gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 24 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΙΘΗΚΕΣ Δήμος ΤΡΙΚΑΛΑ" .


Προσκυνήματα (24)

Εκκλησίες

Βασιλική Αγίου Νικολάου (1783)

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Χωριό) ΕΛΑΤΗ
Στο χωριό. Το 1784 κατασκευάστηκε το τέμπλο του ναού με τη βοήθεια των πιστών και της εκκλησίας.

Αγία Παρασκευή (1849)

ΑΘΑΜΑΝΙΑ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Αγιογραφήθηκε από τον Σαμαρινιώτη ζωγράφο Αθανάσιο Δημητρίου (1865). Παλαιότερα είχε πολλούς μοναχούς και 12 κελιά, τα οποία κατέρρευσαν με το πέρασμα του χρόνου. Το νεότερο χτίσμα που βρίσκεται δίπλα επί τουρκοκρατίας χρησίμευε ως σχολείο και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.

Κοίμηση της Θεοτόκου

ΓΑΡΔΙΚΙ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Τρίκλιτη τρουλλαία Βασιλική (1700 περίπου), αποτελεί την κεντρική εκκλησία του χωριού

Προφήτη Ηλία

ΔΕΣΗ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Τρίκλιτη βασιλική (1965), βρίσκεται πάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού στη θέση παλιότερου ναού ο οποίος γκρεμίστηκε και ανακατασκευάστηκε στα 1950 ή 1953.

Κοίμησης της Θεοτόκου (1958)

ΕΛΑΤΗ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Στο κέντρο του χωριού. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κομμάτι του παλιού τέμπλου του ναού που χρονολογείται από το1822 και φιλοτεχνήθηκε από Ηπειρώτες ξυλογλύπτες.

Αγίου Νικολάου

ΚΑΛΟΓΗΡΟΙ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
(δεύτερο μισό του 19ου αι.). Αρχισε να κτίζεται το 1896 και βρισκόταν σε άλλη θέση κοντά στο ποτάμι αποτελώντας το κέντρο του τότε χωριού. Στο προαύλιο της εκκλησίας γινόταν μεγάλο πανηγύρι και διοργανώνονταν αγώνες όπως λιθάρι, πάλη, άλμα και μεγάλος χορός ανδρών-γυναικών. Οι εκδηλώσεις έπαψαν με την κατάρρευση του ναού. Σήμερα βρίσκεται σε νέα θέση στην πλατεία του χωριού.

Αγίας Τριάδας

(1950). Παλιότερα βρισκόταν στην κορυφή βράχου σε δύσβατη περιοχή. Λόγω μερικής κατάρρευσης μεταφέρθηκε το 1950 λίγα μέτρα μακρύτερα. Κατά τη θεμελίωση της βρέθηκαν ερείπια τάφων.

Αγίας Παρασκευής

ΝΕΡΑΪΔΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
ή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, βρίσκεται στη θέση Τσούκα, άλλοτε καθολικό μεγάλης και σημαντικής για την περιοχή μονής, που ο αρχιτεκτονικός τύπος που ακολουθεί, σταυροειδής εγγεγραμμένος αθωνίτικου τύπου, τον τύπο δηλαδή που ακολουθούν τα μοναστηριακά καθολικά στον Ελλαδικό χώρο, μετά τον 10 αι. τονίζεται ακόμα περισσότερα με την άρτια τεχνική της λιθοδομής. Σε λιθανάγλυφο που εντοιχίστηκε πάνω από τη νότια είσοδο έχει σκαλισθεί επιγραφή που παρά τη φθορά που παρουσιάζει από την επίδραση των καιρικών συνθηκών, διαβάζουμε ότι ο ναός κτίσθηκε το 1792 και κτίτορες ήταν ο ιερομόναχος Δαμασκηνός, ο Χατζή Μακάριος, ο Χατζή Παναγιώτης Χατζηπέτρου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αιθήκων


Αγιος Νικόλαος

Τρίκλιτος (με δύο ξύλινες κιονοστοιχίες) ενοριακός ναός (1764). Ο ναός κάηκε από τους τουρκαλβανούς το 1823 με αποτέλεσμα να καταστούν εξίτηλες οι τοιχογραφίες των μέσων του 18ου αι. που κοσμούν τους τοίχους. Ο ναός επισκευάστηκε το 1830.

Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

ΠΕΡΤΟΥΛΙ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη στη θέση παλιότερου ομώνυμου ναού (1863)

Αγίου Νικολάου

ΠΥΡΡΑ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Μονόκλιτος, πλακοσκέπαστος, με λίγες φθαρμένες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του (τέλη 18ου-αρχές 19ου αι.)

Αγίας Παρασκευής

Τρίκλιτη βασιλική (1892), βρίσκεται μέσα στο χωριό, με πέτρινο ηρώο στην αυλή της (έργο του Μενέλαου Καταφυγιώτη). Είναι χτισμένη στη θέση παλιότερου ναού από τον οποίο προέρχεται το Αγιο Ποτήριο (το οποίο φυλάσσεται) όπως και το Αγιο Ποτήριο του ναού του Αγίου Νικολάου (17 ή 18ου αι.) του χωριού.

Εξωκκλήσια

Προσκυνητάρι Αγίου Νικολάου

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Χωριό) ΕΛΑΤΗ
Στη θέση "Ασφάκα Ασπροποτάμου" (προσκυνητάρι). Στο εκκλησάκι υπάρχει βραχογραφία του Αγίου Νικολάου.

Του Αγίου Αθανασίου (1900)

ΑΘΑΜΑΝΙΑ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Σώζονται παλιές τοιχογραφίες και οι εικόνες της "Αγίας Κυριακής" και του "Αγίου Μαντηλίου"

Αγίου Νικολάου

ΔΕΣΗ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Στο σημείο που βρίσκεται το ξωκλήσι παλιότερα έφτιαχναν καλύβες οι νομάδες Σαρακατσαναίοι κτηνοτρόφοι οι οποίοι μετακινούνταν απ' τα χειμαδιά προς τα χωριά.

Προφήτη Ηλία

ΕΛΑΤΗ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Ξωκλήσι του "Προφήτη Ηλία", βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο του που προέρχεται από την παλιά εκκλησία της κοίμησης της Θεοτόκου που βρισκόταν στην θέση "Πάνω μαχαλάς" , εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων.

Αγίου Παντελεήμονα (1648)

ΝΕΡΑΪΔΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Ήταν ορθογώνιου ρυθμού σύμφωνα με την παράδοση. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν κρυφό σχολειό. Το καινούργιο εκκλησάκι κτίστηκε το 1976 με τη φροντίδα του παπα-Χρήστου.

Προφήτη-Ηλία (πριν το 1821)

Ήταν ορθογώνιου ρυθμού σύμφωνα με την παράδοση. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν κρυφό σχολειό. Το καινούργιο εκκλησάκι κτίστηκε το 1976 με τη φροντίδα του παπα-Χρήστου.

Μοναστήρια

Αγίου Γεωργίου

ΒΡΟΝΤΕΡΟ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Ησυχαστήριο, (υπήρξε μοναστήρι, όπως καταμαρτυρούν τα κελιά που υπάρχουν όπως και αφηγήσεις των ντόπιων οι οποίες μιλούν για ανδρώα) με ενθυμήσεις του 1748, 1833, 1840, 1842, στο οποίο φυλασσόταν ευαγγέλιο (1740). Η εκκλησία κτίστηκε το 1874.

Αγίας Τριάδος

ΓΑΡΔΙΚΙ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Χτίστηκε από τον Ιωάννη Γαρδικιώτη (1750) και σήμερα διατηρείται σε μη καλή κατάσταση.

Ανταποδόσεως της Θεοτόκου

Αντρικό μοναστήρι, σε απόσταση 4-5 χλμ. από το Γαρδίκι, κοντά στη γέφυρα Αλεξίου (εικάζεται ότι χτίστηκε το 1830). Σήμερα το μοναστήρι είναι έρημο.

Αγίας Τριάδος (1798)

ΔΕΣΗ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Χτίστηκε στη θέση παλιότερου ναού. Σήμερα σώζονται το καθολικό, λείψανα της βόρειας πτέρυγας των κελιών και αρκετά τμήματα του περιβόλου στην ανατολική και βόρεια πλευρά. Το καθολικό είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, νάρθηκα στη δυτική πλευρά, κρύπτη στην βορειοανατολική γωνία του και κόγχη με πέντε κοιλώματα στην ανατολική. Στο εσωτερικό του σώζονται τοιχογραφίες, στη δυτική πλευρά του ναού, στο νάρθηκα, και στο ιερό. Η εκκλησία φέρει από τα σπάνια ενυπόγραφα εικονογραφικά έργα από τους Χιονιαδίτες ζωγράφους Μιχαήλ και Γεώργιο το 1798.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αιθήκων


Προφήτη Ηλία & Αγίου Μοδέστου

ΠΥΡΡΑ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Η μονή έχει ταυτιστεί με τη λειτουργία των κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων και τη γιορτή του Αγίου Μόδεστου (18 Δεκεμβρίου), εφόσον η περιοχή κατοικείται κυρίως από κτηνοτρόφους. Το καθολικό της είναι σταυροειδές, τρίκογχο, με τρούλο αθωνίτικου τύπου, νάρθηκα θολοσκέπαστο στη δυτική πλευρά και πλακοσκεπή στέγη. Τα κελιά χρονολογούνται στα 1864. Από την άλλοτε μεγάλη μονή σώζεται μόνο το καθολικό της και στη νότια πλευρά διώροφο χτίσμα, όπου λειτουργούσε στον α' όροφο το αρχονταρίκι και στο β' το ηγουμενείο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ