gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΗΛΕΑΣ Δήμος ΧΑΛΚΙΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (11)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Αννας

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Η Αγία Αννα είναι αξιόλογο γραφικό χωριό της Β. Εύβοιας με πλούσια λαϊκή παράδοση και ομορφιά. Στέκει αγέρωχα στην προσηλιακή πλαγιά ενός μεγάλου λόφου σε υψόμετρο 280 μ. με ανοιχτό ορίζοντα προς το Αιγαίο.
  Η Αγία Αννα βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Χαλκίδας-Ιστιαίας και απέχει από τη Χαλκίδα 75 χιλ. Η όλη έκταση της περιοχής καλύπτεται από πευκοδάση και ελιές. Είναι οικοδομημένη βάσει ρυμοτομικού σχεδίου.
  Η πρώτη οίκηση ανάγεται στον 6ο μ. Χ. Αιώνα, η δε ονομασία της οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της Κοιμήσεως της Αγίας Αννας, ευρισκόμενη στον ομώνυμο Ναό τον ανεγερθέντα στον τόπο που διά θαύματος σώθηκαν οι κάτοικοι από επιδρομές πειρατών και στη συνέχεια βρέθηκε η εικόνα κατόπιν (ως λέγεται) οραματισμού "ευσεβούς τινός γυναικός".
  Γύρω από την Αγ. Αννα υπήρχαν κατά τους αρχαιότατους χρόνους οι οικισμοί: Αγιος Βασίλειος (φέρεται ιστορικά ως λιμένας της ομηρικής Κηρίνθου), ο Πύργος, η Κορώνη και το Ακλειδέρι, τα οποία σήμερα είναι ακατοίκητα, με μοναδικούς μάρτυρες της ιστορικής της περιουσίας, τα σωζόμενα εισέτι λείψανα παλαιών κτισμάτων.
  Ο αξιολογότερος οικισμός σήμερα είναι ο Παλαιόβρυσης, με ιδιαίτερη ενορία, αυτή του Αγίου Δημητρίου.
  Σήμερα η Αγία Αννα είναι έδρα του Δήμου Νηλέα. Σ'αυτή λειτουργούν Ειρηνοδικείο, Συμβολαιογραφείο, Ταχυδρομείο, Υποθηκοφυλάκιο, αντιπρόσωπος Εθν. Τραπέζης, Σταθμός Χωροφυλακής, Αγροτικό Ιατρείο, Φαρμακείο, Δασικός και Ελαιουργικός Συνεταιρισμός, Νηπιαγωγείο, Δημ.. Σχολείο, Γυμνάσια και Λύκειο και ΟΑΕΔ.
  Οι κάτοικοι της Αγίας Αννας ασχολούνται με τη γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία. Πρόκειται περί ανθρώπων εργατικών, οικονόμων, με πλούσια πνευματική παράδοση. Σημαντικό ποσοστό από τις γυναίκες γνωρίζουν καλά τον χειρισμό των παραδοσιακών συσκευών, όπως αργαλειού, ανέμης, λανάρας και τόσα άλλα κατάλληλα όργανα της κατασκευής του παραδοσιακού ρουχισμού.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Νησάκι) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Βρίσκεται στην Αγκάλη, έχει μεγάλο άνοιγμα προς το πέλαγος και είναι γεμάτο αγριλιές και μικρούς θάμνους. Το νησί έχει γραφικότητα και αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά. Εχει καθαρή μα βαθιά θάλασσα, με βράχους απότομους, ανεμοδαρμένους. Ιδιαίτερα στο βόρειο άκρο του νησιού ο "Σταυρός", γιγάντιος κάβος που στα ριζά του έχουν τις φωλιές τους πολλά πετρόψαρα και φώκιες. Βέβαια εδώ πάντοτε θα συναντήσουν τους τολμηρούς ψαροτουφεκάδες ντόπιους και ξένους. Τη μαγεία του ακατοίκητου αυτού μικρού νησιού, μπορεί να την απολαύσει κανείς μόνο τους μήνες του καλοκαιριού. Ιδιαίτερα στις 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονα, το νησί παίρνει μια ξεχωριστή λαμπρότητα και χάρη. Εκείνη την ήμέρα το νησάκι πανηγυρίζει και το πανηγύρι αυτό είναι το πατροπαράδοτο καθολικό πανηγύρι της Αγκάλης.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Αγκάλη

ΑΓΚΑΛΗ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Αν κανείς επισκεφθεί τον πανοραμικό αυτό οικισμό της Αγκάλης θα μείνει έκπληκτος. Η τοποθεσία θα τον γοητεύσει, γιατί ο τόπος αυτός έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και χάρη. Ενας ανοιχτός ορίζοντας, μια απέραντη τοξωτή παραλία, με ροδόχρωμα πεντακάθαρα βοτσαλάκια, αρχίζει από τις υπώρειες του Καρακόλιθου και σώνεται στο βάθος του αγέρωχου Γεροβουνού. Αριστερά βράχοι θεόρατοι, που αλλάζουν τη μορφή απότομα, κάνουν την ακτή δαντελωτή, σχηματίζοντας ένα μικρό φυσικό λιμανάκι.
  Η πιο όμορφη τοποθεσία της Αγκάλης είναι ο Μπουρνιάς. Ο Μπουρνιάς είναι ένας απέραντος πευκώνας, που αρχίζει από το φλοίσβο της ακτής και σμίγει στο βάθος του βουνού με λαγκάδια άγρια βαθύσκιωτα, από γέρικα πεύκα, θάμνους, κουμαριές και σκοίνια. Εδώ πραγματικά γίνεται ένας άριστος συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Πάνω ακριβώς από την ακτή και σε πολύ μεγάλη απόσταση, απλώνεται ένας μεγάλος κάμπος. Ο κάμπος αυτός είναι όμορφος, λουλουδιασμένος, παραγωγικός, με δροσερά γάργαρα νερά, που στο βάθος ντύνεται με ένα ασημοπράσινο, πυκνό ελαιώνα, που ανεβαίνει κυματιστός ως τις κορυφογραμμές.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αμελάντων

ΑΜΕΛΑΝΤΕΣ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Βρίσκεται επί των Β.Α. υψωμάτων του Ξηρού Ορους. Το χωριό έχει υψόμετρο 600 περίπου μέτρων. Η δε ψηλότερη κορυφή της περιοχής, η δυσπρόσιτη κορυφή του Προφήτη Ηλία φθάνει τα 753 μ. Η όλη περιοχή του χωριού ανέρχεται σε 16.000 στρέμματα. Το έδαφος είναι ορεινό, πετρώδες και σε πολλά μέρη απροσπέλαστο, κατάφυτο από έλατα, πεύκα, δρυς και κουμαριές. Σύμφωνα με γνώμες παλαιοτέρων, η πρώτη οίκηση ανάγεται στο 17ο αιώνα από κατοίκους της Παλιοπαναγιάς. Παλιά ευρήματα και ογκόλιθοι παλαιών οικιών μαρτυρούν ότι η θέση της Παλιοπαναγιάς πρέπει να ήταν προς τον ποταμό Νηλέα. Δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο έγινε η μετοίκηση. Η προέλευση της ονομασίας του χωριού πρέπει πιθανόν να οφείλεται στην ιδιωματική παραφθορά της λέξης "Μέλας" που αποδίδεται στον ποταμό Νηλέα που χαρακτηρίζεται από τους ιστορικούς "Στράβων". Μέλα λόγω του χρώματος της ιλύος του, εξ ου και η λαϊκή διατύπωση της λέξης Αράπης. Ετσι της ιδιωματικής παραφθοράς του Α-Μέλας προέκυψε η ονομασία Αμελάντες. Και όχι από την άποψη ορισμένων ότι πήρε το όνομα εκ του Τούρκου Αμέλ-Αγά.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αχλαδιού

ΑΧΛΑΔΙ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22270 51054
  Το χωριό Αχλάδι είναι δεύτερο σε πληθυσμό μετά την Αγία Αννα. Απέχει 2,5 χμ. από το 75 χμ. της οδού Χαλκίδας-Ιστιαίας. Η έκταση της περιοχής του Αχλαδίου είναι 22.000 στρέμ. Ολη δε σχεδόν η περιοχή καλύπτεται από πευκοδάση και ελαιώνες. Ευδοκιμεί δε πολύ η απιδιά και ίσως σ' αυτή να ανάγεται και η ονομασία του χωριού. Σύμφωνα με ομολογίες παλαιότερων κατοίκων, ο πρώτος οικισμός ανάγεται στους χρόνους της τουρκοκρατίας, τον 16ο αιώνα. Την εποχή της επικυριαρχίας του αλή Πασά των Ιωαννίνων στην Β. Εύβοια, που είχε ως γνωστόν έδρα την Ιστιαία (1809), αναφέρεται ως σημαντικός οικισμός.
Κατά την επανάσταση του 1821, σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, έλαβαν μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα με πρωταγωνιστές τον Τσιλιμέιγκαν και τον Γιαννακάραν.
  Λέγεται ότι τότε στο Αχλάδι έγινε σημαντική εξέγερση, που στοίχισε ακριβά στους Αχλαδιώτες. Από τις ίδιες μαρτυρίες συνάγεται ότι οι Τούρκοι τους επετέθησαν με μανία, έσφαξαν πολλούς και κατέκαυσαν όλο το χωριό. Οι ολίγοι διασωθέντες κατέφυγαν στη Σκιάθο και τη Σκύρο. Επίσης ιστορικά είναι γνωστό ότι την εποχή του χαλασμού 1823 κατακρεουργήθηκαν με τρόπο βάναυσο από τις ορδές του Βερκοτσάλη πολλοί κάτοικοι του Αχλαδίου, που είχαν καταφύγει στο Πρασίδι.
  Οι κάτοικοι του χωριού Αχλάδι ανέκαθεν υπήρξαν εργατικοί και δραστήριοι. Το χωριό αποτελεί μια ενορία με καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ρυθμού βασιλικής, ανεγερθέντα κατά το έτος 1865. Από το 1835 λειτουργεί 2/θ Δημ. Σχολείο. Πρώτος δάσκαλος από της ιδρύσεώς του ήταν ο Παπαντριάς., ο οποίος ήταν και ιερέας του χωριού.
  Από το Αχλάδι ένας κατηφορικός δρόμος καλής βατότητας μας οδηγεί ανάμεσα από ελιές, περιβόλια και πλατάνια σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία κοντά στη θάλασσα, τη Φραγκάκη. Η Φραγκάκη είναι μια μαγευτική παραλία.
  Σ' αυτή την παραλία έχει γίνει ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, που μεγαλώνει και αναπτύσσεται, γνωρίζοντας καινούργιους φίλους, γιατί η αμμουδιά της είναι καταπληκτική και η θάλασσά της πεντακάθαρη. Από το νεόκτιστο αυτό χωριό, ένας αγροτικός δρόμος οδηγεί σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, το "Πρασίδι". Εκεί είναι η εκκλησία της Παναγίας, που την 23η Αυγούστου, λαμβάνει χώρα ένα λαμπρό παραδοσιακό πανηγύρι. Τελείται δε την ημέρα εκείνη, μετά την κατανυκτική λειτουργία, δοξολογία υπέρ των πεσόντων και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η συμμετοχή των κατοίκων όλης της περιοχής είναι μεγάλη.
  Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο οικισμών Φραγκάκη-Αγκάλη. Συγκεκριμένα ο δρόμος που έρχεται από τη Φραγκάκη φθάνει μέχρι την εκκλησία της Παναγίας, και αφού στριφογυρίσει στις πανοραμικές πλαγιές του Πρασιδιού κατηφορίζει προς τα νότια και φθάνει στην Αγκάλη (2χμ.).
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κεραμείας

ΚΕΡΑΜΕΙΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22270 93460
  Από την Παλαιόβρυση ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος προς τα νοτιοδυτικά καταλήγει στο χωριό Κεραμειά. Ο κεντρικός αυτός δρόμος κάνει μια στροφή, συνεχίζεται προς τα νοτιοδυτικά και κατηφορίζοντας νοτιότερα, όπου συναντά τον κεντρικό δημόσιο δρόμο που πάει κατ' ευθείαν για τη Λίμνη.
  Φθάνοντας στην Κεραμειά συναντάμε ένα όμορφο χωριό χτισμένο πάνω σε λόφο με πανοραμική θέα προς τα καταπράσινα βαθύπεδα που δημιουργεί η φιδίσια διαδρομή του ποταμού Νηλέα (Αράπη). Εδώ είναι το νοτιότερο όριο του Δήμου μας. Το χωριό έχει υψόμετρο 230 μ. και απέχει από τη Χαλκίδα 70 περίπου χιλιόμετρα. Η έκτασή του ανέρχεται σε 5.000 στρέμματα.

Ονομασία του χωριού

  Εχουν διατυπωθεί δύο απόψεις. Η μία δέχεται ότι η ονομασία προήλθε από την κατασκευή κεράμων. Η δε άλλη, η επικρατέστερη, ότι η ονομασία του χωριού οφείλεται στον Κερίμ-Αγά, Τούρκο αφέντη της περιοχής ή στην σύζυγό του, που τη θεωρούσαν ως τη μοναδική σε ομορφιά και χάρη σ' όλη την περιοχή, η λεγόμενη κατά την παράδοση Κερα-μια, διο η Κεραμιά.
  Κατά τη γνώμη των παλαιοτέρων το χωριό μέχρι το έτος του χαλασμού 1823 βρισκόταν στην θέση "Προφήτης Ηλίας". Το ματωμένο καλοκαίρι 1823 για να αποφύγουν τις ορδές του Βερκοτσάλη πήγαν και κρύφτηκαν μαζί με Αγιαννιούς και Παλιοβρυσιούς στη Σπηλιά του Αράπη (Νηλέα), όπου κατά την ιστορική παράδοση του τόπου μας οι Τούρκοι επισήμαναν το κρησφύγετό τους. Επειδή δε το σπήλαιο ήταν απρόσιτο και η αντίσταση των χωρικών σθεναρή, οι αδίστακτοι Τούρκοι θέσανε στο στόμιο της σπηλιάς φωτιά σε πολλά ξύλα και άχυρα και πέτυχαν τον τραγικό θάνατο των κρυπτόμενων μικρών και μεγάλων από ασφυξία. Μέχρι σήμερα αν κανείς επισκεφθεί το σπήλαιο θα αντικρίσει με δέος και ανατριχίλα τα οστά εκείνων των μαρτύρων. Τότε λέγεται ότι πολλοί από τους κατοίκους που δεν κρύφτηκαν στη σπηλιά κατέφυγαν στο νησί Σκόπελος και επανήλθαν στην Κεραμιά αργότερα.
  Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, ρητινοκαλλιέργεια, με την κτηνοτροφία και την ελαιοκαλλιέργεια. Το χωριό αποτελεί μια ενορία με ενοριακό ναό τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πρώτος δημοδιδάσκαλος αναφέρεται ο Δημ. Χατζής.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοτσικιάς

ΚΟΤΣΙΚΙΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22270 51290
  Αν στο 85 χμ. της οδού Χαλκίδας-Ιστιαίας ακολουθήσουμε τη δεξιά διακλάδωση σε ένα μικρότερο αμαξητό δρόμο 6 χμ. καλής βατότητας, θα φθάσουμε μετά από λίγη ώρα στο χωριό Κοτσικιά. Το χωριό βρίσκεται σε μια ωραιότατη τοποθεσία. Εδώ κυριαρχεί το πράσινο και η γαλήνια ομορφιά της ευβοϊκής γης. Είναι κτισμένο σε πολύ χαμηλό υψόμετρο λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα του Αιγαίου. Η όλη περιοχή είναι 902 εκτάρια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι πευκοδάσος και άγονοι αγροί. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη ρητινοκαλλιέργεια, τη γεωργία, με την αλιεία και την ελαιοκαλλιέργεια. Το όνομα του χωριού οφείλεται στο δέντρο "κοτσικιά" που αφθονούσε στην περιοχή του χωριού.

Ιστορία του χωριού

  Κατά μαρτυρίες παλαιοτέρων κατοίκων η πρώτη οίκηση πρέπει να έγινε επί τουρκοκρατίας. Επικρατεί η γνώμη και είναι διατυπωμένη σε κοινοτικά αρχεία ότι η όλη περιοχή του χωριού πριν από την απελευθέρωση της Εύβοιας από τους Τούρκους ανήκε στην Οθωμανίδα Αϊσά και ότι την αγόρασαν κατά το έτος 1841. Παλαιότερες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής αναφέρουν ότι ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων του Κοτσικιά είναι ξενόφερτοι. Μετοίκησαν λένε στο χωριό μετά την αγορά του τσιφλικιού από τη Μάνη της Πελοποννήσου και Β. Σποράδες. Το χωριό αποτελεί ιδίαν ενορία με ενοριακό ναό τον της Αποκεφαλίσεως του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Ως πρώτος γραμματοδιδάσκαλος αναφέρεται ο Ιωάννης Κουκούτσης.
  Από την πλατεία του Κοτσικιά και με ασφαλτοστρωμένο δρόμο (βορειοανατολικά), ο επισκέπτης μπορεί να πάει σε ένα καθαρό όμορφο ακρογιάλι, το Λουτρό. Ενας γραφικός κολπίσκος με πεντακάθαρη θάλασσα. Τόπος ιδανικός για θερινές διακοπές.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Παλιόβρυση

ΠΑΛΑΙΟΒΡΥΣΗ (Οικισμός) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Ενα μικρό αλλά πολύ όμορφο χωριό. Οι κάτοικοί του αγνοί και φιλόξενοι.
  Αποτελεί τον δεύτερο οικισμό της Αγίας Αννας και βρίσκεται στο Ν.Δ. της μέρος σε υψόμετρο 280 μ. περίπου.
  Παλαιότερα η περιοχή του χωριού, καλυπτόταν από δάσος και προσφερόταν για κρυψώνα των κατοίκων, τις δύσκολες ημέρες του "Τουρκικού ζυγού".
  Κατά το έτος 1823, οι κάτοικοι της Παλιόβρυσης, για να αποφύγουν τις ορδές του Βερκοφτσάλη, υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο στη σπηλιά του φαραγγιού Αράπη, μαζί με τους Αγιαννιώτες και Κεραμειώτες. Μετά την αποδέσμευση των εδαφών της περιοχής από τον γαιοκτήμονα Ι. Ξενη (1836) άρχισε να δημιουργείται και να μεγαλώνει το χωριό, που την ονομασία του πήρε από Παλιά Βρύση.
  Ο Γενικός Διοικητής του Τσιφλικιού της Αγ. Αννας Μ. Μαρίνης, κατά εξουσιοδότηση του Ι. Ξένη, χρησιμοποιούσε την Παλιόβρυση τους θερινούς μήνες.
  Ο πρώτος ιατρός της περιοχής του Δήμου "Κηρονήλεως" ήταν ο Βαυαρός Entix, ο οποίος αφού αγόρασε μεγάλο κτήμα στην Παλιόβρυση έχτισε και το αρχοντικό του.
  Σήμερα το χωριό έχει δική του ενορία, αυτήν του "Αγίου Δημητρίου".
  Το 1956 ιδρύθηκε και λειτουργούσε μονοθέσιο δημοτικό Σχολείο, το οποίο αργότερα συγχωνεύθηκε με της Αγ. Αννας.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παππάδων

ΠΑΠΠΑΔΕΣ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22270 51274
  Το χωριό Παπάδες βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της επαρχίας Χαλκίδας. Το χωριό είναι κτισμένο σε ομαλό λόφο με πανοραμική θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος. Ολη η περιοχή του χωριού είναι όμορφη και γραφική. Το υψόμετρό του είναι 400 περίπου μέτρα. Η όλη περιοχή του χωριού είναι 35 τ.χμ. Το μεγαλύτερο μέρος της εκτάσεως καλύπτεται από πευκώνες και θάμνους.
  Μια αφήγηση του γεροντότερου του χωριού διατυπώνει ρεαλιστικά την προέλευση της ονομασίας του χωριού: Την εποχή της τουρκοκρατίας, λένε, στο μέρος που είναι σήμερα το χωριό ήταν Μοναστήρι με αρκετά μεγάλη μοναστηριακή περιουσία. Οι μοναχοί (παπάδες) που κατείχαν το Μοναστήρι κατάγονταν από τη Λέσβο. Εφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν από τους Τούρκους και εγκαταστάθηκαν στο μέρος του χωριού, κτίζοντας Μοναστήρι και μένοντας μετά του ηγουμένου τους εκεί. Η επικρατέστερη όμως κατά την άποψη των περισσοτέρων προέρχονταν από μοναχούς της Μονής Ξηροποτάμου του Αγίου Ορους.
  Οι σκλάβοι τότε Ελληνες της περιοχής κατοικούσαν στο χωριό Δόκανο που βρισκόταν μεταξύ Αχλαδιού και του σημερινού χωριού. Το σημερινό χωριό "Παπάδες" το δημιούργησαν οι κάτοικοι του Δόκανου.
  Σύμφωνα με την ιστορική παράδοση η μετοίκηση των κατοίκων του Δόκανου οφείλεται στο ακόλουθο γεγονός. Ο Τούρκος Αγάς του Δόκανου κατεδικάσθη να παραχωρήσει στον Αγά του Αχλαδίου το προς Αχλάδι τμήμα της περιουσίας του ως αποζημίωση για τη μη εξόφληση της χρηματικής οφειλής. Κατόπιν τούτου ο Αγάς του Δόκανου μετέφερε το "Κονάκι" του στο Μοναστήρι, στους μοναχούς (Παπάδες) για να είναι το κέντρο της περιουσίας που του απέμεινε. Τον Αγά τότε ακολούθησαν όλοι οι κάτοικοι του Δόκανου, οι υποτακτικοί του, κι έτσι δημιουργήθηκε το χωριό στους μοναχούς (παπάδες), ονομασία διατηρούμενη μέχρι σήμερα. Ο ενοριακός ναός είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου. Υπάρχει 2/θ Δημοτικό Σχολείο που η λειτουργία του αρχίζει από το έτος 1900.
  Πρώτοι διδάσκαλοι του σχολείου ο Δ. Θεοδωράκης και ο ιερέας Κεχαγιόγλου.
  Στο Δ.Δ. Παπάδων ανήκει και ο οικισμός "Ξηροπόταμος" ο οποίος τελευταία παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Στράφοι

ΣΤΡΑΦΟΙ (Οικισμός) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Είναι ένας μικρός οικισμός που βρίσκεται σε ένα δασωμένο βαθύπεδο. Εχει έκταση 7.000 στρέμματα. Εδαφος ομαλό, αλλά καλυπτόμενο επί το πλείστον από χαλέπιο πεύκη. Απέχει από την Αγ. Αννα 14 χιλ. Οι πολύ λίγοι κάτοικοι ασχολούνται με τη ρητινοκαλλιέργεια και την υλοτομία. Η ονομασία του οικισμού Στράφοι αποδίδεται σε πολλές αστραπές και κεραυνούς που συχνά πέφτουν στην περιοχή. Περί της πρώτης οίκησης δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Πιστεύεται όμως ότι αυτή έλαβε χώρα προ της επανάστασης του 1821.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ