ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ (Κωμόπολη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - Greek Travel Pages

ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ, Κωμόπολη, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Φιλικό URL: http://www.gtp.gr/NeaMoudania

Παρουσίαση

  Τα Νέα Μουδανιά σήμερα είναι μια πόλη που κατοικούν 6.537 άνθρωποι, είναι η έδρα του Δήμου Μουδανιών και αποτελούν το κύριο εμπορικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο της Χαλκιδικής. Αναπτύσσουν έντονη τουριστική και οικονομική δραστηριότητα και φιλοδοξούν να γίνουν και το μορφωτικό κέντρο της Χαλκιδικής λόγω της λειτουργίας παραρτήματος Τ.Ε.Ι.
  Απέχουν 60χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης και συνδέονται με αυτήν με έναν άνετο αυτοκινητόδρομο που περνάει μέσα από αμπελώνες και χαμηλούς λόφους. Το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής συνδέει καθημερινά με τακτικά δρομολόγια (ανά τέταρτο της ώρας) τα Νέα Μουδανιά με τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Χαλκιδική. Το αεροδρόμιο "Μακεδονία" βρίσκεται σε απόσταση μόλις 35 χλμ. από την πόλη.
  Λίγο πριν αντικρίσετε τη πόλη μας, σημείο γνωριμίας αποτελεί ο απέραντος ελαιώνας που το 1923 ήταν ένα από τα κίνητρα εγκατάστασης των πρωτοπόρων Μουδανιωτών.
  Μετά τον ελαιώνα μπορείτε να θαυμάσετε την απεραντοσύνη της θάλασσας που είναι έτοιμη να σας δεχτεί στην υδάτινη αγκαλιά της. Το βάθος της είναι ιδανικό για τους μικρούς της επισκέπτες αλλά και για αυτούς που οι επιδόσεις τους δεν είναι τόσο αξιοσημείωτες.
  Στην παραλία των Νέων Μουδανιών μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, τα ολόφρεσκα ψάρια και τους ουζομεζέδες που μπορούν να σας προσφέρουν οι ψαροταβέρνες. Το καλοκαίρι λειτουργεί κινηματογράφος.
  Ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει αξέχαστες στιγμές στα μπαράκια και στα κλαμπ της πόλης. Στο ψηλότερο σημείο της πόλης, το λεγόμενο λόφο ”της Παναγίας Κορυφινής“ βρίσκεται μια όμορφη εκκλησία βασιλική τρίκλιτη χτισμένη μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον. Εκεί φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας Κορυφινής που ταξίδεψε από την Καλόλιμνο της Μ. Ασίας. Η χάρη της γιορτάζεται μεγαλόπρεπα στις 8 Σεπτεμβρίου. Η μέρα αυτή είναι τοπική αργία.
  Ο ρομαντικός επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το βασίλεμα του ήλιου πίσω από τον Όλυμπο στα πολλά καφέ που βρίσκονται στο κέντρο των Νέων Μουδανιών. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, μπορεί κάποιος να φωτογραφηθεί με φοντο τη χερσόνησο της Κασσάνδρας.
  Στο Ανοιχτό θέατρο, κόσμημα της πόλης, χωρητικότητας 2.000 θεατών, φιλοξενούνται με τον τίτλο ”Φεστιβάλ της Θάλασσας“ ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες υψηλών απαιτήσεων σε ένα χώρο δίπλα στη θάλασσα, σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, που υπόσχεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας τις καλοκαιρινές νύχτες.
  Ένα αξιόλογο και μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο μουσείο ναυτικών αντικειμένων και οστράκων και ένα λαογραφικό μουσείο που φιλοξενεί αντικείμενα από τις αλησμόνητες πατρίδες λειτουργούν στα Νέα Μουδανιά.
  Στα μέσα Ιουλίου ο πολιτιστικός σύλλογος ”Ο Φάρος“ υπό την αιγίδα του Δήμου Μουδανιών προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες των Νέων Μουδανιών στιγμές γεμάτες διασκέδαση αλλά και συγκίνηση σε μια εβδομάδα φολκλορικών συναντήσεων που πλαισιώνεται από χορευτικές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις με κατάληξη την Κυριακή της ”γιορτής της Σαρδέλας“, ένα πανηγύρι γεμάτο από μυρωδιές της ψητής σαρδέλας και της ρετσίνας που προσφέρονται άφθονα σε όλους.
  Με τη δημιουργία παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ο Δήμος διαθέτει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, ΤΕΕ, Λύκειο, ΙΕΚ, Ωδεία κ.λ.π.
  Το κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοοτάπητες κλασσικά και (5Χ5) και άλλοι αθλητικοί χώροι, όπως γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις έδωσαν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ομάδες Μπάσκετ, Βόλεϊ, Ποδοσφαίρου και να αναδειχθούν σε υψηλές κατηγορίες. Κάθε χρόνο στην παραλία των Νέων Μουδανιών διοργανώνονται συναντήσεις μπήτς σόκερ, μπήτς βόλεϊ, μπήτς τέννις με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.
  Ο Ναυτικός Όμιλος Ν. Μουδανιών, με πολλές δραστηριότητες, έχει διακριθεί πολλές φορές διεθνώς με τα τμήματα ιστιοπλοΐας του και τους διεθνείς αγώνες ψαρέματος.
  Στα Νέα Μουδανιά υπάρχει Κέντρο Υγείας και πολλά ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια όλων σχεδόν των ειδικοτήτων. Λειτουργούν φαρμακεία σε εικοσιτετράωρη βάση, καθώς επίσης δημόσιο κτηνιατρείο και τέσσερα ιατρεία μικρών ζώων. Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της μιας νέα ξενοδοχειακή μονάδα de lux με υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο και τμήμα θαλασσοθεραπείας.
  Οι παραγόμενες ποσότητες αλιευμάτων είναι σημαντικές αφού στα Ν. Μουδανιά βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Ελλάδας.
  110.000 στρέμματα είναι η καλλιεργούμενη γη, με σημαντική παραγωγή σε ελιές, φιστίκια, καΐσια κ.λ.π. Ελαιοτριβεία και συσκευαστήρια ελιάς, αλιπάστων και φρούτων εξυπηρετούν τις ανάγκες των καταναλωτών. Τα προϊόντα αυτά εξάγονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
  Η πόλη των Νέων Μουδανιών, το κέντρο του Δήμου, είναι το κατ’εξοχήν εμπορικό κέντρο της Χαλκιδικής. Υπάρχουν υποκαταστήματα της Αγροτικής, Εθνικής, Εμπορικής, Πειραιώς και ALPHA τράπεζας, στα οποία λειτουργούν μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής. Οι καταναλωτές εξυπηρετούνται από μεγάλα σούπερ μάρκετ και πολλά αξιόλογα εμπορικά καταστήματα. Κάθε Τετάρτη λειτουργεί η μεγαλύτερη υπαίθρια λαϊκή αγορά της Χαλκιδικής. Επίσης υπάρχουν εργοστάσια κατασκευής αγροτικών μηχανημάτων και μεταποιητικές επιχειρήσεις.
  Οι επισκέπτες μπορούν να εξυπηρετηθούν από το Ταχυδρομείο, πολλά γραφεία τηλεμεταφορών, να προμηθευτούν εισιτήρια για να πραγματοποιήσουν εκδρομές με μικρά φέρυ μπόουτ και δελφίνια στις Σποράδες ή να κάνουν το γύρο του Αγίου Όρους.
Ιστορία
  Τα Νέα Μουδανιά ιδρύθηκαν το 1923 από πρόσφυγες της περιοχής Μουδανιών, Κίου, Καλολίμνου Σιγής Ελιγμών και της γύρω περιοχής της Προύσσας. Τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα, τα κυριότερα επιβίωσης. Η κατάσταση ήταν απελπιστική καθώς δεν υπήρχε κατοικημένη περιοχή. Ο περισσότερος τόπος ήταν γεμάτος από χωράφια των γύρω χωριών και ο υπόλοιπος έλη, τα οποία αποτελούσαν εστίες μικροβίων. Οι μόνοι κάτοικοι που ζούσαν εδώ ήταν λίγοι ψαράδες και ο φύλακας του ελαιώνα.
  Το όνομα της περιοχής ήταν ”Καργί Λιμάνι“ που στα τουρκικά σημαίνει ”απάνεμο λιμάνι“ και στους ναυτικούς χάρτες σημαινόταν με μια άγκυρα όπως ακριβώς και τα Μουδανιά της Βιθυνίας, από όπου προέρχονταν οι πρόσφυγες. Το 1925 το όνομα αυτό αντικαταστάθηκε από το ”Νέα Μουδανιά“.
  Τον Αύγουστο του 1923 ήρθαν οι πρώτοι πρόσφυγες και προσπάθησαν να ξαναρχίσουν μια καινούργια ζωή σε έναν τόπο μακριά από αυτόν που γνώριζαν σαν δικό τους. Τα κριτήρια για την επιλογή της περιοχής ήταν ο τεράστιος ελαιώνας που βρίσκεται ακόμη και σήμερα στα δυτικά, καθώς και τα κόκκινα εκείνα βράχια που βρίσκονται στα ανατολικά. Σημαντική βοήθεια προσέφερε ο Σεβασμιότατος Αγιος Καμπανίας κ.κ. Διόδωρος, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το βιβλίο του Σταύρου Κουβράκη ”Νέα Μουδανιά“:
  ”...Ένα ανοιξιάτικο πρωινό του 1923 μπήκαν σε μια βενζινάκατο με τ' όνομα "Δελφίνι", ο Ζαφείρης Ζαφειρίου, ένας φίλος του Αμερικανός και ξεκίνησαν.
Ταξίδευαν ανατολικά και γιαλό-γιαλό στα παράλια της Χαλκιδικής. Βράδιασε, όταν έφτασαν στην παραλία της Επανωμής. Παντού ερημιά. Μόνο το χωριό σε τέσσερα χιλιόμετρα απόσταση από την παραλία . Πέρασαν τη νύχτα τους στην αμμουδιά και το πρωί ξαναξεκίνησαν. Πλησίαζε το βράδυ, όταν έφθασαν σε μια τοποθεσία τέσσερα μίλια περίπου από την Κασσάνδρα. Σταμάτησαν αμέσως τη μηχανή. Και αυτό γιατί στην τοποθεσία που έξω απλωνόταν, βρήκαν αυτό που ζητούσαν. Μια σειρά λοφίσκων, σε σχήμα πετάλου, με την αριστερή πλευρά φυτεμένη με ελαιόδεντρα, που τα φύλλα τους χρύσιζαν στον απογευματινό ήλιο καθώς τα κουνούσε η ελαφριά μπουκαδούρα, τους ενθουσίασε. Όλοι ήξεραν την καλλιέργεια της ελιάς, αφού το ευλογημένο αυτό δένδρο ευδοκιμούσε σε όλα τα παράλια της Μ. Ασίας. Στο βάθος απέραντοι αγροί, κατάλληλοι για αμπελώνες, οπωρώνες και σιτοβολώνες. Μπρος τους ένα ορμίσκος, με μερικά πλεούμενα και δύο - τρία κτίσματα.
Αυτό ήταν. Πήραν αμέσως την απόφασή τους.
.."
Βιβλιογραφία . ”Αντίλαλοι από τα Μουδανιά και τα γύρω“, διανέμεται από το Δήμο Μουδανιών.

ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ συλλογή φωτογραφιών

Βρείτε στην περιοχή ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ

pin
15
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
26
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Λιμάνι, Λιμάνι εισόδου-εξόδου, Εδρα δήμου, Δημοτικό Διαμέρισμα, Γαλάζια σημαία 2016, Γαλάζια σημαία 2017, Γαλάζια σημαία 2018, Γαλάζια σημαία 2019
Ταχ. Κωδικός 63200
Ταχ. Κωδικός 63200
Τηλ. +30 23730
Υψόμετρο 20 μέτρα
Γ. Μήκος 23o 17' 09.79" E
Γ. Πλάτος 40o 14' 27.07" N

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 4403
1981 4142
Αδελφοποιήσεις:
Ευρίσκεται στα:
Ανατολικά (Α) παράλια του: ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ Κόλπος, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , ΕΛΛΑΔΑ
Αποστάσεις:
4 Χιλιόμετρα Νοτιο-νοτιοανατολικά (ΝΝΑ) η παραλία: ΝΕΑ ΠΟΤΕΙΔΑΙΑ Κωμόπολη, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ , ΕΛΛΑΔΑ
28 Χιλιόμετρα Βόρειοβορειοανατολικά (ΒΒΑ) η πρωτεύουσα του νομού: ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ Κωμόπολη, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ , ΕΛΛΑΔΑ
579 Χιλιόμετρα Νότια (Ν) η πρωτεύουσα της χώρας: ΑΘΗΝΑ Πόλη, ΑΤΤΙΚΗ , ΕΛΛΑΔΑ
64 Χιλιόμετρα Βορειοδυτικά (ΒΔ) η πρωτεύουσα της περιφέρειας: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Δήμος, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , ΕΛΛΑΔΑ

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις