EN
Greek Travel Pages

ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ (KVZ), Χωριό, ΑΡΚΑΔΙΑ

Είστε εδώ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ

ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ Χωριό ΑΡΚΑΔΙΑ

Παρουσίαση

  Η Κοντοβάζαινα είναι ένα ορεινό γραφικό κεφαλοχώρι της Γορτυνίας. Απέχει 72 χιλ. από την Τρίπολη με το δρόμο που περνά από τα Λαγκάδια. Συνδέεται επίσης και με το δρόμο "111" στο ύψος του χωριού Νέο Πάος (12 χιλ. μέσω ορεινού δρόμου).
  Η Κοντοβάζαινα είναι έδρα του Δήμου Κοντοβαζαίνης της Αρκαδίας και έχει 400 περίπου μονίμους κατοίκους. Ο δήμος αυτός βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Νομού Αρκαδίας και είναι ο βορειότερος Δήμος του. Συνορεύει με τους Δήμους Κλείτορος και Τροπαίων από πλευράς Αρκαδίας και με τους Νομούς Αχαϊας και Ηλείας. Ο Δήμος προήλθε από την συνένωση των πρώην Κοινοτήτων Βάχλιας, Βελημαχίου, Βούτση, Βιδιακίου, Δήμητρας, Καρδαριτσίου, Μοναστηρακίου, Παραλλογγων, και Κοντοβάζαινας. Η περιοχή του Δήμου είναι κατά κύριο λόγο ορεινή. Ο ορεινός και ο άγονος χαρακτήρας της περιοχής, η δυσκολία των μετακινήσεων και η απομακρυσμένη θέση σε σχέση με τα αστικά κέντρα, οδήγησαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πατρική τους γη τα τελευταία χρόνια. Πολλοί από αυτούς έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.
  Το χωριό είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη ρεματιά στις πλαγιές του όρους Αφροδισίου και έχει θέα προς την κοιλάδα του Λάδωνα. Το τοπίο που το περιβάλλει είναι ειδυλλιακό, καταπράσινο και με πολλά νερά και πηγές. Η Κοντοβάζαινα είναι οργανωμένη σε αρκετούς ξεχωριστούς συνοικισμούς - γειτονιές και έχει χαρακτηρισθεί, όπως και το κοντινό χωριό Παραλλογγοί, σαν παραδοσιακός οικισμός.
  Κοντά στην Κοντοβάζαινα, στο δρόμο για το χωριό Βούτση είναι το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Λάδωνα. Από την άλλη πλευρά, ένας άλλος δρόμος συνδέει την Κοντοβάζαινα με τα χωριά Δήμητρα και Βάχλια και με το φράγμα του Λάδωνα (15 χιλ).
  Σε απόσταση 4 χιλ. από την Κοντοβάζαινα, στο δρόμο προς το Νέο Πάος και λίγο πιο κάτω από την κορυφή του Αφροδίσιου όρους (τοποθεσία Αγιος Πέτρος) σώζονται τα ερείπια του αρχαίου ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης. Το ιερό αυτό υπήρξε συγχρόνως και ένα σημαντικό μαντείο της περιοχής.
  Ενδιαφέρων είναι ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μονόκλιτη Βασιλική, κτισμένη το 1826. Στην περιοχή σώζονται επίσης κτίσματα έξι νερόμυλων. Η σειρά τους ξεκινάει από τον Αγιο Νικόλαο και φθάνει μέχρι το μοναστήρι της Κλειβωκάς. Τέλος, στην έξοδο του χωριού προς το χωριό Βούτση βρίσκεται η Χλια Βρύση, εξαιρετικής τέχνης πετρόκτιστη κρήνη με κιονίσκους, κιονόκρανα και αετωματική απόληξη. Χτίσθηκε το 1895 και ανακαινίσθηκε το 1927 και 1973.
  Στην περιοχή του δήμου και τα γύρω χωριά θα συναντήσει κανείς και άλλα στοιχεία ιστορικού, αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Κοντά στην Κοντοβάζαινα υπάρχει διασταύρωση για τα χωριά Βελημάχι, Καρδαρίτσι, Παραλογγούς. Αριστερά βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Κλειβωκάς στο ομώνυμο φαράγγι. Συνεχίζοντας ευθεία συναντάμε τους οικισμούς Βούτση, Μοναστηράκι και Βιδιάκι, ενώ σε απόσταση 8 χιλ. - κατεβαίνοντας από το Βούτση - είναι το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Λάδωνα.
Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών

Βρείτε στην περιοχή ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ

pin
17
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
1
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ

Επιλέξετε μία ενότητα πληροφοριών από την παρακάτω λίστα ή πατήσετε εδώ για να τις δείτε όλες (3) μέλη μόνο


Σύνολο πληροφοριών της περιοχής: 26 πληροφορίες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 622
1981 558

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Οικισμός παραδοσιακός-χαρακτηρισμένος, Εδρα δήμου, Δημοτικό Διαμέρισμα
Ταχ. Κωδικός 22015
Τηλ. +30 27970
Υψόμετρο 700 μέτρα
Γ. Μήκος 21o 53' 55" E
Γ. Πλάτος 37o 47' 48.07" N

Αποστάσεις:
65 Χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά (ΝΑ) η πρωτεύουσα της επαρχίας: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ, Χωριό, ΑΡΚΑΔΙΑ , ΕΛΛΑΔΑ
72 Χιλιόμετρα η πρωτεύουσα του νομού: ΤΡΙΠΟΛΗ, Πόλη, ΑΡΚΑΔΙΑ , ΕΛΛΑΔΑ

Ευρίσκεται:
Νότια (Ν) στις πλαγιές του: ΑΦΡΟΔΙΣΙΟ, Βουνό, ΚΟΝΤΟΒΑΖΑΙΝΑ , ΕΛΛΑΔΑ

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.