚΑΔΙΑ (Νομός) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
  Η Αποκριά = από+κρέας σημαίνει αποχή από το κρέας. Διαρκεί 3 εβδομάδες. Η 1η εβδομάδα παλαιότερα αναγγελλόταν με τυμπανοκρουσίες και πυροβολισμούς (στην Πάτρα, υπάρχει ο "ντελάλης" που αναγγέλλει την έλευση της Αποκριάς). Η 2η εβδομάδα, η "Κρεατινή" - τρώμε μόνο κρέας (βέβαια, στις μέρες μας, όλες οι βδομάδες είναι... "κρεατινές"!). Σε αυτή τη βδομάδα ανήκει και η Τσικνομέμπτη, μέρα κρεατοφαγίας (μέχρι σκασμού)και οικογενειακής συγκέντρωσης, διασκέδασης. 3η εβδομάδα: "Τυρινή". Κρεατοφαγία τέλος! Τρώμε κυρίως τυρί, αβγά και μακαρόνια. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος φτιάχνουν το τυροζούμι, ένα ζωμό από άγρια χόρτα και τυριά.
  Στην Αρκαδία συνοδεύεται από ένα διασκεδαστικό έθιμο: την Κυριακή της Τυρινής μαζεύονται όλοι οι συγγενείς στο σπίτι του γεροντότερου. Aφού καθήσουν στο τραπέζι και κάνουν προσευχή, το... σηκώνουν όλοι μαζί με τα δάχτυλα πάνω-κάτω τρείς φορές και λένε "αγιοζούμι, τυροζούμι - όποιος πιεί και δε γελάσει - ψύλλος δε θα τον δαγκάσει". Και πίνουν χωρίς να γελούν. Ύστερα όμως τρώνε γελώντας με την ψυχή τους... Οι ανύπαντροι παίρνουν κρυφά ένα μακαρόνι, το βάζουν στο μαξιλάρι τους και όποιον/α ονειρευτούν, αυτή/όν θα παντρευτούν! Όταν τελειώσουν το φαγητό, σηκώνουν πάλι το τραπέζι με τα δάχτυλα και ο γεροντότερος ρωτά:
-"Φάγατε?"
-"Φάγαμε!"
-"Ήπιατε?"
-"Ήπιαμε!"
-"Χορτάσατε?"
-"Χορτάσαμε!"
-"Πάντα χαρούμενοι νά’στε..." (σσ.εάν κάποιος δε... χόρτασε?)
  Μερικοί από τους κατοίκους της Αρκαδίας (ιδίως οι γεροντότεροι) γνωρίζουν και κρατούν αυτά τα έθιμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
Την τρίτη Κυριακή της αποκριάς, ο Δήμος διοργανώνει τοπικό καρναβάλι με τίτλο «Το κάψιμο του Μακαρονά».

ΚΑΝΔΗΛΑ (Χωριό) ΛΕΒΙΔΙ
Με ξεχωριστό παραδοσιακό τρόπο και με τοπικές εκδηλώσεις και χορούς γιορτάζονται οι αποκριές στην Κανδήλα και στο Αρτεμήσιο.

Εθιμικές

ΑΡΑΧΑΜΙΤΕΣ (Χωριό) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Δημοβαλτετσώτικοι αγώνες χορού και τραγουδιού, οι οποίοι γίνονται στο χώρο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της περιοχής του Δήμου το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου

Το Αλώνισμα αναβιώνει στο Βαλτεσινίκο

ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
  Στις 17 Αυγούστου και στα πλαίσια του εορτασμού του Δεκαπενταυγούστου, γίνεται στο Βαλτεσινίκο μια μοναδική εκδήλωση: η αναπαράσταση του παραδοσιακού αλωνίσματος. Η γιορτή οργανώνεται από το Δήμο Κλείτορος σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και έχει το χαρακτήρα πανηγυριού. Εγινε για πρώτη φορά το 1998 και από τότε καθιερώθηκε. Σκοποί της εκδήλωσης είναι η αναβίωση και η διάδοση της μνήμης και της παράδοσης, η (επανα) σύνδεση με τις ρίζες, το αντάμωμα όσων κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή... Σε παλιό πέτρινο αλώνι πίσω από τη Μονή της Παναγίας, αγρότες από το Βαλτεσινίκο συγκεντρώνουν πολλά δεμάτια από την τοπική σοδειά και ετοιμάζουν 7-8 άλογα για το αλώνισμα. Σε αυτό συμμετέχουν οι ίδιοι καθώς και πολλοί κάτοικοι. Το αλώνισμα ξεκινά από το πρωί και κρατά όλη σχεδόν την ημέρα. Γύρω πολύς κόσμος παρακολουθεί και αρκετοί επισκέπτες συμμετέχουν επίσης. Το μεσημέρι γίνεται διακοπή για να ξεκουραστούν και να ποτιστούν τα άλογα, για να συνεχίσει λίγο αργότερα το αλώνισμα μέχρι το απόγευμα. Παράλληλα, στήνεται γλέντι λίγο πιο πάνω, δίπλα από την αυλή του μοναστηριού, με φαγητό και δημοτική μουσική. Προσφέρεται γίδα βραστή και κρασί δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες. Η εκδήλωση προσελκύει πλήθος κόσμου από το Βαλτεσινίκο, τα γύρω χωριά, την Αθήνα και την Τρίπολη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Γιορτή της Προβατίνας

ΚΑΛΥΒΑΚΙΑ (Οικισμός) ΓΟΡΤΥΣ
18/8/2003
Σάββατο 18 Αυγούστου βράδυ, η γιορτή της Προβατίνας.

Απόδοσις Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΗΣ (Οικισμός) ΓΟΡΤΥΣ
22/8 - 23/8
22 Αυγούστου. Εσπερινός με αρτοκλασία στην Καρβουναρέϊκη Παναγία. Στη συνέχεια μεγάλο Πανηγύρι

Παζάρι Γυναικών της Καρύταινας

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
Κύρια και μόνιμη εκδήλωση κατ' έτος είναι το "Παζάρι" που πραγματοποιείται από τις Γυναίκες της Καρύταινας κάθε Αύγουστο (Την Κυριακή πριν το Δεκαπενταύγουστο), κρατά συνήθως 3 ημέρες με παραδοσιακά προϊόντα (ζυμαρικά, γλυκίσματα), υφαντά κ.α. Τελευταία έχουν γίνει δύο εκδηλώσεις με κέντρο τον Λούσιο Ποταμό.

, τον Αύγουστο

ΛΕΩΝΙΔΙΟ (Λιμάνι) ΛΕΩΝΙΔΙΟΝ

Γιορτή Σκόρδου

ΛΙΘΟΒΟΥΝΙ (Χωριό) ΤΕΓΕΑ
Το σκόρδο είναι ένα από τα κατ' εξοχή προϊόντα της Τεγέας και η ποιότητά του είναι εξαιρετική. Στο χωριό Λιθοβούνια, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου διοργανώνεται εδώ και δύο χρόνια η γιορτή του σκόρδου. Γίνονται δημοτικοί χοροί με συνοδεία οργάνων, προσφέρεται στους παρευρικόμενους πιάτο με σκορδαλιά και διοργανώνεται διαγωνισμός της καλύτερης πλεξούδας σκόρδων.

Παπαραίικο Αντάμωμα

ΠΑΠΑΡΗΣ (Χωριό) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Τοπική εκδήλωση με σκοπό την συνεύρεση των απανταχού Παπαραίων και την από κοινού διασκέδαση ιδεών και στόχων για το καλό του χωριού τους. Την εκδήλωση διοργανώνει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος κάθε καλοκαίρι.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ (Χωριό) ΑΣΤΡΟΣ
Στη γέμιση του φεγγαριού του Αυγούστου διοργανώνονται στο χωριό οι γιορτές των Νερών, των Φεγγαριών και των Ερώτων με πλούσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και με χορούς και γλέντια.

ΡΑΔΟΣ (Χωριό) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
Την τελευταία Κυριακή κάθε Ιουνίου, ή την πρώτη κάθε Ιουλίου, ο Σύλλογος των Ραδαίων σε συνεργασία με τους βοσκούς του χωριού, διοργανώνουν «Τη γιορτή του Τσοπάνη», με παραδοσιακή μουσική.

Εμποροπανήγυρεις

Εμποροπανήγυρις Τεγέας

ΕΠΙΣΚΟΠΗ (Χωριό) ΤΕΓΕΑ
13/8/2003 - 20/8/2003
  Τον Δεκαπενταύγουστο, κατά τον εορτασμό της Παναγίας του ναού της Επισκοπής, η Τεγέα γίνεται το κέντρο της Πελοποννήσου. Από τις 13 ως τις 20 Αυγούστου, οργανώνεται κάθε χρόνο (από το 1883) στο χώρο της Επισκοπής, το μεγαλύτερο θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι της Ελλάδας. Ο διοργανωτής του είναι ο Τεγεατικός Σύνδεσμος. Στα πλαίσια του πανηγυριού διοργανώνεται από τον ίδιο Σύνδεσμο Παμπελοποννησιακή Γεωργική Εκθεση. Κατά τη διάρκεια του πανηγυριού οργανώνονται επίσης πολλές εκδηλώσεις: παμπελοποννησιακοί διαγωνισμοί λαϊκών χορών και τραγουδιών, λαϊκοί αγώνες στίβου "Αλέαια" (αναβίωση των αρχαίων αγώνων), άλλοι αθλητικοί αγώνες, χορευτικές εκδηλώσεις, Παντεγεατικό Συνέδριο με ομιλίες-εισηγήσεις σε διάφορα θέματα που αφορούν την Τεγέα και την Αρκαδία, δεξίωση στον κήπο της Οικοκυρικής Σχολής, τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, βράβευση μαθητών, ομιλίες και θεάματα.. Στις 14 Αυγούστου το βράδυ γίνεται η λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας. Το πανηγύρι γνωρίζει ζωηρή εμπορική κίνηση και συγκεντρώνει πολύ κόσμο από τα γύρω χωριά, την Τρίπολη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα παλιότερα χρόνια το πανηγύρι συγκέντρωνε μεγάλο ενδιαφέρον και για το ζωοεμπόριο. Σήμερα το εμπόριο επικεντρώνεται στα είδη καθημερινής χρήσης και στην ένδυση. Στα κέντρα που λειτουργούν στο χώρο της Επισκοπής μουσικά συγκροτήματα παίζουν δημοτική και λαϊκή μουσική. Παντού καταναλώνεται η παραδοσιακή γουρουνοπούλα.

Το Πανηγύρι του Αη Γιώργη της Νεστάνης

ΝΕΣΤΑΝΗ (Χωριό) ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
  Μεγάλη γιορτή για τη Νεστάνη και όλη την περιοχή της Μαντινείας είναι το πανηγύρι του Αη Γιώργη. Δεν είναι μόνο μια ωραία διατηρημένη λαϊκή παράδοση που φέρει αρχαίες παραδόσεις στην σημερινή έκφραση της χριστιανικής πίστης. Στην περιοχή της αρχαίας Νέστανης λατρεύονταν ιδιαίτερα ο Ίππιος Ποσειδώνας θεός χθόνιος και η Δήμητρα θεά της βλάστησης και της καρποφορίας. Ο χορός και τα τραγούδια που ζωντανεύουν το πανηγύρι του Αη Γιώργη είναι απόηχος της ίδιας ανάγκης της ζωής, της ίδιας ορμής της νίοτης μέσα από τους μακρινούς αιώνες. Όσοι συμμετέχουν είναι ντυμένοι με την παραδοσιακή τσιπιανίτικη φορεσιά και κρατούν γκλίτσα στολισμένη στην κορυφή με μάηδες, πασχαλιές, αγριοσέλινα και άλλα λουλούδια. Κατεβαίνουν όλοι από ψηλά το Γουλά, από τον Αη Γιώργη περπατώντας εμπρός από τη Γοργοεπήκοο, χορεύοντας και τραγουδώντας το τραγούδι του Αη Γιώργη . Ένα πλήθος πολύχρωμο, φανταχτερό και ακούραστο ανεβαίνει και κατεβαίνει τα 400 μ. του Γουλά, χορεύοντας σαν μέλη Χορού αρχαίας τραγωδίας. Φτάνοντας στην πάνω πλατεία της Νεστάνης σχηματίζουν μεγάλους κύκλους χορεύοντας συρτό και τραγουδώντας ένα παράξενο σκοπό. Τα τραγούδια του Αη Γιώργη απηχούν βιώματα και περιπέτειες της Τουρκοκρατίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαντινείας


Εορτές εποχιακών προϊόντων

Γιορτή της πατάτας

ΑΣΕΑ (Χωριό) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Πραγματοποιείται στην Ασέα. Πρόκειται για λαϊκό πανηγύρι με μουσική, φαγητό και ποτό.

ΔΟΛΙΑΝΑ (Κωμόπολη) ΑΣΤΡΟΣ
Tο φθινόπωρο διοργανώνεται η γιορτή του κάστανου.

ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ (Χωριό) ΑΣΤΡΟΣ
Tο φθινόπωρο διοργανώνεται η γιορτή του κάστανου.

Γιορτή της μελιτζάνας

ΛΕΩΝΙΔΙΟ (Κωμόπολη) ΚΥΝΟΥΡΙΑ
22/8/2002
Στο Λεωνίδιο γίνεται στις 22 Αυγούστου μια όμορφη παραδοσιακή γιορτή, η "γιορτή της μελιτζάνας". Οι εκδηλώσεις γίνονται στην Πλάκα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορούς και τσακώνικα τραγούδια από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και τον "διαγωνισμό της μελιτζάνας", δηλαδή του καλύτερου πιάτου μελιτζάνας, στον οποίον συμμετέχουν οι γυναίκες της περιοχής. Η βράβευση γίνεται από ειδικούς "chefs" που καλούνται από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ (Οικισμός) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Σύλλογος του χωριού διοργανώνει και τη γιορτή του Τσίπουρου.

Ιστορικές αναμνήσεις

Επέτειος Β' Εθνοσυνέλευσης του 1823

ΑΣΤΡΟΣ (Κωμόπολη) ΑΡΚΑΔΙΑ
20/4
Την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα γιορτή για την επέτειο της Β' εθνοσυνέλευσης του 1823.

Εξοδος του Παπαφλέσσα

ΔΥΡΡΑΧΙΟ (Χωριό) ΦΑΛΑΙΣΙΑ
Στο Δυρράχιο η γιορτή της Εξόδου του Παπαφλέσσα στα μέσα Αυγούστου.

Επέτειος απελευθέρωσης της Τρίπολης

ΤΡΙΠΟΛΗ (Πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
23/9

Καρναβάλια

Εορτασμός της Αποκριάς στο Αρτεμήσιο

ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ (Χωριό) ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
Ο μορφωτικός Σύλλογος Αρτεμισίου οργανώνει κατά την διάρκεια της Τυρινής εβδομάδας χοροεσπερίδα . Την επόμενη μέρα γίνεται καρναβάλι όπου παρέες ντόπιων μεταμφιέζονται με παραδοσιακές κυρίως αποκριάτικες φορεσιές και ξεφαντώνουν με παραδοσιακούς και μοντέρνους ρυθμούς

Πανηγύρια

Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

ΑΡΑΧΑΜΙΤΕΣ (Χωριό) ΒΑΛΤΕΤΣΙ
Γίνεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου στον ομώνυμο χώρο λίγο πριν το χωριό Αραχαμίτες.

Τριήμερο Αναλήψεως

ΑΣΤΡΟΣ (Κωμόπολη) ΑΡΚΑΔΙΑ
Στο Αστρος γίνεται τριήμερο πανηγύρι της Αναλήψεως

Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΑΤΣΙΧΟΛΟΣ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
15/8
Μεγάλη εορταστική εκδήλωση στη Μονή Καλαμιού .Το βράδυ γλέντι στο χωριό.

ΒΛΟΓΓΟΣ (Οικισμός) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
6/8
Στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εορτάζει ο μητροπολιτικός ναός του χωριού, και ο Σύλλογος των Βλογγαίων διοργανώνει πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

Αγίου Τρύφωνα

ΒΥΤΙΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
1/2

Αγίας Κυριακής

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
7/7
Στις 7 Ιουλίου, εορτή της πολιούχου της πόλης Αγίας Κυριακής, ο Δήμος σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού, διοργανώνουν διάφορες θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις.

Παναγίας

ΖΑΤΟΥΝΑ (Χωριό) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
15/8
Στις 15 Αυγούστου, εορτή της Παναγίας, εορτάζει ο μητροπολιτικός ναός του χωριού, και ο Σύλλογος των Ζατουνιτών διοργανώνει πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

Feast of the Virgin

ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ (Χωριό) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
6/8
Στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εορτάζει ο μητροπολιτικός ναός του χωριού, και ο Σύλλογος των Ζυγοβιστινών διοργανώνει πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

Κωνσταντίνου & Ελένης

ΚΑΡΚΑΛΟΥ (Χωριό) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
21/5
Στις 21 Μαΐου, εορτή των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, εορτάζει ο μητροπολιτικός ναός του οικισμού.

Αγιος Αθανάσιος

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
17/5
Στην Καρύταινα (αρχές 17ου αιώνα) έζησε ο Αγιος Αθανάσιος, Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως και Καρυταίνης, πολιούχος της Καρύταινας. Στην είσοδο της πόλης υπάρχει ομώνυμος ναός και η μνήμη του Αγίου εορτάζεται της 17 Μαϊου.

Απόδοσις Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΚΟΥΡΟΥΝΙΟΣ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
22/8 - 23/8
Πανηγυρική εκδήλωση στο Κουρουνιού και λειτουργία ανήμερα στην Ψιλή Παναγία με αρτοκλασία.

Παναγίας

ΚΡΥΟΝΕΡΟ (Οικισμός) ΓΟΡΤΥΣ
22/8 - 23/8

Αγίας Κυριακής

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
6/7
Το γνωστό πανηγύρι στο προαύλιο της Αγίας Κυριακής.

Παναγίας

ΚΩΤΙΛΙ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
15/8
Το ετήσιο πανηγύρι Κοτυλίου

Απόδοσις Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΛΕΒΙΔΙ (Κωμόπολη) ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
23/8
Στο Λεβίδι εορτάζονται στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγιάς) τα εννιάμερα της Παναγίας, με πανηγύρι και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην κεντρική πλατεία (δημοτικές ορχήστρες, χοροί και άλλες εκδηλώσεις). Επίσης, από το 1986 και κάθε τρία χρόνια, γίνεται τις μέρες αυτές στο Λεβίδι, το Παν-Λεβιδιώτικο Αντάμωμα, το οποίο συγκεντρώνει τους ομογενείς με καταγωγή από το Λεβίδι. Διοργανώνοναι γλέντια, ομιλίες και συνεστιάσεις και συγκεντρώνονται χρήματα για την στήριξη διαφόρων τοπικών δραστηριοτήτων.

Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

ΜΑΡΚΟΣ (Οικισμός) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
29/8
Στις 29 Αυγούστου, εορτή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, εορτάζει ο μητροπολιτικός ναός του χωριού, και ο Σύλλογος των Μαρκιωτών διοργανώνει πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

Προφήτη Ηλία

20/7
Στις 20 Ιουλίου, εορτή του Προφήτη Ηλία, εορτάζει το ομώνυμο ξωκλήσι του χωριού, και πολλές φορές ο Σύλλογος των Μαρκιωτών διοργανώνει το ίδιο βράδυ μέσα στο χωριό, πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΜΑΥΡΙΑ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
15/8
Πανηγύρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού

Απόδοσις Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
22/8 - 23/8
Στις 22 το βράδυ πανηγύρι στις πλατείες των χωριών και στις 23 Αυγούστου το πρωί Εκκλησία και πανηγύρι στη θέση 'Ταβέρνα'.

Αγίων Πέτρου & Παύλου

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ (Οικισμός) ΑΠΟΛΛΩΝ

Feast of the Virgin

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ (Οικισμός) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
31/8/2003
Στις 31 Αυγούστου, εορτή της Παναγίας, εορτάζει το ξωκλήσι της Παναγίας της Τριχερούσας, και ο Σύλλογος των Παλαιοχωριτών διοργανώνει στο χώρο του εξωκλησίου πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

Αγίων Αποστόλων

29/7/2003
Στις 29 Ιουνίου, εορτή των Αγίων Αποστόλων, εορτάζει ο μητροπολιτικός ναός του χωριού, και ο Σύλλογος των Παλαιοχωριτών διοργανώνει πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

Απόδοσις Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΠΑΛΑΤΟΣ (Οικισμός) ΓΟΡΤΥΣ
22/8 - 23/8

Παναγίας

ΠΑΝΑΓΙΑ (Χωριό) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
8/9
Στις 8 Σεπτεμβρίου, εορτή της Παναγίας, ο Σύλλογος του χωριού διοργανώνει πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

Προφήτη Ηλία

20/7
Στις 20 Ιουλίου, εορτή του Προφήτη Ηλία, εορτάζει το ομώνυμο ξωκλήσι του χωριού, και πολλές φορές ο Σύλλογος των Παναγιωτών διοργανώνει το ίδιο βράδυ μέσα στο χωριό, πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

Σωτήρος

ΠΑΡΑΛΙΑ (Χωριό) ΑΠΟΛΛΩΝ
Στην ομώνυμη εκκλησία, στην Παραλία Σαπουνακαίικων

Αγίου Παντελεήμονα

ΠΕΡΑ ΜΕΛΑΝΑ (Χωριό) ΑΠΟΛΛΩΝ
Ξανιδάς, στην γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα στην εξοχική τοποθεσία Πρέγασο των Μελάνων. Την ονομασία έχει πάρει το πανηγύρι επειδή την εποχή εκείνη συνέλεγαν από εδώ "κλαρί" για το κάψιμο του φούρνου, που σύμφωνα με την παράδοση, έδινε ιδιαίτερα επιτυχημένο ψήσιμο και μάλιστα έφτιαχνε αφράτα παξιμάδια.

Προφήτη Ηλία

Παναγίας

ΡΙΖΟΣΠΗΛΙΑ (Χωριό) ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
8/9
Στις 8 Σεπτεμβρίου, εορτάζει το ξωκλήσι της Παναγίας στην περιοχή της Ταβέρνας, και ο Σύλλογος των Ριζοσπηλιωτών σε συνεργασία με το Σύλλογο του γειτονικού χωριού Κρυονερίου, διοργανώνουν πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική. Μάλιστα το πανηγύρι αυτό παλαιότερα ήταν ξακουστό και συγκέντρωνε πολύ κόσμο.

Αγίου Γεωργίου

ΡΟΕΙΝΟ (Χωριό) ΦΑΛΑΝΘΟΣ
Μεγάλο πανηγύρι με χορούς και τραγούδια γίνεται την γιορτή του Αγίου Γεωργίου στο Ροϊνό, όπου γιορτάζει η εκεί εκκλησία..

Αγίου Κωνσταντίνου

ΣΑΠΟΥΝΑΚΑΙΪΚΑ (Χωριό) ΑΠΟΛΛΩΝ
στην ομώνυμη εκκλησία στα Σαπουνακαίικα

Αγίας Παρασκευής

ΣΑΡΑΚΙΝΙΟ (Χωριό) ΓΟΡΤΥΣ
26/7
Το ετήσιο πανηγύρι στο εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής

Αγίας Μαρίνας

ΤΥΡΟΣ (Λιμάνι) ΑΠΟΛΛΩΝ

Αγίου Γεωργίου

ΤΥΡΟΣ (Χωριό) ΑΠΟΛΛΩΝ
Γίνεται στο Μετόχι της Ι. Μονής Παλαιοπαναγιάς, που βρίσκεται ανάμεσα στη Παραλία Τυρού και τον Τυρό. Στο πανηγύρι το Τοπικό χορευτικό συγκρότημα, παρουσιάζει τους τέσσερις ντόπιους χορούς, δηλαδή τον "τεσσέρα", τον "στα τρία" (τα τσία), τον "πέρα η μεριά" και βέβαια τον "κλειστέ", τον περίφημο Τσακώνικο χορό. Υπάρχει ζωντανή μουσική, άφθονο φαγητό, ψητά και βραστά κρέατα, κρασί, ενώ ελευθερώνονται μικρά πολύχρωμα αερόστατα.

Πασχαλινές

Πάσχα στην Αρκαδία

ΑΡΚΑΔΙΑ (Νομός) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Πασχαλινά Έθιμα

Η Κυρά Σαρακοστή
  Εθιμο που συναντάται όχι μόνο στην Αρκαδία αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Η γιαγιά μας, μας ζωγράφιζε σε χαρτί την Κυρά Σαρακοστή που είχε τα βλέφαρά της χαμηλωμένα, το στόμα της υπομονετικά κλειστό και τα χέρια της άνετα σταυρωμένα σε στάση προσευχής. Τα πόδια της ήταν επτά που αντιστοιχούσαν σε κάθε μια από τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
  Η γιαγιά κρεμούσε αυτή την ζωγραφιά της κάτω από το εικονοστάσι της. Κάθε Σαββάτο ένα - ένα τα εγγόνα διαδοχικά έκοβαν από ένα πόδι ως ότου έμενε το τελευταίο πόδι της Μεγάλης Εβδομάδας. Εκείνο, αφού το τύλιγε σε μικρό μπαλάκι, το έβαζε μέσα στο Ψωμί της Ανάστασης και όταν ο πατέρας έκοβε και μοίραζε τις φέτες σε όλα τα παρευρισκόμενα μέλη του Πασχαλινού τραπεζιού ο πιο χαρούμενος ήταν εκείνος που έβρισκε στη φέτα του ψωμιού του το τελευταίο πόδι της Κυράς Σαρακοστής.
  Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής μερικοί το έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα και το χαίρονται πολύ καθώς εναρμονίζεται με την ατμόσφαιρα των ημερών.
Η ιστορία των πασχαλινών αυγών
  Τα πασχαλινά μας αυγά κουβαλούν μια αήθη και παράξενη πορεία μέσα στους αιώνες. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Πέρσες και οι Κινέζοι έδιναν τα αυγά σαν δώρα, στις ανοιξιάτικες γιορτές τους πολύ πριν τις προ-Χριστιανικές ανοιξιάτικες γιορτές. Εμφανίζονται δε παράλληλα στην ειδωλολατρική μυθολογία, όπου διαβάζουμε πως το Πουλί του Ηλιου έχει εκκολαφθεί από το Aυγό της Γης. Μερικά παγανιστικά έθιμα δείχνουν τον παραλληλισμό του αυγού προς τη δημιουργία της ζωής πάνω στη γη. Ο Ουρανός και η Γη θεωρούνταν σαν να ήταν τα μισά ενός αυγού, από όπου ξεπρόβαλλε η ζωή πάνω στη Γη.
  Για τους πρώτους Χριστιανούς το αυγό είναι ολοφάνερα το σύμβολο της Ανάστασης του Χριστού, πιστεύεται πως είναι το πιο κατάλληλο και ιερό μέρος του εορτασμού του Πάσχα. Νωρίτερα στο Μεσαίωνα, βάφονταν αυγά για να δοθούν σαν δώρα το Πάσχα.
  Κατά τον 17ο αιώνα, ο Πάπας Παύλος ο 5ος ευλόγησε το ταπεινό αυγό με μια δέηση: "Ευλόγησε Ύψιστε το δικό σου αυτό δημιούργημα, το αυγό, το οποίο μπορεί να γίνει μια ευεργετική τροφή των δικών σου πιστών τρώγοντας και ευγνωμονώντας Σε, ένεκεν της Ανάστασης του Κυρίου μας". Απαγορευμένα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, τα αυγά επανεμφανίζονται την Κυριακή του Πάσχα και σαν μέρος της γιορτής και σαν δώρα προς την οικογένεια και τους φίλους.
  Τα χαρτονένια και τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά έχουν αρκετά πρόσφατη προέλευση. Τα φυσικά αυγά τα στολισμένα με χρώματα ή με σχέδια και χαλκομανίες έχουν "πολιτογραφηθεί" σαν σύμβολο της συνέχειας της ζωής και της ανάστασης. Καλό Πάσχα!

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Τα Πασχαλινά αερόστατα Λεωνιδίου

ΛΕΩΝΙΔΙΟ (Κωμόπολη) ΚΥΝΟΥΡΙΑ
  Στο γραφικό Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας, κάθε χρόνο αναβιώνει ένα από τα μοναδικά και πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας. Είναι το πέταγμα των "αερόστατων" το βράδυ της ανάστασης.
  Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι πέντε Επιτάφιοι ξεκινούν από τις ενορίες και συναντιούνται στην πλατεία του Ηρώου των Πεσόντων όπου εκκλησιαστική χορωδία ψέλνει τα εγκώμια. Κοπέλες από κάθε ενορία έχουν με ιδιαίτερη φροντίδα στολίσει με άνθη τους Επιτάφιους.
  Το Λεωνίδιο γιορτάζει την Ανάσταση με μοναδικό και θεαματικό τρόπο. Η νύχτα της ανάστασης είναι η νύχτα των αερόστατων. Η όμορφη πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.
  Με το πρώτο "Χριστός Ανέστη" από τις 5 ενορίες της πολιτείας εκατοντάδες αερόστατα πυροδοτούνται και ελευθερώνονται για να ανεβούνε με ορμή στην αρχή και νωχελικά στη συνέχεια στον ουρανό. Παράλληλα πυροτεχνήματα, βαρελότα, δυναμιτάκια και καρούλια συμπληρώνουν την φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.
  Η παράδοση λέει πως όποιες καιρικές συνθήκες και να επικρατούν, ξαφνικά τη στιγμή της Ανάστασης επικρατεί σχετική νηνεμία, με ελαφρό δυτικό αεράκι... Επίσης, δίπλα στην εκκλησία καίγεται ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαριά.
  Κάθε σχεδόν σπίτι ετοιμάζει το δικό του αερόστατο. Τα αερόστατα ετοιμάζονται εβδομάδες πριν. Είναι φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί και το ύψος τους φτάνει τα δύο μέτρα. Τα μικρότερα χρειάζονται 8 κόλλες χαρτί για να φτιαχτούν. ´Αλλα πάλι χρειάζονται 16 ή 18 ενώ τα μεγάλα από 32 ως 36. Για την πυροδότησή τους χρησιμοποιείται η "καλυμμάρα", που είναι πανί εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο. Από κάθε ενορία αφήνονται περισσότερα από 100 αερόστατα.
  Την Κυριακή του Πάσχα ο Δήμος στήνει στον κήπο του Δημαρχείου σούβλες με αρνιά και κοκορέτσια και κερνάει όλους τους επισκέπτες με καλό κρασί, νόστιμους μεζέδες και κόκκινα αυγά. Παράλληλα, οργανώνονται στην πόλη υπαίθριες ψησταριές, τσακώνικοι χοροί με τοπικές ενδυμασίες και έκθεση τοπικών ειδών οικιακής χρήσης, στην αίθουσα του Δημαρχείου.
  Στην ακολουθία της Αγάπης το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην Τσακώνικη διάλεκτο. Κατόπιν το γλέντι ανάβει και νέοι και νέες με τοπικές ενδυμασίες ανοίγουν τον παραδοσιακό Τσακώνικο χορό με μουσική που παίζεται από λαϊκούς ντόπιους οργανοπαίκτες. Επίσης προσφέρονται σε όλους δίπλες και κόκκινα αβγά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Στο γραφικό Λεωνίδιο πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας, στην Ανατολική Πελοπόννησο, γιορτάζεται με ιδιαίτερο παραδοσιακό τρόπο και λαμπρότητα η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Κάθε χρόνο αναβιώνει ένα από τα μοναδικά και πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας. Είναι το πέταγμα των "αερόστατων" το βράδυ της Ανάστασης. Τα αερόστατα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγαλύτερων, άρχισαν να κατασκευάζονται στο χωριό στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ου και οι Λεωνιδιώτες συνεχίζουν να τα φτιάχνουν μέχρι σήμερα.
Κάθε σχεδόν σπίτι ετοιμάζει το δικό του αερόστατο. Τα αερόστατα ετοιμάζονται εβδομάδες πριν. Είναι φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί και το ύψος τους φτάνει τα δύο μέτρα. Τα μικρότερα χρειάζονται 8 κόλλες χαρτί για να φτιαχτούν. Αλλα πάλι χρειάζονται 16 ή 18 ενώ τα μεγάλα από 32 ως 36. Για την πυροδότησή τους χρησιμοποιείται η "καλυμμάρα", που είναι πανί εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο. Από κάθε ενορία αφήνονται περισσότερα από 100 αερόστατα.
Η όμορφη πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός. Με το πρώτο "Χριστός Ανέστη" από τις 5 ενορίες της πολιτείας εκατοντάδες αερόστατα πυροδοτούνται και ελευθερώνονται για να ανεβούν στην αρχή με ορμή και στην συνέχεια νωχελικά στον ουρανό. Συμπληρώνουν ακόμα την φαντασμαγορική ατμόσφαιρα, πυροτεχνήματα, βαρελότα, δυναμιτάκια και καρούλια συμπληρώνουν. Η παράδοση λέει πως όποιες καιρικές συνθήκες και να επικρατούν, ξαφνικά τη στιγμή της Ανάστασης επικρατεί γαλήνη, με ελαφρό δυτικό αεράκι.

Οι πέντε ενορίες στο Λεωνίδιο είναι οι εξής:
Η ενορία της Ευαγγελίστριας που έχει το τοπικό όνομα "Στάη" και είναι η Μητρόπολη
Η ενορία των Τριών Ιεραρχών που λέγεται και "Κοίλασο"
Η ενορία του Ιωάννου του Προδρόμου που λέγεται και "Σίο"
Η ενορία της Αγίας Κυριακής
και η ενορία της Αγίας Αικατερίνης

Κάθε ενορία φτιάχνει γύρω στα 80 με 100 αερόστατα. Aρα, πεντακόσια περίπου αερόστατα κατασκευάζονται κάθε Πάσχα στο χωριό. Πεντακόσιες πολύχρωμες φλόγες ανεβαίνουν στον ουρανό κάθε χρόνο. Βέβαια, κάποια από αυτά δεν καταφέρνουν να ανάψουν και τότε ακολουθούν πειράγματα από τους άλλους ενορίτες. Το ίδιο γίνεται και αν κάποιο αερόστατο πάρει φωτιά και καεί στον αέρα, γιατί αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή του δεν ήταν και τόσο πετυχημένη.
Την Κυριακή του Πάσχα ο Δήμος οργανώνει υπαίθριες ψησταριές, με αρνιά και κοκορέτσια, κερνώντας όλους τους επισκέπτες με καλό κρασί, νόστιμους μεζέδες και κόκκινα αυγά. Στην συνέχεια το γλέντι ανάβει και νέοι και νέες με τοπικές ενδυμασίες ανοίγουν τον παραδοσιακό Τσακώνικο χορό με μουσική που παίζεται από λαϊκούς ντόπιους οργανοπαίκτες. Στην ακολουθία της Αγάπης, στην κεντρική πλατεία το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην Τσακώνικη διάλεκτο. Επίσης προσφέρονται σε όλους δίπλες και κόκκινα αβγά.

ΤΡΙΠΟΛΗ (Πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
Το Πάσχα γιορτάζεται σε όλη την Αρκαδία με μεγάλη λαμπρότητα και με έντονα παραδοσιακό τρόπο. Με γλέντια, με δημοτικούς χορούς και τραγούδια, με ειδικές εκδηλώσεις και πατροπαράδοτα έθιμα και με ψησταριές. Ιδιαίτερα η Τρίπολη φημίζεται για τον πατροπαράδοτο τρόπο εορτασμού του Πάσχα. Μεγάλο πλήθος επισκεπτών κατακλύζει τις μέρες αυτές την πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Ο εορτασμός του Πάσχα στην Τρίπολη έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα τα νοικοκυριά ετοιμάζονται πυρετωδώς για το ξεφάντωμα της Κυριακής. Γίνονται οι προμήθειες, ετοιμάζονται τα πατροπαράδοτα κουλούρια και βάφονται τα αυγά. Παντού στήνονται οικογενειακές ψησταριές: στις αυλές των σπιτιών, στους κήπους, αλλά και στα εξοχικά σπίτια γύρω από την Τρίπολη, όπως και στα γύρω χωριά.
Tο βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι οκτώ επιτάφιοι περνούν από την Κεντρική πλατεία της Τρίπολης, την πλατεία του Αγ. Βασιλείου, όπου συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος. Ένας ακόμη άτυπος συναγωνισμός γίνεται μπροστά στα μάτια όλης της πόλης, για τον καλύτερα στολισμένα επιτάφιο. Ήδη, από το πρωί πολλές οικογένειες πάνε στη Μονή της Λουκούς, στο δρόμο για το Αστρος, όπου γίνεται η κατανυκτική τελετή της αποκαθήλωσης.
Το βράδυ της Ανάστασης, ολόκληρη η Τρίπολη μαζεύεται στην ίδια πλατεία, για να ακούσει το Χριστός Ανέστη από το στόμα του Μητροπολίτη και να πάρει το Aγιο Φως από το χέρι του.
Την ημέρα του Πάσχα το πρωί η πόλη είναι σκεπασμένη από ένα άσπρο σύννεφο. Είναι ο καπνός από τις φωτιές που ανάβουν για το ψήσιμο των Πασχαλινών αρνιών. Οι πόρτες όλων των σπιτιών είναι ανοιχτές και μέσα στην αυλή, το γλέντι αρχίζει το πρωί και συνεχίζεται και μετά τη δύση του ήλιου.
Ιδιαίτερη λαμπρότητα έχει ο εορτασμός του Πάσχα από το Δήμο της Τρίπολης. Μια τεράστια φωτιά ανάβει στο άλσος της πλατείας Αρεως. Εκεί ο Δήμος ψήνει δεκάδες αρνιά και "κερνάει" σε ειδικά περίπτερα κρασί και μεζέ τους επισκέπτες. Το γλέντι ανάβει με δημοτικούς χορούς και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κρατά ως αργά το βράδυ. Ο Δήμος Τρίπολης οργανώνει ψησταριές και σε άλλες συνοικίες της πόλης. Ψησταριές οργανώνονται επίσης κα από διάφορα σωματεία και συλλόγους.
Από το Πάσχα του 1999 ο Δήμος Τρίπολης οργανώνει ειδικές γιορτές και εκδηλώσεις, ξεκινώντας ένα νέο θεσμό, τις Αρκαδικές Γιορτές της Ανοιξης και της Ανάστασης.

Σελίδες επίσημες

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ