gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ Δήμος ΚΙΛΚΙΣ" .


Προσκυνήματα (4)

Εκκλησίες

Αγιος Αθανάσιος

ΓΡΙΒΑ (Χωριό) ΚΙΛΚΙΣ
Χτίστηκε το 817.

Μοναστήρια

Μονή Παναγίας Γουμενίσσης

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ (Κωμόπολη) ΚΙΛΚΙΣ
Τηλέφωνο: +30 23430 41222
  Η Ιερά Μονή Παναγίας στη Γουμένισσα αποτέλεσε το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της περιοχής στην περίοδο της Τουρκοκρατίας (1430-1912). Θεωρείται ότι ήταν καθολικό μοναστήρι, που στον 14ο αιώνα παραχωρήθηκε στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.
 Η σημερινή εκκλησία κτίσθηκε το 1802. Το 1837 ανακαινίσθηκε το ιερό, ενώ στα μέσα του 19ου αιώνα επεκτάθηκε προς τα δυτικά. Στο εσωτερικό της εκκλησίας, η οποία ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης Βασιλικής, με πολυγωνική αψίδα Ιερού από λαξευτή πέτρα, υπάρχει ένα εξαιρετικό ξυλόγλυπτο σύνολο (τέμπλο, κιβώτιο Αγίας Τράπεζας, προσκυνητάρι). Στο προσκυνητάρι είναι τοποθετημένη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που καθιστά το ναό σημαντικό λατρευτικό κέντρο.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Κιλκίς.

Μονή Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης Γουμένισσας

ΓΡΙΒΑ (Χωριό) ΚΙΛΚΙΣ
Τηλέφωνο: +30 23430 20270
  Βρίσκεται σε κατάφυτη πλαγιά του όρους Πάικου, σε υψόμετρο 600 μ. με θέα την κοιλάδα του Αξιού, πάνω από το χωριό Γρίβα και σε απόσταση 7 Κm από τη Γουμένισσα.
  Είναι ανδρική Μονή. Ιδρύθηκε το 1992 από το Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημήτριο και τη συνοδεία του, και ειναι καρπός ιδιαίτερης ευλάβειας προς τους νεοφανείς μάρτυρες Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην εποχή μας (1959-1962) 500 χρόνια μετά το μαρτύριό τους.
  Πανηγυρίζει την Τρίτη της Διακαινησίμου (Δευτέρα του Πάσχα απόγευμα και Τρίτη του Πάσχα), ημέρα κατά την οποία τελειώθηκαν μαρτυρικά οι Αγιοι στη Θερμή της Λέσβου το έτος 1463.
  Επίσης ιδιαίτερα τιμώνται και οι εορτές των Αγίων Μυροφόρων και του Μεγάλου Βασιλείου, στους οποίους είναι αφιερωμένα ομώνυμα παρεκκλήσια του αρχικού κτιριακού συγκροτήματος της Μονής.
  Ο κύριος ναός του Μοναστηριού ("καθολικόν" κατά τη μοναστική ορολογία) είναι αφιερωμένος στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη. Περιλαμβάνει επίσης δύο παρεκκλήσια αφιερωμένα στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και στον Απόστολο Ανδρέα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αρχιτεκτονική του ναού η οποία συνδυάζει τον αθωνικό τύπο με στοιχεία της Κωνσταντινουπόλεως (πτυχωτός εσωτερικά κεντρικός τρούλος, 4 δορυφόροι τρούλοι, τρούλος πάνω από την Αγία Τράπεζα, χοροί, παρεκκλήσια, τρούλος λιτής, εξωτερικό αίθριο). Εξαιτίας της πολύπλοκης και πολυδάπανης κατασκευής, ο ναός είναι ακόμη ημιτελής. Για την ολοκλήρωση της κατασκευής του γίνονται δεκτές εισφορές στον τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 250/601365-19.
Αγια Λείψανα
  Στη Μονή φυλάσσονται τεμάχια λειψάνων
•των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης,
•της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου
•και μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου δωρηθέν από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Διόδωρο προς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δημήτριο.
Λειτουργικό πρόγραμμα
•Θεία Λειτουργία: καθημερινές έως 9 π.μ., Κυριακές έως 10 π.μ.
•Εσπερινός και Παράκληση: θερινή ώρα: 5 μ.μ., χειμερινή ώρα: 4 μ.μ.
•Ιερό Ευχέλαιο: την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, μετά τον Εσπερινό
Εορτές
•Πανήγυρις Αγ. Ραφαήλ: Λαμπροδευτέρα απόγευμα και Λαμπροτρίτη (Τρίτη του Πάσχα)
•Κυριακή των Μυροφόρων (δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα): θ. Λειτουργία
•1 Ιανουαρίου: Μεγ. Βασιλείου (θ. Λειτουργία)
•13 Ιουνίου: εύρεση λειψάνου Αγ. Νικολάου (θ. Λειτουργία)
•29 Ιουνίου: Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (θ. Λειτουργία)
•14 Σεπτεμβρίου: θ. Λειτουργία - προσκύνηση Τιμίου Ξύλου
•30 Νοεμβρίου: Αγ. Απ. Ανδρέου (θ. Λειτουργία)
Αγρυπνίες (διάρκεια: 8 μ.μ. έως 2 π.μ.)
•22 προς 23 Ιουνίου: εύρεση λειψάνου Αγ. Ραφαήλ (Λέσβος, 23.7.1959)
•21 προς 22 Ιουλίου: Αγ. Μαρίας Μαγδαληνής
•1 προς 2 Αυγούστου: εύρεση εικόνος Παντοκράτορος (Λέσβος, 1.8.1961)
•24 προς 25 Νοεμβρίου: Αγ. Αικατερίνης
  Το Μοναστήρι παραμένει ανοικτό από τις 7 π.μ. έως την δύση του ηλίου

Μονή Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Παιονίας

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ (Χωριό) ΚΙΛΚΙΣ
  Σε μια από τις ομορφότερες πλαγιές του όρους Πάικου, σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων από τη Γουμένισσα, πάνω από τον οικισμό Πενταλόφου, βρίσκεται το μοναστήρι του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου. Το μοναστήρι είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους και θεμελιώθηκε το 1981.
  Ο κεντρικός ναός είναι διπλός και το άνω επίπεδό του είναι αφιερωμένο στον Αγιο Νικόδημο, ενώ το ισόγειο τμήμα στους Αγίους Ραφαήλ, Ειρήνη και Νικόλαο. Σήμερα στη Μονή εγκαταβιούν 23 μοναχοί, στο σύνολό τους νέοι στην ηλικία και από τα χέρια τους εκτελούνται όλες οι εργασίες οικοδόμησης και συντήρησης των κτισμάτων.
  Ξακουστό είναι το αγιογραφείο της Μονής, που φημίζεται για τη προσεγμένη και εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή χειροποίητων εικόνων. Οι εκκλησιαστικές ακολουθίες και τελετές γίνονται σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Κιλκίς.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ