gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 21 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΙΤΥΛΟ Επαρχία ΛΑΚΩΝΙΑ" .


Προσκυνήματα (21)

Εκκλησίες

ΑΡΕΟΠΟΛΗ (Κωμόπολη) ΛΑΚΩΝΙΑ
  Στο διατηρητέο παραδοσιακό τμήμα της Αρεόπολης η πλακόστρωτη πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821, συντηρεί τις ιστορικές μνήμες. Εδώ, έξω από την εκκλησία των Ταξιαρχών, την ημέρα εκείνη, οι Μανιάτες, με επικεφαλής τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ευλόγησαν τα όπλα τους και άρχισαν τον Αγώνα, απελευθερώνοντας στις 23 Μαρτίου την Καλαμάτα. Ο ιστορικός ναός των Ταξιαρχών, του 17ου αιώνα, χτισμένος από καλά κατεργασμένους λίθους, είναι σταυροειδής με δεκάπλευρο τρούλο και δεκάπλευρη αψίδα και έχει ιδιαίτερα αξιόλογο γλυπτό διάκοσμο. Έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Διατηρητέα μνημεία έχουν ανακηρυχθεί και οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, καμαροσκέπαστη με χτιστό τέμπλο και τοιχογραφίες του 1746, του Αγίου Πολύκαρπου, καμαροσκέπαστη με τρίπλευρη αψίδα και τοιχογραφίες των τελευταίων βυζαντινών χρόνων, των Αγίων Πάντων, σε ερειπωμένο μοναστήρι στη θέση Ξιφαριάνικα, καμαροσκέπαστη με χτιστό τέμπλο και αγιογραφίες λαϊκής τέχνης, και της Παναγίας Τσιπιώτισσας, καθολικό μοναστηριού, επίσης σταυροειδής δικιόνιος με οκτάπλευρο τρούλο, χτιστό τέμπλο και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες.
(κείμενο: Σωτήρης Μπακανάκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Λακωνίας.

Αγιος Θεόδωρος στη Μπάμπακα

ΒΑΜΒΑΚΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ

Ταξιάρχης Γκλέζου

ΔΙΡΟΣ (Χωριό) ΛΑΚΩΝΙΑ
  Ο Βυζαντινός αυτός ναός που είναι χτισμένος τον 11ον αιώνα αποτελεί ένα θαυμάσιο υπόδειγμα του σταυροειδούς ρυθμού με έξοχη τοιχοδομία κι ωραίες αναλογίες. Η όλη δομή και οι αρχιτεχτονικές λεπτομέρειες του μνημείου μας κάνουν βάσιμα να υποθέσουμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε έργο που εκφράζει - απηχεί τέχνη υψηλή μεγαλείτερου κέντρου - σίγουρα της Σπάρτης.
  Εσωτερικά η εκκλησία δεν διασώζει παρά ελάχιστες τοιχογραφίες. Πάντως, η θαυμάσια αναστηλωτική εργασία, αποκατέστησε το μνημείο στην πρωτινή του αρχιτεκτονική λάμψη. Το κεραμοπλαστικό του κέντημα και η όλη εργασία στο μνημείο δείχνουν με πόσο δέος, προσοχή κι ευσυνειδησία εργάστηκε ο αρχιτέκτονας και το συνεργείο γιά να αναβιώσουν και να στερεώσουν το παλιό αρχιτεκτονικό σχήμα και το μεγαλείο της ωραίας αυτης βυζαντινής εκκλησίας.
Κείμενο από: Το διρό της Μάνης - Γ. Μαντούβαλος

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Συλλόγου Λακώνων Επιστημόνων


Αγιος Πέτρος στου Γκλέζου

Ναός Αγίας Βαρβάρας

ΕΡΗΜΟΣ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
  Ναός του 12ου αιώνα, σταυροειδής εγγεγραμμένος, δικιόνιου τύπου, με νάρθηκα. Τοιχοδομία επιμελημένη, σύμφωνα με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα δομής, διακοσμητικές πλίνθινες ταινίες και γλυπτά διαφράγματα. Αθηναϊκός τρούλος και μεταγενέστερο τοξωτό καμπαναριό με εντοιχισμένα τα γλυπτά του παλαιότερου τέμπλου. Το εσωτερικό του ναού καλύπτεται από επιχρίσματα, τοιχογραφίες μεταβυζαντινών χρόνων στο βόρειο τοίχο και την αψίδα.
  Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ήδη από το 1992 πραγματοποιεί εργασίες ανακεράμωσης, στεγανοποίησης, επισκευής λιθοδομών και διακοσμητικών αρχιτεκτονικών στοιχείων του ναού. Κατά τη διάρκεια των εργασιών στεγανοποίησης των θεμελίων του ναού αποκαλύφθηκε οστεοφυλάκειο στη ΝΑ εξωτερική γωνία καθώς και δεξαμενή σε μικρή απόσταση από το νότιο τοίχο. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο ναός είναι πλούσια σε βυζαντινά μνημεία.
  Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται ο Ναός Ταξιαρχών στο Κουλούμι (13ος), ο Ναός Αγίου Ιωάννη στον οικισμό Μίνας (βυζαντινών χρόνων), ο Ναός Αγίας Σουλανής, κ.α.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Αγιοι Θεόδωροι

ΚΑΦΙΟΝΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ

Αγιος Σέργιος και Βάκχος

ΚΟΙΤΑ (Χωριό) ΟΙΤΥΛΟ

Ο Ασώματος στο Κακό Βουνό

Βλαχέρνα στο Μέζαπο

ΜΕΖΑΠΟΣ (Λιμενίσκος) ΟΙΤΥΛΟ

Επισκοπή

Εκκλησίες Οιτύλου

ΟΙΤΥΛΟ (Χωριό) ΛΑΚΩΝΙΑ

Ταξιάρχης Χαρούδας

ΧΑΡΟΥΔΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
  Ο Βυζαντινός αυτός ναός που είναι χτισμένος τον 11ον αιώνα είναι του σταυροειδούς ρυθμού με τρούλο. Μολονότι έχουν επακολουθήσει μετατροπές - αλλοιώσεις στην πρόσοψη και τον τρούλο, εν τούτοις εχει στην αρχιτεκτονική του σαφώς αρχαιοπρεπή χαρακτήρα. Το ανάγλυφο επιστύλιο της κυρίας πόρτας - καθώς κι ολόκληρος γλυπτικός διάκοσμος του μνημείου - είναι απο τα ωραιότερα γλυπτά των εκκλησιών της Μάνης και έχουν σχέση με τα γλυπτά του Οσιου Λουκά.
  Οι στρατιές των αγίων των τοιχογραφιών, οι ποικίλες ζωγραφικές παραστάσεις που καλύπτουν τις επιφάνειες, από τον Παντοκράτορα του θόλου μέχρι τη στερνή κόχη, τα τόξα και τις αψίδες, ως τα χαμηλώτερα σημεία των τοίχων, διαφόρων εποχών και τεχνοτροπιών, διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Οι περισσότερες τοιχογραφίες του Ταξιάρχη που σώζονται είναι του 18ου και 19ου αιώνα.
  Ομως ορισμένες έστω θολές η ακρωτηριασμένες, έρχονται απο τον καιρό της ίδρυσης του μνημείου η λίγο μεταγενέστερα. Δείγμα θαυμάσιο της τελευταίας διακόσμησης της εκκλησίας είναι η έξοχη τοιχογραφία του Αγ. Μερκουρίου (στρατιωτικός Αγιος) στο δυτικό τοίχο, και της αρχικής οι κτητορικές επιγραφές που με δυσκολία διαβάζονται , στο νότιο τοίχο του νάρθηκα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Συλλόγου Λακώνων Επιστημόνων


Μοναστήρια

Μονή Φανερωμένης Δρύαλου

ΔΡΥΑΛΟΣ (Χωριό) ΟΙΤΥΛΟ

Μονή Φανερωμένης Δρύαλου

Τηλέφωνο: +30 27330 52231

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ