gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ Δήμος ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (12)

Ανάμεικτα

ΑΓΡΙΔΙ (Χωριό) ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ
  Μικρό ορεινό χωριό της Γορτυνίας σε απόσταση 8 χιλ. από την Καμενίτσα και 5 χιλ. από το Πράσινο. Εχει 20 περίπου μονίμους κατοίκους και σήμερα ανήκει στο Δήμο Κλείτορος. Το χωριό αγναντεύει στον ορεινό όγκο του Μαινάλου. Πάνω στον επαρχιακό δρόμο υπάρχει ωραία πετρόχτιστη πηγή και δίπλα της παιδική χαρά. Πιο κάτω η όμορφη ενοριακή εκκλησία και η παλιά εκκλησία του νεκροταφείου. Σε απόσταση 5 χιλ. προς την κατεύθυνση της Καμενίτσας είναι ο οικισμός Καρβούνι, ενώ ο επαρχιακός δρόμος συνεχίζει προς τα χωριά Πράσινο, Δρακοβούνι και Δάρα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΑΛΟΥΣ (Αρχαία πόλη) ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ
Η αρχαία αρκαδική πολίχνη Αλούς ταυτίζεται είτε με τα αρχαία λείψανα κοντά στο χωριό Αμυγδαλιά, όπου ανασκάφηκε και μέρος Ιερού των ύστερων Γεωμετρικών και Αρχαϊκών χρόνων, είτε με το Παλιόκαστρο του χωριού Μουριά, που βρίσκεται στο δυτικό πέρας της λίμνης του Λάδωνα και όπου βρέθηκαν λείψανα τειχών και πύργων, καθώς και αναλημματικοί τοίχοι και όστρακα κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Τριπόλεως


ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
  Το Βαλτεσινίκο είναι ένα όμορφο, γραφικό και φιλόξενο κεφαλοχώρι της ορεινής Γορτυνίας. Χτισμένο σε υψόμετρο 1150 μ., είναι από τα πιο ορεινά χωριά της Αρκαδίας. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Βυτίνας και απέχει 6 χιλ. από τα Μαγούλιανα και 60 χιλ. από την Τρίπολη, προς το δρόμο του Πύργου. Παλιότερα είχε 800 περίπου κατοίκους, σήμερα όμως κρατά μόλις 200.
   Το χωριό έχει έκταση 41 τ. χιλ. Από αυτά τα 12 είναι γεωργική έκταση, τα 22 είναι βοσκοτόπια και τα 5 ελατοσκέπαστο δάσος. Πριν λίγα χρόνια το χωριό ανθούσε. Είχε μια καλή κοινωνία με αρκετές δημόσιες υπηρεσίες: Αστυνομία, Ειρηνοδικείο, Αγρονομείο, Συμβολαιογραφείο, Γυμνάσιο και Δημοτικό, ξυλογλυπτική σχολή κ.λ.π. Ιδιαίτερα η ξυλοτεχνία ήταν παλιότερα διαδεδομένη εδώ. Δυστυχώς, ακολουθώντας τη μοίρα των χωριών της ορεινής Αρκαδίας, το χωριό άρχισε να ερημώνει μετά τον πόλεμο, γνωρίζοντας έντονη μετανάστευση. Σήμερα λειτουργεί ένα Δημοτικό Σχολείο και ένα Ιατρείο. To χειμώνα το χωριό είναι τυλιγμένο στην πάχνη και συχνά αποκλείεται από το χιόνι.
   Στο Βαλτεσινίκο οδηγεί δρόμος 12 χιλ. που ξεκινά στο 50 χιλ. του δρόμου Τρίπολης-Πύργου μετά τη Βυτίνα. Ο δρόμος περνά πρώτα από τα Μαγούλιανα. Ενας δεύτερος δρόμος για το χωριό, με λιγότερες στροφές και που παρακάμπτει τα Μαγούλιανα είναι λίγο πιο πέρα, μετά το ξενοδοχείο "Ξενία". Και οι δύο διαδρομές περνούν από το επιβλητικό σανατόριο "Της Μάνας", που λειτουργούσε μέχρι τον πόλεμο. Από εκεί αρχίζει ο δρόμος του Βαλτεσινίκου. Η διαδρομή μέσα από ένα υπέροχο ελατοσκέπαστο τοπίο και ανάμεσα σε αιωνόβια έλατα είναι συναρπαστική. Μετά τα Μαγούλιανα, ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει. Τα πρώτα σπίτια του χωριού διακρίνονται από απόσταση 2 χιλ. Κατηφορίζοντας το δαντελένιο δρόμο φθάνουμε στη θέση "Κούντελη" όπου παρουσιάζεται ολόκληρο το χωριό. Με πανοραμική θέα, αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του υψώματος του Παλιόκαστρου, με παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια. Το όμορφο πετρόκτιστο Δημοτικό Σχολείο, οι πολλές εκκλησίες, τα καλοπεριποιημένα 350 σπίτια και τα τρεχούμενα νερά δίνουν την εικόνα ενός ζωντανού χωριού. Πάνω από τον οικισμό δεσπόζουν ζωσμένες από το ελατόδασος τρείς κορυφές του Μαινάλου, το Παλαιόκαστρο (1435μ.), το Αλογοβούνι και το Ψηλό Βουνό. Η θέα είναι μαγευτική, με τις ελατοσκέπαστες πλαγιές, τα καταπράσινα περιβόλια, τις βαρύσκιωτες καρυδιές, τις πανύψηλες λεύκες και γύρω να απλώνεται πανέμορφο το ελατόδασος. Στην κορυφή Παλαιόκαστρο βρίσκονται τα λείψανα μεσαιωνικού οχυρού.
   Μέσα στο χωριό υπάρχουν 10 εκκλησίες: Αγ. Γιώργιος, Αγιοι Θεόδωροι, Αγ. Ταξιάρχης, Αγία Βαρβάρα, Αγ. Δημήτρης, Αγ. Αικατερίνη, Αγ. Θεράπων, Αγ. Κωνσταντίνος, Παναγίτσα, Αγ. Μαρίνα, και Αγ. Τρύφων, το κοιμητήρι του χωριού. Πολλές από αυτές είναι αριστουργήματα αρχιτεκτονικής. Οι μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες είναι αυτές των Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο του χωριού και του Αϊ Γιώργη, αληθινό κομψοτέχνημα, με το χαρακτηριστικό οκταγωνικό της τρούλο, χτισμένη από Λαγγαδιανούς μαστόρους. Εντονη είναι η ομοιότητά της με το ναό της Αγίας Κυριακής της Δημητσάνας, ένδειξη ότι έχει κατασκευασθεί από τους ίδιους μαστόρους. Αξιόλογο είναι επίσης το εκκλησάκι των Ταξιαρχών κοντά στην κάτω πλατεία, χτισμένο το 1824. Εξω από το χωριό υπάρχουν επίσης και άλλα 5 εκκλησάκια. Κοντά στο χωριό, παράλαμψη του δρόμου για τη Μυγδαλιά οδηγεί στο όμορφο φαράγγι του Κάψαλη και το μικρό χωριό Ολομάδες. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο παλιά μοναστήρια που είναι κοντά στο χωριό. Η Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου στο δρόμο για τη Μυγδαλιά (1 χιλ.), - η οποία λειτουργεί έως σήμερα - και η ιστορική Μονή του Αγίου Νικολάου. στο φαράγγι του Κάψαλη. Και στα δύο μοναστήρια σώζονται τα καθολικά και τα κελιά.
   Στο πάνω μέρος του χωριού υπάρχει κεφαλάρι, του οποίου το νερό περνάει μέσα από αυτό. Υπάρχουν επίσης αρκετές πετρόχτιστες βρύσες. Ξεχωρίζουν επίσης η κάτω πλατεία, το πολιτιστικό κέντρο, δωρεά των αδελφών Σοφιανόπουλου, όπου λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, και το όμορφο σπίτι της οικογένειας Ορφανού.
   Εδώ και μερικά χρόνια έχει καθιερωθεί τοπικό πανηγύρι που γίνεται στις 17 Αυγούστου δίπλα από το μοναστήρι της Παναγίας, υπό την αιγίδα του Δήμου σε συνεργασία με τον τοπικό δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο. Το πανηγύρι συνδέται με την αναβίωση του αλωνίσματος που γίνεται σε παρακείμενο μεγάλο αλώνι, με παρουσία πολύ κόσμου από το χωριό και την γύρω περιοχή.
   Βορεινά του Βαλτεσίνικου και σε απόσταση τριών χιλ. εκτείνεται ο "Βαλτεσινιώτικος Κάμπος" με τα χωράφια και τις καλλιέργεις των κατοίκων. Β.Α. του κάμπου και στα όρια των Δημοτικών Διαμερισμάτων Βαλτεσινίκου-Μυγδαλιάς, στη θέση "Αγία Παρασκευή", υπάρχουν ερείπια αρχαίου ναού. Τον ναό ταυτίζουν μερικοί μελετητές με τον ναό της Αρτέμιδος που μνημονεύει ο Παυσανίας, όπου και τοποθετούν τη θέση των Αρχαίων Λουσών.
   Aπό το Βαλτεσινίκο o δρόμος συνεχίζει προς τα χωριά Μυγδαλιά (5 χιλ.), Κερπινή, Δρακοβούνι και Θεόκτιστο, για να καταλήξει στον οδικό άξονα 111.
Η ονομασία του χωριού
   Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ονομασία του χωριού, που είναι γεγονός ότι είναι η μοναδική στην Ελλάδα, κάτι που και ο Καθηγητής Πολίτης επισημαίνει. Εχουν κατατεθεί αρκετές απόψεις και θεωρίες σχετικά με την ονομασία του. Σύμφωνα με μια άποψη η κατάληξη "-ικο" παραπέμπει σε σλαβικό όνομα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από την περιοχή πέρασαν Σλάβικα φύλα. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής υπερθεματίζουν μάλιστα επικαλούμενοι και την ύπαρξη και άλλων τοπωνυμιών στην περιοχή με την ίδια κατάληξη: "Μπεζένικο", Γκαρζένικο", "Μπαρμπεσινίκο".
   Προσπάθειες όμως που έγιναν σε πολλά ελληνικά και ξένα λεξικά δεν απέδωσαν και συγκεκριμένα δεν βρέθηκε κάποιο όνομα, λέξη ή τοπωνύμιο που να δικαιολογεί ότι κάποιο Σλάβοι ήλθαν στον τόπο αυτόν και του έδωσαν το όνομα του δικού τους τόπου. Μια άλλη άποψη, που φαίνεται και η επικρατέστερη, διατείνεται ότι η ονομασία του χωριού προέρχεται από τα συνθετικά "Βάλτες" που σημαίνει τόπο με πολλά νερά, κάτι που όντως υπάρχει στο χωριό, (Κεφαλόβρυσο - Μαλίκας - Σμόλη - Αγιος Θανάσης - Καριάσκης κ.λ.π.) και "σινίκο", που -εάν δεν ληφθεί υπ' όψιν η ορθογραφία- σημαίνει συνοικισμός, ένωση οικισμών. Αλλωστε η μη τήρηση της ορθογραφίας παρατηρείται και σε άλλες περιπτώσεις τοπωνυμιών στην ελληνική επικράτεια και δεν αναιρεί το συλλογισμό. Επομένως Βαλτεσινίκο = Βέλτες + συνοικισμός = πολλά νερά + οικισμός.
   Ο αείμνηστος Μ. Μπουμπούλης στο βιβλίο του "Μνήμες από το Βαλτεσινίκο και τα χωριά μας", μας μεταφέρει και μια άλλη άποψη, αυτήν του καθηγητή Ν. Βέη. Σύμφωνα με αυτήν, όταν ο Αλάριχος ο Α' κατέστρεψε την Πελοπόννησο, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αρκάδιος έστειλε το 394 μ.Χ. στην περιοχή το στρατηγό Στρίχωνα με βοηθούς τους Βαλτέσιο, Μπαρμπέσιο κ.ά. Οι στρατηγοί νίκησαν τον Αλάριχο. Μάλιστα, στην τοποθεσία που ευρίσκεται το σημερινό χωριό έγινε μάχη στην οποία νίκησε ο Βαλτέσιος και από το γεγονός αυτό, η τοποθεσία πήρε το όνομα Βαλτεσίου νίκη = Βαλτεσινίκο, ενώ στην περιοχή του Μπαρμπεσινίκου νίκησε ο στρατηγός Μπαρμπέσιος και η περιοχή ονομάστηκε Μπαρμπεσίου νίκη = Μπαρμπεσινίκο, κ.ο.κ.
Μέρος του κειμένου έχει βασισθεί σε κείμενα της Δέσποινας Σιέμπου και Ηλία Δημητρακόπουλου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΔΡΑΚΟΒΟΥΝΙ (Χωριό) ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ
  Ορεινό χωριό της Γορτυνίας κοντά στη Μυγδαλιά (20 χιλ.) και στη Κερπινή. Οι λιγοστοί κάτοικοί του αχολούνται με την γεωργία και κτηνοτροφία. Είναι γνωστό από την νικηφόρα μάχη των ανταρτών κατά των Γερμανών το 1944. Το χωριό συνδέεται οδικά με τον δρόμο Τρίπολης-Πάτρας 111. Προς την κατεύθυνση αυτή συναντάμε το Θεόκτιστο. Ενας άλλος δρόμος οδηγεί στο χωριό Πράσινο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΘΕΟΚΤΙΣΤΟ (Χωριό) ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ
  Ορεινό χωριό της Γορτυνίας, 8 χιλ. νότια του δρόμου "111", Τρίπολης - Πάτρας, στο ύψος της διασταύρωσης για τα Μαζέικα και Καλάβρυτα. Οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι αχολούνται με την γεωργία και κτηνοτροφία. Ο επαρχιακός δρόμος συνεχίζει για τα χωριά Δρακοβούνι και Κερπινή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΚΑΤΩ ΚΑΛΥΒΙΑ (Οικισμός) ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ
  Μικρό χωριό στη πεδιάδα της Μεγαλόπολης. Δίπλα του βρίσκεται μια από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Το χωριό γκρεμίστηκε στο μεγάλο σεισμό του 1966 και ξανακτίστηκε λίγο πιο πάνω από την αρχική του θέση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΚΕΡΠΙΝΗ (Χωριό) ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ
  Στις βόρειες απολήξεις του Μαινάλου και κοντά στη Μυγδαλιά (5 χιλ.) είναι το χωριό Κερπινή. Είναι χτισμένο σε ένα μικρό ύψωμα. Οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και κτηνοτροφία. Ο επαρχιακός δρόμος από τη Μυγδαλιά οδηγεί στο Δρακοβούνι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΜΟΥΡΙΑ (Χωριό) ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ
Μικρό χωριό της Γορτυνίας δίπλα στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα. Από το χωριό περνά ο δρόμος που συνδέει τα Τρόπαια με τον δρόμο "111", μέσω των χωριών Πουρναριά και Δάφνη Καλαβρύτων. Έχει 40 περίπου μόνιμους κατοίκους.

ΜΥΓΔΑΛΙΑ (Χωριό) ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ
  H Μυγδαλιά, ονομαζόμενο παλιότερα Γλανιτσιά και Σταυροκλήσι, είναι χωριό της Γορτυνίας και βρίσκεται στους Β. πρόποδες του Μαινάλου πάνω στο δρόμο που συνδέει το Βαλτεσινίκο (15 χιλ.) με τον οδικό άξονα 111. Απέχει 65 χιλ. από την Τρίπολη και 25 χιλ.από τη Βυτίνα. Προπολεμικά είχε μια ακμάζουσα κοινωνία με 900 περίπου κατοίκους. Σήμερα έχει κάτω γύρω στους 100 μονίμους κατοίκους. Από το 1955 που η τεχνική λίμνη του Λάδωνα έπνιξε τα χωράφια τους, πολλοί κάτοικοι έφυγαν στην Ηλεία, Αχαϊα και Αθήνα όπου και προόδευσαν στις τέχνες, στα γράμματα, στο εμπόριο και τις επιστήμες.
  Από την παλιά Μυγδαλιά είχαν βγει σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων, ιδεολόγοι και αγωνιστές (Κώστας Μαρίνης, φιλόλογος λαογράφος, Ανδρέας Παπαθεοδώρου, φιλόλογος γυμνασιάρχης, Οδυσσέας Παπαναστασίου, συνταγματάρχης, Κώστας Παπαντωνίου, συνταγματάρχης, Περικλής Παπαθεοδώρου, προϊστάμενος των Τ.Τ.Τ. Αρκαδίας, Βαγγέλης Παπαναστασίου, δάσκαλος, Νίκος και Ανδρέας Γ. Παπαναστασίου, βιβλιοπώλες-τυπογράφοι, ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος, εκπαιδευτικός σύμβουλος, αργότερα ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος δικηγόρος και μετέπειτα υπουργός Δικαιοσύνης και άλλοι πολλοί). Γι' αυτό και η συμμετοχή του χωριού στην Εθνική Αντίσταση ήταν καθολική και με πολλά θύματα.
  Η Μυγδαλιά είναι σήμερα έδρα του Δήμου Κλείτορος, ο οποίος Δήμος αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Αγριδίου, Βαλτεσινίκου, Δρακοβουνίου (Γλόγοβα), Θεόκτιστου (Τοπόστα), Κερπινής, Ξηροκαρύταινας, Πουρναριάς (Ποδογορά) και Πράσινου (Καρνέσι). Οι υπηρεσίες του Δήμου στεγάζονται στο σύγχρονο κτίριο, που έγινε με ατομικές δαπάνες του ευεργέτη Ευάγγελου Α. Γιαννόπουλου.
  Στη Μυγδαλιά μπορεί να φθάσει κανείς από το οδικό άξονα 111 μέσω Θεόκτιστου, και από τη Βυτίνα μέσω Βαλτεσινίκου. Επίσης από τον οδικό άξονα 111 και τα Τρόπαια υπάρχει πλεόν ομαλή οδική πρόσβαση μέσω της νέας γέφυρας στη θέση του γεφυριού της Κυράς στη λίμνη του Λάδωνα. Ας σημειωθεί ότι η νέα γέφυρα εξυπηρετεί την πρόσβαση στην παραλαδώνια περιοχή από όλα τα χωριά της περιοχής (6 χιλ.). Τέλος ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει το χωριό με τον δρόμο 111 περνά κατά σειρά από τα χωριά Θεόκτιστο, Δρακοβούνι και Κερπινή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΞΗΡΟΚΑΡΙΤΑΙΝΑ (Χωριό) ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ
  Μικρό ορεινό χωριό της Γορτυνίας στα όρια με την Αχαϊα. Βρίσκεται κοντά στη Μουριά.

ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ (Χωριό) ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ
  Μικρό χωριό της Γορτυνίας κοντά στα όρια του νομού Αρκαδίας με το νομό Αχαϊας. Απέχει 3 χιλ. από τη Δάφνη της επαρχίας Καλαβρύτων. Ο δρόμος που περνάει από το χωριό συνδέει τα Τρόπαια με τον οδικό άξονα "111" που συνδέει την Πάτρα με την Τρίπολη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΠΡΑΣΙΝΟ (Χωριό) ΚΛΕΙΤΟΡΑΣ
  Το Πράσινο είναι μικρό ορεινό χωριό της Γορτυνίας και είναι χτισμένο σε βουνοπλαγιά πάνω από τον κάμπο του Δάρα. H κύρια πρόσβαση στο χωριό είναι από το δρόμο Τρίπολης-Πάτρας, στρίβοντας δεξιά στο ύψος της διασταύρωσης προς Δάρα (8 χιλ.). Στο σημείο αυτό κυλά ο ποταμός Τράγος. Δίπλα από τη νέα γέφυρα διακρίνεται παλιό πετρόκτιστο γεφύρι. Η διαδρομή προς το χωριό, αφού διατρέξει τη πεδιάδα συνεχίζει ανεβαίνοντας το βουνό από όπου προσφέρεται ξεχωριστή θέα του δαρέικου κάμπου. Το χωριό κρατά λιγοστούς μονίμους κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία. Συμπαθητική είναι η πλατεία και η εκκλησία. Το χωριό συνδέεται οδικά με τα χωριά Δρακοβούνι και Αγρίδι (5 χιλ.).

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ