gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΣΚΕΠΑΣΤΗ Χωριό ΧΑΛΚΙΔΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Σκεπαστής

Τηλέφωνο: +30 22270 92240
  Απέχει 2 μόνο χιλιόμετρα από τη διασταύρωση Κεχριών, στον άξονα προς τη Λίμνη. Χαρακτηριστικό του χωριού, εκτός από την πλούσια βλάστηση, είναι τα κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, που έχουν διαμορφώσει στο πέρασμά τους ειδυλλιακές τοποθεσίες. Η απογραφή του 1991 κατέγραψε στη Σκεπαστή 263 κατοίκους.
  Το χωριό παλιότερα βρισκόταν στη θέση Παλαιοχώρι, που καταστράφηκε από τους Τούρκους. Σύμφωνα με μια παράδοση, ο ναός της "Κοίμησης της Θεοτόκου" που σήμερα βρίσκεται μέσα στο νεκροταφείο, έμεινε θαυματουργικά αλώβητος από την καταστροφή αφού τα εργαλεία των Τούρκων και οι λοστοί έσπασαν χωρίς να προκαλέσουν ζημιές το ναό. Από εκεί το χωριό μεταφέρθηκε λίγο πιο βόρεια στη σημερινή του θέση και ονομάσθηκε Σκεπαστή λόγω του πολύ πυκνού δάσους που υπήρχε εκεί παλιότερα.   Το πρώτο σπίτι της Σκεπαστής χτίστηκε το 1770, ενώ το 1880 αριθμούσε 13 σπίτια.
  Στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Σκεπαστή καταγράφεται με το σημερινό της όνομα και αριθμεί πάνω από 100 κατοίκους. Οπως και στους Κουρκουλούς, έτσι και δω υπάρχουν τα ίδια ενδεικτικά στοιχεία για την παλιά ιστορία του χωριού, η οποία πιθανότατα αρχίζει από τα πολύ αρχαία χρόνια. Οι εικασίες αυτές θα αποδειχθούν από τη μελλοντική έρευνα και την αξιοποίηση των στοιχείων.
  Ανατολικά του χωριού στη θέση "Ελληνας" υπάρχει ένα τελείως κατεστραμμένο σήμερα φρούριο, ενώ στην Αγία Παρασκευή έχουν βρεθεί μεγάλες μυλόπετρες και άλλα ίχνη ύπαρξης οικισμού.
  Σήμερα η Σκεπαστή διακρίνεται για τα παραδοσιακά νοικοκυριά και τη φιλοξενία των κατοίκων της.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του δήμου Ελυμνίων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ