gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 23 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΖΑΝΗ Επαρχία ΚΟΖΑΝΗ" .


Προσκυνήματα (23)

Εκκλησίες

Οι εκκλησίες

ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ (Κωμόπολη) ΚΟΖΑΝΗ
Στην ευρύτερη περιοχή του Βελβεντου υπάρχουν 74 εκκλησίες και μεταξύ αυτών ορισμένες αποτελούν λαμπρά Βυζαντινά μνημεία. Κατά την παράδοση, το Βελβεντό ήταν ο τόπος στον οποίο οι Βυζαντινοί άρχοντες που αποσύρθηκαν από τα εγκόσμια, ήρθαν και θεμελίωσαν ναούς για να μονάσουν. Ο Αγιος Μηνάς (12ος αϊ.), η Αγία Παρασκευή (14ος αϊ.), ο Αγιος Δημήτριος Γρατσάνης και ο Προφήτης Ηλίας Παλαιογρατσάνου (15ος αϊ.), ο Αγιος Νικόλαος (16ος αϊ.) και το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος (17οςαι.) είναι ορισμένα απ' αυτά. Η κεντρική εκκλησία "Κοίμησης της Θεοτόκου" κτίστηκε το 1804 πάνω στη θέση παλαιότερης εκκλησίας του Τίμιου Προδρόμου (16ος αϊ.) που τμήμα της σώζεται μέσα στο ιερό του Ναού. Ανεκτίμητης αξίας χειροποίητα τέμπλα, αγιογραφίες και φορητές εικόνες κοσμούν τις εκκλησίες αυτές, ενώ στο υπό διαμόρφωση παλιό Γυμνάσιο θα στεγαστεί και η συλλογή των εικόνων και των ιερών κειμηλίων.

ΒΟΣΚΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Από τα θεμέλια Παλαιοχριστιανικής εκκλησίας συμπεραίνεται ότι υπήρχε Χριστιανικός οικισμός από τα προ του 5ου αι., χρόνια που πρέπει να λειτουργούσε μέχρι τα χρόνια της άλωσης της περιοχής από τους Τούρκους. Η εκκλησία με διακοσμημένο ψηφιδωτό δάπεδο ανακαλύφθηκε το 1935.

Αγία Παρασκευή

ΕΛΑΤΗ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Ναός κτισμένος το 1726 με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες.

Ιερός ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ (Δήμος) ΚΟΖΑΝΗ
Χτίστηκε κατά τη δεκαετία του '70 και αναπαλαιώθηκε το 1997. Στον τόπο που χτίστηκε η σημερινή εκκλησία είχαν βρεθεί μνήματα και θεμέλια παλιάς εκκλησίας. Κατά την παραμονή και την ημέρα της εορτής των αγίων τελείται θεία λειτουργία και γίνονται εκδηλώσεις με τη φροντίδα του Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου. Περιμετρικά του χώρου της εκκλησίας υπάρχει εκκλησιαστικό πάρκο με αίθουσα για τους επισκέπτες.

Παλαιοχριστιανική: στη θέση όπου βρίσκεται η εκκλησία ανακαλύφθηκε δάπεδο, του 4ου-5ου αι., με ψηφιδωτές απεικονίσεις.

ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ (Δήμος) ΚΟΖΑΝΗ
Ο Δήμος Καμβουνίων έχει στα όριά του αρκετά ενδιαφέροντα εκκλησιαστικά μνημεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρων παρουσιάζουν οι Ναοί που βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία των Δ.Δ. του Δήμου και χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα.

ΚΟΖΑΝΗ (Πόλη) ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Kozani's cathedral, Ayios Nikolaos, is a three-aisled vaulted basilica with a pitched roof. Its cornerstone was laid in 1664 by the town's leading notable Harisis Trantas, and it underwent subsequent extensions and repairs in the 18th and early 20th century.
  An inscription dates its wall-paintings, the work of the brothers Nikolaos and Theodoros from Ioannina, to 1770. Its carved wooden iconstasis, altar, pulpit, and bishop's throne -- all decorated with plants, animals and human figures --are true works of art. The name of their creator, Bandoveris, as well as all the cost of the wooden furniture, are noted in a codex from the mid-17th century.
  Another of the church's treasures is the embroidered 'epitaphios' (shroud) belonging to a certain Georgios Kontaris (1672). The seven storey bell tower, built in 1855, rises next to the church.

By kind permission of:Ekdotike Athenon
This text is cited Nov 2003 from the Macedonian Heritage URL below, which contains image.


Βυζαντινός Ναός Αγίου Δημητρίου

ΡΟΔΙΑΝΗ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ

Εκκλησία Αγίων Αναργύρων

ΣΕΡΒΙΑ (Κωμόπολη) ΚΟΖΑΝΗ

Αγιος Νικόλαος

ΤΡΑΝΟΒΑΛΤΟ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Ναός κτισμένος το 1753 με επίσης καλοδιατηρημένες και αξιόλογες τοιχογραφίες.

Παναγία της Πλατυτέρας

Ναός κτισμένος το 1788.

Αγιος Δημήτριος

ΦΡΟΥΡΙΟ (Οικισμός) ΚΟΖΑΝΗ
Είναι ο πιο παλαιός Ναός του Δήμου κτισμένος το 1647. Σε επιγραφή στο εσωτερικό του Ναού αναγράφεται ότι είχε επισκευαστεί την χρονολογία αυτή οπότε συμπεραίνουμε πως υπήρχε και προγενέστερος Ναός.

Παναγία

Χρονολογείται από το 1738.

Εξωκκλήσια

Αγιος Γεώργιος

ΑΚΡΙΝΗ (Κωμόπολη) ΚΟΖΑΝΗ
Αγιος Γεώργιος στη σπηλιά Ακρινής: υπήρχε από των ετών της τουρκοκρατίας στη σπηλιά Ακρινής. Οι Τούρκοι το κρατούσαν, μάλιστα δε και το ευλαβούσαν, πίστευαν στα θαύματα του Αγίου Γεωργίου και όταν το 1923 αποχωρούσαν, παρακάλεσαν να μην καταστραφεί. Υπάρχει η διάδοση ότι ακούγονται ψαλμωδίες.
Προσκυνητάρι του Αγίου Γεωργίου στη σπηλιά: διαμορφώθηκε στη δεκαετία του '80, υπήρχε προγνέστερο.

Καθεδρικοί ναοί

Μητροπολιτικός ναός Αγ. Νικολάου

ΚΟΖΑΝΗ (Πόλη) ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Του 17ου αιώνα.

Μοναστήρια

Αγιος Ιωάννης Βαζελώνας

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, που είναι η αρχαιότερη Μονή του Πόντου και κτήτορας της Παναγίας Σουμελά βρίσκεται στους γραφικούς πρόποδες του Βερμίου όρους και σε απόσταση 4 km πάνω από το χωριό Αγιος Δημήτριος.

Μονή Αγίου Νικάνορος Ζάβορδας

ΚΑΜΒΟΥΝΙΑ (Δήμος) ΚΟΖΑΝΗ
Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορος Ζάβορδας με τη μεγάλη της βιβλιοθήκη και την πλούσια συλλογή ιστορικών κειμηλίων.

Μονή Αγίων Θεοδώρων Καστανιάς

ΚΑΣΤΑΝΙΑ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
  Η ανδρική μονή των Αγ. Θεοδώρων <<Η μονή των κανονικών>> όπως λεγόταν βρισκόταν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το χωριό. Μετόχι δε της μονής αυτής ήταν και το ευρισκόμενο στην περιοχή του κάστρου Σερβίων, γυναικείο μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων (ή μονή του Διονυσίου του Σιδερή).
  Το μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων στην Καστανιά καταστράφηκε από τους χωρικούς των προαστίων των Σερβίων, οι οποίοι δολοφόνησαν τους μοναχούς και πήραν την περιοχή του μοναστηρίου στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα. Και σύμφωνα με την παράδοση αφορίστηκε το Πατριαρχείο. Η εκκλησία χτίστηκε το 1892-1898 περίπου. Το 1899 αποφασίστηκε ανέγερση κωδωνοστασίου, τετράγωνο, διώροφο.
  Το εξωκλήσι της Παναγίας χτίστηκε στην περίοδο του μεσοπολέμου και εορτάζεται στις 15Αυγούστου.

Μονή Αγίου Αντωνίου Σιάπκας

  Η Ιερά Μονή Αγ. Αντωνίου Σιάπκας-Καστανιάς απέχει από το χωριό 12χλμ. και από τα Σέρβια 20χλμ. Εορτάζεται την 1η Σεπτεμβρίου.
  Το μοναστήρι είναι κτισμένο με βυζαντινό πρότυπο και ως οικοδομικό σύνολο ήταν ένα μικρό κάστρο. Ανήκει λοιπόν στη Φρουριακή αρχιτεκτονική. Η ιδιοκτησία του μοναστηρίου ανήκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης δηλαδή ήταν ίδρυμα Σταυροπηγιακό, με την εποπτεία όμως της επισκοπής Σερβίων. Ήταν κοινόβιο με πολλούς μάλιστα μοναχούς και όπως προκύπτει από διάφορα έγγραφα στοιχεία επί αρχιερατίας Κων/νου από το 1750 εγκαταλείφθηκε και οι μοναχοί μετακόμισαν στους Δεμεράδες όπου είχαν Μετόχιο.
  Η περιουσία του ήταν τεράστια, πέρα από τα τμήματα της Σιάπκας, τσιφλίκια του μοναστηρίου ήταν η Βουβάλα, το Φαρμάκι και η Βούρπα. Σήμερα σώζονται μόνο τμήματα της εισόδου που είναι δίφυλλη πόρτα και πάνω την εικόνα του Αγίου, μέρος από το αρχονταρίκι και το ηγουμενείο, μερικά κελιά και μια βυζαντινή βρύση με χαραγμένα τρία γράμματα αωβ=1802(ημερομηνία που χτίσθηκε η βρύση). Υπάρχουν ακόμη δυο τεράστιες αλυσίδες, που έδεναν τους ασθενείς. Ο Aγιος Αντώνιος ήταν θεραπευτής ειδικών ασθενειών. Έτσι όσοι είχαν προβλήματα, έρχονταν στο μοναστήρι, δένονταν με τις αλυσίδες και ζητούσαν την προστασία και την βοήθεια του Aγίου. Υπήρχαν και σπάνιες βυζαντινές εικόνες και αγιογραφίες. Την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο γίνεται το θρησκευτικό πανηγύρι. Τεράστια και συμβολική ήταν η συμβολή μοναστηρίου σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες.

Μονή Παναγίας Ζδανίου

ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Τηλέφωνο: +30 24640 51210
Κτισμένη κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, η οποία φιλοξενεί θαυματουργική εικόνα της Παναγίας.

Μονή Αγίας Τριάδος Λαριούς

ΧΡΩΜΙΟ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Τηλέφωνο: +30 24610 98204

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ