gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΩΣΤΗΣ Κωμόπολη ΚΟΜΟΤΗΝΗ" .


Αξιοθέατα (2)

Θρησκευτικά μνημεία

ΚΕΡΑΣΙΑ (Χωριό) ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Σχετική θέση: Τουρκ. Kerazli, Kerezli. Σήμερα εγκαταλελειμμένο χωριό στη νότια πλαγιά του όρους Παπίκιον, 12χλμ BΔ από Κουμουτζηνά.
Xρηματική οικονομία- Nόμισμα: Από το χώρο του μοναστηριακού συγκροτήματος που αποκαλύφθηκε 500μ νότια του μονόχωρου ναού (2, 5χλμ B του Σώστη και 2, 5χλμ Ν της Κερασιάς) νομίσματα της περιόδου από τις αρχές του 11ου έως το τέλος του 13ου αι.
Nαοί και ιερά: Νότια της Κερασιάς και κοντά σε αυτή υπάρχουν τα λείψανα ενός μονόχωρου ναού: διαστάσεις κάτοψης του ναού 9Χ7 μ. Ο τρούλλος στηριζόταν σε τόξα ασκώντας πίεση στις τέσσερις γωνίες. Το δάπεδο του ναού έχει μαρμαροθετήματα, ενώ εκείνο του μεταγενέστερου νάρθηκα είναι από πλίνθους. Με βάση τα αρχιτεκτονικά γλυπτά και τα μαρμαροθετήματα ο ναός χρονολογείται στον 11ο, 12ο αι. ΝΑ της Κερασιάς λείψανα μονής (περίβολος με ναό στο κέντρο). Περίπου 2, 5χλμ. B του Σώστη και ακριβώς στην ίδια απόσταση νότια της Κερασιάς βρίσκεται μονόχωρος ναός (8, 25μ.Χ6μ.), από τον οποίο σώζεται μόνο το βόρειο και ανατολικό τμήμα και ελάχιστα λείψανα του δαπέδου, που ήταν επιστρωμένο με μάρμαρο. Πεντακόσια μέτρα νότια από τον ναό αυτόν αποκαλύπτεται ένα εκτεταμένο μοναστηριακό συγκρότημα, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το καθολικό. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική (14 (7, 5μ.) με νάρθηκα. Το δάπεδο είναι επενδυμένο με μάρμαρο. Στο δυτικό τοίχο του νάρθηκα υπάρχουν τέσσερις ανεξάρτητοι πεσσοί στήριξης. Η ανατολική πλευρά του ιερού διαθέτει τρεις κόγχες. Εντοπίστηκαν σπαράγματα τοιχογραφιών. Δυτικά του νάρθηκα λείψανα ενός οικοδομήματος (13, 9 (4, 8μ.) με μία κόγχη στη βόρεια πλευρά, η οποία ανήκε μάλλον στην Τράπεζα. Εκεί βρίσκεται προσαρτημένη μία στοά. Σώζονται λείψανα του περιβόλου. Bρέθηκαν νομίσματα από την περίοδο των αρχών του 11ου έως το τέλος του 13ου αι.
Zωγραφική: Στις κόγχες του ιερού του καθολικού του μοναστηριακού συγκροτήματος που έχει αποκαλυφθεί 500μ. νότια του μονόχωρου ναού (2, 5χλμ B του Σώστη και 2, 5χλμ Ν της Κερασιάς) βρέθηκαν σπαράγματα τοιχογραφιών.
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

ΑΣΩΜΑΤΟΙ (Κωμόπολη) ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Σχετική θέση: Φρούριο στα περίχωρα από Κουμουτζηνά, ενδεχομένως κοντά στους Ασώματους
Αλλες θέσεις: Πιθανόν υπάρχει σχέση με τα λείψανα φρουρίου BBΑ από τα Θάμνα.
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Όταν στα 1344 ο Ματθαίος Καντακουζηνός πήρε στην κυριαρχία του για λογαριασμό του πατέρα του τα Κουμουτζηνά, του παραδόθηκε επίσης και το φρούριο Ασώματος (όπως και τα Παραδημώ, Κρανοβούνιον και Στυλάριον). Λίγο αργότερα το οχυρό πολιορκήθηκε από στρατεύματα των Παλαιολόγων. Μόλις ο Ιωάννης Καντακουζηνός έσπευσε για να βοηθήσει, οι πολιορκητές του φρουρίου οχυρώθηκαν σε έναν κοντινό γεώλοφο. Κατατροπώθηκαν όμως από τον Καντακουζηνό, όταν ο τελευταίος προσποιήθηκε ότι υποχωρεί.
Oχυρώσεις: Πιθανόν υπάρχει σχέση με τα λείψανα φρουρίου BBΑ από τα Θάμνα.
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ