gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΡΟΣ Δήμος ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Αξιοθέατα (6)

Θρησκευτικά μνημεία

Παλαιοχριστιανική βασιλική των τριών εκκλησιών

ΠΑΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου Β.Α. της Παροικιάς, δίπλα στο δρόμο Παροικιάς - Νάουσας συναντάμε την παλαιοχριστιανική βασιλική των τριών εκκλησιών. Εδώ υπήρχε βυζαντινός ναός του 525 - 550 μ.Χ. στα ερείπια του οποίου κτίστηκαν αργότερα (17ο αι.) τρεις άλλες εκκλησίες. Πολλά από τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν για τον πρωτοχριστιανικό αυτό ναό (τρίκλιτη βασιλική) προέρχονταν από τα ερείπια αρχαίων ναών και οικοδομημάτων.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Ο λόφος του Κεφάλου

ΜΑΡΠΗΣΣΑ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
Ανατολικά της Μάρπησσας υψώνεται ο λόφος του Κεφάλου με το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (17ος αι.) στην κορυφή. Η ανάβαση από την Μάρπησσα στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (περίπου μισή ώρα) είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορίες που προσφέρει η Πάρος. Λίγο πριν φθάσουμε στην κορυφή, συναντάμε κατάσπαρτες πέτρες, υπολείμματα του ενετικού κάστρου και της κατεστραμμένης πολιτείας του Κεφάλου. Εδώ παίχτηκε το 1537 η τελευταία σκηνή της ενετοκρατίας στην Πάρο, όταν ο πειρατής Μπαρμπαρόσα κατέλαβε και κατέστρεψε το κάστρο που προάσπιζαν οι Ενετοί του Σομμαρίπα. Ανάμεσα στα ερείπια του κάστρου συναντάμε ίχνη από δεκάδες κατεστραμμένα εκκλησάκια. Φτάνοντας στην κορυφή, μπορούμε να θαυμάσουμε το μοναστήρι με τις παλαιές εικόνες και το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την μαγευτική θέα προς την ανατολική πλευρά της Πάρου. Η μονή είναι ανοιχτή μόνο τις πρωινές ώρες, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίa, του Δήμου Πάρου


Ενετικό κάστρο Νάουσσας

ΝΑΟΥΣΑ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
Το θαλασσοδαρμένο βενετσιάνικο Κάστρο (μισοβυθισμένο σήμερα) που κλείνει από βορρά το λιμάνι της Νάουσας, είναι έργο της δυναστείας των Σομμαρίπα (15ος αιώνας) και αποτελεί ένα ιδιότυπο οχυρωματικό έργο.

Ο λόφος του μεσαιωνικού Κάστρου

ΠΑΡΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Ο λόφος του μεσαιωνικού Κάστρου αποτελεί τον πυρήνα της πολιτείας από την εποχή της πρώτης εγκατάστασης (4η χιλιετία π.Χ.) μέχρι σήμερα. Το Κάστρο έκτισε ο ενετός δούκας της Νάξου Σανούδος (13ο αιώνα) με αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων ιερών. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι στο Κάστρο βρίσκονται εντοιχισμένα τα μέλη από τρεις αρχαϊκούς και δύο ναούς κλασικής εποχής της αρχαίας πόλης. Από αυτούς σώζεται μόνο ένα μικρό τμήμα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς (6ου π.Χ. αιώνα) στην κορυφή του λόφου. Δίπλα στα θεμέλια του ναού αποκαλύφθηκε τμήμα του πρωτοκυκλαδικού οικισμού. Στη βόλτα μας στο Κάστρο θα συναντήσουμε μικρά εκκλησάκια, πολλά από αυτά ενσωματωμένα στα τείχη, όπως η Παναγία του Σταυρού (1514), η Αγία Αννα, ο Αγιος Μάρκος, ο Αγιος Στυλιανός και ο εκπληκτικός σε αρχιτεκτονική ναός του Αγίου Κωνσταντίνου με στεγασμένο προαύλιο και καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα, ένας από τους ωραιότερους στο Αιγαίο.

Ομορφες τοποθεσίες

Η κοιλάδα με τις Πεταλούδες

ΠΟΥΝΤΑ (Παραλία) ΜΑΡΠΗΣΣΑ
  Ενα από τα αξιοθέατα του νησιού είναι η κοιλάδα με τις πεταλούδες. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την Πούντα, στο σημείο που η Πάρος σχεδόν αγγίζει την Αντίπαρο. Εδώ μαζεύονται τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο δηλαδή κρατάει η σύντομη ζωή τους, σμήνη από πεταλούδες, του είδους Tiger month. Στο τέλος του καλοκαιριού φεύγουν από την κοιλάδα, πηγαίνουν σε πιο προστατευμένο μέρος, όπου γεννούν τα αυγά τους και μετά πεθαίνουν.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2000) του Δήμου Πάρου.

Σπήλαια

Η σπηλιά του Καλαμπάκη ή των Δαιμόνων

ΔΡΥΟΣ (Χωριό) ΠΑΡΟΣ
Το σπήλαιο των δαιμόνων με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και ίχνη κατοίκησης από τους προϊστορικούς χρόνους, αναξιοποίητο ακόμα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ