gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 124) τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΥΚΛΑΔΕΣ Σύμπλεγμα νήσων ΕΛΛΑΔΑ" .


Προσκυνήματα (124)

Εκκλησίες

Ναός Παναγίας Βουρνιώτισσας

ΑΓΑΠΗ (Χωριό) ΤΗΝΟΣ
Η επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Παναγιάς είναι τέλειος συνδυασμός προσκυνήματος και εκδρομής αφού ο ναός βρίσκεται στο κέντρο ενός μαγευτικού τοπίου. Ο ναός έχει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική.

Ναός Αγίου Γεωργίου

ΑΝΩ ΜΕΡΙΑ (Χωριό) ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Ναός Αγίου Γεωργίου

ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΣΥΡΟΣ
  Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο "Σαν Τζώρτζης", βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της ´Ανω Σύρου. Είναι η μητρόπολη των καθολικών της Σύρου.
  Χτίστηκε γύρω στα 1200 μ.Χ., ίσως και λίγο παλαιότερα. Έχει ανακαινισθεί 3 φορές κατά το παρελθόν και τη σημερινή του μορφή πήρε στα 1834. Είναι μητρόπολη των καθολικών από το 1652. Καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1617. Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική.
  Διαθέτει εντυπωσιακό όργανο (αρμόνιο), υπέροχες τοιχογραφίες και αγάλματα αγίων.
  Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες του προστάτη Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας της Ελπίδος, στην οποία οι Συριανοί δείχνουν μεγάλη ευλάβεια. Επίσης μπορούμε να διακρίνουμε την προσωπογραφία του μάρτυρα Επισκόπου Ανδρέα Κάργα που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους.
  Στο πίσω μέρος του ναού στεγάζεται το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Ναός Αγίου Αντωνίου

Δίπλα στην εκκλησία υπάρχει η προτομή του Απανωσυριανού λογοτέχνη Βελισάριου Φρέρη.

Ναός Αγίου Νικολάου

Ο Αγιος Νικόλαος, "ο Φτωχός", είναι η μια από τις δύο ορθόδοξες εκκλησίες του λόφου της Ανω Σύρου. Η άλλη είναι η Αγία Τριάδα.

Ναός Αγίου Σεβαστιανού

Στους πρόποδες του λόφου της Ανω Σύρου βρίσκεται ο ιστορικό ναός του Αγίου Σεβαστιανού.

Ναός Αγίας Κυριακής

ΑΠΕΡΑΘΟΣ (Κωμόπολη) ΝΑΞΟΣ
Χρονολογείται στον 9ο αιώνα.

Ναός Παναγίας Απεραθίτισσα

Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη

ΓΑΛΑΝΑΔΟ (Χωριό) ΝΑΞΟΣ

Ναός Αγίας Υπακοής (ορθόδοξη εκκλησία)

ΓΑΛΗΣΣΑΣ (Χωριό) ΣΥΡΟΣ
Στο ύψωμα του Γαλησσά βρίσκεται το κάτασπρο εκκλησάκι της Αγίας Πακούς (ή Υπακοής). Εδώ έχουν βρεθεί ίχνη αρχαίας ακρόπολης.

Ναός Αγίου Μηνά

ΔΡΥΟΠΙΔΑ (Χωριό) ΚΥΘΝΟΣ

Αγιος Νικόλαος Μαρμαρίτης

ΕΜΠΟΡΕΙΟ (Κωμόπολη) ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Ταφικό μνημείο που σώζεται μέχρι και τη στέγη, σε σχήμα μικρού τετράγωνου ναού (4.18Χ3.59 μ) κτισμένο εξ ολοκλήρου από γκρίζο μάρμαρο. Η είσοδος στη νότια πλευρά. Τρεις μονολιθικοί μαρμάρινοι δοκοί στο εσωτερικό στηρίζουν τη στέγη από μαρμάρινες πλάκες. Στο εσωτερικό μικρή κόγχη, η οποία πλαισιώνεται από μικρούς ιωνικούς κίονες που στηρίζουν δωρικό επιστύλιο. Η κόγχη προοριζόταν να στεγάσει το άγαλμα της θεότητας. 3ος αιώνας π.Χ. Σύμφωνα με την επιγραφή που είναι χαραγμένη κάτω από την κόγχη, ο ναός ήταν αφιερωμένος στη θεότητα Βασιλεία. Πρόκειται για οικογενειακό ταφικό μνημείο. Στην εποχή μας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία αφιερωμένη στον Αγιο Νικόλαο και πήρε την προσωνυμία Μαρμαρίτης από το υλικό κατασκευής του κτηρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Βυζαντινός Ναός Επισκοπής Μέσα Γωνιάς

ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ (Χωριό) ΘΗΡΑ
  Κοντά στο χωριό Μέσα Γωνιά, στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Επισκοπής Θήρας, που ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αι. από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α' τον Κομνηνό.
  Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος τετρακιόνιος ναός με τρούλο. Στο εσωτερικό του σώζονται εξαιρετικές τοιχογραφίες και τέμπλο ξυλόγλυπτο, διακοσμημένο με την τεχνική του κηρομάστιχου.
  Διετέλεσε έδρα της Ορθόδοξης και, αργότερα, της Λατινικής Επισκοπής, ενώ κατά την Τουρκοκρατία προκλήθηκαν έριδες ανάμεσα στους ορθόδοξους και τους καθολικούς κατοίκους του νησιού για την κυριότητα της περιουσίας και τη λειτουργία του ναού. Σήμερα η εκκλησία συγκεντρώνει πλήθος κόσμου το Δεκαπενταύγουστο, την ημέρα της εορτής της.
  Το 1986 έγιναν εργασίες στο ναό από τη Β' Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κατά τις οποίες επισκευάσθηκαν οι προσόψεις και αποκαταστάθηκε η κεράμωση της στέγης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Παναγία Γκρεμνιώτισσα

ΙΟΣ (Χωριό) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Στη Χώρα, κάτω από το Κάστρο, σε έναν απόκρημνο βράχο με πανοραμική θέα, είναι χτισμένη η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμνιώτισσας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Θεμελιωμένη πλάι στο γκρεμό, πολύ σωστά η εκκλησία αυτή ονομάστηκε Γκρεμνιώτισσα. Ο τρούλος της, χρώματος μπλε, δημιουργεί μία όμορφη αντίθεση με τους κάτασπρους τοίχους ενώ πολλοί θρύλοι και παραδόσεις ζώνουν την κατασκευή της εκκλησίας αυτής που αποτελεί έμβλημα της πίστης, της θέλησης και της αποφασιστικότητας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Ν. Κυκλάδων

Ναός Αγίας Αικατερίνης

ΚΑΜΠΟΣ (Χωριό) ΤΗΝΟΣ
Κτίσθηκε επί Ρωσοκρατίας.

Nαός Αγίας Τριάδας (ορθόδοξος)

ΚΑΡΔΙΑΝΗ (Χωριό) ΤΗΝΟΣ

Ναός Κιούρας (καθολικός)

Αγία Παρασκευή

ΚΛΗΜΑ (Οικισμός) ΜΗΛΟΣ

Ναός Παναγίας Φανερωμένης

ΚΟΧΥΛΟΣ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΣ
Βυζαντινή εκκλησία μέσα στο ομώνυμο κάστρο.

Ναός Αγίας Τριάδας

ΚΥΘΝΟΣ (Χωριό) ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ναός Αγίου Σάββα, 17ου αιώνα

Ναός Σωτήρα, 17ου αιώνα

Αγίου Παντελεήμονα

ΚΩΣΤΟΣ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, είναι κτίσμα του 17ου αιώνα, έχει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες εικόνες όπως η Παναγία του Πάθους (1676).

Αγίας Μαρίνας

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας ανακαινίσθηκε το 1644, καθώς αναφέρει η σχετική επιγραφή στον νότιο τοίχο του ναού.

Agia Triada

ΛΑΓΚΑΔΑ (Χωριό) ΑΜΟΡΓΟΣ
Agia Triada - Hanging on a ledge under an overhang, the small Agia Triada (Holy Trinity) church, reminds of the position and appearance of Hozoviotissa. It was built during the years of piracy and it was used as an occasional hiding place for the Aegialis population. It is only 5 minutes walk from Lagada village, and overlooks the whole area of Tholaria, Lagada, and the valley of Aegialis with the port. There is a spring festival every year, 50 days after Greek easter.

Ναός Αγίας Τριάδας

ΛΕΥΚΕΣ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ

Ναός Αγίας Ειρήνης

ΛΟΥΤΡΑ (Οικισμός) ΚΥΘΝΟΣ
Εδώ είναι οι τάφοι των πεσόντων στα Κυθνιακά.

Ναός Ταξιάρχη Μιχαήλ

ΜΕΣΑΡΙΑ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΣ
1200

Ναός Αγίου Νικολάου

1734

Αγία Τριάδα

ΜΗΛΟΣ (Λιμάνι) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο

Παναγία Δροσιανή

ΜΟΝΗ (Χωριό) ΝΑΞΟΣ
Η εκκλησία βρίσκεται κοντά στο χωριό Μονή, στην περιοχή της Τραγαίας Νάξου. Είναι παλαιοχριστιανικός, τρουλαίος τρίκογχος ναός. Στη βόρεια πλευρά του εφάπτονται τρία μονόκλιτα παρεκκλήσια. Οι εσωτερικές επιφάνειες της εκκλησίας διακόπτονται με τοιχογραφίες διαφόρων φάσεων. Το παλαιότερο στρώμα τοιχογραφιών, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 6ου και αρχές του 7ου αιώνα, εντοπίστηκε στον τρούλο, στο ιερό και στη βόρεια κόγχη. Τα νεότερα στρώματα του τρούλου και της αψίδας, χρονολογημένα στο 13ο και 14ο αιώνα, έχουν αποτειχιστεί.
Ο ναός πιθανόν να υπήρξε αρχικά το καθολικό μοναστηριού. Πληροφορίες για τη Δροσιανή έχουμε σε νεότερη εποχή από το Δούκα του Αιγαίου Πελάγους Ιωάννη Δ' Κρίσπο (1555) και από άλλους. Επίσης στους τοίχους σώζονται επιγραφές του 6ου και 7ου αιώνα με δεητικό περιεχόμενο.
Εργασίες αναστήλωσης πραγματοποιήθηκαν το 1964. Ο καθαρισμός των τοιχογραφιών και η αποτείχιση των νεότερων στρωμάτων κράτησε πολλά χρόνια (1964-1971).

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφίες.


Ναός Παραπορτιανής

ΜΥΚΟΝΟΣ (Πόλη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Τηλέφωνο: +30 22890 25250, 25976
Φαξ: +30 22890 23350
  Η ίδρυση της Παραπορτιανής πρέπει να συμβαδίζει με την εξέλιξη του οικισμού του Κάστρου της Χώρας τον 15ο και 16ο αιώνα. Είναι διόροφο συγκρότημα πέντε μικρών ναών.
  Το ισόγειο αποτελείται απο τέσσερις εκκλησίες και ένα διάδρομο. Οι χώροι της έχουν εσωτερική επικοινωνία.
  Ως προς την αρχιτεκτονική μορφή, τα τρία εκκλησίδια είναι μονόκλιτα καμαροσκεπή και σχηματίζουν τη δυτική όψη του συνόλου.

Ναός Παναγίας Θεοσκέπαστης

ΝΑΟΥΣΑ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
Νότια της Νάουσας, στην θέση "Πρωτόρια", υπάρχει μικρή ημιερειπωμένη εκκλησία με θαυμάσιες τοιχογραφίες του 12ου - 13ου αι. που έχουν μεταφερθεί στο μουσείο της Νάουσας. Μέσα στη Νάουσα, στο ανατολικό ύψωμα, ορθώνεται ο Μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (19ου αι.). Στην δυτική είσοδο της Νάουσας, μας καλωσορίζει η μονή του Αγίου Αθανασίου (17ου αιώνα), όπου στεγάζεται το βυζαντινό μουσείο της Νάουσας. Σε ένα δρομάκι κοντά στο λιμάνι βρίσκονται τα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Αλλα εκκλησάκια της Νάουσας είναι ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, ο Ευαγγελισμός, η Θεοσκέπαστη (16ου αι.), η Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Αγιος Νικόλαος Μοστράτος και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου του Λιμανιού, προστάτη των καϊκιών και των αλιευτικών.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πάρου


Ναός Παναγίας της Εκατονταπυλιανής

ΠΑΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Το ιερό στολίδι της Πάρου είναι ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της ελληνικής γης. Βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα της πόλης της Πάρου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι. Μέσα από τους θρύλους του βυζαντίου ξεκινά η ιστορία της Εκατονταπυλιανής που πρέπει να οικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα. Η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, πηγαίνοντας στους Αγίους Τόπους με σκοπό να βρει τον Τίμιο Σταυρό, σταμάτησε με το πλοίο της στη Πάρο, όπου βρίσκει ένα μικρό ναό, από τους πρώτους της νέας θρησκείας. Προσεύχεται και κάνει ένα τάμα. Αν βρει τον Τίμιο Σταυρό να κτίσει στη θέση αυτή ένα μεγάλο ναό. Η προσευχή της εισακούστηκε, η Αγία Ελένη βρήκε το Σταυρό και πραγματοποίησε την υπόσχεσή της. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, τον ναό οικοδόμησε ο Μ. Κωνσταντίνος με εντολή της μητέρας του η οποία δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει το τάμα της.
  Αρχικά ήταν μία σταυρική ξυλόστεγη βασιλική εκκλησία που καταστράφηκε πιθανώς από πυρκαγιά. Την εποχή του Ιουστινιανού ανακατασκευάστηκε και διαμορφώθηκε με θόλους και τρούλο. Σύμφωνα με την παράδοση τον Ιουστινιάνειο ναό της Εκατονταπυλιανής έκτισε ο μαθητής του πρωτομάστορα που έκτισε την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.
  Κατά τις εποχές της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας δοκίμασε πολλές καταστροφές και λεηλασίες. Τη μεγαλύτερη όμως καταστροφή έπαθε ο ναός στους σεισμούς του 1773. Η μετέπειτα επισκευή παραμόρφωσε την αρχική επιβλητική μορφή του. Το 1959 άρχισε η αποκατάσταση της Εκατονταπυλιανής, η οποία σήμερα έχει τη μορφή της εποχής του Ιουστινιανού, σταυρική βασιλική με τρούλο.
  Τα γλυπτά που στολίζουν τον ναό προέρχονται από τον αρχαίο ναό της Δήμητρας που βρισκόταν στο λιμάνι της Παροικιάς. Στη νότια πλευρά του μεγάλου ναού βρίσκεται το βαπτιστήριο του 4ου αιώνα, το αρχαιότερο και καλύτερα διατηρημένο βαπτιστήριο σε όλη την ορθόδοξη ανατολή. Στο βαπτιστήριο υπάρχει η παλαιότερη τοιχογραφία από όσες βρέθηκαν στο νησί. Είναι του 11ου - 12ου αιώνα και εικονίζει τον Αγιο Γεώργιο. Στην Εκατονταπυλιανή στεγάζεται και το βυζαντινό μουσείο της Παροικιάς με σπάνιας τέχνης εικόνες, ξυλόγλυπτα και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια από την περίοδο του βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας. Η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού είναι η γιορτή της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου, οπότε ο θρησκευτικός εορτασμός συνοδεύεται από μεγάλο λαϊκό πανηγύρι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πάρου


Ναός Αγίου Ιωάννη (ορθόδοξη εκκλησία)

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ (Χωριό) ΣΥΡΟΣ
Ο επισκέπτης της Ποσειδωνίας μπορεί να θαυμάσει τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Ιωάννη.

Ναός Αγίου Πέτρου (καθολική εκκλησία)

Ο επισκέπτης της Ποσειδωνίας μπορεί να θαυμάσει τον καθολικό ναό του Αγίου Πέτρου.

Ναός Santa Μaria Della Grazia

Η Ποσειδωνία ονομάζεται και Ντελλαγράτσια, από την εκκλησία της Santa Maria Della Grazia.

Αγία Μαρίνα

ΡΙΒΑΡΙ (Παραλία) ΜΗΛΟΣ

Παναγία του Κήπου

Αγιος Νικόλαος

Ναός Αγίου Νικολάου

ΣΑΓΚΡΙ (Χωριό) ΝΑΞΟΣ
Βυζαντινή εκκλησία του 10ου-13ου αιώνα.

Ναός της Καλορίτισσας

Βυζαντινή εκκλησία του 11ου-13ου αιώνα σε σπήλαιο στο λόφο του Προφήτη Ηλία.

Ναός Αγίου Κωνσταντίνου

ΣΕΡΙΦΟΣ (Χωριό) ΣΕΡΙΦΟΣ
Βρίσκεται μέσα στα ερείπια του ενετικού κάστρου.

Αγίου Βασιλείου

ΣΙΚΙΝΟΣ (Χωριό) ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αγίων Αναργύρων

Ναός Αγίου Δημητρίου

ΣΥΡΟΣ (Πόλη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Ο Άγιος Δημήτριος είναι η εκκλησία που με τις καμπάνες της καλωσορίζει τους επισκέπτες στο νησί κατά την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι. Το άκουσμα της καμπάνας είναι το σημάδι πως το ταξίδι φτάνει στο τέλος του. Η θέα της πόλης διαδέχεται τη μονοτονία του ορεινού τοπίου. Οι πρώτες εντυπώσεις για το νησί αλλάζουν αμέσως. Η ίδρυση του ναού στο συγκεκριμένο σημείο συνδέεται με την εύρεση της εικόνας του Αγίου σε κάποιο βράχο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Αγίου Νικολάου

  Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται λίγο πριν τη συνοικία Βαπόρια και είναι το καύχημα της μεγαλοαστικής Ερμούπολης.
  Θεμελιώθηκε το 1848. Πραγματικά επιβλητικός ναός, με τις πλατιές σκάλες, το γαλάζιο τρούλο και τα μεγαλόπρεπα καμπαναριά του. Είναι τύπου βασιλικής με τρούλο και διαθέτει ένα απ' τα ωραιότερα μαρμάρινα τέμπλα, έργο του γλύπτη Γ. Βιτάλη. Επίσης καλλιτεχνήματα αποτελούν οι μαρμάρινοι άμβωνας και επισκοπικός θρόνος. Ο ναός είναι πλούσια διακοσμημένος.
  Μπροστά στην εκκλησία υπάρχει το μνημείο του «Άταφου Aγωνιστή». Eίναι το πρώτο μνημείο που στήθηκε για τους άγνωστους αγωνιστές της ελευθερίας στα 1889, έργο του αρχιτέκτονα O. Bιτάλη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Αναστάσεως

  Η εκκλησία της Ανάστασης βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Δήλι. Είναι από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες του νησιού αφού ξεχωρίζει στην κορυφή του ενός λόφου όπως άλλωστε και ο καθολικός ναός του Αγίου Γεωργίου στον απέναντι λόφο. Θεμελιώθηκε το 1873 με σχέδια του αρχιτέκτονα Δ. Ελευθεριάδη και εγκαινιάστηκε το 1909. Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο με τρεις κόγχες να προεξέχουν στην ανατολική πλευρά του. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τρία κλίτη που χωρίζονται με τοξοστοιχίες. Το τέμπλο, ο άμβωνας και ο επισκοπικός θρόνος είναι από ξύλο. Τοιχογραφίες υπάρχουν μόνο στο ιερό και στον τρούλο. Τα χρώματα είναι απαλά και κυριαρχεί το γαλάζιο. Η θέα από την Ανάσταση είναι μαγευτική. Κάτω από την εκκλησία απλώνεται η Ερμούπολη και το λιμάνι ενώ ακριβώς απέναντι διακρίνεται ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου. Το Πάσχα στην εκκλησία αυτή γίνεται πραγματικός πόλεμος από τα βεγγαλικά που όμως προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Ευαγγελίστριας

  Ο ναός αυτός είναι καθολικός και χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Στη θέση που χτίστηκε υπήρχε παλαιότερος ναός. Ο Γρηγόριος Στέφανος, πρόξενος της Αυστρίας ξανάχτισε το ναό στα 1829 με σχέδια του Τήνιου αρχιτέκτονα Χ. Σήμο. Ο τάφος του Γ. Στέφανου βρίσκεται στο κέντρο της εκκλησίας. Δεν είναι η μητρόπολη των καθολικών όπως συχνά λέγεται, αλλά ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο. Μαρμάρινοι κίονες χωρίζουν το ναό σε τρία κλίτη. Το εσωτερικό της είναι λιτό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

  Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι γνωστή ως η "εκκλησία των Ψαριανών", από το όνομα της συνοικίας "Ψαριανά" στην οποία βρίσκεται. Χτίστηκε στα 1828 με χρήματα του Υδραίου Θεόδωρου Πλατανίτη, ο οποίος ανέλαβε να την αφιερώσει στους κατοίκους και από τα εισοδήματά της να παραλάβει μόνο τα χρήματα που δαπάνησε για την κατασκευή της. Έτσι στα 1832 η εκκλησία παραχωρήθηκε στο κοινό. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 20 Αυγούστου 1850. Είναι τρίκλιτη βασιλική και το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο με ξυλόγλυπτο θόλο, άμβωνα και επισκοπικό θρόνο. Στο ναό φυλάσσεται ένα πολύ σπουδαίο έργο τέχνης. Είναι το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου που εικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο μεγάλος ζωγράφος υπογράφει : "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας". Κατά πάσα πιθανότητα η εικόνα αυτή μεταφέρθηκε από τη Βενετία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών

ΤΗΝΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ναός Μαλαματένιας

Ναός Αη-Γιάννη

Ναός Αη-Νικόλα

Ναός Αη-Λευτέρη

Ναός Αγίας Παρασκευής

Καθολικός ναός του Αγίου Νικολάου

Ναός Ευαγγελιστρίας Τήνου

Τηλέφωνο: +30 22830 22256
  Η εκκλησία της Μεγαλόχαρης έχει παγκόσμια ακτινοβολία ως πανορθόδοξο προσκύνημα και σπουδαίο θεομητορικό κέντρο. Ο ναός είναι κτισμένος στο σημείο όπου στις 30 Ιανουαρίου 1823 (ημέρα των Τριών Ιεραρχών) βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας μετά από όραμα της μοναχής Πελαγίας. Η εικόνα χρονολογείται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Ο ναός ανεγέρθηκε με σχέδια του αρχιτέκτονα Ευστρατίου από τη Σμύρνη και με συνεισφορές πλουσίων και φτωχών και θεωρείται το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους αφού κατασκευάστηκε κατά τα έτη της ελληνικής επανάστασης για να στεγάσει τη θαυματουργή εικόνα. Πρόκειται για αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα. Το εξωτερικό προαύλιο είναι στρωμένο σε πολύ μεγάλη έκταση με βοτσαλωτό εξαιρετικής τέχνης που κατασκευάστηκε το 1833. Στη θέση όπου ανεγέρθηκε ο ναός υπήρχε το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και πριν από αυτό εκεί βρισκόταν ο αρχαίος ναός του Διονύσου. Κατά την ανέγερση της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν υλικά του αρχαίου αυτού ναού. Μπαίνοντας από την κεντρική πύλη στον κυρίως ναό, ο επισκέπτης βλέπει στα αριστερά της εισόδου το εικονοστάσιο στο οποίο βρίσκεται η εικόνα της Μεγαλόχαρης (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) γεμάτη από αφιερώματα πιστών όπως άλλωστε και ολόκληρος ο ναός. Ακριβώς κάτω από τον κεντρικό ναό υπάρχει το θολωτό παρεκκλήσι όπου βρέθηκε η εικόνα.
  Ο ναός της Ευρέσεως αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή. Σ' αυτή την εκκλησία κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου - επέτειος της Ευρέσεως - τελείται αρχιερατική λειτουργία και πανηγυρικός εορτασμός. Ο ναός και τα γύρω κτίσματα αποτελούν κτιριακό συγκρότημα που ανήκει στο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας . Το κτιριακό συγκρότημα στεγάζει αξιοπρόσεκτες καλλιτεχνικές συλλογές.

Ναός Παναγίας Τριποδιώτισσας

ΤΡΙΠΟΔΕΣ (Οικισμός) ΝΑΞΟΣ

Ναός της Σταυροπηγής

Ναός της Παναγίας της Φιλωτίτισσας

ΦΙΛΟΤΙ (Κωμόπολη) ΝΑΞΟΣ

Ναός της Παναγίας της Πρωτόθρονης

ΧΑΛΚΕΙΟ (Χωριό) ΝΑΞΟΣ
Πρόκεται για τη μεγαλύτερη βυζαντινή εκκλησία του νησιού, η οποία χρονολογείται τον 9ο -10ο αιώνα.

Ναός Φανερωμένης (καθολική εκκλησία)

ΧΡΟΥΣΑ (Χωριό) ΣΥΡΟΣ
Στα Χρούσσα, πάνω στο λόφο ξεχωρίζει η καθολική εκκλησία της Φανερωμένης, στη γιορτή της οποίας συγκεντρώνεται πλήθος πιστών.

Εξωκκλήσια

Ξωκλήσι Αη Στέφανου

ΓΑΛΗΣΣΑΣ (Χωριό) ΣΥΡΟΣ
Ο Γαλησσάς βρίσκεται μέσα σε ένα γραφικό και όμορφο τοπίο. Στην ακρογιαλιά του συνωστίζεται πλήθος παραθεριστές, ο μόλος του προσφέρεται για ωραίους περιπάτους και θαυμάσια θέα, ενώ οι ρομαντικοί μπορούν να περπατήσουν μέχρι το ξωκλήσι του Αη Στέφανου, που είναι χτισμένο στα βράχια πάνω στο κύμα.

Βυζαντινό εκκλησάκι Παναγιάς

ΛΕΥΚΕΣ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ

Ναός Ταξιάρχη της Μέλιδας

ΜΕΛΙΔΑ (Οικισμός) ΑΝΔΡΟΣ

Ιερά προσκυνήματα

Παναγιά Κανάλα, προστάτιδα του νησιού.

ΚΑΝΑΛΑ (Λιμάνι) ΚΥΘΝΟΣ

Καθεδρικοί ναοί

Ναός Αγίου Αθανασίου, 18ος αιώνας

ΣΕΡΙΦΟΣ (Χωριό) ΣΕΡΙΦΟΣ

Ναός Παντάνασσας

ΣΙΚΙΝΟΣ (Χωριό) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Στο Κάστρο σταματάμε για ένα προσκύνημα στην Παντάνασσα, μια εκκλησία φυσική συνέχεια της πλατείας. Εδώ βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με τον θρύλο έφυγε από την Κρήτη, ταξίδεψε στο Αιγαίο με αναμμένο το καντήλι της και έφτασε στη Σίκινο.
  Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Κοινότητας Σικίνου.

Μοναστήρια

Μονή Φωτοδότη Χριστού Αμοργού

Τηλέφωνο: +30 22850 71212, 71274

Μονή Ζωοδόχου Πηγής

ΑΝΑΦΗ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Βρίσκεται στο βουνό Κάλαμος κοντά στο αρχαίο ναό του Απόλλωνα.

Μονή Παναγιάς Καλαμιώτισσας

Βρίσκεται στην κορυφή του όρους Κάλαμος (460 μ.).

Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Άνδρου

Η ιερά μονή Αγίας Ειρήνης, θεμελιώθηκε το 1780 στην περιοχή Αρχόντας των Αποικίων, από δύο αδελφούς μοναχούς καταγόμενους από τα Αποίκια με το επώνυμο Σπυρίδου.

Κατά την περίοδο της ακμής, λειτούργησε ως γυναικεία μονή. Ωστόσο, η μονή διαλύεται το 1833, με το διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνος, το οποίο απαιτούσε την διάλυση των ορθόδοξων μονών με περιορισμένη αδελφότητα, περίπου χιλίων σε όλη την Ελλάδα, και την οικειοποίηση της περιουσίας τους. Με το πέρασμα των χρόνων, κατέρρευσαν οι χώροι περιμετρικά του ναού, όμως παρέμεινε ο ναός έχοντας υποστεί ανάλογες φθορές.

Το 2006, ο πλοίαρχος Ελευθέριος Πολέμης αγόρασε το κτήμα έκτασης 13 στρεμμάτων, το οποίο συμπεριελάμβανε το ερειπωμένο μοναστήρι. Σε ένα διάστημα 10 ετών εκείνος και η οικογένειά του, αναστήλωσαν τα κτίρια της μονής σεβόμενοι απόλυτα την αρχική τους δομή και συντήρησαν τον Ναό.

Σήμερα, η μονή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο έργο. Κατά τη θερινή περίοδο φιλοξενεί τις κατασκηνώσεις παιδιών από διάφορα ιδρύματα. Επίσης, καθ'όλη τη διάρκεια του έτους λειτουργούν οι κάτωθι μουσειακές συλλογές:

  • Ιστορία της γραφής (συλλογή Μιχαήλ Καΐρη)
  • Συλλογή παραδοσιακών μουσικών οργάνων
  • Συλλογή πετρωμάτων, ορυκτών & απολιθωμάτων (συλλογή Σπύρου Μπέλλα)
  • Έλλη Μανδαράκα - Σταματιάδου & χλωρίδα της Άνδρου
Σύντομα, πρόκειται να λειτουργήσει η πέμπτη μουσειακή συλλογή με τα εργαλεία του σιδηρουργού.

Η Μονή είναι επισκέψιμη καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και εορτών.
Χειμερινό ωράριο: Καθημερινά 10:00 - 17:00
Θερινή περίοδος: Καθημερινά 10:00 - 18:00

Μονή Αγίας Μαρίνας Άνδρου

Τηλέφωνο: +30 22820 24074

Μονή Πατέρων Καπουκίνων Σύρου

ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΣΥΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22810 82576

Μονή Πατέρων Ιησουϊτών Σύρου

Τηλέφωνο: +30 22810 88546
Φαξ: +30 22810 82343
  Κατηφορίζοντας τα κάτασπρα σκαλιά από το ναό του Αγίου Γεωργίου, θα οδηγηθούμε στο μοναστήρι των Πατέρων Ιησουϊτών, που δεσπόζει πάνω από το ναό της Παναγίας του Καρμήλου. Η μονή ιδρύθηκε το 1744, ενώ η σημερινή της μορφή ολοκληρώθηκε στα 1852-53. Το μοναστήρι, μη επανδρωμένο σήμερα, αποτελεί σημαντικό ιστορικό μνημείο, όπου φυλάσσονται πολύτιμα παλαιά έγγραφα, εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα, ενώ διαθέτει και μια ιδιαίτερα σημαντική βιβλιοθήκη με 6.000 τόμους.

Μονή Αγίας Μαρίνας Άνδρου

ΑΠΟΙΚΙΑ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22820 24074

Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Άνδρου

Η ιερά μονή Αγίας Ειρήνης, θεμελιώθηκε το 1780 στην περιοχή Αρχόντας των Αποικίων, από δύο αδελφούς μοναχούς καταγόμενους από τα Αποίκια με το επώνυμο Σπυρίδου.

Κατά την περίοδο της ακμής, λειτούργησε ως γυναικεία μονή. Ωστόσο, η μονή διαλύεται το 1833, με το διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνος, το οποίο απαιτούσε την διάλυση των ορθόδοξων μονών με περιορισμένη αδελφότητα, περίπου χιλίων σε όλη την Ελλάδα, και την οικειοποίηση της περιουσίας τους. Με το πέρασμα των χρόνων, κατέρρευσαν οι χώροι περιμετρικά του ναού, όμως παρέμεινε ο ναός έχοντας υποστεί ανάλογες φθορές.

Το 2006, ο πλοίαρχος Ελευθέριος Πολέμης αγόρασε το κτήμα έκτασης 13 στρεμμάτων, το οποίο συμπεριελάμβανε το ερειπωμένο μοναστήρι. Σε ένα διάστημα 10 ετών εκείνος και η οικογένειά του, αναστήλωσαν τα κτίρια της μονής σεβόμενοι απόλυτα την αρχική τους δομή και συντήρησαν τον Ναό.

Σήμερα, η μονή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο έργο. Κατά τη θερινή περίοδο φιλοξενεί τις κατασκηνώσεις παιδιών από διάφορα ιδρύματα. Επίσης, καθ'όλη τη διάρκεια του έτους λειτουργούν οι κάτωθι μουσειακές συλλογές:

  • Ιστορία της γραφής (συλλογή Μιχαήλ Καΐρη)
  • Συλλογή παραδοσιακών μουσικών οργάνων
  • Συλλογή πετρωμάτων, ορυκτών & απολιθωμάτων (συλλογή Σπύρου Μπέλλα)
  • Έλλη Μανδαράκα - Σταματιάδου & χλωρίδα της Άνδρου

Σύντομα, πρόκειται να λειτουργήσει η πέμπτη μουσειακή συλλογή με τα εργαλεία του σιδηρουργού.

Η Μονή είναι επισκέψιμη καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και εορτών.
Χειμερινό ωράριο: Καθημερινά 10:00 - 17:00
Θερινή περίοδος: Καθημερινά 10:00 - 18:00

Το κείμενο είναι ευγενική παραχώρηση της Ειρήνης Κιαγιά (Δεκέμβριος 2018)

Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Άνδρου

Η ιερά μονή Αγίας Ειρήνης, θεμελιώθηκε το 1780 στην περιοχή Αρχόντας των Αποικίων, από δύο αδελφούς μοναχούς καταγόμενους από τα Αποίκια με το επώνυμο Σπυρίδου.

Κατά την περίοδο της ακμής, λειτούργησε ως γυναικεία μονή. Ωστόσο, η μονή διαλύεται το 1833, με το διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνος, το οποίο απαιτούσε την διάλυση των ορθόδοξων μονών με περιορισμένη αδελφότητα, περίπου χιλίων σε όλη την Ελλάδα, και την οικειοποίηση της περιουσίας τους. Με το πέρασμα των χρόνων, κατέρρευσαν οι χώροι περιμετρικά του ναού, όμως παρέμεινε ο ναός έχοντας υποστεί ανάλογες φθορές.

Το 2006, ο πλοίαρχος Ελευθέριος Πολέμης αγόρασε το κτήμα έκτασης 13 στρεμμάτων, το οποίο συμπεριελάμβανε το ερειπωμένο μοναστήρι. Σε ένα διάστημα 10 ετών εκείνος και η οικογένειά του, αναστήλωσαν τα κτίρια της μονής σεβόμενοι απόλυτα την αρχική τους δομή και συντήρησαν τον Ναό.

Σήμερα, η μονή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο έργο. Κατά τη θερινή περίοδο φιλοξενεί τις κατασκηνώσεις παιδιών από διάφορα ιδρύματα. Επίσης, καθ'όλη τη διάρκεια του έτους λειτουργούν οι κάτωθι μουσειακές συλλογές:

  • Ιστορία της γραφής (συλλογή Μιχαήλ Καΐρη)
  • Συλλογή παραδοσιακών μουσικών οργάνων
  • Συλλογή πετρωμάτων, ορυκτών & απολιθωμάτων (συλλογή Σπύρου Μπέλλα)
  • Έλλη Μανδαράκα - Σταματιάδου & χλωρίδα της Άνδρου
Σύντομα, πρόκειται να λειτουργήσει η πέμπτη μουσειακή συλλογή με τα εργαλεία του σιδηρουργού.

Η Μονή είναι επισκέψιμη καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και εορτών.
Χειμερινό ωράριο: Καθημερινά 10:00 - 17:00
Θερινή περίοδος: Καθημερινά 10:00 - 18:00

Μονή Ταξιαρχών

ΓΑΛΑΝΗ (Χωριό) ΣΕΡΙΦΟΣ
Ευρίσκεται 1,5χλμ Α του χωριού, 17ου αιώνα φρουριακής αρχιτεκτονικής, αφιερωμένο στους προστάτες του νησιού.

Μονή Φωτοδότου

ΔΑΝΑΚΟΣ (Χωριό) ΝΑΞΟΣ
ΒΑ κοντά στο χωριό

Μονή Αγίου Γεωργίου

ΔΡΥΟΣ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
Β του χωριού.

Μονή Αγίου Φιλοθέου Πάρου

ΚΑΜΑΡΕΣ (Οικισμός) ΝΑΟΥΣΑ
Τηλέφωνο: +30 22840 51800

Μονή Αγίας Βαρβάρας Σύρου

ΚΙΝΙ (Οικισμός) ΣΥΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22810 71150

Μονή Προδρόμου

ΚΥΘΝΟΣ (Χωριό) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Βρίσκεται στο Χορδάκι και ανάγεται στον 16ο αιώνα.

Μονή Θαψανών Πάρου

ΛΕΥΚΕΣ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22840 23534

Γύρω από τις Λεύκες βρίσκονται σκορπισμένα σε όμορφες βουνοπλαγιές τα μοναστήρια της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ιωάννη του Καπαρού, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Γεωργίου στην Λαγκάδα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ