gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 53 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ Επαρχία ΧΑΝΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (53)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Βάμου

ΒΑΜΟΣ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ

Δήμος Γεωργιουπόλεως

ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ

Κόμβοι, εμπορικοί

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Amphimalla

ΑΜΦΙΜΑΛΛΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
A town in the N. of Crete, situated on the bay named after it (Amphimales kolpos Ptol. iii. 17. § 7), which corresponds, according to some, to the bay of Armiro, and, according to others, to the bay of Suda.

Hippocoronium

ΙΠΠΟΚΟΡΩΝΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΧΑΝΙΑ
A city in Crete mentioned by Strabo, which Hock has placed near Hierapytna. Mr. Pashley considers that the modern Apokoirona is a corruption of the ancient name.

Caeno

ΚΑΙΝΩ (Αρχαία πόλη) ΒΑΜΟΣ
  Caeno (Kaino, Diod. v. 76), a city of Crete, which, according to the legend of the purification of Apollo by Carmanor at Tarrha, is supposed to have existed in the neighbourhood of that place and Elyrus. (Comp. Paus.) The Cretan goddess Britomartis was the daughter of Zeus and Carma, granddaughter of Carmanor, and was said to have been born at Caeno. (Diod. l. c.) Mr. Paslley (Trav. vol. ii. p. 270) fixes the site either on the so-called refuge of the Hellenes, or near Haghios Nikolaos, and supposes that Mt. Carma, mentioned by Pliny (xxi. 14), was in the neighbourhood of this town. (Comp. Hoeck, Kreta, vol. i. p. 392.)

Tanus

ΤΑΝΟΣ (Αρχαία πόλη) ΧΑΝΙΑ
Tanos (Artemidorus, ap. Steph. B. s. v.) A town in Crete of which there is a coin with the epigraph TANION. (Eckhel, vol. ii p. 321).

Hydramum

ΥΔΡΑΜΙΑ (Αρχαία πόλη) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Hydramum (Hudramon, Stadiasm.; Hudramia, Steph. B.: Eth. Hudramieis), a city of Crete, which the Maritime Itinerary places at 100 stadia to the E. of Amphimatrium. There can be no doubt but that it is represented by the modern Sfakian village of Dhramia, situated in the fertile little plain running between the mountains and the shore along the bay of Amphimalla. (Pashley, Trav. vol. i. p. 72; Hock, Kreta, vol. i. pp. 395, 434.)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΒΑΜΟΣ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ
  Ο Δήμος Βάμου, με έδρα την ομώνυμη κωμόπολη (οικισμοί Βάμος, Ντουλιανά,), αποτελείται από τις πρώην κοινότητες Γαβαλοχωρίου (Γαβαλοχώρι, Αγιος Παύλος, Κοπράνα, Αγιος Βασίλειος), Πλάκας (Πλάκα, Αλμυρίδα, Καμπιά) Κόκκινου χωριού, Κάινας, Κεφαλά (Κεφαλάς, Παλαιλώνι, Δράπανο), Ξηροστερνίου (Ξεροστέρνι, Λιτσάρδα), Σελλιών, (Σελλιά, Σούρη, Λικοτιναρά), Καλαμιτσίου Αλεξάνδρου.
  Πρόκειται για μια περιοχή ημιορεινή με ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης (δρυς, πρίνοι, κυπαρίσσια, αγριαμύγδαλοι, χαρουπιές, δάφνες, αχλαδιές, κ.λπ.) η θαμνώδης (ασπάλαθοι, αγκάραθοι, φασκομηλιές αρτίκοι, αρωματικά φυτά.) βλάστηση και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Η περιοχή είναι διάσπαρτη από μικρούς οικισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παλαιοί. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη νερού, και η αγροτική παραγωγή είναι περιορισμένη. Η φτώχεια της περιοχής, είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη αραίωση του πληθυσμού, αλλά και τη διατήρηση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα, και του φυσικού περιβάλλοντος, αλώβητου, μέχρι τα τελευταία χρόνια. Αυτό αποτελεί και τον κύριο λόγο γιά τον οποίο πολλοί ξένοι αγοράζουν παλιά σπίτια η χωράφια και εγκαθίστανται εδώ.
  Το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής ζώνης, είναι βραχώδες, και απότομο, με μιά άγρια ομορφιά, και έχει προταθεί ως ζώνη προστασίας στο πρόγραμμα Natura 2000.
  Διέξοδοι προς στην θάλασσα υπάρχουν στην Κερά, στην Αλμυρίδα, και πιο απότομες στο Κόκκινο Χωριό, τον Κεφαλά, και τη Λικοτιναρά.
  Εξαιτίας των παραπάνω λόγων, η περιοχή προσφέρεται ιδιαιτέρως σε ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη, η οποία ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζεται εντονότερη στην πλάκα και στην Αλμυρίδα, και σε μικρότερους ρυθμούς, στο Βάμο, το Γαβαλοχώρι και τα άλλα μικρότερα χωριά υπάρχει μιά περιπατητική τάση από τους τουρίστες, που παραθερίζουν στις παραλίες του Ανατολικού Αποκορώνου.
  Η δημιουργία τελευταία ανώνυμης αναπτυξιακής εταιρείας στο Βάμο, που έχει ως στόχο την ήπια τουριστική ανάπτυξη και την προστασία της φυσιογνωμίας της περιοχής, αποτελεί ήδη μιά κατευθυντήρια γραμμή για τις δυνατότητες ανάπτυξής της, στα πλαίσια του νέου δήμου. Το προτεινόμενο να ιδρυθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, του νομού Χανίων, στο παλιό σχολείο του Κεφαλά, είναι επίσης σκελετός πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της περιοχής, εφόσον οι λειτουργίες του διαχυθούν σωστά στα υπόλοιπα χωριά του δήμου.
  Στα θετικά της περιοχής θεωρούμε το χαρακτηρισμό από παλιά του Γαβαλοχωριού και των γύρω μικρών οικισμών σε προστατευόμενους, ενω τελευταία, ζητήθηκε και ο χαρακτηρισμός του Βάμου, ως παραδοσιακός. Ενδιαφέροντες έχουν χαρακτηριστεί τέλος, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι περισσότεροι οικισμοί, των οποίων η προστασία θα πρέπει να οργανωθεί από το νεοσύστατο δήμο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Interkriti


Δράμια

ΔΡΑΜΙΑ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Τα Δράμια βρίσκονται στο 45ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου, στις όχθες του ποταμού Μουσέλλα. Το χωριό πήρε την ονομασία του από την αρχαία πόλη Υδραμία, που βρισκόταν σε κοντινό λόφο. Η Υδραμία ήταν πόλη της υστερομινωικής περιόδου (1580-1100 π.Χ.) που ήκμασε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Αρχαιολογικά ευρήματα, όπως μια πήλινη λάρνακα, ρωμαϊκά όστρακα κι ένα άγαλμα του Ηρακλή ρωμαϊκής τέχνης (ύψους 0,90 μ.) φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Το σημερινό χωριό κτίστηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας, γύρω από το μετόχι της Μονής Αγίου Γεωργίου που ίδρυσε ο Κρητικός Αγιος, Ιωάννης ο Ξένος. Στην περιοχή έγινε το 1896 μία από τις σημαντικές μάχες της Κρητικής επανάστασης κατά των Τούρκων. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής οι κάτοικοι υπέφεραν πολλά, αλλά συμμετείχαν και στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γεωργιούπολης


ΕΞΩΠΟΛΗ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
Είναι οικισμός του χωριού Καλαμίτσι Αμυγδάλου, χτισμένος 120 μ. πάνω από τη θάλασσα, με όμορφη θέα προς τη Γεωργιούπολη και τον κόλπο του Αλμυρού.

Καβρός

ΚΑΒΡΟΣ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Παραθαλάσσιος οικισμός, η ονομασία του οποίου προήλθε από το ομώνυμο ποτάμι που περνάει από εκεί και κατ' άλλη εκδοχή, από τα πολλά καβούρια που υπήρχαν στο ποτάμι αυτό και στα γύρω ποτάμια. Αποτελεί την έδρα του Δήμου μας και γνωρίζει τεράστια τουριστική άνθιση στις μέρες μας αλλά και στο παρελθόν

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Γεωργιούπολης


Καλαμίτσι Αμυγδάλου

ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Αγροτικό χωριό, 31 χλμ. από τα Χανιά, χτισμένο σε υψόμετρο 140 μ. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς πήρε το όνομά του το χωριό. Μία απ΄αυτές αναφέρει πως ονομάστηκε έτσι από ένα στρατιώτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έφτασε εδώ, άλλη εκδοχή αναφέρει πώς ονομάστηκε έτσι λόγω της μεγάλης παραγωγής αμυγδάλων που υπήρχε παλιά. Μια παλιά βρύση και η εκκλησία του Αγίου Παύλου, ηλικίας 200 ετών είναι από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα του χωριού. Εδώ δραστηριοποιείται κι ένας Συνεταιρισμός Μεταξιού, γνωστός για τα πανέμορφα παραδοσιακά προϊόντα από μετάξι που παράγουν οι γυναίκες του χωριού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Γεωργιούπολης


Κάστελλος

ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Ημιορεινό χωριό, κτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, στην κορφή ενός λόφου σε υψόμετρο 252 μ. Η ονομασία του προήλθε από την απότομη τοποθεσία όπου είναι κτισμένο. Ο Κάστελος βρισκόταν παλιά σε χαμηλότερη θέση στον ίδιο λόφο, στη θέση του οικισμού Αγκαθέ, (πάρα πολύ παλιός οικισμός ο οποίος κατοικείται ακόμα) από όπου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν το 1800, για να αποφύγουν τους Τούρκους. Κοντά στο χωριό έγινε σφοδρή μάχη το 1835 μεταξύ των κατοίκων και των Τούρκων, όπου σκοτώθηκαν 22 Τούρκοι και ένας μόνο Ελληνας, γεγονός που έγινε αιτία να εγκαταλείψουν οι Τούρκοι τις επιδρομές στην περιοχή. Οι κάτοικοι του χωριού, διακρίθηκαν και κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής (1940-45) για τον ηρωικό αντιστασιακό τους αγώνα

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γεωργιούπολης


Μαθές

ΜΑΘΕΣ (Οικισμός) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Το χωριό αυτό συναντάται στο δρόμο για τον Κουρνά. Στην περιφέρειά του βρίσκεται η εκκλησία γοτθικού ρυθμού του Αγίου Αντωνίουτου 14ου ή 15ου αιώνα, πάνω στη στέγη της οποίας έχει φυτρώσει μια μεγάλη χαρουπιά. Το συγκεκριμένο δέντρο θεωρείται ιερό και κανείς δεν επιτρέπεται να το κόψει. Εδώ κηρύχτηκε αρχικά η επανάσταση του 1878.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Γεωργιούπολης


Μουρί

ΜΟΥΡΙ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
Το Μουρί είναι ένας ημιορεινός οικισμός, ο πιό κοντινός στη Λίμνη του Κουρνά, όπου και έχει πανοραμική θέα αυτής

Πάτημα

ΠΑΤΗΜΑ (Οικισμός) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
Το Πάτημα είναι ένα από τα 8 χωριά της περιοχής της λίμνης που λέγονται Κουρνοπατήματα. Στο ημιορεινό αυτό χωριό έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων, το 1867.

Φυλακή

ΦΥΛΑΚΗ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Φυλακή ή Φλακή απέχει 50 χλμ. από τα Χανιά και βρίσκεται στους λόφους πάνω από τη Γεωργιούπολη. Το χωριό ονομάστηκε έτσι από τις Τουρκικές φυλακές και τα Ελληνικά φυλάκια που υπήρχαν κατά μήκος του ποταμού Μουσελά που διαρρέει το χωριό. Ο ποταμός αυτός ήταν πλωτός και στις όχθες του υπάρχουν ακόμα υπολείμματα νερόμυλων. Η Φλακή έχει μακραίωνη ιστορία: ο υστερομινωικός τάφος (1500 π.Χ.) που βρέθηκε εδώ μαρτυρεί την ηλικία του πρώτου οικισμού. Ο σημερινός οικισμός κτίστηκε κατά την περίοδο της ενετοκρατίας κι αποτέλεσε έδρα νομού το 1880. Από αυτή την περίοδο σώζονται τα κτίρια της Φυλακής και του Δικαστηρίου με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η περιοχή του χωριού είναι ζωσμένη κυριολεκτικά από θρύλους, που διηγούνται οι παλιοί κάτοικοι. Ιστορίες για Νεράϊδες, μυστηριώδεις φωνές, θαύματα, πλαισιώνουν τις παλιές εκκλησίες, τις σπηλιές, τα δάση και τα μονοπάτια της περιοχής και κάνουν την περιήγηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Γεωργιούπολης


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Αλίκαμπος

ΑΛΙΚΑΜΠΟΣ (Χωριό) ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ
  Απέχει 40 χιλιόμετρα από τα Χανιά, στο δρόμο Χανιά - Βρύσες - Χώρα Σφακίων. Ο Αλίκαμπος ήταν κέντρο δραστηριοτήτων στις επαναστάσεις κατά των Βενετών. Οι Βενετοί κατέστρεψαν το χωριό το 1527 κι απαγόρευσαν στους κατοίκους να το ξαναχτίσουν. Στο χωριό μπορείτε να δείτε ενδιαφέροντα παλιά χωριάτικα σπίτια με βενετικά ερείπια και τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Alikabos has been a centre of revolutionary activities against the Venetians. The Venetians destroyed it in 1527 and prohibited the people from rebuilding the town. In the village one can see interesting old houses with Venetian remains, and a Byzantine church.

Almirida

ΑΛΜΥΡΙΔΑ (Οικισμός) ΧΑΝΙΑ
  Almirida, a small fishing village, lies along the east of the Souda Bay opposite the cape of Akrotiri, within 25 kilometers from the city of Hania. The surrounding area, with picturesque villages, lovely beaches, and historical sites consists one of the most worth to visit areas in the island of Crete. Kera, Plaka, Kambia, and Kokkino Horio are some of the most renowned and unforgettable places to the numerous friends of Almirida.
  The area has been just developed the last eight years, in a way that the traditional characteristics which attracts the most demanding guests, remained unspoilt.
  Historically, it introduces great interest. The whole area used to be a colony of the ancient Foinikes, a place named Finika exists in the area, while some ancient ruins and tombs of the time were unearthed there.
  At the entrance of Almirida archaeologists discovered Mosaic and tombs which belong to the Royal Church rhythm of the 5th century A.D. Here the last battle between the Greek revolutionaries and the Turks in 1896 took place.
Sights
  There are a lot of places of interest which guests can visit: like the "Diktamo Gorge" and the "gorge of Saint Nikolas" and the 215 caves scattered in the area.
  In the bay of Almirida is the islet "Karga", ideal for a small sea trip, fishing and relax, while some remnants of ancient walls as well as tunnel from the second world war are worth to see. The islet is also a refuge for migratory and endemic birds.
  Kokkino Horio a village where the famous film "Zorbas", based on the novel of Nikos Kazantzakis the Cretan writer, was filmed stands in a small distance from Almirida.
  Another point of attraction is the small factory which produces items from "blown glass", located also at Kokkino Horio.
  A little further from Plaka to the south is the picturesque village "Kambia", with traditional houses, flowery yards and the small chapel of "Agos Nikitas". A local festival is organized every year at September 15 to celebrate the Saint's name day
  At Kambia you will find an exhibition with the work of the well known painter Santorinakis, who has a special technique of painting on mirrors.
  Plaka is the biggest village in the area with 250 permanent inhabitants, occupying mostly with farming, cattle breeding, fishing and lately with tourism.
  The visitor can admire here a magical sunset, as well as many other attractions like the natural sea caves (nerospilia), the old houses, the narrow stone paved streets and will enjoy the July festival "Plakiana", in honour of the Cretan lyra player Mihalis Papadakis, where many old local customs are brought to life.
  Almirida has been characterized (by the authorities) as a place of great natural beauty, and thus all efforts are made to preserve the authenticity of it.
  The climate due to the ever present olive trees which go as far as the beach, and the Lefka Ori mountain range is temperate considered to be one of the healthiest in the whole world!
Facilities
  Almirida has tourist accommodation of all types and class. Not large hotel resorts but many small family operated and well looked after with friendly and quiet environment, which however can provide all the modern facilities.
  Fresh fish and lots of Cretan specialties are offered at the small taverns located on the coastal street by the sea. There also many bars, cafes, music clubs etc to offer the visitors unforgettable evenings.
  For your shopping there are shops with traditional products and souvenirs of a wide range, and of course many mini markets which remain open until late.
  There is regular bus transportation service to the town of Hania and the surrounding villages in 24 hour basis.

This text is cited September 2004 from the Interkriti URL below, which contains images.


Ασί Γωνιά

ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Η Ασί Γωνιά απέχει 35 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Βρίσκεται σ' ένα μικρό λόφο των Λευκών Ορέων κι ελέγχει τα ανατολικά περάσματα προς τα βουνά. Εξαιτίας της θέσης του το χωριό πάντοτε πρωτοστατούσε στις εξεγέρσεις κατά των Τούρκων.
Η Ασί Γωνιά έχει γίνει κέντρο της κρητικής κουλτούρας και παράδοσης, γεγονός που ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι ήταν η πατρίδα του Γιώργου Ψυχουντάκη, του συγγραφέα του βιβλίου "ο Κρητικός Δρομέας". Το βιβλίο του περιγράφει το αντιστασιακό κίνημα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και τη συμμετοχή των ντόπιων σ' αυτό. Στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου οι ντόπιοι κατεβάζουν τα ζώα τους από τα βουνά για να τα ευλογήσει ο παπάς, τα αρμέγουν στην εκκλησία, βράζουν το γάλα και το προσφέρουν σ' αυτούς που παρακολουθούν τη λειτουργία. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τα ψηλότερα οροπέδια Καλλικράτης και Ασφέδου από ένα ανώμαλο δρόμο που ξεκινά από εδώ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Because of its location Asi Gonia was always a village that supported the rebels against the Turks. It has now become a centre for traditional Cretan culture. This may be due in part because it was the home of Georgios Psychoundakis, the author of The Cretan Runner, a book that recounts stories of the resistance movement during World War II and the local participation in it.

Βάμος

ΒΑΜΟΣ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
The village due to its strategic position played a significant role to the history of Crete, especially during the Turkish occupation, when it was the seat of the Turkish commander. Several attempts have been made by he Cretan revolutionists to capture the village. After one of many battles in May 1896 the revolutionists finally achieved to take over the place. This fact had a great effect, even abroad and gave birth to the General Revolutionary Assembly of Cretan People for the independence of the island.

Βρύσες

ΒΡΥΣΕΣ (Χωριό) ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ
  Οι Βρύσες απέχουν 32 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 26 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, στρίβοντας νότια από την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου. Στις Βρύσες βρίσκεται και μια ελληνορωμαϊκή γέφυρα.

Γεωργιούπολη

ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Georgioupolis lies at the northern coast of Crete, about 35km away from Hania and 20 km from Rethimno. It is a coastal village situated at the bay of Almiros, and belongs to the county of Apokoronas of the prefecture of Hania . . . Georgioupolis is built on the delta of the river Almiros. In fact it was called Almiros or Almiroupolis (city of Almiros) up to the beginning of the century when Crete united with Greece and the city took the name of the then king of Greece King George. About a mile from the village on the way to Hania is a small hill, on top of which the ruins of the ancient city Amfimalla was built.
  Georgioupolis was first settled in modern times in the late 19th century (1880) , by Miltiades Papadogiannakis. Up to then the whole area was abandoned due to the swamps that surrounded the river delta. The fear of malaria kept every one away.With the passing of time however, and the efforts of the first settlers the swamps are dried, eucalyptus are planted and the city starts to grow. Its location halfway through the towns of Rethimno and Hania, helps to establish it as a port for boats following the north coast of Crete. The river delta enhanced with a small breakwater extending in the sea serves even today as a port for fishing and small tourist boats.
  Although tourist facilities are expanding Georgioupolis is still a small tightly knit community of locals involved primarily with the traditional activities of stock breeding, farming and fishing. In the entrance to the village is a traditional bakery where you can taste some of the best tasting bread you have ever tried(!!). The village has adequate facilities for visitors but keeps its own character. The long stretches of golden sandy beaches in front of the village, the lake of Kournas close by and the proximity of the cities of Hania and Rethimnon, make it a good starting place for visitors. There are excursions by small boats to the surrounding beaches. There is also a small road-going train that can take you to an excursion to the surrounding areas including the springs and waterfalls at the nearby village of Argiroupolis.

This text is cited Dec 2003 from the Interkriti URL below, which contains images.


  Η Γεωργιούπολη βρίσκεται στην εθνική οδό που συνδέει τα Χανιά με το Ρέθυμνο 39 χιλιόμετρα από τα Χανιά, 20 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Είναι ένα τουριστικό χωριό γεμάτο ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και ηλιόλουστες παραλίες. Είναι η αρχή μιας παραλιακής περιοχής μήκους 10 χιλιομέτρων παράλληλης με την εθνική οδό.

Καλύβες

ΚΑΛΥΒΕΣ (Κωμόπολη) ΧΑΝΙΑ
  Οι Καλύβες είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με αμμώδεις παραλίες που εκτείνονται σε μήκος 18 χιλιομέτρων από τα Χανιά, νότια στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου. Το χωριό βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του κόλπου της Σούδας και απέναντι από το Ακρωτήρι.

  Η άφθονη βλάστηση που υπάρχει οφείλεται στα πλούσια σε νερό εδάφη. Κοντά στο χωριό υπήρχε κάποτε το βενετικό κάστρο Απικόρνο, από το οποίο προήλθε και το όνομα Αποκόρωνας της ευρύτερης περιοχής. Η Αλμυρίδα είναι μια αρκετά μεγάλη σε μήκος παραλία με άμμο, στη μία άκρη της οποίας υπάρχουν αρκετές ταβέρνες. Οι Καλύβες είναι πιθανότατα το ένα από τα δύο λιμάνια της σπουδαίας αρχαίας πόλης Άπτερα, στο λόφο πίσω από τις Καλύβες. Το άλλο λιμάνι ήταν η Μινώα, στον όρμο Μαράθι, στην άλλη μεριά του κόλπου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Κουρνάς

ΚΟΥΡΝΑΣ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Το παλιό χωριό του Κουρνά διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής των κρητικών χωριών και έχει αρκετές βυζαντινές εκκλησίες. Aπέχει 43 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 20 από το Ρέθυμνο. Η λίμνη του Κουρνά, οι παλιές βυζαντινές εκκλησίες, ο μινωικός τάφος και το σπήλαιο που υπάρχουν στη γύρω περιοχή θα μαγέψουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη του Κουρνά. Στο Πάτημα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου μέσα στην οποία υπάρχει ένας επίσης διακοσμημένος τάφος. Στο χωριό υπάρχουν ακόμα ερείπια βενετικών κτιρίων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Κυριακοσέλια

ΚΥΡΙΑΚΟΣΕΛΛΙΑ (Οικισμός) ΑΡΜΕΝΟΙ
  Το χωριό Κυριακοσέλια απέχει 31 χιλιόμετρα από τα Χανιά, στο δρόμο Χανιά - Μεγάλα Χωράφια - Στύλος - Σαμωνάς - Κυριακοσέλια. Στην περιοχή βρίσκονται οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Μάμα όπως και ένα βυζαντινό φρούριο.

Λίμνη Κουρνά

ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ (Λίμνη) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Η λίμνη του Κουρνά είναι μια από τις δύο λίμνες που υπάρχουν στην Κρήτη. Καλύπτει μια συνολική έκταση 16 στρεμμάτων περίπου και το βάθος της είναι γύρω στα 25 μέτρα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από την αραβική λέξη για τη λίμνη. Πυκνή βλάστηση περιβάλλει τη γραφική λίμνη και η νοτιοανατολική όχθη καλύπτεται με ελαιόδεντρα. Η λευκή άμμος που υπάρχει δίπλα στη λίμνη την κάνει κατάλληλη για κολύμπι, ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχουν καφετερίες.

Στύλος

ΣΤΥΛΟΣ (Χωριό) ΑΡΜΕΝΟΙ
  Ο Στύλος απέχει 18 χιλιόμετρα από τα Χανιά, στο δρόμο Χανιά - Μεγάλα Χωράφια - Στύλος. Η περιοχή ανάμεσα στα Μεγάλα Χωράφια και στο Στύλο, πιστεύεται ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική κατά τα Μινωικά Χρόνια. Είναι πιθανό ότι συνδεόταν με τα Άπτερα ή ίσως εδώ να βρισκόταν τα αρχαία Απτερα. Πάντως δεν έχουν γίνει ακόμα συστηματικές ανασκαφές. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα μια βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς της Σερβιώτισσας και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο Στύλο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


ΦΡΕΣ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ

Χάρτες

ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ