gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΗΝΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Βιογραφίες (10)

Γλύπτες

Χαλεπάς Γιαννούλης

ΠΥΡΓΟΣ (Οικισμός) ΤΗΝΟΣ
1851 - 1938
Γεννήθηκε στον Πύργο από πατέρα μαρμαρογλύπτη. Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Αναδείχθηκε στον κορυφαίο των Τηνίων γλυπτών, ενώ θεωρείται ο σύγχρονος Φειδίας.

Φιλιππότης Δημήτριος

1839 - 1919
Γεννήθηκε στον Πύργο από πατέρα μαρμαρογλύπτη. Σπούδασε στη Ρώμη και στη συνέχεια άνοιξε μαρμαρογλυφείο στην Αθήνα. Συνέβαλε σημαντικά στην προαγωγή της γλυπτικής στη χώρα μας.

Γεώργιος Βιτάλης

ΥΣΤΕΡΝΙΑ (Χωριό) ΤΗΝΟΣ
1840 - 1901
Γεννήθηκε στα Υστέρνια. Σπούδασε στην Αθήνα και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και χρυσά μετάλλια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σώχος Λάζαρος

1862 - 1911
Γεννήθηκε στα Υστέρνια. Σπούδασε στην Αθήνα και το Παρίσι. Το 1908 έγινε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών.

Σώχος Αντώνιος

1888 - 1975
Γεννήθηκε στα Υστέρνια από οικογένεια μαρμαρογλυπτών.

Γεώργιος, Μάρκος , Λάζαρος & Ιωάννης Φυτάλης

Γλύπτες που γεννήθηκαν στα Υστέρνια γύρω στα 1821 και μετά . Ίδρυσαν εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής στην Αθήνα, το οποίο υπήρξε φυτώριο των Ελλήνων καλλιτεχνών για 40 χρόνια.

Ζωγράφοι

Λύτρας Νικηφόρος

ΠΥΡΓΟΣ (Οικισμός) ΤΗΝΟΣ
1832 - 1904
Γεννήθηκε στον Πύργο από πατέρα μαρμαρογλύπτη. Μετά από σπουδές στην Αθήνα και στο Μόναχο διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών, όπου δίδαξε 37 χρόνια. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη της ζωγραφικής και δημιούργησε μνημειώδες έργο, που το διακρίνει η ελληνικότητα και η εξαιρετική ευαισθησία. Υπήρξε κορυφαίος Έλληνας καλλιτέχνης, ακαδημαϊκός , διδάσκαλος. Θεωρείται ο σπουδαιότερος Έλληνας ζωγράφος του 19ου αιώνα.

Γύζης Νικόλαος

ΣΚΛΑΒΟΧΩΡΙ (Οικισμός) ΤΗΝΟΣ
1842 - 1901
Γεννήθηκε στο Σκλαβοχώρι όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Μετά από σπουδές στην Αθήνα και το Μόναχο εξελέγη το 1888 τακτικός καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου. Τα έργα του αποπνέουν νατουραλισμό, κλασικισμό και ελληνικότητα. Θεωρείται ο πρωτεργάτης της νεοελληνικής τέχνης μαζί με το φίλο του Νικηφόρο Λύτρα. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη της ζωγραφικής και κατατάχθηκε από τους ξένους, στους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής του.

Ποιητές

Baucis

ΤΗΝΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Baucis (Baukis), a Greek poetess, who is called a disciple of Sappho. She was a native of Tenos, and a friend of Erinna. She died at a youthful age, just before her marriage, and Erinna is said to have written the epitaph upon her which is still extant, and which, together with another fragment of Erinna, contains all we know about Baucis. (Anthol. Gr. vii. 710, 712; Bergk, Poet. Lyr. Gr.)

Πολιτικοί

Αλέκος Αλαβάνος, Πρόεδρος του Συνασπισμού

ΤΗΝΟΣ (Κωμόπολη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
1950

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ