gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Πόλη ΕΒΡΟΣ" .


Προσκυνήματα (3)

Εκκλησίες

Αγιοι Θεόδωροι

ΑΒΑΣ (Χωριό) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Aκριβής θέση: 25°40΄ 40°40΄.
Σχετική θέση: Bρίσκονται στην περιοχή του Ζωναίου όρους, στην κοιλάδα του ποταμού "Ειρήνης ρέμα", που βρίσκεται κοντά και στα Α της Αλεξανδρούπολης και κινείται με κατεύθυνση BΔ-ΝΑ για να εκβάλλει στο Αιγαίο (από αυτή την κοιλάδα διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη), 4χλμ Δ του ΄Αβαντα, 10χλμ B της Αλεξανδρούπολης.
Nαοί και ιερά: Με την κοιλάδα του "Ειρήνης ρέμα" (τουρκ. In dere) ενώνεται μια μικρότερη πλευρική κοιλάδα, η οποία απολήγει σε απότομους γκρεμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους σχηματίζουν σπήλαια. Σε ένα τέτοιο σπήλαιο διαμορφώθηκε ο βραχώδης ναός των Αγίων Θεοδώρων: τοίχοι και εντοιχισμένο εικονοστάσιο είναι πλούσια διακοσμημένοι σε βυζαντινές τοιχογραφίες δύο φάσεων (τέλη; 11ου, στροφή 12ου προς 13οαι.).
Zωγραφική: Στο βραχώδη ναό των Αγ. Θεοδώρων οι τοίχοι και το εικονοστάσιο είναι πλούσια διακοσμημένοι με βυζαντινές τοιχογραφίες δύο φάσεων: Η πρώτη χρονολογείται στα τέλη του 11ου αι. και ανήκει στη λεγόμενη "μοναστική" τεχνοτροπία, η δεύτερη στη στροφή του 12ου με τον 13ο αι. και διακρίνεται από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης "μεταβατικής εποχής".
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Αγίου Γεωργίου

ΚΙΡΚΗ (Χωριό) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Τελευταίο ίσως εργαστήρι βυζαντινής αγιογραφικής παράδοσης στην Ελλάδα. Δείγματα του καλλιτεχνικού του έργου κοσμούν το τέμπλο του κεντρικού ναού του Αγ. Γεωργίου. Οι εικόνες του τέμπλου φιλοτεχνήθηκαν στα 1926-1927 απο το μοναχό Κύριλλο (1871-1945), που γεννήθηκε στην Κίρκη και έμαθε την αγιογραφική τέχνη στο Άγιον Όρος . Επιστρέφοντας στην πατρίδα του δημιούργησε εργαστήριο με κύριο μαθητή το λαϊκό ζωγράφο Πασχάλη Κατσίκα . Δέχτηκαν πολλές παραγγελίες , κυρίως απο τη Ρωσία και τη Θράκη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Καθεδρικοί ναοί

Ιερά Μητρόπολη, Αγιος Νικόλαος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (Πόλη) ΕΒΡΟΣ
Είναι η πρώτη Εκκλησία που χτίστηκε στην Αλεξανδρούπολη από τους πρώτους άποικους της. Στην σημερινή της μορφή έχουν γίνει πάρα πολλές αισθητικές αλλαγές. Υπάρχουν ανεκτίμητης αξίας ιερά εικονίσματα και σκεύη τα οποία εκθέτονται και στο κοινό στο Εκκλησιαστικό της Μουσείο. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1900 και πρωτολειτούργησε το 1901 από τον Μητροπολίτη επίσκοπο Γερμανό της Αίνου. Το 1908 με την χρηματική βοήθεια του Vlassiou Souchour πρόξενο της Αυστρίας-Ουγγαρίας στην Αλεξανδρούπολη, χτίστηκαν δύο καμπαναριά.Η εκκλησία ανακαινίστηκε το 1947 υπο την επίβλεψη του τότε Μητροπολίτη επισκόπου Ιωακείμ Καβύρη. Είναι αφιερωμένη στον Αγιο Νικόλαο πολιούχο της Αλεξανδρούπολης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ