gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΥΡΑΝΑΙΟΙ Χωριό ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (13)

Δημαρχεία

Δήμος Θεόδωρου Ζιάκα

ΜΑΥΡΑΝΑΙΟΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 83110
Φαξ: +30 24620 83111

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αλατόπετρας

ΑΛΑΤΟΠΕΤΡΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό (Τούζι) 28 χλμ Δ των Γρεβενών σε υψόμετρο 970 μ. Οι 350 κάτοικοι - μόλις 80 το χειμώνα - ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την τυροκομική, τη μελισσοκομία, παραδοσιακά επαγγέλματα όλα για την περιοχή. Υπάρχουν ακόμη οικοδόμοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.
  Σύμφωνα με τις διηγήσεις των κατοίκων, το 1897 οι Αλατοπετρίτες σκότωσαν έναν τούρκο φοροεισπράκτορα και δύο στρατιώτες, αρνήθηκαν όμως την περιοχή για δική τους, πλήρωσαν το πρόστιμο οι Πολυνερίτες και ορίστηκαν έτσι τα όρια των δύο κοινοτήτων στο Καστρί. Το Καστρί είναι μια κορυφή 1 χλμ Δ (1.200 μ.) απ' όπου υπάρχει θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κάποιος θρύλος αναφέρει πως ο Μέγας Αλέξανδρος έζησε και έκρυψε σ' αυτό θησαυρό πριν φύγει για την Ασία. Εδώ βρίσκεται η εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (1914), χτισμένη πιθανότατα πάνω σε ερείπια βωμού.
  500 μ. από το Καστρί συναντάμε την «Γκούντα Τρύπα», που σύμφωνα με την παράδοση επί Τουρκοκρατίας υπήρξε λημέρι του κλέφτη Γκούντα, από το οποίο πήρε και το όνομά της. Οι Αλατοπετρίτες κατέφυγαν σ' αυτή το 1942 για να προφυλαχθούν από τους Γερμανούς. Εχει δώσει ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου, κυρίως τμήματα αγγείων, τα οποία φυλάγονται στο σχολείο της κοινότητας. Στην περιοχή υπάρχουν σπάνια είδη βλάστησης όπως ο ίταμος, η ορεινή φτελιά, η αγιοφουντουκιά, το ημερόκεδρο, η κουφοξυλιά, τα πυξάρια, το κώνειο, η οστρυά και η φλαμουριά.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αναβρυτών

ΑΝΑΒΡΥΤΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Τα Αναβρυτά (Βράστινο), χτισμένα σε 860 μ. υψόμετρο, είναι ένας μικρός συμπαθητικός οικισμός 17 χλμ. Δ των Γρεβενών, που κατοικείται από 95 - 100 άτομα το καλοκαίρι και μόλις 35 το χειμώνα. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν πως είναι απόγονοι Ποντίων από τις περιοχές της Τραπεζούντας και της Σαμψούντας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο χωριό μετά το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Λέγεται πως παλιότερα κατοικούνταν από Τούρκους, γεγονός που εν μέρει αποδεικνύεται από δύο τούρκικα πενταγωνικά σπίτια που σώζονται μέχρι σήμερα, σε άσχημη όμως κατάσταση. Οι σημερινοί κάτοικοι των Αναβρυτών είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.
  Ο ποταμός Βενέτικος που περνά κοντά στα Αναβρυτά σε συνδυασμό με το ωραίο κοινοτικό δάσος από δρύες όπου μπορεί κανείς ν' απολαύσει τον περίπατό του, ομορφαίνουν ιδιαίτερα το τοπίο. Στην αρχή του χωριού βρίσκουμε μια πέτρινη βρύση με το όνομα «Καλό Νερό». Σ' αυτήν σταματούσαν τα καραβάνια των βλάχων που μετακινούνταν λόγω των εποχών αλλά και οι γιατροί του τόπου απ' αυτή έπαιρναν νερό, εμπιστευόμενοι τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ζιάκα

ΖΙΑΚΑΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 81891
  Η κοινότητα του Ζιάκα (Τίστα) είναι χτισμένη σε 900 μ. υψόμετρο. Βρίσκεται 19 χλμ ΝΔ των Γρεβενών. Το χειμώνα ζούνε εδώ 380 άτομα, το καλοκαίρι περίπου 850. Οι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Το πιο ενδιαφέρον και το σπουδαιότερο αξιοθέατο του Ζιάκα είναι το βουνό Ορλιακας (1.464 μ.), στου οποίου τους πρόποδες έχει χτιστεί. Η περιοχή είναι φημισμένη για το ιδιαίτερο φυσικό της κάλλος, καθώς στην κορυφή Ορλιακα το τοπίο είναι εντυπωσιακό με τα τεράστια απόκρημνα βράχια, όπου φωλιάζουν σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών. Η βλάστηση παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία (ίταμος, έλατο, μαύρη πεύκη), σφένδαμος), αλλά και η πανίδα είναι θαυμαστή (λαγός, αλεπού, αρκούδα). Πιθανότατα υπήρχαν τείχη στην κορυφή του βουνού κατά τους ιστορικούς χρόνους. Από εκεί η θέα προς Σπήλαιο, Ζιάκα, Λάβδα είναι εκπληκτική. Στην περιοχή Μόργιαννη, 3 - 4 χλμ Ν του Ορλιακα υπάρχουν δύο μεγάλες σπηλιές, στις οποίες όπως λέγεται κρύβονταν οι Ζιακώτες για να ξεφύγουν από τους Γερμανούς.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοσματίου

ΚΟΣΜΑΤΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 83284
  Το Κοσμάτι είναι μια γεωργοκτηνοτροφική κοινότητα με 130 κατοίκους - 500 το καλοκαίρι - χτισμένη σε 630 μ. υψόμετρο, 16 χλμ ΝΔ των Γρεβενών. Είναι πατρίδα του Μακεδονομάχου Στέργιου Τελιόπαλου ή Ζαπάρα, που γεννήθηκε το 1882. Κατά την περίοδο 1904 - 1908 υπηρέτησε στα αντάρτικα σώματα, ενώ το 1908 το τούρκικο σύνταγμα με υπογραφή του επέτρεψε να επιστρέψει στο Κοσμάτι. Ο ποταμός Βενέτικος περνά 7 χλμ Ν του οικισμού που καλύπτεται από δρύες, πλατάνια, ιτιές, κυρίως παραποτάμια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων, το Κοσμάτι ως το 1970 υδρευόταν από τη βρύση Πηγαδούλι 300 μ. Δ του χωριού.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λάβδα

ΛΑΒΔΑΣ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 81304
  35 χλμ ΝΔ των Γρεβενών σε υψόμετρο 1.050 μ. βρίσκεται η κοινότητα Λάβδα, ένας οικισμός με πλακόστρωτους δρόμους και πλατεία με τον παραδοσιακό πλάτανο στη μέση. Το χωριό είναι χτισμένο σε καλή θέση και η πρόσβαση στην καταπληκτική φύση της Πίνδου είναι εύκολη. Η κορυφή του Ορλιακα (1.464 μ.) βρίσκεται 7 - 8 χλμ ΝΑ της Λάβδας και είναι ένα από τα αισθητικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή: θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το ίδιο ισχύει και για την κορυφή Κασσιαβέλη (1.500 μ.) όπου, σύμφωνα πάντα με το θρύλο, έδρασε ο κλέφτης Κασσιαβέλης. Μικροσπηλιές και χαράδρες που βρίσκονται στις θέσεις «Μελίσσι», «Γκρέκζα», «Πέτρες» κοντά στη Λάβδα, δίνουν διαφορετικό ύφος στην περιοχή, ενώ το ποτάμι που διασχίζει την περιφέρεια του οικισμού πλουτίζει ακόμα περισσότερο τη χλωρίδα του τόπου με την παραποτάμια βλάστηση. Στη Λάβδα ζουν 170 άτομα - 35 το χειμώνα - που αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, και την υλοτομία, ενώ μερικοί εξασκούν ακόμα δύο παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής: του κυρατζή και του χτίστη.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυραναίων

ΜΑΥΡΑΝΑΙΟΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  Το πρώτο χωριό που συναντάμε πάνω στο δρόμο για Σμίξη είναι οι Μαυραναίοι σε 770 μ. υψόμετρο. Από τους Μαυραναίους καταγόταν ο ηγούμενος της Μονής Σπηλαίου. Για τον οικισμό λέγεται πως πήρε το όνομά του επί Τουρκοκρατίας όταν οι Τούρκοι έπαιρναν τα παιδιά του χωριού και τα έκαναν γενίτσαρους. Οι κάτοικοι συμπονώντας αυτά, τα φώναζαν μαύρους νέους (δηλ. άμοιρους νέους).
  Στην κοινότητα Μαυραναίων και στους οικισμούς της κατοικούν το χειμώνα 450 άτομα, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός φθάνει περίπου τα 1.000 άτομα. Οι κύριες πηγές εισοδήματος των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.
  Σημαντικός για την οικονομία αλλά και την αισθητική της περιοχής είναι ο ποταμός Βενέτικος, στον οποίο υπάρχει η πρόσβαση από ασφαλτοστρωμένο δρόμο Ν-ΝΑ των Μαυραναίων, που οδηγεί στην Πηγαδίτσα. Επίσης ΝΑ των Μαυραναίων έχει κατασκευαστεί γεώφραγμα όπου σχηματίστηκε μια όμορφη λίμνη, βάθους περίπου 15 μ.
   Πολλές είναι οι πηγές της περιοχής. Οι «Νικ πηγάδι», «Τσέλκος», «Πηγαδούλια», «Ζίβη» και «Παναγιά - Προσοκήπια» βρίσκονται κοντά στους Μαυραναίους, ενώ η «Αγία Τριάδα» βρίσκεται 2.5 χλμ ΒΑ του Μαυρονόρους. Το «Γυφτοπήγαδο» και η «Αργκόζια» βρίσκονται κοντά στο Σταυρό.
  Οι κορυφές της περιοχής «Ταμπούρι - Γλυκομελί» (920 μ.) μεταξύ Μαυραναίων - Σταυρού, «Εμορφη Ράχη» (850 μ.) 3.5 χλμ Ν και «Αντάν» (850 μ.) 2.5 χλμ Ν του Μαυρονόρους, με δάσος και θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, προσφέρονται για πεζοπορία.
  Το ίδιο δάσος από δρυ και μαύρη πεύκη καλύπτει τμήμα της περιοχής Μαυραναίων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθεσία «Περδίκα» μεταξύ Μαυραναίων και Μαυρονόρους, που φημολογείται ότι πήρε τ' όνομά της από τον ομώνυμο στρατηγό του Φίλιππου.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μοναχιτίου

ΜΟΝΑΧΙΤΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 81987
  10 χλμ ΒΑ του Μικρολίβαδου συναντάμε την κοινότητα Μοναχιτίου, που κατοικείται από 163 ανθρώπους - 600 το καλοκαίρι - κτηνοτρόφους και υλοτόμους. Τα 1.060 μ. υψόμετρο του Μοναχιτίου κατατάσσουν το χωριό στην κατηγορία των κοινοτήτων που πρέπει να επισκεφθεί κανείς για την φυσική τους ομορφιά. Στην «Πυροστιά» μάλιστα φύεται ένα είδος ορχιδέας, απ' όπου βγαίνει το σαλέπι. Το τοπίο συμπληρώνουν τα δάση από πεύκα, έλατα, οξυές, δρύες. Οι δασόδρομοι που τα διασχίζουν οδηγούν σε θέσεις απ' όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει και κινήσεις άγριων ζώων (αρκούδων, ζαρκαδιών, αγριόχοιρων, λύκων).
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πανοράματος

ΠΑΝΟΡΑΜΑ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
  20 μόλις άνθρωποι ζούνε το χειμώνα στο Πανόραμα (Σαργκαναίοι) - αυξάνονται σε 300 το καλοκαίρι - αφού οι περισσότεροι είναι κτηνοτρόφοι και μετακινούνται προς την περιοχή Ελασσόνας κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ υπάρχουν και μερικοί συνταξιούχοι.
  Το Πανόραμα βρίσκεται σε 1.160 μ. υψόμετρο, 45 χλμ ΝΔ των Γρεβενών. Η διαδρομή ως εκεί είναι πανέμορφη ανάμεσα σε δασοσκεπείς εκτάσεις αλλά και το ίδιο το χωριό διαθέτει πολύ ωραία θέα, αφού το ευνοεί σ' αυτό η θέση στην οποία χτίστηκε. Υπάρχει και εδώ η παραδοσιακή πλατεία με το μεγάλο πλάτανο.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πολυνερίου

ΠΟΛΥΝΕΡΙ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 81348
  Από στοιχεία της Ιεράς Μονής Ζάβορδας πληροφορούμαστε πως η παλιότερη γραπτή αναφορά για το χωριό Πολυνέρι (Βοδεντσικό) είναι του 1692. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων το χωριό ιδρύθηκε ακόμα παλιότερα, όταν αρχικά βρισκόταν στη θέση «Μποντζά» 600 μ. Α. Μετακινήθηκε όμως στην τωρινή του θέση εξαιτίας της ύπαρξης πολλών σκορπιών. Μετά την πτώση του Σουλίου, πολλοί Σουλιώτες μετοίκησαν εκεί. Είναι πατρίδα του κλέφτη Γκασιαβέλη, ξακουστού για την δράση του στη Τουρκοκρατία.
  Βρίσκεται 28 χλμ ΝΔ των Γρεβενών, σε υψόμετρο 950 μ. Κατά την διάρκεια των θερινών μηνών ο αριθμός των κατοίκων του αγγίζει τους 1.200, σε αντίθεση με το χειμώνα που φτάνουν μόλις τους 65. Πολλοί από αυτούς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που δουλεύουν στους ξενώνες και τα καταστήματα του Πολυνερίου, τα οποία λειτουργούν όλο το χρόνο. Οι υπόλοιποι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
  Το όνομα του χωριού οφείλεται στην ύπαρξη πολλών νερών, τα οποία κυριολεκτικά το κατακλύζουν. Η εντυπωσιακή διαδρομή ως εκεί και ο πανέμορφος ορεινός όγκος της Πίνδου αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ο Βενέτικος ποταμός που πηγάζει από τη Βασιλίτσα περνάει βόρεια, στα όρια του Πολυνερίου με τους Φιλιππαίους. Το ρέμα «Ποταμούλι» που πηγάζει από το βουνό Πάλνα και την τοποθεσία «Βαρύ» μήκους 10 χλμ, περνά και αυτό από το Πολυνέρι και κοντά στο χωριό Ζιάκας ενώνεται με το Βενέτικο. Αποτελεί βιότοπο και καταφύγιο ειδών ορνηθοπανίδας, νερόφιδων κ.ά. Στην περιοχή σώζονται ερείπια νερόμυλων, οι οποίοι λειτουργούσαν ως το 1950 και όπως μαρτυρούν οι ντόπιοι είχαν χτισθεί από μαστόρους της περιοχής. Φημολογείται ότι στο ρέμα «Ποταμούλι» είχαν βρεθεί ψήγματα χρυσού και πως παλιότερα γινόταν εκεί κατεργασία μετάλλων (πέταλλα, μαχαίρια, αλυσίδες). Τα πλούσια νερά της περιοχής ενισχύουν οι πηγές «Βαρκά Μήτσιαλου» 4 χλμ Δ και το «Πηγάδι της Κρανιάς» 3 χλμ Β. Θέα προς όλες τις κατευθύνσεις μπορεί κανείς ν' απολαύσει και από την «Ομορφη Ράχη» 2 χλμ Β του χωριού.
  Θέα προς τον Ολυμπο, το Σμόλικα, το Βίτσι και το Γράμμο υπάρχει από τη θέση «Καστρί» 3 χλμ Β, έναν αρχαιολογικό χώρο όπου εντοπίστηκαν τμήματα ελληνιστικών τειχών. 500 μ. πιο βόρεια συναντάμε το σπήλαιο Γούτα όπου κρύβονταν οι Πολυνερίτες στην Κατοχή. Το όνομά του το πήρε από το κλέφτη Γιούτα, του οποίου υπήρξε λημέρι στην Τουρκοκρατία. Στο σημείο αυτό υπάρχει μια δύσβατη - για κατάβαση με τα πόδια - χαράδρα αλλά και σπάνια είδη χλωρίδας, τίζα, ίταμος, αγριοκαστανιές, ρίγανη, είδη δρυός, πεύκα. Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως το σπήλαιο Γούτα επικοινωνούσε με το Καστρί μέσω υπόγειας στοάς.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Προσβόρρου

ΠΡΟΣΒΟΡΡΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 81200
  Ταξιδεύοντας ΒΔ της Αλατόπετρας συναντάμε μετά από 4 χλμ το Πρόσβορο (Δέλνο), ένα μικρό αλλά όμορφο οικισμό σε 980 μ. υψόμετρο. Η διαδρομή ως εκεί είναι εντυπωσιακή, αν και λίγο δύσκολη. Το χωριό δεν αποκαλύπτεται κατά την πορεία, παρά μόνο σαν φθάσουμε στην είσοδό του, μέσα σ' ένα εντυπωσιακό και άγριο συγχρόνως τοπίο. Τότε βλέπουμε και τον τεράστιο βράχο που υψώνεται πάνω από τον οικισμό. Μπαίνοντας στο Πρόσβορο, ο επισκέπτης θα ενθουσιαστεί με το παλιό πέτρινο σχολείο του 1924, σε αίθουσα του οποίου φυλάγεται μικρή συλλογή από παραδοσιακές στολές και είδη λαϊκής τέχνης. 200 άνθρωποι μένουν εδώ το καλοκαίρι αλλά μόνο 40 το χειμώνα. Οι πιο πολλοί είναι κτηνοτρόφοι που μετακινούνται, αφού η κτηνοτροφία θεωρείται παράδοση για την περιοχή. Ελάχιστα άτομα ασχολούνται με τη γεωργία και κάποιοι είναι μελισσοκόμοι.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σπηλαίου

ΣΠΗΛΑΙΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 82202
  Το Σπήλαιο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 960 μ., 4 χλμ Ν του Ζιάκα. 260 άτομα, μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Το καλοκαίρι καταφθάνουν στο χωριό περίπου άλλα 400 άτομα, για να ξεκουραστούν και να απολαύσουν την όμορφη φύση. Η περιοχή καλύπτεται από δάσος με μαύρη πεύκη, δρύες, αγριομηλιές, αγριαχλαδιές, γκορτσιά, ελάτη, σφένδαμο, σκλήθρο, ιτιές, λεύκη, ίταμο.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τρικώμου

ΤΡΙΚΩΜΟ (Χωριό) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 82113
  Σύμφωνα με την παράδοση το Τρίκωμο (Ζάλοβο) ονομάστηκε έτσι επειδή αποτελούνταν από τρία χωριά: το Ελευθεροχώρι, την Καλογριά και το Ζιάννη. Οι κάτοικοι αυτών των τριών χωριών επί Τουρκοκρατίας σκότωσαν Τούρκους φοροεισπράκτορες και για να αποφύγουν τα αντίποινα μετακινήθηκαν στην τωρινή θέση του Τρίκωμου, όπου μπορούσαν να ζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες. Τότε γύρω στο 1500 - 1600 δημιουργήθηκε το Τρίκωμο, αρχαιολογικά ευρήματα όμως (αγγεία και δόρατα) που φυλάσσονται στο Κοινοτικό γραφείο του χωριού, αποδεικνύουν ότι η θέση κατοικούνταν πριν από τους ελληνιστικούς χρόνους. Το Τρίκωμο βρίσκεται 7.5 χλμ ΒΑ του Μοναχιτίου σε 800 μ. υψόμετρο, μέσα σε δρυόδασος. Το χωριό κατοικείται από γεωργούς, κτηνοτρόφους και αμπελουργούς από το 1920 - 1925.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ