Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προϊόντα στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ Νομός ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .
ΙΘΑΚΗ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Το λάδι και το κρασί αποτελούντα κυριότερα προϊόντα του νησιού. Από
τα Ομηρικά έπη, ήδη, καταγράφεται η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή λαδιού
στην Ιθάκη. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του νησιού το λάδι μαζί με την σταφίδα
κατέχει την πρώτη θέση στην αγροτική οικονομία και αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν και
κατά συνέπεια πηγή πλούτου για το νησί.
Το κρασί και η καλλιέργεια του αμπελιού μνημονεύονται ως ιδιαίτερα
σημαντικά στην Οδύσσεια. Έκτοτε ποτέ δεν σταμάτησε αυτή η καλλιέργεια στο νησί.
Ιδιαίτερα δε κατά τους Ενετικούς χρόνους η σταφίδα αποτελεί το σημαντικότερο προϊόν
του νησιού και εξάγεται στα γύρω νησιά και σε άλλες περιοχές. Σήμερα, εξακολουθούν
να καλλιεργούνται αμπέλια σε διάφορα σημεία του νησιού και να παράγεται εξαιρετικής
ποιότητας κρασί.
Δίπλα σε αυτά αναπτυγμένη είναι η κτηνοτροφία και η τυροκομία. Επιπλέον,
η πλούσια χλωρίδα του νησιού δίνει ξεχωριστής ποιότητας μέλι.
Έχοντας σαν πρώτη ύλη τα προϊόντα αυτά του νησιού, οι γυναίκες φτιάχνουν
τις εύγεστες ντόπιες λιχουδιές ανάμεσα στις οποίες είναι η "ροβανή",
το κρέας στην "τσερέπα" και το σαβόρο.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο
της Τοπικής Ένωσης
Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.
ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Στην Κεφαλονιά παράγεται η δημοφιλής Ρομπόλα, ένα λευκό, αρωματικό,
κρασί ΟΠΑΠ. Αλλα κρασιά είναι η Μαυροδάφνη και ο Λευκός Μοσχάτος, τα οποία είναι
κρασιά ΟΠΕ. Η αμπελουργία κινητοποιεί μονάδες παραγωγής και εμπορίας κρασιού στην
Ελλάδα και στο εξωτερικό (Καλλιγά,
Συνεταιρισμός Ρομπόλας, Μαντζαβίνο, Κτήμα Μεταξά, Gentillini, Κτήμα Σκλάβου, Οινοποιείο
Βιτωράτου). Στο Κτήμα Σκλάβου παράγεται με πιστοποίηση βιολογικό κρασί.
Η παραγωγή ελαιολάδου ανέρχεται σε 2500 τόνος τον χρόνο και το ιδιαίτερο
χαρακτηριστικό, που προσδίδει στην υψηλή ποιότητα του λαδιού, είναι ότι ο ελαιόκαρπος
συλλέγεται κατευθείαν από τα δέντρα.
Οι τυροκόμοι της Κεφαλονιάς είναι ιδιαίτερα φημισμένοι και παράγουν
με βάση πατροπαράδοτες τεχνικές τυρί φέτα καθώς επίσης κεφαλοτύρι και μυζήθρα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο
της Τοπικής Ένωσης
Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.
ΧΑΒΔΑΤΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στο χωριό, το μεγαλύτερο της επαρχίας, ευρίσκεται και η έδρα του συνεταιρισμού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν αρίστης ποιότητας λάδι.
ΙΘΑΚΗ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι
και οι τροφές από τα γενετικά εργαστήρια κυριαρχούν, η Ιθάκη αντιστέκεται. Το
νησί αποτελεί σήμερα κυριολεκτικά ένα ορυχείο διατήρησης και συντήρησης ελληνικής
προέλευσης πανάρχαιων ποικιλιών φυτών και φυλών ζώων. Εκατοντάδες στρέμματα των
ντόπιων ποικιλιών καλλιεργούνται με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας χωρίς
την χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και τα προϊόντα που παράγονται είναι
πιστοποιημένα από τους οργανισμούς πιστοποίησης ΔΗΩ και ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ. Η ομάδα βιοκαλλιεργητών
Ιθάκης αριθμεί 22 άτομα και υπάρχουν συνολικά 700 στέμματα βιολογικής καλλιέργειας
ελιάς και αμπελιού στο νησί.
Αξίζει να δοκιμάσετε το αγνό παρθένο ελαιόλαδο Ιθάκης που προέρχεται
από την ντόπια ποικιλία ελαιόδεντρου "Θιακό"' και τις δύο ποικιλίες
κρασιού την μαυροδάφνη και το λευκό (πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα), καθώς
επίσης και τη μεγάλη ποικιλία "γλυκών κουταλιού"'. Γλυκό κυδώνι, γλυκό
κούμαρο, γλυκό αχλάδι, μαρμελάδες, ραβανί, μέλι αλιφασκιάς και άλλα πολλά. Μην
διστάσετε να δοκιμάσετε τα τοπικά ροφήματα, το χαμομήλι, το τσάι, τη μέντα και
ιδιαίτερα τον Αίσωπο ο οποίος είναι ευεργετικός για το αίμα λόγω της πλούσιας
περιεκτικότητάς του σε σίδηρο. Τις τοπικές γεύσεις συμπληρώνουν το τυρί φέτα και
το κρέας από την ντόπια φυλή ζώων "ερυθρωπό πρόβατο", της οποίας τα
χαρακτηριστικά μοιάζουν με αυτά της Συριακής φυλής προβάτου που αποτελεί τον κοινό
πρόγονο όλων των φυλών ζώων της Ν.Α Ευρώπης και της Μ. Ανατολής.
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης
Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.
Εγγραφείτε τώρα!