gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 61 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΕΣΣΗΝΙΑ Νομός ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" .


Προσκυνήματα (61)

Εκκλησίες

Αγια Σοφία

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ (Οικισμός) ΛΕΥΚΤΡΑ

Παναγίας Γαργαλιάνων

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ (Κωμόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Ιστορικός ναός στη κεντρική Πλατεία των Γαργαλιάνων ο οποίος θεμελιώθηκε επί Βενετών τον 17ο αιώνα και αποπερατώθηκε στις αρχές του 18ο αιώνα. Στο ναό αυτό εκκλησιάσθηκε ο Μακρυγιάννης το 1825 πριν αναχωρήσει για το Ναβαρίνο. Στον ιερό του ναού σώζεται εικόνα με τις σπαθιές του Ιμπραήμ όταν λεηλάτησε τη πόλη.

Ο Ναός της Σαμαρίνας

ΕΛΛΗΝΟΕΚΚΛΗΣΙΑ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΥΣΑ
Ο Ναός της Σαμαρίνας της άλλοτε Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, τιμάται σήμερα στο όνομα της Ζωοδόχου Πηγής (Θεοτόκου) και είναι γνωστός με την κοινή ονομασία Σαμαρίνα. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Ελληνοεκκλησιά (Σάμαρι) και εξαρτιόταν απο την βυζαντινή επισκοπή της Ανδρούσας. Ως κτίσμα ανήκει στα τέλη του 12ου και αρχές του 13ου αιώνα, περί το 1200 μ.Χ. κατά την τοπική παράδοση. Κατά μια εκδοχή χτίσθηκε πάνω στα ερείπια παλιού ειδωλολατρικού ναού αφιερωμένου στη θεά Ρέα. Το σχήμα του κυρίως ναού είναι σταυροειδές, ενώ ο τρούλος είναι διακοσμημένος με τούβλα και στηρίζεται σε δύο κίονες και σε πεσσούς του τέμπλου. Τα τέσσερα υποστηρίγματα των αψίδων, που υποβαστάζουν τον τρούλο, είναι κίονες και δύο μαρμάρινοι πεσσοί του τέμπλου, που φέρουν τον τρούλο πιο κοντά προς το Αγιο Βήμα, ενώ στα θολωτά ημισφαίρια είναι φανερή η επίδραση της κωνσταντινουπολίτικης αρχιτεκτονικής.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Ιστορικός Ναός Αγίων Αποστόλων

ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Πόλη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Εδώ στις 23 Μαρτίου 1821 έδωσαν τον πρώτο όρκο και συνέταξαν τη Διακήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας οι επαναστατημένοι Ελληνες.

Βυζαντινός ναός Μονής Σαμαρίνας, 12ου αιώνα

ΚΑΛΟΓΕΡΟΡΡΑΧΗ (Χωριό) ΑΝΔΡΟΥΣΑ

Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Παναγία Ελεήστρια

ΚΟΡΩΝΗ (Κωμόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
  Κάτω από το Κάστρο και στη νοτιοδυτική πλευρά του, σ’ένα άλσος από πεύκα και φοινικόδενδρα, είναι κτισμένη στον τόπο των «ευρημάτων» η Εκκλησία της Θαυματουργής Παναγίας της Ελεήστριας.
  Κατά την τοπική παράδοση μία γερόντισσα, η Μαρία Σταθάκη, έβλεπε συνέχεια στα όνειρά της την Παναγία, που την οδηγούσε στον τόπο των «ευρημάτων».
  Το 1897 εγινε ανασκαφή στο σημείο αυτό και βρέθηκαν τρία αγαλματάκια άριστης τέχνης και εκφραστικότητας, του Εσταυρωμένου, της Θεοτόκου και του Ευαγγελιστή Λουκά.
  Κάτω από την εκκλησία και στη σχισμή των ογκόλιθων, όπου βρέθηκαν τα αγάλματα, υπάρχει ναϊσκος που αποκαλείται «Εύρεσις», ενώ στον ίδιο χώρο του άλσους είναι η αίθουσα όπου εκτίθενται τα ευρήματα της περιοχής, καθώς και η προτομή του επισκόπου Γρηγορίου Μπίστη και του μητροπολίτη Δασκαλάκη.
  Η εκκλησία εορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα, την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, όπου προσέρχεται πλήθος πιστών από όλη τη Μεσσηνία και τις γύρω περιοχές και αποτελεί μια από τις λαμπρότερες θρησκευτικές εορτές της Μεσσηνίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Το Καμπαναριό του Αι-Γεώργη στην Ανω Λάμπαινα

ΛΑΜΠΑΙΝΑ (Χωριό) ΙΘΩΜΗ
  Χτίστηκε, σύμφωνα με επιγραφή που φέρει το 1865 και σηματοδοτεί το νέο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στους ναούς καθώς εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη μετά την υπογραφή του διατάγματος Χάττι Χουμαγιούν το 1856. Εχει την μορφή τετραγωνικού πυργίσκου με σταυρό στην κορυφή και συνδυάζεται με τη στοά της τρίκλιτης βασιλικής του Αϊ - Γιώργη, στοιχείο που συνδέεται άμεσα με θρησκευτικές πεποιθήσεις και εθνικά ιδανικά και ανοίγει το δρόμο στο νεοβυζαντινισμό, με την απομάκρυνση από τις μνήμες της τουρκοκρατίας και την απόδοση συμβολικού χαρακτήρα μνημειακού ύφους.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ιθώμης.

Ναός Αγίου Ονουφρίου

ΜΕΘΩΝΗ (Κωμόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Κτισμένος σε σπήλαιο 4χλμ από την πόλη.

ΝΕΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
Πρώτο καθολικό (Εκκλησία) ήταν η "Παναγίτσα" των Χιουρέων που τιμάται στα Εισόδεια της Θεοτόκου και είναι χτισμένη το 1717. Αργότερα χτίστηκε ο Αγιος Νικόλαος όπου και το σημερινό "κοιμητήρι" του χωριού. Είναι λιθόκτιστος, θολωτός εσωτερικά και αγιογραφημένος με θαυμάσιες τοιχογραφίες, μάλλον από τους αγιογράφους της "Σχολής Κουτηφαριάνων" όπως μαρτυρούν οι ανορθόγραφες λεζάντες των εικόνων. Πολλές από τις αγιογραφίες διατηρούνται ακόμη σε καλή κατάσταση και μια επίσκεψη στο εκκλησάκι θα μας διδάξει αρκετά.

Το κείμενο παρατίθεται το Οκτώβριο 2001 από ιστοσελίδα του Δήμου Λεύκτρου


Ναός Αγίου Νικολάου

ΠΛΑΤΣΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
  Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική και ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ.
  Ο τρούλος και η τοιχογράφηση που χαρακτηρίζεται από δυο τεχνοτροπικές τάσεις, έγιναν στα μέσα του 14ου αιώνα, ενώ οι τοιχογραφίες του βόρειου κλίτους του ναού ανάγονται στον 15ο αιώνα.
  Στο κεντρικό κλίτος υπάρχει αφιερωματική επιγραφή ενώ άλλες επιγραφές σώζονται σε άλλα σημεία του διάκοσμου.
  Στο τέμπλο διατηρούνται γλυπτά μεσοβυζαντινών χρόνων.
  Ο ναός λειτουργείται μια φορά ετησίως και σήμερα πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης των κτισμάτων του γύρω χώρου.
  Στην περιοχή της Πλάτσας υπάρχουν και άλλοι βυζαντινοί ναοί όπως η Αγία Παρασκευή με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα και ο Αγιος Δημήτριος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Church of St. Nicholas

  Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική και ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα. Ο τρούλος προστέθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον Κωνσταντίνο Σπανή. Τότε γίνεται και η αξιόλογη τοιχογράφηση που χαρακτηρίζεται από δύο τεχνοτροπικές τάσεις. Αφιερωματική επιγραφή υπάρχει στο κεντρικό κλίτος και άλλες επιγραφές σε άλλα σημεία του διακόσμου. Οι τοιχογραφίες του βόρειου κλίτους του ναού ανάγονται στον 15ο αιώνα. Στο τέμπλο διατηρούνται γλυπτά μεσοβυζαντινών χρόνων.
  Ο ναός λειτουργείται μία φορά ετησίως.
  Έχει γίνει ανακεράμωση της στέγης του ναού και αναστηλωτικές εργασίες για την αποκατάσταση των κτισμάτων του περιβάλλοντα χώρου. Επίσης έχουν γίνει συγκρατήσεις των τοιχογραφιών.
  Η Πλάτσα παρουσιάζει ενδιαφέρον ως χαρακτηριστικός παραδοσιακός οικισμός της Μεσσηνιακής Μάνης με πολλούς οχυρούς πύργους και σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον της ιδιαίτερης αυτής περιοχής. Στον οικισμό υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι ναοί: η Αγία Παρασκευή, σταυρεπίστεγος ναός με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα, ο Άγιος Δημήτριος βυζαντινών χρόνων και αρκετοί μεταβυζαντινοί ναοί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Κοίμηση της Θεοτόκου και Αγιοι Θεόδωροι

Αγιος Βασίλειος και Αγιος Σπυρίδων (δίδυμη)

Το Γεννέσιον της Θεοτόκου

Αγιος Αθανάσιος

ΦΙΛΙΑΤΡΑ (Κωμόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΗ (Χωριό) ΦΙΛΙΑΤΡΑ
  Από αρχιτεκτονικής άποψης αποτελεί το σημαντικότερο βυζαντινό ναό της Μεσσηνίας. Περιλαμβάνει δύο οικοδομήματα, το ναό και το εφαπτόμενο στα δυτικά του κτήριο. Ο ναός ανήκει στο σύνθετο οκταγωνικό τύπο και χαρακτηρίζεται από επιμελημένη τοιχοποιία (πλινθοπερίκλειστο σύστημα με μεγάλους λίθινους σταυρούς στο κάτω μέρος των μακρών τοίχων) αλλά και λιτότητα στις όψεις (περιορισμένος κεραμοπλαστικός και γλυπτός διάκοσμος). Στο εσωτερικό διασώζει ελάχιστες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.
  Στο Μεσαίωνα αποτελούσε το μητροπολιτικό ναό της Μητρόπολης Χριστιανουπόλεως, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα. Το πρόσκτισμα στα δυτικά του ναού χρησίμευε ως επισκοπικό μέγαρο και πιθανόν -στην ύστερη βυζαντινή περίοδο- και ως αμυντικός πύργος. Το μνημείο χρονολογείται στον 11ο ή -κατά επικρατέστερη άποψη- στο 12ο αιώνα. Σήμερα λειτουργεί ως ναός.
  Ο ναός ήταν ημιερειπωμένος και αποκαταστάθηκε στη σημερινή του μορφή με μεγάλης εκτάσεως αναστηλωτικές εργασίες το 1951.
  Σε κοντινή απόσταση από τους Χριστιάνους αξίζει να επισκεφθεί κανείς:
•τον παραδοσιακό οικισμό της Κυπαρισσίας με το αξιόλογο κάστρο "Αρκαδία", το οποίο κτίσθηκε στη βυζαντινή περίοδο
•στην πόλη των Φιλιατρών τους μικρούς ναούς, της Ανάληψης (13ου αιώνα), του Αγ. Γεωργίου Μπουριάνων (17ου αιώνα) και Παναγίας Βλαχέρνας (α΄μισό 19ου αιώνα).

Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

  Από αρχιτεκτονικής άποψης αποτελεί το σημαντικότερο βυζαντινό ναό της Μεσσηνίας.
  Περιλαμβάνει δύο οικοδομήματα, το ναό και το εφαπτόμενο στα δυτικά του κτίριο.
  Ο ναός ανήκει στο σύνθετο οκταγωνικό τύπο και χαρακτηρίζεται από επιμελημένη τοιχοποιία (πλινθοπερίκλειστο σύστημα με μεγάλους λίθινους σταυρούς στο κάτω μέρος των μακρών τοίχων) αλλά και λιτότητα στις όψεις (περιορισμένος κεραμοπλαστικός και γλυπτός διάκοσμος).
  Στο εσωτερικό διασώζει ελάχιστες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.
  Στο Βυζάντιο αποτελούσε το ναό της Μητρόπολης Χριστιανουπόλεως, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα και είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
  Το πρόσκτισμα στα δυτικά του ναού χρησίμευε ως επισκοπικό μέγαρο και πιθανόν -στην ύστερη βυζαντινή περίοδο (1204-1460)- και ως αμυντικός πύργος.
  Το μνημείο χρονικά ανήκει στον 11ο ή -κατά επικρατέστερη άποψη- στο 12ο αιώνα και σήμερα λειτουργεί ως ναός.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Εξωκκλήσια

Ναϊσκος Αγίου Νικολάου

ΚΑΛΙΑΝΑΙΪΚΑ (Οικισμός) ΑΒΙΑ

Αγία Κυριακή

ΜΟΥΖΑΚΙ (Χωριό) ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ
Εξωκκλήσι χτισμένο στη κορυφή της Αγυιάς πάνω από το Μουζάκι. Στη πίσω πλαγιά του βουνού αρχίζει το δάσος της Μάλης που κατά το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στο Δήμο Γαργαλιάνων.

Μοναστήρια

Μονή Αγίου Νίκωνα

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΩΝ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
Σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρου ανατολικά, στη θέση "Μεγάλη Πέτρα", βρίσκεται η παλαιά μονή, ιδρυθείσα από τον Αγιο Νίκωνα, με εκκλησία των τριών Ιεραρχών. Η θέση λέγεται "Μεγάλη Πέτρα" εξαιτίας ενός ογκόλιθου που κατρακύλησε από το βουνό και σταμάτησε στη μονή. Στην κορυφή του βουνού, που βρίσκεται ανατολικά του χωριού, και σε υψόμετρο 1209 μέτρων, υπάρχει μοναστήρι που ιδρύθηκε και αυτό από τον Αγιο Νίκωνα. Εκεί βρίσκεται ο ιερός ναός Πέτρου & Παύλου και κάθε χρόνο "στη χάρη τους" οι κάτοικοι του χωριού διανυκτερεύουν στο μοναστήρι, όπου προσφέρεται παραδοσιακό φαγητό που ονομάζεται "χόνδρος και λείο", αποτελούμενο από χονδροκομμένο, σε λιθόμυλο, σιτάρι και κομμάτια κατσικίσιου κρέατος.

Το κείμενο παρατίθεται το 2002 από ιστοσελίδα του Δήμου Λεύκτρου


Μονή Σιδερόπορτας

ΚΑΡΒΕΛΙ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Είναι κτισμένη το 1586 κοντά στο χωριό Καρβέλι και έχει θαυμάσιες τοιχογραφίες. Είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου

ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ (Μοναστήρι) ΙΘΩΜΗ
Τηλέφωνο: +30 27240 51258
Η νέα Ιερά Μονή Βουλκάνου ιδρύθηκε το 1625 στην ανατολική πλευρά της Ιθώμης και ανακαινίστηκε το 1967, από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θεμελη. Στο κέντρο της αυλής βρίσκεται το καθολικό σε σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με τρούλο, αφιερωμένο στην Παναγία τη Βουλκανιώτισσα λόγω της θαυματουργής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία κατά την παράδοση, είναι απόκτημα του 14ου μ.Χ. αιώνα και είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η Ιερά Μονή είναι ανδρική και εορτάζει στις 15 Αυγούστου, όπου την παραμονή τελείται εσπερινός και ολονύκτια θεια λειτουργία. Στις 20 Σεπτεμβρίου η εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται με λιτάνευση 20 χλμ., από το καθολικό της Μονής Βουλκάνου στο μετόχι της μονής, στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής, στη Μεσσήνη στη θέση Πανηγυρίστρα, όπου παραμένει για προσκύνημα εννέα ημέρες.

Στην κορυφή του ιερού βουνού της Ιθώμης βρίσκεται το Καθολικό της παλιάς Μονής του Βουλκάνου, που ιδρύθηκε κατά τη Μεσοβυζαντινή Εποχή (843-1204), ενώ κατά την παράδοση, επί αυτοκράτορα του Λέοντος Γ' του Ισαύρου το 725 μ.Χ. Το 1625 οι μοναχοί της Μονής που σήμερα λέγεται και «Της Κορυφής» ανοικοδόμησαν την καινούργια Μονή στη θέση «Κάτω από τη Μάνα του νερού», στις ανατολικές πλaγιές της Ιθώμης, την οποία ανακαίνισε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Θέμελης το 1967. Το Καθολικό της παλιάς Μονής «Της Κορυφής» έχουν ιστορήσει το 1638 οι αγιογράφοι αδελφοί Μόσχου, ενώ η Αγία Τράπεζα του ναού στηρίζεται πάνω σε βάθρο αρχαίου αγάλματος που στις τρεις προσόψεις του φέρει αρχαίες δυσανάγνωστες επιγραφές. Στην Τουρκοκρατία αποτέλεσε καταφύγιο κλεφταρματολών, ενώ εισέφερε σημαντικά χρηματικά ποσά για τον Αγώνα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Παναγία Δημιόβης

ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΗΣ (Μοναστήρι) ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Η μονή Δημιόβης βρίσκεται 10 χλμ. ανατολικά της Καλαμάτας, στις πλαγιές του Ταϋγέτου και κτίσθηκε τον 8ο αι. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα Γ΄τον Ίσαυρο. Βρέθηκε σε ακμή το 15ο αι. και καταστράφηκε το 1463 κατά τον τουρκοενετικό πόλεμο. Η σημερινή μονή κτίσθηκε το 17ο αι. και έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του 1773, ενώ το καθολικό της τοιχογραφήθηκε το 1663. Στη μονή βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τιμιοβίτισσας, η οποία κατά την παράδοση κτυπήθηκε με πέλεκυ στο πρόσωπο καί έτρεξε αίμα. Εορτάζει στις 15 Αυγούστου, όπου πλήθος προσκυνητών από την Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές προσέρχονται από την παραμονή, για να παρακολουθήσουν τον εσπερινό και τη θεία λειτουργία.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Μονή Δημιόβης

Τηλέφωνο: +30 27210 23115

Το Ανδρομονάστηρο

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ (Οικισμός) ΙΘΩΜΗ
Το Ανδρομονάστηρο στα Πετράλωνα της Ιθώμης αποτελεί ένα έξοχο βυζαντινό μνημείο, που είναι πολύ εντυπωσιακό με τους πύργους του και με τον οχυρωματικό περιβολό του, σωστό κάστρο. Ονομάστηκε Ανδρομονάστηρο, για να ξεχωρίζει απο το ναό της Σαμαρίνας (Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας) που ήταν μονή γυναικών και όχι αντρών. Δεν ήταν Ανδρο(νικο)μονάστηρο, χτισμένο, δηλαδή απο τον Ανδρόνικο Β' τον Παλαιολόγο (1282-1328) αλλά ο κυρίως ναός είναι κτίσμα του τέλους του 12ου αιώνα, ενώ είναι δυνατόν οικοδομικές συμπληρώσεις να έγιναν και αργότερα. Στο εσωτερικό του ψηλού μανδρότοιχου του περιβόλου υπάρχει τετρακίονος ναός, θαυμάσιο δείγμα βυζαντινού ρυθμού, με βυζαντινές τοιχογραφίες του 12ου μ.Χ αιώνα, που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Αγίου Ιωάννη Προδρόμου

Γυναικεία Μονή

ΣΑΪΔΟΝΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΤΡΑ
Στα όρια του οικισμού υπάρχουν δύο μονές η Μονή Βαϊδενίτσα που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και η Μονή Σαμουήλ που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε στο Ιερό του Ναού η Μονή Σαμουήλ χτίστηκε το 1630 από τον Ιερομόναχο Σαμουήλ Παναγιωτάκη. Παλιότερα και μέχρι τον Μεσοπόλεμο υπηρετούσαν καλόγεροι και στις δύο Μονές, που αποτελούσαν μετόχια του Μεγάλου Σπηλαίου. Κατά τις αντίστοιχες επετείους γινόταν πανηγύρια με χορούς και γλέντια, ενώ οι τσοπάνηδες του χωριού πρόσφεραν σφάγια, για να φάνε οι προσκυνητές, που συνέρεαν από τις γύρω περιοχές. Στο σημείο που είναι οι Μονές υπάρχουν πηγές από τις οποίες υδρεύεται σήμερα ο οικισμός της Σαϊδόνας.

Το κείμενο παρατίθεται το 2002 από ιστοσελίδα του Δήμου Λεύκτρου


Μοναστήρι Βαϊδενίτσας

Μοναστήρι του Σαμουήλ

Μονή Ανδρουμπεβίτσης

ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΟ (Χωριό) ΑΒΙΑ
Τηλέφωνο: +30 27210 71388

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ