gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΔΙΟΝ Χωριό ΠΙΕΡΙΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (4)

Ανασκαφές

Αρχαία ιερά

Ιερό Δήμητρας στο αρχαίο Δίον της Πιερίας

Το ιερό της Δήμητρας είναι το παλιότερο γνωστό μακεδονικό ιερό. Η ιστορία του, σύμφωνα με τα ευρήματα, αρχίζει γύρω στο 500 π.Χ. Γλυπτά πήλινα ειδώλια, λυχνάρια, αγγεία αποτελούν ένα μέρος από τα αναθήματα του ιερού. Τα παλιότερα κτίσματα είναι δύο μικρά κτίρια με προθάλαμο και κυρίως θάλαμο (μέγαρα), τα οποία αντικαθίστανται στα ελληνιστικά χρόνια από άλλα μεγαλύτερα.

Αρχαίες πόλεις

Δίον

Δίον. Ιερή πόλη των Μακεδόνων. Λίγα χιλιόμετρα από τις πιερικές ακτές και κάτω από τον επιβλητικό όγκο του Ολύμπου βρίσκεται το αρχαίο Δίον,ο ιερός τόπος του Δία και των Μουσών,το θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων. Τα ευρήματα των ανασκαφών αποκάλυψαν μια οχυρωμένη πόλη και έδειξαν ότι το Δίον καλύπτει αδιάκοπα μια ζωή περισσότερο από 1000 χρόνια,από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ. Έξω από τα τείχη της πόλης αποκαλύφθηκαν τα ιερά του Δίου,το ελληνιστικό και ρωμαϊκό θέατρο και το στάδιο. Εντυπωσιακά συγκροτήματα κτιρίων είναι οι μεγάλες θέρμες(δημόσια λουτρά) και η έπαυλη του Διονύσου,που πήρε το όνομα από το ψηφιδωτό δάπεδο της αίθουσας συμποσίων με παράσταση της θριαμβικής επιφάνειας του θεού. Η περιοχή του ιερού της Αιγύπτιας θεάς Ίσιδας και του ναού της Αφροδίτης Υπολυμπιδίας,που λατρευόταν στους πρόποδες του Ολύμπου .. Ο αρχαιολογικός χώρος,από τους ομορφότερους της Ελλάδας και πλουσιότερους σε ιστορική φύση,προκαλεί το θαυμασμό και προσφέρει στιγμές ξεκούρασης και ηρεμίας με τις οάσεις ανάπαυλας που διαθέτει. Κάθε καλοκαίρι το αρχαίο θέατρο του Δίου συγκεντρώνει πλήθος κόσμου με τις παραστάσεις αρχαίου δράματος και τις συναυλίες που δίνονται στα πλαίσια του φεστιβάλ Ολύμπου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Δίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ