gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 16 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΡΕΒΕΝΑ Πόλη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (16)

Δημαρχεία

Δήμος Γρεβενών

ΓΡΕΒΕΝΑ (Πόλη) ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 24623 50830
Φαξ: +30 24623 50864

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίων Θεοδώρων

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 85864
  Οι Αγιοι Θεόδωροι χτισμένοι σε 800 μ. υψόμετρο, είναι ένας από τους πιο μεγάλους και τους πιο ζωντανούς οικισμούς του νομού, 19 χλμ ΝΑ των Γρεβενών, πάνω στο δρόμο Γρεβενών - Καλαμπάκας. Η διαδρομή Γρεβενά - Αγ. Θεόδωροι χαμηλά στον ποταμό Βενέτικο, είναι πάρα πολύ εντυπωσιακή. Μέσα στο ποτάμι αλλά και στην κοίτη του υπάρχουν τεράστια βράχια και σε ορισμένα σημεία με μεγάλο βάθος τα νερά είναι καταπράσινα. Η παραποτάμια βλάστηση είναι πλούσια: ιτιές, πλάτανοι, σκλήθρα. Δίπλα στο ποτάμι πάνω στα βράχια υπάρχουν κιόσκια και παγκάκια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να σταματήσει για να χαρεί την όμορφη φύση.
  Από μαρτυρίες των κατοίκων πληροφορούμαστε πως η κοινότητα των Αγ. Θεοδώρων δημιουργήθηκε το 1970-71 από άτομα ορισμένων οικισμών, τα οποία μετακινήθηκαν εδώ για λόγους σύμπτυξης. Σήμερα στην περιοχή ζούνε 500 άτομα, των οποίων ο αριθμός ανεβαίνει κατά 200 άτομα το καλοκαίρι. Αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία - υπάρχει δασικός συνεταιρισμός και δασεργάτες.
  Η περιφέρεια της κοινότητας καλύπτεται από δρυόδασος που εναλλάσσεται με γεωργικές καλλιέργειες. Παλιοί θρύλοι διηγούνται πως στο δάσος «Καραούλι» υπήρχαν κλέφτες που λήστευαν τους περαστικούς και πως στην τοποθεσία «Σκάλα», επί Τουρκοκρατίας για να πάει κάποιος στην περιοχή του Αλή Πασά, έπρεπε να πληρώσει ένα είδος φόρου. Επίσης στην περιφέρεια των Αγ. Θεοδώρων υπήρχε παλιά Καραβανόστρατα (διακλαδώσεις παραεγνατίας), από όπου περνούσαν οι Βλάχοι πηγαίνοντας προς τη Θεσσαλία επί Τουρκοκρατίας αλλά και μέχρι το 1940.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αμυγδαλεών

ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 88300
  15 λεπτά είναι αρκετά για να συναντήσουμε το χωριό Αμυγδαλιές (Πικριβινίτσα) ΒΔ των Γρεβενών σε υψόμετρο 850 μ. Οι κάτοικοι εδώ ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με μαρτυρίες τους το χωριό δημιουργήθηκε από τη συνένωση μικρότερων οικισμών της γύρω περιοχής (Παλιόσπιτα, Αγία Μαρίνα, Αϊ - Θανάσης), με το σκοπό να αποφευχθούν οι επιθέσεις των Τουρκολβανών. Επί Τουρκοκρατίας οι Αμυγδαλιές υπήρξαν τσιφλίκι του Αλή Πασά. Πρόκειται για ένα χωριό, χτισμένο δίπλα στο δάσος Παλιουγλά με τις βελανιδιές, το οποίο επεκτείνεται προς το βορρά και μπορεί να το θαυμάσει κανείς ανεβαίνοντας στο Κουτσόραχο (992 μ.) 1.5 χλμ ΒΔ της κοινότητας. Στην κοινότητα ανήκουν οι οικισμοί Αγία Τριάδα και Λόχμη, ξακουστή η τελευταία ως τσιφλίκι Μπέηδων, αλλά και για τη μοναδική σ' αυτή «Κούλια» της Δυτικής Μακεδονίας, ένα τούρκικο οίκημα που έχτισαν οι Τούρκοι Μπέηδες το 1848. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν ιδιωτική κατοικία ενώ έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βατολάκκου

ΒΑΤΟΛΑΚΚΟΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 61209
  4 χλμ πριν τη Μηλέα ΒΑ των Γρεβενών, βρίσκεται η κοινότητα του Βατόλακου (Ντοβράτοβο), σε υψόμετρο 580 μ., με τους 360 αγρότες κατοίκους της που το καλοκαίρι ανέρχονται σε 430. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, είναι απόγονοι προσφύγων από τη Μικρά Ασία.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γρεβενών

ΓΡΕΒΕΝΑ (Πόλη) ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Μια μικρή περιοχή της Μακεδονίας με μεγάλη ιστορία. Ενας φτωχότοπος με πλούσια παρουσία, παράδοση, αγώνες και προσφορά. Κομμάτι της αρχαίας Ελιμείας και κοιτίδα των Δωριέων η περιοχή, διέγραψε δημιουργική πορεία έντονης πολιτιστικής, κοινωνικής και ιστορικής ζωής. Αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικά πρόσωπα και μνημεία διάσπαρτα σε ολόκληρη την περιοχή, όχι μακριά από τους σημερινούς οικισμούς, καθώς και σημαντικά γεγονότα, δίνουν το στίγμα της πολύπλευρης προσφοράς και συμμετοχής στον ελληνικό πολιτισμό.
  Από το πρωτοεμφανιζόμενο Γριβανά σε γραπτά του Κων/νου Πορφυρογέννητου (905-953) μέχρι το Γκερεμπένε του Γάλλου περιηγητή Πουκεβίλ (1806), το όνομα Γρεβενά συναντιέται σε γραπτές και προφορικές μαρτυρίες με διάφορες παραλλαγές. Ετσι βρίσκουμε κατά καιρούς: «Γραιβινό», «Γρεβενός», «Γρεβυνόν», «Γκρεμπενίτζ», «Γρεβαινά», «Γρεβαινό», κ.λπ. Ούτε στο ετυμολογικό λεξικό ούτε στη γραμματική της ελληνικής γλώσσας υπάρχει λέξη ή ρίζα τέτοιας λέξης. Η εκδοχή της σύνθετης λέξης Γραία - Αιανά = Γρεβενά, συναντάται στη μυθολογία και δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν σοβαρή ερμηνεία.
  Το πιθανότερο είναι η τοπωνυμία να είναι Λατινικής ή Σλαβικής προέλευσης: α) Στη Λατινική γλώσσα υπάρχει η λέξη gravis = δυσχερής, απότομος, τραχύς και το επίρρημα grave με παραπλήσιες έννοιες. β) Στα Σλαβικά υπάρχουν οι λέξεις greban (γκρέμπαν) που σημαίνει τον τραχύ και απότομο τόπο (πάλι η ρίζα είναι Λατινική) και greben (γκρέμπεν) που σημαίνει αυτό που οδηγεί τα χτένια του αργαλειού, με τα οποία ύφαιναν τα χονδρά μάλλινα υφάσματα που λέγονταν και γράβανα ή γραβάνια.
  Η μορφολογία και η γεωφυσική σύσταση του εδάφους τόσο της πόλης όσο και της περιοχής, «αποδίδουν» κατά τον καλύτερο τρόπο το περιεχόμενο των ξενόγλωσσων λέξεων. Η εκδοχή της λατινικής προέλευσης είναι πιο κοντά, επειδή υπάρχουν παραπλήσιες ονοματολογίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ολα συνηγορούν στο ότι η λέξη Γρεβενά είναι Λατινική ή Λατινικής προέλευσης και καταρρίπτει την εκδοχή της σλαβικής επίδρασης, αφού είναι αδύνατο να δεχθούμε την επιρροή αυτή σε τέτοια έκταση αλλά και σε τόση πανσπερμία ελληνικών περιοχών και Ευρωπαϊκών κρατών.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ελάτου

ΕΛΑΤΟΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 24218
  Το χωριό Ελατος (Ντόβρανη) είναι χτισμένο σε 720 μ. υψόμετρο, 7 χλμ Δ των Γρεβενών. 4 χλμ ΒΑ συναντάμε τον οικισμό του, Κάστρο. Σύμφωνα με τις προφορικές μαρτυρίες ο Ελατος παλιά κατοικούνταν από Τούρκους και Χριστιανούς, αντιθέτως με το Κάστρο όπου έμεναν μόνο Τούρκοι. Και τα δύο μέρη κατοικήθηκαν μετά το 1922 από πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία. Οι γηγενείς κάτοικοι του Ελατου υποστηρίζουν πως μετοίκησαν στην τωρινή θέση του χωριού για να προφυλαχθούν από τις επιθέσεις των αρβανιτών. Το νεκροταφείο στη θέση «Κελιά» 2 χλμ Δ, αποτελεί σημαντική ένδειξη ύπαρξης παλαιότερης εγκατοίκησης εκεί. Η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι οι κύριες ασχολίες των κατοίκων της κοινότητας που φτάνουν τους 400 το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα μένουν σχεδόν λιγότεροι από τους μισούς - 160. Γεωργικές καλλιέργειες εναλλάσσονται με αγρούς και αυτοί με τη σειρά τους με δάσος από δρύες και άρκενθο. Ωραία θέα υπάρχει από τη θέση «Κοιλιά» (750 μ.) 3 χλμ Δ, από τη θέση «Μεϊντέν» (720 μ.) 2 χλμ Β και από την περιοχή «Τζαμί» στην άκρη του χωριού, που όπως μαρτυρά το όνομα, υπήρχε εκεί παλιά τούρκικο τζαμί. Διασχίζοντας το δρόμο προς Καληράχη, ακολουθώντας στην αρχή χαλικόδρομο και αργότερα μονοπάτι φθάνουμε στη θέση «Απαγορευμένο» (780 μ.), που διετέλεσε οχυρό των ανταρτών κατά τον εμφύλιο πόλεμο.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ελευθέρου

ΕΛΕΥΘΕΡΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 61317
  Σε υψόμετρο 670 μ. βρίσκεται χτισμένο το Ελεύθερο (Κοντσικιότι) με τους 300 γεωργοκτηνοτρόφους κατοίκους του. Σύμφωνα με την παράδοση το Κοντσικιώτι, ένα χωριό 15 χλμ Β των Γρεβενών, βρισκόταν στη θέση του Ελεύθερου Προσφύγων, ενός σημερινού οικισμού του Ελεύθερου, 1 χλμ ΝΑ, που δημιουργήθηκε το 1924 από πρόσφυγες της Μικρά Ασίας. Λέγεται πως αυτό πριν από δύο αιώνες περίπου μετακινήθηκε στην τωρινή του θέση και συγχωνεύτηκε με άλλους οικισμούς της περιοχής, όπως η Τσαρκοβίτσα και η Γκομπλίτσα, από το φόβο των Τούρκων Μπέηδων. Το χωριό έγινε τσιφλίκι των Τούρκων.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλοχίου

ΚΑΛΟΧΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 80523
  200 άνθρωποι ζούνε σήμερα στο Καλόχι και στους οικισμούς που ανήκουν σ' αυτό. Αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία (σιτηρά) και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα, βοοειδή). Η κοινότητα απέχει από τα Γρεβενά 12 χλμ., βρίσκεται Α τους και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 570 μ. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες το Καλόχι δεν μετακινήθηκε ποτέ από την θέση του και επί Τουρκοκρατίας υπήρξε κεφαλοχώρι.
  Ο ποταμός Αλιάκμονας, διασχίζοντας την κοινότητα Καλοχίου ενώνεται με τον παραπόταμό του Βενέτικο (ο οποίος πηγάζει από την Πίνδο) μέσα στα όρια της κοινότητας, σε απόσταση 1 χλμ από την Αγάπη και 4 χλμ από το Καλόχι, κοντά στη γέφυρα του δρόμου που ενώνει τα δυο χωριά. Στο σημείο αυτό η φύση είναι πανέμορφη και το τοπίο απολαυστικό για κάθε επισκέπτη.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κυρακαλής

ΚΥΡΑΚΑΛΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 23023
  Το 1923 ήρθαν από τη Μικρά Ασία (Τοχούζ) πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν στην Κυρακαλή. Οι απόγονοί τους διηγούνται πως τότε το χωριό κατοικούνταν από Βαλαάδες. Αναφέρεται επίσης ότι το χωριό βρισκόταν Ν, κοντά στο Μοναχίτι, μετά τον εξισλαμισμό των κατοίκων όμως μετοίκησαν αυτοί στη σημερινή θέση. Η Κυρακαλή απέχει μόλις 6 χλμ από τα Γρεβενά και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 590 μ. Οι 100 περίπου άνθρωποι που μένουν εδώ είναι γεωργοί (καπνά - σιτάρια) και κτηνοτρόφοι. 500 μ. Β του χωριού περνά ο Γρεβενίτης ποταμός (παραπόταμος του Αλιάκμονα) και 300 μ. πιο πέρα βρίσκεται ο δρόμος που πηγαίνει προς Καλλονή.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγάλου Σειρηνίου

ΜΕΓΑ ΣΕΙΡΗΝΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 23905
  Σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία 5,5 χλμ ΒΔ των Γρεβενών, είναι χτισμένο το Μεγάλο Σειρήνι (Σειρίνι), ένα από τα πιο ζωντανά και τα πιο μεγάλα χωριά του νομού. Οι 700 κάτοικοί του, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ανέρχονται το καλοκαίρι στους 750. Δυτικά και ανατολικά του χωριού περνάνε δύο μικρά ποτάμια - χείμαρροι, που χύνονται στο Γρεβενίτη ποταμό, ενώ 1,5 χλμ ΒΔ (από χωματόδρομο) συναντάμε την πηγή Αγιονέρι, της οποίας το νερό θεωρείται ιαματικό, όπως φανερώνει και το όνομά της.
  Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό βρισκόταν πάντα στην ίδια θέση. Πριν από δύο αιώνες συγκεντρώθηκαν εδώ κάτοικοι κοντινών οικισμών, κυρίως από το Λειψοκούκι, καθώς οι οικισμοί αυτοί διαλύθηκαν εξαιτίας επιδρομών τουρκαλβανών. Οι κάτοικοι διηγούνται πως επί Τουρκοκρατίας το χωριό υπήρξε τσιφλίκι Τούρκων Μπέηδων και το 1924 εγκαταστάθηκαν σ' αυτό πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μυρσίνης

ΜΥΡΣΙΝΗ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 61256
  Μεγάλο μέρος του χωριού καλύπτεται από δάσος βελανιδιάς, δημιουργώντας ένα όμορφο τοπίο που προσελκύει συχνά τους κατοίκους των Γρεβενών, καθώς η Μυρσίνα (Κομπλάρι) βρίσκεται μόλις 8 χλμ ΒΑ τους, χτισμένη σε υψόμετρο 620 μ. Εδώ ζούνε 380 άνθρωποι, που γίνονται 400 το καλοκαίρι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι γεωργοί αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, αρχικά στο χωριό διέμεναν βαλαάδες, οι οποίοι εξισλαμίστηκαν στις αρχές του 19ου αι. Αργότερα, το 1923, το χωριό κατοικήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ροδιάς

ΡΟΔΙΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 83481
  Η Ροδιά (Ραντοβίστι), σε απόσταση 5 χλμ ΒΔ του Σύδενδρου και σε υψόμετρο 800 μ., είναι μια κοινότητα γεωργοκτηνοτρόφων με 300 κατοίκους το χειμώνα, των οποίων ο αριθμός το καλοκαίρι φθάνει τους 400. Κατευθυνόμενος εκεί κάποιος και ερχόμενος από τα Γρεβενά θα συναντήσει στη διαδρομή δρυοδάσος που εναλλάσσεται με γεωργικές καλλιέργειες. Τα πιο πολλά σπίτια είναι καινούργια και περιποιημένα. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες πρόκειται για ένα αρκετά παλιό χωριό που πιθανότατα ενισχύθηκε από κατοίκους άλλως οικισμών, που βρίσκονταν στις θέσεις «Παλιοκαρυές» 4 - 5 χλμ ΒΔ του χωριού, «Γουρές» 3 χλμ Δ (= αγορές: όπου γίνονταν παζάρι - αγοραπωλησία ζώων από τους γύρω οικισμούς) και «Προσήλια» 1.5 χλμ Δ-ΒΔ της Ροδιάς, με σκοπό να αντιμετωπίζονται επιτυχώς οι επιδρομές των ληστών.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Συνδένδρου

ΣΥΝΔΕΝΔΡΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 83506
  Στο ΒΔ τμήμα του νομού, 10 χλμ από τα Γρεβενά και σε υψόμετρο 750 μ., βρίσκεται το χωριό Σύδενδρο (Τριβένι), με πληθυσμό 250 περίπου κατοίκων, που διαμένουν σ' αυτό όλο το χρόνο και ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ντόπιοι, ενώ υπάρχουν και λίγες οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Η προφορική παράδοση μαρτυρεί πως γύρω από το χωριό υπήρχαν αρκετοί αρχαίοι οικισμοί και πως το ίδιο, καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορικής του παρουσίας βρισκόταν πάντα στην ίδια θέση. Επί Τουρκοκρατίας μάλιστα, υπήρξε Κεφαλοχώρι. Παρόλο που δεν πρόκειται για ορεινό οικισμό, το Σύδενδρο φημίζεται για την μοναδική θέα του προς όλες τις κατευθύνσεις.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Φελλίου

ΦΕΛΛΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 85935
  Το Φελλί (Φελί) είναι χτισμένο σε υψόμετρο 630 μ., βρίσκεται 19 χλμ ΝΑ των Γρεβενών και σύμφωνα με την παράδοση οφείλει το όνομά του στη Φίλα, μία από τις γυναίκες του Φίλιππου της Μακεδονίας. Από προφορικές μαρτυρίες πληροφορούμαστε πως το χωριό βρισκόταν πάντα στην ίδια θέση, με το ίδιο όνομα και χωρίς να γίνουν αλλαγές στη σύσταση του πληθυσμού του, εκτός από το 1924 όταν κάποιες οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά Ασία εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Επί Τουρκοκρατίας υπήρξε τσιφλίκι Τούρκων Μπέηδων.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Ενώσεις

Νομαρχίες

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ