gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 31 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΗΜΝΟΣ Επαρχία ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ" .


Κεντρικές σελίδες (31)

Ανάμεικτα

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ (Οικισμός) ΛΗΜΝΟΣ
  Από τα πιο απομακρυσμένα χωριά του νησιού είναι η Αγία Σοφία, αλλά και από τα αρχαιότερα. Αναφέρεται ήδη από το 1303 σε απογραφικά πρακτικά. Η παραδοσιακή λημνιακή αρχιτεκτονική διατηρείται και στη γύρω περιοχή διακρίνονται τα ερείπια ανεμόμυλων.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Δημητρίου

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 61366
  Το χωριό δημιουργήθηκε μετά το 1922 από Mικρασιάτες πρόσφυγες, που ήρθαν από το Ρέις-Δερέ της Ερυθραίας. Παλιότερα σ’ αυτή τη θέση υπήρχε το μοναδικό τουρκοχώρι του νησιού που οι κάτοικοί του μιλούσαν παρεφθαρμένα ελληνικά, τα Λέρα.
  Το όνομα πάντως είναι βυζαντινό και πρωτοαναφέρεται το 1355 σε μοναστηριακά έγγραφα. Το 1923 εξακόσιοι πρόσφυγες ήρθαν στη Λήμνο και εγκαταστάθηκαν στα Λέρα. Το 1947 οι πρόσφυγες το μετονόμασαν σε Αγ. Δημήτριο προς τιμή της πολιούχου εκκλησίας της χαμένης τους πατρίδας. Οι κάτοικοι έχουν μεγάλη κλίση στη μουσική. Από εδώ κατάγονται όλες οι κομπανίες της Λήμνου.
  Είναι το κατεξοχήν αμπελοπαραγωγικό χωριό της Λήμνου, με το ξηρό κρασί, το μοσχάτο. Καλλιεργούνται και πρώϊμα κηπευτικά.

ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (Νησί) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
  Ο γνωστός γεωγράφος της αρχαιότητας, Παυσανίας, υποστήριξε πως το νησί του Αγίου Ευστρατίου αναδύθηκε από τη θάλασσα την εποχή που καταποντίστηκε η Ομηρική Χρύση, νησί που κατά πάσα πιθανότητα βρισκόταν κοντά στο ακρωτήριο Μέθωνες, στο βόρειο τμήμα της Λήμνου. Καθορίζει και το χρόνο των γεωλογικών μεταβολών, το 197 π.Χ. Επειδή, λοιπόν, επρόκειτο για ένα καινούργιο νησί στο βορειοανατολικό Αιγαίο, το είπαν "Νέα".
  Οι ενδείξεις είναι λιγοστές, ωστόσο το νησί κατοικήθηκε στην προϊστορική περίοδο, καταπώς φαίνεται στους μυκηναϊκούς χρόνους. Αφθονότερα είναι τα λείψανα της ιστορικής περιόδου - κίονες, νομίσματα, θραύσματα αγγείων, γλυπτά.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Λέσβου & Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγκαρυώνων

ΑΓΚΑΡΥΩΝΕΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 51289
  Αν το σημερινό χωριό Αγγαριώνες είναι η Αρειώνη/Αριώνη των μοναστηριακών απογραφικών πρακτικών του 1355 ή οι Καρυώνες που αναφέρονται στους κώδικες της Μονής Παντοκράτορος δεν το ξέρουμε. Η Μονή Παντοκράτορος πάντως φαίνεται πως είχε αξιόλογη περιουσία στην περιοχή: Το μετόχι ´Ανω Χωρίον, τη Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και έναν Πύργο, τον Αλεξόπυργο, γνωστό κυρίως για τη ρωσική του καμπάνα. Ο πύργος ονομάστηκε έτσι για να τιμηθεί ο ιδρυτής της Μονής του Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, Αλέξιος ο Κομνηνός ή Αλέξιος Στρατηγόπουλος.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ατσικής

ΑΤΣΙΚΗ (Κωμόπολη) ΛΗΜΝΟΣ
  Μεσόγειο χωριό με 825 κατοίκους. Πρωτοαναφέρεται το 1284. Το όνομά της προδίδει την ύπαρξη αρχαίου οικισμού μιας και προέρχεται από την αρχαία ονομασία "Αττική". Οι Αθηναίοι πληρούχοι έδωσαν αυτή την επωνυμία τον 4ο ή 5ο αιώνα π.Χ., είτε σε ανάμνηση της πατρίδας τους, είτε επειδή φύτεψαν αττικές (ελαιόδεντρα) στον εύφορο κάμπο της. Το όμορφο παραμύθι της λαξευμένης πέτρας έχει στη Λήμνο μακρά και πλούσια παράδοση. Την τέχνη των πετράδων μπορεί κανείς σήμερα να θαυμάσει πάνω από όλα τις εκκλησίες του νησιού, που υψώνουν περήφανα τα καμπαναριά τους προσφέροντας καταφύγιο στα αγριοπερίστερα. Σώζονται αρκετά αξιόλογα κτίσματα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Σε αρκετά κτίρια προστίθεται διακοσμητική ταινία με ανάγλυφο στην στέψη μια ανατολική διάθεση. Εξαίρετο δείγμα το διώροφο πέτρινο και καταστόλιστο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, φιλοτεχνημένο από τον Ιωάννη Φωτιάδη.
  Χαρακτηριστικό δείγμα και η παλαιά κρήνη του χωριού. Ανήκει στις κρήνες με συμπαγή πρόσοψη, κατασκευασμένη το 1911, είναι ενσωματωμένη σε τοίχο άλλου αρχιτεκτονήματος. Ανεξάρτητα από το πλάτος και την όλη διευθέτηση της πρόσοψης, το πλαίσιο συνθέτουν δύο πεσσοί ή ημικίονες, με επίκρανα και κιονόκρανα αντίστοιχα, πάνω στα οποία εδράζεται τυφλό αψίδωμα ή αετωματική επίστεψη με ή χωρίς επιστύλιο.
  Οι κάτοικοι ασχολούνται με την παραγωγή σιτηρών, σταφυλιών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Έχει ιδρυθεί γυναικείος συνεταιρισμός ζαχαροπλαστικής που εφοδιάζει με τα φρέσκα γλυκά του όλο το νησί. Από το χωριό Ατσική ξεκινάει χωματόδρομος 20χλμ. που καταλήγει στον ´Αγιο Ερμόλαο, όπου λειτουργεί και καφετέρια - πιτσαρία. Η θάλασσα σχηματίζει πολλούς κολπίσκους με καθαρά νερά και ωραίες αμμουδιές.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βάρους

ΒΑΡΟΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 31235
  Χωριό με 212 κατοίκους. Η αρχική θέση του χωριού βρισκόταν 500μ. ΝΔ του σημερινού στην πλαγιά του λόφου Σταβανός, εκεί που σήμερα υπάρχει ο οικισμός Ανεμόεσσα. Επειδή όμως ήταν ορατό από τους πειρατές το μετέφεραν στο πίσω μέρος του λόφου. Το όνομα του προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του, που ήταν Βαρουσιώτες παραθεριστές. Αυτοί το έλεγαν Βαρούσι. Αναφέρεται το 1415 με τις μορφές "ο Βάρος" και "λαγκάδα των Βαριτών", ενώ η ονομασία αναφέρεται με την βυζαντινή ονομασία "Ο Βάρος". Στο χωριό Βάρος συναντάμε όπως και στα περισσότερα χωριά της Λήμνου, αρχοντικά του 19ου αιώνα μεγαλόπρεπα που αποδεικνύουν ότι ήταν θέρετρο πλουσίων οικογενειών της Λήμνου. Στη μικρή γραφική πλατεία υπάρχουν καφενεία-ταβερνούλες κάτω από την πλούσια σκιά δέντρων.

ΓΟΜΑΤΙ (Παραλία) ΛΗΜΝΟΣ
  Η παραλία στο Γομάτι αποτελεί μια από τις πιο εκτεταμένες αμμουδιές του νησιού. Στην περιοχή υπήρχαν το 14ο αιώνα πολλοί μικροί οικισμοί και δυο μετόχια: Των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης και αυτό της Θεομήτορος, που ήταν το πλουσιότερο της Μεγίστης Λαύρας στη Λήμνο. Μέχρι το 1928 ζούσε εδώ ένας καλόγερος. Στη Μονή της Θεομήτορος ανήκε και το ακατοίκητο νησί Σεργίτσι - ο Σιδερίτης των Βυζαντινών. Η Παπιά - παραλία στα ανατολικά - θεωρείται εξαιρετικός ψαρότοπος.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δάφνης

ΔΑΦΝΗ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 61346
  Μεσόγειο χωριό με 190 κατοίκους. Το όνομα δόθηκε το 1955 από την ύπαρξη δάφνης, σε αντικατάσταση του ξενόφερτου Σβέρδια. Τα Σβέρδια αναφέρονται από το 1284. Υπάρχει εκδοχή ότι μπορεί να προήλθε από τη λέξη συββεργίδα = τόπος με λυγαριές, που πράγματι υπάρχουν στο χωριό.
  Στην περιοχή της Δάφνης υπήρχε το μετόχι του χάρακα, όπου βρήκαν χροσόβουλα αγιορείτικα, που περιέχουν την ονομασία Σεβεργίδια. Το μετόχι του Χαράκα πρέπει να ήταν απ’ τα παλιότερα στο νησί και αυτό γιατί υπάρχει η παράδοση ότι το είχε επισκεφθεί ο ´Αγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ο ιδρυτής της Μ. Λαύρας του Αγ. Όρους το 961 μ.Χ. Υπάρχει και λαγκαδιά με το όνομα Αγ. Αθανάσιος, όπου ρέει μια πηγή που λέγεται ότι το νερό της ανέβλυσε όταν ο Αγ. Αθανάσιος ο Αθωνίτης δίψασε και με το ραβδί του τρύπησε το χώμα. Ασυνήθιστο για το νησί είναι το πευκοδάσος που υπάρχει στη διαδρομή.
  Έξω από το χωριό υπάρχει υπόστεγη κρήνη κτισμένη το 1862, κάτω από την αετωματική επίστεψη του κρουνού, έχουν αποδοθεί σε ανάγλυφο σύνολο - μαζί με το έτος κτίσης - σταυρός, ημισέληνος συν άστρο και ρόδακας, υπομνηματίζοντας τα δύο πρώτα την ελληνοτουρκική συμβίωση, με τον σταυρό όμως εμφανώς να δεσπόζει.

Δημοτικό Διαμέρισμα Θάνους

ΘΑΝΟΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 24018
  Λέγεται πως το χωριό ιδρύθηκε από κάποιον Αθανάσιο - Θάνο - από τα Θάνα της Αρκαδίας. Η ερειπωμένη πάντως εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρεται ως πατριαρχικό κτήμα το 1321. Στην έξοδο του χωριού προς τη θάλασσα εντυπωσιακά είναι τα πλυσταριά της Φάραγγας και του Μεγαλάκκου.
Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλλιόπης

ΚΑΛΛΙΟΠΗ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 41336
  Μικρό χωριό με 357 κατοίκους 34 χλμ. ανατολικά της Μύρινας. Πρωτοαναφέρεται το 1739 αλλά η ίδρυσή του αναφέρεται στον 12ο ή 13ο αιώνα, όταν είχε αρχίσει η παρακμή της Ηφαιστείας. Εκείνη την εποχή μετοίκησε από την Ηφαιστεία η ιδρύτρια του χωριού Καλλιόπη ή Καλή, η οποία είχε αγρόκτημα στην περιοχή. Η Καλλή ήταν πλούσια, αλλά κατά μία εκδοχή έφυγε διωγμένη από την Ηφαιστεία, λόγω της απρεπούς διαγωγής της. Στο χωριό σώζεται ο μαρμάρινος τάφος της που φέρει τη φράση "Ενθάδε κείται η δούλη του Θεού Καλλή". Ο αρχικός οικισμός πιθανότατα βρισκόταν κοντύτερα στη θάλασσα στη θέση Αριόνες, όπου υπάρχουν ερείπια. Η Αρειώνη αναφέρεται σαν οικισμός από το 1355. Από την Καλλιόπη καταγόταν ο θαλασσομάχος του ’21 Γεώργιος Καπετανάκης. Ενώ στη περίοδο του καλοκαιριού οργανώνονται ιπποδρομίες και αθλητικοί αγώνες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κάσπακα

ΚΑΣΠΑΚΑΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 61615
  Ο Κάσπακας είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού. Ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα ή στις αρχές του 12ου από το ναύαρχο του βυζαντινού στόλου Κάσπακα σε κτήμα που του παραχώρησε ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α´ ο Κομνηνός. Λέγεται πως εδώ κατέφυγε καταδιωκόμενος από Φράγκους και Βενετούς ο Αλέξιος Δούκας Μούρτζουφλος, σφετεριστής του θρόνου της Κωνσταντινούπολης και αυτοκράτορας το μοιραίο βράδυ της 12ης του Απρίλη του έτους 1204, που η Κωνσταντινούπολη παραδινόταν στα χέρια των Σταυροφόρων. Το ακρωτήριο βόρεια του Κάσπακα φέρει το όνομά του. Γνωστές παραλίες του χωριού ο ´Αγιος Γιάννης - πάνω στα βράχια της ακτής είναι χτισμένο το ομώνυμο εκκλησάκι, οπωσδήποτε πριν από το 1858 - και ο Καρβουνόλακκας. Φεύγοντας από τον Κάσπακα για τον Κορνό, το εξωκκλήσι σήμερα του Αγίου Γεωργίου. Η γύρω έκταση αποτελούσε μετόχι της Μονής του Αγίου Στεφάνου του Κασταμονίτου ήδη από το 1363. Καθώς το νερό ήταν άφθονο εδώ στεγάστηκαν τα πλυσταριά του χωριού. Λίγες πέτρινες γούρνες ό,τι έχει απομείνει.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καταλάκκου

ΚΑΤΑΛΑΚΚΟ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
  Μικρό παραδοσιακό χωριό με 126 κατοίκους. Η ονομασία Κατάλακκος = βαθύς λάκκος οφείλεται στη θέση που είναι κτισμένο, στο βάθος μιας ρεματιάς. Πιθανόν να πρόκειται για τον βυζαντινό Καταπόταμο που αναφέρεται το 1284 και το 1355 σε έγγραφα.Είναι τόσο καλά κρυμμένο ώστε ο επισκέπτης αντικρίζει τα σπίτια όταν φθάσει στο χείλος του υψώματος. Το χωριό αρχικά βρισκόταν στη βορινή παραλία του νησιού στη θέση Γομάτι ή Γόματος και μεταφέρθηκε ώστε να προφυλάσσεται από τους πειρατές.Είναι μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, αμμώδης σ’ ολόκληρο το μήκος του κόλπου. Μερικοί ταρσανάδες για τις βάρκες των ψαράδων χαρακτηρίζουν το τοπίο.
  Το Γομάτι που είναι επίνειο του χωριού πήρε το όνομά του από τον βυζαντινό στρατηγό Γόρματο, ο οποίος είχε κτήμα στην περιοχή. Το 1824 υπήρχε κάστρο στην περιοχή με την ονομασία "Παλαιόκαστρο του Σφουγγαρά". Η ονομασία προδίδει ότι το κάστρο υπήρχε από παλαιότερα. Σήμερα, σώζονται μόνο κάποια ερείπια. Ενδιαφέρον στοιχείο του χωριού είναι η προσαρμογή των κτιρίων στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοντιά

ΚΟΝΤΙΑΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
  Ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα χωριά της Λήμνου, με τον πευκόφυτο λόφο, τους μισοερειπωμένους ανεμόμυλους, τα πέτρινα σπίτια με το χαρακτηριστικό τοπικό χρώμα. Στην είσοδο του Κοντιά υπάρχει μια σειρά από παλιούς ανεμόμυλους με τους οποίους άλεθαν το σιτάρι. Η Λήμνος - με το όνομα ανεμόεσσα - ήταν λογικό να έχει αναρίθμητους ανεμόμυλους, τόσο γιατί φυσά συνεχώς δυνατός αέρας, όσο και επειδή ήταν πασίγνωστη για τις καλλιέργειες του σιταριού. ´Αλλωστε ακόμα και σήμερα στην ελληνική γεωργία από τα καλύτερα υβρίδια σιταριού ονομάζεται Λήμνος. Παλαιότερα καλλιεργούσαν και βαμβάκι μόνο που η νέα τεχνολογία των αρδεύσεων οδήγησε - στη Λήμνο το νερό δεν είναι άφθονο - στην εγκατάλειψή του.
  Έχει πληθυσμό 550 κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι συγκεντρώνει ντόπιους ξενιτεμένους από την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Το όνομα του χωριού προήλθε από τον Βυζαντινό γαιοκτήμονα της περιοχής Κοντέα, που η παράδοση τον θέλει Πελοποννήσιο στην καταγωγή. Το χωριό αρχικά βρισκόταν κοντά στην θάλασσα και εγκαταλείφθηκε λόγω των πειρατών γύρω στο 1600. Στη παλιά περιοχή απομένει μόνο το μεσαιωνικό κάστρο με το όνομα Παλαιόκαστρο του Κοντέα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοντοπουλίου

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 41328
  Μεσόγειο κεφαλοχώρι, με πέτρινα σπίτια, χτισμένο σε μεγάλο κάμπο κοντά στις ακτές του κόλπου της Πουρνιάς ανάμεσα σε δύο μικρές γραφικές λίμνες, στην Αλυκή ή Ασπρολίμνη Βόρεια και Νότια τη Χορτολίμνη. Παρόλο που δεν είναι γνωστές είναι από τους πλουσιότερους ελληνικούς υγροβιότοπους. Να αναφέρουμε ότι φιλοξενούν ακόμη και φλαμίγγος. Το χωριό πρωτοαναφέρεται το 1739 αλλά σίγουρα υπήρχε από τα χρόνια της άλωσης το 1453. Πήρε το όνομά του από τον γαιοκτήμονα Κοντόπουλο, που είχε τα κτήματά του στην περιοχή. Στο κέντρο του χωριού και στην όμορφη πλατεία πλαισιωμένη από τα παραδοσιακά σπίτια υπάρχουν καφετέρια, ψησταριά και γραφικά καφενεδάκια.
  Στην περιφέρεια του χωριού υπήρχαν αρκετοί μικροί οικισμοί που ορισμένοι αναφέρονται από τα βυζαντινά χρόνια. Τέτοιοι ήταν, η Δημοσιά, ο ´Αγιος Αλέξανδρος κοντά στην περιοχή Χλόη, όπου αναφέρεται η ύπαρξη μοναστηριού (μονή της Χλόης) το 1320, ο ´Αγιος Νικόλαος και άλλοι. Οι πρώτοι κάτοικοι ήλθαν από την Ηφαιστία, τον Κότσινο και το ´Αγιο Υπάτιο. Σώζονται αρκετά αξιόλογα αρχοντικά που δείχνουν τον πλούτο και την ομορφιά, και την πλούσια παράδοση της λαξευμένης πέτρας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κορνού

ΚΟΡΝΟΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 61230
  Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του βουνού Σκούρα, βρίσκεται το χωριό Κορνό με 270 κατοίκους.Τα ψηλά δέντρα, τα τρεχούμενα νερά και η θέση όπου είναι χτισμένος ο οικισμός δημιουργούν ένα τοπίο που δεν θυμίζει την υπόλοιπη άνενδρη και επίπεδη Λήμνο. Το χωριό οφείλει την ονομασία του στη βρύση (κρούνο). Σώζονται δύο, η μία χτισμένη το 1902 και ανακαινισμένη το 1993, βρίσκεται στη πλατεία του χωριού, ενώ η δεύτερη στέκει εντυπωσιακά στην είσοδο του χωριού. Και οι δύο ανήκουν στις κρήνες με συμπαγή πρόσοψη. Οι κρήνες αυτού του τύπου χαρακτηρίζονται από έλλειψη υπόστεγου χώρου. Αντί αυτού, εμφανίζουν στην πρόσθια όψη τους συμπαγές κατακόρυφο μέτωπο, από όπου προβάλλει ο κρούνος.Η παράδοση λέει ότι σαν χωριό υπήρχε από το 1500 περίπου. Πρωτοαναφέρεται το 1361, με την ονομασία Κορωνός. Υπάρχει πάντως μία πιθανότητα το όνομα να αντιστοιχεί στον οικισμό Κουρούνι της περιοχής Αγ. Δημητρίου.
  Ο Κορνός, επί τουρκοκρατίας ήταν δήμος με 2.000 κατοίκους, και ευημερούσε. Αυτό αποδεικνύεται από τα όμορφα παλιά αρχοντικά. Από εδώ κατάγονται πολλοί ευεργέτες του νησιού, κυρίως Αιγυπτιώτες μετανάστες. Στην πλατεία του χωριού κάτω από τη σκιά των δέντρων υπάρχουν καφενεία - ταβερνούλες που μπορεί κάποιος να ξαποστάσει. Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες του Αγ. Ανδρέα και της Κοίμησης της Θεοτόκου χτισμένες τον 19ο αιώνα με αξιόλογες γύψινες διακοσμήσεις. Ενώ στα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, της Παναγίας στις 23 Αυγούστου και του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου μπορεί κάποιος να διασκεδάσει με τοπικούς χορούς. Μπορεί κανείς να κολυμπήσει στις παραλίες Αγ. Γιάννη και Ρωμέϊκο Γιαλό, συνδυάζοντας το μπάνιο, την άθληση και το καλό φαγητό στα γραφικά ταβερνάκια.
  Στο Κορνό λειτουργεί η βιοτεχνία ζαχαρωδών προϊόντων του "Αχιλλαδέλη" με προϊόντα γλυκά κουταλιού, χαλβά, μαστίχα, ταχίνι. Το ούζο διαφέρει από το τσίπουρο ή ρακί στην πρώτη ύλη. Για το ούζο - το οποίο επίσης παράγεται στη Λήμνο - φέρνουν καθαρό οινόπνευμα και στη συνέχεια το αποστάζουν με αρωματικά φυτά όπως ο γλυκάνισος που παράγεται και στη Λήμνο. Όμως το τσίπουρο ή το ρακί διαφέρει γιατί σ' αυτό χρησιμοποιούν τα υπολείμματα της αλκοολικής ζύμωσης. Σε ένα νησί στο οποίο παράγεται μεγάλη ποσότητα κρασιού είναι λογικό μετά από τον τρύγο να χρησιμοποιούν ό,τι μένει για την παραγωγή τσίπουρου.
  Γι’ αυτό και από 10 Οκτωβρίου μέχρι 10 Νοεμβρίου επιτρέπεται, μετά από άδεια, η απόσταξη για οικιακή χρήση τσίπουρου. Η διαδικασία αυτή διατηρείται για χρόνια σχεδόν, χωρίς αλλαγές, με τα καζάνια και τους αποστακτήρες να μην έχουν αλλάξει.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδοχωρίου

ΛΙΒΑΔΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 92451
  Το Λιβαδοχώρι αναφέρεται σε χρυσόβουλο το 1355 ως Λιβατοχώριο ή Λιβαδοχώριον. Αναπτύχθηκε γρήγορα, αφού βρίσκεται στο κέντρο μιας εκτεταμένης πεδιάδας. Μέρος της σημασίας του πρέπει να οφείλεται στο γειτονικό Μοναστήρι του Αγίου Παύλου, όπου είχε μεταφερθεί προσωρινά η Μητρόπολη της Λήμνου μετά το 1390 και πριν από το 1447 και που κατείχε 3000 στρέμματα, τα ευφορότερα του νησιού. Λέγεται πως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος παραχώρησε το μοναστήρι στους Λημνιούς προκειμένου να καλύψουν με τα έσοδά του εκπαιδευτικούς και εκκλησιαστικούς σκοπούς. Στις αρχές του 19ου αιώνα με σουλτανικό φιρμάνι παραχωρήθηκε στη χριστιανική κοινότητα του νησιού. Έκτοτε διοικείται από Παλλημνιακή Επιτροπή.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μούδρου

ΜΟΥΔΡΟΣ (Κωμόπολη) ΛΗΜΝΟΣ
  Ο Μούδρος μέχρι το 1914 αποτελούσε Δήμο. Συνεχίζει να είναι το εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Λήμνου. Αναφέρεται ως οικισμός το 1355, το 1380 περίπου αποτελούσε μετόχι της Μονής Βατοπεδίου. Το 18ο αιώνα έσωζε δυο κάστρα: Αυτό του Μούδρου και αυτό που ο Μέγας Στρατοπεδάρχης Αστράς "Δούκας και Κεφαλή της Λήμνου" το 1361-1362 χάρισε στη Μονή Βατοπεδίου. Σήμερα διαθέτει δύο εκκλησίες: Των Ταξιαρχών που μάλλον χτίστηκε το 1370 και της Ευαγγελίστριας που χτίστηκε το 1904. Ο Μούδρος οφείλει τη σημασία του κυρίως στο λιμάνι. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, αν όχι το καλύτερο. Ο κόλπος του Μούδρου, προστατευμένος από τους βορείους ανέμους και από τα ρεύματα των Δαρδανελλίων, είναι πλωτός ακόμα και από μεγάλα θωρηκτά. Αυτό και μόνο του δίνει σπουδαία στρατηγική σημασία. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους αποτέλεσε ορμητήριο του Παύλου Κουντουριώτη - δική του δωρεά είναι ο Επιτάφιος της Ευαγγελίστριας. Την περίοδο 1914-16 ήταν ναυτική βάση των Συμμάχων για τις επιχειρήσεις της Καλλίπολης και των Δαρδανελλίων, αλλά και βάση του ανεφοδιασμού τους. Αγκυροβόλησαν τότε στον κόλπο ως και 500 πλοία και φιλοξενήθηκαν στην περιοχή ως και 30.000 στρατιώτες. Η παρουσία τους συντέλεσε τότε στην άνθιση του εμπορίου. Λίγο έξω από το Μούδρο, προς το Ρουσσοπούλι, το συμμαχικό νεκροταφείο. Εδώ βρίσκονται θαμμένοι νεκροί από τον Α´ παγκόσμιο πόλεμο κατά συστάδες, ανάλογα με την εθνικότητά τους.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μυριναίων

ΜΥΡΙΝΑ (Κωμόπολη) ΛΗΜΝΟΣ
  Στη Μύρινα υπάρχουν υπηρεσίες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, το επαρχείο Λήμνου, ο Δήμος Μύρινας, η Αστυνομία, το Νοσοκομείο Λήμνου επανδρωμένο με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό που θεωρείται από τα καλύτερα του Αιγαίου, υπάρχουν διάφορες Τράπεζες, όπως Εθνική, Εμπορική, ALPHA Τράπεζα, Πειραιώς, Αγροτική, η ΔΟΥ Λήμνου με την Τράπεζα Ελλάδος και προσεχώς πρόκειται να λειτουργήσει Γενική Τράπεζα.
   Όσον αφορά τα εκπαιδευτήρια της πόλης λειτουργούν ένας κρατικός και ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός, 4 νηπιαγωγεία, 3 δημοτικά σχολεία,1 Γυμνάσιο, 1 Ενιαίο Λύκειο, 1 Τ.Ε.Ε , 1 ΙΕΚ με αντίστοιχα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτοροβάθμιας εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε με υπουργική απόφαση τον περασμένο Ιούνιο Πανεπιστημιακή Σχολή, τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γεωργικής Ανάπτυξης και βιοτεχνολογίας και πρόκειται να λειτουργήσει στα προσεχή χρόνια. Η Μύρινα συνδέεται ακτοπλοϊκά με Πειραιά, Λαύριο, Ραφήνα, Μυτιλήνη, Αγιο Ευστράτιο, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καβάλα, Σαμοθράκη, Αλεξανδρούπολη. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια πυκνώνουν ενώ το χειμώνα υπάρχει πρόβλημα λόγω αραίωσης των δρομολογίων. Όμως, οι κάτοικοι εξυπηρετούνται καθημερινά με τα αεροπλάνα για Αθήνα και κάποιες ημέρες της Εβδομάδας με Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη κι ως τη Ρόδο. Το αεροδρόμιο της Λήμνου θεωρείται από τα καλύτερα κι ασφαλέστερα της Ελλάδος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Κούταλης

ΝΕΑ ΚΟΥΤΑΛΗ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 92383
  Η Νέα Κούταλη είναι προσφυγικό χωριό. Δημιουργήθηκε το 1926, όταν 351 κάτοικοι από το νησί Κούταλη της Προποντίδας εγκαταστάθηκαν εδώ. Σφουγγαράδες στην πατρίδα τους, συνέχισαν και εδώ την πατροπαράδοτη τέχνη. Κατέβαιναν παλιότερα μέχρι τις ακτές της βόρειας Αφρικής. Διάσημος συντοπίτης τους ο Παναγής ο Κουταλιανός, παλαιστής και αρσιβαρίστας στα τέλη του περασμένου αιώνα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παναγίας

ΠΑΝΑΓΙΑ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 94206
  Γύρω στο 1866 ορισμένες οικογένειες έφυγαν από τον Αγιο Υπάτιο και εγκαταστάθηκαν στην Παναγιά. Το 1865 είχε χτιστεί η εκκλησία τοης Παναγίας πάνω στα ερείπια μιας παλιότερης εκκλησίας, της Παναγίας της Σεργουνιώτισσας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πεδινού

ΠΕΔΙΝΟ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 92435
  Το Πεδινό ή ο Πισπέραγος, όπως παλιά ονομαζόταν αναφέρεται σε χρυσόβουλο ήδη το 1393 όταν περιγράφονται οι ιδιοκτησίες της Μονής Παντοκράτορος στην περιοχή. Ήταν από τα χωριά της Λήμνου που τον περασμένο αιώνα διέθεταν ιστιοφόρα. Καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1968. το χωριό τότε χτίστηκε στην περιοχή της Νέας Κούταλης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα σπίτια του παλιού χωριού - με θαυμάσιους κήπους - ανακατασκευάζονται και κατοικούνται και πάλι.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πλάκας

ΠΛΑΚΑ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 94240
  Η Πλάκα είναι επίσης ένα από τα νεώτερα χωριά του νησιού. Ιδρύθηκε μόλις το 19ο αιώνα. Βορειοανατολικά του χωριού η χερσόνησος του Αη-Γιάννη. Εδώ τοποθετείται το Βρυόκαστρο ή Παλαιόκαστρο, όπου υποτίθεται ότι αποβιβάστηκε ο Κριτόβουλος ο Ίμβριος όταν το νησί καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Στις ξέρες των Μυθώνων είναι βυθισμένη μια αρχαία πολιτεία. Τα ερείπια των σπιτιών και των πλακόστρωτων δρόμων διακρίνονται καθαρά. Πιστεύεται πως πρόκειται για την Ομηρική Χρύση που βυθίστηκε το 197 π.Χ., κατά τον Παυσανία. Εκεί, σύμφωνα με το μύθο, το φίδι δάγκωσε τον ήρωα του τρωικού πολέμου Φιλοκτήτη. Η πιο όμορφη από τις σχετικές παραδόσεις θέλει τον ήρωα να γιατρεύεται από τη θαυματουργή λάσπη από τη θέση Ρουσούνια στον Αγιο Χαράλαμπο. Η λάσπη πάντως υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματική για τις ισχυαλγίες και τους ρευματισμούς. Η χριστιανική εκδοχή υποστηρίζει πως η ρίζα του δέντρου που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους έφτασε μόνη της από τη θάλασσα, έχοντας πάνω της την εικόνα του Αγίου. Από τη ρίζα αυτή, που αν και βρέχεται από τη θάλασσα δεν σαπίζει, αναβρύζει το αγίασμα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατέος

ΠΛΑΤΥ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 24120
  Ο Πλατύς τείνει τα τελευταία χρόνια να εξελιχτεί σε προάστιο της Μύρινας, καθώς πολλοί Μυριναίοι χτίζουν τα σπίτια τους "στο δρόμο προς τον Πλατύ". Αλλωστε, οι παραλίες του χωριού χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και είναι ίσως οι πιο πολυσύχναστες της Λήμνου. Ο Πλατύς αναφέρεται για πρώτη φορά σε χρυσόβουλο αυτοκρατορικό του έτους 1355 με το οποίο παραχωρείται στην Αγιορείτικη μονή της Φιλοθέης.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πορτιανού

ΠΟΡΤΙΑΝΟ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 51222
  Στο Πορτιανού είχαν στρατοπεδεύσει οι συμμαχικές δυνάμεις το 1915. εδώ είχε εγκαταστήσει το στρατηγείο του ο Ουίνστον Τσώρτσιλ την ίδια εποχή, όταν ως Πρώτος Λόρδος του Αγγλικού Ναυαρχείου διηύθυνε τις επιχειρήσεις των συμμάχων στην Καλλίπολη. Το αρχοντικό που τον φιλοξένησε πρόσφατα αναπαλαιώθηκε. Σώζεται και η πολυθρόνα του γραφείου του ´Αγγλου πολιτικού. Έξω από το χωριό είναι θαμμένοι οι νεκροί των επιχειρήσεων της Καλλίπολης. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί εδώ το μοναδικό λαογραφικό Μουσείο του νησιού.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Προπούλι

ΠΡΟΠΟΥΛΙ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
  Μικρός μεσόγειος οικισμός με πολύ λίγους κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Μια εκδοχή είναι ότι ίσως πρόκειται για την αρχαία Πρόπολιν. Το όνομα επί τουρκοκρατίας είχε παραφθαρεί σε Πορπούλ. Μία δεύτερη εκδοχή είναι ότι πρόκειται για τον οικισμό "του Περπούρου" από όπου προήλθε το τούρκικο Πορπούλ και πρωτοαναφέρεται το 1425. Αρχικά το χωριό βρισκόταν 500μ. ΒΔ του σημερινού, στη θέση Τροχαλίες κοντά στη θάλασσα. Αλλά μεταφέρθηκε για να σωθεί από τις λεηλασίες των πειρατών. Είναι το χωριό με τα περισσότερα ξωκκλήσια. Επίνειο του χωριού είναι ο ´Αγιος Ερμόλαος. Η θάλασσα σχηματίζει πολλούς κολπίσκους με καθαρά νερά και ωραίες αμμουδιές. Λειτουργεί και καφετέρια - πιτσαρία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λέσβου


Δημοτικό Διαμέρισμα Ρεπανιδίου

ΡΕΠΑΝΙΔΙ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 41180
  Παραδοσιακό χωριό με 300 κατοίκους. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα χωριά του νησιού και αναφέρεται σαν οικισμός ήδη από το 1285. Κατά την περιπλάνησή του κανείς μέσα από στενά γραφικά δρομάκια μπορεί να θαυμάσει αρχοντικά πλαισιωμένα από κισσούς και τριανταφυλλιές, ενώ στο εσωτερικό τους θαυμάζεις την αρχοντιά και την φιλοξενία των κατοίκων. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία. Η πρώτη είναι ότι προήλθε από το ρήμα έρπω, επειδή οι κάτοικοί του μεταφέρονταν σαν ερπετά από τόπο σε τόπο, μέχρι να βρούν ασφαλή θέση για να εγκατασταθούν και αυτό γιατί αναγράφεται Ερπάνη σε αγγλικούς ναυτικούς χάρτες. Ενώ η άλλη εκδοχή θα πρέπει να αναζητηθεί στη λέξη δρυς. Η περιοχή βρίθει δρυών και για αυτό συγκέντρωσε την προσοχή των κατοίκων από τα αρχαία χρόνια, αφού τα βελανίδια χρησιμοποιούντο για την κατεργασία των δερμάτων. Το 1548 γινόταν εκμετάλλευση των δρυών του Ρεπανιδίου, ενώ το 1611 αναφέρεται ότι οι πειρατές λεηλάτησαν ένα καϊκι με 13 ναύτες που μετέφερε βελανίδια από την Λήμνο στη Σαμοθράκη.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ρωμανού

ΡΩΜΑΝΟ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 71468
  Μεσόγειο χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. ανατολικά της Μύρινας με 378 κατοίκους. Στη σημερινή του θέση, κατά την παράδοση, οι κάτοικοι ήρθαν πριν από 200 χρόνια από την παραθαλάσσια περιοχή Βούκρανος (λόφος με αρχαιοελληνικό όνομα σημαίνει βοός κρανίον δηλαδή κεφάλι βοδιού λόγω των πειρατικών επιδρομών). Τ’ όνομα του χωριού πριν το 1940 είχε την μορφή "το Ρωμανόν" και αργότερα "το Ρωμανίον", για να οριστικοποιηθεί το 1955. Πάντως στα έγγραφα του 18ου αιώνα χρησιμοποίησε ο τύπος στη γενική, όπως ο σημερινός. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι το όνομα προήλθε από την ύπαρξη κάποιας βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού, ο οποίος είναι γνωστό ότι έζησε τον ΣΤ´ αιώνα μ.Χ. Τα παλαιότερα κτίσματα του χωριού είναι η εκκλησία του Χριστού (γύρω στο 1830) με το περίφημο αγιογραφημένο τέμπλο της, έργο του Ίμβριου αγιογράφου Ευστράτιου Χαϊμαντέ. Ιδιαίτερο αξίζει να μνημονευτεί το θαυμάσιο τέμπλο του Αγίου Κωνσταντίνου, όλο δουλεμένο σε πέτρα, καθώς και η βρύση (αγίασμα) στην είσοδο του χωριού που σύμφωνα με την κτητορική της επιγραφή ανακαινίστηκε το 1849, επομένως υπήρχε και πιο παλιά. Ανατολικά του χωριού υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Κώμης (6 σπίτια 1874). Στην Κώμη υπήρχε ο ναός όπου λατρευόταν ο Ηρακλής.

ΡΩΜΕΙΚΟΣ ΓΥΑΛΟΣ (Παραλία) ΜΥΡΙΝΑ
  Κάτω από το κάστρο (της Μύρινας) και απέναντι από τον όγκο του ´Αθω, απλώνεται ο Ρωμέικος γυαλός. Κάπου εδώ στην αρχαιότητα ήταν στημένο το ομοίωμα μιας αγελάδας - από άσπρη πέτρα ή ορείχαλκο. Καθώς αναφέρει ο Σοφοκλής, στο μοναδικό στίχο που σώζεται από το χαμένο πια δράμα του "Λημνιάδες" "´Αθως σκιάζει τα νώτα λημνίας βοός". Λέγεται πως στις 2 Ιουνίου την ώρα που δύει ο ήλιος, ο ´Αθως όντως ρίχνει τη σκιά του πάνω από το Ρωμέικο.
  Κατά μήκος της παραλίας τα σπίτια της λημνιακής αριστοκρατίας - νεοκλασικά - που χτίστηκαν όλα στο β´ μισό του περασμένου αιώνα. Πρόκειται για τα σπίτια των απογόνων αυτών των Λημνιών που, για να γλιτώσουν από τους διωγμούς και τις σφαγές μετά τα Ορλωφικά έφυγαν από το νησί. Τον περασμένο αιώνα αντλούσαν την οικονομική τους υπεροχή από επιχειρήσεις που διατηρούσαν στην Αίγυπτο, από το στόλο τους - διέθεταν γύρω στα 300 ιστιοφόρα - αλλά και από μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμες που κατείχαν στο νησί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται τα σπίτια αυτά υπήρξαν το αποτέλεσμα των "αιγυπτιακών εμβασμάτων και του δυτικοφερμένου εκλεκτισμού".
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σαρδών

ΣΑΡΔΕΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 61258
  Παραδοσιακό χωριό με 290 κατοίκους. Αρχικά το χωριό βρισκόταν στη θέση "Αρδες", στη βορινή παραλία του νησιού. Με το όνομα Αρδία ή Αρείαι αναφέρεται το 1284. Η παράδοση αναφέρει ότι οι κάτοικοι μετοίκησαν από κει αρχικά στη θέση της Παναγιά Αγαλατιανή και αργότερα σε πιο ασφαλές σημείο, στη ρεματιά που βρίσκεται κοντά στο λόφο, του Αγίου Γεωργίου. Στη σημερινή τοποθεσία εγκαταστάθηκαν όταν μια επιδημία χολέρας έπληξε το χωριό. Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η μία είναι ότι προέρχεται από τη λέξη δειράδες= κορφοβολύνια, επειδή είναι κτισμένο σε λοφοσειρά. Αλλη ότι από τη λέξη σάρδιον = σταχτόχρωμο πέτρωμα, και η τελευταία από το αρχικό Αρδιές (αραιοκατοικημένες).

Δημοτικό Διαμέρισμα Τσιμανδριών

ΤΣΙΜΑΝΔΡΙΑ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 51344
  Τα Τσιμάνδρια αναφέρονται ως Σεμάνδρια το 1569. η παράδοση θέλει την περιοχή κάποτε ιδιοκτησία του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη του Τσιμισκή. Η φράση "στου Τσιμισκή τις μάνδρες" έγινε "στις μάνδρες Τσμσκή" και κατά συμφυρμό Τσιμάνδρια. Στην περιοχή τα ερείπια Φθέρης - το Πτέριον ή Πτέρι των βυζαντινών - μετόχι κάποτε του Ταξιάρχη Μιχαήλ και αργότερα εξάρτηση του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της Πάτμου. Πρόκειται πάντως για το πρώτο χωριό της Λήμνου που απελευθερώθηκε το 1912. στη θέση Βουρλίδια αποβιβάστηκαν οι άντρες του Κουντουριώτη. Ύψωσαν την ελληνική σημαία στη γέφυρα κοντά στο σχολείο.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Φυσίνης

ΦΥΣΙΝΗ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 91140
  Η Φυσίνη αναφέρεται μόλις στα μέσα του περασμένου αιώνα. Ωστόσο στην περιοχή υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικών κτισμάτων. Τα τοπωνύμια της περιοχής απαντώνται σε αγιορείτικα πρακτικά ήδη από το 14ο αιώνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι εδώ, όπως και στην Αγία Σοφιά, διασώζεται ο τύπος του αγροτικού σπιτιού με την αξάτη να προεξέχει μπροστά από την είσοδο. Έξω από το χωριό ο ´Αγιος Σώζων, πολιούχος της Λήμνου,. Γιορτάζει στις 7 του Σεπτέμβρη και στο κτιριακό συγκρότημα έχουν διαμορφωθεί κελιά για να διανυκτερεύουν οι προσκυνητές που φτάνουν αποβραδίς για να παρακολουθήσουν τον εσπερινό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ