gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 91 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΕΡΚΥΡΑ Νομός ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (91)

Δημαρχεία

Δήμος Θιναλίου

ΑΧΑΡΑΒΗ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26633 60100
Φαξ: +30 26633 60155

Δήμος Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Τηλέφωνο: +3026613 62700-1
Φαξ: +3026610 25555, 32779

Δήμος Παξών

ΠΑΞΟΙ (Λιμάνι) ΠΑΞΟΙ
Τηλέφωνο: +30 26623 60300

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίων Δούλων

ΑΓΙΟΙ ΔΟΥΛΟΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 94255
  Το χωριό πήρε το όνομά του από τους δούλους που εργάζονταν στα κτήματα των εκκλησιών κατά τη βυζαντινή περίοδο. Οι Αγιοι Δούλοι αναφέρονται σε πολλά ιστορικά κείμενα.
  Ο Ανδρέας Μάρμορας, στην ιστορία της Κέρκυρας, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως το χωριό των Αγίων Δούλων συνέβαλε οικονομικά στην ανέγερση της Μονής του Παντοκράτορα το 1347.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ματθαίου

ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 75142
Γραφικό μεγάλο χωριό με παλιά και νέα κτήρια. Πλακόστρωτος δρόμος οδηγεί στην Μονή του Παντοκράτορα, στην κορυφή του λόφου. Στην κορφή του λόφου και η Τρύπα του Πελάου, μια σπηλιά που λένε ότι επικοινωνεί με τη θάλασσα. Στην εύφορη περιοχή του Γαρδικίου βρίσκεται άλλο ένα ενετικό κάστρο, δίδυμο του Αγγελόκαστρου. Ανήκε κι αυτό στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Οκτάγωνο, με πύργους σε κάθε γωνία. Όπως συνέβαινε και σε άλλα σημεία της Ελλάδας υπολείμματα από αρχαίους ναούς ενσωματώθηκαν στα τείχη του κάστρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγράφων

ΑΓΡΑΦΟΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 31100
  Ο Ναός του Αγίου Νικολάου του Προμαχίδι (Πολιούχος Αγιος του χωριού) βρίσκεται σε έναν παραδεισένιο τόπο που την άνοιξη στολίζει η παπαρούνα, βόρεια της Κοινότητας των Ξανθάτων.
  Το χωριό Προμαχίδι πρέπει να ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της βόρειας Κέρκυρας, ο χρόνος όμως εξάλειψε στο μεγαλύτερό της μέρος αυτή την εικόνα. Μόνο και μόνο από τα ερείπια του ναού, μπορούμε να καταλάβουμε το μεγάλο μέγεθος του χωριού.
  Το Προμαχίδι καταστράφηκε μαζί με πολλά άλλα χωριά από την επιδρομή των Γενουατών γύρω στα έτη 1399-1403. Οι κάτοικοί του μετοίκησαν σε άλλη περιοχή και δημιούργησαν το χωριό των Αγραφών. Στο νέο πλέον χωριό τους έκτισαν και πάλι το ναό του Αγίου Νικολάου που άφησαν στο Προμαχίδι κατεστραμμένο.
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αλεπούς

ΑΛΕΠΟΥ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 31412

Δημοτικό Διαμέρισμα Αντιπερνών

ΑΝΤΙΠΕΡΝΟΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 31273
  Στα νοτιοδυτικά των Καρουσάδων βρίσκεται το χωριό Αντιπερνοί. Ο Ομηρος αναφέρεται σε αυτό με το όνομα Αντιπερναία που σημαίνει “περνώ απέναντι”, δηλαδή απέναντι από το φρούριο της πόλης των Φαιάκων στο λόφο των σημερινών Αγραφών.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αυλιωτών

ΑΥΛΙΩΤΕΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 95445
  Νοτιοδυτικά των Περουλάδων, στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού της Κέρκυρας, βρίσκεται το χωριό των Αυλιωτών. Είναι ένα ορεινό γραφικό χωριό, με τη μοναδική παραλία του Αγίου Στεφάνου 3χλμ. μακριά.
  Οπως και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, το χωριό των Αυλιωτών δημιουργήθηκε στο τέλος της παλαιολιθικής περιόδου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αφρας

ΑΦΡΑ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 52458

Δημοτικό Διαμέρισμα Βάτου

ΒΑΤΟΣ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 94469

Δημοτικό Διαμέρισμα Βελονάδων

ΒΕΛΟΝΑΔΕΣ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
  Το χωριό των Βελονάδων βρίσκεται στην πεδινή βορειοδυτική Κέρκυρα και η σύνθεσή του τοποθετείται στο τέλος της παλαιολιθικής περιόδου.
  Οι Βελονάδες, όπως και τα γύρω χωριά, Νύμφες, Μαγουλάδες και άλλα, που δεν διέθεταν πέτρα, κτίστηκε αρχικά με σπλίνθρα, που ήταν ένα μείγμα άργιλου και χόρτου.
  Οι Βελονάδες είναι μια κοινότητα που άνθισε και ανθεί η ζωή και ο πολιτισμός. Ο επισκέπτης θαυμάζει τους καταπράσινους από ελαιόδεντρα λόφους, και πιο κάτω την απεραντοσύνη της γαλάζιας θάλασσας που απλώνεται στον ορίζοντα. Τα τοπία είναι ειδυλλιακά και τα χαμηλά σπίτια κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο.
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Δημοτικό Διαμέρισμα Βιρού

ΒΙΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 46570

Δημοτικό Διαμέρισμα Γαστουρίου

ΓΑΣΤΟΥΡΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Μέσα σε ένα όμορφο τοπίο βρίσκεται το χωριό Γαστούρι, χτισμένο στις πλαγιές ενός καταπράσινου λόφου. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το Αχίλλειο χτισμένο για την Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, την περίφημη Σίσυ, στα 1890-1891, από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Καπίτα. Η Αυτοκράτειρα είχε μεγάλη αδυναμία στον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα γι' αυτό και ονόμασε έτσι το ανάκτορό της. Το νεοκλασικό κτήριο περιβάλλεται απο υπέροχους κήπους. Στο πίσω μέρος δεσπόζει το άγαλμα του «Θνήσκοντος Αχιλλέα», φιλοτεχνημένο απο τον γερμανό γλύπτη Χέρτερ. Στον κάτω όροφο του ανακτόρου φυλάσσονται ορισμένα από τα προσωπικά είδη της Ελισάβετ. Μετά τη δολοφονία της, το Αχίλλειο το αγόρασε ο Κάιζερ Γουλιέλμος ο Β' της Γερμανίας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δάφνης

ΔΑΦΝΗ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 71717
  The village named Daphni was once called Sverdia. The church honoured in the name of Aghioi Anargyroi was found here in 1856, when the icon of the Saints - Kosmas and Damianos - was revealed in a crypt dug in the earth. These Saints are still believed to be miracle-makers. According to a tradition the abundant water of the region is a result of a miracle of Aghios Athanassios, who founded the first Monastery at Athos. Once the Saint was passing from the area, and he felt thirsty, he stuck the earth with his stick and water sprung out.
This text (extract) is cited May 2003 from the Lemnos Provincial Government tourist pamphlet (1997).

Δημοτικό Διαμέρισμα Ζυγού

ΖΥΓΟΣ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 92275

Δημοτικό Διαμέρισμα Καβαλλουρίου

ΚΑΒΑΛΛΟΥΡΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 31179
  Νοτιοανατολικά των Καρουσάδων βρίσκεται το γραφικό χωριό Καβαλούρι. Η ονομασία του οικισμού προήλθε από τον ευγενή Καβαλούριο, ο οποίος ήταν μεγάλος γαιοκτήμονας στην περιοχή.
  Εκεί υπάρχει ένα αρχοντικό που κτίστηκε το 1540 και ανήκε αρχικά στην οικογένεια Χαλικιόπουλου όπως βεβαιώνει το οικόσημο στο πορτόνι του κήπου. Στη συνέχεια το αρχοντικό πουλήθηκε στον Κερκυραίο ακουαρελίστα Αγγελο Γιαλλινά, αγαπημένο ζωγράφο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Δημοτικό Διαμέρισμα Καναλίου

ΚΑΝΑΛΙ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 40943

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρουσάδων

ΚΑΡΟΥΣΑΔΕΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 31311
  Το χωριό πήρε το όνομά του από τους πρόσφυγες που ήλθαν στο νησί από την ελληνική πόλη Καρούσα στον Εύξεινο Πόντο, η οποία καταστράφηκε. Οι Καρούσιοι ήρθαν στην Κέρκυρα με πρόσφυγες από άλλες περιοχές του Πόντου γύρω στο 20π.Χ. Κατά τη Βυζαντινή αυτοκρατορία οι Καρουσάδες ήταν μεγάλο διοικητικό κέντρο και αναπτύχθηκε οικονομικά.
  Ο επισκέπτης των Καρουσάδων θαμπώνεται από το χρυσοπράσινο χρώμα των ελαιοδέντρων και από τα άσπρα καλαίσθητα σπίτια δεξιά κι αριστερά του δρόμου που διασχίζει το χωριό. Εδώ εγκαταστάθηκε το 1453 η οικογένεια Θεοτόκη, μια μεγάλη οικογένεια με έντονη παρουσία στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της Κέρκυρας. Το αρχοντικό τους που χτίστηκε το 1500 διατηρείται μέχρι σήμερα.
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Δημοτικό Διαμέρισμα Κερκυραίων

ΚΕΡΚΥΡΑ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Κέρκυρας, στην είσοδο της Αδριατικής θάλασσας, προσδιόρισε από πολύ νωρίς τον ιδιαίτερο ρόλο που επρόκειτο να διαδραματίσει το νησί στην πλοκή της ιστορίας της Μεσογείου. Η Κέρκυρα, στο δρόμο των καραβιών και των μετακινήσεων, υπήρξε διαχρονικά αντικείμενο συνεχών διεκδικήσεων από όλους τους κατά καιρούς κυρίαρχους, πρωταγωνιστώντας σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης. Στο πέρασμα των αιώνων, η πόλη της Κέρκυρας διατηρήθηκε ζωντανή. Η εικόνα της σήμερα ουσιαστικά αποτελεί μία χαρτογράφηση της ιστορίας των διαφορετικών φάσεων της ανάπτυξής της και της δημιουργικής συνύπαρξης των πολιτισμών, που εναλλακτικά αυτή φιλοξένησε. Σήμερα, η παλιά πόλη της Κέρκυρας αποτελεί το «ιστορικό κέντρο» μιας ευρύτερης πόλης που αντιπροσωπεύει και σήμερα ό,τι αντιπροσώπευε πάντα στην ιστορία της. Μία πόλη στο σταυροδρόμι της Ανατολής και Δύσης, του Βορρά και του Νότου, που εξακολουθεί να αναμειγνύει πολιτισμούς, να συνθέτει έναν ιδιαίτερο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, με έντονο ευρωπαϊκό συμβολισμό.

Η αρχαία πόλη

Η αρχαία παραθαλάσσια πόλη, που ίδρυσαν Κορίνθιοι άποικοι τον 8ο αι. π.Χ.στη χερσόνησο του Κανονιού, αναπτύχθηκε ανάμεσα σε δύο φυσικά λιμάνια και σύντομα αναδείχτηκε σε σημαντική ναυτική και εμπορική δύναμη. Στην ίδια θέση διατηρήθηκε η πόλη κατά τους κλασσικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Η χερσόνησος του Κανονιού, που είναι σήμερα προάστιο της σημερινής πόλης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης πόλης πάνω από αρχαία. Οι ανασκαφές φανέρωσαν ότι μια ολόκληρη πόλη κοιμόταν κάτω από τη γη.

Η μεσαιωνική πόλη

Στα μέσα του 6ου μ.Χ αιώνα και έχοντας πλέον αλλάξει παντελώς οι συνθήκες ανάπτυξης των πόλεων, το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας μεταφέρεται σε γειτονική και φυσικά οχυρή θέση, στο σημερινό Παλαιό Φρούριο, με την χαρακτηριστική μορφολογία των δύο επιβλητικών βράχων, στοιχείο που προσδιόρισε την ονομασία της νέας πόλης. Με την ονομασία "Κορυφώ", "Κορφοί", που στη Δύση επικράτησε ως "Corfu", αναπτύχθηκε η μεσαιωνική πόλη, ακολουθώντας τις τύχες και τις αγωνίες του Βυζαντινού κράτους ανά τους αιώνες. Ο μεσαιωνικός οικισμός δεν διέφερε από τις τυπικές οχυρωμένες μικρές πόλεις της εποχής, με τα χαρακτηριστικά μορφολογικά στοιχεία των λεπτών τειχών, με επάλξεις που διακόπτονται από ψηλούς τετραγωνικούς και κυκλικούς πύργους. Παράλληλα με την οχυρωμένη μεσαιωνική πόλη, από το τέλος της Βυζαντινής περιόδου, διαμορφώθηκε στην αμέσως εκτός των τειχών περιοχή ένας μικρός, αλλά διαρκώς αναπτυσσόμενος οικισμός, το «ξωπόλι» (borgo).

Η ενετική Κέρκυρα

Οι τέσσερις αιώνες (1386-1797) κατά τους οποίους η Κέρκυρα στη συνέχεια διοικήθηκε από την Βενετία, αποδέχοντάς την ως "άρχοντα-προστάτη", προσδιόρισαν κατά κύριο λόγο την ιδιαιτερότητα των χαρακτηριστικών του νησιού, εφ΄ όσον σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες ελληνικές περιοχές, αυτό δεν γνώρισε ποτέ τον Οθωμανικό ζυγό. Η μεγάλη σημασία που απέδιδαν οι Βενετοί στη γεωγραφική θέση της Κέρκυρας για την ανάπτυξη του εμπορίου, είχε σαν αποτέλεσμα την υλοποίηση ενός σημαντικού μεγέθους εξελισσόμενου προγράμματος οχυρωματικών έργων, που θα την εξασφάλιζε από τις τουρκικές κυρίως επιθέσεις. Τα οχυρωματικά έργα της πόλης υλοποιήθηκαν σε 4 κατασκευαστικές φάσεις και καθόρισαν την ανάπτυξη και δομή της πόλης, αυτήν που διατηρείται ουσιαστικά αναλλοίωτη έως σήμερα. Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, στην εντός των τειχών πόλη έχει ήδη εξαντληθεί κάθε δυνατή εκμετάλλευση του εδάφους.

Τα δύο Φρούρια (Παλαιό & Νέο) της Κέρκυρας είναι σημαντικότατα μνημεία στρατιωτικής αρχιτεκτονικής, που περικλείουν όλες τις βασικές εξελίξεις της αμυντικής τέχνης από τον 15ο έως τον 19ο αι. Είναι έργα κορυφαίων αρχιτεκτόνων και μηχανικών της εποχής, από τα τελειότερα συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν στην Μεσόγειο, αποδεικνύοντας την μοναδικότητά τους κατά την ίδια την αμυντική τους χρήση. Είναι γνωστό ότι το οχυρωματικό έργο της Κέρκυρας άντεξε πέντε Οθωμανικές πολιορκίες και δεν κυριεύτηκε ποτέ. Για περισσότερο από 120 χρόνια (1669-1797) η Κέρκυρα παραμένει η πρωτεύουσα της Βενετικής Δημοκρατίας στην Ανατολή, ως τελευταίο ευρωπαϊκό προπύργιο, μαζί με την Βιέννη, απέναντι στις οθωμανικές επεκτάσεις του 17ου και 18ου αιώνα.

Η Κέρκυρα του 19ου αι.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την αποχώρηση των Ενετών (1797) επαναλήφτηκε για μια ακόμη φορά στην ιστορία της Κέρκυρας ένα σενάριο επάλληλων διεκδικήσεων και αντίστοιχων εναλλαγών στην εξουσία των κυρίαρχων δυνάμεων της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης: Δημοκρατικοί Γάλλοι (1797-1799), Ρωσοτουρκική κατοχή και Επτάνησος Πολιτεία (1799-1807), Αυτοκρατορικοί Γάλλοι (1807-1814). Η πτώση του Ναπολέοντα (1814) ήταν η αιτία που οδήγησε στην εύκολη απομάκρυνση των Γαλλικών στρατευμάτων και την ανακήρυξη, με την συνθήκη των Παρισίων (1815), των «Ενωμένων κρατών των Ιονίων νήσων» σαν ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος, κάτω από την άμεση και αποκλειστική προστασία της Μ. Βρετανίας. Κατά τον 19ο αιώνα, οι μετασχηματισμοί του αστικού τοπίου προκύπτουν κυρίως από τις επεμβάσεις των Αγγλων (1814-1864) στο αμυντικό σύστημα, που αφορούσαν σποραδικές κατεδαφίσεις τειχών και οχυρώσεων και καθαιρέσεις αρκετών προσκτισμάτων στους σημαντικούς δρόμους και ελεύθερους χώρους. Ο πολεοδομικός ιστός όμως παραμένει ανέπαφος και παραπέμπει (μέχρι σήμερα) στη μακρινή μεσαιωνική τάξη πραγμάτων. Το αστικό τοπίο καθορίστηκε κυρίως από την αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα της περιόδου αυτής, έτσι ώστε η γενική αίσθηση του τρισδιάστατου χώρου της Παλιάς Πόλης σήμερα αποπνέει μεταγενέστερες της μεσαιωνικής εποχές εκφράζοντας, ανάλογα με το αρχιτεκτονικό ύφος των οικοδομών που κυριαρχούν, ένα λιτό μανιερισμό με στοιχεία αναγεννησιακά και μπαρόκ ή έναν κλασικισμό με νεοπαλλαδιανά και νεοκλασικά χαρακτηριστικά.

Από το 1830 περίπου, μια σειρά Ελλήνων τεχνικών παίρνει στα χέρια της και την επίσημη αρχιτεκτονική. Ο αρχιτέκτονας που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα είναι ο Κερκυραίος αρχιτέκτονας Ιωάννης Χρόνης (1800-1879). Όλα τα μεγάλα, με κοινωνική σκοπιμότητα, κτίρια της πόλης, που δείχνουν και την ιδιαίτερη πολιτιστική ακμή του τόπου τον 19ο αιώνα, είναι δεμένα με το όνομα του προικισμένου Κερκυραίου αρχιτέκτονα. Σε αυτόν οφείλονται τα νεοκλασικού χαρακτήρα κτίρια της Ιονικής Τράπεζας (σημ. Μουσείο Χαρτονομισμάτων), της Ιονίου Βουλής και το Χρηματιστήριο, αλλά και πολλές σημαντικές ή και απλούστερες κατοικίες και κυρίως το μέγαρο της οικογένειας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια. Με τη μαρμάρινή του πρόσοψη, με τις κομψές κορινθιακές παραστάδες, θεωρείται από τα ωραιότερα μνημεία της νεότερης Ελλάδας.

Ναοδομία

Η αποκοπή από τη Βυζαντινή παράδοση από τον 13ο αιώνα, τα 100 χρόνια της Ανδηγαυικής κατάκτησης και στη συνέχεια η επαφή με τη Βενετία για τέσσερις αιώνες, έδωσαν τον ρόλο του πρωταγωνιστή στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική του νησιού στις ξένες επιδράσεις και τα καλλιτεχνικά ρεύματα της Δύσης, ιδιαίτερα στην τέχνη της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Ο τύπος που επικράτησε στην κερκυραϊκή (αλλά και γενικότερα την επτανησιακή) ναοδομία, ήταν της μονόκλιτης ξυλόστεγης και σπάνια της τρίκλιτης βασιλικής. Οι περισσότερες από τις εκκλησίες που διατηρούνται σήμερα χτίστηκαν κατά τον 16ο και 17ο αιώνα και ακολουθούν τα αναγεννησιακά και μανιεριστικά κυρίως πρότυπα. Στα μνημεία αυτά ο τύπος της μονόκλιτης βασιλικής εμφανίζεται αρκετές φορές με την ιδιοτυπία ενός περιμετρικού διαδρόμου σε σχήμα Π ("εξωνάρθηκα"). Οι κερκυραϊκοί ναοί συνδυάζονται επίσης πάντοτε με την κατοικία του ιερέα, που μπορεί να είναι ενωμένη με τον κύριο όγκο τους ή να είναι ανεξάρτητο μονόροφο ή διόροφο πρόσκτισμα. Οι εκκλησίες συνοδεύονται από ψηλά κωδωνοστάσια πυργοειδή ή μορφής διάτρητου τοιχώματος με ελικωτά πτερύγια.

Ενώ οι όψεις τους είναι απέριττες, το εσωτερικό των εκκλησιών, όπως διαμορφώνεται κυρίως μετά τον 17ο αιώνα, είναι πλούσια διακοσμημένο και ιδιαίτερα υποβλητικό. Οι εκκλησίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ιδιόκτητες ή ανήκαν σε αδελφότητα οικογενειών ή συντεχνιών, ενώ λίγες ανήκαν στο δημόσιο. Επαγγελματικές συσσωματώσεις και πλούσιοι κάτοικοι έκαναν να εξαρτάται η τιμή και η αξιοπρέπειά τους από την αξία της διακόσμησης των ναών τους. Οι πολλές παραγγελίες εικόνων έκαναν την πόλη να γίνει ένα πραγματικό κέντρο υποδοχής καλλιτεχνών του μεταβυζαντινού χώρου (Πελοπόννησος, Κρήτη), οι οποίοι κατά τις οδηγίες που δέχονταν από τους εντολείς τους έπρεπε να συνδυάζουν τα βυζαντινά στοιχεία με αυτά της ιταλικής ευλάβειας. Η ώσμωση πολιτισμών και ευαισθησιών των δύο κόσμων έδωσε θαυμάσια δείγματα στην αγιογραφία, με αποτέλεσμα στην Κέρκυρα σήμερα να φυλάσσονται μοναδικές συλλογές εικόνων μεταβυζαντινής τέχνης και η ιστορία της τέχνης να αποκτήσει μια ξεχωριστή σχολή, αυτήν της Επτανησιακής τέχνης, που ξεπέρασε σύντομα τα σύνορα του νησιού για να απλωθεί, τον 18ο αιώνα στη Νότιο Ιταλία (Μπάρι, Λέτσε) αλλά και στη Βενετία, το Τριέστε και σε πολλές δαλματικές πόλεις.

Αρχιτεκτονική

Η πυκνή και πολυώροφη δόμηση της Παληάς Πόλης όπως και η μορφολογία των κτηρίων που αφομοιώνει χαρακτηριστικά διαχρονικής πολιτιστικής διεργασίας σε πλήρη αρμονία και συνέχεια, συνθέτουν μία μοναδική ενότητα με διεθνή αξία και με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και των καλών τεχνών. Τα κτίρια της Ενετικής περιόδου, είτε πρόκειται για δημόσια κτήρια και εκκλησίες, είτε για αρχοντικές κατοικίες, αποτελούν σήμερα ένα σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής, που ενώ αναπτύχθηκε σε ελληνικό χώρο είχε άμεση εξάρτηση από τα ξένα σύγχρονά της πρότυπα, αντιπροσωπεύοντας την ελληνική συμμετοχή στα κινήματα του δυτικού πνεύματος (Αναγέννησης, Μπαρόκ). Παράλληλα, η Κέρκυρα όντας από τους λίγους χώρους του ελληνισμού στους οποίους ο πολιτισμός εξελίχθηκε ομαλά και δεν διακόπηκε βίαια, αποτελεί μοναδικό διατηρημένο παράδειγμα ομαλής μετάβασης στον νεοκλασικισμό, που, όπως και στη Δύση, ακολούθησε ως φυσική συνέχεια των προηγούμενων μορφών, δένοντας με αυτές με μοναδική ομοιογένεια.

Τα κτίρια του 19ου αιώνα, με εκφραστική λιτότητα και ιδιαίτερα προσεγμένη κατασκευή, μαρτυρούν, λόγω της πρωιμότητάς τους, για τις διαφορές που υπήρξαν κάποτε μεταξύ του νησιού από τη μία πλευρά και οποιασδήποτε περιοχής των Βαλκανίων από την άλλη, χωρών δηλαδή και λαών που σχεδόν στο σύνολό τους αποτελούσαν την ίδια εποχή τις ευρωπαϊκές επαρχίες μιας κατά τα άλλα μεγάλης αυτοκρατορίας, όπως αυτής των Τούρκων σουλτάνων. Εκτός από το μορφολογικό ενδιαφέρον της, η Κέρκυρα είναι σημαντική και για την μελέτη της εξέλιξης της αστικής πολυκατοικίας, αφού είναι η πρώτη ελληνική πόλη στην οποία εμφανίζεται ο θεσμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.


Κείμενο (απόσπασμα): Μαίρη Μητροπία, "Παλιά Πόλη της Κέρκυρας : ένας μικρός οδηγός ανάγνωσης της πόλης"

Δημοτικό Διαμέρισμα Κρήνης

ΚΡΗΝΗ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 49362

Δημοτικό Διαμέρισμα Λάκκας

ΛΑΚΚΑ (Χωριό) ΠΑΞΟΙ
Το χωριό Λάκκα πήρε το όνομά του από τη φυσική του θέση. Τα σπίτια είναι χτισμένα χαμηλά, κοντά στη θάλασσα. Η θέα από το φάρο είναι μαγευτική. Αξίζει μία επίσκεψη στο Ελληνόσπιτο, ένα ερειπωμένο πια είδος φρουρίου, όπου οι ντόπιοι κατέφευγαν όταν έφταναν στο νησί πειρατές. Ο επισκέπτης αξίζει να σταθεί στην Εκκλησία της Υπαπαντής, που χτίστηκε το 1774. Στο διάκοσμό της μπορεί να διακρίνει αναγεννησιακά στοιχεία. Μπορεί ακόμη να επισκεφθεί τη θαλάσσια σπηλιά της Υπαπαντής, που λέγεται ότι επικοινωνεί με την εκκλησία και το αρχοντικό του Γραμματικού.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λιαπάδων

ΛΙΑΠΑΔΕΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 41166

Δημοτικό Διαμέρισμα Λογγού

ΛΟΓΓΟΣ (Χωριό) ΠΑΞΟΙ
Πυκνή βλάστηση, που φτάνει ως το λιμάνι, καλύπτει το Λογγό. Τα ρηχά νερά του δεν επιτρέπουν σε μεγάλα πλοία να προσεγγίσουν. Οι παραλίες Λεβρεχιό, Μαρμάρι, Κήπος και Κηπιάδης προσφέρονται για κολύμπι, wind surf, αλλά και κάμπινγκ. Αν ο επισκέπτης ψάχνει για παρθένες παραλίες, αξίζει να επισκεφθεί τα Φύκια και τη Γλυφάδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ελαιοτριβείο της οικογένειας Ανεμογιάννη. Μιας από τις παλαιότερες οικογένειες των Παξών. Οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και της Ζωοδόχου Πηγής διαθέτουν ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαγουλάδων

ΜΑΓΟΥΛΑΔΕΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 51294
  Το χωριό των Μαγουλάδων υπάρχει πάνω από 4.000 χρόνια και ο Ομηρος το αναφέρει με το όνομα Μαγούλα που σημαίνει γήλοφος. Αξίζει να σημειωθεί πως το επισκέφθηκε ο Πλάτων το 405π.Χ όταν συμμετείχε στις γιορτές των Λινέων, στο σημερινό Πλάτωνα των Νυμφών.
  Κατά μία άλλη εκδοχή, η ονομασία του οικισμού προέρχεται από το οικογενειακό επώνυμο “Μαγουλάς”. Στην περίοδο 1503-1507 από νοταριακές πράξεις του Φίλιππου Κατωμέρη, επισημάνθηκαν οι Αρσένιος, Πέτρος, Φίλιππος Μαγουλάς, και η Στεφανία Μαγουλά.
  Μπαίνοντας στο χωριό, το βλέμμα αιχμαλωτίζεται στα ανατολικά από την πυκνή βλάστηση και τα άγρια λουλούδια. Η ψυχή αγαλλιάζει στην απαράμιλλη θέα. Προχωρώντας υπάρχει ο επιβλητικός ναός των Αγ. Θεοδώρων. Βόρεια, βλέπει κανείς τη γαλάζια θάλασσα και τον κάμπο του Σιδαριού τον οποίο διασχίζει ο Τυφλοπόταμος. Δυτικά στην κορυφή του λόφου υπάρχει το Μοναστήρι της Υψηλής Θεοτόκου και λίγο πιο κάτω η περιοχή Μεροβίγλι με την κορυφή της που λέγεται Σούλι, από όπου οι φρουροί προειδοποιούσαν το χωριό για τον ερχομό ληστοπειρατών.
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Δημοτικό Διαμέρισμα Μπενιτσών

ΜΠΕΝΙΤΣΕΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 72284
Παράκτια περιοχή οι Μπενίτσες, πολύ ανεπτυγμένη τουριστικά, με ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα. Πυκνή βλάστηση και όμορφες παραλίες χαρακτηρίζουν το τοπίο. Λέγεται ότι εδώ ήταν οι κήποι του βασιλιά Αλκίνοου. Στην περιοχή βρίσκονται οι πηγές του Υδραγωγείου της Κέρκυρας καθώς και ερείπια ρωμαϊκών λουτρών με ψηφιδωτά δάπεδα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μοραϊτικων

ΜΩΡΑΪΤΙΚΑ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Παραθαλάσσιο, τουριστικό θέρετρο που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Μεσογγή. Η περιοχή ίσως να έχει κατοικηθεί από τα νεολιθικά χρόνια, κρίνοντας από τον μικρό ναό του 3ου αι. π.Χ. που βρίσκεται ψηλά, κοντά στο λόφο. Στις εκβολές του ποταμού υπάρχουν ερείπια ελληνορωμαϊκού κτηρίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νεοχωρίου

ΝΕΟΧΩΡΙ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26620 23823

Δημοτικό Διαμέρισμα Πάγων

ΠΑΓΟΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 96280

Δημοτικό Διαμέρισμα Παξών

ΠΑΞΟΙ (Λιμάνι) ΠΑΞΟΙ
Ο Γάϊος είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Το λιμάνι, προφυλαγμένο απ' τους ανέμους, είναι ρηχό και κατάλληλο για μικρά σκάφη και βάρκες. Η θάλασσα είναι πάντοτε καθαρή και δροσερή εξ αιτίας των θαλάσσιων ρευμάτων. Το βορειότερο τμήμα του λιμανιού, ο Μανέσκος, είναι βαθύτερο. Εδώ προσεγγίζουν μεγάλα πλοία. Το όνομά του, ο Γάϊος, το πήρε από τον Αγιο Γάϊο, που έφερε τον χριστιανισμό στο νησί. Ο τάφος του βρίσκεται μέσα στο ιερό του ναού των Αγίων Αποστόλων, στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει σημαντικές τοιχογραφίες. Η παράδοση λέει, πως το χώμα από τον τάφο είναι φάρμακο για το δάγκωμα του φιδιού. Ο λαμπρότερος εορτασμός στο νησί γίνεται στις 29 Ιουνίου, όπου γιορτάζεται μαζί με τους Αγίους Αποστόλους και ο Αγιος Γάϊος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πέλεκα

ΠΕΛΕΚΑΣ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 94211
  Ο Πέλεκας είναι ένα χωριό της μέσης δυτικής Κέρκυρας. Ευρισκόμενο σε απόσταση 12 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού καταλαμβάνει κυρίως την ανατολική πλευρά του ομώνυμου λόφου και βρίσκεται σε υψόμετρο 272 μ. Η εξαίσια θέα από την κορυφή του λόφου προς την καταπράσινη βόρεια και ανατολική πλευρά του νησιού, απόκρημνες και γραφικές νοτιοδυτικές ακτές καθώς και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που μπορεί κανείς να χαρεί βλέποντας τον ήλιο να βασιλεύει στα πεντακάθαρα νερά της Αδριατικής θάλασσας, έχουν διαφημίσει το χωριό σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου.
  Διάφοροι περιηγητές αναφέρονται και περιγράφουν τον Πέλεκα από τα μέσα του 19ου αιώνα ενώ άλλοι επώνυμοι όπως η Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, ο Γερμανός Κάιζερ Γουλιέλμος Β και ο Βασιλιάς Γεώργιος Α χάρηκαν την αξέχαστη θέα.
  Ακόμη δεν έχει ιστορικά αποδειχθεί η προέλευση του ονόματος του χωριού. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση η ονομασία του προέρχεται από την λέξη "πέλεκυς" επειδή οι πρώτοι κάτοικοι πελεκούσαν ίσως κορμούς δένδρων ή πέτρες.
  Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκονται οι ονομαστές παραλίες Γλυφάδας-Κοντογυαλού-Μυρτιώτισσας με κρυστάλλινα νερά και χρυσές αμμουδιές.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Κοινότητας Πέλεκα - ΑΝΕΚΠ.

Δημοτικό Διαμέρισμα Περουλάδων

ΠΕΡΟΥΛΑΔΕΣ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 95239
  Η ονομασία του χωριού προέρχεται προφανώς από το επώνυμο Περούλης. Η σύνθεση του χωριού τοποθετείται στους προομηρικούς χρόνους ενώ υπάρχουν τεκμήρια πως η περιοχή κατοικήθηκε από την υστεροπαλαιολιθική εποχή (πριν 12.000 χρόνια).
  Οι Περουλάδες ήκμασαν κατά το μεσαίωνα και δεν υπέστησαν μεγάλες καταστροφές λόγω της φρουράς που διατηρούσε πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς και με τα οποία προστάτευαν τα παράλια της περιοχής από τους ληστοπειρατές. Τη μεγαλύτερη καταστροφή, παρά τη μεγάλη αντίσταση, την προξένησαν οι Γενουάτες το έτος 1403.
  Το χωριό έχει αναδείξει μεγάλους πνευματικούς άνδρες όπως ο Δόντης, ο Κωλέτης και ο μεγάλος ποιητής και ο συγγραφέας Κάλβος. Οι κάτοικοι των Περουλάδων είναι φιλόξενοι, ζωντανοί και ευγενείς.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Δημοτικό Διαμέρισμα Σιδαρίου

ΣΙΔΑΡΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 95664
  Το Σιδάρι ανήκε διοικητικά στην περιοχή των Περουλάδων και συγκεκριμένα στους Ανω Περουλάδες. Το 1503-1505 αποτέλεσε χωριστό οικισμό με την ονομασία Γαρνάδες ή Γαρναβάδες. Από την εκκλησία του Αγίου Σιδέρου δημιουργήθηκε το τοπωνύμιο Σιδάρι στην περιοχή Γαρνάδων.
  Σήμερα το Σιδάρι είναι ένα από τα πιο αξιόλογα τουριστικά θέρετρα της Κέρκυρας με σημείο αναφοράς του το περίφημο Κανάλ ντ’ Αμούρ.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Δημοτικό Διαμέρισμα Σταυρού

ΣΤΑΥΡΟΣ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 56417

Δημοτικό Διαμέρισμα Χλομού

ΧΛΟΜΟΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26620 51224

Κοινοτικά γραφεία

Κοινότητα Ερεικούσσης

ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΑ (Χωριό) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 71703
Η Ερεικούσσα είναι το βορειότερο από τα Διαπόντια Νησιά στο νομό Κερκύρας. Είναι ένα ολοστρόγγυλο νησί με διάμετρο 2χλμ., περίπου.

Είναι κατάφυτο από ελιές και κυπαρίσσια. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η ελαιουργία, η αλιεία και ο τουρισμός.

Η ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι το Μεροβίγλι με υψόμετρο 120μ. Όπου μπορεί ο επισκέπτης να φτάσει στην τοποθεσία Ανεμόλυλος που διαθέτει πολύ όμορφη θέα. Η μορφολογία του εδάφους μοιάζει με αυτή της απέναντι ακτής του Σιδαριού. Η νότια παραλία, όπου βρίσκεται ο οικισμός Πόρτο, είναι μια τεράστια ρηχή αμμουδιά που έλκει πολύ κόσμο από την Κέρκυρα. Ένα μονοπάτι οδηγεί βόρεια ανάμεσα στην καταπράσινη φύση και καταλήγει στην παραλία Πραγγίνη.

Μια καλή παραλία με ρηχά νερά είναι το Μπρακίνι που βρίσκεται στην ανατολική ακτή καθώς και το παλαιό λιμάνι Φύκι στη δυτική ακτή.

Η ονομασία του νησιού μάλλον οφείλεται στο θάμνο ρείκι που υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο νησί. Το ρείκι έχει ροζ μοβ χρώμα, ανθίζει τον Οκτώβριο και έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά.

Κοινότητα Μαθρακίου

ΜΑΘΡΑΚΙ (Χωριό) ΜΑΘΡΑΚΙ
Τηλέφωνο: +30 26630 71200

Κοινότητα Οθωνών

ΟΘΩΝΟΙ (Χωριό) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26630 72132

Νομαρχίες

Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Τηλέφωνο: +3026613 62300-1
Φαξ: +3026610 32525

Τοπικά συμβούλια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ