gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 16 τίτλοι με αναζήτηση: Πολιτιστικά γεγονότα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΡΗΤΗ Νησί ΕΛΛΑΔΑ" .


Πολιτιστικά γεγονότα (16)

Πολιτιστικές εκδηλώσεις-εορτές

Ελύρεια

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΛΙΝΟ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ
Ομιλία, θεατρική παράσταση, μουσικοχορευτική βραδιά, απονομή τιμητικών διακρίσεων.

Μουσικές Εκδηλώσεις "Εν Απτέρα", Ιούλιος-Αύγουστος

ΑΠΤΕΡΑ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
Τελούνται στο εσωτερικό του κάστρου Παλαίκαστρο της Απτέρας. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η αναβίωση της πλούσιας μουσικής παράδοσης της περιοχής και η προβολή των ντόπιων καλλιτεχνών. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο Ιούλιο και Αύγουστο. Συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και συνδυάζουν τη μαγεία της μουσικής με την επιβλητικότητα του χώρου και του τοπίου.

Διαγωνισμούς παραδοσιακής κρητικής μαγειρικής

ΚΑΒΡΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΓΑΖΙ
Ιδιαίτερη θεωρείται η προσφορά του πολιτιστικού συλλόγου του Καβροχωρίου ο οποίος ιδρύθηκε το έτος 1995 και έκτοτε έχει διοργανώσει 3 παγκρήτιους διαγωνισμούς παραδοσιακής κρητικής μαγειρικής και ένα πανελλήνιο διαγωνισμό μαγειρικής για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η διοργάνωσή του γίνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ημέρα Σάββατο με έναρξη νωρίς το απόγευμα έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι διαγωνιζόμενοι μαγειρεύουν μπροστά στο κοινό σε κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους στην πλατεία του χωριού.
Θα μπορούσαμε ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιους νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες όπως: χόντρο με χοχλιούς, χοιρινό με πράσα και αμαθειές κ.α. Κατά τη διάρκεια της βραδείας φιλοξενούνται συμπληρωματικές εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα εκθέσεις βιβλίου που αναφέρονται στην κρητική κουζίνα, εκθέσεις ζωγραφικής και εκθέσεις βοτάνων που ευδοκιμούν στην Κρήτη, όπως φασκόμηλο, ρίγανη κ.α. Ο Σύλλογος φροντίζει μετά το τέλος του διαγωνισμού και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο να διασκεδάσει τους επισκέπτες του με παραδοσιακά κρητικά συγκροτήματα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γαζίου


Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Διεθνές Τουρνουά Γρήγορου Σκακιού

ΚΟΥΡΝΑΣ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ

Ναυτική Εβδομάδα

ΣΗΤΕΙΑ (Πόλη) ΛΑΣΙΘΙ
Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Λιμεναρχείο Σητείας, την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Πρόκειται για διαλέξεις, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις και διοργάνωση ιστιοπλοϊκών αγώνων.

Πολιτιστικές Δραστηριότητες

ΣΟΥΔΑ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Πολιτιστική Εκδήλωση Γαβαλοχωρίου

ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΒΑΜΟΣ
, , 6/1
Χορός και Πρωροχρονιάτικα δώρα στα παιδάκια των μελών του Συλλόγου του Γαβαλοχωρίου.

Εκδήλωση Γλώσσας

ΓΛΩΣΣΑ (Χωριό) ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μοθιανών - Σκαφιώτου "Η Αναγέννηση" διοργανώνει καλοκαιρινή εκδήλωση, μία ημερομηνία ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όποτε ορίσει το διοικητικό συμβούλιο.
Περιλαμβάνει, όπως όλες οι παραδοσιακές εκδηλώσεις, Κρητική Μουσική, εκλκτά φαγητά και άφθονο κρασί. Τέτοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται για να συναντήσει κανείς φίλους, να ακούσει μουσική και να χορέψει απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το καλό φαγητό και ποτό.

Γραμβούσια, Ιούλιος - Αύγουστος

ΚΙΣΣΑΜΟΣ (Πόλη) ΧΑΝΙΑ
Τα "ΓΡΑΜΒΟΥΣΙΑ" είναι μια πολιτιστική εκδήλωση με σκοπό την ανάδειξη του τόπου και τη γνωριμία με αυτόν, μέσα από την παράδοση, τη μουσική, τις τέχνες, τον αθλητισμό. Πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο υπό την αιγίδα του Συλλόγου Προβολής Κίσσαμου "H Γραμπούσα", και με την οικονομική ενίσχυση και συμμετοχή του Δήμου Κίσσαμου. Η επιτυχία της διοργάνωσης είχε σαν αποτέλεσμα να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, προσελκύοντας ντόπιους και παραθεριστές κάθε χρόνο.

Γιορτή της Λάϊνας

ΝΟΧΙΑ (Χωριό) ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ
Τον Αύγουστο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νοχιών διαργανώνει την Γιορτή της Λαϊνας. Στο δημοτικό διαμέρισμα των Νοχιών κατασκευάζεται η παραδοσιακή Λαϊνα (Στάμνα) διαφορετικά από οποιοδήποτε άλλο μέρος.
Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου γίνεται έκθεση αγγειοπλαστικής, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να αγοράσει σπάνια εκθέματα.Στην πλατεία του Δημοτικού Σχολείου ακολουθεί γλέντι. Χαρακτηριστική είναι η φιλοξενεία των κατοίκων του χωριού οι οποίοι με το κέφι τους, τα παραδοσιακά φαγητά και την Κρητική Μουσική παρακινούν τους καλεσμένους τους να διασκεδάσουν και να χορέψουν μέχρι το πρωί.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε επισκέπτης φεύγει με κάποιο δείγμα της παραδοσιακής τέχνης που του δίνεται σαν δώρο.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Τσιβαρά, Ιούλιος-Αύγουστος

ΤΣΙΒΑΡΑΣ (Οικισμός) ΑΡΜΕΝΟΙ
Τηλέφωνο: +30 28250 36807-86431
Την περίοδο του καλοκαιριού γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στον οικισμό Τσιβαρά όπως εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις παραδοσιακών κατασκευών, διοργάνωση εκδρομών, Κρητικές βραδιές.

Φεστιβάλ

Ναυτική Εβδομάδα

ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
Εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας κάθε δεύτερο έτος τον μήνα Ιούνιο στο αλιευτικό καταφύγιο της Γεωργιούπολης

Matala Festival

ΜΑΤΑΛΑ (Χωριό) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τηλέφωνο: +30 28920 340200
Φαξ: +30 28920 24105
  Στα Μάταλα, με τις θρυλικές μνήμες της δεκαετίας του ’60 και ’70, ένα νέο φεστιβάλ έρχεται να ενώσει το χτες με το σήμερα σε ένα ταξίδι μουσικής, τέχνης και πολιτισμού, φιλοδοξώντας να καταστεί ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της περιοχής. Το πρώτο Φεστιβάλ «Μάταλα» πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Φαιστού τον Ιούνιο του 2011 με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων τοπικού χαρακτήρα, αλλά και με προσκεκλημένους καλλιτέχνες από διάφορες χώρες.

  Το επόμενο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 Ιουνίου 2012

ΜΥΡΣΙΝΗ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ
Πρόκειται για 2 έως 4 συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, που γίνονται κάθε χρόνο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκδηλώσεων του χωριού Μυρσίνη, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρσίνης.

Αναγεννησιακό φεστιβάλ

ΡΕΘΥΜΝΟΝ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ
Από το 1987 και κάθε καλοκαίρι, διοργανώνεται από τον Δήμο Ρεθύμνης το φημισμένο Αναγεννησιακό φεστιβάλ. Το μεγάλο αναγεννησιακό υπόβαθρο του Ρεθύμνου στην αρχιτεκτονική μα και στα γράμματα το κατέστησε σαν τον φυσικό φορέα μιας σειράς εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της Κρητικής μα και της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης γενικώτερα. Στα χρόνια της πορείας του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν όλα τα έργα του κρητικού θεάτρου και μια πλειάδα έργων του Σαίξπηρ, του Μολιέρου του Γκολντόνι κ.ά. Δεκάδες μουσικά σχήματα απ' όλο τον κόσμο έπαιξαν μουσική από την Αναγέννηση ως τις μέρες μας και σκηνές της comedia del arte παραστήθηκαν στα σοκάκια του βενετσιάνικου Ρεθύμνου. Κι ακόμη χορός, εκθέσεις ζωγραφικής, διαλέξεις και κινηματογράφος συμπληρώνουν το πλαίσιο της δράσης του φεστιβάλ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Ρεθύμνου


The Kornaria Festival

ΣΗΤΕΙΑ (Πόλη) ΛΑΣΙΘΙ
  Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη της Σητείας, που ξεκινούν αρχές Ιουλίου και διαρκούν έως 15/8. Θεσμός καταξιωμένος, με ευρύτατη απήχηση άρχισε πριν 10 τουλάχιστον χρόνια και περιλαμβάνει μουσικές, θεατρικές, χορευτικές εκδηλώσεις, ως επίσης διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και αθλητικές διοργανώσεις (Κορνάρειος Δρόμος με συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα, Beach Volley). Οι εκδηλώσεις των Κορναρείων γίνονται στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων του Ενετικού φρουρίου Καζάρμα και στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας. Στο πλαίσιο των Κορναρείων διοργανώνονται σε χωριά του Δήμου εκδηλώσεις όπως Καζανέματα (γιορτή ρακής) και Κλήδονας (τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου).
  Στόχος των Κορναρείων είναι η πολιτιστική αναβάθμιση της Σητείας και η δυνατότητα που δίνεται στους ξένους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με τον πολιτισμό του τόπου. Διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σητείας και η ΔΕΠΟΤΑΣ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Σητείας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ