gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΤΑΔΙΟ Χωριό ΤΕΓΕΑ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (2)

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

ΑΛΕΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙΑ
  Βρίσκεται στην Τεγέα, στο χωριό Αλέα, 12 χλμ από την Τρίπολη. Τα εκθέματα του μουσείου δίνουν μια εικόνα του πολιτισμού και της ιστορίας της αρχαίας Τεγέας. Στη μια αίθουσα περιλαμβάνει ανάγλυφα σκοπαδικής κυρίως νοοτροπίας, τμήματα αγαλμάτων και αγαλμάτια από το ναό της Αλέας Αθηνάς, και ορισμένα όστρακα αγγείων από τις ανασκαφές στον ίδιο χώρο. Στις άλλες αίθουσες εκτίθενται ευρήματα από ορισμένες περιοχές της Αρκαδίας, καθώς και πήλινα, μετάλλινα και χάλκινα αντικείμενα, επιτύμβιες πλάκες, όπως και διάφορα αντικείμενα από τις ανασκαφές σε άλλες περιοχές της Τεγέας. Υπάρχει επίσης αντίγραφο της "κεφαλής της Υγείας", το πρωτότυπο του οποίου εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Ξεχωρίζουν κορμός Νίκης, κεφαλή του Τήλεφου, κολοσσιαία κεφαλή Ασκληπιού, μια ανάγλυφη πλάκα από τη διακόσμηση σαρκοφάγου που εικονίζει τον Αχιλλέα να σέρνει τον Εκτορα έξω από τα τείχη της Τροίας, κεφαλή Ηρακλή, ανάγλυφη πλάκα με αναπαράσταση λιονταριού, ανάγλυφη πλάκα με αναπαράσταση του θεού Πάνα κ.λ.π. Ιδιαίτερα η κεφαλή του Τήλεφου (4ος αι. π.Χ.), η οποία εκλάπη πριν μερικά χρόνια, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της σκοπαδικής τεχνοτροπίας: πάθος στην έκφραση, διογκωμένο μέτωπο βαθιά μάτια και ημιάνοικτα χείλη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ