gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 231) τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΗΠΕΙΡΟΣ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Προσκυνήματα (231)

Εκκλησίες

Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ναός Αγίας Φανερωμένης

ΑΓΝΑΝΤΑ (Χωριό) ΑΡΤΑ

Ναός Αγίων Αποστόλων

ΑΗΔΟΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ

Ναός Αγίας Παρασκευής Δράκου

ΑΜΠΕΛΙΑ (Χωριό) ΑΜΜΟΤΟΠΟΣ

Ναός Αγίων Αναργύρων

ΑΜΦΙΘΕΑ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +30 26510 81402

Ναός Αγίου Ιωάννη - Μπονίλα

ΑΝΑΤΟΛΗ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +30 26510 22206

Ναός Αγίου Δημητρίου

ΑΝΩ ΠΕΔΙΝΑ (Χωριό) ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ

Ναός Κοίμησης Θεοτόκου

ΑΡΙΣΤΗ (Χωριό) ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ
Τηλέφωνο: +30 26530 41160

Αγία Θεοδώρα

ΑΡΤΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ
Ναός κτισμένος κατά το πρώτο ήμισυ του 13ου αιώνα, από την Θεοδώρα. Αρχικά αποτελούσε το καθολικό γυναικείας μονής (μονή Αγίου Γεωργίου). Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Θεοδώρα μόνασε στο μοναστήρι αυτό. Εκεί πέθανε και τάφηκε. Επειδή σε όλη τη ζωή της η Θεοδώρα ανέπτυξε μεγάλη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση, μετά τον θάνατό της οι κάτοικοι την ανεγνώρισαν ως αγία και πολιούχο της Αρτας, μετονόμασαν δε τον ναό σε ναό Αγίας Θεοδώρας. Η μνήμη της γιορτάζεται στις 11 Μαρτίου από τους κατοίκους της Αρτας και των γύρω περιοχών. Ο αρχικός ναός είχε τον τύπο τρίκλητης βασιλικής με πολλά ελληνιστικά στοιχεία. Τα κιονόκρανα του καθολικού, προερχόμενα από αρχαίο ή παλαιοχριστιανικό ναό παρουσιάζουν ενδιαφέρον όπως και ο μαρμάρινος διάκοσμος του κυρίως ναού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Αρτας


  Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας συνδέει τη σημερινή με τη βυζαντινή Άρτα, αφού εκτός από το κτίσμα έχουμε εντός αυτού αριστερά της νότιας εισόδου το τάφο της Πολιούχου Αγίας Θεοδώρας, ο οποίος αποτελείται από δύο μέρη: το κύριο σώμα, δηλαδή τη σαρκοφάγο, και το επάνω από αυτή κιονοστήρικτο επιστύλιο.
  Όπως μας πληροφορεί ο βιογράφος της Αγίας Θεοδώρας μοναχός Ιώβ, ο ναός ιδρύθηκε το 13ο αιώνα απ’ την ίδια την Αγία Θεοδώρα προς τιμή του Αγίου Γεωργίου και λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι.
  Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας και αυτός της Παρηγορήτισσας αποτελούν την έκφραση της αισθητικής αντίληψης στο χώρο της τέχνης κατά τη δημιουργική περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
(κείμενο: Απόστολος Δ. Τρομπούκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας ´Αρτας.

Αγιος Βασίλειος

Kομψός Βυζαντινός ναός μορφής μονόκλιτης βασιλικής ο οποίος βρίσκεται φωλιασμένος στην καρδιά της κάτω πόλης. Ο ναός έχει πλούσια εξωτερική κεραμοπλαστική διακόσμηση, που δίνει χάρη και γραφικότητα στο μνημείο. Τα εφυαλωμένα αβακίδια και δύο εφυαλωμένοι πίνακες (των Τριών Ιεραρχών και της Σταυρώσεως) της ανατολικής πλευράς του ναού αποσπούν την προσοχή του επισκέπτη. Ο ναός θεωρείται νεότερος της Παρηγορήτισσας, ίσως των αρχών του 14ου αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Αρτας


  Βρίσκεται στην παλιά συνοικία του Τουρκοπάζαρου της ´Αρτας. Ο ναός χρονολογείται στο τέλος του 14ου αιώνα, ενώ το σωζόμενο στρώμα τοιχογραφιών το 17ο αιώνα. Κατά τον 17ο αιώνα ειχε εγκατασταθεί στον περίβολό του η Ελληνική Σχολή του βαθύπλουτου Καστοριανού Μανολάκη. Πρώτοι ερευνητές που αναφέρουν το ναό του Αγίου Βασιλείου είναι ο Ρώσος αρχιμανδρίτης Αντωνίνος το 1886 και ο μητροπολίτης Σεραφείμ το 1884.
  Είναι μονόκλιτη βασιλική που φέρει δύο κογχωτά παρεκκλήσια: το νότιο τιμάται στη μνήμη του Αγ. Γρηγορίου και το βόρειο στη μνήμη του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Εξωτερικά φέρει πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο και δύο εφυαλωμένες εικόνες στο αέτωμα της ανατολικής πλευράς: των Τριών Ιεραρχών και της Σταύρωσης. Εσωτερικά είναι κατάγραφος.
  Το 1979 έγινε στερέωση τοιχογραφιών και καθαίρεση κονιαμάτων. Το 1980 επισκευή στέγης, στερέωση τοιχοποιίας. Το 1991 ανακατασκευή στέγης και το 1994 ηλεκτροφωτισμός. Είναι ενοριακός ναός, που όμως λειτουργεί μόνο την ημέρα που τιμάται.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Αγιος Βασίλειος της Γέφυρας

  Ο Ναός αυτός βρίσκεται κοντά στη γέφυρα της ´Αρτας και αριστερά της εθνικής οδού ´Αρτας-Ιωαννίνων.
  Με βάση των στοιχείων της τεχνικής κατασκευής, αλλά και από τα ευρήματα των ανασκαφών, ο καθηγητής Παναγ. Βοκοτόπουλος τοποθετεί την ίδρυση του μνημείου περίπου στο 900 μ.Χ.
  Το πιο εντυπωσιακό από τα εξωτερικά γνωρίσματα αυτού του ναού είναι ο επιβλητικός τρούλος του, αλλά και ο καλαίσθητος κεραμοπλαστικός του διάκοσμος με τις οδοντωτές του ταινίες.
(κείμενο: Απόστολος Δ. Τρομπούκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας ´Αρτας.

Αϊ Μάρκος

  Πρόκεται για ένα μικρό ναό που κτίστηκε το 1770 στη θέση παλαιότερου ναού ο οποίος κάηκε το 1692 επί Γκιαούρ Μπέη.
(κείμενο: Α. ΑΓΓΕΛΗ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας ´Αρτας.

Ναός Αγίων Αναργύρων Αρτας

Τηλέφωνο: +30 26810 27533
Φαξ: +30 26810 28610

Ναός Κοίμησης Θεοτόκου

ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ (Χωριό) ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ

Ναός Αγίας Κυριακής

ΑΥΛΟΤΟΠΟΣ (Χωριό) ΣΟΥΛΙ

Ι. Μ. Αγ. Αθανασίου

ΒΑΒΟΥΡΙ (Χωριό) ΦΙΛΙΑΤΕΣ

Ναός Υπαπαντής

ΒΑΣΙΛΙΚΟ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ναός Κόκκινης Εκκλησιάς

ΒΕΛΕΝΤΖΙΚΟ (Χωριό) ΑΡΤΑ

Ναός Αγίου Νικολάου

ΒΗΣΣΑΝΗ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Μονή Ροδιάς 'Ρόδον το Αμάραντον'

ΒΙΓΛΑ (Χωριό) ΑΡΤΑ

Ναός Αγίων Ταξιαρχών

ΒΙΤΣΑ (Χωριό) ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ

Ναός Αγίου Νικολάου

Ναός Μεταμόρφωσης Σωτήρος

ΒΟΤΟΝΟΣΙ (Χωριό) ΜΕΤΣΟΒΟ
Τηλέφωνο: +30 26560 22402

Ναός Αγίου Δημητρίου

ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +30 26510 61038

Ο Αγιος Νικόλαος στην πλατεία του χωριού

ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ (Κωμόπολη) ΑΡΤΑ
  Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τη σημερινή της μορφή χτίστηκε στα 1951-52, σε σχέδια του Αναστασίου Ορλάνδου, με πρωτοστάτη τον αείμνηστο δάσκαλο Γ. Παπαδημητρίου και την προσωπική εργασία των κατοίκων. Στην ίδια θέση υπήρχε η παλιά εκκλησία του χωριού που κάηκε από τους Γερμανούς το 1943. Τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία του ιερέα Κίμωνα Ψωράκη, γίνεται η αγιογράφηση του ναού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 , από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Βουργαρελιωτών Αττικής


Ναός Αγίου Γεωργίου

ΒΡΟΣΙΝΑ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +30 26580 31213

Ναός Αγίας Παρασκευής

Αγία Σοφία Βρυσοπούλας

ΒΡΥΣΟΠΟΥΛΑ (Οικισμός) ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Ναός Αγ. Κυριακής

ΓΑΡΔΙΚΙ (Χωριό) ΣΟΥΛΙ
Για το Γαρδίκι, το εξαιρετικής σημασίας εκκλησιαστικό μνημείο αποτελεί ο Ναός της Αγ. Κυριακής. Η εκκλησία αυτή χτίστηκε πιθανόν την υστεροβυζαντινή περίοδο, μονόκλιτη με καμάρα και αντικαταστάθηκε από δίρριχτη στέγη.

Το καθολικό της μονής

ΓΙΡΟΜΕΡΙ (Χωριό) ΦΙΛΙΑΤΕΣ
  Το Καθολικό, δηλαδή ο κεντρικός Ναός της Μονής έχει κτιστεί τμηματικά. Είναι Ναός σχετικά μικρών διαστάσεων και αρχιτεκτονικά, ανήκει στον τύπο των τετρακιονίων σταυροειδών εγγεγραμμένων μετά τρούλου. Πιθανώς, αρχικά να ήταν του τύπου της μονόκλιτης βασιλικής, ενώ η σημερινή του μορφή, δηλαδή τα τέσσερα τμήματά του, είναι αποτέλεσμα ανακαινίσεων διαφόρων εποχών.
  Χρονολογικά, γνωρίζουμε μόνο για την ανέγερση του Κυρίως Ναού, η οποία έγινε το 1568 κατόπιν χορηγίας του Αρχοντα της Ουγγροβλαχίας Οξυώτη από την Πωγωνιανή. Κτίσμα της ίδιας εποχής θεωρείται ο Εξωνάρθηκας, ενώ το Ιερό και ο Νάρθηκας είναι προγενέστερα κτίσματα, τμήματα του πρώτου Ναού, πιθανώς του 14ου αιώνα. Εξωτερικά διακοσμείται από λιτά κεραμικά σχέδια κυρίως στον τρούλο, στη νότια και στη δυτική πλευρά. Εσωτερικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς στολίζεται από αγιογραφικό διάκοσμο του 16ου και 17ου αιώνα.
  Το δεύτερο στρώμα των τοιχογραφιών (1679) είναι λαϊκής τεχνοτροπίας της εποχής εκείνης ενώ το πρώτο, του 16ου αιώνα (1568-1590), είναι βυζαντινής τεχνοτροπίας και έχει την μοναδική ιδιαιτερότητα ανάμεσα στα μνημεία της Ηπείρου, να συνδυάζει στοιχεία της βυζαντινής τέχνης, που ανήκει στην Κρητική Σχολή και στην σχολή της Δυτικής Ελλάδος, με στοιχεία της Δυτικής τέχνης. Ο εμπνευσμένος αγιογράφος, δυστυχώς, μας είναι άγνωστος. Το τέμπλο του Καθολικού είναι αξιόλογο έργο ξυλογλυπτικής κατασκευασμένο το 1824 και επιχρυσωμένο το 1829. Οι εικόνες του τέμπλου κατασκευάστηκαν το 1824 και είναι έργα του Δημητρίου Παπαδιαμάντη από το Ζαγόρι.
  Σε ιδιαίτερο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι, σύγχρονο του τέμπλου, βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας. Είναι η αρχαιότερη εικόνα της Μονής, κατασκευασμένη μεταξύ του 12ου και του 14ου αιώνα. Πρόκειται για αμφιπρόσωπη εικόνα όπου απεικονίζονται στη μια όψη η Παναγία του τύπου Οδηγήτριας, με την επωνυμία "ΟΡΗΧΗΟΤΙCCΑ", ενώ στην άλλη όψη οι πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος.

Ναός Αγίου Νικολάου

ΔΟΛΟ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ναός Κοίμησης Θεοτόκου

ΕΛΛΗΝΙΚΟ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +30 26510 89236

Ναός Αγίου Δημητρίου Καμινίου

ΖΕΡΒΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Ναός Αγίου Νικολάου

ΖΙΤΣΑ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ναός Αγίου Παντελεήμονα

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (Πόλη) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Τηλέφωνο: +30 26650 25593

Μονή Γέννησης της Θεοτόκου

ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ (Χωριό) ΑΡΤΑ
Ξυλόστεγη βασιλική χωρίς τοιχογραφίες, αλλά με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Χτίστηκε το 1793. Στον περίβολο του ναού λειτούργησε αλληλοδιδακτική σχολή (είδος κρυφού σχολείου) όπου δίδαξε ο λόγιος μοναχός Ανθιμος Αργυρόπουλος, στέλεχος της Φιλικής Εταιρίας.

Ναός Γενεσίου Θεοτόκου, 18ου αιώνα

ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ (Κωμόπολη) ΠΡΕΒΕΖΑ
Birth of the Virgin Mary

Ναός Αγίου Γεωργίου

Ναός Αγίου Νικολάου Κοπάνων

Ναός Αγίας Αικατερίνης

Ναός Αγίου Νικολάου

ΚΑΛΑΡΙΤΕΣ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ναός Γέννησης Θεοτόκου

Ναός Αγίας Σκέπης

ΚΑΛΠΑΚΙ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +30 26530 41228

Ναός Αγίου Γεωργίου

ΚΑΤΩ ΛΑΨΙΣΤΑ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +30 26510 62289

Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΠΗ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ναός Αγίου Αθανασίου

Αγιος Νικόλαος της Ροδιάς

ΚΙΡΚΙΖΑΤΕΣ (Χωριό) ΑΡΤΑ
  Πολύ κοντά στον ´Αγιο Δημήτριο του Κατσούρη στο χωριό Κιρκιζάτες βρίσκεται ο ναός ´Αγιος Νικόλαος της Ροδιάς. Πρόκειται για κτίσμα του τέλους του 13ου αιώνα.
  Ο ναός αυτός σε αντίθεση με τους άλλους ναούς της ´Αρτας διατήρησε την ωραία του εσωτερική διακόσμηση αναλλοίωτη, τόσο τη γλυπτική όσο και τη γραπτή.
  Αξιοπαρατήρητη είναι επίσης και η στέγη αυτού του ναού.
(κείμενο: Απόστολος Δ. Τρομπούκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας ´Αρτας.

Ναός Αγίου Αθανασίου

ΚΛΕΙΔΩΝΙΑ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ

Ναός Αγίου Νικολάου

Παναγία της Κορωνησίας

ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ (Νησί) ΑΡΤΑ
  Μέσα στην αγκαλιά του Αμβρακικού κόλπου βρίσκεται ένα ακόμη δείγμα της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ο μικρός ναός της Γέννησης της Θεοτόκου πάνω στο πανέμορφο νησάκι της Κορωνησίας.
  Από τις σωσμένες γραπτές μαρτυρίες μαθαίνουμε ότι ο ναός υπήρχε και πριν το 1193 μ.Χ.
  Στον εξωτερικό διάκοσμο του ναού συμπεριλαμβάνεται και η εντοιχισμένη στο καμπαναριό ορθογώνια μαρμάρινη πλάκα με τις ανάγλυφες παραστάσεις.
  Η πλάκα αυτή διατρυπάται από ελαφρό πεταλόμορφο τόξο και στέφεται από γλυπτό κανόνα.
(κείμενο: Απόστολος Δ. Τρομπούκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας ´Αρτας.

Ναός Αγίου Ονούφριου

Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΚΟΥΚΟΥΛΙ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Μονή Ευαγγελισμού Θεοτόκου Κυψέλης

ΚΥΨΕΛΗ (Χωριό) ΑΡΤΑ
Σώζεται μόνο ο ναός. Είναι μικρή ξυλόστεγη βασιλική και ιδρύθηκε το 1700. Έχει τοιχογραφίες οι οποίες έγιναν επίσης το 1700 και διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Ναός Αγίου Δημητρίου

ΛΙΑ (Χωριό) ΦΙΛΙΑΤΕΣ

Ναός Αγίου Βαρνάβα

ΛΟΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγίου Θωμά

ΛΥΓΙΑ (Λιμάνι) ΖΑΛΟΓΓΟ
Βυζαντινή του 1800 και ανακαινισμένη το 1914, με περίβολο όπου υπάρχουν πολεμίστρες

Ναός Αγίου Νικολάου

ΜΑΡΜΑΡΑ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +30 26510 72376

Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου (Παναγία Μποτσιώτισσα)

ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ (Χωριό) ΑΡΤΑ

Αγίου Νικολάου

ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ (Κωμόπολη) ΑΡΤΑ
Τρίκλιτη θολωτή βασιλική χωρίς τρούλο. Κτίστηκε 1778 αλλά επειδή καταστράφηκε από τους Τούρκους, ανακατασκευάστηκε το μεγαλύτερο τμήμα του το 1846. Έχει τοιχογραφίες του 19ου αιώνα.

Ναός κοίμησης της Θεοτόκου

ΜΕΣΟΠΥΡΓΟΣ (Χωριό) ΑΡΤΑ
Πλακοσκεπής ξυλόστεγη βασιλική. Κτίστηκε το 1781 και έχει θαυμάσιες τοιχογραφίες.

Ναός Αγίων Αναργύρων

ΜΕΤΣΟΒΟ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +30 26560 41244

Αγίων Ταξιαρχών

ΜΙΚΡΟΣΠΗΛΙΑ (Χωριό) ΑΡΤΑ
Κηρυγμένο μνημείο

Ναός Αγίων Αποστόλων

ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΣ (Χωριό) ΚΟΝΙΤΣΑ
Τηλέφωνο: +30 26550 22624

Ναός Αγίου Δημητρίου

Ναός Ζωοδόχου Πηγης

Ναός Αγίας Παρασκευής

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ (Χωριό) ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ
Τηλέφωνο: +30 26530 24680

Ναός Αγίου Αθανασίου

Ναός Αγίου Μηνά

Ναός Αγίου Γεωργίου

ΜΟΥΖΑΚΑΙΟΙ (Χωριό) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +30 26510 55315

Η Παναγία του Μπρυώνη

ΝΕΟΧΩΡΑΚΙ (Χωριό) ΑΡΤΑ
Η ίδρυση του ναού τοποθετείται στο 1ο μισό του 13ου αιώνα.

Ναός Κοίμησης Θεοτόκου

ΝΗΣΙ (Νησί) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +30 26510 91153

Κοίμησης Θεοτόκου Οσδίνας

ΟΖΔΙΝΑ (Βυζαντινός οικισμός) ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Χτίστηκε το 1609.

Ναός των Ταξιαρχών

Κόκκινη εκκλησία (Παναγία Βελλάς)

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ
Ο ναός των γενεθλίων της Θεοτόκου η Κόκκινη εκκλησία είναι κτισμένη σε ένα εξαίσιο τοπίο επάνω στα Τζουμέρκα, μακριά από την άλλοτε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Βρίσκεται στον Οικισμό Παλαιοχώρι, λίγο προτού φθάσουμε στο Βουργαρέλι και ακριβώς πλάι στον εθνικό δρόμο Αρτας Τρικάλων. Ο ναός αυτός κτίστηκε στο 1281 όταν δεσπότης της Αρτας ήταν ο Νικηφόρος Α όπως μας πληροφορεί επιγραφή, γραμμένη στον τοίχο του εσωτερικού του. Η πληθώρα των κόκκινων πλίνθων που χρησιμοποιήθηκαν ως στοιχεία τοιχοποιίας και διακόσμησης δικαιολογούν την προσωνυμία κόκκινη εκκλησία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Αρτας


  Η Κόκκινη Εκκλησιά ή Παναγία Βελλάς είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που δημιούργησε κατά τον 13ο αιώνα στην Ήπειρο η ένδοξος δυναστεία των Κομνηνοδουκάδων.
  Βρίσκεται στον οικισμό Παλαιοχώρι, 3 χιλ. νότια του Βουργαρελίου. Χτίστηκε το 1281, είναι δηλ. προγενέστερη της Παρηγορίτισσας ´Αρτας, με δαπάνη του Θεοδώρου Τσιμισκή, πρωτοστράτορα της Βυζαντινής Αυλής. Είναι δίστηλος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με μία μόνο τρίπλευρη αψίδα και με τριμερή νάρθηκα.
  Ο ακαδημαϊκός Αναστάσιος Ορλάνδος αναφέρει σχετικά με το όνομα: Η ονομασία Κόκκινη Εκκλησιά οφείλεται προφανώς στο ζωηρώς ερυθρό χρώμα των πλίνθων, από τις οποίες αποτελείται η τοιχοποιϊα του ναού. Παναγία Βελλάς δε ονομάστηκε λόγω της σχέσης της με την επισκοπή ή τη μονή Βελλάς, κωμόπολη στην αρχαία Φωτίκη, παρά τον ποταμό Θύαμη. Από παράδοση λέγεται και "βασιλομονάστηρο", πιθανόν διότι αποτέλεσε κάποτε το καθολικό (κυρίως ναό) «βασιλικής μονής που όταν εγκαταλείφθηκε , έγινε μετόχι στη μονή Βελλάς , από όπου και το όνομα.
  Στις τοιχογραφίες που διατηρούνται αποσπασματικά και με φθορές και χρονολογούνται στα 1295, εικονίζονται άγιοι και λαϊκοί, όπως οι κτήτορες Θεόδωρος Τσιμισκής και η σύζυγος του Μαρία, ο αδελφός του Ιωάννης και η σύζυγός του ´Αννα, οι δεσπόται Νικηφόρος και ´Αννα.
   Ο ναός είναι αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 , από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Βουργαρελιωτών Αττικής


Ναός Μεταμορφώσεως

ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ (Χωριό) ΠΡΕΒΕΖΑ
Το τέμπλο του ναού κοσμούν τέσσερις εικόνες αγιογραφημένες από τον Φώτη Κόντογλου (1954).

Ναός Αγίου Βλασίου

Ναός Αγίων Αποστόλων

ΠΑΡΓΑ (Κωμόπολη) ΗΠΕΙΡΟΣ

Αϊ Σώστης

Ναός Αγίου Δημητρίου

Ναός Αγιος Νικόλαος - Αγιος Χαράλαμπος

ΠΕΡΑΜΑ (Κωμόπολη) ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλέφωνο: +30 26510 81463

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ