gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΕΣΤΑΝΗ Χωριό ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ" .


Προσκυνήματα (10)

Εκκλησίες

Ναός Αγίου Γεωργίου

ΛΟΥΚΑΣ (Χωριό) ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
Αξιόλογα αρχιτεκτονικά λείψανα εντοπίζονται στην κορυφή του λόφου του Αη Γιώργη και αποτελούν το κατώτερο τμήμα πύργου κατασκευασμένου πιθανότατα από τους Μαντινείς για τον έλεγχο των περασμάτων προς την πεδιάδα. Η εύρεση ιωνικού κίονα στο προαύλιο της εκκλησίας μαρτηρεί την ύπαρξη ναού, ίσως της Δήμητρας, που κατά άλλους ερευνητές βρισκόταν στη Μηλιά της Μαντινείας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαντινείας


Ναός Αγίας Φωτεινής Μαντινείας

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ (Αρχαία πόλη) ΑΡΚΑΔΙΑ
Η εκκλησία της Αγία Φωτεινής βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις αρχαιότητες της Αρχαίας Μαντινείας κοντά στην Τρίπολη και χτίστηκε το 1972.
Η εκκλησία ξεχωρίζει για την πρωτότυπη αρχιτεκτονική της που είναι κράμα διάφορων ρυθμών, από την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική μέχρι την βυζαντινή αρχιτεκτονική, όπως και τον αγιογραφικό της διάκοσμο που παραπέμπει στην κλασική αρχαιότητα. Ο περίβολος του ναού διακοσμείται από κατασκευές αρχαιοελληνικής έμπνευσης και μνημειακού χαρακτήρα. Η διάθεση του αρχιτέκτονα είναι εμφανώς να συγκεράσει παραδοσιακές ελληνικές επιδράσεις με την αρχαία ελληνική αισθητική, προτείνοντας μια γέφυρα-συνέχεια μεταξύ του παλιού - της κλασικής εποχής που εδώ εκπροσωπείται από τη διπλανή αρχαία Μαντινεία - και του νέου, δηλαδή της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής παράδοσης.
Η αρχιτεκτονική του ναού, όπως και η κλασική σύλληψη και απόδοση των μορφών των αγιογραφιών, προκάλεσε και συνεχίσει να προκαλεί αντικρουόμενες κριτικές, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Στο παρελθόν μάλιστα προκάλεσε και την επέμβαση της επίσημης Εκκλησίας, η οποία απαίτησε, και τελικά επέβαλε, την μερική αντικατάσταση των αγιογραφιών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Αγίας Φωτεινής Μαντινείας

Η εκκλησία αποτελεί ιδιοκτησία του Μαντινειακού Συνδέσμου, βρίσκεται μέσα στην αρχαία πόλη και ολοκληρώθηκε εξωτερικά το 1973 . Με στόχο τη δημιουργία ενός πνευματικού κέντρου της περιοχής, ο αρχιτέκτονας αποκρυσταλλώνει την αρχιτεκτονική ιστορία της περιοχής από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα ( πραγματοποιώντας την ανάλογη ενότητα αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής )

Ναός Ζωοδόχου Πηγής στο λόφο "Γκορτσούλι"

Ο λόφος "Γκορτσούλι" είναι περιστοιχισμένος από ένα χαμηλό περίβολο, πρόσφατα επισκευασμένο ,του οποίου οι πέτρες μοιάζουν να προέρχονται από αρχαία λάξευση. Στο μέσο αυτού του περιβόλου είναι κτισμένος Ναός αφιερωμένος στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή. Μεταξύ των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής έχει διατηρηθεί η παράδοση ότι η Παναγία ήταν παλαιό μοναστήρι που λεγόταν "Χρυσούλι". Ο λόφος "Γκορτσούλι" ονομάζεται και "Τύμβος της Πηνελόπης".

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Μαντινείας


Εξωκκλήσια

Αη Γιάννης Πρόδρομος ο Θερμολόγος

ΝΕΣΤΑΝΗ (Χωριό) ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
  Στην κορυφή του λόφου "Στοχός" του οικισμού Νεστάνης βρίσκεται εκκλησάκι αφιερωμένο στον Αη Γιάννη τον Πρόδρομο το Θερμολόγο (Την περίοδο που ο πληθυσμός υπέφερε από τις θέρμες της ελονοσίας ζητούσαν την θαυματουργική του επέμβαση για την ίαση τους , για αυτό και ανομάστηκε Θερμολόγος) Στα θεμέλια της εκκλησίας έχουν αναγνωριστεί απομεινάρια αρχαίου Ναού αφιερωμένου κατά πάσα πιθανότητα στην αρχαία Δήμητρα . Και εδώ βλέπουμε την παρουσία της αρχαίας λατρείας στη μετέπειτα χριστιανική έκφραση της πίστης . Σήμερα στο λόφο αυτό υπάρχει αναρρηχητικό πεδίο ,4ου ,5ου και 6ου βαθμού , ύψους 70μ., με δύο διαδρομές και δύο ρελέ διαφυγής .Λειτουργεί υπό την ευθύνη του Ε.Ο.Σ Τρίπολης .

Μοναστήρια

Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Γοργοεπηκόου Νεστάνης

ΜΟΝΗ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ (Μοναστήρι) ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 2710 561209
  Στις δυτικές πλαγιές του όρους Γουλά, πάνω από το χωριό Νεστάνη και σε υψόμετρο 680μ, βρίσκεται η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου. Το μοναστήρι απέχει μισή ώρα από τη Νεστάνη και γειτονεύει με τα χωριά Λουκά, Κακούρι, Κάψια, Πικέρνι, Σάγκα και Σιμιάδες.
  Η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου ιδρύθηκε το 1030 μ.Χ και είναι χτισμένη σε αρχαιολογικό χώρο, με σπουδαία αρχαία λατρευτική παράδοση. Σαν μοναστήρι πρέπει να υπήρξε πριν από το έτος 1536, αφού τα τότε περιουσιακά του στοιχεία φανερώνουν ότι ήδη έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα αιώνα ζωής.
  Το όνομα Γοργοεπήκοος είναι άγνωστο πότε δόθηκε στη Μονή, που έγινε Σταυροπηγιακή το 1594 από τον Πατριάρχη Ιερεμία τον Β. Η Μονή ακμάζει το 13ο αιώνα και γίνεται ευρύτερα γνωστή. Πυρπολείται κατά τα Ορλωφικά το 1769 -1770 και το 1805 έχει 20 μοναχούς.
  Κατά την περίοδο της Επαναστάσεως του 1821, χάρη στον Ηγούμενο Γρηγόριο αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα. Ο Γρηγόριος μαζί με άλλους μοναχούς και με αρχηγούς τους Σέκερη, Δαγρέ, Ιερόθ. Αθανασόπουλο, πολέμησε κατά των Τούρκων και τελικά σκοτώθηκε επί Ιμπραήμ στις 10-6-1825 στην Κυνουρία. Το μοναστήρι καταστράφηκε το 1836, από τον Ιμπραήμ και από ένα μεγάλο σεισμό γύρω στα τέλη του Απριλίου, πάλι όμως χτίστηκε.
  Στη Βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται παλαιά έγγραφα, σφραγίδες, λείψανα Αγίων όπως η κάρα του Αγ.Προκοπίου, καθώς και ο ξυλόγλυπτος σταυρός δώρο της Αικατερίνης της Ρωσίας.Το σπουδαιότερο έγγραφο-κειμήλιο είναι ο κτητορικός Κώδικας-Νομοκάνων, που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
  Η κάτοψη της Μονής παρουσιάζεται ως κλειστό ορθογώνιο σχήμα με ανοιχτή αυλή στο μέσο, στη Βορειανατολική γωνία της οποίας υπάρχει το καθολικό. Το καθολικό είναι ιδιότυπος ρυθμός θολοσκεπούς Βασιλικής, που έχει δεξιά και αριστερά δύο παρεκκλήσια, τον Αγιο Χαράλαμπο και τους Τρείς Ιεράρχες.
  Στο κτίριο της Ανατολικής πτέρυγας που χτίστηκε το 1895, υπάρχει βρύση πάνω στην πλάκα της οποίας υπάρχει η φράση "Και αυτό θα περάσει", όπως και τα τέσσερα Φ: Φίλε,Φέρε,Φάγε,Φύγε, κατά τη λαϊκη έρμηνεία.
  Η αγιογράφηση είναι ταλαιπωρημένη και υπάρχουν πολλές φορητές εικόνες, όπως η θαυματουργική εικόνα της Θεοτόκου. Σήμερα στη Μονή είναι Ηγουμένη η μοναχή Μαρκέλλα Μανιακούρα, με συνοδεία επτά αδελφών. Η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας μας.

Η Μονή Γοργοεπηκόου είναι χτισμένη στο ύψωμα Γουλά που δεσπόζει πάνω από τη Νεστάνη , 16 χλμ. από Τρίπολη , με εξαιρετική θέα προς το λεκανοπέδιο της Μαντινείας . Η λιθόστρωτη σκάλα του μοναστηριού οδηγεί σε θαυμάσια κτίσματα που χρονολογούνται από το 1740. 0 ναός είναι τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική. Οι χώροι και ο περίβολος είναι ιδιαίτερα φροντισμένοι. Το μοναστήρι περιβάλλεται από πευκόδασος Στη μονή οδηγεί δρόμος από τη Νεστάνη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γκλήμη

ΠΙΚΕΡΝΙ (Χωριό) ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
  Το μοναστήρι πήρε την ονομασία του από έναν μοναχό. Από την Περιήγηση του Παυσανία στη Μαντινεία μαθαίνουμε ότι ο χώρος του Αγίου Νικολάου ήταν και στην αρχαιότητα ιερός. Η πηγή των Μελαγγείων, η σημερινή Βερενίκη του Πικέρνη, ύδρευε την αρχαία Μαντινεία. Επτά μόνο στάδια από τα Μελάγγεια έρρεε η περίφημη κρήνη των Μελιαστών ( Τριπήχυ σήμερα ). Ο Παυσανίας γράφει " Οι Μελιασταί δε ούτοι δρώσι τα όργια του Διονύσου " Εκεί ήταν χτισμένα το μέγαρο του Διονύσου και το ιερό της Αφροδίτης Μελαινίδος που η επωνυμία της οφείλεται στις τελετουργίες αυτών των οργίων. Εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ο ναός του Αγίου Νικολάου ήταν χτισμένος ο ναός του Ιππίου Ποσειδώνα.

Μονή Αγίου Νικολάου Γκλήμη

Ορεινό μοναστήρι χτισμένο πάνω στο χωριό Πικέρνη της Μαντινείας. Σώζεται το καθολικό. Δεν έχει μοναχούς σήμερα

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ