gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 100 (επί συνόλου 104) τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Εορτές & πανηγύρια (104)

Ανάμεικτα

Πρωτομαγιά

ΜΕΛΙΣΣΩΝΑΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ

Αποκριάτικες

Το καρναβάλι της Αγίας Αννας

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Μακροχρόνια και πλούσια είναι η παράδοση του Αγιαννιώτικου Καρναβαλιού. Το Καρναβάλι της Αγίας Αννας είναι πολύ ιδιόμορφο, αισχρό και τραχύ, έχει Βακχική προέλευση και ανάγεται στις μυστηριακές εξάρσεις των Αρχαίων Ελλήνων.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Βλάχικος Γάμος

ΑΧΛΑΔΕΡΗ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Το Σάββατο της τελευταίας Αποκριάς.

Αλευρομουτζουρώματα

ΓΑΛΑΞΙΔΙ (Κωμόπολη) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Ένα από τα ξακουστά έθιμα της περιοχής είναι τα αλευρομουτζουρώματα. Κάθε χρόνο την Καταθαρά Δευτέρα αναβιώνουν δίνοντας μια ξεχωριστή διάσταση στα Κούλουμα!
Κάποιοι λένε ότι το έθιμο έχει τις ρίξες του στη βυζαντινή εποχή, όταν οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους. Άλλοι το συνδέουν με την ακμή της ναυτικής παράδοσης στο Γαλαξίδι το 1840, όταν ο ναυτικοί που ταξίδευαν στη Σικελία υιοθέτησαν τα έθιμα της γειτονικής χώρας.
Η γιορτή ξεκινάει λίγο μετά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Τα δρομάκια και το λιμάνι μετατρέπονται σε "εμπόλεμη ζώνη"! Οι ντόπιοι χωρίζονται σε ομάδες, ντυμένοι με παλιά ρούχα και έχοντας τα πρόσωπα τους βαμμένα με κάρβουνο, λουλάκι ή βερνίκι παπουτσιών και ξεκινά η μάχη με το φούμο και το χρωματιστό αλεύρι!

Κυριακή των Αποκρεών

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (Πόλη) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Την Κυριακή των Αποκρεών, παίζεται ο «Πανάρατος», λαϊκή, θεατρική παράσταση: ο Πανάρατος που πρωτοπαίχτηκε στο Καρπενήσι στις αρχές του αιώνα μας, αποτέλεσε σημαντικότατο γεγονός για την περιοχή με 40 και πλέον άνδρες «ηθοποιοί». Ο «Πανάρατος», αποτελεί παραλλαγή της «Ερωφίλης» του Γεωργίου Χορτάτζη και σύμφωνα με την προφορική παράδοση έφερε στο Καρπενήσι ο Ηπειρώτης Παπαγεωργίου που το 1918 έκτιζε την Μητρόπολη του Καρπενησίου, Αγία Τριάδα.
Ο Πανάρατος (αγαπητικός της βασιλοπούλας), γιος του βασιλιά της Θράκης, ανατρέφεται στο παλάτι του βασιλιά (πατέρα) και ερωτεύεται τη βασιλοπούλα, την οποία παντρεύεται κρυφά. Ο βασιλιάς που προορίζει για άλλον την κόρη του, όταν ανακαλύπτει το γεγονός, αποκεφαλίζει τον Πανάρατο. Η βασιλοπούλα αυτοκτονεί, ενώ ο υπασπιστής ή ο Χορός σκοτώνει τον βασιλιά. Ακολουθεί η «ανάσταση» όλων από τον Χάρο. Ο «Πανάρατος» έπιασε στην ηπειρωτική Ελλάδα στις αρχές του αιώνα ως «αγερμικό έθιμο» αφού το θάνατο της φύσης του χειμώνα, ακολουθεί η ανάστασή της την άνοιξη.

This extract is cited August 2003 from the Municipality of Karpenission URL below, which contains images.


Αποκριάτικες Εκδηλώσεις στο Καρπενήσι

Η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Καρπενησίου διοργανώνει κάθε χρόνο Αποκριάτικες Εκδηλώσεις με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, πάρτι μασκέ κ.λ.π.

Καθαρά Δευτέρα

Την Καθαρά Δευτέρα γίνεται Παραδοσιακό Γλέντι από Χορευτικά Συγκροτήματα που αναβιώνουν τα έθιμα του τόπου, το γαϊτανάκι, ο σατιρικός, βλάχικος γάμος, ενώ ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Λαϊκής Τέχνης η «Ευρυτανία», μοιράζει σε όλους φασολάδα, λαγάνα και κρασί στην Κεντρική πλατεία της Πόλης.

Τo Γαιταvάκι

ΛΕΒΑΔΙΑ (Πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
  Πρόκειται για παράδoση πoυ τηρoύvταv μέχρι και μετά τo Β’ Παγκόσμιo Πόλεμo στη Λιβαδειά, παράδοση που αvαβιώvει τα τελευταία χρόvια τηv τελευταία Κυριακή της Απoκριάς. Η αvαβίωση τoυ εθίμoυ συvάvτησε εξαιρετική υπoδoχή από τov κόσμο της περιοχής, πoυ συμμετέχει με ενθουσιασμό και κέφι τόσο στη διοργάνωση όσο και στηv ίδια τη γιορτή. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριωδίου και κορυφώνονται την Κυριακή της αποκριάς με την παρέλαση των αρμάτων από τις γειτονιές και τα σχολεία της πόλης. Στη συνέχεια ακολουθεί γλέvτι με λαϊκούς οργανοπαίκτες. Τo Γαιταvάκι οργανώνεται απo τους Φίλους του Καρναβαλιού της Λιβαδειάς με τη συμμετοχή και τηv ενίσχυση του Δήμου. Την καθαρή Δευτέρα διοργανώνονται παραδοσιακά κούλουμα στο λόφο του Αη-Λιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Σκυριανή Αποκριά

ΣΚΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΣΚΥΡΟΣ
  Οι Σκυριανές αποκριές, οργανώνονται και γιορτάζονται με τριπλό χαρακτήρα και περιεχόμενο.
  Το ένα σκέλος καλύπτουν οι παραδοσιακές εκδηλώσεις των μεταμφιεσμένων σε "Γέρους", "Κορέλες" και "Φράγκους" που καθιστούν το Σκυριανό καρναβάλι ένα από τα περισσότερο εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα της χώρας από άποψη ενδυματολογική, λαογραφική, ιστορική, εθνολογική και θρησκειολογική επειδή διατηρεί πολλά από τα τυπικά στοιχεία του αρχέγονου καρναβαλιού, τόσο στις μεταμφιέσεις των εορταστών όσο και στο τυπικό της διεξαγωγής και στις ονομασίες των πρωταγωνιστών του, παρά την παραφθορά που έχουν υποστεί με το πέρασμα των αιώνων.
  Το δεύτερο σκέλος, εξίσου αξιόλογο και ενδιαφέρον με το πρώτο αν και τελείως διαφορετικό, αποτελούν οι πρόχειρες υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και απαγγελίες σατυρικών στίχων από ερασιτέχνες ποιητές και ηθοποιούς. Οι σατυρικές αυτές παραστάσεις μας οδηγούν κατευθείαν στις ρίζες της Σάτιρας, όνομα προερχόμενο απ τον ίδιο τον Σάτυρο, τον τοτεμικό θεοποιημένο Τράγο γνωστό και με τα ονόματα Κρόνο και Πάνα στους Έλληνες και Σατούρνους στους Ρωμαίους, το μεγάλο θεό της πριν απ’ το Δωδεκάθεο εποχής.
  Το τρίτο μέρος είναι η Καθαρά Δευτέρα, η μεγαλύτερη λαϊκή εορτή των Σκυριανών που αποτελεί και το πανηγυρικό κλείσιμο της πανάρχαιας γιορτής του Τριώδιου.
  Όλο τούτο το θαυμάσιο εορταστικό και τελετουργικό τρίπτυχο, στο οποίο συμμετέχει το σύνολο των Σκυριανών, συνθέτει το ΤΡΙΩΔΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ.
  Το Τριώδι της Σκύρου, όπως θεωρώ πως είναι σωστότερο να ονομάζεται αυτή η τρισυπόστατη, παλλαϊκή εορτή κι όπως την αποκαλούνε ακόμα οι παλαιότεροι Σκυριανοί, είναι γνήσιο κατάλοιπο της πανάρχαιας λατρείας του Κρόνου. Οι εκδηλώσεις που γίνονται σήμερα δεν είναι παρά επιβίωση των αρχαιότατων τελετουργιών, γνωστών με τα ονόματα Κρόνια για τους Έλληνες και Σατουρνάλια για τους Ρωμαίους.
  Τριώδι, Τραγώδιο και Τραγωδία, δεν είναι παρά ωδή στον Τράγο, τον μεγάλο γνωστό μας τραγόμορφο και τραγοπόδαρο τοτεμικό θεό Πάνα, γνωστό και με το όνομα Κρόνος και Σατούρνους ή Σάτυρος που κυριαρχούσε επί αιώνες και χιλιετίες, στην πριν τη Δωδεκάθεο εποχή.
  Η λέξη Τριώδι ή Τριώδιον, αν και επισήμως ετυμολογείται ότι σημαίνει τρεις ωδές, εν τούτοις, ηχητικά μοιάζει πολύ με το τραώδιο, τραγώδιο, τραγούδι και κατ’ επέκταση με την τραγωδία. Επειδή το τριώδι εννοιολογικά ταυτίζεται με τις αποκριές και εφ’ όσον αυτές συνδέονται τόσο πολύ με τον τράγο, το Τριώδι ή Τριώδιο θεωρώ πως είναι πολύ πιθανό να ταυτίζεται με το τραγώδιο, την ωδή προς τον τράγο, απ’ την οποία προέρχεται η τραγωδία.
(κείμενο: Μάνο Φαλτάϊτς)

Κούλουμα - Καθαρή Δευτέρα

ΧΑΛΚΙΔΑ (Πόλη) ΕΥΒΟΙΑ
Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις είναι τα Κούλουμα όπου την Καθαρή Δευτέρα εορτάζονται παραδοσιακά στο Φρούριο της Κανήθου και σε πλατείες της πόλης με πρωτοβουλία του Δήμου Χαλκιδέων.

Εθιμικές

Εθιμο Οβριού

ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
Παλιό Μικρασιάτικο έθιμο που γίνεται το πρωί του Μ. Σαββάτου. Γίνεται περιφορά του Ιούδα και στην συνέχεια, ακολουθεί το κάψιμό του.

Αι Γιάννης

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
6/1
Το έθιμο του «Αι-Γιαννιού» αποτελεί κληρονομιά των κατοίκων του Δ.Δ Γοργοποτάμου, το οποίο διατηρείται ανέπαφο μέχρι σήμερα. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ανήμερα των Φώτων το απόγευμα μικροί και μεγάλοι μαζεύονται στο καφενείο του χωριού και ξεκινούν το τραγούδι από σπίτι σε σπίτι. Τραγουδάνε το τραγούδι του « Αι-Γιαννιού » σε όλους τους Γιάννηδες, τις Γιαννούλες, τους Φώτηδες και τις Φωτεινές. Οι εορταζόμενοι τους φιλεύουν παραδοσιακά λουκάνικα, χειροποίητες πίτες, και τους κερνάνε σπιτικό κρασί. Αυτοί με την σειρά τους πίνουν στην υγειά τους και τους εύχονται τα « χρόνια πολλά ». Φεύγοντας, ο νοικοκύρης του κάθε σπιτιού, τους δίνει νταμιτζάνες με κρασί, λουκάνικα, μπουμπάρια, κοτόπουλα, κουνέλια, τα οποία αναλαμβάνουν κάποιοι να τα μαγειρέψουν για το βραδινό γλέντι, που γίνεται στο τοπικό καφενείο και στο οποίο προσκαλούνται όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Το γλέντι κρατάει μέχρι πρωίας, δίνοντας την ευκαιρία στους χωριανούς να θυμηθούν τα παλιά και να γλεντήσουν. Το έθιμο διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γοργοποτάμου «Αγιος Γεώργιος» με την οικονομική στήριξη του Δήμου Γοργοποτάμου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Γοργοποτάμου


Ριζικάρια

ΔΕΛΦΟΙ (Κωμόπολη) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
24/6
Το έθιμο αυτό έσβησε σιγά-σιγά, όμως θα το περιγράψουμε με λίγα λόγια. Την παραμονή του Αη-Γιαννιού του Κλείδωνα ή Ριγανά, στις 24 Ιουνίου, ρίχνονταν τα ριζικάρια. Οι νέες κοπέλες ανά γειτονιά έπαιρναν τ' αμίλητο νερό από τις τρεχούμενες βρύσες, το έβαζαν μέσα σε πήλινες κανάτες και έριχναν μέσα προσωπικά αντικείμενά τους, όπως βραχιόλια, κουμπιά, δαχτυλίδια, καρφίτσες. Έπειτα το σκέπαζαν με όμορφη μαντήλα και το κλείδωναν. Στο Χρισσό την κανάτα την τοποθετούσαν από το βράδυ στα κεραμίδια του σπιτιού, ενώ στους Δελφούς - όπως αναφέρει ο τοπικός συγγραφέας, Γιάννης Μπακούρος - στο πηγάδι, στην γειτονιά της «Κοτοπόζας». Την άλλη μέρα, ανήμερα του Αη-Γιαννιού, έπαιρναν την κανάτα οι παντρεμένες γυναίκες της γειτονιάς και την τοποθετούσαν πάνω στο τραπέζι ή στο πεζούλι της αυλής. Τότε φώναζαν τ' αγόρια και τα κορίτσια να διπλώσουν κυλινδρικά τα χαρτάκια του ημερολογίου με τα στιχάκια και να τα βάλουν σε ένα κουτί. Μόλις τραβούσαν ένα-ένα τα αντικείμενα και τα έδιναν στις κοπέλες που τους ανήκαν, τραβούσαν και ένα χαρτί με στιχάκι από το κουτί και το έδιναν στην ίδια κοπέλα. Τότε εκείνη το διάβαζε και γινόταν κουσκούσι και πειράγματα. Ένα από τα πλέον γνωστά γνωμικά έλεγε: «Γαλανομάτα κόρη μου καρτέρα και θα έλθω πάνω σε μαύρο άλογο και θέλω να σε κλέψω» Το έθιμο συνοδευόταν με τηγανίτες και λουκούμια. Οι δε παντρεμένες γυναίκες προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τα γνωμικά, και να ζευγαρώσουν τις κοπέλες με νέους που νόμιζαν ότι έχουν κατά νου εκείνες. Το βράδυ τελείωνε το γεγονός με άναμμα φωτιάς στη γειτονιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Δελφών


Ημερομηνία και Μερομήνια

1/8 - 12/8
Τις πρώτες 12 ημέρες του Αυγούστου οι ηλικιωμένοι, και ιδιαίτερα οι βοσκοί, έκαναν μετεωρολογικές παρατηρήσεις και προέβλεπαν τον καιρό για τους υπόλοιπους 12 μήνες: η πρώτη του μήνα αφορά τον Αύγουστο, η δεύτερη τον Σεπτέμβριο, κ.ο.κ. Πολύ παλιότερα τις ημέρες αυτές οι γυναίκες δεν έπλεναν, γιατί έρχονταν οι Δρίμες, οι νεράiδες που ζουν στα φαράγγια και τις κακοτοπιές και ξέσχιζαν τα κρεμασμένα για στέγνωμα ρούχα στις αυλές των σπιτιών. Οι άνδρες δεν έκοβαν ξύλα για στέγες, πατώματα και άλλα είδη οικιακής χρήσεως, γιατί θα «σαρακώνονταν». Ούτε έκαναν βαριές δουλειές, γιατί έπρεπε να «μηνολογιάσουν», δηλαδή να προβλέψουν τις καιρικές συνθήκες των μηνών που ακολουθούσαν. Σήμερα μόνο οι βοσκοί παρακολουθούν τα ημερομήνια ή μερομήνια στην περιοχή των Δελφών και του Χρισσού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Δελφών


Χριστούγεννα στο Καρπενήσι

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (Πόλη) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Στις αρχές Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, ο Δήμος Καρπενησίου διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων στην Κεντρική πλατεία της πόλης με ομιλίες και ευχές από τις Τοπικές Αρχές, Ύμνους από Χορωδίες, Αναπαράσταση των Τριών Μάγων κ.λπ. Μέσα στους Ήχους των Ύμνων και των Βεγγαλικών γίνεται η Φωταγώγηση του Πανύψηλου Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καρπενησίου


Αγίου Ιωάννη

ΚΗΠΟΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
29/8
  Οι νοικοκυρές μαζεύονται και μαγειρεύουν τα παραδοσιακά φαγητά της ημέρας : μελιτζάνες με πατάτες, το παραδοσιακό "κεσκέσι" (φαγητό με στάρι και κρεμμύδια) και ρεβύθια με το ρύζι. Τα φαγητά μοιράζονται στην εκκλησία και στα παραδοσιακά καφενεία, που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου μετά το πέρας της λειτουργίας.

Πιπεριά

ΝΗΛΕΑΣ (Δήμος) ΧΑΛΚΙΔΑ
  Γιορτάζεται στα ορεινά χωριά της περιοχής, είναι χαριέστατο έθιμο αγερμού για βροχή και σοδειά της γης.

Εμποροπανήγυρεις

Εμποροπανήγυρη Καρπενησίου

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (Πόλη) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
27/7/2002 - 31/7/2002
Αρχίζει στις 27 Ιουλίου και διαρκεί 5 ημέρες, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη.

ΛΕΒΑΔΙΑ (Πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
Γίνεται κάθε χρόνο τo πρώτο 15μερo τoυ Οκτωβρίου με τη συμμετοχή εκατοντάδων μικροπωλητών.

Αγίας Παρασκευής

ΧΑΛΚΙΔΑ (Πόλη) ΕΥΒΟΙΑ
26/7/2002
Ακολουθεί στις 26 Ιουλίου μεγάλη εμποροπανήγυρη και ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής της πολιούχου της πόλης διάρκειας 8 ημερών.

ΧΑΝΙΑ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ (Οικισμός) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
6/10/2003 - 14/10/2003
  Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων τότε που η διακίνηση των προϊόντων γινόταν σχεδόν αποκλειστικά στα παζάρια. Κάθε χρόνο παρουσιάζει μία δυναμική, συνεχώς αυξανόμενη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους εμπόρους και επισκέπτες. Σήμερα εκτός του οικονομικού ενδιαφέροντος που έχει, αποτελεί και αξιόλογο λαογραφικό στοιχείο για το Δήμο Αυλώνος.

Εορτές εποχιακών προϊόντων

Γιορτή Καστάνων - μέσα Οκτωβρίου

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
   Γύρω στα μέσα του Οκτωβρίου στην Αγία Τριάδα γίνεται η μεγάλη γιορτή των Καστάνων. Το βασικότερο γεωργικό προϊόν όλου του Δήμου Κτημενίων είναι τα κάστανα, τα οποία μάλιστα κρατούν πάντοτε πολύ καλές τιμές στην αγορά χάρη στην εξαιρετική τους ποιότητα.
   Ιδιαίτερα η Αγία Τριάδα έχει ταυτιστεί με τα κάστανα. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει από χρόνια καθιερώσει τον εορτασμό της συγκομιδής τους. Την περίοδο αυτή η Αγία Τριάδα και οι Δομιανοί κυρίως, αλλά και τα άλλα χωριά του Δήμου ζωντανεύουν από αυτούς που συγκεντρώνονται για τη συγκομιδή. Έτσι και η Γιορτή των Καστάνων δίνει την ευκαιρία να μαζευτούν, να γλεντήσουν και να δώσουν τις "υποσχέσεις" για το επόμενο αντάμωμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Κτημενίων


Γιορτή Καλαμποκιού

ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ (Δήμος) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Πολλές θρησκευτικές γιορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα χωριά του Δήμου. Ανάμεσά τους "η γιορτή του καλαμποκιού" που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και περιλαμβάνει την παρουσίαση χορευτικών και μουσικών συγκροτημάτων και βραδιές με παραδοσιακή μουσική.

Γιορτή Πέστροφας

ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ (Πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
9/7 - 10/7

Γιορτή Καλαμαριού το κλαλοκαίρι

ΧΗΛΗ (Οικισμός) ΚΑΡΥΣΤΙΑ

Ιστορικές αναμνήσεις

ΓΙΑΝΝΗΔΕΣ (Οικισμός) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
24/5
  Στο Δήμο Κονιστρών, σε συνεργασία με το Δήμο Κύμης στις 24 Μαϊου τελείται μνημόσυνο σε μνήμη των εκτελεσθέντων από τα γερμανκά στρατεύματα κατοχής στον τόπο της εκτέλεσής τους, στο εξωκλήσι του Αγίου Συμεών, στους Γιάννηδες. Η ημέρα περιλαμβάνει αγώνες δρόμου και παραδοσιακούς χορούς, με την συμμετοχή των μαθητών καθώς και ομιλίες και δεξίωση στο Δημαρχείο Κονιστρών.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάϊο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Κονιιστρών.

Ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  Κάθε χρόνο, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, οργανώνεται από τον Δήμο Γοργοποτάμου ο Εορτασμός της επετείου του αποκορυφώματος της Εθνικής Αντίστασης, η ανατίναξη της ιστορικής γέφυρας του Γοργοποτάμου. Με κάθε επισημότητα αλλά και με συγκίνηση συγκεντρώνονται όλοι, απόγονοι αλλά και επιζώντες Έλληνες και ξένοι, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης. Το παρόν δίνουν, όλος ο πολιτικός κόσμος, αντιστασιακές οργανώσεις, αλλά και απλοί πολίτες απ' όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Η Ναυμαχία του Αστιγγος

ΙΤΕΑ (Πόλη) ΦΩΚΙΔΑ
Καθιερώθηκε ως εθνική επέτειος και γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου

Καρναβάλια

Καρναβάλι Αμαρύνθου

ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
Ο Δήμος Αμαρύνθου διοργανώνει κάθε χρόνο το πολύ γνωστό Καρναβάλι Αμαρύνθου. Ενα Καρναβάλι με παράδοση άνω των 15 χρόνων το οποίο λαμβάνει χώρα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην Αμάρυνθο. Η μεγάλη και εθελλοντική συμμετοχή των νέων - και όχι μόνο - της Αμαρύνθου και η μεγάλη διάθεση για δουλειά, με τελικό στόχο την επιτυχία του καρναβαλιού, είναι οι λόγοι που έχουν κάνει το καρναβάλι Αμαρύνθου τόσο γνωστό. Χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται το Καρναβάλι κάθε χρόνο και μένουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Σας περιμένουμε λοιπόν και εσάς για να διασκεδάσουμε μαζί, στο επόμενο Καρναβάλι που έχει προγραμματιστεί για το 2002.

Carnival on Skyros - The Dance Of All Time

ΣΚΥΡΟΣ (Νησί) ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Once upon a time, time way back, on the island of Skyros there lived an old shepherd and his wife. They were in the mountains tending their flocks. It was the season just after winter and just before spring, when the weather does all sorts of strange things . . .

Διονυσιακοί απόηχοι

  Οι αντιθέσεις στη Σκύρο δεν είναι τουριστικά στιγμιότυπα, είναι τρόπος ζωής. Σ’ αυτό το νησί, το ποτισμένο με το λιβάνι και το μύρο της Χριστιανικής θρησκείας έρχονται οι απόκριες με τη Διονυσιακή τους ατμόσφαιρα και δονούν με άλλου είδους συγκινήσεις. Τις Κυριακές της αποκριάς, με αποκορύφωμα την τελευταία Κυριακή (της Τυροφάγου), ξεχύνονται στους δρόμους του νησιού οι Γέροι και οι Κορέλες (κουρέλα, κουρέλι από το λατινικό coriellym), αναβιώνοντας ένα παλιό σκυριανό έθιμο που τρέχουν να το δουν από όλα τα μέρη της Ελλάδος.
  Η φορεσιά του "Γέρου", που τη φορούν τα παλικάρια, είναι η πιο εντυπωσιακή. Μαύρη κάπα με κουκούλα, μάσκα στο πρόσωπο και ζωσμένος με 30 ή 40 κουδούνια προβάτων. Με χορευτικό βάδισμα, μαζί με τη συνοδεία του, την "Κορέλα" και τον "Φράγκο", φτιάχνουν ένα θορυβώδες σύνολο, φοβερό στην εντύπωση, που προξενεί δέος στα παιδιά και αφυπνίζει τα άδυτα των μεγάλων.
  Ο μύθος λέει ότι ο "Γέρος" αναπαριστά ένα γέρο τσοπάνη που έχασε, κάποια αποκριά, όλα του τα πρόβατα από την βαρυχειμωνιά. Για να κοινοποιήσει το τραγικό γεγονός στους χωριανούς του, ζώστηκε τα κουδούνια των νεκρών του και των ζώων και μαζί με την κουρελιασμένη γυναίκα του (κορέλα) περπάτησαν από σοκάκι σε σοκάκι και εβόησε ο τόπος από τη συμφορά.
  Πέρα από το μύθο, τα κουδούνια ήταν πολύ γνωστά στην αρχαιότητα, γιατί με αυτά κρεμασμένα στις ασπίδες τους οι πολεμιστές φοβέριζαν τους εχθρούς. Ίσως το έθιμο να έχει μια τέτοια έννοια, να ξορκίσει δηλαδή κάθε κακό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σκύρου.

Πανηγύρια

Αγία Μαρίνα

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (Χωριό) ΤΙΘΟΡΕΑ
17/7

Αγία Παρασκευή

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΛΟΚΡΙΔΑ
26/7

Του Αγίου Πνεύματος

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
23/8 - 23/8
  Εορταστική εκδήλωση στον Αγιο Ιωάννη το Κεσκεσά, όπου σερβίρονται δωρεάν παραδοσιακά φαγητά.

Αγίου Κωσταντίνου και Ελένης

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
21/5

Αγίας Παρασκευής

26/7

Αγίου Δημητρίου

26/10

Η Απόδοση της Κοίμησης της Παναγίας

ΑΚΤΑΙΟ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
23/8

Αγίου Δημητρίου

26/10

Αγίου Θεοδώρου

28/2

ΑΧΛΑΔΕΡΗ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
25/3/2003 - 25/3/2003

Μεταμόρφωση του Σωτήρος

6/8 - 6/8

8/9 - 8/9

Αγίας Παρασκευής

ΒΑΡΓΙΑΝΗ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
26/7/2004

Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

ΓΙΑΝΝΙΤΣΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
26/9

Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

14/9

Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
6/8

Κοίμηση της Θεοτόκου

ΓΥΜΝΟ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΑ
14/8 - 16/8
Τριήμερο λαϊκό παραδοσιακό πανηγύρι.

Της Υπαπαντής

ΔΟΜΙΑΝΟΙ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
2/2

"Τα εννιάμερα της Παναγίας"

ΘΗΒΑ (Πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
23/8 - 30/8
Aπό τις 23 έως 30 Aυγούστου κάθε χρόνο γίνεται στην πόλη η εμποροπανήγυρη, που συμπίπτει με τον εορτασμό του Mητροπολιτικού Nαού που πανηγυρίζει τα «εννιάμερα της Παναγίας». Tο πανηγύρι της Θήβας πραγματοποιείται από το 1845, ως υπαίθρια αγορά διαφόρων εμπορευμάτων και ζώων. Eκτός όμως του εμπορικού του χαρακτήρα το πανηγύρι, έχει και εορταστικό με τον θρησκευτικό εορτασμό, αλλά και με την δυνατότητα που δίνεται στους δημότες και τους επισκέπτες να διασκεδάσουν με τους ήχους του νταουλιού και της πίπιζας και να απολαύσουν πλούσια εδέσματα με πρώτο το σουβλιστό γουρουνόπουλο, που αυτές τις ημέρες καταναλώνεται σε μερικές δεκάδες τόνους.Τις ημέρες της εμποροπανήγυρης τη Θήβα επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες από τη γύρω περιοχή και τους γειτονικούς νομούς.Η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά εορταστική και αποζημιώνει τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, με παιχνίδια, λούνα-πάρκ, ψώνια και φαγοπότι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Θήβας


Μεταμόρφωση του Σωτήρος

ΙΤΕΑ (Πόλη) ΦΩΚΙΔΑ
6/8

Δεκαπενταύγουστος

ΚΑΔΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
15/8
Φημισμένο παραδοσιακό πανηγύρι

Σωτήρος

ΚΑΛΛΙΘΕΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
6/8
Ανήμερα του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου πραγματοποιείται στην ομώνυμη εκκλησιά στα Πάνω Μάγουλα πανηγύρι, όπου ο επισκέπτης μετά τη Θεία Λειτουργία μπορεί να γευτεί το πατροπαράδοτο 'κεσκέσι'. Το φαγητό ετοιμάζουν οι κάτοικοι της περιοχής με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή και το ευλογεί σύμφωνα με την παράδοση πριν προσφερθεί στους επισκέπτες, ο εφημέριος του ναού.

Αγίας Παρασκευής

25/7
Παραδοσιακό πανηγύρι στην ΚΑΛΛΙΘΕΑ παραμονή της Αγ. Παρασκευής

Αγίου Γεωργίου

ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ

Αγίας Παρασκευής

26/7/2004

Αγίου Πνεύματος

Αποτομή Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου

ΚΙΡΡΑ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τους Κιρραίους αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί η εμποροπανήγυρις και ζωοπανήγυρης στις 29 Αυγούστου παράλληλα με την θρησκευτική πανήγυρη του ομώνυμου ξωκλησιού του Αγίου Ιωάννου που γιορτάζει την αποτομή της κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου. Για πέντε ολόκληρες μέρες το χωριό μεταμορφώνεται από τον κόσμο που συρρέει, να προσκυνήσει, να ψωνίσει στο "παζάρι" και να ψυχαγωγηθεί στις ταβέρνες του.

Αγίου Βλασίου

11/2

Αγίας Μαρίνας

ΚΟΝΙΣΤΡΕΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
17/7

Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΜΑΡΙΟΛΑΤΑ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
15/8/2004
Στον Καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως

Το Γενέσιον της Θεοτόκου

8/9/2004

Αγίας Μαρίνας

ΜΑΡΜΑΡΙ (Χωριό) ΕΥΒΟΙΑ
17/7

Προφήτη Ηλία

ΜΕΛΙΣΣΩΝΑΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
20/7

Κοιμήσεως Θεοτόκου

15/8

Μεταμόρφωση Σωτήρος

ΜΟΔΙ (Χωριό) ΤΙΘΟΡΕΑ
6/8

Mεταμορφώσεως Σωτήρος

ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΑΓΜΑΤΑ (Μοναστήρι) ΘΗΒΕΣ
6/8

Oσίου Kλήμεντος

26 Ιανουαρίου και 1η Μαϊου

Tιμίου Σταυρού

14/9

Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
21/5

Γενεσίου της Θεοτόκου

8/9

ΝΕΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Την 1η Κυριακή του Μαϊου γίνεται πανηγύρι στη "Βρύση της Νικολέτας", όπου σερβίρονται δωρεάν φαγητό και σπιτικές πίτες.

29/8/2003 - 29/8/2003

Του Αγίου Κωνσταντίνου

ΝΕΡΟΤΡΙΒΙΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
21/5
Πολιούχος του χωριού

Του Αη Γιάννη του Αποκεφαλιστή

29/8
Τριήμερο πανηγύρι, με ξεφάντωμα στην πλατεία του χωριού.

Κοιμήσεως Θεοτόκου

ΟΙΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
15/8/2004

ΟΚΤΩΝΙΑ (Κωμόπολη) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
16/4/2003 - 16/4/2003
Εκδήλωση στην εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής.

Αγία Μαρίνα

17/7/2003 - 17/7/2003

Γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

15/8 - 15/8

Αγίων Αναργύρων

ΟΡΙΟ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
6/7 - 6/7

Γιορτή του Δεκαπενταύγουστου

15/8 - 15/8

Του Αγίου Πνεύματος (κινητή εορτή)

ΠΑΡΑΔΕΙΣΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ

Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου

29/8

Γεννήσεως της Θεοτόκου

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
8/9

Αγίου Πνεύματος

Γεννήσεως της Παναγίας

ΠΟΘΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
8/9

Αγίων Θεοδώρων

ΣΕΡΓΟΥΛΑ (Χωριό) ΕΥΠΑΛΙΟ
8/6/2004

Κοιμήσεως Θεοτόκου

15/8/2004

Αποτομής Ιωάννου Προδρόμου

29/6/2004

Αγίας Σοφίας

17/9/2004

Αγίου Γεωργίου

ΣΚΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΣΚΥΡΟΣ

Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου

ΣΤΟΥΠΠΑΙΟΙ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
15/8

Αγίου Ζαχαρίου και της Ελισάβετ

5/9

Ζωοδόχου πηγής (κινητή εορτή)

ΦΗΓΙΑΣ (Οικισμός) ΚΑΡΥΣΤΙΑ

Μεταμόρφωση του Σωτήρος

ΩΡΟΛΟΓΙΟ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
6/8/2003 - 7/8/2003
Πανηγύρι στο Δημοτικό Σχολείο με παραδοσιακά φαγητά.

Πασχαλινές

Κάψιμο του Ιούδα

ΑΓΙΟΣ (Χωριό) ΑΙΔΗΨΟΣ
Την Κυριακή μετά την Αγάπη τελείται το κάψιμο του Ιούδα στην κεντρική πλατεία.

ΑΡΑΧΩΒΑ (Κωμόπολη) ΒΟΙΩΤΙΑ
Ανήμερα του Πάσχα και από το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Την επομένη πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στο λόφο. Ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα και το απόγευμα χορεύουν γυναικείοι χορευτικοί σύλλογοι. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με κλέφτικα αγωνίσματα, όπως το σήκωμα της πέτρας κλπ.

Πάσχα στο Καρπενήσι

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (Πόλη) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Με πρωτοβουλία του Δήμου Καρπενησίου και της Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Καρπενησίου, πραγματοποιείται «Το Γνήσιο Ρουμελιώτικο Πάσχα», με το παραδοσιακό ψήσιμο των αρνιών, τα κόκκινα αυγά, ντόπιο κρασί και παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καρπενησίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ