gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 54 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΓΟΛΙΔΑ Νομός ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (54)

Δημαρχεία

Δήμος Άργους - Μυκηνών

ΑΡΓΟΣ (Πόλη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Τηλέφωνο: +3027513 60000
Φαξ: +3027510 23506

Δήμος Επιδαύρου

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 27533 60100
Φαξ: +30 27533 60102

Δήμος Ερμιονίδας

ΚΡΑΝΙΔΙ (Κωμόπολη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Τηλέφωνο: +3027543 60000
Φαξ: +3027540 23668

Δήμος Ναυπλιέων

ΝΑΥΠΛΙΟ (Πόλη) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Τηλέφωνο: +30 27520 23332, 27226
Φαξ: +30 27520 28607

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Ασίνης

ΑΣΙΝΗ (Χωριό) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  Ο νεοσύστατος Δήμος της Ασίνης βρίσκεται Νοτιοδυτικά του Νομού Αργολίδας στην Πελοπόννησο και βρέχεται από τον Αργολικό κόλπο. Ο Δήμος βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την ομορφότερη πόλη της Ελλάδας, το Ναύπλιο. Η Επίδαυρος, το Αργος και οι Μυκήνες είναι μισή ώρα δρόμος. Η Αθήνα απέχει δυο ώρες περίπου, όπως και το λιμάνι της Πάτρας.
  Η συνολική έκταση του Δήμου είναι 138.600 στρέμματα. Τα πέντε μεγάλα κεφαλοχώρια που τον απαρτίζουν, έχουν πληθυσμό περίπου 6.000 κατοίκους. Αυτά είναι η Ασίνη, το Τολό, το Δρέπανο, τα Ιρια, και τα Καρναζέικα, με τους οικισμούς Κάντιας, Βιβαριού, Μαραθιάς, Καλλιθέας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Αντωνίου, Καναπίτσας και Σταυροποδίου.
  Η γεωργική έκταση του Δήμου ανέρχεται σε 52.000 στρέμματα. Τα εσπεριδοειδή - κυρίως μανταρινιές - οι ελιές, τα κηπευτικά και οι αγκινάρες είναι το κύριο προϊόν της περιοχής. Κάθε λόφος που βρίσκεται κοντά στα χωριά έχει και ένα γραφικό εξωκλήσι και οι πλαγιές του είναι γεμάτες με άγρια χόρτα του βουνού, χαμομήλι, κυκλάμινα, σπαράγγια, βολβούς, κάπαρη, ρίγανη και θυμάρι. Είναι μια καλή ευκαιρία να συνδυάσετε τον περίπατό σας με τη συγκομιδή των πιο πάνω αγαθών, που απλόχερα προσφέρει η φιλόξενη φύση.
  Το κλίμα είναι γλυκό, με ζεστούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Σ’ αυτό βοηθάνε οι ασθενείς νότιοι άνεμοι που πνέουν από τη θάλασσα (μπουκαδούρα).
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ασίνης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βρουστίου

ΒΡΟΥΣΤΙ (Χωριό) ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ
Τηλέφωνο: +30 27510 91600
  Το Βρούστι, χτισμένο σε ύψος 650 μ., με το γραφικό του ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, τον ιστορικό πλάτανο, την κρήνη που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, τα παλαιά λιθόκτιστα κτίσματα, χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής τέχνης, έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Από τους 281 κατοίκους του ελάχιστοι μένουν πλέον εκεί. Βρήκαν εύφορη γη και θαυμάσιο κλίμα, δούλεψαν σκληρά και πρόκοψαν στο παλιό χειμαδιό του χωριού, τα Σταθέικα. Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα βερίκοκων αποτελεί πηγή πλούτου για τους κατοίκους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Διδύμων

ΔΙΔΥΜΑ (Κωμόπολη) ΚΡΑΝΙΔΙ
Τηλέφωνο: +30 27540 71231
  Βόρεια του Κρανιδίου βρίσκονται τα Δίδυμα που φέρουν ακόμα την αρχαία ονομασία τους και όπου στην αρχαία εποχή κατά τον Παυσανία υπήρχαν τα ιερά του Ποσειδώνα, του Απόλλωνα και της Δήμητρας.
  Βυζαντινό μνημείο στην περιοχή των Διδύμων είναι η μονή του Αγίου Δημητρίου στο Αυγό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Κρανιδίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δρεπάνου

ΔΡΕΠΑΝΟ (Κωμόπολη) ΑΣΙΝΗ
  Φεύγοντας από το Καστράκι ένας δρόμος μέσα από μανταρινιές μας οδηγεί στην έδρα του Δήμου Ασίνης, το Δρέπανο. Αυτή η διαδρομή ξυπνάει τις αισθήσεις, όταν ο κάμπος με τα εσπεριδοειδή είναι στην ανθοφορία. Την Ανοιξη με τα πόδια ή με το ποδήλατο αυτός ο περίπατος θα σας μείνει αξέχαστος.
  Το Δρέπανο συνδυάζει το ατέλειωτο βαθύ πράσινο των μανταρινιών, με την πανέμορφη παραλία της Πλάκας. Με ξενοδοχειακές μονάδες δίπλα στη θάλασσα, με πολύ οργανωμένα κάμπιγκς κάτω από τον ίσκιο των ευκαλύπτων και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Περίφημες είναι οι παραδοσιακές ταβέρνες του Δρεπάνου στην πλατεία του χωριού.
  Το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών είναι κτισμένο στο πίσω μέρος του λοφίσκου Μύλος (Αγιος Νικόλαος), με την πλάτη προς την ανοιχτή θάλασσα. Είναι κτισμένα πάνω στα βράχια και μάλιστα το ένα δίπλα στο άλλο, κοντά-κοντά, με μικρά στενά και ανηφορικά σοκάκια, με μπουκαμβίλιες, έτσι ώστε να μας θυμίζει νησί. Νησί λένε οι ντόπιοι και τη χερσόνησο του Δρεπάνου που έχει μήκος τρία χιλιόμετρα και καταλήγει στο βενετσιάνικο φρούριο του Βιβαρίου.
  Μπροστά από το Δημαρχείο του Δήμου περνάει ένα δρομάκι που μας οδηγεί σε έναν πέτρινο ανεμόμυλο, ο οποίος παλιά είχε γνωρίσει δόξες όταν λειτουργούσε.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ασίνης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ελληνικού

ΕΛΛΗΝΙΚΟ (Χωριό) ΑΡΓΟΣ
Τηλέφωνο: +30 27510 86277
  Το Ελληνικό (με 395 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 379 κατά την απογραφή του 1991), ένας ημιορεινός συνοικισμός χτισμένος πάνω στη νοτιοανατολική πλαγιά του "Ευαγγελισμού".
  Δημιουργήθηκε από ορεινούς γεωργούς και κτηνοτρόφους, που ήρθαν εδώ παλαιότερα από την Κρύα Βρύση και το Τουρνίκι. Απαγκιάζει από το βοριά με το Μεγαλοβούνι, που έχει 700 μ. ύψος, γι’ αυτό και είναι εύφορο μέρος και μεγαλώνουν εύκολα στα χώματά του ελιές, καϊσιές, λεμονιές και πορτοκαλιές σε όλες τις ποικιλίες.
  Κτισμένο γύρω από την εκκλησιά του Αη Γιώργη εποπτεύει πάνω στο "Καστράκι", το μικρό λόφο στους πρόποδες του χωριού και στ’ ανατολικά του δρόμου. Στην κορφή του λόφου (95 μ. ύψος) ένα παράξενο αρχαίο οικοδόμημα: η Πυραμίδα του Ελληνικού ή των Κεγχρεών.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ερμιόνης

ΕΡΜΙΟΝΗ (Κωμόπολη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  Μια πανέμορφη παραλιακή κωμόπολη ή αλλιώς μια πόλη-νησί, όπως την έχουν χαρακτηρίσει. Είναι η έδρα του ομώνυμου δήμου. Αποτελείται από τους οικισμούς: Αχλαδίτσα, Ποδάρι, Πετροθάλασσα, Αγ. Ανάργυροι, Κουβέρτα, Κινέτα.
  Η Ερμιόνη προσφέρει ιδανικές διακοπές συνδυάζοντας αρμονικά τη γαλήνη της νησιώτικης ατμόσφαιρας με τη ζωηρή διασκέδαση. Η θάλασσα που την αγκαλιάζει από δυο πλευρές σχηματίζει στο βοριά το λιμάνι, που είναι το κατεξοχήν εμπορικό κέντρο της πόλης και στο νοτιά τα Μανδράκια. Στα γραφικά ταβερνάκια και στα παραδοσιακά καφενεία με τα απλωμένα χταπόδια και τα δίχτυα των ψαράδων ολόγυρα, μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το κρασί ή το ουζάκι του με ολόφρεσκο θαλασσινό μεζέ. Τα Μανδράκια είναι η πιο ζωντανή περιοχή της πόλης, προσφέροντας διασκέδαση μέχρι πρωίας.
  Ανηφορίζοντας μέσα από τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα όμορφα σπίτια της Ερμιόνης, φτάνει κανείς στην πλαγιά του αρχαίου λόφου “Πρωνός” που την κορυφή του στολίζει ένα εκκλησάκι σε νησιώτικο ρυθμό, η Αγία Ερμιόνη, χτισμένο στα θεμέλια του ναού της θεάς Ηρας και προσφέρει μια μοναδική θέα. Ο ορίζοντας ανατολικά φτάνει ως το Δοκό (ευρήματα από το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο),την Υδρα και ακόμα μακρύτερα. Το μάτι από κει ψηλά αντικρύζει και τον κάμπο, γνωστό για τα εκλεκτά προϊόντα, “ρόδια ερμιονίτικα”, μοναδική ελληνική καλλιέργεια, εσπεριδοειδή και κυρίως το φημισμένο λάδι. Αλλος ένας περίπατος που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι στο Μύλο που βρίσκεται στο λόφο Κρόθι απέναντι από το λιμάνι. Η θέα της Ερμιόνης από εκεί είναι μαγευτική.
  Το μπάνιο σας σε πεντακάθαρα νερά θα το απολαύσετε εκτός από τις παραλίες του Μπιστίου, σε αμμουδερές παραλίες που βρίσκονται γύρω από την Ερμιόνη, την Κουβέρτα, το Σεντόνι, Πετροθάλασσα, Αγ. Δημήτριο, Δάρδιζα και τις ακτές της Θερμησίας και Πλέπι.
  Οι εκδηλώσεις που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στην Ερμιόνη είναι: το “γιάλα-γιάλα” των Θεοφανείων, μοναδικός και ξεχωριστός τρόπος εορτασμού των, τα κούλουμα στα Μανδράκια την Καθαρά Δευτέρα, το κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου με αποκορύφωμα το Χορωδιακό Φεστιβάλ.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ερμιόνης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ηλιοκάστρου

ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟ (Χωριό) ΕΡΜΙΟΝΗ
Τηλέφωνο: +30 27540 91274
  Κτισμένο στα βόρεια της Ερμιόνης και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων στο οροπέδιο των “Ειλεών”. Η θέση Ειλεοί, ονομασμένη ίσως από τους “Ειλεούς αμπέλους” που έβγαζαν γλυκό κρασί, βρισκόταν στα νότια των Αδδέρρων. Υπήρχε σ’ αυτό το χώρο μικρή εγκατάσταση κατοίκων, εκεί όπου σήμερα σώζεται ο περίβολος των τειχών με πολυγωνικό χτίσιμο κοντά στο μικρό απότομο ύψωμα που θα χρησίμευε ως Ακρόπολη. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Παυσανία υπήρχαν τα ιερά της Δήμητρας και της κόρης της. Από τον οικισμό περνούσε ο δρόμος από την Ερμιόνη για την Τροιζηνία.
  Σήμερα όσοι έχουν αδυναμία στο καλό κρασί ας το επισκεφθούν. Ο ανηφορικός, αλλά άνετος δρόμος που σας προσφέρει μια πανοραμική θέα των δαντελωτών ακτών, οδηγεί στο μικρό, όμορφο παραδοσιακό χωριό και τις ταβέρνες του, με τα τοπικά και παραδοσιακά μεζεδάκια.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ερμιόνης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ηρας

ΗΡΑ (Χωριό) ΑΡΓΟΣ
Τηλέφωνο: +30 27510 31246

Δημοτικό Διαμέρισμα Θερμησίας

ΘΕΡΜΗΣΙΑ (Χωριό) ΕΡΜΙΟΝΗ
Τηλέφωνο: +30 27540 41240
Σε απόσταση 10χλμ. από την Ερμιόνη βρίσκεται ένα όμορφο παραλιακό χωριό η Θερμησία. Το όνομά του το οφείλει στο ναό της Θερμασίας Δήμητρας που λατρευόταν στην περιοχή και ο οποίος ήταν χτισμένος δίπλα στη θάλασσα στο σημείο της σημερινής λιμνοθάλασσας. Κατά το μεσαίωνα περίφημες αλυκές βρίσκονταν εδώ και ολόκληρη δραστηριότητα είχε αναπτυχθεί γύρω από αυτές.
  Σήμερα είναι ένας σημαντικός βιότοπος και πέρασμα σπάνιων αποδημητικών πουλιών. Στην είσοδο του χωριού και απέναντι από τη λιμνοθάλασσα δεσπόζει επιβλητικός βράχος ύψους 350μ όπου πάνω εκεί είναι κτισμένο το Κάστρο της Θερμησίας. Από τα οικοδομήματα που σώθηκαν υποθέτουμε ότι χτίστηκε το 12ο αιώνα από τους Ενετούς. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και αξίζει να το εξερευνήσετε.
  Η Θερμησία είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή πνιγμένη στα περιβόλια με εσπεριδοειδή, βερύκοκα και ελιές. Συγχρόνως όμως αποτελεί πόλο έλξης τουριστών εξαιτίας των αμμουδερών παραλίων της με τα πεντακάθαρα νερά και τα γραφικά ταβερνάκια. Κατά μήκος της παραλίας της θα συναντήσετε διαδοχικά μικρότερους οικισμούς, γνωστούς για τα κηπευτικά τους και τα λουλούδια τους. Μην παραλείψετε να τους επισκεφθείτε, να γευτείτε θαλασσινούς μεζέδες στα παραθαλάσσια ταβερνάκια και να βουτήξετε στα νερά τους.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ερμιόνης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ινάχου

ΙΝΑΧΟΣ (Χωριό) ΑΡΓΟΣ
Τηλέφωνο: +30 27510 31150

Δημοτικό Διαμέρισμα Ιρίων

ΙΡΙΑ (Χωριό) ΑΣΙΝΗ
Τηλέφωνο: +30 27520 94222
Μετά την όμορφη παραλία της Κάντιας φθάνουμε στην απότομη στροφή της Σκάλας και μπαίνουμε στην περιοχή των Ιρίων. Η αρχαία ονομασία ήταν Αγριοι Λιμένες (άγριος=αυτός που ανήκει στους αγρούς).
  Μετά από 500μ στρίβουμε αριστερά και διακρίνουμε ένα φρυκτώριο του 7ου π.Χ. αιώνα σε πολύ καλή κατάσταση. Φρυκτώριο είναι ένα μικρό φυλάκιο στο οποίο άναβαν κλαδιά (φρυκτές) και έτσι επικοινωνούσαν οπτικά με άλλα φρυκτώρια. Αυτά με τη σειρά τους ειδοποιούσαν την Ακρόπολη της Ασίνης ή και των Μυκηνών δια μέσου της πυραμίδας του Ελληνικού. Η οπτική επικοινωνία τη νύχτα γινόταν με τις φλόγες και την ημέρα με τον καπνό. Ο τρόπος αυτός επικοινωνίας συνεχίστηκε ακόμα και το Μεσαίωνα. Τεράστιες πέτρες λαξευμένες θυμίζουν τα τείχη της Ακρόπολης της Αρχαίας Ασίνης, τα Κυκλώπεια της Τίρυνθας ή καλύτερα την πυραμίδα του Ελληνικού.
  Συνεχίζοντας το δρόμο προς τα Ανω Ιρια και Καρνεζαίικα, βλέπουμε τη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένα μνημείο του 14ου αιώνα. Πριν την εκκλησία συναντάμε το πηγάδι Αχαμνό με τρεις πανέμορφες πέτρινες γούρνες. Δίπλα βρίσκεται απομεινάρι από τούρκικο πύργο.
  Συνεχίζοντας το δρόμο προς τα Ιρια, διασχίζουμε σχεδόν στη μέση τον κάμπο με τις αγκινάρες και φθάνουμε στο χωριό που τα περισσότερα σπίτια του είναι κτισμένα σε ένα χαμηλό λοφίσκο. Το χωριό των Ιρίων διατηρεί ακόμα το παραδοσιακό χρώμα. Ο δρόμος συνεχίζεται και στη θέση Γωνιά συναντάει ο επισκέπτης τη θάλασσα, το γραφικό λιμανάκι των Ιρίων με τις ψαρόβαρκες και τα πρώτα σπίτια της Παραλίας των Ιρίων. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία για να καλύψουν τις ανάγκες των παραθεριστών. Στην παραλία των Ιρίων υπάρχουν ταβέρνες δίπλα στο κύμα.
  Αριστερά είναι το ακρωτήριο των Ιρίων και ακριβώς μπροστά του, σε βάθος 28 μέτρων, εντοπίστηκε ναυάγιο που τοποθετείται στην Υστερη Μυκηναϊκή εποχή, γύρω στο 1200π.Χ. Βρέθηκαν σπουδαία ευρήματα, 25 κεραμικά, αμφορείς, πίθοι και διάφορα άλλα αγγεία καθώς και μια λίθινη άγκυρα. Τα ευρήματα αυτά του Ναυαγίου των Ιρίων βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο των Σπετσών.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ασίνης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καπαρελλίου

ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 71430
  Το Καπαρέλλι, 27 χλμ. από το Αργος, έχει 284 (με 358 κατοίκους στην απογραφή του 1951), κατοίκους και είναι πλαισιωμένο από πλούσια ορεινή βλάστηση ανάμεσα σε δύο γίγαντες, το Λύρκειον και το Αρτεμίσιο, με τις ψηλές κορφές, τα τρεχούμενα νερά, τις καρυδιές και τη μητρόπολή του, τον Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, κυκλώνεται από αιώνιες κορφές και αρχαίες μνήμες.
  Απέναντί του προς νότο, το Ξεροβούνι (Μελιδόνι) τρυπάει τον ουρανό με τη μυτερή του κορφή, την Τσούγκα (1289 μ. ύψος). Στη ράχη του το Αρμενόκαστρο με τουρ θρύλους του. Από εκεί έρχεται και το εύγευστο νερό της κοινότητας. Πιο πάνω, δυτικά του χωριού, το "Παλιόκαστρο" και οι Πόρτες. Βόρεια η "Γουρνοσπηλιά".
  Από τις ζωντανές του λαϊκές παραδόσεις λίγες απομένουν ακόμα μαζί με μερικά όμορφα δημοτικά τραγούδια, που τραγουδιούνται σε όλα τα ορεινά με ντόπια λαϊκά όργανα, καραμούτζα, πίπιζα, τύμπανο και νταούλι.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Απρίλιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καρυάς

ΚΑΡΥΑ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 75223
  Ανετος δρόμος 8 χλμ. με λίγες στροφές οδηγεί στον όμορφο χωριό της Καρυάς, το μεγαλύτερο και πιο συγκροτημένο ακόμα και σήμερα οικισμό της περιοχής (με 402 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 303 κατά την απογραφή του 1991), και ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Αργολίδας.
  Αγαπημένο καταφύγιο των ανθρώπων του κάμπου του Αργους, όταν θέλουν ν’ απολαύσουν το χιονισμένο τοπίο και να παίξουν χιονοπόλεμο το χειμώνα, μια ορεινή ανάσα 20 μόνο χλμ από το Αργος, η Καρυά δικαιώνει την προσμονή το επισκέπτη της μόλις προβάλλει πανοραμική εμπρός του.
  Σαν σκηνογραφημένη σύνθεση ανάμεσα σ’ όλη τη μεγαλόπρεπη διαδοχή των ορεινών όγκων, με το Αρτεμίσιο (1771 μ. ύψος ) πίσω της και το Ξεροβούνι (1256 μ. ύψος) δεξιά της, αναπτύσσεται αμφιθεατρικά από τα ψηλά στα χαμηλότερα σαν ένα μεγάλο κοπάδι που κατηφορίζει για το χειμαδιό του.
  Το χωριό της Καρυάς αρχικά χτίστηκε στην κορυφή του Προφήτη Ηλία (Μαλεβό) σκαλωμένο ψηλά από το φόβο των καιρών της σκλαβιάς, όπου υπάρχουν ακόμη ερείπια του Αη Δημήτρη και ίχνη οικισμού. Έπειτα, όταν ημέρεψαν τα χρόνια, κατηφόρισαν και οι άνθρωποι, για να γλιτώσουν από τα αγρίμια και το κρύο. Και από την Ελληνική Επανάσταση και ύστερα στέριωσαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το χωριό. Το 1829 η Καρυά απόκτησε και σχολείο αλληλοδιδακτικό.
  Χωριό που έζησε τον τρόμο του Ιμπραήμ - πέρασε από εκεί κι έκαψε κάμποσα σπίτια - αλλά και την έξαρση του Εικοσιένα. Δικό του γέννημα το πρωτοπαλλήκαρο του Κολοκοτρώνη, ο Γιαννάκος Νταγρές, όπως και οι Παναγιώτης, Σωτήρης και Κωνσταντίνος Νταγρές με σημαντική προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα. Η φήμη της παλληκαριάς και της σκληρής τους γνώμης σώθηκε σε πολλά δημοτικά τραγούδια.
  Το μεγαλοχώρι της Καρυάς είχε κάποτε 1.299 κατοίκους. Κτηνοτροφία, αμπέλια, χωράφια και ελιές οι ασχολίες τους. Μ’ όλο τον εκσυγχρονισμό του και τα ανακαινισμένα σπίτια του διατηρεί και σήμερα στις γραφικές παλιές γειτονιές τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια με τα χαγιάτια και τις αυλόπορτες. Ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η μητρόπολη της Καρυάς, προσελκύει ακόμα και σήμερα στις 29 Αυγούστου πολύ πανηγυριώτικό κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα παλαιά σπίτια ένα-ένα ανακαινίζονται από ντόπιους, που επιστρέφουν στα πάτρια, και από ξένους που τ’ αγοράζουν το χωριό αποκτάει όψη σύγχρονου θέρετρου με τα μαγαζιά του και την όμορφη πλατεία στο κέντρο του, που διαμορφώθηκε πρόσφατα με πελεκητές πέτρες.
  Στον παραδοσιακό φούρνο της, που λειτουργεί στο χωριό τα τελευταία χρόνια και τροφοδοτεί ολόκληρη την περιοχή με ψωμί, μπορεί κανείς να προμηθευτεί νοστιμότατο χωριάτικο ψωμί και βουτήματα με εξαιρετικές γεύσεις, τώρα που οι νοικοκυρές δε ζυμώνουν πια και οι φούρνοι στις αυλές των σπιτιών δεν καπνίζουν.
  Στο κέντρο του χωριού το παλιό πετρόχτιστο κτίριο του δημοτικού σχολείου περιμένει ακόμα κάθε πρωί τους λιγοστούς μαθητές του, που επιμένουν να φοιτούν εκεί για να μη χάσει η Καρυά τη ζωή της. Τα καλοκαίρια και τις αργίες στο προαύλιό του μαζεύονται πολύ περισσότερα παιδιά ντόπιων και ξένων παραθεριστών, για ν’ απολαύσουν το παιχνίδι τους με μια απλή μπάλα, όπως τον παλιό καιρό, και να δροσιστούν με το γάργαρο νερό, που τρέχει από την πέτρινη βρύση στην άκρη της αυλής.
  Αν περπατήσει κανείς λίγα μέτρα προς την πάνω άκρη του χωριού, θα βρει ανάμεσα στα πλατάνια τα ερείπια των παλιών νερόμυλων της Καρυάς. Κάποτε δούλευαν μέρα-νύχτα με τα νερά, που έφταναν ως εκεί από τις φυσικές πηγές του Αρτεμισίου και εξυπηρετούσαν ολόκληρη την περιοχή. Οι εγκαταλειμμένες μυλόπετρες μέσα στα χαλάσματα μαρτυρούν ακόμα τα παλιά μεγαλεία τους.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κεφαλαρίου

ΚΕΦΑΛΑΡΙ (Χωριό) ΑΡΓΟΣ
Τηλέφωνο: +30 27510 86301
  Τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Αργος και στην παλαιά εθνική οδό προς Τρίπολη δεξιά του δρόμου η διακλάδωση οδηγεί στο Κεφαλάρι (με 455 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 602 κατά την απογραφή του 1991), ανάμεσα από περιβόλια, παλιές αγροτικές κατοικίες, σύγχρονες βίλες και παλιούς παραδοσιακούς νερόμυλους.
  Ο αρχαιότατος αυτός τόπος λατρείας με το γραφικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής είναι και σήμερα ένα ευλαβικό προσκύνημα για τους ντόπιους, αλλά μαζί και ένας δροσερός τόπος αναψυχής γύρω από τις πηγές του Ερασίνου, 7 χιλιόμετρα συνολικά από το Αργος, στο δήμο του οποίου ανήκει.
  Από τα σπηλαιώδη έγκατα και τις υπόγειες ροές των μεγάλων οροσειρών της Αρκαδίας ξεκινάει ο Ερασίνος. Είναι ένας ιδιότροπος ποταμός, αλλά και ιερός προστάτης του τόπου και των κατοίκων του, άλλοτε με την πλημμύρα και άλλοτε με την ξηρασία του. Με τα νερά του κινήθηκαν άλλοτε οι Μύλοι του Αργους. Δίπλα του το 1829 ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο χαρτοποιίας και το 1833 δημόσιο πυριτιδοποιείο. Μια πρώτη έκρηξη πυρίτιδας το κατάστρεψε το 1868, ενώ ακολούθησε και μια δεύτερη έκρηξη, δραματική, το 1908 με πολλά θύματα και ζημιές.
  Ομορφότατη η μικρή λίμνη, που σχηματίζουν τα νερά αμέσως μετά τις πηγές του και κάτω ακριβώς από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Γύρω της μεγάλα πλατάνια και στη σκιά τους εξοχικά κέντρα. Το τοπίο κορυφώνεται με τον πέτρινο κωνικό λόφο του Προφήτη Ηλία και το κάτασπρο εκκλησάκι στην κορυφή του, το όρος Χάον των αρχαίων.
  Το Κεφαλάρι είναι επίσης γνωστό για το σπήλαιό του, το οποίο παλιά ήταν κοίτη υπόγειου ποταμού. Ο αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι εδώ έβγαιναν τα νερά της Στυμφαλίας λίμνης και κάθε χρόνο τελούσαν μια οργιαστική γιορτή προς τιμήν του Πάνα και του Διόνυσου, την "Τύρβη". Στα τοιχώματα του σπηλαίου - το επισκέψιμο μέρος του οποίου δεν είναι μεγάλο, αλλά περιορίζεται σε 30 μέτρα βάθος περίπου - διακρίνονται μερικές σκαλιστές κόγχες, που πιθανότατα φιλοξενούσαν αναθηματικά ειδώλια. Στις αρχές του αιώνα έγινε μια πρόχειρη ανασκαφή και έφερε στο φως νεολιθική κεραμική το σπήλαιο όμως είχε κατοικηθεί από ανθρώπους πολύ νωρίτερα.
  Γερμανοί αρχαιολόγοι που έσκαψαν στο κέντρο της αίθουσας (ο R. Felsch το 1972 και ο L. Reisch το 1975-76) βρήκαν λεπίδες και αιχμές των αρχών της νεότερης παλαιολιθικής εποχής, δηλαδή περίπου του 35000 π.Χ.! Παρά τα σημαντικότατα ευρήματα δεν έγινε καμία άλλη ανασκαφή από τότε και έτσι η σπηλιά κρατάει φυλαγμένα τα μυστικά της δύο μέτρα κάτω από το δάπεδό της.
  Οι σπηλιές πάντως ήταν πάντα ελκυστικές ως χώροι λατρείας κι έτσι στα νεότερα χρόνια ήρθε και φώλιασε εδώ μέσα η Παναγιά η Κεφαλαριώτισσα. Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, της Παναγίας της Κεφαλαριώτισσας, χτίστηκε κατά την παράδοση από τον Λέοντα τον Α, αλλά έχει και συμπλήρωμα του Ιουστινιανού και άλλων αυτοκρατόρων. Ξαναχτίστηκε το 1833 - τα εγκαίνιά του το 1835 τα τίμησε και ο Πατριάρχης - και γιορτάζει την Παρασκευή μετά το Πάσχα, της Διακαινησίμου. Ακόμα και σήμερα προσελκύει πλήθος προσκυνητών, δε συνεχίζεται όμως η παλιά παράδοση του ξεφαντώματος.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κεφαλοβρύσου

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 71388
  Στα 4χλμ μετά το Δούκα συναντάμε το Κεφαλόβρυσο (γνωστό και ως Πάνω Μπέλεσι) (με 195 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 189 κατά την απογραφή του 1991). Στις υπώρειες του Λύρκειου όρους, μέσα στο πράσινο και στα δροσερά νερά, ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά ορεινά χωριά της Αργολίδας, που κατοικείται σήμερα από 60 περίπου οικογένειες, οι περισσότερες με δύο γεροντάκια μόνο μέλη τους, και απέχει μόλις 36χιλιόμετρα από το Αργος.
  Το όνομά του το χρωστάει στην περίφημη πηγή του, δίπλα στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, με το άφθονο νερό της, που κυλάει πάντοτε ανάμεσα στο χωριό και στους εγκαταλελειμμένους πια κήπους. Λένε ότι τα νερά της ξεκινάνε από υπόγειες λίμνες και σπήλαια με σταλακτίτες, χθόνια μυστήρια, και ορμητικά ξεχύνονται με τέτοια δύναμη, που χαλάει από καιρό σε καιρό τη μεγάλη πλατεία του χωριού.
  Έτσι όπως αναπάντεχα ξεπροβάλει το χωριό ισορροπημένο μέσα στις περήφανες πανύψηλες κορφές - Φραγκοκούκουρα 1648μ, Μαυροβούνι 1260μ - κορφές του Λύρκειου όρους, ριζωμένο μέσα στην πλούσια βλάστηση με πυκνές καρυδιές, λεύκες, λίγα οπωροφόρα και πολλά πλατάνια, που το αγκαλιάζουν από παντού, συναρπάζει τον επισκέπτη του.
  Κοσμογονικό γεγονός ο γάμος παλαιότερα στο Πάνω Μπέλεσι, τον γιόρταζαν με ιδιαίτερη ζωντάνια ακολουθώντας τα γνήσια λαϊκά έθιμα της περιοχής. Οι συμπεθέροι, χωρατατζήδες και εύθυμοι, και οι φίλοι του γαμπρού πήγαιναν στο συμπεθεριό της νύφης, που τους υποδεχόταν με μια πίττα, μια “τσιότρα” και ποτήρια για τα κεράσματα. Έφθαναν ύστερα κρατώντας το “Φλάμπουρο”, ένα καλάμι με ρόδι και δυο μαντήλια στολισμένο, ντυμένοι φουστανελάδες. Η προίκα φορτωνόταν στ’ άλογα: Ο γιούκος, τα σαϊσματα, οι μπατανίες, τα χιράμια, τα γιουρντιά (μάλλινα πανωφόρια), τα ράσα (καπότες), τα ζουνάρια. Βδομάδα ολόκληρη κρατούσε το γλέντι.
(Κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοιλάδας

ΚΟΙΛΑΔΑ (Χωριό) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 27540 61402
  Δυτικά του Κρανιδίου βρίσκεται η Κοιλάδα, το πανέμορφο ψαροχώρι που ο τρόπος ζωής των κατοίκων του είναι στενά δεμένος με τη ζωή στη θάλασσα. Υπάρχουν παραδοσιακά ναυπηγεία και ψαροκάικα.
  Στον απέναντι όρμο βρίσκεται το σπήλαιο Φράγχθι στο οποίο μετά από αρχαιολογικές έρευνες διαπιστώθηκαν διαδοχικά στρώματα κατοίκησης του προϊστορικού ανθρώπου στον Ελλαδικό χώρο, 25.000π.Χ.
  Η Λεπίτσα, το Δορούφι και Θυνί είναι ακτές που βρίσκονται δυτικά της Κοιλάδας με πεντακάθαρη θάλασσα και καταγάλανα νερά.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Κρανιδίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κουτσοποδίου

ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ (Χωριό) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  Το Κουτσοπόδι ως οικισμός φαίνεται ότι ιδρύθηκε στα μεσαιωνικά χρόνια, γύρω από τον ναό της Αγίας Κυριακής, ο οποίος με τη σημερινή του μορφή άρχισε να κτίζεται στις αρχές του αιώνα. Προϋπήρχε, ναΐσκος και νεκροταφείο. Σε απογραφή του 1700 αναφέρεται ότι το Κουτσοπόδι κατοικείτο από 75 οικογένειες, αριθμό μεγάλο για την εποχή. Σήμερα αριθμεί 2.360 ψυχές, σύμφωνα με την απογραφή του 1991 και φιλοξενεί εκατοντάδες οικονομικών μεταναστών, λόγω της ευφορίας του και της πλούσιας παραγωγής του.
   Μεγαλοχώρι το Κουτσοπόδι, τριγυρισμένο άλλοτε μ' αμπέλια, χωράφια δημητριακών, καπνού και κηπευτικά, φημισμένο για τ΄ άλογά του, το «Ιππόβοτον» του Αργολικού κάμπου, τώρα με κατάφυτο τον πλούσιο κάμπο του από εσπεριδοειδή, πνίγεται στις ανοιξιάτικες ευωδιές, φαντάζοντας σύγχρονο, προοδευτικό, ένα προάστιο του Αργους με ζηλευτή ευμάρεια.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κιβερίου

ΚΥΒΕΡΙ (Κωμόπολη) ΛΕΡΝΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 47349
  Στο Κιβέρι, σύμφωνα με τις περιγραφές των αρχαίων συγγραφέων τοποθετείται το Γενέσιον, δηλαδή το σημείο όπου πρωτοαγκυροβόλησε ο Δαναός. Προς τιμήν του γεγονότος αυτού είχε ανεγερθεί στην περιοχή αυτή ο ναός του Γενεσίου Ποσειδώνος.
  Οι ανασκαφές εργασίες στο Κιβέρι έφεραν στο φως Μυκηναϊκούς τάφους, αρχαίες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και ίχνη αρχαίου ναού στον Αη Λια.
  Δυο χιλιόμετρα νότια από το Κιβέρι, στον ορμίσκο του Αη Γιώργη αναβλύζει μεγάλη υποθαλάσσια πηγή γλυκού νερού, ο Ανάβαλος, που η αξιοποίηση του υδατικού του δυναμικού, με τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αναμένεται να επιλύσει το αρδευτικό πρόβλημα του Νομού κατά τρόπο ριζικό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λιμνών

ΛΙΜΝΕΣ (Κωμόπολη) ΜΥΚΗΝΕΣ
Τηλέφωνο: +30 27510 83285

Δημοτικό Διαμέρισμα Λυρκείας

ΛΥΡΚΕΙΑ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
  Το πεδινό τοπίο έχει μετασχηματισθεί πια σε ορεινό. Το αργιλώδες χώμα του κάμπου λίγο-λίγο αλλάζει σε κοκκινωπά πετρόχτιστα, κατάλληλα για αμπέλια, ελιές, και τα περίφημα καπνά, που καλλιεργούνται εδώ στην πεδιάδα της Λυρκείας.
  Η Λυρκεία (με 837 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 613 κατά την απογραφή του 1991), άλλοτε Κάτω Μπέλεσι και πρωτεύουσα σήμερα του δήμου Λυρκείας, έχει πάρει το όνομά της από την προϊστορική πολιτεία Λύρκεια ή Λυγκεία. Τα λείψανα της πόλης αυτής και μέρος από τα τείχη της υπάρχουν κοντά στο σημερινό χωριό ΒΑ πάνω σ’ ένα λόφο, που λέγεται κι αυτός Παλιοκαστράκι και θα τον περάσουμε, όταν πάρουμε τη διακλάδωση που οδηγεί στο Κεφαλόβρυσο.
  Το χωριό της Λυρκίας είναι χτισμένο ανηφορικά, έχει 779 κατοίκους, και είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και φιλόπονα χωριά της Αργολίδας. Οι κάτοικοί του, οι Μπελεσιώτες, αξιοποιούσαν πάντοτε τα αποδοτικά τους χώματα με τη γεωργία, τις ελιές και τα καπνά και ανέκαθεν έστρεφαν τα παιδιά τους προς τα γράμματα, για να ξεφύγουν από τις δύσκολες συνθήκες ζωής.
  Περνώντας τη Λυρκεία θα πάρουμε τη διακλάδωση για το χωριό Δούκα Βρύση και θα συναντήσουμε παίρνοντας τις στροφές του δρόμου από κοντά τα τείχη της ακρόπολης της προϊστορικής Λυγκείας μέσα στην άγρια βλάστηση. Σ’ αυτή τη θέση επιζεί ο θρύλος της Υπερμήστρας, της μοναδικής από τις 50 θυγατέρες του Δαναού, που παράκουσε την πατρική διαταγή να σκοτώσει τον πρωτοξάδελφό της και άντρα της την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Από εδώ ασφαλής ο Λυγκέας, ο άντρας της, άναψε το δαυλό να την καθησυχάσει πως είναι σώος κι εκείνη με τον ίδιο τρόπο του απάντησε από τη "Λάρισα", το κάστρο του Αργους. Ο Παυσανίας, που βρήκε τη Λύρκεια, μας πληροφορεί πως η Λύρκεια, γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια, που πήρε το όνομά της από το Λύρκο που την έχτισε, ήταν έρημη τα χρόνια της εκστρατείας των Ελλήνων στην Τροία, γι’ αυτό και δεν την αναφέρει ο Όμηρος.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Απρίλιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαλανδρενίου

ΜΑΛΑΝΔΡΕΝΙ (Χωριό) ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ
Τηλέφωνο: +30 27510 71378
  Το Μαλαντρένι, ημιορεινό, κλεισμένο στον καταπράσινο περίγυρό του με λόφους και μικρές ρεματιές, στεφανωμένο από την Παναγιά τη Μυρτιδιώτισσα, που αγναντεύει τον κάμπο ως τον Αργολικό κόλπο, φημίζεται για το μανακίσιο λάδι και τα θαυμάσια κρασιά του. Παραδοσιακός οικισμός, με τη γραφικότητα του ημιορεινού ελληνικού χωριού αλλά και με έντονη σύγχρονη οικοδομική δραστηριότητα, είναι με ιδιαίτερη ευαισθησία φροντισμένος από τους άξιους δουλευτάδες κατοίκους του, που παραμένουν γαντζωμένοι στις ρίζες τους ως τα βαθιά γεράματα. Στο πανηγύρι του Μαϊθανασιού, αλλά και τις αποκριές οι φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού βρίσκουν την ευκαιρία να εκδηλώσουν την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία στους επισκέπτες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Επιδαύρου

ΝΕΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 27530 31000, 31221
Φαξ: +30 27530 31221

Δημοτικό Διαμέρισμα Νεοχωρίου

ΝΕΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
  Χωριό χτισμένο σε ύψος 580 μέτρα, 35χλμ από το Αργος. Μικρό φτωχό χωριό, όπου ακόμα φαίνεται η αγωνία των κατοίκων του να καλλιεργήσουν ψηλά στις πλευρές του Λύρκειου τα πετροχώραφά τους με τις πεζούλες και τα φτωχικά χώματα. Τώρα τελευταία αρχίζει να βλέπει κι αυτό καλύτερες μέρες. Οι άνθρωποί του χτίζουν νέα σπίτια.
  Οσοι έχουν απομείνει εδώ ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τις ελιές και τις μικροκαλλιέργειες. Πάνω από το χωριό ΒΔ στο πέρασμα “Πόρτες” - η οδός του Πρίνου - η “μαρμαρένια σούδα”, μια θύρα λοξευτή και ροδιές από τα κάρα φαίνονται ακόμη. Διάφοροι φόβοι για στοιχειά, φαντάσματα κι αερικά είναι δεμένοι με τις “Πόρτες” κι ένας πανύψηλος επικίνδυνος φουστανελοφόρος ακόμη τριγυρίζει εκεί. Στη “Νεραϊδόστρατα” πάνω στο Αρτεμίσιο από καιρό σε καιρό ακούγονται, όπως λένε οι παλιοί Νεοχωρίτες, άσματα, ταμπούρλα και τουφεκίδι πάνω από τα σπίτια του χωριού, κάπου στ’ ανοιχτά στέρνα των βουνών.
(Κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πόρτο Χέλι

ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ (Χωριό) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 27540 51300
Φαξ: +30 27540 52335
  Νότια της πόλης του Κρανιδίου βρίσκεται το Πορτοχέλι με το ωραίο του λιμάνι στο οποίο μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο ιστιοφόρα τουριστικά πλοία και με τις πανέμορφες καταγάλανες ακτές του. Στον πυθμένα του λιμανιού του Πορτοχελίου βρίσκονται βυθισμένα τα ερείπια της Αρχαίας πόλης των Αλιέων.
  Είναι κοσμοπολίτικο κέντρο διακοπών, διαθέτει μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και κάθε είδους τουριστικά καταστήματα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Κρανιδίου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Στέρνας

ΣΤΕΡΝΑ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 71455
  Χτισμένη κατάδρομα 6 χλμ. μετά το Χάνι του Παπαδόπουλου.
  Η Στέρνα (με 211 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 165 κατά την απογραφή του 1991), χωριό-πέρασμα πάνω στον ξερό το καλοκαίρι Ίναχο - 17 χιλιόμετρα συνολικά από το Αργος, υδρευόταν κάποτε από την πηγή Τσιρίστρα (8 χλμ. απόσταση ) απ' όπου έπαιρνε νερό και το Αργος. Ίχνη του παλαιού υδραγωγείου και κάποιου υδρόμυλου υπήρχαν λίγο έξω από το χωριό. Υπάρχει ακόμη μεγάλη χτιστή δεξαμενή-στέρνα παλιά των ρωμαϊκών ίσως χρόνων. Σ’ αυτήν και το χωριό χρωστάει τ’ όνομά του, καθώς και σε άλλες τεχνητές στέρνες, που έγιναν για να εξυπηρετήσουν τη στερημένη από νερό και πηγές περιοχή του.
  Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα το χωριό αυτό, αφού θεωρείται πια πεδινό και είναι πιο γνωστό από τον ομώνυμο κόμβο της νέας εθνικής οδού Κορίνθου-Τρίπολης, που οδηγεί στο Πανόραμα και στο Αργος. Αμέσως μετά τη Στέρνα επαρχιακή οδός διακλαδίζεται βορινά για το χωριό Γυμνό και τις κατασκηνώσεις του όρους Φαρμακά.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σχινοχωρίου

ΣΧΙΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ
Τηλέφωνο: +30 27510 77277
  Το Σχινοχώρι πάνω στα ριζά του ορεινού όγκου Μπαχράμι, αγναντεύει τον Αργολικό κάμπο. Η Αρκουδόβρυση, ιστορική πηγή με μαγευτικό τοπίο, το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας ψηλά, ο πολυούχος Αγιος Δημήτριος, το Δημοτικό Σχολειό, τα σπίτια με τις παραδοσιακές αυλές συνθέτουν την εικόνα του αυθεντικού ελληνικού χωριού. Οι κάτοικοί του, κάποτε φημισμένοι τυροκόμοι, πρώτοι στη μαστοριά της Αργείτικης φέτας, σήμερα ασχολούνται όλο και λιγότερο με την κτηνοτροφία. Απομεινάρια από το παρελθόν ο γκρεμισμένος νερόμυλος και, πολύ κοντά στο χωριό, ο οικισμός Χέλμη, που διατηρεί αρχαία αχνάρια. «Λυσίδαμος ανέθηκε.....» διαβάζουμε σε επιγραφή εντοιχισμένη σε παλιό οικίσκο. Και στο Μακρυνέρι ίχνη αρχαίας οδού και νεκροταφείου. Κάποιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εδώ θα πρέπει να ήταν η αρχαία κώμη Λύρκειο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τολού

ΤΟΛΟ (Κωμόπολη) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 27520 59249, 59559
Φαξ: +30 27520 59559

Δημοτικό Διαμέρισμα Φούρνων

ΦΟΥΡΝΟΙ (Χωριό) ΚΡΑΝΙΔΙ
Τηλέφωνο: +30 27540 71100
  Βόρεια και πολύ κοντά στο Κρανίδι βρίσκεται το γραφικό χωριό Φούρνοι με όμορφα σπίτια, τριγυρισμένα από ανθοστόλιστες αυλές.
  Οι παραλίες Λάζες και Λαμπαγιανάς είναι της ίδιας ομορφιάς και καθαριότητας με την υπόλοιπη περιοχή.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Κρανιδίου

Δημοτικό Διαμέρισμα Φρεγκαίνης

ΦΡΕΓΚΑΙΝΗ (Χωριό) ΛΥΡΚΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 75295
  Φρέγκαινα, χωριό που ριζώθηκε εκεί κάποτε από τους Τουρνικιώτες για χειμαδιό τους, έχει σήμερα 104 κατοίκους (με 116 κατοίκους στην απογραφή του 1951).
  Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, που έχουν επικοινωνία πιο πολύ με το Αργος παρά με την Καρυά. Κρατάει ακόμη κάτι από το παλιό του χρώμα με τα πέτρινα σπίτια της συμπληρωμένα με σύγχρονες μοντέρνες κατοικίες, που πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο. Το ομορφότερο χαρακτηριστικό της είναι η εκκλησία της, οι Αγιοι Απόστολοι, στο ξάγναντο των χωραφιών της. Η Φρέγκαινα απέχει 16 χλμ. από το Αργος.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Κοινοτικά γραφεία

Κοινότητα Αχλαδοκάμπου

ΑΧΛΑΔΟΚΑΜΠΟΣ (Χωριό) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 81286
Φαξ: +30 27510 81286

Κοινότητα Αλέας

ΣΚΟΤΕΙΝΗ (Χωριό) ΑΛΕΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 73184, 73301
Φαξ: +30 27510 73184

Νομαρχίες

Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος

ΝΑΥΠΛΙΟ (Πόλη) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Τηλέφωνο: +3027523 60200
Φαξ: +3027520 24316

Τοπικά συμβούλια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ