gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πανίδα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Πανίδα (2)

Σελίδες επίσημες

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ (Σύμπλεγμα νήσων) ΕΛΛΑΔΑ
  Οι νησίδες, από τις οποίες απουσιάζει ο άνθρωπος και τα χερσαία σαρκοφάγα, λειτουργούν ως καταφύγια αρχαίων ειδών, που έχουν εξαφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου από τις άλλες περιοχές. Κι ούτε είναι σπάνια τα ευρήματα απολιθωμάτων, που δείχνουν τη διαφορετική εξέλιξη ζωικών ειδών στα απομονωμένα αυτά οικοσυστήματα, όπως οι νάνοι ελέφαντες της Τήλου.
  Οι σπηλιές, οι σκισμάδες των βράχων, τα πετρώδη υψώματα, οι αφιλόξενοι γκρεμοί προσφέρουν καταφύγιο σε σπάνια είδη πτηνών, σε όρνεα, σε μικρόσωμα γεράκια, σε αγριοπερίστερα, ερωδιούς και κορμοράνους. Αλλά και λόγω της γεωγραφικής τους θέσης τα νησιά προσφέρονται ως σταθμοί για τα αποδημητικά πουλιά. Δεκάδες εκατομμύρια πουλιά περνούν κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο από τα νησιά.
  Εκπληκτική είναι και η θαλάσσια πανίδα. Η σπάνια μεσογειακή φώκια βρίσκει καταφύγιο στις σπηλιές των ακτών, ενώ δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και κάθε είδος ψαριών, μαλακίων και οστρακοειδών σχηματίζουν ένα πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα.
  Κάθε νησί και κάθε νησίδα είναι ένα μοναδικό μουσείο της φύσης. Κι αυτό ευνοεί την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.
(Κείμενο: Μανόλης Μακρής)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου.


Πανίδα

ΣΥΡΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Αντίστοιχα με τη χλωρίδα, έτσι και η πανίδα της Σύρου δεν παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία, εξ' αιτίας αφενός των ανθρωπογενών επιδράσεων, αλλά και λόγω της αδυναμίας ανανέωσης των πληθυσμών από άλλες περιοχές, που φυσικά οφείλεται στα απόλυτα καθορισμένα φυσικά όρια του νησιού.
  Παρ' όλα αυτά, η ίδια η γεωγραφική απομόνωση οδήγησε στη δημιουργία χαρακτηριστικών υποειδών, πολύ συχνά μοναδικών στον κόσμο.
  Ετσι, η ερπετοπανίδα της Σύρου περιλαμβάνει 11 είδη ερπετών και 2 είδη αμφιβίων. Στα ερπετά περιλαμβάνονται:
- Elaphe situla (Σπιτόφιδο)
- Natrix natrix (Νεροφίδα), το οποίο βρίσκεται υπό εξαφάνιση
- Telescopus fallax fallax (Αγιόφιδο)
- Vipera ammodytes meridionalis (Οχιά), το μόνο ίσως επικίνδυνο φίδι στο νησί
- Coluber gemonensis gyarosensis (μαύρο φίδι των Γιούρων), το οποίο είναι μοναδικό στον κόσμο και αποτελεί υποείδος της δενδρογαλιάς.
  Στην ορνιθοπανίδα, οι Κυκλάδες απετέλεσαν και αποτελούν ακόμα βασικό "διάδρομο" στη μετακίνηση των πουλιών, από και προς την Αφρική. Στη Σύρο έχουν αναφερθεί αρκετά σπάνια είδη αρπακτικών, όπως:
- Haliaeetus albicilla (Θαλασσαετός), το οποίο είδος είναι υπό εξαφάνιση σε ολόκληρο τον κόσμο
- Hieraaetus pennatus (Σταυραετός)
- Falco sp. (διάφορα είδη Γερακιών)
- Circus sp. (διάφορα είδη Κίρκων)
  Τέλος, έχουν γίνει πολλές παρατηρήσεις της Monachus monachus (Μεσογειακής Φώκιας), κυρίως την Ανοιξη, σε διάφορες παραλίες του νησιού, όπως στην Ποσειδωνία, στον Κόμητο, στις Αγκαθώπες, αλλά και κατα την περίοδο του Χειμώνα, οπότε τα θηλαστικά εισέρχονται στο λιμάνι της Ερμούπολης, προς εύρεση τροφής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ