gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΡΟΔΟΠΗ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (9)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Ιάσμου

ΙΑΣΜΟΣ (Κωμόπολη) ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  Βορειοανατολικά από τους πύργους της Αναστασιούπολης απλώνει τα νοικοκυρεμένα σπίτια του, τα στριφογυριστά του δρομάκια, τις πέτρινες κρήνες και τις παλιές εκκλησίες του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου και του Αγ. Νικολάου ο Ίασμος.
  Ευνοημένη η τοποθεσία του, ανάμεσα στους κέδρους και τα πεύκα που φουντώνουν στις πλαγιές της Ροδόπης με το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, κάτασπρο περιστέρι κουρνιασμένο στο πράσινο, και στον ευρύστερνο κάμπο με διάσπαρτα πάνω του χωριά Διαλαμπή, Μωσαϊκό, Γλυφάδα. Απόγονοι των κατοίκων της Αναστασιούπολης είναι, σύμφωνα με την παράδοση, οι Ιασμιώτες. Οι συχνές επιδρομές των πειρατών από τη λιμνοθάλασσα και το ανθυγιεινό κλίμα ανάγκασαν τους κατοίκους της σπουδαίας βυζαντινής πόλης να μετοικίσουν στο σημερινό Ίασμο. Η περιοχή στην κυριολεξία άνθισε από το δημιουργικό πνεύμα και τη δημιουργική θέρμη της ψυχής των προσφύγων από Μ. Ασία και Ανατολική Θράκη, που εγκαταστάθηκαν εδώ στα 1922-1923. Σ’ αυτούς προστέθηκαν αργότερα ευφυείς και δραστήριοι Σαρακατσάνοι και με τα χρόνια μετέτρεψαν τον Ίσμαρο σε έδρα μιας από τις μεγαλύτερες κοινότητες της Ελλάδος. Υπηρεσίες, Τράπεζες, Σύλλογοι, Σχολεία και ανάπτυξη οικονομική και πολιτιστική τον κάνουν να σφύζει από ζωή και δημιουργικότητα.
(κείμενο: Βίκυ Τριανταφυλλιά)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ροδόπης.

ΙΣΜΑΡΙΔΑ (Λίμνη) ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  Η λίμνη Ισμαρίδα ή Μητρικού είναι το ανατολικό άκρο ενός συμπλέγματος πέντε λιμνοθαλασσών (Έλος, Πτελέα, Αλυκή, Καρατζά, Ξηρολίμνη) και η μοναδική αβαθής λίμνη γλυκού νερού στη Βόρεια Ελλάδα. Ο βιότοπος ιδιαίτερης οικολογικής αξίας παρουσιάζει πολύ πλούσια χλωρίδα (θαμνώδεις εκτάσεις από αρμυρίκια, παρόχθια βλάστηση, ελόβια, λειμώνες και επιπλέουσα βλάστηση) και πανίδα (είδη θηλαστικών, ερπετών και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ορνιθοπανίδας, όπως ο αργυροτσικνιάς, η χουλιαρομύτα, η χαλκόκοτα και το μουστακογλάρονο). Η οικονομική προσφορά της λίμνης στην περιοχή είναι αξιόλογη, καθώς έχει αλιευτικό πλούτο και συνεισφέρει στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
(Κείμενο: Βάντα Παπαϊωάννου- Βουτσά)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΚΟΜΟΤΗΝΗ (Πόλη) ΡΟΔΟΠΗ
Τηλέφωνο: +30 25310 39000, 39104
Φαξ: +30 25310 39035
  Επιστέγασμα του πνεύματος για τον τόπο αποτελεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο ιδρύθηκε το 1973 κατανεμημένο και στους τρεις νομούς της Θράκης. Αρχικά λειτούργησε στο νομό μόνο η Νομική Σχολή, ενώ σήμερα το Πανεπιστήμιο απαριθμεί έξι επιπλέον σχολές: Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Ελληνικής Φιλολογίας, Κοινωνικής Διοίκησης, Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης και Τμήμα Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών.
(Κείμενο: Βάντα Παπαϊωάννου- Βουτσά)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κομοτηνής

  Η Κομοτηνή, με πληθυσμό 43.326 κατοίκους, είναι η πρωτεύουσα του νομού και η έδρα της διοικητικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι ένα σύγχρονο οικονομικό και διοικητικό κέντρο, μια πόλη που καταφέρνει να συνδυάζει τα ιστορικά της στοιχεία με τους σύγχρονους ρυθμούς ανάπτυξης.
  Τη μακραίωνη ιστορία της Κομοτηνής θα διαπιστώσει ο επισκέπτης σε κάθε της γωνιά και θα θαυμάσει τη συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών, παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων, συναντώντας εκκλησίες και τζαμιά, αρχοντικά και νεοκλασικά σπίτια αναπαλαιωμένα, μοντέρνες πολυώροφες κατοικίες, γραφικά σοκάκια αλλά και νέο οδικό δίκτυο. Η ανανεωμένη κεντρική πλατεία αποτελεί σημείο αναφοράς για ντόπιους και ξένους με το Ηρώο να δεσπόζει στη μια στενή της πλευρά και πίσω του το καταπράσινο πάρκο με χώρους περιπάτου και αναψυκτήρια. Ακτινωτά γύρω από την πλατεία είναι διάσπαρτα τα μνημεία, αδιάψευστοι μάρτυρες της ιστορίας.
(Κείμενο: Βάντα Παπαϊωάννου- Βουτσά)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

ΜΑΞΙΜΙΑΝΟΥΠΟΛΗ (Αρχαία πόλη) ΡΟΔΟΠΗ
  Κτισμένη τον 4ο αιώνα μ.Χ. από το Μαξιμιανό στη θέση της θρακοελληνικής μικρής πόλης Παισούλα ή Παίσουλαι, με αρχαιότερο όνομα το καθαρά θρακικό Ιμπαρα. Το μεταγενέστερο (8ο αιώνα μ.Χ.) "Μοσυνούπολη" το οφείλει μάλλον στους ξύλινους πύργους της (μοσ-σ-ύνες). Τα ερείπιά της, πέντε χιλιόμετρα πλάι στην Κομοτηνή, μιλούν για μια κραταιά πόλη 100.000 κατοίκων, για "σπίτια" και "οικοστάσια", για κτήματα, για δημόσια λουτρά και ταφικές συνήθειες, για βυζαντινούς αξιωματούχους και για μεγαλοπρεπείς αυτοκράτορες. Για το Γοδεφρίδο Βιλλαρδουϊνο που του παραχώρησαν την πόλη στα 1204. Για το Ι. ΣΤ Καντακουζηνό που πλάι σε πηγή της ξεκουράστηκε, πριν συγκρουστεί με το λήσταρχο Μομτσίλο και που τη βρήκε "κατεσκαμμένην".
(κείμενο: Βίκυ Τριανταφυλλιά)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ροδόπης.

ΜΑΡΩΝΕΙΑ (Δήμος) ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  Ο Δήμος Μαρώνειας ανήκει γεωγραφικά στη Θράκη και διοικητικά στη Νομαρχία Ροδόπης και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Νομού Ροδόπης, που έχει πρωτεύουσα την Κομοτηνή, και απαρτίζεται από τους ακόλουθους οικισμούς:
  Ξυλαγανή, Προσκυνητές, Μαρώνεια, Ίμερο, Αμάραντα, Βάκο Ι, Βάκο ΙΙ, Ίσαλον, Καλλιθέα, Πάμφορο, Ασκητές, Μίρανα, Βέννα, Σαλμώνη, Εργάνη, Νέα Πέτρα, Πελαγία, και τα εξής παραθεριστικά θέρετρα: Αλκυώνα, Προφήτη Ηλία, Πλατανίτη, Αγιο Χαράλαμπο.
  Η έκτασή του καταλαμβάνει 300.000 στρ. και ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 7.785 κατοίκους, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων ασχολείται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και λιγότερο με την αλιεία.
  Έδρα του Δήμου είναι η Ξυλαγανή, μικρή κωμόπολη, που απέχει μόλις 17 χλμ. από την πόλη της Κομοτηνής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Μαρωνείας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαρωνείας

ΜΑΡΩΝΕΙΑ (Χωριό) ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Τηλέφωνο: +30 25330 41247
  Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την Ξυλαγανή βρίσκεται η Μαρώνεια, η οποία έδωσε το όνομά της στο νεοσύστατο Δήμο και είναι γνωστή από τα χρόνια του Ομήρου, ως η πατρίδα του Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα, που κατοικούσε στην πόλη Ίσμαρο, σε ιερό, γεμάτο δέντρα, άλσος.
  Στη Μαρώνεια σταμάτησε και ο Οδυσσέας κι εκεί, στο ομώνυμο σπήλαιο, - Σπηλιά του Κύκλωπα - κατά την τοπική παράδοση, φιλοξενήθηκε από τον Κύκλωπα Πολύφημο.
  Η σημερινή Μαρώνεια χτισμένη στους πρόποδες και στις πλαγιές του Ίσμαρου, σε υψόμετρο 190 μέτρων, σκιάζεται από αιωνόβια πλατάνια και κοσμείται από πανέμορφα, παραδοσιακά καλοδιατηρημένα αρχοντικά, κρήνες με δροσερά νερά και δημόσια κτίρια εξαιρετικού ενδιαφέροντος, όπως το Διδακτήριο των Αδελφών Χατζέα και οι εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Μαρωνείας.

ΡΟΔΟΠΗ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ
  Ένα κομμάτι ελληνικής γης είναι ο νομός Ροδόπης, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της ανάμεσα στην οροσειρά της Ροδόπης και στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι η καρδιά της Θράκης με το νομό Έβρου στα ανατολικά και το νομό Ξάνθης στα δυτικά. Ο νομός Ροδόπης έχει έκταση 2.543 τ.χλμ και εννέα δήμους με πληθυσμό 110.828 κατοίκους.
  Στα βόρεια, στις καταπράσινες παρυφές της οροσειράς της Ροδόπης, είναι σπαρμένοι οι ορεινοί οικισμοί, ενώ στην πεδινή έκταση απλώνονται πόλεις και χωριά, σχεδόν ακτινωτά, γύρω από την πρωτεύουσα του νομού, την πόλη της Κομοτηνής. Παραθαλάσσιοι οικισμοί, γραφικά ψαρολίμανα και αμμουδερές παραλίες εναλλάσσονται κατά μήκος του νομού στο Θρακικό Πέλαγος.
  Το κλίμα ποικίλλει ανάλογα με το γεωγραφικό ανάγλυφο. Αφθονες βροχές, χιονοπτώσεις και παγετοί χαρακτηρίζουν την ορεινή Ροδόπη, ενώ οι πεδινές περιοχές έχουν ηπειρωτικό κλίμα με θερμοκρασιακές αλλαγές. Στην παράκτια ζώνη με την ευεργετική επίδραση της θάλασσας επικρατεί το γλυκό μεσογειακό κλίμα.
(Κείμενο: Βάντα Παπαϊωάννου- Βουτσά)
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

ΣΑΠΕΣ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΠΗ
  Στον οδικό άξονα Κομοτηνής -Αλεξανδρούπολης, 28χλμ ΝΑ της Κομοτηνής ο ταξιδιώτης συναντά την κωμόπολη των Σαπών. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος του νομού Ροδόπης. Ο πληθυσμός της κωμόπολης (3.754 κάτ.) είναι ένα κράμα χριστιανών, ντόπιων και ποντίων προσφύγων και μουσουλμάνων.
  Οι Σάπες αναφέρονται για πρώτη φορά στα κείμενα του Τούρκου περιηγητή Τσελεμπή το 17ο αιώνα και το 19ο αιώνα μνημονεύει τον τόπο ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ.
  Φημισμένο είναι το καρναβάλι των Σαπών, που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, ντόπιου και ξένου. Η γραφική αγορά της κωμόπολης έχει έντονο τοπικό χρώμα. Αφθονο το πράσινο της περιοχής, αφού από την πλαγιά που είναι σκαρφαλωμένα τα τελευταία κτίσματα της κωμόπολης το μάτι χάνεται στο δάσος με τις βελανιδιές, τα πεύκα και τις κουμαριές. Είναι η αμφιθεατρική πλευρά, στην οποία έχει κτισθεί οικισμός για τους παλιννοστούντες ομογενείς. Η περιοχή προσφέρει απολαυστική θέα ιδιαίτερα από το πλάτωμα στην κορυφή του λόφου, γνωστού με την ονομασία “Δεντράκι”.
(Κείμενο: Βάντα Παπαϊωάννου- Βουτσά)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ