gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ Χωριό ΙΣΤΙΑΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (9)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγδινών

ΑΓΔΙΝΕΣ (Χωριό) ΙΣΤΙΑΙΑ
  Ορεινό χωριό χτισμένο μέσα σε ένα πυκνό δάσος από πεύκα. Η διαδρομή από την κεντρική διασταύρωση μέχρι το χωριό ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Τα αιωνόβια πλατάνια, τα πεύκα, τα τρεχούμενα νερά και το Αιγαίο που απλώνεται στο βάθος αφήνουν άφωνους όσους το επισκέπτονται. Η διαδρομή είναι ιδανική για τους λάτρεις της πεζοπορίας.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Αρτεμισίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγριοβότανου

ΑΓΡΙΟΒΟΤΑΝΟ (Χωριό) ΙΣΤΙΑΙΑ
  Κατά την παράδοση οφείλει το όνομά του στα άγρια βότανα που υπήρχαν στην περιοχή. Αν και σε έκταση είναι μικρό χωριό, η θέα που προσφέρει είναι απαράμιλλη. Από τη μικρή πλατεία του χωριού μπορείτε να διακρίνετε τον ορεινό όγκο του Πηλίου και, αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να δείτε και τον Αθω. Από το χωριό βατός χωματόδρομος οδηγεί στην παραλία Κουτσούμπρι, με τα γραφικά ταβερνάκια. Η παραλία είναι ιδανική για surf και jet-ski. Η οργιώδης βλάστηση και η απέραντη ακρογιαλιά του συνθέτουν ένα μοναδικό σε ποικιλία χρωμάτων τοπίο.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Αρτεμισίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αρτεμισίου

ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ (Χωριό) ΙΣΤΙΑΙΑ
  Είναι η έδρα του Δήμου Αρτεμισίου με το ομώνυμο χωριό. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Κουρμπάτσι (τουρκικής προέλευσης, που σημαίνει ξυλοκόπημα). Το 1926 αναγνωρίστηκε ως κοινότητα αποσπώμενη από το δήμο Ιστιαίας και μετονομάστηκε σε Αρτεμίσιο, προς τιμήν της θεάς Αρτεμης, επειδή στην περιοχή υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη θεά, στη θέση Αγιος Γεώργιος, στο σημερινό νεκροταφείο του Πευκιού.
  Αξίζει μια περιήγηση στο χωριό, όπου σώζονται αρκετά σπίτια από την εποχή της τουρκοκρατίας. Αν είστε φυσιολάτρες, λίγο έξω από το χωριό ξεκινά μία καταπληκτική ρεματιά με πλατάνια, πεύκα και καρυδιές, που θα σας οδηγήσει στη θέση Αγριλίτσα. Από εδώ η θέα είναι εντυπωσιακή, βλέποντας το Πήλιο και στις Σποράδες.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Αρτεμισίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ασμηνίου

ΑΣΜΗΝΙΟ (Χωριό) ΙΣΤΙΑΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22260 41309
  Σύγχρονο χωριό, που διατηρεί το χρώμα της περιοχής. Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Ποτάκι ή Ποτόκι (τούρκικης προέλευσης), που σημαίνει βαλτώδες μέρος. Προσφέρει μικρές τουριστικές ανέσεις και φημίζεται για τα καλά του μαγαζιά (ουζερί), τα οποία θα συναντήσετε στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στο χωριό υπάρχουν εργοστάσια αλιπάστων, που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.
  Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας Ντινιούς 4 χλμ. προς την Ιστιαία, μέσα σε ένα καταπληκτικό τοπίο με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Η λέξη Ντινιούς είναι τούρκικη, που σημαίνει επιστροφή. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε την εικόνα της Παναγίας, η σφαίρα επέστρεψε και τον σκότωσε. Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στη μνήμη της, η οποία γιορτάζεται στις 23 Αυγούστου, με μεγάλη συμμετοχή ντόπιων, αλλά και ξένων προσκυνητών.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Αρτεμισίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βασιλικών

ΒΑΣΙΛΙΚΑ (Χωριό) ΙΣΤΙΑΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22260 43250
  Γραφικό χωριό με μια απέραντη παραλία, το Ψαροπούλι. Εδώ το Αιγαίο δείχνει ένα άλλο πρόσωπο, διαφορετικό από εκείνο των Κυκλάδων, με περισσότερη ποικιλία χρωμάτων και άφθονη βλάστηση, κάτω πάντα από το ίδιο φως, που αλλάζει χίλια χρώματα στη θάλασσα αλλά και στην ακτή ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του χωριού δόθηκε, γιατί κατά τη ναυμαχία του Αρτεμισίου αγκυροβόλησαν στην παραλία "Ψαροπούλι" τα βασιλικά καράβια δηλαδή τα καράβια του βασιλιά Ξέρξη της Περσίας. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, τη γεωργία και την αλιεία.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Αρτεμισίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γερακιούς

ΓΕΡΑΚΙΟΥ (Χωριό) ΙΣΤΙΑΙΑ
  Ημιορεινό χωριό, μόλις 4 χιλιόμετρα από το Πευκί μέσα σε ένα πυκνό δάσος από πεύκα και πλατάνια. Το φόντο του συμπληρώνεται από ρυάκια που ενώνονται και στην είσοδο του χωριού σχηματίζουν έναν φυσικό καταρράκτη. Το χωριό πήρε το όνομά του από το πλήθος των γερακοφωλιών, που υπήρχαν διάσπαρτες στην περιοχή. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την εκμετάλλευση του δασικού πλούτου της περιοχής.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Αρτεμισίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γουβών

ΓΟΥΒΕΣ (Χωριό) ΕΥΒΟΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22260 41435
  Παραδοσιακό χωριό χτισμένο πάνω σε δύο πλαγιές πνιγμένο στα πλατάνια και στα πεύκα. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας όλη η περιοχή ήταν ιδιοκτησία του τούρκου μπέη Μωχάμετ Ιμπραήμ και της αδελφής του Χαϊμέ Ναϊλέ. Το 1831 οι τούρκοι πούλησαν όλη την ακίνητη περιουσία τους στους Ελληνες Βαπτιστή Δρόσο και Αλέξανδρο Δεσύλα. Το 1882 όλη η γη της κοινότητας πέρασε στα χέρια των κατοίκων της. Εδώ λειτουργεί και το μοναδικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Αρτεμισίου.
  Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει ο πύργος, όπου έζησε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, ο οποίος έχει αναπαλαιωθεί και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο. Στην παραλία του χωριού σώζονται τα οχυρά του Μεταξά, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, σαν οχυρωματικές κατασκευές. Μπορείτε να δείτε τις βάσεις από τα κανόνια, τα μαγειρία και το παρατηρητήριο.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Αρτεμισίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ελληνικών

ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Χωριό) ΙΣΤΙΑΙΑ
  Το χωριό είναι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός πευκόφυτου λόφου. Πήρε το όνομά του από τα ελληνικά καράβια, που αγκυροβόλησαν στην παραλία του, πριν τη ναυμαχία του Αρτεμισίου.
  Κόσμημά του η πανέμορφη παραλία του, φιλόξενη για μικρά σκάφη, με τα πεύκα να ακουμπούν στη θάλασσα. Απέναντί της το μικρό νησάκι, στο οποίο δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Οσοι κολυμβητές επιθυμούν να φτάσουν ως εκεί υποχρεούνται σε μία ευχάριστη διαδικασία γυμναστικής.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Αρτεμισίου.

Τσαπουρνιά

ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ (Χωριό) ΕΥΒΟΙΑ
  Αφήνοντας πίσω την εθνική οδό Αιδηψού-Χαλκίδας ο δρόμος μετά από αλλεπάλληλες στροφές μας οδηγεί σε μια περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους. Καθώς μπροστά μας ξεπροβάλλουν τα πρώτα σπίτια του χωριού το μάτι παιχνιδίζει ανάμεσα στο μπλε του Αιγαίου και το βαθύ πράσινο των πεύκων. Οι κάτοικοί του είναι ρητινοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι. Από το χωριό ξεκινά χωματόδρομος, ο οποίος διασχίζει το δάσος, για να καταλήξει στα Βασιλικά και φυσικά στην παραλία του, το "Ψαροπούλι".
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Αρτεμισίου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ