ΜΑΝΔΡΑ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ - Greek Travel Pages

ΜΑΝΔΡΑ, Χωριό, ΞΑΝΘΗ

Παρουσίαση

  Ο οικισμός της Μάνδρας, κατοικείται από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που ήρθαν συγκεκριμένα από την πόλη ΣΕΡΝΤΙΒΑΝ της περιφέρειας Αντάπαζαρ της Βιθυνίας. Τον Ιούνιο του 1921 ο στρατός του Κεμάλ εισχωρεί στην περιοχή του Σέρντιβαν, με την ευκαιρία της απουσίας του Ελληνικού στρατού, που είχε φύγει για την Προύσα, και την καταλαμβάνει. Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό, ενώ έμεινε ένας πολύ μικρός αριθμός οικογενειών, η τύχη των οποίων αγνοείται. Απ' αυτούς οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν προς την Νικομήδεια και την Ραιδεστό και από εκεί επιβιβάσθηκαν στα πλοία, αναζητώντας την σωτηρία τους σε κάποια νησιά του Αιγαίου, στον Βόλο, στην Καβάλα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Αργότερα πολλοί απ' αυτούς έσμιξαν ξανά στον Αλμυρό του Βόλου, όπου εγκαταστάθηκαν σε προσφυγικούς οικισμούς, ενώ κάποιοι άλλοι μετακινήθηκαν προς την Αριδαία και την Ξάνθη.
   Αρχικά, και για ένα χρόνο περίπου, έμειναν στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, ενώ στις αρχές του 1924 εγκαταστάθηκαν οριστικά πια στον νέο οικισμό της Μάνδρας. Βρήκαν καταφύγιο προσωρινά σε έναν εγκαταλελειμμένο τουρκικό οικισμό και σε κάποια τσιφλίκια. Αρχικά δημιουργήθηκαν δυο συνοικίες, ενώ αργότερα με βάση το Πρόγραμμα της τότε Κυβέρνησης για τους πρόσφυγες, ιδρύθηκε το νέο χωριό που ονομάστηκε Μάνδρα λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους της περιοχής, η οποία είναι περιτριγυρισμένη με βουνά σαν μάνδρα.
   Οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες ήταν τραγικές, με πολύ κόπο και θυσίες κατάφεραν να οργανώσουν τον οικισμό και να δώσουν πνοή στον τόπο. Ακολούθησαν δύσκολες εποχές με την Γερμανική και αργότερα την Βουλγαρική κατοχή, που οδήγησαν το χωριό στη δυστυχία. Γρήγορα όμως και κυρίως μετά τον Εμφύλιο πόλεμο, η Μάνδρα επανέκτησε τις δυνάμεις της και ανέπτυξε γρήγορους ρυθμούς προόδου, μέχρι την σημερινή εποχή. Χαρακτηριστικό στοιχείο της ιστορικής διαδρομής της Μάνδρας, είναι τα σπάνια κειμήλια, βιβλία, προσωπικά αντικείμενα και άλλα είδη μεγάλης αξίας, που με πίστη και λατρεία τα μετέφεραν την ημέρα του ξεριζωμού τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωταρχικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής των Αβδήρων είναι η κατασκευή Λαογραφικού Μουσείου στην Μάνδρα, το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο και σύντομα θα γίνει πραγματικότητα, για να φιλοξενήσει τους σπάνιους θησαυρούς από την Μικρά Ασία.

Βρείτε στην περιοχή ΜΑΝΔΡΑ

pin
0
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
2
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή ΜΑΝΔΡΑ

Επιλέξετε μία ενότητα πληροφοριών από την παρακάτω λίστα ή πατήσετε εδώ για να τις δείτε όλες (7) μέλη μόνο
Σύνολο πληροφοριών της περιοχής: 7 πληροφορίες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Παραλία, Παραλίες ελεγχόμενες-ΥΠΕΧΩΔΕ, Δημοτικό Διαμέρισμα, Γαλάζια σημαία 2014, Γαλάζια σημαία 2015, Γαλάζια σημαία 2016, Γαλάζια σημαία 2017, Γαλάζια σημαία 2018, Γαλάζια σημαία 2019
Ταχ. Κωδικός 67100
Ταχ. Κωδικός 67100
Τηλ. +30 25410
Υψόμετρο 50 μέτρα
Γ. Μήκος 24o 59' 33.73" E
Γ. Πλάτος 40o 59' 46.29" N

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 635
1981 660
Αποστάσεις:
3 Χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά (ΝΑ) ΟΡΜΟΣ ΒΙΣΤΩΝΙΑΣ Ορμος, ΞΑΝΘΗ , ΕΛΛΑΔΑ
11 Χιλιόμετρα Ανατολικά (Α) από το λιμάνι: ΛΑΓΟΣ Λιμάνι, ΞΑΝΘΗ , ΕΛΛΑΔΑ
4 Χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά (ΝΔ) ΒΕΛΟΝΗ Χωριό, ΞΑΝΘΗ , ΕΛΛΑΔΑ
3 Χιλιόμετρα Βορειοδυτικά (ΒΔ) ΠΕΖΟΥΛΑ Χωριό, ΞΑΝΘΗ , ΕΛΛΑΔΑ
8 Χιλιόμετρα Βορειοανατολικά (ΒΑ) ΠΟΤΑΜΙΑ Χωριό, ΞΑΝΘΗ , ΕΛΛΑΔΑ
21 Χιλιόμετρα Βορειοδυτικά (ΒΔ) η πρωτεύουσα του νομού: ΞΑΝΘΗ Πόλη, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ , ΕΛΛΑΔΑ
7,5 Χιλιόμετρα Βορειοανατολικά (ΒΑ) ΝΕΑ ΚΕΣΣΑΝΗ Κωμόπολη, ΞΑΝΘΗ , ΕΛΛΑΔΑ
9 Χιλιόμετρα Δυτικοβορειοδυτικά (ΔΒΔ) η έδρα του δήμου: ΓΕΝΙΣΕΑ Κωμόπολη, ΞΑΝΘΗ , ΕΛΛΑΔΑ

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις