gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΑΥΠΛΙΟ Δήμος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (9)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Ασίνης

ΑΣΙΝΗ (Χωριό) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  Ο νεοσύστατος Δήμος της Ασίνης βρίσκεται Νοτιοδυτικά του Νομού Αργολίδας στην Πελοπόννησο και βρέχεται από τον Αργολικό κόλπο. Ο Δήμος βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την ομορφότερη πόλη της Ελλάδας, το Ναύπλιο. Η Επίδαυρος, το Αργος και οι Μυκήνες είναι μισή ώρα δρόμος. Η Αθήνα απέχει δυο ώρες περίπου, όπως και το λιμάνι της Πάτρας.
  Η συνολική έκταση του Δήμου είναι 138.600 στρέμματα. Τα πέντε μεγάλα κεφαλοχώρια που τον απαρτίζουν, έχουν πληθυσμό περίπου 6.000 κατοίκους. Αυτά είναι η Ασίνη, το Τολό, το Δρέπανο, τα Ιρια, και τα Καρναζέικα, με τους οικισμούς Κάντιας, Βιβαριού, Μαραθιάς, Καλλιθέας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Αντωνίου, Καναπίτσας και Σταυροποδίου.
  Η γεωργική έκταση του Δήμου ανέρχεται σε 52.000 στρέμματα. Τα εσπεριδοειδή - κυρίως μανταρινιές - οι ελιές, τα κηπευτικά και οι αγκινάρες είναι το κύριο προϊόν της περιοχής. Κάθε λόφος που βρίσκεται κοντά στα χωριά έχει και ένα γραφικό εξωκλήσι και οι πλαγιές του είναι γεμάτες με άγρια χόρτα του βουνού, χαμομήλι, κυκλάμινα, σπαράγγια, βολβούς, κάπαρη, ρίγανη και θυμάρι. Είναι μια καλή ευκαιρία να συνδυάσετε τον περίπατό σας με τη συγκομιδή των πιο πάνω αγαθών, που απλόχερα προσφέρει η φιλόξενη φύση.
  Το κλίμα είναι γλυκό, με ζεστούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Σ’ αυτό βοηθάνε οι ασθενείς νότιοι άνεμοι που πνέουν από τη θάλασσα (μπουκαδούρα).
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ασίνης.

ΑΣΙΝΗ (Αρχαία πόλη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  Η αρχαία Ασίνη προσδιορίζεται από ένα βραχώδες ακρωτήριο, που σήμερα ονομάζεται Καστράκι, κοντά στο Τολό.
  Οι ανασκαφές ξεκίνησαν από Γάλλους τη δεκαετία του 1920 και συνεχίστηκαν από μια Σουηδική ομάδα έπειτα από παρότρυνση του Διαδόχου του Σουηδικού θρόνου. Ερευνήθηκε η Ακρόπολη καθώς και η Ν.Α. πλαγιά του λόφου απέναντι γνωστού ως Μπαρμπούνα. Ανακάλυψαν περισσότερο ή λιγότερο συνεχή ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από την Πρώιμη εποχή του χαλκού ή την αρχή της 3ης χιλιετηρίδας π.Χ., ως την ύστερη αρχαιότητα, σχεδόν ως τον 4ο αι. μ.Χ.
  Η Ασίνη δεν υπήρξε ποτέ πολύ σημαντική τοποθεσία στην Αργολίδα, έπαιξε όμως σπουδαίο ρόλο στην ιστορία ως ασφαλές και καλά προστατευόμενο λιμάνι. Η στρατηγική της σπουδαιότητα μαρτυρείται από την τοποθεσία, όπου σήμερα διασώζονται κυρίως τα ελληνιστικά οχυρώματα. Στα οχυρώματα αυτά έγιναν προσθετικά έργα την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ξαναχρησιμοποιήθηκαν από τις Ιταλικές κατοχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
  Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Παναγίας.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Επαγγελματιών Τολού.

ΒΙΒΑΡΙ (Λιμάνι) ΑΣΙΝΗ
  Το Βιβάρι είναι το επίνειο του Δρεπάνου. Ο κόλπος του Βιβαρίου είναι ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι προστατευμένο από όλους τους ανέμους. Έτσι ακόμα και μεγάλα πλοία μπορούν να αγκυροβολήσουν. Ήταν ο ναύσταθμος και το ναυπηγείο των Ενετών.
  Το Βιβάρι είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με ψαροταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και άλλα θαλασσινά. Διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ. Είναι ένα γαλήνιο τοπίο που δε χορταίνεις να το βλέπεις όλες τις ώρες της ημέρας.
  Ολη η ζωή είναι μέσα στη θάλασσα. Κότερα και βάρκες που πάνε κι έρχονται, η παραλία του Κοντυλιού απέναντι, η “μπούκα”, η είσοδος του λιμανιού, που σου υπόσχεται μακρινά ταξίδια. Ο Αγιος Σπυρίδωνας στο Βιβάρι είναι το εκκλησάκι που προτιμούν οι ρομαντικοί να κάνουν το γάμο τους.
  Οπως κοιτάζουμε από τη στεριά την είσοδο του φυσικού λιμανιού διακρίνουμε αριστερά και δίπλα από το φάρο τον προστάτη των ναυτικών Αγιο Νικόλαο, ένα μικρούτσικο, κατάλευκο, γραφικό εκκλησάκι. Απέναντι είναι το Βενετσιάνικο φρούριο που μας γυρίζει πίσω στο χρόνο, στα 1714 που χτίστηκε από τους Ενετούς.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ασίνης.

ΔΑΣΚΑΛΙΟ (Νησάκι ερημικό) ΑΣΙΝΗ
  Πίσω από τη Ρόμβη βρίσκεται το νησί Δασκαλιό, το οποίο είχε οχυρωθεί από τους Ενετούς και υπολείμματα της οχύρωσης αυτής σώζονται μέχρι και σήμερα.
  Στην κορυφή του νησιού βρίσκεται ο ναός της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, που χτίστηκε το 1688.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Αργολίδας.

ΔΕΝΔΡΑ (Χωριό) ΜΙΔΕΑ
  Στο συνοικισμό Συνοικισμό Δενδρά, η αρχαιολογική σκαπάνη το 1938 έφερε στην επιφάνεια περίφημους θολωτούς και λαξευτούς τάφους, τα κτερίσματα των οποίων μεταφέρθηκαν και εκτίθενται στα Μουσεία του Ναυπλίου και των Αθηνών. Από τα ευρήματα αυτά ξεχωρίζουν η μυκηναϊκή πανοπλία, που η κατασκευή της χρονολογείται γύρω στο 1450π.Χ και ο αμφορέας που απεικονίζει ένα χταπόδι, αντιπροσωπευτικό δείγμα της νατουραλιστικής νοοτροπίας.
  Ο αρχαιολογικός χώρος στα Δενδρά είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού, όπως άλλωστε καταδεικνύουν και τα ευρήματα νεότερων ερευνών που έχουν διενεργηθεί σε αυτόν.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δρεπάνου

ΔΡΕΠΑΝΟ (Κωμόπολη) ΑΣΙΝΗ
  Φεύγοντας από το Καστράκι ένας δρόμος μέσα από μανταρινιές μας οδηγεί στην έδρα του Δήμου Ασίνης, το Δρέπανο. Αυτή η διαδρομή ξυπνάει τις αισθήσεις, όταν ο κάμπος με τα εσπεριδοειδή είναι στην ανθοφορία. Την Ανοιξη με τα πόδια ή με το ποδήλατο αυτός ο περίπατος θα σας μείνει αξέχαστος.
  Το Δρέπανο συνδυάζει το ατέλειωτο βαθύ πράσινο των μανταρινιών, με την πανέμορφη παραλία της Πλάκας. Με ξενοδοχειακές μονάδες δίπλα στη θάλασσα, με πολύ οργανωμένα κάμπιγκς κάτω από τον ίσκιο των ευκαλύπτων και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Περίφημες είναι οι παραδοσιακές ταβέρνες του Δρεπάνου στην πλατεία του χωριού.
  Το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών είναι κτισμένο στο πίσω μέρος του λοφίσκου Μύλος (Αγιος Νικόλαος), με την πλάτη προς την ανοιχτή θάλασσα. Είναι κτισμένα πάνω στα βράχια και μάλιστα το ένα δίπλα στο άλλο, κοντά-κοντά, με μικρά στενά και ανηφορικά σοκάκια, με μπουκαμβίλιες, έτσι ώστε να μας θυμίζει νησί. Νησί λένε οι ντόπιοι και τη χερσόνησο του Δρεπάνου που έχει μήκος τρία χιλιόμετρα και καταλήγει στο βενετσιάνικο φρούριο του Βιβαρίου.
  Μπροστά από το Δημαρχείο του Δήμου περνάει ένα δρομάκι που μας οδηγεί σε έναν πέτρινο ανεμόμυλο, ο οποίος παλιά είχε γνωρίσει δόξες όταν λειτουργούσε.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ασίνης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ιρίων

ΙΡΙΑ (Χωριό) ΑΣΙΝΗ
Τηλέφωνο: +30 27520 94222
Μετά την όμορφη παραλία της Κάντιας φθάνουμε στην απότομη στροφή της Σκάλας και μπαίνουμε στην περιοχή των Ιρίων. Η αρχαία ονομασία ήταν Αγριοι Λιμένες (άγριος=αυτός που ανήκει στους αγρούς).
  Μετά από 500μ στρίβουμε αριστερά και διακρίνουμε ένα φρυκτώριο του 7ου π.Χ. αιώνα σε πολύ καλή κατάσταση. Φρυκτώριο είναι ένα μικρό φυλάκιο στο οποίο άναβαν κλαδιά (φρυκτές) και έτσι επικοινωνούσαν οπτικά με άλλα φρυκτώρια. Αυτά με τη σειρά τους ειδοποιούσαν την Ακρόπολη της Ασίνης ή και των Μυκηνών δια μέσου της πυραμίδας του Ελληνικού. Η οπτική επικοινωνία τη νύχτα γινόταν με τις φλόγες και την ημέρα με τον καπνό. Ο τρόπος αυτός επικοινωνίας συνεχίστηκε ακόμα και το Μεσαίωνα. Τεράστιες πέτρες λαξευμένες θυμίζουν τα τείχη της Ακρόπολης της Αρχαίας Ασίνης, τα Κυκλώπεια της Τίρυνθας ή καλύτερα την πυραμίδα του Ελληνικού.
  Συνεχίζοντας το δρόμο προς τα Ανω Ιρια και Καρνεζαίικα, βλέπουμε τη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα μνημείο του 14ου αιώνα. Πριν την εκκλησία συναντάμε το πηγάδι Αχαμνό με τρεις πανέμορφες πέτρινες γούρνες. Δίπλα βρίσκεται απομεινάρι από τούρκικο πύργο.
  Συνεχίζοντας το δρόμο προς τα Ιρια, διασχίζουμε σχεδόν στη μέση τον κάμπο με τις αγκινάρες και φθάνουμε στο χωριό που τα περισσότερα σπίτια του είναι κτισμένα σε ένα χαμηλό λοφίσκο. Το χωριό των Ιρίων διατηρεί ακόμα το παραδοσιακό χρώμα. Ο δρόμος συνεχίζεται και στη θέση Γωνιά συναντάει ο επισκέπτης τη θάλασσα, το γραφικό λιμανάκι των Ιρίων με τις ψαρόβαρκες και τα πρώτα σπίτια της Παραλίας των Ιρίων. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία για να καλύψουν τις ανάγκες των παραθεριστών. Στην παραλία των Ιρίων υπάρχουν ταβέρνες δίπλα στο κύμα.
  Αριστερά είναι το ακρωτήριο των Ιρίων και ακριβώς μπροστά του, σε βάθος 28 μέτρων, εντοπίστηκε ναυάγιο που τοποθετείται στην Υστερη Μυκηναϊκή εποχή, γύρω στο 1200π.Χ. Βρέθηκαν σπουδαία ευρήματα, 25 κεραμικά, αμφορείς, πίθοι και διάφορα άλλα αγγεία καθώς και μια λίθινη άγκυρα. Τα ευρήματα αυτά του Ναυαγίου των Ιρίων βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο των Σπετσών.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ασίνης.

ΚΑΝΤΙΑ (Οικισμός) ΑΣΙΝΗ
  Φθάνοντας στην Κάντια, ο δρόμος χωρίζει την παραλία της Κάντιας και το μεσόγειο χωριό της Κάντιας. Μετά την επανάσταση το 1821 ήρθαν Κρήτες πρόσφυγες για να κατοικήσουν. Αργότερα Αρκάδες, οι οποίοι από χειμαδιό μετέτρεψαν την Κάντια σε μόνιμη διαμονή.
  Μέσα στο χωριό της Κάντιας βρίσκεται αρχοντική κατοικία - πύργος τούρκικος - του Αγά της περιοχής, πιθανόν να ήταν και Ενετικό κτίσμα. Πάνω στο λόφο της Αγίας Ελεούσας βρίσκεται η ακρόπολη της Κάντιας, μυκηναϊκής εποχής.
  Η παραλία της Κάντιας είναι από τις πιο όμορφες της περιοχής και συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι μεγάλο αριθμό παραθεριστών, αφού διαθέτει τα απαραίτητα καταλύματα. Στην παραλία, στις εκβολές των πηγών του Ασκληπιού, ζούνε θαλάσσιες χελώνες και διάφορα είδη ψαριών.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ασίνης.

ΤΟΛΟ (Κωμόπολη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  Παλιό ψαροχώρι, εκτείνεται κατά μήκος μιας όμορφης αμμουδιάς και κατοικείται από ιδιαίτερα φιλόξενους κατοίκους. Στην πεντακάθαρη θάλασσά του θα απολαύσετε το κολύμπι, το ψάρεμα και όλα τα είδη των θαλασσίων σπορ.
  Οσο για τη διαμονή σας αλλά και για την ψυχαγωγία σας, το Τολό διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και επιπλωμένα διαμερίσματα, καθώς και μεγάλη ποικιλία από μπαρ-disco-ταβέρνες-μπουζούκια-καφέ και άλλες οικογενειακές επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτή τη σπιτική φιλοξενία που το χαρακτηρίζει.
  Σύγχρονο τουριστικό κέντρο της ευρύτερης αρχαιολογικής περιοχής - Αρχαίας Ασίνης, Επιδαύρου, Τίρυνθας, Μυκηνών, Αργους, Ηρας, Ναυπλίου- προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψής τους με τοπικά λεωφορεία, οργανωμένες εκδρομές, αυτοκίνητα, μηχανάκια κλπ. Ημερήσιες εκδρομές οργανώνονται για επισκέψεις στο Μυστρά, τη Σπάρτη, την Ολυμπία, τους Δελφούς και την Αθήνα, ενώ κρουαζιερόπλοια και Ιπτάμενα Δελφίνια σας πηγαίνουν να περιηγηθείτε από κοντά τις Σπέτσες, την Υδρα, τον Πόρο και τη Μονεμβασιά.
  Το Τολό αποτελεί ιδανικό μέρος για κάθε είδος διακοπών, τόσο γι’ αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν τις ομορφιές και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, αλλά και των κοντινών περιοχών.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Ένωσης Επαγγελματιών Τολού.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ