gtp logo

Τοπωνύμια / Προορισμοί

ΤΑΫΓΕΤΟΣ (FRD), Βουνό, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ


Πληροφορίες για την περιοχή


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

  Επιβλητικός και ωραίος ο Ταϋγετος, το "αρσενικό βουνό", όπως τον έχει αποκαλέσει η συγγραφική πένα, καλύπτει με τη μεγαλοπρέπειά του τη δυτική Λακωνία, συνθέτοντας προς το νότο, ως το ακρωτήριο Ταίναρο, τα ανεπανάληπτα τοπία της Μάνης - τα παραδοσιακά μονοπάτια του, λένε μάλιστα οι γνώστες, είναι ο καλύτερος τρόπος για τη γνωριμία με τους ανθρώπους και τα μνημεία της.
  Η ψηλότερη κορυφή του, ο Προφήτης Ηλίας, στα 2.407μ., είναι και η ψηλότερη κορυφή σε όλη την Πελοπόννησο. Σύνορο της Λακωνίας με τη Μεσσηνία, χαμηλώνει στον αυχένα της Αρεόπολης και υψώνεται πάλι στον Κάτω Ταϋγετο, τον σκληροτράχηλο Σαγιά της Μέσα Μάνης, με την ψηλότερη κορυφή του στα 1.214μ.
  Σε όλη της την έκταση, από το βορρά στα όρια με την Αρκαδία ως το κέντρο της πάνω από τη Σπάρτη, αλλά και στις νότιες προεκτάσεις της, η οροσειρά του Ταϋγετου αποκαλύπτει σε κάθε βήμα περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Καλά διατηρημένα καλντερίμια, όπως αυτό που οδηγεί στον οικισμό της Αναβρυτής, συνδυάζουν την εύκολη πρόσβαση με την περιήγηση στο θαυμάσιο περιβάλλον. Τα μεγάλα φαράγγια προσελκύουν κάθε καλοκαίρι πλήθος πεζοπόρους, αλλά και ορειβάτες, καθώς η διάσχισή τους προσφέρει πολλές συγκινήσεις σε αθλητικές δραστηριότητες στην άγρια ορεινή φύση. Η χειμερινή ανάβαση στην κορυφή περιλαμβάνεται στα ετήσια προγράμματα όλων των ορειβατικών συλλόγων στον Ταϋγετο, άλλωστε, έχουν πραγματοποιηθεί και πανελλήνιες ορειβατικές συγκεντρώσεις.
(κείμενο: Σωτήρης Μπακανάκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Λακωνίας.

Ομηρικός κόσμος (1)

Βουνά

Τηϊγετον (= Ταϋγετος)

Ο Ομηρος καλεί το όρος "περιμήκετον" (= πάρα πολύ ψηλό) (Οδ. ζ 103).

Μυθολογία (2)

Ιστορικές προσωπικότητες

Ταϋγέτη

Πλειάδα κόρη του Ατλαντα και της Πλειόνης. Με το Δία απέκτησε το Λακεδαίμονα.

   (Taugete). The daughter of Atlas and Pleione, one of the Pleiades, from whom Mount Taygetus in Laconia is said to have derived its name. By Zeus she became the mother of Lacedaemon and of Eurotas.

Αρχαίες πηγές (1)

Perseus Encyclopedia

Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους (1)

Αρχαία ιερά

Ιερό Δήμητρας Ελευσίνιας

Εκεί έλεγαν ότι είχε κρυφτεί ο Ηρακλής όταν ο Ασκληπιός θεράπευε το τραύμα του. Στο ιερό αυτό υπήρχε και ξόανο του Ορφέα (Παυσ. 3,20,5). Στο ίδιο ιερό ο Παυσανίας αναφέρει ότι έφερναν σε ορισμένες μέρες ξόανο της Κόρης της Δήμητρας από ιερό της παλιάς πόλης Ελος (Παυσ. 3,20,7).

Τοπωνύμια (5)

Αρχαία τοπωνύμια

Λαπίθαιο

Περιοχή στον Ταϋγετο. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι είχε πάρει το όνομά του από κάποιον Λαπίθη (Παυσ. 3,20,7).

Δέρειον

Περιοχή στον Ταϋγετο, κοντά στο Λαπίθαιο. Εκεί υπήρχε υπαίθριο άγαλμα της Αρτέμιδος Δερεάτιδος και μια πηγή με το όνομα Ανονον (Παυσ. 3,20,7).

Αρπλεια

Περιοχή στον Ταϋγετο.

Taletum

Peak of Mt. Taygetus, sacred to Sun

Πηγές

Ανονος

Πηγή στην περιοχή Δέρειον, στον Ταϋγετο (Παυσ. 3,20,7).

Βιότοποι (3)

Natura 2000(SCI)

Ορος Ταϋγετος

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Κεντρικό Ορος Ταϋγετος

Σελίδες επίσημες

Το δάσος του κεντρικού Ταύγετου

Το δάσος του κεντρικού Ταύγετου εκτείνεται στην περιοχή της Αλαγονίας καταλαμβάνοντας έκταση 131.000 στρέμματα και ανήκει διοικητικά, στις κοινότητες Νέδουσας, Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Πηγών, Λαδά, Καρβελίου, Ελαιοχωρίου, Πηγαδίων, Βέργας και Αλτομιρών της επαρχίας Καλαμάτας, στις κοινότητες Νεοχωρίου και Δυρραχίου της επαρχίας Μεγαλόπολης και στις κοινότητες Καστορείου και Σουστιάνων της επαρχίας Λακεδαίμονος.
Η πρόσβαση στο δάσος γίνεται από :
1) την εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης
2) το δρόμο Μεγαλόπολης-Λεονταρίου-Δυρράχι
3) το δρόμο Σπάρτης-Καστορείου-Γεωργίτσι
4) το δρόμο Καλαμάτας-Σωτηριανίκων-Αλτομιρά
5) το δρόμο Θουρίας-Δυρραχίου.
Τα δασοπονικά προϊόντα είναι : η ελάτη η ελληνική (ABIES CEPHALONICA), η μαύρη πεύκη (PINUS NIGRA), η λεύκη, ο πλάτανος, ο φράξος, ο κέδρος, η δρυς, η κουμαριά, η ρίκη, το σπάρτο, η φιλύκη, το χρυσόξυλο, η καστανιά κ.ά.
Η πανίδα είναι πλούσια σε ερπετά, που είναι αποτέλεσμα του μεγάλου υψομετρικού εύρους των ζεστών συνθηκών και του πετρώδους με ανοικτή βλάστηση τοπίου, ενώ δεν υστερεί σε πουλιά και θηλαστικά. Έχουν έως σήμερα παρατηρηθεί 85 είδη πουλιών, 19 θηλαστικών ζώων, και 33 ερπετών και αμφιβίων. Σήμερα κυριαρχούν τα είδη όπως είναι: η αλεπού, ο ασβός, το κουνάβι, ο λαγός, ο αγριόγατος, το τσακάλι, ο σκαντζόχειρος, ο χρυσαετός, το διπλοσάϊνο, η πετροπέρδικα, η κουκουβάγια, ο γκιώνης, το βραχοκιρκίνεζο, ο κόρακας, η γερακότσιχλα, ο χουχουριστής κ.ά. Τα πετρώματα του εδάφους είναι ασβεστολιθικά στις ψηλότερες θέσεις και κρυσταλλικοί σχιστόλιθοι σε χαμηλότερο υψόμετρο, που δίνουν αργιλομαρμαρυγιακά εδάφη καλών φυσικών ιδιοτήτων για την δασική βλάστηση. Το κλίμα του δάσους ηπειρωτικό με πολύ ψυχρό χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι, όπου τις θερμές ημέρες του θέρους, διαδέχονται ψυχρές νύκτες. .

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Πληροφορίες για τον τόπο (5)

Κόμβοι μη κερδοσκοπικοί

Αναπτυξιακή Εταιρεία "Πάρνωνα Ταΰγετου Α.Ε"

Harpers Dictionary of Classical Antiquities

Taygetus

(Taugetos) or Taygetum (Taugeton) or Taygeta (ta Taugeta). A lofty range of mountains, of a wild and savage character, separating Laconia and Messenia, and extending from the frontiers of Arcadia down to the Promontorium Taenarum.

Perseus Project

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Ορος Ταϋγετος

Βρίσκεται ανατολικά του νομού και αποτελεί φυσικό όριο της Μεσσηνίας με τη Λακωνία και την Αρκαδία. Εκτείνεται σε μήκος 110 χλμ. από τη Μεγαλόπολη ως το ακρωτήριο Ταίναρο και είναι το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου με σημαντικότερες κορυφές τον Προφήτη Ηλία (2407μ), την Νεραϊδοβούνα (2025μ) και την Ξεροβούνα (1852μ). Έχει πλούσια βλάστηση σε αρωματικά φυτά ρίγανης, μέντας και τσαγιού, ενώ στον κεντρικό Ταΰγετο (Αλαγονία) και τη Βασιλική (Μάνη) υπάρχουν δάση μαύρης Πεύκης και ελάτης σε τέτοια ποικιλία, ώστε να συνθέτουν μια δομή βλάστησης με διαχρονικό ενδιαφέρον.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Σελίδες του Ορειβατείν

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ