gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 193) τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ Σύμπλεγμα νήσων ΕΛΛΑΔΑ" .


Προσκυνήματα (193)

Εκκλησίες

Εκκλησία του Αγαλά

ΑΓΑΛΑΣ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Η εκκλησία στο πευκόφυτο χωριό του Αγαλά.

Αγία Ειρήνη

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Αναφέρεται παλαιότερα ύπαρξη ναού με αυτό το όνομα. Δεν εσώζετο το 1953. Η οικοδόμησή του έγινε στους μετά το σεισμό χρόνους.

Αγιος Στέφανος

Βεβαιωμένη η παρουσία του ναού από τον ΙΣΤ΄ αιώνα. Ανοικοδόμησή του μετά το 1953.

Αγιος Αθανάσιος

Βεβαιωμένη η παρουσία του από τον ΙΕ΄ αιώνα στα χρόνια της Τουρκικής κυριαρχίας στο νησί. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

ΑΓΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ (Οικισμός) ΚΕΡΚΥΡΑ
Βενετσιάνικο καμπαναριό του 15ου αιώνα.

Αγιος Νικόλαος

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που εορτάζει τον Μάιο (ανάμνηση της διέλευσης του λειψάνου του Αγίου Νικολάου προς το Μπάρι της Ιταλίας) έχει οικοδομηθεί εκεί όπου και ο νεοσυγκροτημένος οικισμός.

Ναός Αγ. Αποστόλων - "Φραγκοκλησιά"

ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ

Αγιος Ιωάννης Θεολόγος

ΑΝΔΡΙΟΛΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδόμηση μετά το 1953.

Κοίμηση της Θεοτόκου στα Τραφώνια

Από τον ΙΖ΄ αιώνα. Αλλοτε μετόχι της μονής Ατρου. Σώζεται η εκκλησία μετά τους σεισμούς επιδιορθωμένη.

Ι. Ναός Ιάσωνος και Σωσιπάτρου

ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ (Προάστιο) ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλέφωνο: +30 26610 39760
   Οικοδομήθηκε γύρω στο 1000 μΧ στην περιοχή του Ανεμόμυλου από μαΐστορες της Αττικής ή Βοιωτίας σε προϋπάρχον καθολικό μονής, προς τιμήν του Αγ. Ανδρέα και έπειτα των Αγίων Ιάσωνα και Σωσιπάτρου. Από την αρχική διακόσμηση σώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες του 11ου - 13ου αι. Απέκτησε αργότερα εικόνες του κρητικού Εμμ. Τζάνε (17ος αι.).
   Ο ναός ανήκει στον τύπο του απλού δικιονίου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλλο. Είναι κτισμένος σύμφωνα με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, φέρει κεραμοπλαστικό διάκοσμο και για το κτίσιμό του χρησιμοποιήθηκε και αρχαίο υλικό.
   Κατά τα έτη 1960, 1969, 1972,1976, 1978 έγινε συντήρηση του μνημείου, καθαρισμός τοιχογραφιών και φορητών εικόνων και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
   Ο ναός, αν και δεν είναι ενοριακός, σήμερα λειτουργείται κανονικά.

Βυζαντινή Εκκλησία Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου

Σύμφωνα με την παράδοση οι Aγιοι Ιάσων και Σωσίπατρος υπήρξαν μαθητές του αποστόλου Παύλου και διέδωσαν τον χριστιανισμό στο νησί. Η εκκλησία πρέπει να χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Περιλαμβάνει εικόνες του περίφημου Κρητικού αγιογράφου Εμμανουήλ Τζάνε, του 16ου αιώνα.

Ναός Θεοτόκου καταθέσεως Τιμίας ζώνης

ΑΝΝΙΝΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Εορτάζει στις 2 Ιουλίου. Βεβαιωμένη η παρουσία του από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Παντοκράτορας

Ισως από τον ΙΣΤ΄ αιώνα. Ανοικοδόμηση μετά το 1953.

Ναός της Θεοτόκου

ΑΝΩΓΗ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ

Ναός της Θεοτόκου

   Ο Ναός της Παναγίας στην Ανωγή Ιθάκης, κτισμένος σε υψόμετρο 500m, είναι ένας από τους μεγαλύτερους, σημαντικότερους και αρχαιότερους ναούς των Βαλκανίων. Είναι ρυθμού Βασιλικής μεγάλων διαστάσεων (μήκος 30m και πλάτος 10m περίπου) και όπως λέγεται κτίστηκε τμηματικά πριν από 700 χρόνια. Το εσωτερικό του Ναού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι είναι ολόκληρο σκεπασμένο με τοιχογραφίες Βυζαντινής Τεχνοτροπίας και γι' αυτό το λόγο έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από το 1959, ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Θαυμάσιες εικόνες Αγίων και μορφές Αγγέλων σπάνιας τεχνικής, μαρτυρούν το ασύγκριτο ταλέντο του ζωγράφου της εποχής, του Αντώνιου εξ Αγράφων που ήκμασε περί τα μέσα του 17ου αιώνα. Ο ζωγράφος προερχόταν από τη σχολή των Βραγγιανών Αγράφων στην οποία διατηρούνταν η Βυζαντινή Παράδοση. Οι μορφές των Αγίων και οι στάσεις τους είναι τυποποιημένες και η θέση τους στο Ναό ορισμένη με την πνοή, το χρώμα και την έκφραση που δίνει ο ζωγράφος. Σύμφωνα με επιγραφή στο πέτρινο τέμπλο, ο Αντώνιος εξ Αγράφων παρέδωσε τις εικόνες στα 1680.
Οι Σεισμοί του '53
  Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές το έτος 1953, κατά τη διάρκεια των καταστρεπτικών σεισμών της περιόδου εκείνης. Λίγο αργότερα, επισκευάστηκε με την ευγενική φροντίδα και συνδρομή του Ιθακήσιου εφοπλιστή κ. Πάνου Γράτσου και οι τοιχογραφίες συντηρήθηκαν από το συντηρητή κ. Αναστάσιο Κουτσουρή. Με τις επιτυχείς παρεμβάσεις του συντηρητή, αναπαλαιώθηκαν και αποκαταστάθηκαν όλες οι εμφανείς τοιχογραφίες, οι οποίες στη Βόρεια πλευρά και στη Νότια πλευρά του κυρίως Ναού, είναι διατεταγμένες σε πέντε παράλληλες ζώνες.
Οι Πέντε Αγιογραφικές Ζώνες
   Στη πρώτη ζώνη υπάρχουν απλά διακοσμητικές εικόνες.
  Η δεύτερη ζώνη, ξεκινώντας πάνω από το δάπεδο της εκκλησίας δείχνει μια σειρά ολόσωμων Αγίων. Μέρος της ζώνης αυτής του δυτικού τοίχου απέναντι από την κύρια είσοδο, θυμίζει ως πρώτη εντύπωση τα μωσαϊκά του San Vitale της Ραβέννας και τοιχογραφίες των Μετεώρων. Το Μωσαϊκό της ένστολης Θεοδώρας στη Ραβέννα, αντιστοιχεί προς την Αγιογραφία του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στη εκκλησίας της Ανωγής. Στην περίπτωση της Ανωγής, μεταξύ Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Αγιογράφος παρεμβάλει ένα διπλό σταυρό που σήμερα είναι ευρύτερα γνωστός ως ο σταυρός της Λωρραίνης, έμβλημα του στρατηγού Ντε Γκωλ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  Στην τρίτη ζώνη υπάρχουν Αγιοι και Όσιοι σε δακτυλίους με διακόσμηση αγράμπελης. Στην τέταρτη ζώνη απεικονίζονται παραστάσεις από την ζωή της Παρθένου και των Μαρτύρων της εκκλησίας. Στην πέμπτη και τελευταία ζώνη, η οποία κόβεται στη μέση από την τοποθέτηση μεταλλικής ψευδοροφής το έτος 1910, ο αγιογράφος παραθέτει σκηνές από τη ζωή του Χριστού.
  Στο σύνολό τους οι τοιχογραφίες είναι Ηπειρωτικής τεχνοτροπίας με επιδράσεις από την Κρητική σχολή και ίσως από τα περίφημα μωσαϊκά των Βυζαντινών ναών της Ραβέννας.
Η Παλαιά Μητρόπολη του Νησιού
  Οι τοιχογραφίες του Ναού είναι ένα αγιογραφικό έργο Βυζαντινής μεγαλοπρέπειας το οποίο υπογραμμίζει τον πολιτισμό της Ιθάκης εκατό χρόνια μετά την σύγκρουση Σταυρού και Ημισελήνου (Ναυμαχία Ναυπάκτου 1571) τότε που η Ανωγή ήταν η πρωτεύουσα της Ιθάκης και η Εκκλησία της Παναγίας ήταν η Μητρόπολη του Νησιού.
Η Επιγραφή
  Στο κτιστό πέτρινο τέμπλο ο επισκέπτης διαβάζει την εξής επιγραφή, η οποία αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την παλαιότητα του Ναού.
Το Δωδεκάπορτο, ο Γυναικωνίτης και το Καμπαναριό
  Αξιοπρόσεχτα για τον επισκέπτη είναι το ξύλινο δωδεκάπορτο της εποχής του Εικοσιένα, οι πήλινες εντοιχισμένες στάμνες για την ακουστική του ναού, τα παλαιά πέτρινα μνημεία και ο διώροφος γυναικωνίτης στην πρόσοψη του οποίου παρίσταται η Θεία Κρίση.
  Τέλος επιβλητικό και ωραίο από γνήσια νηρήτια πέτρα στέκει σε πείσμα του χρόνου το επιβλητικό Βενετσιάνικο καμπαναριό της εκκλησίας, σύμβολο του χωριού και πόλος ιερού προσκυνήματος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ιθάκης


Κοίμηση της Θεοτόκου

ΑΡΓΙΝΙΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Από τον ΙΖ΄ αιώνα. Και εκεί παρουσία φιδιών κατά το Δεκαπενταύγουστο. Ανοικοδομήθηκε μετά τους σεισμούς του 1953.

Αρχάγγελος

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Πόλη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Η εκκλησία αυτή είναι κτισμένη εκεί κοντά που κάποτε υπήρχε η Santa Maria della Vittoria, η εκκλησιά που ήταν αφιερωμένη στη νίκη του ενωμένου χριστιανικού στόλου κατά τη ναυμαχία των Εχινάδων - γνωστή ως Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Αλλη πάλι εκδοχή- η πλέον πιθανή- θέλει την εκκλησιά αυτή να προϋπάρχει του 1571 και να είναι αφιερωμένη στη νίκη των ενωμένων δυνάμεων των Ισπανών και Ενετών εναντίον των Τούρκων που είχαν στην κατοχή τους για μικρό χρονικό διάστημα την Κεφαλλονιά. Σήμερα υπάρχει και πλάκα - κατασκευάσθηκε το 1906- για να θυμίζει τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, από την οποία πήρε και το όνομά της η εκεί πλατεία.

Αγιος Σπυρίδωνας

Αξιόλογη εκκλησία με μοναδικό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το οποίο προέρχεται από την παλιά Μητρόπολη. Από την εκκλησιά αυτή κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου ξεκινά η λιτανεία που τελείται για τους σεισμούς του 1953. Δυστυχώς από τα μοναδικής αρχιτεκτονικής κεφαλλονίτικα καμπαναριά - φράγκικα και βενετσιάνικα- δεν απόμεινε κανένα στην πόλη του Αργοστολιού.

Παναγία στις Καθαρές Στράτες

ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Εορτάζει ο ναός την Τρίτη της Διακαινησίμου. Από τον ΙΗ΄ αιώνα. Ανοικοδόμηση μετά το 1953.

Αγία Παρασκευή

Από τον ΙΣΤ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε νεώτερος ναός σε άλλη θέση μετά το 1953. Σώζεται συντηρημένος πρόχειρα ο ερειπωμένος από τους σεισμούς παλαιός ναός.

Αγία Παρασκευή

ΑΤΣΟΥΠΑΔΕΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Βεβαιωμένη η παρουσία της από τη δεύτερη δεκαετία του 16ου αιώνα. Έχει ανοικοδομηθεί μετά το 1953.

ΑΥΛΙΩΤΕΣ (Κωμόπολη) ΚΕΡΚΥΡΑ
  Υπάρχουν τρεις αξιόλογες εκκλησίες. Των Ταξιαρχών, του Αγίου Αρσενίου και της Παναγίας της Οδηγήτριας. Την Τρίτη του Πάσχα γίνεται λιτανεία της εικόνας των Ταξιαρχών, σε ανάμνηση του θαύματος που έσωσε την περιοχή από την ανομβρία το 1831.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Εσπερίων (1999-2000).

Αγιοι Απόστολοι

ΒΑΛΕΡΙΑΝΟΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Από τον 16ο αιώνα. Έχει ανοικοδομηθεί μετά το 1953.

Αγίας Μαρίνας

ΒΛΑΧΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Η πανέμορφη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη το 1812, συνοδευόμενο με Ρωσικές φορητές εικόνες.

Αγιος Ιωάννης

ΒΟΥΡΝΙΚΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Στο Βουρνικά υπάρχει επίσης ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ήταν ιδιωτικός ναός και ανήκε στην οικογένεια Καραβία. Θεωρείται ως η παλαιότερη εκκλησία των βυζαντινών χρόνων στη Λευκάδα πριν ακόμα από τη μονή της Οδηγήτριας. Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική όπως οι περισσότερες εκκλησίες του νησιού, χτισμένη με αργολιθική δομή και ξύλινη στέγη. Στην κόγχη του βόρειου τοίχου αποκαλύφθηκε μορφή άγνωστου αγίου δεόμενου που ανάγεται στο τέλος του 11ου με αρχές του 12ου αιώνα. Τα υπόλοιπα τοιχογραφικά σύνολα του Αγίου Ιωάννη των Καρααβιάδων είναι νεότερα, του 17ου αιώνα. Η ανατολική πλευρά είναι κατάγραφη. Διακρίνεται στην κατώτερη ζώνη "των Ουρανών η Πλατυτέρα". Η παράσταση της Ανάληψης στο μέτωπο της πλευράς είναι μεγάλη και πολύπλευρη. Οι τοιχογραφίες είναι επηρεασμένες από την κρητική σχολή.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Αγιος Μαρκιανός

ΓΑΣΤΟΥΡΙ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ

Παναγία Οδηγήτρια

Εκκλησάκι Αγ. Κυριακής

ΓΕΝΙΟΝ (Οικισμός) ΛΕΥΚΑΔΑ

Μονή Παναγίας της Σκοπιώτισσας

ΖΑΚΥΝΘΟΣ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Το καθολικό είναι το μόνο που διατηρείται από το ερειπωμένο μοναστήρι της Παναγίας της Σκοπιώτισσας (κτισμένο στη θέση του ναού της Αρτέμιδας) που βρίσκεται στην κορυφή του Σκοπού. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν ωραίες τοιχογραφίες και μαρμάρινο τέμπλο.

Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου

ΖΑΚΥΝΘΟΣ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου των Ξένων η αλλιώς Αγ.Νικόλας του μώλου στη πλατεία Σολωμού.

Η εκκλησία της Φανερωμένης

Η εκκλησία της Φανερωμένης. Είναι πιστό αντίγραφο του περίφημου Ναού της Φανερωμένης που καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953 και τη φωτιά που ακολούθησε. Δεξιά από την ουρανία του ναού η Γέννηση της Θεοτόκου του Ν.Δοξαρά, έργο του 18ου αι.Βρίσκεται στο Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου.

Η εκκλησία της Κυρίας των Αγγέλων

Η εκκλησία της Κυρίας των Αγγέλων είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Χτισμένη τον 17ο αιώνα κατέρρευσε στους σεισμούς του 1953 αλλά αναστηλώθηκε στην αρχική της μορφή.

Αη Γιώργης των Φιλικών

Στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ορκίζονταν από τον Ανθιμο Αργυρόπουλο, τα μέλη της οργάνωσης "Φιλική Εταιρία", που πρωτοστάτησε στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Εδώ ορκίστηκε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αρχηγός του απελευθερωτικού αγώνα. Στον τοίχο ο επισκέπτης μπορεί να δει τον κατάλογο των μελών που ορκίστηκαν πίστη στον Αγώνα.

Αγιος Δημήτριος.

ΘΗΡΑΜΟΝΑΣ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Βεβαιωμένα από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Αγιος Πέτρος

ΚΑΛΙΠΑΔΟ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
στον κατάφυτο ομώνυμο λόφο του ΔΔ Καλλιπάδου.

Αγιος Νικόλαος

ΚΑΜΠΙ (Οικισμός) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
  Αξιοθαύμαστο μνημείο της Εξωχώρας είναι η εκκλησία - μνημείο του Αγίου Νικολάου. Ο χρόνος της ίδρυσης της εκκλησίας αυτής που αψήφησε σεισμούς τριών αιώνων εξακολουθώντας να μένει όρθια και ασάλευτη, αναγράφεται στο πανέμορφο ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο της που είναι σημαντικό έργο του Νικόλα Βιδάλε. Τα έργα τέχνης της εκκλησίας αυτής αποτελούν αληθινή κληρονομιά και παρακαταθήκη του μεγάλου ιστορικού και καλλιτεχνικού παρελθόντος του Νησιού. Δίπλα στην ευρύχωρη και πανύψηλη αυτή εκκλησία σώζεται και το «μονό» χαριτωμένο καμπαναριό της. Η εκκλησία βρίσκεται δίπλα στο δρόμο, μπροστά σε μία πλατεία, που έχει στη μέση ένα γέρικο πλάτανο. Το μνημείο αυτό είναι ένα από τα πολυτιμότερα του Νησιού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ελατίων


Αγιος Προκόπιος.

ΚΑΜΠΙΤΣΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Από τον ΙΖ΄ αιώνα ίσως και παλαιότερα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Κοίμηση της Θεοτόκου

ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Βεβαιωμένα από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης

ΚΑΡΑΒΑΔΟΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, νεοκλασικό κτίριο, το οποίο ανοικοδομήθηκε το έτος 1907. Ο μοναδικός ναός που σώθηκε στο Νομό μας, αρχαιοελληνικού ρυθμού, με το μαρμάρινο τέμπλο, έργο του γλύπτη Κουλούρη από την Τήνο. Επίσης στην εκκλησία σώζονται ιερά σκεύη Ρωσικής προέλευσης, όπως και άλλα κειμήλια προερχόμενα από την Κωνσταντινούπολη.

St. Paraskevi

ΚΑΡΥΑ (Κωμόπολη) ΛΕΥΚΑΔΑ
Another wonderful church is that of Ayia Paraskevi in the upper part of the town. This is a well-preserved church built at the beginning of the 19th century. Its pride is the wooden-sculpted iconostasis, a finely worked piece in a simple baroque style made by P. Prosalentis in 1850. The icon of Ayia Paraskevi was painted by Y. Patsaras and is a beautiful composition. There are two oil-paintings by Spyridon Gazi in the church, 'The Sacrifice of Abraham' and 'Job.' There are two springs in the village with pure water from the same source which supplied the whole region with its water in the past.

This extract is cited April 2004 from the Prefecture of Lefkada URL below, which contains images


St. Spyridon

One of the most important churches of Karya is that of Ayios Spyridon in the centre of the town. It was built in the late 19th century and has a beautiful tall belfry with a clock. The iconostasis is in a simple, classical style and was made by Ioannis Vrettos (1925).

Παναγιά Κασσωπίτρα

ΚΑΣΣΙΩΠΗ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ
Κτισμένη στα ερείπια του αρχαίου ναού του Δία.

Αγιος Ιωάννης

ΚΑΣΤΟΣ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Ανάμεσα στα σημαντικά μνημεία που διαθέτει το νησί είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ενοριακός και κοιμητηριακός ναός του οικισμού μεγάλων διαστάσεων που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Σε υπόγειο χώρο στα θεμέλια του ναού υπάρχει θολωτός λιθόκτιστος χώρος που ανήκει πιθανόν σε παλαιοχριστιανικό τάφο. Σε μικρή απόσταση προς τα βορειοανατολικά του ναού ανακαλύφθηκε πριν από πενήντα χρόνια παρόμοιος τάφος με οστά και πήλινα αναθήματα. Ο ναός του Αγίου Ιωάννη διακοσμείται από ελαιογραφίες μεγάλων διαστάσεων και αξιόλογης τεχνοτροπίας, που έγιναν από τον Σπυρίδωνα Γαζή.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Ναός Παναγίας

ΚΑΤΟΥΝΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ

Αγιος Βάρβαρος

Ναός του Αγίου Βασιλείου

ΚΕΡΑΜΕΙΕΣ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στις Κεραμειές δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Βασιλείου , με το επιβλητικό καμπαναριό του (απομίμηση του παλαιού παραδοσιακού καμπαναριού με τις 10 καμπάνες). Στο Ναό (ιδιοκτησία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Κηδεμόνων του Βαλλιανείου Κληροδοτήματος, η οποία και τον συντηρεί), υπάρχει μαρμάρινο τέμπλο λιτό και απέριττο, με τις αγιογραφίες του Ματσούκη και εικόνες του Χρηστολογικού κύκλου (Δωδεκάορτο), έργα του Άρτεμη.

Αγίου Νικολάου

Κτίσθηκε μετά τους σεισμούς του 1953 από τον εφοπλιστικό οίκο του Νικόλαου Λυκιαρδόπουλου.

Εκκλησία της Παναγίας της Κεριώτισσας

ΚΕΡΙ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Η εκκλησία της Παναγίας της Κεριώτισσας,στο Κερί, φημισμένη για την περίφημη αρχιτεκτονική της, περιέχει θαυμάσια ξυλόγλυπτα και εικόνες

Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου

ΚΕΡΚΥΡΑ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Ένας χριστιανικός ναός δωρικού ρυθμού, χτισμένος από τους Aγγλους το 1840, αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο στο χώρο του Παλαιού φρουρίου. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Aγιο Γεώργιο.

Παναγία των Ξένων

Πλούτος σε εικόνες και μία εντυπωσιακά ζωγραφισμένη οροφή, καθώς και πλούσια σκεύη και ασημικά, που έφεραν καταφεύγοντας εδώ από την απέναντι ακτή οι διωγμένοι από τους Τούρκους Ηπειρώτες, αποτελούν το ειδικό ενδιαφέρον αυτής της εκκλησίας.

Εκκλησία του Αγίου Νικολάου

ΚΟΙΛΙΩΜΕΝΟ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο ορεινό χωριό του Κοιλιωμένου με το περίφημο πέτρινο, σκαλιστό καμπαναριό του 1893.

Αγιος Ιωάννης

ΚΟΝΤΟΓΕΝΝΑΔΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Με αξιόλογο σκαλιστό τέμπλο ζωγραφισμένο (1691-1709) από τον Ληξουριώτη αγιογράφο Αντώνη Μηνιάτη.

Εκκλησία της Παναγίας

ΚΥΨΕΛΗ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Με αξιόλογη αρχιτεκτονική.

Καμπαναριά Α.Διονυσίου & Α.Σπυρίδωνα

ΛΑΖΑΡΑΤΑ (Κωμόπολη) ΛΕΥΚΑΔΑ
Πολλά παραδοσιακά καμπαναριά, το καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στολίζουν τις εκκλησίες των Σφακιωτών. Από τα ωραιότερα είναι αυτά του Αγίου Διονυσίου και του Αγίου Σπυρίδωνα, στα Λαζαράτα, που έχουν χτιστεί πριν από 150 τουλάχιστον χρόνια και στέκουν ακόμα περήφανα στηρίζοντας τα σήμαντρα που καλούν τους χριστιανούς σε κάθε τελετή, σε χαρά και σε λύπη. Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα πρωτοχτίστηκε γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα. Έχει τέμπλο σε ρυθμό μπαρόκ σε άσπρο και χρυσαφί χρώμα με λεπτούς κίονες κορινθιακού ρυθμού. Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο θυρόφυλλο πρόθεσης ανήκει πιθανότατα στον εξέχοντα αγιογράφο Β.Σιδέρη (1894). Το καμπαναριό του είναι ψηλό και επιβλητικό, χτισμένο με μαλακή πέτρα σε τρεις ορόφους. Επίσης ο ναός του Αγίου Νικολάου στον Κάβαλο, είναι από τους παλαιότερους της περιοχής, και διαθέτει αγιογραφίες του Σπύρου Γαζή της περιόδου 1876 έως 1883.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Σπήλαιο Αγίου Γερασίμου

ΛΑΣΣΗ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στο λοφίσκο πάνω από την περιοχή της Λάσσης υπάρχει μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Αγιο Γεράσιμο. Η εκκλησιά αυτή αποτελεί συνέχεια της σπηλιάς που ασκήτεψε ο Αγιος αμέσως μόλις έφθασε στην Κεφαλλονιά.

Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου της Ευαγγελίστριας

ΛΕΥΚΑΔΑ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Μητροπολιτικός ναός

Αγιος Σπυρίδωνας

Με περίτεχνο ξύλινο τέμπλο και ωραίες εικόνες, ο Αγιος Σπυρίδωνας, αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκκλησίες του νησιού. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα.

Αγιος Μηνάς

Εκκλησία χτισμένη γύρω στο 1700. Κοσμείται από ξυλόγλυπτο μπαρόκ τέμπλο και υπέροχες αγιογραφίες, που έχουν φιλοτεχνήσει μερικοί από τους αντιπροσωπευτικό-τερους αγιογράφους των Ιονίων νήσων.

Αγιος Νικόλαος

Εκκλησία του 18ου αιώνα με πολύ ενδιαφέρουσα αγιογράφηση.

Εισόδια Θεοτόκου

Χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Αξίζει να την επισκεφθεί κανείς για να θαυμάσει το πέτρινο καμπαναριό της, το τέμπλο της καθώς και τις τοιχογραφίες της που είναι φτιαγμένες από τον Σπύρο Γαζή.

Ναός Αγίας Παρασκευής

Ναός Αγίας Μαρίνας

Ναός Αγίας Μαύρας

Ναός Παναγίας των Ξένων

Χριστός Παντοκράτωρ

Εκκλησία χτισμένη τον 18ο αιώνα, ιδιοκτησία της οικογένειας Βαλαωρίτη. Μέσα στην εκκλησία υπάρχουν τάφοι επιφανών Λευκαδιτών. Πίσω από την εκκλησία, μέσα στον κήπο υπάρχει ο τάφος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Αγιος Δημήτριος

Οι αξιόλογες εικόνες του Λευκαδίτη αγιογράφου Σπύρου Γαζή, καθώς και το μαρμάρινο τέμπλο και ο δεσποτικός θρόνος, είναι τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία σε αυτήν την πολύ παλιά, κτισμένη το 1688, εκκλησία.

Αγιος Ιωάννης & Φανερωμένη

ΛΙΘΑΚΙΑ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ο ναός του Αγ.Ιωάννη αποτελεί τυπικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της Ζακύνθου. Ο ναός της Φανερωμένης στο χωριό Λιθακιά, είναι κτίσμα του 14ου αιώνα και διαθέτει αξιόλογες εικόνες και θαυμάσιο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο.

Αγιος Ιωάννης

ΜΑΚΡΗ (Νησί) ΕΧΙΝΑΔΕΣ
Ευρίσκεται στο Β άκρο του νησιού.

Αγία Σοφία

ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Κοίμηση της Θεοτόκου

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Γνωστή και ως Παναγία η Φανερωμένη αλλά και ως Παναγία των φιδιών στις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Ανοικοδομήθηκε μετά τους σεισμούς του 1953.

Κοίμηση της Θεοτόκου

ΜΑΥΡΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Εχει κτιστεί πριν από το 1550. Έχει ανοικοδομηθεί μετά το 1953.

Προφήτης Ηλίας στην Απαλοχέρα

Ανοικοδόμηση μετά το 1953, αλλά υπήρχε από παλαιότερα εκεί.

Εκκλησία της Αγ. Μαύρας

ΜΑΧΑΙΡΑΔΟ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Η εκκλησία της Αγ. Μαύρας, στο χωριό Μαχαιράδο. Στο εσωτερικό υπάρχουν περίφημα έργα εκκλησιαστικής τέχνης.

Ναός Υπαπαντής

Αγία Παρασκευή

ΜΟΝΟΠΟΛΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Ρυθμός Βασιλικής

Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου

ΜΩΡΑΪΤΙΚΑ (Χωριό) ΚΕΡΚΥΡΑ

Ναός Αγίου Δημητρίου

Ναός Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

Ναός Αγίου Νικολάου

Ναός Αγίας Αναστασίας

Ναός Αγίας Ελένης

Υπεραγίας Θεοτόκου

ΝΤΟΜΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στον οικισμό Ντομάτα βρίσκεται η εκκλησία της Υπερ. Θεοτόκου, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΊΟ. Η συγκεκριμένη εκκλησία κατασκευάστηκε το έτος 1800 περίπου και εχρυσώθη το έτος 1812. Η επιχρύσωση κόστισε 12.000 χρυσές λίρες Αγγλίας!

Αγία Κυριακή

ΞΕΝΟΠΟΥΛΟ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Από τον ΙΖ΄αιώνα. Ανοικοδόμηση μετά το 1953

Ζωοδόχος Πηγή

Στη θέση Μέγα χωριό. Αγνωστο από πότε υπάρχει εκεί. Ανοικοδόμηση μετά το 1953

Σωτήρας Μαυρικάτων

Από τον ΙΣΤ΄αιώνα. Ανοικοδόμηση μετά το 1953.

Αγιοι Απόστολοι

ΠΑΞΟΙ (Λιμάνι) ΠΑΞΟΙ

Κοίμηση της Θεοτόκου

ΠΑΣΤΡΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Αρχική εστία του ναού στη θέση Απάνω Βάλτα γνωστή ως Γράβαλα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Κόκκινη Εκκλησία

ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Χτίστηκε το 1478, ενώ το 1821 μετατράπηκε σε ορμητήριο οπλαρχηγών.

Ναός Αγίων Πάντων

Ναός της Ευαγγελίστριας

ΠΕΣΑΔΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Το χωριό λαμπρύνει ο ιστορικός ναός της Ευαγγελίστριας (πανηγύρι 25η Μαρτίου), η οποία κατασκευάστηκε το έτος 1842 από την οικογένεια Ιγκλέση. Πρόκειται για ένα τρίκλυτο ναό με αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες φορητές εικόνες.

Αποστόλου Παύλου

Στην Πεσσάδα βρίσκεται και η επανιδρυόμενη εκκλησία του Αποστόλου Παύλου. Κατά τις πρόσφατες μελέτες του Γερμανού ιστορικού H Warnecke, αλλά και άλλων επιστημόνων, το καράβι του Αποστόλου Παύλου που επιστημονικά αποδεδειγμένα ναυάγησε στο νησί μας και όχι στην Μάλτα, όπως μέχρι σήμερα πιστεύεται. Από τα παραπάνω αναγνωρίζεται η Κεφαλονιά ως ΜΕΛΙΤΗ , αναφερόμενο στο βιβλίο των πράξεων των Αποστόλων.

Ναός Αγίας Βαρβάρας

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος

ΡΑΤΖΑΚΛΙ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Βεβαιωμένη η παρουσία του ναού από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953 σε άλλη θέση μέσα στον οικισμό.

Αγιος Γεράσιμος

ΣΚΑΛΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Οπου συστεγάζονται και οι ναοί Εισόδια της Θεοτόκου των Ζαπάντη, Κοίμηση της Θεοτόκου των Γιωργάνων και ο ναός των Αρχαγγέλων. Οικοδομήθηκε στη νέα εστία του χωριού μετά τον σεισμό του 1953.

Αγιος Γεώργιος

Παλαιότατη η παρουσία του ναού στη θέση του παλαιού ναού του Ποσειδώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Αγία Μαρίνα, 16ος αιώνας

ΣΟΥΛΛΑΡΟΙ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Διατηρητέο Βυζαντινό Μνημείο.

Προφήτης Ηλίας

ΣΠΑΘΙ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Βεβαιωμένη η παρουσία του ναού από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά τους σεισμούς του 1953.

Αγιος Παντελεήμων

Οικοδομήθηκε μετά το 1953.

Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος

ΤΖΑΝΑΤΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Από τον ΙΖ΄ αιώνα. Ανοικοδόμηση μετά το 1953

Αγιος Γεώργιος

Κτητορική οικογένειας Καμπίτση. Πιθανόν είχε ιδρυθεί το ΙΣΤ΄ αιώνα. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1953.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ