gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΡΙΚΑΛΑ Νομός ΘΕΣΣΑΛΙΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (6)

Αρχαίοι οικισμοί

ΑΘΑΜΑΝΙΑ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Ο πρώτος οικισμός και παλιά πρωτεύουσα της Αθαμανίας ήταν χτισμένη στη θέση «βρύσες» , 200μ ψηλότερα από συνοικισμό Παλαιοχώρι Γαρδικίου, όπου διατηρούνται ερείπια από κεράμους. Βρέθηκαν ακόμη αρχαιολογικά ίχνη, όπως νομίσματα με απεικονίσεις της Διώνης Αθηνάς, όπου αναγράφεται το όνομα Αθαμάνες. Ένα συγκεκριμένα σπάνιο νόμισμα δημοπρατήθηκε πριν πέντε χρόνια από οίκο της Αγγλίας με πλειοδότη Αθαμάνα που γεννήθηκε και κατοικεί στην Αμερική.

ΓΑΡΔΙΚΙ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Ίχνη αρχαιολογικού οικισμού βρίσκονται στη θέση "βρύσες" στο Παλαιοχώρι Γαρδικίου

Ποίτναιο ή Πότναιο

ΕΛΑΤΗ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
  Νοτιοανατολικά του χωριού, προς την κατεύθυνση του χωριού Καλόγηροι, και στις θέσεις "Ψηλή ράχη", "φτέρη", και "Κατώφλι" υπάρχουν ίχνη κάστρου και παλιού οικισμού. Πιστεύεται ότι ανήκουν στην Αρχαία πόλη "Ποίτναιο" ή "Πότναιο", που άκμασε από τον 5ον αιώνα π.Χ. έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν το 185 π.Χ το ζήτησαν οι Αθαμάνες από το Φίλιππο τον Ε' να τους επιστραφεί μαζί με τον Αθηναίο.
  Στην περιοχή του Ποίτναιου βρέθηκε ανάγλυφη επιτύμβια στήλη Εχένικου, πολεμιστή ή αξιωματικού που σκοτώθηκε σε μάχη κατά τον 4ον αιώνα π.Χ. Βρέθηκαν επίσης σπασμένα αγγεία, κεραμίδια, αγαλματίδια, νομίσματα καθώς και δύο τάφοι διαφορετικού βάθους και σχήματος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αιθήκων


Ποίτνεου ή Πότναιο

ΚΑΛΟΓΗΡΟΙ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
•Ίχνη ερειπωμένου κάστρου ελληνιστικής - ρωμαϊκής εποχής επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αρχαίων συγγραφέων πως η περιοχή των Καλογήρων βρισκόταν στα όρια του αρχαίου Ποίτνεου ή Πότναιου, βασιλείου των Αιθήκων κατά τον 4ο αι. π.Χ. έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
•Ευρήματα όπως νομίσματα, αγαλματίδια, περικεφαλαίες δε θεωρήθηκαν σημαντικά και δε διατηρήθηκαν από τους ντόπιους.
•Το Παλαιόκαστρο, στην κορυφή της Νεράϊδας , αποτελεί φυσικό οχυρό όπου βρέθηκαν ακόντια, ασπίδες, τύπος σφραγίδας της εποχής κ.α.
•Στην περιοχή της Αγίας Τριάδας οι τάφοι που βρέθηκαν δηλώνουν την ύπαρξη αρχαίου νεκροταφείου ελληνιστικής-ρωμαϊκής εποχής. Σώζεται επίσης τμήμα τοίχου με τεράστιους ογκόλιθους.
•Βρέθηκε ακόμη η επιτύμβια στήλη του Εχένικου, 4ου αι. π.Χ. το Μάρτιο του 1919 τυχαία από κάποιον καλλιεργητή κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας. Η επιτύμβια στήλη του Εχένικου, αναπαράσταση πολεμιστή ή αξιωματούχου που σκοτώθηκε σε μάχη, σε θεσσαλικό μάρμαρο με διαστάσεις 1,66 ύψους και 0,71 πλάτους κατά τη βάση, πάχους 0,08 (διαστάσεις βάθρου 78Χ55Χ25) φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρισας. Πρόσφατα ακριβές αντίγραφο τοποθετήθηκε στην πλατεία του χωριού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αιθήκων


Σελίδες επίσημες

ΒΡΟΝΤΕΡΟ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
Υπάρχουν ίχνη κάστρων ελληνιστικής εποχής.
Αρχαίος οικισμός ανακαλύφτηκε στη θέση "Τσιούκα" , χαμηλότερα από το σημερινό χωριό, σε μια προεξοχή της πλαγιάς.
Ίχνη επίσης διακρίνονται στη θέση "Κόρπου", στην κορυφή "Καζάρμα" και ίχνη τάφων καθώς η ανασκαφή έφερε στο φως δύο σκελετούς. (Πιθανολογείται ότι πρόκειται για τούρκικο ταμπούρι, στρατιωτικό φυλάκιο). Ίχνη παλιού κεραμοποιείου διακρίνονται και στη θέση "Κεραμαριά".

Σπήλαια

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ