gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ Νησί ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ" .


Ιστορία (2)

Ανάμεικτα

ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ (Νησί) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
  Το όνομα των Οινουσσών συναντάται πολύ παλιά στους αρχαίους ιστορικούς και συγγραφείς, όπως το λαογράφο Εκαταίο, τον Ηρόδοτο, το Θουκυδίδη, κατά μία εκδοχή και τον Απόστολο Παύλο. Η ετυμολογία του ονόματος των νησιών προέρχεται από τη λέξη οίνος και αποδεικνύει ότι η καλλιέργεια του αμπελιού ήταν διαδεδομένη από την αρχαιότητα.
  Στους νεότερους χρόνους το μεγαλύτερο νησί, η Αιγνούσα, έτσι την αποκαλούν οι κάτοικοί της, κατοικήθηκε γύρω στα 1750 από ποιμένες της απέναντι χιακής ακτής, που αναζητούσαν εύφορα βοσκοτόπια. Μετά από λίγα χρόνια ο πληθυσμός αυξήθηκε και οι βραχονησίδες δεν επαρκούν για την επιβίωση. Τότε τολμούν το μεγάλο εγχείρημα. Με τις βάρκες, που χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν με την αντίκρυ ακτή της Χίου, αρχίζουν τη μεταφορά εμπορευμάτων, πρώτων υλών και ειδών διατροφής από και προς το νησί. Σύντομα ανοίγουν τα πανιά τους και επεκτείνουν τις διαμετακομιστικές τους δραστηριότητες προς τη Σμύρνη και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Τα καΐκια γίνονται γρήγορα ιστιοφόρα και διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Οι ανάγκες του εμπορίου ήταν μεγάλες, ιδίως μετά τον κριμαϊκό πόλεμο.
  Το 1905 γίνεται η μεγάλη μάχη, η στροφή προς τα ατμόπλοια. Ακολουθούν πόλεμοι, που καταποντίζουν το στόλο. Οι εφοπλιστές, που έχασαν τα πλοία τους, παραλαμβάνουν μετά από τη λήξη του Β' παγκοσμίου πολέμου την οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών. Δεκατέσσερα λίμπερτυς (τα πλοία της ελευθερίας) αντιστοιχούν στους Οινουσσίους, παρά τις τεράστιες θυσίες και τα εκατοντάδες θύματα στη μάχη του Ατλαντικού.
  Αρκετοί αδικήθηκαν, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Αγωνίστηκαν σκληρά σε μια καρποφόρα περίοδο, όπου οι ναυπηγήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Συντελέστηκε το μεγάλο θαύμα, ο “χρυσούς αιών” για τους Αιγνουσιώτες εφοπλιστές και ναυτικούς. Δεκάδες ναυτιλιακές εταιρίες ανοίγουν τα γραφεία τους στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στον Πειραιά, ενώ ολόκληρη η οινουσσιακή κοινωνία στέλνει τα παλικάρια της στο Ναυτικό Γυμνάσιο και στη συνέχεια στα βαπόρια για να διαγράψουν μια λαμπρή καριέρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
  Οι Οινούσσιοι εφοπλιστές και καπετάνιοι δεν βγάζουν ούτε στιγμή από τη σκέψη τους τη μικρή, αλλά ένδοξη πατρίδα τους. Η οικογένεια Πατέρα πρωτοστατεί στην οργάνωση της ναυτικής εκπαίδευσης με την ίδρυση του πρώτου εν Ελλάδι Ναυτικού Γυμνασίου. Ακολουθεί η Σχολή Εμποροπλοιάρχων, που σήμερα είναι Ακαδημία, με υποτροφίες, με σύσταση Οικοτροφείου για τους φιλοξενούμενους μαθητές από όλη την Ελλάδα. Οι Οινούσσιοι της διασποράς με τις προσφορές τους δημιουργούν υποδομές, φτιάχνουν εντυπωσιακά τα σπίτια τους, οργανώνουν τις κρατικές υπηρεσίες, μεριμνούν για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με ιδιόκτητο σκάφος και γενικά κάνουν το παν μαζί με το Δήμο, τους φορείς και τα σωματεία εσωτερικού και εξωτερικού για να αμβλύνουν τις δυσκολίες των κατοίκων των Οινουσσών.
(Κείμενο: Γ. Δανιήλ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Οινουσσών (2003).

Links

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ