gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΤΑΔΙΟ Χωριό ΤΕΓΕΑ" .


Κεντρικές σελίδες (10)

Ανάμεικτα

ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ (Οικισμός) ΤΕΓΕΑ
  Μικρό χωριό της Τεγέας χτισμένο σε μικρό ύψωμα κοντά στο Στάδιο. Ανήκει σαν οικισμός στο Δ.Δ. του Σταδίου και έχει 60 περίπου μονίμους κατοίκους. Στην κορυφή του υψώματος όπου και η πλατεία και η εκκλησία του χωριού έχουν ανακαλυφθεί λείψανα του ναού της Δήμητρας και της κόρης. Θεωρείται ότι στη θέση του χωριού ήταν η ακρόπολη της Αρχαίας Τεγέας. Σε μικρή απόστασ από το χωριό είναι το αρχαιολογικό πάρκο της Επισκοπής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Αλέα

ΑΛΕΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
  Το χωριό Αλέα (Πιαλί) απέχει 12 χιλ. από την Τρίπολη και ανήκει στα χωριά της Τεγέας. Μαζί με το Στάδιο και την κοντινή Κερασίτσα κατέχει κεντρική θέση στον κάμπο της. Το όνομα το χωριό το οφείλει στην Αλέα Αθηνά, που λατρευόταν στην αρχαία Τεγέα. Τα ερείπια του μεγαλοπρεπούς ιερού της βρίσκονται στην άκρη του χωριού. Στο χωριό υπάρχει το Aρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, με ευρήματα από την περιοχή. Απέναντί του βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο με μικρή λαογραφική συλλογή. Οι περίπου 300 κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και το εμπόριο.
  Στο χωριό υπάρχει το Γυμνάσιο και Λύκειο, που συγκενρώνει μαθητές από όλη την περιοχή, καθώς και Γεωργική Σχολή. Ο επαρχιακός δρόμος από την Τρίπολη οδηγεί στο χωριό Στάδιο, ενώ ένας άλλος δρόμος συνδέει το χωριό με τον αρχαιολογικό χώρο και το πάρκο της Επισκοπής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΚΑΝΔΑΛΟΣ (Χωριό) ΤΕΓΕΑ
  Χτισμένο σε ορεινή τοποθεσία (υψόμετρο 810μ.) στο νότιο άκρο του μαντινειακού οροπεδίου, το χωριό Κάνδαλος είναι ένα από τα 16 χωριά της Τεγέας. Απέχει 15 χιλ. από την Τρίπολη και 6 χιλ. από το χωριό Κερασίτσα της Τεγέας. Το παλιό του όνομα είναι Ζέλι. Το χωριό κρατά λίγους μονίμους κατοίκους (110 απογράφησαν στην απογραφή του 1991) που ασχολούνται με τη γεωργία. Η τοποθεσία προσφέρει πανοραμική θέα στο μαντινειακό οροπέδιο, στον τεγεατικό κάμπο, αλλά κυρίως στην λίμνη Τάκα που βρίκεται χαμηλότερα. Η ταχύτερη πρόσβαση στο χωριό είναι από διακλάδωση του δρόμου Τρίπολης-Σπάρτης στο χωριό Κερασίτσα. Η διαδρομή μέσα από τον τεγεατικό κάμπο είναι ενδιαφέρουσα και περνά κοντά από το χωριό Βουνό, μετά από τη λίμνη Τάκα, για να ανηφορίσει στη συνέχεια προς τη θέση του χωριού. Στην είσοδο του χωριού διακλάδωση αριστερά οδηγεί στη θέση της Αγίας Κυριακής -όπου και το κοιμητήριο του χωριού - με εξαιρετική θέα στην Τάκα και τα χωριά της Τεγέας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ (Χωριό) ΤΕΓΕΑ
  Το χωριό Κερασίτσα βρίσκεται στο νότιο τμήμα του μαντινειακού οροπεδίου, πάνω στο δρόμο Τρίπολης-Σπάρτης και απέχει 10 χιλ. από την Τρίπολη. Χτισμένο σε κεντρική θέση στον τεγεατικο κάμπο, είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της Τεγέας. Από το χωριό μια διακλάδωση αριστερά οδηγεί στα χωριά Αλέα και Στάδιο, ενώ μια άλλη δεξιά κατευθύνεται στα χωριά Στρίγγου, Δεμίρι, Βουνό και Κάνδαλο. Από το χωριό κατάγεται ο αγωνιστής της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης. Το χωριό περιβάλλεται από γεωργικές εκμεταλεύσεις και αγρούς με οπωροφόρα, κερασιές και βυσσινιές. Οι περίπου 200 μόνιμοι κάτοικοι (στην απογραφή του 1991 απογράφηκαν 316 κάτοικοι) ασχολούνται κύρια με τη γεωργία, αλλά και με το εμπόριο.
  Δυτικά του χωριού και σε μικρή απόσταση είναι η λίμνη Τάκα. Συνεχίζοντας στο δρόμο προς Σπάρτη συναντάμε σε μικρή απόσταση τα χωριά Καμάρι και Μανθυρέα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΜΑΓΟΥΛΑ (Χωριό) ΤΕΓΕΑ
  Η Μαγούλα βρίσκεται στη βόρεια άκρη του Τεγεατικού κάμπου ανάμεσα στο χωριά Στάδιο και Ρίζες της Τεγέας. Εχει περίπου 100 κατοίκους που ασχολούνται κύρια με τη γεωργία. Αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Τεγέας στο οποίο περιλαμβάνεται και ο οικισμός Γιοκαρέϊκα πάνω στο δρόμο Τρίπολης-Αστρους.
  Πάνω από το χωριό είναι λόφος της Αγίας Παρασκευής, με υπέροχη θέα προς ολόκληρο το οροπέδιο της Μαντινείας και τον κάμπο της Τεγέας. Το ομώνυμο εκκλησάκι στην κορυφή του είναι χτισμένο στη θέση παλαιοχριστιανικού ναού, του οποίου σώζονται λιγοστά λείψανα. Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 26 Ιουλίου με πανηγύρι που διοργανώνεται στην πλατεία του χωριού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΜΑΝΘΥΡΕΑ (Χωριό) ΤΕΓΕΑ
  Η Μανθυρέα (Καπαρέλι το παλιό της όνομα) είναι το τελευταίο χωριό της Τεγέας φεύγοντας από Τρίπολη για Σπάρτη. Είναι χτισμένη σε ομαλή πλαγιά, στο ανατολικό άκρο του Τεγεατικού πεδίου και έχει περίπου 60 μονίμους κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία. Tο χωριό έχει εξαιρετική θέα σε ολόκληρο το μαντινειακό οροπέδιο και τον κάμπο της Τεγέας. Βορειοδυτικά φαίνεται η λίμνη Τάκα. Στην περιοχή ήταν η αρχαία Μανθυρέα, μια από τις κώμες της αρχαίας Τεγέας.
  Kοντά στο χωριό προς τη κατεύθυνση της Σπάρτης είναι η Βλαχοκερασιά, ενώ προς την κατεύθυνση της Τρίπολης είναι το Καμάρι και η Κερασίτσα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΜΑΥΡΙΚΙ (Χωριό) ΤΕΓΕΑ
  To Μαυρίκι είναι το ορεινότερο χωριό της Τεγέας. Χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 800 μ. βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στα Βέρβαινα (7 χιλ.), κοντά στα όρια με την Κυνουρία. Πριν από την είσοδο στο χωριό υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο ιερό της Αρτέμιδας της Κνακεάτιδος προς τη κατεύθυνση των Βερβαίνων. Το χωριό κρατά λιγοστούς κατοίκους το χειμώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΡΙΖΕΣ (Χωριό) ΤΕΓΕΑ
  Το χωριό Ρίζες είναι από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Τεγέας και βρίσκεται στη βόρεια άκρη του Τεγεατικού κάμπου ανάμεσα στο χωριά Μαγούλα και Στάδιο. Εχει περίπου 500 κατοίκους που ασχολούνται κύρια με τη γεωργία. Πάνω από το χωριό βρίσκεται το ύψωμα του προφήτη Ηλία, που καλύπτεται σε ένα μεγάλο μέρος από πευκοδάσος. Από το χωριό περνά ο δρόμος Τρίπολης-Αστρους.
  Στο κέντρο του χωριού είναι η εξωραϊσμένη κεντρική πλατεία με την επιβλητική εκκλησία. Οι Ρίζες είναι από τα πιο ζωντανά και πλούσια χωριά της Τεγέας με μεγάλη παραγωγή σε ντόπια αγροτικά προϊόντα (κεράσια, πατάτες, οπωρικά, περιβολικά κ.ά.). Στο χωριό λειτουργούν καφενεία και ταβέρνες.
  Στην κορυφή του υψώματος του προφήτη Ηλία, υπάρχει ομώνυμο εκκλησάκι, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει μια υπέροχη θέα προς το οροπέδιο της Μαντινείας και τον κάμπο της Τεγέας, τα χωριά Αγιωργήτικα και Στενό, έως και το Παράλιο Αστρος προς τα ανατολικά. Ο χωματόδρομος που οδηγεί στην κορυφή περνά από τα ξωκλήσια του Αγίου Σπυρίδωνα, της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Νικόλα. Η Αγία Μαρίνα γιορτάζει με τοπικό πανηγύρι.
  Κοντά στο χωριό ο δρόμος διακλαδίζεται σε δύο κατευθύνσεις. Η μια οδηγεί στο Αστρος και η δεύτερη στα Δολιανά, Καστρί και Αγιο Πέτρο της Κυνουρίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΣΤΑΔΙΟ (Χωριό) ΤΕΓΕΑ
  Το χωριό Στάδιο είναι η έδρα του Δήμου Τεγέας και κατέχει κεντρική θέση μεταξύ των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων στον κάμπο της Τεγέας. Πρόκειται για ένα χωριό με έντονη συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ζωή όλης της περιοχής. Ανέκαθεν μάλιστα, ήταν η έδρα των δημοσίων υπηρεσιών. Ανέκαθεν, η οικονομία του χωριού ήταν αγροτική και στηριζόταν στην καλλιέργεια πατάτας, κερασιών, βυσσίνων , μήλων και αχλαδιών. Παλαιότερα μάλιστα η περιοχή γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική και πνευματική ακμή, διατηρώντας σημαντικούς δεσμούς με τους απανταχού Τεγεάτες και τους συλλόγους τους, ιδιαίτερα δε με την Αθήνα και την Ομογένεια. Σήμερα η οικονομία του χωριού παραμένει αγροτική, αν και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν μειωθεί δραστικά, λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης.
  Στο χωριό υπάρχει το πνευματικό κέντρο, κληροδότημα του ευεργέτη Στασινόπουλου (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), το οποίο εποπτεύεται από το "Στασινοπούλειο Ιδρυμα". Το κτίριο σήμερα φιλοξενεί το δημαρχείο . Επίσης, υπάρχει το Γεωργούλειο ιατρείο, κληροδότημα του ευεργέτη Γεωργούλη, εποπτευόμενο από το Γεωργούλειο ίδρυμα. Το ιατρείο αυτό διαθέτει σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και μόνιμο ιατρικό προσωπικό και εξυπηρετεί ουσιαστικά τους κατοίκους όλης της περιοχής. Συμπαθητική είναι η μητροπολιτική εκκλησία του χωριού, έργο των αρχών του εικοστού αιώνα, σε ρυθμό σταυροειδούς μετά τρούλου. Αλλες αξιόλογες εκκλησίες είναι του Αγίου Κωνσταντίνου και της Ζωοδόχου Πηγής στον Αγιο Σώστη, δίπλα στο αρχαίο Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης.
  Το δημοτικό διαμέρισμα Σταδίου, περιλαμβάνει τους οικισμούς Σταδίου, Αγίου Σώστη, Ακρας (κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής και το πάρκο της), Σβωλαίικα και Πριγαίικα.
  Το Στάδιο, λόγω της κεντρικής θέσης του στον κάμπο της Τεγέας, αποτελεί ιδανική αφετηρία για να επισκευθεί κανείς όλα τα χωριά και τα αξιοθέατα του δήμου. Κοντά στο χωριό είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Επισκοπής , το λαογραφικό μουσείο Τεγέας στο κτίριο της παλιάς οικοκοιρικής σχολής, όπως και ο οικισμός Αγιος Σώστης, όπου τοποθετείται σύμφωνα με πολλούς ερευνητές η ακρόπολη της Αρχαίας Τεγέας. Επίσης, σε μικρή απόσταση είναι το χωριό Αλέα, με τον αρχαιολογικό χώρο της Αλέας Αθηνάς και το χωριό Ρίζες, με τα υψώματα του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Παρασκευής, που προσφέρουν πανοραμική άποψη σε ολόκληρο το Μαντινειακό οροπέδιο.
  Το Στάδιο είναι η πατρίδα πολλών σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων, όπως και ευεργετών της περιοχής. Η παλιά του ονομασία είναι "Αχούρια", που οφείλεται στο γεγονός ότι στη θέση του υπήρχαν επί Τουρκοκρατίας τα αχούρια του τοπικού Αγά.
  Από το Στάδιο περνά ο δρόμος Τρίπολης - Αστρους. Ενας άλλος δρόμος οδηγεί στο χωριό Αλέα, ενώ άλλοι επαρχιακοί δρόμοι οδηγούν στα Λιθοβούνια, το Στενό, τη Γαρέα και την Ψηλή Βρύση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΤΕΓΕΑ (Αρχαία πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
  Νοτιοανατολικά της Τρίπολης (10 χλμ) βρίσκεται η περιοχή της αρχαίας Τεγέας. Ιδρύθηκε από τον Αφείδα με τη συνένωση εννέα δήμων. Στους προϊστορικούς χρόνους πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο και αργότερα τη βρίσκουμε μέλος της Αχαϊκής συμπολιτείας.
  Στον 5ο π.Χ. αι. ο πληθυσμός της Τεγέας έφθανε τις 40.000 κατ. και ήταν χωρισμένος σε τέσσερις φυλές: Κλαρεώτις, Ιπποθοίτις, Απολλωνιάτις, Αθαναιάτις. Υπήρχε βουλή με 300 βουλευτές, προστάτες στρατηγοί, ίππαρχος, γραμματεύς, αγορανόμοι κλπ. Νομίσματα έκοψε η πόλη το 420 π.Χ. Στην Τεγέα γίνονταν αγώνες και γιορτές: τα Αλεαία, τα Αλώτια και τα Δημόσια Δείπνα.
  Η Τεγέα, η σημαντικότερη πόλη της Αρκαδίας στην αρχαιότητα (πριν από την ίδρυση της Μεγαλόπολης), είχε ταραγμένη ιστορία και γνώρισε πολλές καταστροφές, με αποτέλεσμα σήμερα να σώζονται ελάχιστα μόνον ίχνη των αλλοτινών επιβλητικών τειχών της. Το σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί ο ναός της Αλέας Αθηνάς, που ξεχωρίζει από τους άλλους ναούς της Πελοποννήσου τόσο για την κατασκευή όσο και για το μέγεθός του. Η παράδοση αναφέρει πως τον είχε χτίσει ο Αλέας, εγγονός του Αρκάδα. Το 395 π.Χ. ο ναός αυτός καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε το 390 π.Χ., οπότε τον διακόσμησε ο διάσημος γλύπτης Σκόπας με διάφορες γλυπτές παραστάσεις.
  Στη θέση της αρχαίας Τεγέας βρίσκεται σήμερα το χωριό Αλέα που υπάγεται στην επαρχία Μαντινείας του νομού Αρκαδίας.
  Σήμερα δεν σώζεται παρά το κρηπίδωμα από το νεότερο δωρικό ναό και ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, έργο του Παριανού γλύπτη Σκόπα. O ναός κατασκευάστηκε το 370 π.Χ. περίπου, είχε πρόναο, σηκό, οπισθόδομο και θεωρούνταν ο ωραιότερος της Πελοποννήσου μετά το ναό του Δία της Ολυμπίας. Στο βάθος του σηκού ήταν στημένο το ελεφάντινο άγαλμα της Αλέας Αθηνάς και δεξιά και αριστερά της τα μαρμάρινα αγάλματα του Ασκληπιού και της Υγείας. Στα αετώματα του ναού παριστάνονταν μυθολογικά θέματα (κυνήγι καλυδωνίου κάπρου, διαμάχη Τήλεφου και Αχιλλέα) από τα οποία μερικά τμήματα εκτίθενται στο Μουσείο της Αλέας.
  Η παράδοση αναφέρει πως τον είχε χτίσει ο Αλέας, εγγονός του Αρκάδα. Το 395 π.Χ. ο ναός αυτός καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε το 390 π.Χ., οπότε τον διακόσμησε ο διάσημος γλύπτης Σκόπας με διάφορες γλυπτές παραστάσεις.
  Κοντά στην αγορά της Τεγέας υπήρχε και θέατρο, που ανήγειρε στα 175 π.Χ. περίπου ο Αντίοχος Γ' ο Επιφανής. Στο κοίλο του είναι σήμερα χτισμένη η εκκλησία της Επισκοπής, που οικοδομήθηκε στα 1888 για να αντικαταστήσει την ερειπωμένη βυζαντινή βασιλική (11ου ή 12ου αι.) και αποτελούσε τη μητρόπολη του Νικλίου, όπως ονομαζόταν τη Μεσαιωνική Εποχή η Τεγέα. Μπροστά στην εκκλησία διακρίνονται υπολείμματα μεσαιωνικών τειχών, καθώς επίσης και ένα μωσαϊκό δάπεδο (προστατευμένο σήμερα με στέγαστρο) από την παλιά εκκλησία, με συμβολικές παραστάσεις των τεσσάρων ποταμών του Παραδείσου, των δώδεκα μηνών και άλλα διακοσμητικά θέματα.
  Η Τεγέα εξακολούθησε να υπάρχει ως τον 7ο μ.Χ. αι. Όταν οι σλαβικοί πληθυσμοί αρχίζουν να κατεβαίνουν προς την Πελοπόννησο χάνεται. Στη θέση της κτίζεται στους βυζαντινούς χρόνους ο οικισμός Νύκλι. Στην περίοδο της φραγκοκρατίας αποτελεί σημαντικά κέντρο, όπου συνέρχονται οι Φράγκοι τιμαριούχοι. Το 1209 ανήκει στον Γουλιέλμο ντε Μορλαί, υποτελή του Γοδεφρείδου Βιλλεαρδουίνου. Το 1295 την καταστρέφουν οι Βυζαντινοί του Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Κοντά στην παλαιά πόλη, πάνω σ' ένα λόφο, κτίζεται το κάστρο Μουχλί, που έγινε ένα από τα σημαντικότερα της Πελοποννήσου.
  Στη θέση της αρχαίας Τεγέας βρίσκεται σήμερα το χωριό Αλέα που υπάγεται στην επαρχία Μαντινείας του νομού Αρκαδίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ