gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΙΚΙΝΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Σίκινος

ΣΙΚΙΝΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Η Σίκινος είναι από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων. Αυτό όμως σε τίποτα δεν μειώνει το ενδιαφέρον του νησιού και προπαντός την μοναδική του γραφικότητα. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα τον συμπλέγματος, μεταξύ Ιου και Φολεγάνδρου. Εχει έκταση 41 τ.χλμ. και πληθυσμό 300 κατοίκους. Το σχήμα του νησιού είναι μακρόστενο. Η νοτιοανατολική πλευρά τον είναι ομαλή ενώ στο βορειοδυτικό τμήμα τον υπάρχει ένας απότομος γκρεμός 300 περίπου μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Το ψηλότερο βουνό του νησιού είναι ο Τρούλος (552μ.) που βρίσκεται στη μέση του νησιού. Το έδαφος της Σικίνου είναι πετρώδες και σε ένα τμήμα τον καλύπτεται από ελαιόδεντρα στα οποία οφείλεται και το εκλεκτό ελαιόλαδο του νησιού. Στα εξαιρετικής ποιότητας άλλωστε προϊόντα τον νησιού συγκαταλέγεται και το θυμαρίσιο μέλι.
   Τα σημαντικότερα μέρη της Σικίνου είναι το Χωριό και το Κάστρο. Απέχουν μεταξύ τους μερικές εκατοντάδες μέτρα. Μεγάλος αριθμός των σπιτιών και των δύο οικισμών δεν κατοικείται σήμερα λόγω της συνεχούς μείωσης τον πληθυσμού. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στο Κάστρο, εγκαταλείποντας το Χωριό. Πρόκειται για πολύ όμορφα χωριά με πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια και στενά γραφικά δρομάκια. Το πράσινο εδώ είναι λιγοστό και το νερό εξασφαλίζεται από στέρνες κι από ένα μικρό Υδραγωγείο.
   Δρόμος 3,5 χλμ. συνδέει τους δύο βασικούς οικισμούς του νησιού με τον όρμο της Ανω Πρόνοιας ή Αλοπρόνοιας όπου κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργηθεί παραθεριστικός οικισμός. Εδώ βρίσκεται το λιμάνι του νησιού κι έχει κατασκευαστεί προβλήτα για τα καράβια και μικρό αλιευτικό καταφύγιο για την εξυπηρέτηση των σκαφών. Κοντινές παραλίες είναι ο Αγιος Γεώργιος, το Διαλισκάρι και ο Αγιος Παντελεήμων και η μοναδική Μαύρη Σπηλιά.
  Ολο το νησί, αλλά ειδικότερα το Κάστρο φημίζεται για την ανόθευτη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του και την εκκλησία της Παντάνασσας που είναι η μητρόπολη τον νησιού. Στα βορειοδυτικά τον Κάστρου βρίσκεται η γραφική εκκλησία τον Αγίου Βασιλείου και των Αγίων Αναργύρων. Από τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που μοιάζει με φρούριο και κάποτε χρησίμευε ως καταφύγιο των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών. Το μοναστήρι αυτό χτίστηκε το 1690 και γιορτάζει την Παρασκευή μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων. Στη μέση του μοναστηριού δεσπόζει η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.
   Νοτιοδυτικά της Χώρας βρίσκεται και η Επισκοπή, περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην οποία βρέθηκε εκκλησία σε σχήμα ορθογώνίου παραλληλεπιπέδου, με δύο μαρμάρινες κολόνες δωρικού ρυθμού στα αριστερά και δεξιά της εισόδου της. Πρόκειται κατά την επικρατέστερη άποψη για αρχαίο ναό του Πυθίου Απόλλωνα που κατά τους χριστιανικούς χρόνους μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου 21ης Γεωγραφικής Ενότητας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ