gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 25 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΕΥΚΑΔΑ Νομός ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Αξιοθέατα (25)

Αμπελώνες & οινοποιεία

Lambikos Winery

ΚΑΡΥΑ (Κωμόπολη) ΛΕΥΚΑΔΑ
There is also a traditional winery in Karya, the Lambikos winery. Tsipouro is made here from the dregs of the grapes. The Lambikos was a handy device in which double distillation took place so that only the pure tsipouro would remain.

Ανεμόμυλοι

ΚΑΣΤΟΣ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Στα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται και οι ανεμόμυλοι. Είναι όλοι ιδιωτικοί, όπως συμβαίνει παντού. Ένας ανεμόμυλος λέγεται ότι διατηρείται με άθικτο το μηχανισμό του. Πιθανόν να είναι ο μόνος σε όλο το Ιόνιο που βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση. Λειτουργούσε μέχρι το 1949. Ένας άλλος ανεμόμυλος στέκει όρθιος και δεσπόζει στον κεντρικό λόφο πάνω από τον Καστό. Αν είχε όλο τον εξοπλισμό του θα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακός. Οι ανεμόμυλοι μαρτυρούν ότι οι κάτοικοι παλιότερα καλλιεργούσαν συστηματικά τη γη κι ότι είχαν αρκετή παραγωγή.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Βιότοποι

Λίμνη Μαραντοχωρίου

ΜΑΡΑΝΤΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ

Γέφυρες

The 'Marcous' bridge

ΠΗΓΑΔΗΣΑΝΟΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
The 'Marcous' bridge, a traditional stone bridge with an arch, is also here. It must have been built by the Venetians as it has a Venetian name. It is a charming little bridge located in the midst of thick vegetation and well worth visiting. Another exceptional natural feature in this area are the waterfalls of Akoni, which are of great ecological interest. This natural environment has been praised in the works of Lefkada's two great poets, Aristotelis Valaoritis and Angelos Sikelianos.

Θρησκευτικά μνημεία

Μονή Αγίου Γεωργίου

ΑΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Κοντά στο χωριό, στη θέση Μπισά υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η ίδρυσή του υπολογίζεται γύρω στα τέλη του 16ου αιώνα με αρχές του 17ου μέχρι το 1620. Το μοναστήρι αυτό δεν ήταν μεγάλο, υπήρξε όμως πλουσιότατο με πολλά κτήματα. Ο μικρός ναός επεκτάθηκε προς τα δυτικά. Ήταν γεμάτος τοιχογραφίες από τις οποίες λίγες σώζονται σήμερα. Το 1922 σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων, ο ναός έγινε τόπος απομόνωσης ατόμων που είχαν προσβληθεί από ευλογιά. Μετά την επιδημία για απολύμανση σφυροκόπησαν τους τοίχους και τους ασβέστωσαν. Σώζεται τμήμα του νεότερου τέμπλου αξιόλογης ξυλογλυπτικής τέχνης, από τα μέσα του 18ου αιώνα. Εκεί υπάρχουν δύο αξιόλογες εικόνες, της Θεοτόκου και του Χριστού. Στις θέσεις Μάρμαρα, Πυργί και Κλεισμάτια η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει εντοπίσει λείψανα αρχαίων πύργων.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Ιερός Ναός Οδηγήτριας

ΑΠΟΛΠΑΙΝΑ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
   Ο ναός της Οδηγήτριας υπήρξε άλλοτε καθολικό μονής. Κτίστηκε στα μέσα του 15ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Λευκάδας. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ μόνασε η Ελένη Παλαιολογίνα, αδελφή του Ιωάννη Η' Παλαιολόγου και πεθερά του τελευταίου δούκα της Λευκάδας, Λεονάρδου Β' Τόκκου. Πιθανόν με την Ελένη Παλαιολογίνα συνδέεται η τοιχογράφηση του ναού. Οι τοιχογραφίες, εξαιρετικής ποιότητας, ανάγονται στα μέσα του 15ου αιώνα. Στις αρχές του 18ου αιώνα ο ναός ήταν μετόχι της μονής Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στην Καρυά και είχε σημαντική κτηματική περιουσία ως το 1927, που απαλλοτριώθηκε. Ο ναός αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Λειτουργεί μερικές φορές το χρόνο.
   Ο ναός της Παναγίας Οδηγήτριας βρίσκεται στην Απόλπαινα, χωριό 2 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Λευκάδας. Είναι μονόκλιτος ξυλόστεγος ναός, με τρίπλευρη αψίδα στα ανατολικά, στην οποία ανοίγεται δίλοβο παράθυρο. Οι τοίχοι του ναού είναι κτισμένοι με αργολιθοδομή ενώ τα κατώτερα τμήματα και η αψίδα εξαίρονται με πλινθοπερίκλειστες πέτρες. Η είσοδος γίνεται από θύρα στη βόρεια πλευρά του ναού. Στο εσωτερικό σώζονται τοιχογραφίες στο νότιο και στον ανατολικό τοίχο. Από τον ανατολικό τοίχο προέρχεται μνημειακή παράσταση Ανάληψης, η οποία αποτοιχίστηκε και φυλάσσεται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.
   Ο βυζαντινός ναός είχε απαλλοτριωθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με όλα τα προσκτίσματά του. Το 1960 αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των τοιχογραφιών, οι οποίες καλύπτονταν από ασβέστη. Η αποκάλυψη ολοκληρώθηκε το 1969 με δαπάνες της Αρχαιολογικής Εταιρείας και στη συνέχεια αποτειχίστηκαν 14 κομμάτια και μεταφέρθηκαν στο κεντρικό εργαστήριο συντήρησης του Βυζαντινού Μουσείου. Το 1977 στη βόρεια πλευρά ανακατασκευάστηκε με αργολιθοδομή ο τοίχος αντιστήριξης του περιβόλου, που είχε καταρρεύσει, καθώς και ο νότιος τοίχος του περιβόλου. Στερεώθηκε το ανώφλι εισόδου του περιβόλου και η βυζαντινή επιγραφή του. Στο εσωτερικό καθαιρέθηκαν όλα τα νεώτερα επιχρίσματα. Στερεωτικές εργασίες (κατασκευή σενάζ) έγιναν το 1960 και το 1980.

Μονή Αγίου Ιωάννη

ΒΟΥΡΝΙΚΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
  Το βόρειο τμήμα της περιοχής παρουσιάζει εξαιρετικά ενδιαφέροντα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία, τα οποία αν και δεν έχουν αναδειχθεί ακόμα, έχουν αναμφισβήτητη αξία για κάθε επισκέπτη. Ανηφορίζοντας προς τον Σύβρο, πέντε χιλιόμετρα νότια από το χωριό Βουρνικά, σ' ένα ήσυχο και γαλήνιο τοπίο, στη θέση Ροδάκι, απ' όπου φαίνεται όλος ο κόλπος της Βασιλικής, σώζεται η ερειπωμένη μονή του Αγίου Ιωάννη, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες του νησιού. Πιθανολογείται ότι χτίστηκε το 1654.
  Ο ναός είναι χτισμένος πάνω στο δάπεδο μεγάλου αρχαίου δωρικού ναού, αφιερωμένου πιθανότατα στη θεά Δήμητρα, θεά της γεωργίας και της γονιμότητας. Γι' αυτό και επικράτησε η παράδοση ότι όποιο άτεκνο ζευγάρι λειτουργήσει στην εκκλησία και πατήσει το κατώφλι της εισόδου, αποκτά παιδί. Σώζονται ακόμα ίχνη του αρχαίου ναού, όπως δωρικά κιονόκρανα και μέρος του πλακόστρωτου δαπέδου. Ο αρχικός ναός επεκτάθηκε επανειλημμένα, τα κελιά των μοναχών αυξήθηκαν και δημιουργήθηκαν βοηθητικοί χώροι. Γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα το μοναστήρι περιήλθε στο δημόσιο και το 1797 παραχωρήθηκε στη μονή Ασωμάτου της Βαυκερής. Ο ναός διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, μέσα σε ευρύχωρο περίβολο. Έχει δύο εισόδους και γυναικωνίτη στο ίδιο επίπεδο με τον κυρίως ναό. Τμήματα των τοιχογραφιών στον ανατολικό τοίχο του ναού διατηρούνται σε καλή κατάσταση και αποτελούν δείγμα εξαίρετης τεχνοτροπίας. Στην κόγχη του ιερού διακρίνεται η αυστηρή μορφή της Πλατυτέρας. Στην πρόθεση εικονίζεται η Ακρα Ταπείνωση, στη συνέχεια ο πρωτομάρτυρας Στέφανος και ο Αγιος Ρωμανός. Παρά την φθορά των παραστάσεων, είναι φανερή η λεπτή, καλαίσθητη τέχνη τους.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Μονή Προφήτη Ηλία

ΣΠΑΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Στο Σπανοχώρι υπάρχει μια πολύ παλιά μονή αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία. Από παλιά έγγραφα προκύπτει ότι ο ναός, παραχωρήθηκε ερειπωμένος από την ενετική κυβέρνηση στον ιερέα Μελέτιο Βονασιέρη, ο οποίος ξανάχτισε τη μονή. Επί λειτουργίας του, το μικρό μοναστήρι απέκτησε μεγάλη κτηματική περιουσία. Σιγά-σιγά όμως από την κακοδιοίκηση και τους σφετερισμούς των επόμενων η μονή παρήκμασε. Τέλος, το 1815 περιήλθε στο δημόσιο. Αλλεπάλληλες πυρκαγιές κατάστρεψαν μεγάλο μέρος του μοναστηριού.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Καστρομονάστηρο

ΕΠΙΣΚΟΠΗ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΟΣ
Κοντά στην Επισκοπή βρίσκεται το Κάστρο του Καλάμου, το λεγόμενο Καστρομονάστηρο. Σώζονται μόνο τμήματα από τα ψηλά πέτρινα τείχη του με τις όμορφες καμάρες εσωτερικά που γίνονται πολεμίστρες εξωτερικά. Η εγκατάλειψη, οι σεισμοί και η φθορά του χρόνου έχουν χτυπήσει ανελέητα το καστρομονάστηρο. Ελάχιστα είναι γνωστά σήμερα για αυτό το εντυπωσιακό μνημείο. Λέγεται ότι στο κάστρο αυτό είναι θαμμένη η μητέρα του αγωνιστή του 1821 Καραϊσκάκη. Το Κάστρο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα για την αποκατάστασή του.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Κάστρο Αγίας Μαύρας

ΛΕΥΚΑΔΑ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Στην είσοδο του νησιού δεσπόζει το κάστρο της Αγίας Μαύρας σαν σιωπηλός φρουρός και μάρτυρας άλλων εποχών. Κάποτε αγκάλιαζε την πρωτεύουσα και έκοβε το δρόμο σε εχθρούς και πειρατές. Το κάστρο χτίστηκε γύρω στα 1300 από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι, όταν πήρε τη Λευκάδα για προίκα στο γάμο του με την κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου του Α΄. Είναι ένα από τα επιβλητικότερα κάστρα της εποχής και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης των μεσαιωνικών χρόνων. Το 1479 το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους. Τότε χτίστηκε μια μεγάλη τοξωτή γέφυρα με 360 καμάρες που διέσχιζε τη λιμνοθάλασσα από την παραλία έως τη θέση Καλκάνη, στηρίζοντας σωλήνες του τουρκικού υδραγωγείου που έφερνε νερό στο κάστρο. Το έργο αυτό χαρακτήριζε όλη την περιοχή, καταστράφηκε όμως από τους σεισμούς. Κάποια ίχνη του σώζονται μέσα στη λιμνοθάλασσα.
  Το πέρασμα των κατακτητών άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο κάστρο, που αντιστάθηκε με σθένος ακόμα και στους ισχυρούς σεισμούς. Η εκκλησία της Αγίας Μαύρας που βρίσκεται μέσα στο κάστρο, διασώζεται πλήρως. Σήμερα το κάστρο δέχεται προσεκτικές εργασίες αποκατάστασης για να αποκτήσει την αρχική του εικόνα και να αξιοποιηθεί.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Καταρράκτες

Κτίρια

Δημαρχείο

Το κτίριο που φιλοξενεί σήμερα το Δημαρχείο είναι κτισμένο την εποχή της αγγλοκρατίας.

Οικίες

Λευκάδιου Χέρν

Πίσω από την πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, υπάρχει το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Λευκάδιος Χερν.

Αγγελου Σικελιανού

Δίπλα στη βιβλιοθήκη υπάρχει το σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής Αγγελος Σικελιανός.

Ομορφες τοποθεσίες

Γύρα

Μια από τις σημαντικότερες φυσικές ομορφιές της Λευκάδας είναι η Γύρα. Αυτή η στενή λωρίδα λευκής αμμουδιάς μήκους 7 χλμ. που αγκαλιάζει τη λιμνοθάλασσα στο βόρειο σημείο του νησιού, κάνει το τοπίο μοναδικό. Ξεκινάει πίσω σχεδόν από το κάστρο δημιουργώντας την Αμμόγλωσσα και φτάνει έως την άλλη άκρη, πέρα από την πόλη. Μέσα στη λιμνοθάλασσα υπάρχει το ιβάρι, ιχθυοκαλλιέργειες με ειδικές, παραδοσιακές καλαμωτές, όπου τα ψάρια ζουν και μεγαλώνουν σε φυσικές συνθήκες. Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας αποτελεί έναν σπουδαίο υγροβιότοπο όπου συναντά κανείς πολλά και σπάνια είδη πουλιών, όπως κύκνους, πελεκάνους, ερωδιούς, αγριόπαπιες, αγριόχηνες, φαλαρίδες κ.α.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Ακρωτήρι Αγίας Κυριακής

ΝΥΔΡΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Tο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, χτισμένο μέσα σε βράχους, η στήλη των Νυμφών και ο τάφος του Γερμανού Ντέρπφελτ, αρχαιολόγος ο οποίος υποστήριξε οτι το Νυδρί ήταν η ομηρική Ιθάκη.

Παραδοσιακοί οικισμοί

ΔΡΥΜΩΝΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τα παλιά σπίτια των χωριών της Λευκάδας ήταν κυρίως λιθόκτιστα. Ένας τέτοιος αυθεντικός οικισμός διατηρείται στο χωριό Δρυμώνας, που βρίσκεται μετά τα Ασπρογερακάτα, στο δρόμο που οδηγεί προς το νότο και τη Βασιλική. Ο Δρυμώνας είναι ένα χωριό χτισμένο σε μια απάνεμη πλαγιά για να έχει την καλύτερη δυνατή προστασία από την κακοκαιρία. Ο οικισμός αυτός διακρίνεται για τα ωραία του σπίτια που ανταποκρίνονται στην τυπική αρχιτεκτονική του νησιού. Πολλά απ' αυτά είναι μονώροφα ή χαμόγια, όπως λέγονταν και άλλα δίπατα ή διώροφα, όλα κεραμοσκεπή. Στα δίπατα συχνά οι σκάλες ήταν εξωτερικές, φτιαγμένες από ατόφια σκληρή πέτρα. Στην κορυφή του κεφαλόσκαλου σχηματιζόταν εξώστης, ο λεγόμενος πόντζος και από κάτω δημιουργούνταν ένας τοξωτός θόλος ή βόλτος που οδηγούσε στο κατώγι. Στο περίγραμμα του θόλου, που αποτελείτο από πέτρες που εξείχαν, τα λεγόμενα "κλειδιά", σκάλιζαν οι ιδιοκτήτες το έτος που χτιζόταν το σπίτι.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Πλατείες & κήποι

Αγίου Σπυρίδωνα

ΛΕΥΚΑΔΑ (Πόλη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Η κεντρική πλατεία της πόλης. Το όνομά της το πήρε από την ομώνυμη εκκλησία, που δεσπόζει στην μία πλευρά της. Γύρω γύρω καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Ελαιοτριβείο "Κουκουλιώτη" & Ανεμόμυλοι

ΠΗΓΑΔΗΣΑΝΟΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
  Το χωριό Πηγαδησάνοι είναι ένας όμορφος οικισμός με λιθόκτιστα σπίτια στην άκρη του Λιβαδιού σκαρφαλωμένο σε μια απότομη καταπράσινη πλαγιά. Ένα από τα αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.
  Στην περιοχή υπάρχει το ιππήλατο ελαιοτριβείο "του Κουκουλιώτη", που διατηρείται σε καλή κατάσταση. Αρκετοί ανεμόμυλοι και υδρόμυλοι που βρίσκονται κοντά, μαρτυρούν ότι ο τόπος ήταν πάντα πλούσιος σε καλλιέργειες. Ειδικά για τους νερόμυλους στην περιοχή, οι παλιοί διηγούνται ότι βρίσκονταν πολλοί σε σειρά, ο ένας κάτω απ' τον άλλο και ότι δούλευαν με τα ίδια νερά. Όλοι οι μύλοι ήταν ιδιωτικοί. Μέσα στο μύλο υπήρχε το κρεβάτι του μυλωνά, η γωνιά για τη φωτιά και το πάντα φτωχικό νοικοκυριό του. Οι πρώτοι νερόμυλοι πιθανότατα εμφανίστηκαν στο νησί στις αρχές του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με πηγές του καθηγητή και λαογράφου Π. Κοντομίχη, το 1760 λειτουργούσαν ήδη 60 νερόμυλοι σ' όλη τη Λευκάδα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Σπήλαια

Σπήλαιο Κακονύφτη

ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ

Σπήλαιο του Παπανικολή

ΜΕΓΑΝΗΣΙ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Σπήλαιο του Δαίμονα

Σπήλαιο "Καρούχα"

ΣΥΒΡΟΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ

Σπήλαιο Αϊ-Γιάννη

ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ

Φαράγγια & Χαράδρες

Φαράγγι Μέλισσας

ΚΑΒΑΛΛΟΣ (Οικισμός) ΛΕΥΚΑΔΑ
Με 10 παλιούς νερόμυλους.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ