gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 27 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΛΕΒΙΖΙΟ Επαρχία ΗΡΑΚΛΕΙΟ" .


Προσκυνήματα (27)

Εκκλησίες

Βυζαντινός ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ

ΑΝΩ ΑΣΙΤΕΣ (Χωριό) ΜΑΛΕΒΙΖΙΟ
  Η εκκλησία του Μιχαήλ Αρχάγγελου βρίσκεται στην τοποθεσία Βλαχιανά στα ανατολικά του χωριού Ανω Ασίτες. Η δίκλιτη εκκλησία έχει πολύ προσεγμένες διακοσμήσεις με παραστάσεις στο εξωτερικό των πορτών της κυκλικές διακοσμήσεις και ένα ασυνήθιστο πίσω παράθυρο. Ταυτόχρονα μπορείτε ν' απολαύσετε τη θέα της κοιλάδας από κάτω.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου Καμαριώτη

ΚΑΜΑΡΙΩΤΗΣ (Χωριό) ΤΥΛΙΣΟΣ
  Η τρίκλιτη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Καμαριώτη είναι αφιερωμένη στον Αγιο Νικόλαο, στον Αφέντη Χριστό και στον Αγιο Γεώργιο. Η πόρτα της που βρίσκεται ανάμεσα στο νάρθηκα και την κυρίως εκκλησία είναι μοναδική με εξαιρετική διακόσμηση. Στο υπέρθυρο της πόρτας της εισόδου βρίσκεται το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και στις δύο πλευρές του οικόσημα του 14ου αιώνα. Το κεντρικό κλίτος έχει το οικόσημο των Καλλέργων (μια σημαντική Κρητική οικογένεια κατά τη Βενετοκρατία) και ένα Βυζαντινό δικέφαλο αετό. Στη νότια πόρτα υπάρχει η χρονολογία 1629.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Της Παναγίας

  Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας έχει δύο κλίτη και αρκετές τοιχογραφίες. Ένας παλιός τάφος υπάρχει επίσης στο εσωτερικό της.

Αγίου Αντωνίου

ΚΕΡΑΜΟΥΤΣΙ (Χωριό) ΤΥΛΙΣΟΣ
  Πρόκειται για μια μικρή εκκλησία με μερικές τοιχογραφίες.

Παναγία

  Η εκκλησία της Παναγίας, που έχει ωραία αρχιτεκτονική και μερικές τοιχογραφίες, βρίσκεται σ' ένα χωράφι στη δυτική πλευρά του χωριού.

Αγίου Χαραλάμπου

ΚΡΟΥΣΩΝΑΣ (Κωμόπολη) ΜΑΛΕΒΙΖΙΟ
  Στον Αγιο Χαράλαμπο οι ντόπιοι παγίδεψαν κι έκαψαν 300 Τουρκαλβανούς κατά το δεύτερο χρόνο της Κρητικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων. Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν ένα μικρό παιδάκι ως όμηρο που κι αυτό με τη σειρά του πέθανε από ασφυξία.

Εκκλησία της Παναγιάς Κεράς

  Η μικρή εκκλησία της Παναγίας της Κεράς, πάνω από τον Αγιο Χαράλαμπο, φαίνεται πολύ παλιά. Αυτή κάηκε από τους Τούρκους το 1866. Η Μεταμόρφωση του Χριστού και ο Άγιος Γεώργιος είναι δύο ακόμα Βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής.

Της Παναγίας

ΠΥΡΓΟΥ (Χωριό) ΜΑΛΕΒΙΖΙΟ
  Μέσα στο χωριό βρίσκεται η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας. Έχει συμμετρική σταυροειδή αρχιτεκτονική μ' ένα τρούλο. Βρίσκεται ανάμεσα στα παλιά κτίρια του χωριού.

Αγιος Ιωάννης

Αγιος Γεώργιος

  Η νεώτερη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έχει μία διακόσμηση με λιοντάρια στην οροφή της.

Βυζαντινός ναός Ζωοδόχου Πηγής

  Εξω από το χωριό στο δρόμο προς Ασίτες υπάρχει μια πινακίδα προς την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Η εκκλησία αυτή ήταν μέρος του μοναστηριού Γοργολιάνη. Βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία με θέα προς την κοιλάδα από τη μια μεριά και προς τα βουνά από την άλλη. Τα δέντρα και τ' αμπέλια συμπληρώνουν θαυμάσια το σκηνικό. Πρόσφατα βρέθηκαν στην περιοχή και μερικά μεγάλα πηγάδια. Σήμερα διατηρούνται το δύο κλίτη της εκκλησίας όμως πρέπει να πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική. Υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις σε πέτρα στο εξωτερικό της. Στον αυλόγυρο βρέθηκαν επίσης ένας παλιός μύλος κι ένα πιεστήριο για την παραγωγή κρασιού. Η εκκλησία έχει ανακαινιστεί και ο περίβολος της είναι πραγματικά ευχάριστος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εκκλησία της Παναγίας

ΡΟΔΙΑ (Κωμόπολη) ΓΑΖΙ
  Στον κύριο δρόμο του χωριού υπάρχει μια ενδιαφέρουσα βενετική βίλα και η εκκλησία της Παναγίας. Η εκκλησία έχει όμορφες πύλες όπως επίσης και η βίλα δίπλα της.

Εκκλησία της Β΄ βυζαντινής περιόδου από την οποία πήρε το όνομα του ο οικισμός της Ροδιάς.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας της Κεράς

ΣΑΡΧΟΣ (Χωριό) ΚΡΟΥΣΩΝΑΣ
  Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κεράς έχει μια από τις πιο πολυδιακοσμημένες πόρτες στην Κρήτη κι ένα καλλιτεχνικό πίσω παράθυρο. Η εκκλησία έχει δύο κλίτη και ήταν καλυμμένη με τοιχογραφίες, από τις οποίες όμως λίγες φαίνονται σήμερα.

Βυζαντινός ναός της Παναγίας

ΦΟΔΕΛΕ (Χωριό) ΓΑΖΙ
  Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, στα βορειοδυτικά του χωριού, χτίστηκε στα ερείπια μίας παλιότερης εκκλησίας του 17ου αιώνα. Η παλιότερη εκκλησία ήταν μια τρίκλιτη βασιλική. Η νεότερη χρονολογείται από τις αρχές της δεύτερης Βυζαντινής περιόδου (11ος αιώνας) κι έχει το τυπικό σταυροειδές σχήμα των Βυζαντινών εκκλησιών. Οι δύο άξονες του σταυρού είναι ψηλότεροι από την υπόλοιπη εκκλησία που έχει ορθογώνια περίμετρο. Ένας θόλος με παράθυρα βρίσκεται στην κορυφή και τα παράθυρα στα πλάγια της εκκλησίας είναι διακοσμημένα με τούβλα και κάμαρες. Υπάρχουν επίσης αρκετές τοιχογραφίες με μια μαρμάρινη παράσταση από προηγούμενη εκκλησία που παρουσιάζει ένα άγριο ζώο και δύο αγριοκάτσικα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Εξωκκλήσια

Αγιος Ιωάννης - Φαράγγι Αλμυρού

ΛΙΝΟΠΕΡΑΜΑΤΑ (Χωριό) ΓΑΖΙ

Αγία Παρασκευή - Φαράγγι Αλμυρού

Ιερά προσκυνήματα

Βυζαντινός ναός Αγίου Μύρωνα

ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΩΝ (Χωριό) ΜΑΛΕΒΙΖΙΟ
  Η εκκλησία του Αγίου Μύρωνα, πήρε το όνομά της από έναν κάτοικο του χωριού που έγινε επίσκοπος της Κνωσού κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Χρονολογείται κατά τη δεύτερη Βυζαντινή περίοδο αν και χτίστηκαν τμήματα μιας πρωτοχριστιανικής βασιλικής σ' αυτήν. Πρόσφατα η εκκλησία επισκευάστηκε ολόκληρη. Έχει τη συνηθισμένη σταυροειδή σε ορθογώνιο αρχιτεκτονική των Βυζαντινών εκκλησιών της δεύτερης Βυζαντινής περιόδου. Το κλίτος του σταυρού είναι ψηλότερο από τα υπόλοιπα μέρη της εκκλησίας. Στο κέντρο υπάρχει ένας τρούλος και στο μπροστινό μέρος ένας νάρθηκας. Πρόκειται για μια τρίκλιτη κι έχει ένα εσωτερικό θόλο καθώς κι αρκετές εξωτερικές καμάρες. Ο κυκλικός χώρος όπου στηρίζεται ο τρούλος έχει οχτώ παλιά παράθυρα και οι καμάρες τους υποστηρίζονται με οχτώ μικρές κολόνες. Τα δύο παράθυρα στο πάνω μέρος του κάθετου κλίτους είναι κι αυτά παλιά. Η εκκλησία γιορτάζει στις 8 Αυγούστου και γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό. Η μεγάλη κι εντυπωσιακή Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Μύρωνα είναι εύκολο να βρεθεί στο χωριό, εκεί βρίσκεται επίσης η σκήτη και ο τάφος του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μοναστήρια

Μονή Αγίας Ειρήνης Κρουσώνος

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (Οικισμός) ΚΡΟΥΣΩΝΑΣ
Τηλέφωνο: +30 2810 711209
  Μια πλαγιά του Ψηλορείτη φιλοξενεί το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης. Μια χριστιανική γωνιά, με πολλά λουλούδια και πράσινο με μοναχές που φροντίζουν να είναι όλα εντάξει. Ο δρόμος που φτάνει ως εδώ περνά από την κωμόπολη Κρουσώνας και απέχει από το Ηράκλειο 25 χιλιόμετρα. Το μοναστήρι ιδρύθηκε σε πρόσφατες εποχές, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν είναι καινούργιο. Στην ίδια θέση υπήρχε παλιό μοναστήρι, που είχε καταστραφεί το 1822. Οι Τούρκοι είχαν σφάξει όλους τους καλόγερους. Και το μοναστήρι ρήμαξε. Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 120 χρόνια για να ζωντανέψουν τα ερείπια. Με μεγάλο κόπο οι καλόγριες ανοικοδόμησαν τα ερείπια. Και σκάβοντας στο χώρο της Μονής βρήκαν σκεπασμένα με χώμα και λήθη Σταυρούς και άλλα ιερά σκεύη τα οποία χρησιμοποιούσαν οι παλιοί καλόγεροι πριν το 1821. Τα σκεύη φυλάσσονται σήμερα στη Μονή ως κειμήλια.
(Από το Βιβλίο του Ν. Ψιλάκη "Βυζαντινές μνήμες της Κρήτης", Ηράκλειο 1994)
Σήμερα το Μοναστήρι έχει 24 Μοναχές και είναι Κοινοβιακό.

Μονή Αγίας Ειρήνης

  Το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης είναι πολύ παλιό και χρονολογείται από τα τελευταία χρόνια της Βενετοκρατίας στην Κρήτη. Είναι πανέμορφο σε μια πανοραμική τοποθεσία ψηλά στο βουνό. Ο δρόμος για να το επισκεφτείτε είναι πολύ καλός. Η κύρια εκκλησία είναι μια δίκλιτη βασιλική. Το μοναστήρι ήταν ένα από τα πλουσιότερα της περιοχής κατά τα πρώτα χρόνια της Τούρκικης κατοχής αλλά καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1822 και οι μοναχοί του θανατώθηκαν. Ξαναχτίστηκε το 1940 και οι πρώτοι μοναχοί έφτασαν το 1944. Σήμερα κατοικείται από γυναίκες και είναι ένα από τα πιο ακμαία μοναστήρια της Κρήτης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μοναστήρι Αγίας Πελαγίας

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ (Λιμάνι) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Χρονολογείται από το 1300 μ.Χ.

Μονή Αγίου Παντελεήμονος Φόδελε Αγ. Παντελεήμονος

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ (Μοναστήρι) ΓΑΖΙ
Τηλέφωνο: +30 2810 521266, 521281
Διαδρομή περίπου πέντε χλμ , δίπλα από τον ποταμό και μέσα από πορτοκαλιές και πλατάνια. Χτισμένο την τελευταία περίοδο της Ενετοκρατίας, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το κατάφυτο τοπίο. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το μοναστήρι αποτέλεσε κέντρο της επαναστατικής δράσης και παρόλο που γνώρισε σοβαρές καταστροφές και λεηλασίες, διατηρήθηκε η παραδοσιακή μοναστηριακή αρχιτεκτονική του.

Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Σαββαθιανών

ΜΟΝΗ ΣΑΒΒΑΘΙΑΝΩΝ (Μοναστήρι) ΓΑΖΙ
Τηλέφωνο: +30 2810 841296, 220579
Βρίσκεται σε μια κατάφυτη λαγκάδα του όρους Βασιλικός κοντά στη Ροδιά. Είναι αφιερωμένη στο προστάτη των μοναχών Aγιο Αντώνιο προς τιμήν του οποίου χτίστηκε ο παλαιός σπηλαιώδης ναός. Από τις σημαντικότερες ιστορικές μονές στην περίοδο της τουρκοκρατίας στην οποία βρήκαν καταφύγιο οι μοναχοί του Αγίου Σάββα (παραλία Αλμυρού) εξαιτίας της δυσπρόσιτης θέσης της. Η Μονή γνώρισε σοβαρές ζημιές κατά την τουρκική επίθεση το 1648, αλλά το 1745 άρχισε η ανασυγκρότησή της.

  Η Μονή Σαβαθιανών βρίσκεται 14 χιλιόμετρα δυτικά από το Ηράκλειο, στο δρόμο Ηράκλειο - Ρογδιά - Μονή Σαβαθιανών. Το μοναστήρι είναι ένας ευχάριστος χώρος γεμάτος θάμνους και δέντρα, κοντά στην κορυφή του λόφου με μία πανοραμική θέα των βόρειων ακτών της Κρήτης και μια μικρή κοιλάδα. Η εκκλησία της Παναγίας χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου χρονολογείται από το 15ο αιώνα κι ένα μεγάλο κομμάτι της είναι χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά. Μια μικρή γέφυρα συνδέει το κύριο μέρος του μοναστηριού με την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και χρονολογείται από το 1535. Οι καλόγριες καλύπτουν τα έξοδα τους πουλώντας εργόχειρα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Ροδιάς

ΡΟΔΙΑ (Κωμόπολη) ΓΑΖΙ
Τηλέφωνο: +30 2810 841375

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ