gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΣΜΥΡΝΗ Πόλη ΤΟΥΡΚΙΑ".


Βιογραφίες (6)

Ποιητές

Δημήτριος Καπετανάκης

1912 - 1944
  Ποιητής και δοκιμιογράφος κυρίως, με ευρύτατη μόρφωση και μέγιστο τάλαντο. Ζαγοριανός, γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1912. Με την καταστροφή του 1922 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα. Εκεί τελείωσε την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου έχοντας καθηγητές μεταξύ των άλλων τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο.
  Το 1934 έφυγε στην Χαϊδελβέργη για να σπουδάσει κοινωνιολογία που την είχε αγαπήσει πολύ από τα μαθήματα του δασκάλου του Π. Κανελλόπουλου. Εκεί συνδέθηκε με λογοτεχνικούς και φιλολογικούς κύκλους, ιδιαίτερα δε με τον καθηγητή του Karl Jaspers. Στην Χαϊδελβέργη όπου παρέμεινε δύο χρόνια, αναγορεύθηκε διδάκτωρ με την διατριβή του "'Ερως και Χρόνος".
  Το 1939 η ελληνοαγγλική επιτροπή του Βρεττανικού Συμβουλίου τον επέλεξε σαν πρώτο υπότροφο για ευρύτερες σπουδές στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εκεί, αφού συμπλήρωσε τριετία σπουδών, εργάσθηκε στο Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.
  Ο αποκλεισμός του στην Αγγλία κατά την διάρκεια του πολέμου τον έφερε στο προσκήνιο του σύγχρονου αγγλικού πνεύματος. Δημοσίευσε μελέτες και ποιήματά του στα μεγαλύτερα περιοδικά της Αγγλίας και η αναγνώρισή του υπήρξε τέτοια ώστε να θεωρηθεί ένας απ΄ τους μεγαλύτερους σύγχρονους άγγλους ποιητές. Συνδέθηκε με δεσμούς προσωπικής φιλίας με τον John Lehmann, την Edith Sitwell, τον William Plomer και έδωσε πολλές διαλέξεις σε κολλέγια και πανεπιστήμια για την Ελλάδα.
  Πέθανε στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 1944 από λευχαιμία. "Η Αγγλία έχασε έναν συγγραφέα εξ ίσου σημαντικόν γι΄ αυτήν όσο και για την Ελλάδα" γράφει χαρακτηριστικά σε άρθρο της η Edith Sitwell μετά τον θάνατό του.
  Εξαιρετικά φιλογενείς στάθηκαν και οι Ζαγοριανοί ξενητεμένοι στην Αίγυπτο. Πλούσια σε αξιέπαινες μορφές η Ζαγοριανή ομογένεια, ανέδειξε κορυφαίες τέτοιες στην επιστήμη, στην λογοτεχνία, στο εμπόριο, στις καλλιέργειες ... που διαιώνισαν μαζί με το όνομά τους, το όνομα της Ελλάδος και της ιδιαίτερης πατρίδας τους, με την δράση, το ήθος και τις ευεργεσίες τους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ζαγοράς


Μουσικοί

Μανώλης Καλομοίρης

1883 - 1962
  Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1883. Σπούδασε πιάνο, μουσική θεωρία και σύνθεση στο Ωδείο της Βιέννης. Ίδρυσε το Εθνικό Ωδείο της Ελλάδας το οποίο και διεύθυνε για 7 χρόνια.
Εξελέγη μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών και τιμήθηκε με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών. Η μουσική του βασίζεται στους μύθους της Ελλάδας - στο σύνολο 220 συνθέσεις.
  Έγραψε ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων πάνω στη μουσική.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου.

Αγωνιστές του 1821

Λάτρις Ικέσιος

1799 - 1881
  Αγωνιστής του 1821, δημοσιογράφος και λόγιος. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Μασσαλία και ήρθε στην Ελλάδα για να πάρει μέρος στον Αγώνα. Υπηρέτησε ως γραμματέας του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, συνόδευσε τον Τομπάζη στην Κρήτη και τον Φαβιέρο στη Χίο. Επί Καποδίστρια ορίστηκε κυβερνητικός επίτροπος στο επιτελείο του Γάλλου στρατηγού Μαιζόν, αργότερα διοικητής Σίφνου, Μήλου, Θήρας και διευθυντής της νομαρχίας Λακωνίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων


Φωτογράφος

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ