gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 14 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΡΟΠΑΙΑ Δήμος ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (14)

Ανάμεικτα

ΑΕΤΟΡΑΧΗ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
  Μικρό χωριό του δήμου Τροπαίων κοντά στο Καλλιάνι. Είναι κτισμένο στις παρυφές του Λαγγαδινού ρέματος (φαραγγιού Τουθόα). Στα νότια του χωριού είναι ο χείμαρος Γκούρα και το φαράγγι του. Κοντά στο χωριό και σε ωραία τοποθεσία βρίσκεται πηγή. Από εκεί καταγόταν ο αγωνιστής του 1821 Παπαγιώργης. Από το χωριό ο δρόμος οδηγεί προς την Κοκκινοράχη, την Λυσσαρέα και τα υπόλοιπα χωριά της Ηραίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΒΥΖΙΚΙ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
  Το Βυζίκι είναι ένα όμορφο χωριό της Γορτυνίας, και απέχει 1 χιλ. από τα Τρόπαια και 4 χιλ. από το Σταυροδρόμι. Είναι παραδοσιακός οικισμός και έχει 400 κατοίκους. Το χωριό είναι χτισμένο σε πλαγιά λόφου σε καταπράσινο περιβάλλον. Κοντά του βρίσκονται τα ερείπια του φράγκικου κάστρου της Ακοβας (13ος αιώνας) και το μοναστήρι του Ευαγγελισμού. Στα ανατολικά του χωριού βρίσκεται ωραία τοποθεσία με την πηγή Σύρροχο. Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στο Βυζίκι από μια διαθήκη του 1688. Η περιοχή ήταν στα χρόνια της Φραγκοκρατίας κέντρο της βαρωνείας της Ακοβας και γνώρισε τότε μεγάλη ακμή. Η προσφορά των κατοίκων στην επανάσταση του 21 ήταν μεγάλη. Οπως μάλιστα μαρτυρά εγγραφή εντοιχισμένης πλάκας στα ερείπια ενός κτηρίου, εκεί λειτουργούσε αρτοποιείο για την τροφοδοσία των αγωνιστών. Το 1826 το χωριό κάηκε από τον Ιμπράημ. Τον Αύγουστο διοργανώνεται από το σύλλογο των απανταχού Βυζικιωτών "ο Αγιος Νικόλαος" πολυήμερο φεστιβάλ, το φεστιβάλ της Ακοβας, με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και χορούς που κορυφώνεται το Δεκαπενταύγουστο. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης γυμναστικές επιδείξεις και αθλητικούς αγώνες με συμμετοχή νέων από όλη τη γύρω περιοχή. Εκτός από τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ο παραπάνω σύλλογος αναπτύσσει αξιόλογη και πολύπλευρη πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΔΟΞΑ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
  Μικρό χωριό κοντά στο Σταυροδρόμι Τροπαίων. Πήρε το όνομά του από ομώνυμο βουνό στο οποίο είναι κτισμένο. Το παλιό όνομά του ήταν Βρετεμπούγα. Το χωριό καταστράφηκε απότους Τουρκαλβανούς το 1779. Το 1943 πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς.

ΚΑΛΛΙΑΝΙ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
  Το Καλλιάνι είναι ένα ημιοορεινό χωριό χτισμένο πάνω στον οδικό άξονα Πύργου-Τρίπολης και κοντά στα Τρόπαια. Εχει 300 περίπου μονίμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Κάτω από το χωριό περνάει το Λαγκαδινό ρέμα με το ιδιαιτέρου κάλλους φαράγγι του ποταμού Τουθόα, παραποτάμου του Λάδωνα. Το ποτάμι πηγάζει κάτω από τα Λαγκάδια και καταλήγει στον Λάδωνα στον κόμβο Ηραίας, στη θέση Τσούκα. Η βατότητα του φαραγγιού σε αρκετά σημεία είναι καλή και προσφέρεται για περιπατητικό τουρισμό.
  Ξεχωρίζει η εκκλησία του χωριού, ο Αγιος Γεώργιος. Γύρω από το χωριό υπάρχουν πολλές πηγές με σημαντικότερη το Κεφαλόβρυσο. Σε μικρή απόσταση, στο λόφο Ποδημασιά έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα. Κατά τον αγώνα του 21 οι κάτοικοι τάχθηκαν το 1823 με το μέρος της Παλούμπας κατά τη διαμάχη Παλουμπαίων και Δεληγιανναίων, βοηθώντας έτσι στην πιο κρίσιμη καμπή της επανάστασης.
  Προς τη κατεύθυνση των Λαγκαδίων υπάρχει διασταύρωση αριστερά για το χωριό Δόξα. Το επόμενο χωριό είναι το Σταυροδρόμι, όπου και η διασταύρωση για Τρόπαια. Προς την κατεύθυνση του Πύργου είναι ο οικισμός Τουμπίτσι και η σύγχρονη γέφυρα του Λάδωνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΚΑΣΤΡΑΚΙ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
  Μικρό χωριό της Γορτυνίας και του Δήμου Τροπαίων, μετά το Καλλιάνι. Βρίσκεται στο λαγκαδινό ρέμα κοντά στη συμβολή του με τον ποταμό Λάδωνα. Ξεχωρίζει η εκκλησία του χωριού, ο Αγιος Δημήτριος. Βόρεια του χωριού και σε όμορφη τοποθεσία βρίσκεται η πηγή Καλυβίτσα.

ΛΙΒΑΔΑΚΙ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
  Μικρό χωριό του δήμου Τροπαίων στα όρια με την Ηλεία και πάνω στο δρόμο Τρίπολης-Πύργου. Kοντά του περνάει ο ποταμός Λάδωνας. Ξεχωρίζει η εκκλησία του χωριού, ο Αγιος Νικόλαος.

ΝΕΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
  Μικρό πεδινό χωριό της Γορτυνίας στα όρια με την Ηλεία. Βρίσκεται κοντά στο δρόμο Τρίπολης-Πύργου και στο Λιβαδάκι.

ΠΕΡΔΙΚΟΝΕΡΙ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
  Ορεινό χωριό κοντά στη λίμνη του Λάδωνα και στα Τρόπαια. Κοντά του βρίκεται η Μυγδαλιά.

ΡΑΧΕΣ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
  Μικρό ορεινό χωριό της Γορτυνίας και του δήμου Τροπαίων. Είναι πατρίδα του Αθ. Νικολόπουλου σημαιοφόρου του Θ. Κολοκοτρώνη. Ξεχωρίζει η εκκλησία του χωριού, η Αγία Τριάδα. Κοντά στο χωριό υπάρχει πηγή με θειούχο νερό.

ΣΠΑΘΑΡΗΣ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
  Χωριό του δήμου Τροπαίων. Ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Θέλπουσας. Πάνω σε απότομο βράχο κοντά στο χωριό υπάρχουν ίχνη αρχαίας πόλης και μεσαιωνικόυ οικισμού που δεν έχουν ακόμα ανασκαφεί. Στην περιοχή υπάρχει η πηγή Κάλλονα.
  Επί Τουρκοκρατίας το χωριό ήταν γνωστό για δύο ιστορικές σπηλιές που βρίσκονται σε δυσπρόσιτους βράχους ΒΔ του χωριού, στις όχθες του Λάδωνα. Στις σπηλιές αυτές, που ονομάζονταν "μαγαζιά", αποθηκεύονταν τρόφιμα για τις ανάγκες του αγώνα. Σε αυτές ακόμα κατέφευγαν για προστασία τα γυναικόπαιδα όπως και οι Κολοκοτρωναίοι και οι Δεληγιάννηδες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
  Το χωριό Σταυροδρόμι βρίσκεται πάνω στο δρόμο Ολυμπίας-Λαγκαδίων και είναι χτισμένο σε καταπράσινο ύψωμα. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του φαραγγιού Τουθόα. Ξεχωρίζει η εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στην τοποθεσία Μουρνιά υπάρχει πηγή.
  Από το χωριό ξεκινά ο δρόμος που οδηγεί στο Βυζίκι και στα Τρόπαια.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΤΡΙΠΟΤΑΜΙΑ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
  Μικρό γορτυνιακό χωριό του δήμου Τροπαίων στα όρια με την Ηλεία. Είναι χτισμένο στην κοιλάδα του Αλφειού, στις όχθες του ποταμού Ερύμανθου, κοντά στη συμβολή του με τους ποταμούς Αλφειό και Λάδωνα.
  Ξεχωρίζει η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Στην περιοχή του χωριού εντοπίζεται ο τάφος του Κοροίβου που ήταν ο πρώτος Ολυμπιονίκης στον αγώνα δρόμου στην πρώτη Ολυμπιάδα το 776 π.Χ. Σύμφωνα με μια εκδοχή ο τάφος τοποθετείται σε λόφο του οικισμού Πέρα Χωριό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΤΡΟΠΑΙΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
  Ορεινή γραφική κωμόπολη της Γορτυνίας χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά υψώματος. Κεφαλοχώρι της περιοχής, είναι σήμερα έδρα του ομώνυμου Δήμου. Εχει περίπου 800 κατοίκους. Αξιόλογο είναι το πετρόκτιστο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου και όμορφη η μητρόπολη της Κοίμησης της Θεοτόκου. Αξιόλογη είναι επίσης και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1887). Η κεντρική πλατεία είναι γραφικότατη. Βρίσκεται στις παρυφές της πλαγιάς, με πλατάνια, γραφικά πετρόχτιστα σπίτια και όμορφη θέα στην κωμόπολη και στη γύρω περιοχή.
  Κοντά στα Τρόπαια, ανάμεσα στα χωριά Γαλατάς και Βυζίκι, υπάρχουν τα ερείπια του φραγκικού κάστρου της Ακοβας (13ος αιώνας), έδρας μιας από τις βαρονίες του πριγκιπάτου της Πελοποννήσου. Η βαρονία αυτή, μία από τις ισχυρότερες της Πελοποννήσου, ιδρύθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους σταυροφόρους και κυβερνήθηκε επί σειρά ετών από γυναίκες. Σημαντικό έργο για την εποχή ήταν της "Κυράς το Γεφύρι", κοντά στο χωριό Μουριά, που χτίστηκε τον 13ο αι. Η βαρονία καταλύθηκε το 1458 από τον Οθωμανό Μωάμεθ τον Πορθητή και κατά την τουρκοκρατία υπαγόταν στην Καρύταινα. Την εποχή της ελληνικής επανάστασης η Ακοβα αποτελούσε ιδιαίτερη στρατιωτική περιφέρεια μαζί με τη γειτονική Πέρα Μεριά.
  Σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες θεωρείται ότι η ευρύτερη περιοχή Τροπαίων κατοικήθηκε από Πελασγούς πριν από το 2200 π.Χ. Μετά από το 1307 π.Χ. εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Βοιωτοί. Το όνομα Τρόπαια φαίνεται ότι προήλθε από το τρόπαιο που στήθηκε στην περιοχή από τη μάχη Θελπουσίων και Ελευσινίων και όχι από την αρχαία πόλη Τρόπαια που αναφέρει ο Παυσανίας. Στη θέση της σημερινής κωμόπολης υπήρχε μεσαιωνική πόλη πριν από το 1300 μ.Χ. με το όνομα Βερβίτσα, όνομα που οφείλεται σε Σλάβους που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Η πόλη δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή της αρχαίας Θέλπουσας.
  Στην περιοχή της Βάναινας κοντά στα Τρόπαια τοποθετείται η αρχαία πόλη Θέλπουσα. Κατά τη μυθολογία πήρε το όνομά της από τη νύμφη Θέλπουσα, κόρη του Λάδωνα. Στο χώρο της αρχαίας πόλης υπήρχαν τα ιερά της Δήμητρας, του Ασκληπιού και των δώδεκα θεών καθώς και του μυθικού Ογκίου, του άρχοντα της Θέλπουσας και γιου του Απόλλωνα. Ο ναός της Δήμητρας περιελάμβανε τα αγάλματα της Ερινύας Δήμητρας, ύψους 3μ. και της Λουσίας Δήμητρας ύψους 2μ. Κοντά στο ιερό της Ερινύας Δήμητρας βρισκόταν ο ναός του παιδιού Ασκληπιού και ο τάφος της Τριγόνας που σύμφωνα με την παράδοση ήταν τροφός του. Σώζονται μέχρι σήμερα λείψανα οχειρωματικού περιβόλου, δεξαμενής νερού, σπόνδυλοι κιόνων, κιονόκρανα, ενεπίγραφες πλάκες, όπως και λείψανα έπαυλης ρωμαϊκών χρόνων.
  Κατά την επανάσταση του 21 πολλοί Τροπαιάτες ακολούθησαν τον Κολοκοτρώνη και άλλους οπλαρχηγούς και συμμετείχαν σε μάχες (πολιορκία Λάλα και Πάτρας). Μετά την επανάσταση τα Τρόπαια έγιναν έδρα Δημογεροντίας με πρώτο δημογέροντα το Δημ. Μιχαλακόπουλο ή Κοντάνη από το 1863 - 1912.
  Στα Τρόπαια μπορεί να φθάσει κανείς από το Σταυροδρόμι. Σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη βρίσκεται η τεχνητή λίμνη και το φράγμα του Λάδωνα. Στο φράγμα οδηγεί ο ασφάλτινος δρόμος.που συνδέει τα Τρόπαια με άλλα χωριά της περιοχής, τη Δάφνη Καλαβρύτων και τον οδικό άξονα "111". Επίσης εύκολα φθάνει κανείς και στα χωριά Περδικονέρι, Μυγδαλιά, Σπάθαρη, Μουριά, Δήμητρα, Βάχλια, και Κοντοβάζαινα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΧΩΡΑ (Χωριό) ΤΡΟΠΑΙΑ
 Χωριό της Γορτυνίας και του Δήμου Τροπαίων, κοντά στον ποταμό Λάδωνα. Αποτελούσε παλιότερα πρωτεύουσα του τέως δήμου Θελπούσης. Είναι η πατρίδα του αγωνιστή του 1821 Αθ. Μπράμου.
  Ξεχωρίζει η όμορφη εκκλησία του χωριού, ο Αγιος Αθανάσιος. Κοντά στο χωριό και στην τοποθεσία Κάπελη βρίσκεται το μοναστήρι της Τιμίας Ζώνης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ