gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χωριό ΑΛΕΑ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Χωριό) ΑΛΕΑ
  Ο Αγιος Νικόλαος με το Φαρμακά να τον σκιάζει από την Ανατολή, σύνορο προς τη Λυρκεία και την περιοχή του Γυμνού, είναι χτισμένος πάνω στην ψηλόκορμη πλαγιά του (1017μ ύψος), μισοκρυμμένος στο πράσινο με πρόσωπο προς τη Δύση και τον κάμπο της Αλέας. Έχει συγγενικά χαρακτηριστικά με την Αλέα και την Εξοχή, αφού είναι γέννημα της ίδιας φύσης και του ίδιου κλίματος με το βαρύ χειμώνα και το δροσερό καλοκαίρι αυτού του τόπου.
  Εντυπωσιακά είναι τα μισογκρεμισμένα σπίτια στην άκρη του χωριού, που αποτελούν ερείπια σπιτιών που έκαψαν οι Γερμανοί στο πέρασμά τους από την περιοχή και στέκουν ακόμα περήφανα με ακλόνητους και στέρεους τους τους καλοχτισμένους πέτρινους τοίχους τους, λες και περιμένουν τους ανθρώπους που θα έρθουν να τα ανασκευάσουν, να τ’ αναστήσουν και να χαρούν μαζί τους τη ζωή και τη φύση μέσα στο όμορφο τοπίο.
  Ελάχιστοι οι σημερινοί μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, 1-5 ζευγάρια γερόντων ουσιαστικά (με 171 κατοίκους στην απογραφή του 1951και 18 κατά την απογραφή του 1991), που απόμειναν εδώ τελευταίοι φρουροί και ασχολούνται με λίγα γιδοπρόβατα. Παλαιότερα οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου, τσοπάνηδες όλοι, έφευγαν το χειμώνα και πήγαιναν στο Πλατάνι, που ήταν το χειμαδιό τους και απέχει 17χλμ από την Αλέα και 48χλμ από το Αργος, χτισμένο σε υψόμετρο 450μ στα βόρεια κράσπεδα του Φαρμακά, το βορειότερο χωριό της Αργολίδας μέσα σε μικρή κοιλάδα, που την ποτίζει ο Ασωπός. Ένα ευχάριστο χωριό με άσπρα σπίτια ανάμεσα σε μεγάλα πουρνάρια και κέδρους ριζωμένο πάνω σε τραχύ ορεινό τόπο.
(Κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

ΕΞΟΧΗ (Οικισμός) ΑΛΕΑ
  Αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω στην πλαγιά Λάκες, μια διακλάδωση του Φαρμακά, αντικρίζει την Αλέα και το γόνιμο λεκανοπέδιό της από την Ανατολή.
  Δέντρα ψηλά περιβάλλουν τα σπίτια της Εξοχής, που προσφέρει από μακριά μια λυρική και δροσερή εικόνα το καλοκαίρι και ένα ιδανικό χιονισμένο τοπίο το χειμώνα. Οι κάτοικοί της, λίγες οικογένειες που έχουν απομείνει πλέον εκεί, ασχολούνται με γεωργικές καλλιέργειες - στάρια και κριθάρια, αραποσίτια και αμπέλια - καθώς και με κτηνοτροφικές ασχολίες. Εχουν ακόμη ελιές και ως 2000 καρυδιές. Οι περισσότεροι έχουν μετακομίσει στα χωριά, όπου πήγαιναν παλιότερα το χειμώνα για να “παραχειμάσουν”: στη Στέρνα, στο Μαλαντρένι, στο Ξηροπήγαδο, όπου ανέκαθεν είχαν σπίτια και “στανοτόπια”.
  Η Εξοχή έχει επίσης μεγάλη αποδημία στο εξωτερικό.
(Κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ